Connect with us

EDUCATIE

În ce condiții încep studenții noul an universitar la Cluj, față în față sau online

Publicat


Săptămâna viitoare începe noul an universitar, sub dominația coronavirusului. O nebuloasă totală guvernează debutul cursurilor. Față în față versus online. „Câte bordeie, atâtea obiceie”, parafrazând o zicală din popor. Așa zisa descentralizare n-a făcut decât să dea o și mai mare bătaie de cap facultăților. Iată, în continuare, cam cum va debuta la Cluj anul universitar 2020-2021:

Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca

În ședința Senatului Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) s-au definitivat listele cu facultățile unde studenții vor participa la cursuri într-unul dintre cele trei scenarii hibrid. Rectorul Daniel David a declarat că toate măsurile implementate sunt în favoarea studenților și a sănătății populației.

În continuare s-a pus accent pe facultățile cu profil de cercetare sau vocațional. Prezentăm mai jos toate informațiile legate de începerea noului an universitar.

„Începerea anului universitar nu este un moft al profesorilor. Conform Legii Educației, dacă nu ai activități de predare, acestea se transformă în activități de cercetare, deci oarecum noi avem ce să facem în perioada aceasta. Măsurile sunt mai degrabă de dragul studenților pentru a nu le afecta parcursul”, declară rectorul UBB Daniel David.

Cele trei scenarii hibrid pe care UBB le va pune în practică:

Hibrid I: acesta este scenariul în care doar studenții de la anul I licență ar fi revenit la facultate.

Hibrid II: acesta este scenariul pe care majoritatea studenților l-au preferat și, în același timp, scenariul pe care aceștia l-au considerat cel mai avantajos din punct de vedere al studiului. În acest scenariu, toți studenții unei facultăți s-ar fi întors la facultate.

Hibrid III: acesta este scenariul cu care studenții s-au obișnuit datorită faptului că a fost primul ce a apărut în spațiul public. În acest scenariu, studenții care sunt la licență în anul I sau la licență în anii III (Facultatea de Mate-Info) sau IV(Facultatea de Geologie, etc.), bazat pe profilul facultății, vor veni, sau reveni, la facultate. Pe lângă aceștia, studenții care sunt în ani terminali la master se vor întoarce și ei la facultate.

Academia de Muzică Gheorghe Dima

Cele două facultăți ale academiei vor funcționa în moduri total diferite. Este vorba de cea Teoretică, ce va avea cursuri exclusiv online, și Facultatea de Interpretare, cea mai mare din cadrul academiei, care va avea cursuri hibrid, explică rectorul Vasile Jucan pentru Cluj24. Acesta detaliază spunând că față în față se vor face cursurile practice, iar cursurile teoretice se vor face online.

„Am luat toate măsurile care se impun și pe care le-am primit în ghidul formulat în ordinul de ministru. Este vorba de distanțare, de săli cu suprafețe mari cu număr limitat de studenți. Este vorba de maxim 5-6 studenți. Au fost instalate panouri de separare la toate instrumentele de suflat și la canto. Peste tot în instituție avem marcaje și, în plus, avem orar special pentru bibliotecă. Dezinfecția s-a realizat sâmbătă cu o firmă autorizată”, declară rectorul Vasile Jucan.

Căminul Academiei de Muzică Gheorghe Dima este deschis la capacitate maximă. Acest lucru este posibil datorită faptului că în respectivul cămin stăteau, în mod obișnuit, câte două persoane în cameră. Capacitatea este căminului este de 126 de locuri.

„Noi suntem un pic mai norocoși. Noi avem un cămin cu doi studenți în cameră, cu baie proprie și cu suprafață de 12 metri pătrați. Și căminul a fost dezinfectat. Totuși, avem rezervate camere pentru izolare. Studenții români de pretutindeni, majoritatea vin din Republica Moldova, au obligativitatea de a prezenta la data intrării în cămin testul COVID-19. În plus, vor intra 14 zile în carantină”, adaugă rectorul Vasile Jucan.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

Toți anii de studiu de la toate specializările Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) vor face cursurile online, în ambele semestre. Căminele aferente universității vor fi totuși deschise datorită faptului că unii dintre studenți vor fi nevoiți să fie prezenți la întâlniri față în față.

„Seminariile și lucrările de laborator se vor derula după un scenariu special. Anul I și anul IV vor face față în față aceste activități, iar anul  II și III le vor face intermitent. Adică anul II va face aceste activități față în față în primul semestru, iar anul III în al doilea semestru”, spune Mirela Boțan, purtătoarea de cuvânt a UTCN

Căminele studențești vor fi deschise, dar nu la capacitate maximă. Unde erau până acum câte 4 persoane în cameră, vor fi doar 3, iar unde erau câte două se va păstra capacitatea obișnuită. Astfel, studenții care vor avea activități față în față se vor putea caza în căminele UTCN.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Senatul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a decis ca, începând cu data de 5 octombrie 2020, având în vedere condițiile epidemiologice actuale, activitățile didactice să se desfășoare în sistem hibrid – online și în contact direct cu pacientul. Astfel, cursurile se vor desfășura exclusiv online, iar o parte din activitățile practice vor avea loc onsite.

În funcție de evoluția numărului de cazuri și de contextul epidemiologic, situația va fi reevaluată periodic iar modalitatea de desfășurare a activităților didactice se va putea schimba. Conducerea universității este pregătită să revină rapid la sistemul de învățământ clasic, dacă condițiile epidemiologice se vor îmbunătăți, sau la cel exclusiv online, dacă situația se va înrăutăți. Scenariile vor putea fi adaptate pe parcursul semestrului, dacă va fi cazul, cu aprobarea Senatului Universității.

Toate aceste decizii se aplică atât pentru programele de studiu în limbă română, cât și pentru cele în limba engleză și limba franceză.

Plan învățământ UMF în contextul pandemiei de COVID-19

Planurile de învățământ și formațiunile de studiu rămân cele aprobate de Senat. Cursurile și lucrările practice preclinice vor avea loc toate online. Activitatea de stagiu clinic se va desfășura în sistem hibrid și va fi distribuită uniform, de-a lungul întregului an universitar. Studenții se vor prezenta la stagiile clinice în echipament de spital adecvat, vor fi stabilite circuite clar definite, se vor respecta măsurile epidemiologice și se va institui un cod de conduită.

  • La Facultatea de Medicină, programul de studiu Medicină, anii I și II, cursurile și lucrările practice se vor susține online.
  • Pentru anii de studiu III, IV, V, și VI, activitatea didactică va fi de tip modular, hibrid. Stagiile clinice la disciplinele de specialitate cu un număr important de ore în planurile de învățământ vor avea loc în parte la patul bolnavului, cu respectarea condițiilor de distanțare, în vederea asimilării abilităților practice obligatorii pentru profesia medicală.
  • La programele de studiu de 180 și 240 ECTS, la disciplinele preclinice (anul I), cursurile și lucrările practice vor avea loc online, iar la disciplinele de specialitate, stagiile practice se vor realiza în sistem hibrid și modular.
  • La Facultatea de Medicină Dentară, activitățile didactice preclinice se vor desfășura online. Orele de manualități vor avea loc în sistem hibrid, combinând activitățile desfășurate online, cu activități practice desfășurate onsite în sistem modular. Grupele de studenți vor efectua activități practice prin rotație: 1-2-3 săptămâni onsite, restul săptămânilor online.
  • La Facultatea de Farmacie, activitatea didactică se va desfășura exclusiv online.

Situația căminelor de la UMF

Având în vedere contextul epidemiologic, în cămine au fost repartizați doar studenții care sunt înscriși la programele de studiu a căror activitate se desfășoară în sistem hibrid, în fiecare cămin urmând a fi cazați 2 persoane/cameră. Toate căminele vor funcționa în regim mixt.

Cazarea în cămine va fi asigurată strict pe perioada stagiilor care necesită prezența fizică a studenților în Cluj-Napoca, în cazul unor programe de studiu pe durata a 3 săptămâni, iar în cazul altora pe durata a două săptămâni. Cazarea în cămine se va desfășura cu câteva zile înainte de începutul acestei perioade, moment în care se va semna și contractul de cazare, iar decazarea se va desfășura odată cu încheierea contractului de cazare, și anume la finalul ultimei perioade care necesită prezența fizică a studenților în Cluj-Napoca.

După cazarea într-o anumită camera din căminul în care au fost repartizați, studenții au obligația de a părăsi camera de cămin la finalul perioadei stagiilor clinic/activității practice, fără a fi necesară eliberarea camerei și de bunurile personale, întrucât la următorul stagiu practic, studentul se va întoarce în aceeași cameră.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca vor participa la cursuri și seminare în format online, în timp ce desfășurarea activităților practice va necesita deplasarea studenților la facultate. Vor fi oferite măști și viziere, iar spațiile vor fi dezinfectate, anunță rectorul universității.

Rectorul USAMV, Cornel Cătoi, a declarat pentru Cluj24.ro că toți studenții din cadrul universității vor desfășura cursurile după aceleași reguli, fără a exista un program diferit pentru cei aflați în primul an universitar, ori în cel terminal.

„În principiu vom avea jumătate din studenți în același timp în universitate pentru activități practice. Toate activitățile  teoretice, cursuri, seminare vor fi online pe parcursul întregului semestru, iar activitățile practice față în față vor fi făcute modular: în primele șapte săptămâni vin jumătate din studenți, iar în următoarele șapte va veni cealaltă jumătate”, a declarat rectorul USAMV.

Sălile vor fi dezinfectate după fiecare grupă de studenți

În ceea ce privește desfășurarea activităților de tip laboratoare, la care studenții vor fi prezenți fizic, Cornel Cătoi a explicat că vor fi luate măsurile corespunzătoare prevăzute în legislație, la care s-au adăugat unele completări.

„Am hotărât câteva lucruri importante care să ajute la controlul mai bun al traficului persoanelor în laboratoare”, anunță rectorul, explicând că dezinfecția spațiilor va fi realizată zilnic, precum și după fiecare grupă de studenți care participă la activitățile practice.

O altă măsură care va fi implementată de USAMV odată cu începerea noului an universitar este nebulizarea, proces care implică „crearea de aerosoli de dezinfectant care practic, dezinfectează toate suprafețele, inclusiv spațiile care nu permit accesul bureților sau lavetelor”.

Studenții și profesorii vor primi viziere și măști

Rectorul Cătoi a declarat, de asemenea, că vor fi puse măști și viziere la dispoziția studenților, cadrelor didactice și a întreg personalului, cu scopul de a beneficia de protecție în cadrul activităților de tip laborator.

„Sunt activități care nu pot fi făcute la distanță de un metru între participanți, cum ar fi o operație la medicină veterinară sau manipularea unui aparat, activități, deci, care necesită participarea a două-trei persoane. Astfel, am dorit să eliminăm acel aspect de a urmări tot timpul ca un jandarm studenții, aceștia fiind protejați de aceste viziere”, a declarat rectorul universității.

Totodată, acesta a spus că a constat ineficiența pereților despărțitori între locurile de lucru a studenților, pereții respectivi împiedicând desfășurarea funcțională a activităților practice.

Studenții USAMV vor beneficia în continuare de cazare în căminele universității

În ceea ce privește cazarea studenților în căminele puse la dispoziție de USAMV, Cornel Cătoi a explicat că se va face în limitele stabilite de DSP, în funcție de suprafața camerelor, a numărului de toalete sau de dușuri: „O să reducem și acolo jumătate din locurile pentru studenți. Per semestru vom caza același număr de studenți, însă vor beneficia de locuri jumătate din studenți în primele șapte săptămâni, iar în următoarele șapte cealaltă jumătate, unii fiind deci în Cluj, iar restul acasă”.

„Numărul celor înscriși a fost chiar mai mare în comparație cu anii trecuți”

La capitolul numărului de locuri puse la dispoziție pentru admiterea studenților din acest an, Cornel Cătoi a precizat că a rămas același cu cel din anii precedenți, situația actuală a pandemiei de coronavirus neafectând acest aspect.

„Am păstrat numărul de locuri disponibile atât la buget, cât și la taxă. Numărul celor înscriși a fost chiar mai mare în comparație cu anii trecuți, datorită modalității de înscriere online. Concurența reală a fost cam aceeași”, a mai spus rectorul.

Noul an universitar va începe pentru studenții USAMV luni, 5 octombrie, primul semestru având 14 săptămâni, conform documentului privind structura anului universitar 2020-2021, publicat pe site-ul USAMV.

Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca

Cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca se vor desfășura sub un format de tip hibrid.

UAD-ul deține două cămine pentru studenți, iar numărul total de locuri este 120. Pentru a respecta normele de siguranță impuse de DSP în contextul pandemiei de COVID-19, în fiecare cameră vor fi cazați maxim doi studenți.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi PESTE cele normale

Publicat

primavara

În săptămâna Paștelui, temperaturile medii cresc în aproape toată țara. În săptămâna următoare, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale, informează marți ANM.

Săptămâna 14.04.2025 – 21.04.2025

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în vestice, nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi PESTE cele normale

Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în jumătatea estică a teritoriului.

Săptămâna 21.04.2025 – 28.04.2025

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile nordice.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali.

Săptămâna 28.04.2025 – 05.05.2025

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 05.05.2025 – 12.05.2025

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Delgaz Grid: Investiții record la Cluj anul trecut, de circa 64 milioane de lei, în rețelele de gaz

Publicat

Delgaz

Compania Delgaz Grid anunță că anul trecut a înregistrat investiții record, de circa 64 milioane de lei, în rețelele de gaz din județul Cluj.

Rețeaua a fost modernizată pe o lungime de aproximativ 64 km, preponderent în localitățile Baciu, Florești și Gilău;
Investițiile au ca obiectiv creșterea performanței rețelelor și, implicit, servicii mai bune și mai sigure;
Delgaz Grid, compania de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice din cadrul Grupului E.ON în România, a finalizat anul trecut în județul Cluj 15 proiecte de investiții, valoarea totală a acestora fiind de circa 64 milioane lei (13 milioane euro).

Peste 60 milioane de lei (circa 12 milioane euro) a fost valoarea proiectelor care au urmărit modernizarea a 64 km din rețeaua de gaz a județului, alte 3 milioane de lei (peste 600.000 de euro) fiind alocate pentru extinderea sistemului de distribuție local cu peste 9 km.

Modernizarea rețelei de gaz

Cele mai importante lucrări de investiții au vizat modernizarea rețelei de gaz din zona metropolitană Cluj, localitățile: Gilău (19 km), Baciu (13,5 km) și Florești (peste 7 km), respectiv, municipiul Cluj-Napoca (peste 10 km).

Pentru a crește performanța rețelelor și a oferi servicii mai bune și mai sigure, investițiile continuă și în 2025, în județul Cluj fiind planificate lucrări de modernizare a rețelei de gaz în municipiile Turda, Dej, Cluj-Napoca și localitățile Cheia și Mărtinești.

Alte investiții

În anul 2024, Delgaz Grid a investit în distribuția de gaze naturale din județele aflate în zona de activitate peste 356 milioane de lei (72 milioane euro), fiind modernizați în total 365 km de conducte și branșamente gaz. Rețeaua de distribuție a fost extinsă cu 459 km, fiind racordați aproape 35.000 de noi consumatori. Totodată, în parteneriat cu autoritățile locale, au fost înființate distribuții de gaze naturale în 10 localități din județele Iași, Bacău, Arad și Sibiu, pe o lungime care însumează 68 km, în urma unor investiții totale de aproximativ 16,5 milioane lei.

Au fost modernizate 12 stații de reglare-măsurare a gazelor naturale în județele Bacău, Cluj, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare și Timiș care au dus la îmbunătățirea calității serviciului de distribuţie pentru consumatorii din zonele deservite.

Pentru anul în curs sunt prevăzute investiţii de peste 560 milioane de lei (111 milioane euro). Vor fi modernizate conducte şi branșamente de gaze naturale pe o lungime de 450 km. Totodată, pentru îmbunătățirea calității serviciului, vor fi modernizate 14 stații de reglare-măsurare. Dezvoltarea sistemului de distribuție a gazelor naturale și racordarea noilor consumatori reprezintă o altă prioritate, pentru anul acesta fiind prevăzute fonduri pentru extinderea rețelei cu peste 140 km.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce PROGRAM au supermarketurile de Paște

Publicat

supermarket alimente pixabay

Cu ocazia sărbătorilor de Paște, marile supermarketuri își adaptează programul. Cei ce doresc să facă aprovizionarea sunt rugați s-o facă din timp.

Magazinele vor avea ore de lucru reduse sau vor fi închise în zilele de 20 și 21 aprilie.

Ce PROGRAM au supermarketurile de Paște

În Vinerea Mare, magazinele își scurtează programul de lucru față de restul săptămânii.

În Duminica Paștelui, cele mai multe supermarketuri vor fi închise. Anumite locații pot avea program redus sau pot păstra deschise secțiuni esențiale, cum ar fi lactatele, panificația sau băuturile.

LIDL

Magazinele Lidl vor lucra după un program special în perioada 19 – 21 aprilie.

Sâmbătă, 19 aprilie, magazinele vor funcționa între orele 07:00 – 18:00.
Duminică, 20 aprilie, în prima zi de Paște, toate locațiile vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, Lidl va închide magazinele, oferind o zi liberă suplimentară angajaților.

AUCHAN

Sâmbătă, 19 aprilie, cele 24 de magazine Auchan vor fi deschise între orele 07:00 și 18:00.
Duminică, 20 aprilie, toate locațiile din rețea vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, acestea vor funcționa între orele 10:00 și 22:00.
În celelalte zile, magazinele vor avea program normal, între orele 07:00 – 22:00.

KAUFLAND

În perioada 14 – 18 aprilie, Kaufland va deschide magazinele între orele 06:30 – 07:00 și va închide între 21:30 – 23:00.
Sâmbătă, 19 aprilie, majoritatea locațiilor vor funcționa în intervalul 06:30 – 18:00.
Duminică, 20 aprilie, magazinele vor fi închise în toată rețeaua Kaufland.
Luni, 21 aprilie, majoritatea unităților vor funcționa normal, unele fiind posibil închise.

CARREFOUR

Sâmbătă, 19 aprilie, magazinele Carrefour vor închide mai devreme, la ora 18:00.
Duminică, 20 aprilie, toate unitățile vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, unele locații ar putea avea program redus sau să rămână închise.

MEGA IMAGE

Duminică, 20 aprilie, toate magazinele vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, clienții vor putea face cumpărături între orele 09:00 – 18:00.

PENNY

Înte 14 și 18 aprilie, toate magazinele vor fi deschise între orele 07:00 și 22:00.
Sâmbătă, 19 aprilie, magazinele funcționează de la ora 07:00 până la 18:00.
Duminică, 20 aprilie, toate unitățile vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, cumpărătorii vor avea acces în magazine între orele 10:00 și 17:00.

PROFI

Vineri, 18 aprilie, magazinele vor funcționa în intervalul 07:00 – 22:00.
Sâmbătă, 19 aprilie, acestea se vor închide la ora 19:00.
Duminică, 20 aprilie, toate magazinele vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, programul va fi redus, între orele 07:00 – 18:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident pe str. Barițiu din Cluj-Napoca. Un bărbat care conducea un motociclu a căzut pe carosabil

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc marți pe strada George Barițiu din Cluj-Napoca, iar din primele cercetări efectuate la fața locului de polițiști a reieșit faptul că, un bărbat de 38 de ani, din municipiu, care conducea un motociclu, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare în condiții de carosabil umed, căzând pe partea carosabilă.

”În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului de motociclu, acesta fiind transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

Testarea cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ”, au precizat polițiștii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate