Connect with us

ACTUALITATE

In memoriam Nuşa Demian! Prima doamnă a jurnalismului sportiv din România a plecat în ceruri

Publicat


Nușa Demian a decedat la vârsta de 79 de ani. A semnat prima cronică sportivă în anul 1966, fiind prima jurnalistă sportivă din România. S-a mutat de la București la Cluj în anul 1970 pentru a fi aproape de soțul ei, Horia Demian. Din 1974 a fost profesor universitar la Facultate de Litere din cadrul UBB. În tot acest timp scria despre sport, marea sa pasiune. A fost redactor șef al ziarului Sportul pe regiunea Transilvania și colaborator permanent al ziarului Făclia.

“Nușa Demian a fost o mare doamnă a jurnalismului sportiv. Noi am fost prieteni și prin Horia Demian. Era o prezență grozavă la fiecare meci. Avea un talent în a scrie despre sport fantastic. În timpul lui Ceaușescu avea niște cronici deosebite și mulți jurnaliști sportivi au învățat de la ea. Scria foarte mult despre handbal. Am fost antrenor prin anii 1985-1986 cu Horia Demian și ea tremura după fiecare meci al Universității. A trăit cu noi intens meciurile. Venea în fiecare deplasare alături de echipă.

 

Avea articole foarte încurajatoare pentru noi, dar totodată și corecte. Chiar dacă era implicată subiectiv, articolele scrise de ea erau obiective. Dacă ceva mergea prost în meci scria despre acest lucru cu toate că era soția antrenorului. În afara meseriei era o doamnă care avea o detașare de profesoară, dar în același timp era o întruchipare a eleganței. Erau chefuri cu echipa și poate existau momente în care se exagera, dar ea niciodată nu se supăra și știa de glumă. Niciodată nu a jignit pe nimeni. Te știa pune la punct, dar printr-o tehnică elegantă. Atât ea cât și Horia Demian erau niște oameni extraordinari”, a spus Mircea Barna, fost mare baschetbalist al Universității Cluj și prieten cu soții Horia și Nușa Demian.

“Nușa Demian face parte dintr-o pleiadă de jurnaliști care au scris istorie în presa românească. Din punctul meu de vedere a fost o deschizătoare de drumuri. Pe la începutul anilor 70, mai exact în 1966, dânsa lucra deja la Ziarul Sportul într-o companie selectă, cu Ioan Chirilă. Prima cronică semnată de Nușa Demian a fost semnată în anul 1966 și se prea poate să fie prima femeie jurnalistă sportivă din România. S-a mutat din București la Cluj pentru că l-a cunoscut pe Horia Demian, celebrul baschetbalist ce a scris istorie.

 

Prin anii ’70 s-a mutat la Cluj unde a continuat să lucreze. În anii 1990-2000 excelează în ceea ce înseamna cronici sportive de handbal unde devine o voce autorizată. Majoritatea articolelor semnate de dânsa au fost din handbal, acolo unde a predat lecții de echidistanță și de calitate a scriiturii. Dincolo de partea profesională, doamna Nușa Demian a avut o eleganță și un mod de abordare care au individualizat-o nu doar în ceea ce înseamnă jurnalism, ci și ca un adevărat stâlp al societății clujene. Era o persoană discretă care refuza întâlnirile pompoase în favoarea întâlnirilor selecte cu oameni pe care îi aprecia. Din punctul meu de vedere este o mare pierdere dispariția acestei doamne și nu doar pentru mine, ci pentru toți clujenii și jurnaliștii români care au pierdut o mare personalitate”, a relatat Ovidiu Blag, jurnalist sportiv.

 

Răzvan Dan

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate