Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

În 4 august se sărbătorește Ziua internațională a berii. Ce EFECTE benefice are asupra organismului

Publicat


În fiecare an, în prima zi de vineri a lunii august, este sărbătorită Ziua internaţională a berii. În 2023, aceasta este marcată la data de 4 august, scrie Alba24.ro.

Ideea unei astfel de zile i-a aparţinut lui Jesse Avshalomov, care, împreună cu mai mulţi prieteni şi împătimiţi ai acestei băuturi, a convins în anul 2007 patronul unui bar din oraşul american Santa Cruz să declare ziua internațională a berii, iar evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare la nivel mondial.

Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie şi în America de Sud.

Impactul mondial a avut loc în anul 2011, când a fost creat un site de internet unde au fost publicate argumente ce susţineau celebrarea Zilei internaţionale a berii. Iniţiativa a convins numeroşi utilizatori ai reţelelor sociale, astfel încât ziua a fost rapid popularizată. În 2011, au fost organizate 276 de festivităţi în 138 de oraşe din 23 de ţări din întreaga lume.

De ce se sărbătorește în luna august

Scopul prioritar al acestei zile este de a da o ocazie în plus prietenilor şi cunoscuţilor de a se strânge şi a petrece timp împreună, la o bere, la sfârşit de săptămână. Nu este o întâmplare că ziua dedicată acestei băuturi are loc în luna august, vara fiind sezonul ideal pentru cei ce doresc să se răcorească cu băutura din malţ şi flori de hamei. Totodată, Ziua internaţională a berii este dedicată celor care muncesc tot anul pentru a asigura producţia de bere.

Berea și efectele benefice asupra organismului

Potrivit Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, atunci când consumul moderat de bere este însoţit de o alimentaţie echilibrată, se observă efecte benefice asupra organismului.

Printre acestea, se numără creşterea indicelui de apă din organism, a masei musculare şi scăderea ţesutului adipos, potrivit beresanatatenutritie.ro. Totodată, consumul moderat de bere poate ajuta organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic intens şi poate conduce la o mai bună oxigenare până la nivelul capilarelor mici.

Berea poate stimula şi puterea antioxidantă a organismului, fapt ce s-ar datora fenolilor pe care berea îi conţine în mod natural datorită ingredientelor sale, hamei şi cereale. Fenolii sunt capabili să contribuie la mărirea capacităţii antioxidante a plasmei, notează beresanatatenutritie.ro.

Un studiu internaţional, publicat de către ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, a ajuns la concluzia că berea, indiferent dacă este cu alcool sau nu, poate influenţa pozitiv flora intestinală.

Este esenţial de reţinut că efectele pozitive asupra sănătăţii pe care le poate avea berea apar doar în condiţiile unui consum moderat.

Care este consumul ideal de bere pe zi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte consumul moderat de bere ca fiind 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, în cazul berii cu o concentraţie de alcool de 5%.

În luna iulie 2023, Asociaţia Berarii României (ABR) a publicat datele despre piaţa berii din România pentru primele cinci luni ale anului.

Statistica efectuată de ABR arată că piaţa berii din România a scăzut cu 9% faţă de acelaşi interval din 2022. Printre cauze, sunt citate scăderea puterii de cumpărare, creşterea costurilor de producţie, dar şi temperaturile sub media perioadei de început de vară.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Pentru mine nu există nu se poate. Proiectul centurii metropolitane va merge mai departe

Publicat

De

centura metropolitana milioane

Primarul Emil Boc a declarat, marți, că nu se pune problema ca proiectul centurii metropolitane să nu mergă mai departe, asta după ce oferta pentru tronsonul 2 al acesteia a fost declarată neconformă.

Emil Boc a precizat că în funcție de ceea ce se va decide, dacă firma care a depus oferta face contestație, Primăria este pregătită fie să semneze contractul, fie să demareze imediat o nouă licitație.

Emil Boc: Pentru mine nu există nu se poate. Proiectul centurii metropolitane va merge mai departe

Primarul Clujului a detaliat luni problema care a apărut cu privire la singura ofertă depusă pentru construcția celui de al doilea tronson al centurii metropolitane.

Pe scurt, asociația câștigătoatre a depus o ofertă care prevede o sumă cu 30% mai mare decât evaluarea făcută, iar singura creștere permisă de lege, dacă sunt bani, este de 15%.

Boc a precizat la Ziua Live că tronsonul 2 al centurii metropolitane de la Cluj este una dintre cele mai complexe lucrări din România și că, din acest notiv, nu s-au „înghesuit” foarte mulți constructori.

„Sigur, construcul a spus că gresit la calcule, că a fost o eroare tehnică, iar noi am pus în raport această observație a firmei, dar ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) nu a acceptat”, a spus Emil Boc.

9 mai, termenul până la care firma poate depune contestație

Primarul a precizat că doar la finalul zilei de 9 mai se va ști dacă firma a depus contestația.

„Apoi Comisia Națională de Soluționare Contestațiilor are la dispoziție 30 de zile. Dacă acceptă contestația, se poate încheia contractul. Dacă soluția de respingere rămâne defintivă, eu le-am spus colegilor să se pregatească să demărăm imediat următoarea licitație, în 10 mai.

Pentru mine nu există nu se poate. Pentru mine nu există nu se poate! Acest proiect va merge mai departe și vom reuși așa cum am reușit și cu autostrada Tranilvania, și cu centura Vâlcele Apahida”, a spus Emil Boc, care a mai precizat că nu este vina Comisiei de licitație de la Primărie .

Boc a mai spus că putea să amâne anunțul privind respingerea ofertei până la 25 iulie, dar a vrut să prezinte realitatea „care este dură și grea”, chiar dacă este campanie electorală.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pompier de la ISU Cluj, alpinist de intervenție. S-a clasat pe locul 4 la un concurs internațional în Spania

Publicat

De

Pompier ISU Cluj

Un pompier de la ISU Cluj, plutonierul major Raul Oltean, subofițer operativ la Detașamentul 1 de Pompieri Cluj-Napoca, a ocupat locul 4 la competiția internațională Rescue Great Day, desfășurată în Spania. Subofițerul face parte din lotul reprezentativ de alpiniști de intervenție din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Astfel, în perioada 25-28 aprilie, românii s-au întrecut la Sevilla cu echipe de pompieri alpiniști proveniți din 35 de state. La final, compatrioții noștri s-au numărat printre cei mai buni, fiind aproape de podium, cu un total de 1334,89 puncte. Concursul a fost câștigat de către o echipă din Suedia.

Probe dificile

raul

Pompierii alpiniști de intervenție au avut de parcurs mai multe probe cu diferite scenarii, precum salvarea, recuperarea și evacuarea victimelor sau animalelor dintr-un mediu natural (baraj, deversor și front stâncos) și din structurile mari și clădirile carismatice ale orașului.

În lotul României s-au aflat 11 cadre militare, de la ISU București-Ilfov, ISU Alba, ISU Botoșani, ISU Brașov, ISU Cluj, ISU Hunedoara, ISU Mureș și ISU Timiș.

La ISU Cluj, din 2014

”Colegul nostru a devenit alpinist de intervenție în 2022.

În scurt timp a ajuns și membru al lotului Rope Rescue Romania, participând anul trecut la alte două concursuri internaționale, Festivalul de Salvare UKRO (Marea Britanie), respectiv Grimpday (Franța).

Plutonier major Raul Oltean a absolvit în 2013 Școala de Subofițeri de Pompieri “Pavel Zăgănescu” Boldești și activează în cadrul unității noastre din 2014”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a efectuat o nouă PRELEVARE de organe

Publicat

prelevare organe

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a efectuat o nouă prelevare de organe. Este vorba de ficat, rinichi și cornee de la o pacientă aflată în moarte clinică.

„Cu puțin timp înainte de Sărbătorile Pascale, familia unei paciente de 54 de ani, aflată în moarte clinică, a făcut gestul nobil și creștinesc de a da o nouă speranță la viață unor oameni aflați în grea suferință.

prelevare organe

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a efectuat o nouă PRELEVARE de organe

Prelevarea de organe s-a efectuat în cadrul a Secției ATI  Neurochirurgie și reprezintă cea de-a doua prelevare realizată de la începutul acestui an. Echipa medicală formată din Conf. Dr. Cristina Petrișor, medicul responsabil cu identificarea și susținerea donatorului, Dr. Adrian Prie, coordonator al transplantului și  Dr. Dumitru Patraș, medic primar ATI, au prelevat în deplină siguranță ficatul, rinichii și corneea de la pacienta nerecuperabilă.

Rinichii prelevați au fost preluați de ICUTR Cluj, fiind deja transplantați, în timp ce ficatul a fost transportat la Institutul Clinic Fundeni. Corneea a fost preluată de Institutul pentru Urgențe Oftalmologice din București.

Profund respect și recunoștință familiei donatorului”, se arată în comunicatul spitalului.

Citește mai departe

CULTURA

Actorul Florin Piersic face recuperare după o intervenție la genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca

Publicat

Actorul Florin Piersic (88 de ani) se află în proces de recuperare după o intervenție la un genunchi suferită la Spitalul Militar Cluj-Napoca.

Piersic a fost internat în urmă cu două săptămâni pe secția de Ortopedie – Traumatologie a spitalului clujean și operat de șeful secției, dr. Claudiu Chitea, au declarat pentru Cluj24 surse medicale din cadrul unității medicale.

De Paști va fi acasă

Potrivit acestora, actorul a fost internat în urma unei infecții la proteza de genunchi care i-a fost pusă în 2019 la București, infecția i-a fost tratată, iar acum se recuperează și va fi externat zilele următoare, pentru a-și petrece sărbătorile de Paști acasă.

Florin Piersic este internat într-o rezervă cu un singur pat și este optimist, starea sa de sănătate fiind bună, iar conform personalului medical abia așteaptă să se întoarcă pe scenă și să joace în piesa ”Străini în noapte”.

Foto: Facebook – Florin Piersic

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax