Connect with us

EDUCATIE

În ce condiții încep studenții noul an universitar la Cluj, față în față sau online

Publicat


Săptămâna viitoare începe noul an universitar, sub dominația coronavirusului. O nebuloasă totală guvernează debutul cursurilor. Față în față versus online. „Câte bordeie, atâtea obiceie”, parafrazând o zicală din popor. Așa zisa descentralizare n-a făcut decât să dea o și mai mare bătaie de cap facultăților. Iată, în continuare, cam cum va debuta la Cluj anul universitar 2020-2021:

Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca

În ședința Senatului Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) s-au definitivat listele cu facultățile unde studenții vor participa la cursuri într-unul dintre cele trei scenarii hibrid. Rectorul Daniel David a declarat că toate măsurile implementate sunt în favoarea studenților și a sănătății populației.

În continuare s-a pus accent pe facultățile cu profil de cercetare sau vocațional. Prezentăm mai jos toate informațiile legate de începerea noului an universitar.

„Începerea anului universitar nu este un moft al profesorilor. Conform Legii Educației, dacă nu ai activități de predare, acestea se transformă în activități de cercetare, deci oarecum noi avem ce să facem în perioada aceasta. Măsurile sunt mai degrabă de dragul studenților pentru a nu le afecta parcursul”, declară rectorul UBB Daniel David.

Cele trei scenarii hibrid pe care UBB le va pune în practică:

Hibrid I: acesta este scenariul în care doar studenții de la anul I licență ar fi revenit la facultate.

Hibrid II: acesta este scenariul pe care majoritatea studenților l-au preferat și, în același timp, scenariul pe care aceștia l-au considerat cel mai avantajos din punct de vedere al studiului. În acest scenariu, toți studenții unei facultăți s-ar fi întors la facultate.

Hibrid III: acesta este scenariul cu care studenții s-au obișnuit datorită faptului că a fost primul ce a apărut în spațiul public. În acest scenariu, studenții care sunt la licență în anul I sau la licență în anii III (Facultatea de Mate-Info) sau IV(Facultatea de Geologie, etc.), bazat pe profilul facultății, vor veni, sau reveni, la facultate. Pe lângă aceștia, studenții care sunt în ani terminali la master se vor întoarce și ei la facultate.

Academia de Muzică Gheorghe Dima

Cele două facultăți ale academiei vor funcționa în moduri total diferite. Este vorba de cea Teoretică, ce va avea cursuri exclusiv online, și Facultatea de Interpretare, cea mai mare din cadrul academiei, care va avea cursuri hibrid, explică rectorul Vasile Jucan pentru Cluj24. Acesta detaliază spunând că față în față se vor face cursurile practice, iar cursurile teoretice se vor face online.

„Am luat toate măsurile care se impun și pe care le-am primit în ghidul formulat în ordinul de ministru. Este vorba de distanțare, de săli cu suprafețe mari cu număr limitat de studenți. Este vorba de maxim 5-6 studenți. Au fost instalate panouri de separare la toate instrumentele de suflat și la canto. Peste tot în instituție avem marcaje și, în plus, avem orar special pentru bibliotecă. Dezinfecția s-a realizat sâmbătă cu o firmă autorizată”, declară rectorul Vasile Jucan.

Căminul Academiei de Muzică Gheorghe Dima este deschis la capacitate maximă. Acest lucru este posibil datorită faptului că în respectivul cămin stăteau, în mod obișnuit, câte două persoane în cameră. Capacitatea este căminului este de 126 de locuri.

„Noi suntem un pic mai norocoși. Noi avem un cămin cu doi studenți în cameră, cu baie proprie și cu suprafață de 12 metri pătrați. Și căminul a fost dezinfectat. Totuși, avem rezervate camere pentru izolare. Studenții români de pretutindeni, majoritatea vin din Republica Moldova, au obligativitatea de a prezenta la data intrării în cămin testul COVID-19. În plus, vor intra 14 zile în carantină”, adaugă rectorul Vasile Jucan.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

Toți anii de studiu de la toate specializările Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) vor face cursurile online, în ambele semestre. Căminele aferente universității vor fi totuși deschise datorită faptului că unii dintre studenți vor fi nevoiți să fie prezenți la întâlniri față în față.

„Seminariile și lucrările de laborator se vor derula după un scenariu special. Anul I și anul IV vor face față în față aceste activități, iar anul  II și III le vor face intermitent. Adică anul II va face aceste activități față în față în primul semestru, iar anul III în al doilea semestru”, spune Mirela Boțan, purtătoarea de cuvânt a UTCN

Căminele studențești vor fi deschise, dar nu la capacitate maximă. Unde erau până acum câte 4 persoane în cameră, vor fi doar 3, iar unde erau câte două se va păstra capacitatea obișnuită. Astfel, studenții care vor avea activități față în față se vor putea caza în căminele UTCN.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Senatul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a decis ca, începând cu data de 5 octombrie 2020, având în vedere condițiile epidemiologice actuale, activitățile didactice să se desfășoare în sistem hibrid – online și în contact direct cu pacientul. Astfel, cursurile se vor desfășura exclusiv online, iar o parte din activitățile practice vor avea loc onsite.

În funcție de evoluția numărului de cazuri și de contextul epidemiologic, situația va fi reevaluată periodic iar modalitatea de desfășurare a activităților didactice se va putea schimba. Conducerea universității este pregătită să revină rapid la sistemul de învățământ clasic, dacă condițiile epidemiologice se vor îmbunătăți, sau la cel exclusiv online, dacă situația se va înrăutăți. Scenariile vor putea fi adaptate pe parcursul semestrului, dacă va fi cazul, cu aprobarea Senatului Universității.

Toate aceste decizii se aplică atât pentru programele de studiu în limbă română, cât și pentru cele în limba engleză și limba franceză.

Plan învățământ UMF în contextul pandemiei de COVID-19

Planurile de învățământ și formațiunile de studiu rămân cele aprobate de Senat. Cursurile și lucrările practice preclinice vor avea loc toate online. Activitatea de stagiu clinic se va desfășura în sistem hibrid și va fi distribuită uniform, de-a lungul întregului an universitar. Studenții se vor prezenta la stagiile clinice în echipament de spital adecvat, vor fi stabilite circuite clar definite, se vor respecta măsurile epidemiologice și se va institui un cod de conduită.

  • La Facultatea de Medicină, programul de studiu Medicină, anii I și II, cursurile și lucrările practice se vor susține online.
  • Pentru anii de studiu III, IV, V, și VI, activitatea didactică va fi de tip modular, hibrid. Stagiile clinice la disciplinele de specialitate cu un număr important de ore în planurile de învățământ vor avea loc în parte la patul bolnavului, cu respectarea condițiilor de distanțare, în vederea asimilării abilităților practice obligatorii pentru profesia medicală.
  • La programele de studiu de 180 și 240 ECTS, la disciplinele preclinice (anul I), cursurile și lucrările practice vor avea loc online, iar la disciplinele de specialitate, stagiile practice se vor realiza în sistem hibrid și modular.
  • La Facultatea de Medicină Dentară, activitățile didactice preclinice se vor desfășura online. Orele de manualități vor avea loc în sistem hibrid, combinând activitățile desfășurate online, cu activități practice desfășurate onsite în sistem modular. Grupele de studenți vor efectua activități practice prin rotație: 1-2-3 săptămâni onsite, restul săptămânilor online.
  • La Facultatea de Farmacie, activitatea didactică se va desfășura exclusiv online.

Situația căminelor de la UMF

Având în vedere contextul epidemiologic, în cămine au fost repartizați doar studenții care sunt înscriși la programele de studiu a căror activitate se desfășoară în sistem hibrid, în fiecare cămin urmând a fi cazați 2 persoane/cameră. Toate căminele vor funcționa în regim mixt.

Cazarea în cămine va fi asigurată strict pe perioada stagiilor care necesită prezența fizică a studenților în Cluj-Napoca, în cazul unor programe de studiu pe durata a 3 săptămâni, iar în cazul altora pe durata a două săptămâni. Cazarea în cămine se va desfășura cu câteva zile înainte de începutul acestei perioade, moment în care se va semna și contractul de cazare, iar decazarea se va desfășura odată cu încheierea contractului de cazare, și anume la finalul ultimei perioade care necesită prezența fizică a studenților în Cluj-Napoca.

După cazarea într-o anumită camera din căminul în care au fost repartizați, studenții au obligația de a părăsi camera de cămin la finalul perioadei stagiilor clinic/activității practice, fără a fi necesară eliberarea camerei și de bunurile personale, întrucât la următorul stagiu practic, studentul se va întoarce în aceeași cameră.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca vor participa la cursuri și seminare în format online, în timp ce desfășurarea activităților practice va necesita deplasarea studenților la facultate. Vor fi oferite măști și viziere, iar spațiile vor fi dezinfectate, anunță rectorul universității.

Rectorul USAMV, Cornel Cătoi, a declarat pentru Cluj24.ro că toți studenții din cadrul universității vor desfășura cursurile după aceleași reguli, fără a exista un program diferit pentru cei aflați în primul an universitar, ori în cel terminal.

„În principiu vom avea jumătate din studenți în același timp în universitate pentru activități practice. Toate activitățile  teoretice, cursuri, seminare vor fi online pe parcursul întregului semestru, iar activitățile practice față în față vor fi făcute modular: în primele șapte săptămâni vin jumătate din studenți, iar în următoarele șapte va veni cealaltă jumătate”, a declarat rectorul USAMV.

Sălile vor fi dezinfectate după fiecare grupă de studenți

În ceea ce privește desfășurarea activităților de tip laboratoare, la care studenții vor fi prezenți fizic, Cornel Cătoi a explicat că vor fi luate măsurile corespunzătoare prevăzute în legislație, la care s-au adăugat unele completări.

„Am hotărât câteva lucruri importante care să ajute la controlul mai bun al traficului persoanelor în laboratoare”, anunță rectorul, explicând că dezinfecția spațiilor va fi realizată zilnic, precum și după fiecare grupă de studenți care participă la activitățile practice.

O altă măsură care va fi implementată de USAMV odată cu începerea noului an universitar este nebulizarea, proces care implică „crearea de aerosoli de dezinfectant care practic, dezinfectează toate suprafețele, inclusiv spațiile care nu permit accesul bureților sau lavetelor”.

Studenții și profesorii vor primi viziere și măști

Rectorul Cătoi a declarat, de asemenea, că vor fi puse măști și viziere la dispoziția studenților, cadrelor didactice și a întreg personalului, cu scopul de a beneficia de protecție în cadrul activităților de tip laborator.

„Sunt activități care nu pot fi făcute la distanță de un metru între participanți, cum ar fi o operație la medicină veterinară sau manipularea unui aparat, activități, deci, care necesită participarea a două-trei persoane. Astfel, am dorit să eliminăm acel aspect de a urmări tot timpul ca un jandarm studenții, aceștia fiind protejați de aceste viziere”, a declarat rectorul universității.

Totodată, acesta a spus că a constat ineficiența pereților despărțitori între locurile de lucru a studenților, pereții respectivi împiedicând desfășurarea funcțională a activităților practice.

Studenții USAMV vor beneficia în continuare de cazare în căminele universității

În ceea ce privește cazarea studenților în căminele puse la dispoziție de USAMV, Cornel Cătoi a explicat că se va face în limitele stabilite de DSP, în funcție de suprafața camerelor, a numărului de toalete sau de dușuri: „O să reducem și acolo jumătate din locurile pentru studenți. Per semestru vom caza același număr de studenți, însă vor beneficia de locuri jumătate din studenți în primele șapte săptămâni, iar în următoarele șapte cealaltă jumătate, unii fiind deci în Cluj, iar restul acasă”.

„Numărul celor înscriși a fost chiar mai mare în comparație cu anii trecuți”

La capitolul numărului de locuri puse la dispoziție pentru admiterea studenților din acest an, Cornel Cătoi a precizat că a rămas același cu cel din anii precedenți, situația actuală a pandemiei de coronavirus neafectând acest aspect.

„Am păstrat numărul de locuri disponibile atât la buget, cât și la taxă. Numărul celor înscriși a fost chiar mai mare în comparație cu anii trecuți, datorită modalității de înscriere online. Concurența reală a fost cam aceeași”, a mai spus rectorul.

Noul an universitar va începe pentru studenții USAMV luni, 5 octombrie, primul semestru având 14 săptămâni, conform documentului privind structura anului universitar 2020-2021, publicat pe site-ul USAMV.

Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca

Cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca se vor desfășura sub un format de tip hibrid.

UAD-ul deține două cămine pentru studenți, iar numărul total de locuri este 120. Pentru a respecta normele de siguranță impuse de DSP în contextul pandemiei de COVID-19, în fiecare cameră vor fi cazați maxim doi studenți.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

De nu ar avea niciun sens ca sloturile să fie „aranjate”: explicația unui angajat al cazinourilor (P)

Publicat

casino

Unul dintre cele mai întâlnite mituri legate de jocurile de noroc este legat de manipularea sloturilor. Unii jucători, în special cei care au avut ghinion, își atribuie eșecurile faptului că sloturile ar fi manipulate. Este o acuzație gravă și, până la urmă, nu are niciun fundament solid, pentru că nu ar fi în interesul cazinourilor.

Fie că vorbim despre cazinouri terestre sau online, se întâmplă să auzi despre manipularea unor sloturi. Kevin Lentz are o istorie bogată ca angajat al cazinourilor și explică de ce sloturile nu sunt manipulate.

De nu ar avea niciun sens ca sloturile să fie „aranjate”: explicația unui angajat al cazinourilor (P)

În primul rând, să pornim de la modul în care funcționează câștigurile la sloturi. Fiecare joc are setat propriul RTP – adică procentajul pe care aparatul îl va returna clienților pe o perioadă nedeterminată de timp. Aceste date sunt publice și sunt transmise și Asociației Naționale care se ocupă de reglementarea domeniului. În țara noastră, reglementarea jocurilor de cazino este gestionată de ONJN.

Pentru a primi licență, cazinourile trec printr-un proces riguros de analiză. Și dacă ar seta un RTP mai mic decât cel comunicat, ele risca amenzi drastice sau chiar pierderea licenței. Nimeni nu ar risca acest lucru, în condițiile în care aparatele sunt concepute în așa fel încât cazinoul să câștige. La un RTP de 94%, casa rămâne cu 6% din ceea ce s-a rulat în acel joc. Adunând de la toate jocurile, tot rămâne o sumă considerabilă din care cazinoul face profit. Astfel, riscurile nu au niciun sens.

În plus, cazinourile sunt obligate să declare veniturile pentru a plăti taxele. Și dacă veniturile sunt suspect de mari, atunci se va ridica un semn de întrebare și vor urma controale.

Reputația este cea mai importantă

În afara aspectelor legale, cel mai important detaliu este legat de reputație. În cazul în care un operator este amendat sau sancționat pentru manipularea RTP-ului, puțini vor mai dori să joace acolo. Informația se va răspândi rapid, atât pe rețelele de socializare, cât și pe platformele cu recenzii cazino și jocuri de pacanele online Romania gratis.

Formarea unei reputații de cazinou de top implică automat costuri uriașe și nimeni nu va risca să distrugă totul atât de repede. Pentru a avea o reputație bună, trebuie să investești în primul rând într-o platformă de top, să te promovezi masiv și să-ți fidelizezi clienții.

casino

În același timp, utilizatorii din țara noastră nu au cont la un singur cazinou online. Mulți au conturi la două sau mai multe cazinouri. Și dacă joacă, spre exemplu, slotul Burning Hot la un cazinou pe termen lung și au câștiguri decente, iar apoi îl joacă la un alt operator în același interval și văd că pierd continuu, atunci cu siguranță s-ar putea să-și ridice un semn de întrebare. Și își dorește cineva să joace la un cazinou care nu returnează? Cu siguranță, nu. Așadar, nici nu este în interesul cazinourilor să manipuleze sloturile.

Până la urmă, această industrie este pe termen lung. Cazinourile investesc considerabil când apar pe piață, iar sumele le recuperează în timp. Jocurile le aduc cu siguranță profit constant, astfel că nu au niciun motiv să manipuleze sloturile.

De ce apar aceste mituri?

În primul rând, aceste mituri despre sloturi sunt răspândite de jucătorii care nu au avut succes și de cei care nu înțeleg cum funcționează. E de la sine înțeles că unii jucători vor câștiga la sloturi, în timp ce alții vor pierde. Dacă zece oameni încearcă în același timp un joc, nu pot avea toți noroc simultan. În același timp, astăzi poți câștiga la sloturi, în timp ce mâine poți pierde.

Jocurile de cazino sunt dedicate în exclusivitate persoanelor cu vârsta de minim 18 ani. Fii responsabil!

Foto: canva.com

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, sub Cod Galben de FURTUNI și ploi torențiale până joi dimineața

Publicat

Mesaj Ro=Alert pentru Cluj-Napoca

ANM a emis, miercuri, o avertizare Cod Galben de furtuni, valabilă în Cluj și în alte județe din țară până joi dimineața.

Interval de valabilitate: 24 iulie, ora 10:00 – 25 iulie, ora 10:00

La munte, în sudul Banatului, în Oltenia, Maramureș, Moldova, Muntenia, în Dobrogea continentală și în cea mai mare parte a Transilvaniei vremea va fi instabilă. Instabilitatea se va manifesta la început în zonele montane, iar spre seară și noaptea și în celelalte regiuni.

Clujul, sub Cod Galben de FURTUNI și ploi torențiale până joi dimineața

Vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

cod galben

Pe alocuri vor fi vijelii (rafale în general de 50…70 km/h) și căderi de grindină.

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele două zile, în cea mare parte a țării.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se MAJOREAZĂ vârsta persoanelor care pot să preia copii în ÎNGRIJIRE, anunță Ministrul Familiei

Publicat

parinti cu copii

Condiții noi pentru asistenții maternali. Se majorează vârsta persoanelor care pot să preia copii în îngrijire. 

Condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali se „înăspresc”, astfel încât tinerii care pot să preia copii în îngrijire, începând de la câteva zile, să aibă vârsta de 21 de ani şi nu 18 ani, ca până acum, scrie Alba24.ro.

Se MAJOREAZĂ vârsta persoanelor care pot să preia copii în ÎNGRIJIRE, anunță Ministrul Familiei

Declarația îi aparține ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, potrivit Agerpres.

„Pe partea de legislaţie, am făcut demersurile şi săptămâna aceasta, săptămâna viitoare, va intra în şedinţa de Guvern Ordonanţa de urgenţă prin care sunt schimbate condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali.

„Am pus ca vârstă 21”

În urma controalelor neanunţate, efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, dar şi de noi, de conducerea ministerului, am constatat necesar înăsprirea condiţiilor pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali, prioritatea noastră fiind copiii.

Şi din acest punct de vedere a trebuit ca această legislaţie să fie Ordonanţă de urgenţă, având în vedere că nu mai permitem ca tinerii de 18 ani să poată să preia copii în grijă, începând de la câteva zile.

Am pus ca vârstă 21”, a precizat Intotero, la o conferinţă de presă susţinută la încheierea unui an de activitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un biciclist pedalează 432 de km de la Cluj-Napoca la Iași. Strânge bani pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Publicat

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași se desfășoară anul acesta între 27 și 29 iulie. Acțiunea are ca scop strângerea de fonduri pentru clujeanca Maria, o fetiță de 10 ani care are nevoie de proteze la ambele picioare.

„Anul acesta, la cea de-a 5-a ediție, „432 km of DREAMs” revine cu o nouă provocare și o misiune specială: străbaterea celor 432 de kilometri de la Cluj-Napoca la Iași pentru a contribui la strângerea de fonduri necesare protezării picioarelor Mariei, o fetiță de 10 ani care visează să poată alerga și dansa.

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași. Pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Maria, elevă la o școală din Cluj-Napoca, s-a născut cu grave probleme locomotorii care îi îngreunează mersul. În ciuda acestor dificultăți, ea nu a încetat să zâmbească și să iubească dansul. Visul ei este să poată alerga și să se bucure de o viață activă. Singura ei șansă pentru o viață aproape normală constă în amputarea ambelor picioare și purtarea unor proteze speciale.

pentru maria

Prin această inițiativă, ne propunem să strângem fondurile necesare pentru a-i oferi Mariei o viață plină de bucurii și normalitate. Fiecare kilometru parcurs în cadrul „432 km of DREAMs” reprezintă un pas înainte către realizarea visului Mariei.

„Susțineți cauza Mariei printr-o donație”

„Între timp, 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐢𝐜𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥. Medicii au fost mulțumiți de rezultat, iar Maria 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐛𝐢𝐧𝐞. Urmează acum cea 𝐝𝐞-𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞, un pas necesar înainte de a începe procesul de recuperare și protezare a ambelor picioare. Fiecare kilometru parcurs este un pas mai aproape de visul ei de a alerga și de a dansa”, a declarat unul dintre organizatori.

pentru maria

Vă invităm să ne fiți alături în această călătorie și să susțineți cauza Mariei printr-o donație, AICI.  Orice contribuție este esențială și poate face o diferență semnificativă în viața Mariei”, au transmis cei de la Dream By Dream.

pentru maria

Cel care va pedala este Andrei Gubaș, Vicepreședintele Asociației Dream By Dream și nu se află la prima acțiune de acest gen. Contactat de Cluj24, acesta ne-a spus: „Voi porni sâmbătă dimineața probabil la ora 3 și în prima zi voi merge până la Vatra Dornei. Pe 29 iulie îmi propun să ajung la Iași. Nu e prima dată când fac asta. De această dată voi încerca să strâng cât mai mulți bani pentru Maria, o fetiță de 10 ani din Cluj-Napoca. I-a fost amputat un picior și urmează și al doilea iar protezele necesare vor trebui schimbate an de an timp de 10 ani, având în vedere că ea este în creștere. Suma anuală necesară se ridică undeva la 16-18.000 de euro.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax