Connect with us

EVENIMENT

În 4 august se sărbătorește Ziua internațională a berii. Ce EFECTE benefice are asupra organismului

Publicat


bere

În fiecare an, în prima zi de vineri a lunii august, este sărbătorită Ziua internaţională a berii. În 2023, aceasta este marcată la data de 4 august, scrie Alba24.ro.

Ideea unei astfel de zile i-a aparţinut lui Jesse Avshalomov, care, împreună cu mai mulţi prieteni şi împătimiţi ai acestei băuturi, a convins în anul 2007 patronul unui bar din oraşul american Santa Cruz să declare ziua internațională a berii, iar evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare la nivel mondial.

Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie şi în America de Sud.

Impactul mondial a avut loc în anul 2011, când a fost creat un site de internet unde au fost publicate argumente ce susţineau celebrarea Zilei internaţionale a berii. Iniţiativa a convins numeroşi utilizatori ai reţelelor sociale, astfel încât ziua a fost rapid popularizată. În 2011, au fost organizate 276 de festivităţi în 138 de oraşe din 23 de ţări din întreaga lume.

De ce se sărbătorește în luna august

Scopul prioritar al acestei zile este de a da o ocazie în plus prietenilor şi cunoscuţilor de a se strânge şi a petrece timp împreună, la o bere, la sfârşit de săptămână. Nu este o întâmplare că ziua dedicată acestei băuturi are loc în luna august, vara fiind sezonul ideal pentru cei ce doresc să se răcorească cu băutura din malţ şi flori de hamei. Totodată, Ziua internaţională a berii este dedicată celor care muncesc tot anul pentru a asigura producţia de bere.

Berea și efectele benefice asupra organismului

Potrivit Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, atunci când consumul moderat de bere este însoţit de o alimentaţie echilibrată, se observă efecte benefice asupra organismului.

Printre acestea, se numără creşterea indicelui de apă din organism, a masei musculare şi scăderea ţesutului adipos, potrivit beresanatatenutritie.ro. Totodată, consumul moderat de bere poate ajuta organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic intens şi poate conduce la o mai bună oxigenare până la nivelul capilarelor mici.

Berea poate stimula şi puterea antioxidantă a organismului, fapt ce s-ar datora fenolilor pe care berea îi conţine în mod natural datorită ingredientelor sale, hamei şi cereale. Fenolii sunt capabili să contribuie la mărirea capacităţii antioxidante a plasmei, notează beresanatatenutritie.ro.

Un studiu internaţional, publicat de către ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, a ajuns la concluzia că berea, indiferent dacă este cu alcool sau nu, poate influenţa pozitiv flora intestinală.

Este esenţial de reţinut că efectele pozitive asupra sănătăţii pe care le poate avea berea apar doar în condiţiile unui consum moderat.

Care este consumul ideal de bere pe zi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte consumul moderat de bere ca fiind 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, în cazul berii cu o concentraţie de alcool de 5%.

În luna iulie 2023, Asociaţia Berarii României (ABR) a publicat datele despre piaţa berii din România pentru primele cinci luni ale anului.

Statistica efectuată de ABR arată că piaţa berii din România a scăzut cu 9% faţă de acelaşi interval din 2022. Printre cauze, sunt citate scăderea puterii de cumpărare, creşterea costurilor de producţie, dar şi temperaturile sub media perioadei de început de vară.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Peste 704 tone de alimente DONATE în cadrul Colectei Naționale de Alimente

Publicat

colecta alimente

Cea de-a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată între 4–6 aprilie în peste 1.000 de magazine din toată țara, a adus un nou record de solidaritate. Datorită generozității oamenilor cu inimă mare, au fost colectate peste 704 tone de alimente neperisabile, transformate în peste 1,4 milioane de porții de mâncare pentru cei aflați în dificultate. Este cel mai mare rezultat înregistrat vreodată în cele douăsprezece ediții ale acestei campanii.

Sub mesajul „Împreună hrănim speranța”, Colecta Națională de Alimente, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale, a adus împreună români din toate colțurile țării care, timp de trei zile, au ales să transforme un gest simplu – acela de a dona alimente – într-un act de grijă și solidaritate. Prin cele 398 de organizații partenere ale Rețelei Băncilor pentru Alimente, alimentele donate au ajuns pe masa a 121.890 de oameni aflați în dificultate din toată țara.

Timp de trei zile, românii au răspuns apelului la solidaritate, donând alimente neperisabile care au devenit un sprijin real pentru zeci de mii de persoane aflate în nevoie. Cu sprijinul generozității donatorilor, al efortului voluntarilor și al implicării partenerilor, campania a reușit să adune peste 704 tone de alimente neperisabile, echivalentul a peste 1,4 milioane de porții de hrană, care vor deveni o masă demnă de Paște pentru 121.890 de persoane vulnerabile, prin intermediul a 398 de organizații caritabile partenere.

Peste 704 tone de alimente DONATE în cadrul Colectei Naționale de Alimente

Această cantitate impresionantă donată echivalează cu aproximativ 2.347 de frigidere de familie încărcate cu hrană – o imagine concretă a generozității oamenilor care au ales să dăruiască din puținul lor pentru cei care au mai mare nevoie.

Sub mesajul „Împreună hrănim speranța”, campania organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente a reunit mii de voluntari, parteneri, organizații și donatori din întreaga țară, demonstrând că puterea binelui devine realitate atunci când este împărtășită.

Impactul impresionant al acestei ediții a campaniei reflectă o creștere pe toate planurile:

– 704,1 tone de alimente colectate – cu 77,13 tone mai mult decât la ediția precedentă. Printre produsele donate: ulei, făină, conserve, orez, paste, zahăr, dulciuri, cereale și alimente pentru copii.
– 1.408.209 porții de hrană – cu 154.268 mai multe decât la ediția precedentă. Fiecare pungă portocalie a devenit un simbol al grijii față de ceilalți.
– 398 de organizații partenere – cu 46 mai multe față de ediția anterioară: ONG-uri care oferă sprijin social, educațional și emoțional celor aflați în dificultate și prin care hrana donată a ajuns la cei în nevoie.
– 121.890 de oameni sprijiniți – cu 21.097 mai mulți decât la ediția precedentă: vârstnici singuri sau din cămine, mame fără sprijin, copii din centre rezidențiale, de zi sau de recuperare, persoane fără adăpost, familii cu venituri reduse și mulți alți oameni aflați în nevoie.
– 10.519 voluntari implicați – cu 1.722 mai mulți decât la colecta anterioară: tineri, angajați din companii, elevi, studenți și pensionari care au transformat timpul și energia lor într-o punte către cei vulnerabili.
– 1.017 magazine participante – cu 32 mai multe față de ediția precedentă, din rețelele Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România.

„Fiecare aliment donat înseamnă prezență, grijă și umanitate”

Deși colecta în magazine s-a încheiat pe 6 aprilie, munca din spatele gestului a continuat intens în depozitele Băncilor și în cadrul organizațiilor partenere. Întreaga Rețea a Băncilor pentru Alimente, organizațiile partenere și mii de voluntari au lucrat contracronometru pentru a prelua, transporta, sorta și distribui alimentele donate, astfel încât acestea să ajungă înaintea sărbătorilor în cămările centrelor sociale și ale gospodăriilor celor sprijiniți.

„Colecta Națională de Alimente este despre comunitate, despre solidaritate, despre a face loc celuilalt la masa ta. Faptul că, ediție cu ediție, tot mai mulți oameni aleg să transforme un simplu drum la cumpărături într-un gest de grijă pentru cei în nevoie spune multe despre puterea binelui care ne unește. Împreună, în acest lanț viu al solidarității, nu doar oferim alimente – hrănim speranța. Dincolo de orice cifră, fiecare aliment donat înseamnă prezență, grijă și umanitate. Le mulțumim tuturor celor care au ales să fie parte din acest gest”, a spus Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat de 81 de ani din Cluj-Napoca, găsit mort în apartament. Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă

Publicat

lumanare morti pixabay

Un bărbat a anunțat, joi, Poliția municipiului Cluj-Napoca că și-a găsit tatăl decedat în apartamentul în care locuiau. Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

În data de 17 aprilie, în jurul orei 12.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un bărbat de 31 de ani din Cluj-Napoca, cu privire la faptul că l-ar fi găsit pe tatăl său, în vârstă de 81 de ani, decedat în apartamentul în care aceștia locuiau.

„La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție din cadrul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca și un echipaj din cadrul Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, care au constat aspectele sesizate, respectiv decesul persoanei de 81 de ani”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Bărbatul suferea de mai multe afecțiuni

În contextul cercetărilor efectuate, au fost identificate echimoze la nivelul urechii stângi și la nivelul buzei superioare asupra persoanei în cauză. Totodată, s-a stabilit faptul că bărbatul suferea de mai multe afecțiuni medicale.

„Trupul acestuia a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, în vederea efectuării expertizei medico-legale, urmând a se stabili cu exactitate cauza decesului. Precizăm că vom reveni cu informații ulterioare, în funcție de concluziile rezultate în urma autopsiei”, a mai transmis IPJ Cluj.

În prezent, sunt continuate cercetările în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Citește mai departe

CULTURA

Împistrirea ouălor. Practici RITUALICE în satul tradițional clujean în Joia Mare

Publicat

De

Practici ritualice în Joia Mare

În spațiul cultural românesc, Săptămâna Mare este structurată în funcție de numeroase practici ritualice.

Între acestea, un loc aparte îl ocupă obiceiul vopsirii sau decorării ouălor, o practică răspândită în toate regiunile țării, dar cu particularități locale semnificative, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj

Împistrirea ouălor. Cojile de ceapă, cel mai folosit pigment

Astfel, în multe sate transilvănene, acest gest se desfășura în mod tradițional în Joia Mare, fiind cunoscut în limbaj popular sub denumirea de „împistrirea ouălor”.

“Potrivit tradiției, pregătirea pentru împistrire începea devreme, încă de luni sau marți. Femeile adunau plantele necesare pentru prepararea coloranților vegetali, transmițând astfel o cunoaștere empirică, transmisă din generație în generație”, arată specialiștii clujeni.

Cojile de ceapă, strânse și păstrate pe durata Postului Mare, reprezentau cel mai frecvent pigment folosit, oferind nuanțe de roșcat, brun sau auriu, în funcție de tipul de ceapă utilizat. În unele sate din Cluj se mai foloseau scoarța de arin, sfecla roșie sau lemnul cânesc, demonstrând o adaptare creativă la resursele vegetale locale.
“Aplicarea frunzelor sau plantelor direct pe coaja oului, înainte de fierberea acestuia în decoctul vegetal, reprezenta o tehnică frecvent întâlnită, care permitea obținerea unor modele vegetale. Frunza de pătrunjel, trifoiul sau mici flori de primăvară generau, prin fierbere, imprimări naturale, ce transformau oul într-un suport vizual al semnificației rituale”, explică reprezentanții CJCPCT Cluj.

În unele localități, decorarea ouălor avea loc nu în Joia Mare, ci în Vinerea Mare, în funcție de rânduiala locală.

Vopsirea ouălor, semnificație profund creștină

Dincolo de dimensiunea tehnică sau decorativă, oul vopsit, în special cel roșu, are o semnificație profund creștină.

“Numeroase legende din folclorul românesc explică originea acestui obicei prin raportare la Patimile Mântuitorului. Una dintre cele mai cunoscute variante spune că, la poalele Crucii, Maica Domnului a așezat un coș cu ouă, care s-au înroșit de sângele lui Hristos. Astfel, oul roșu devine nu doar un simbol pascal, ci și o mărturie a jertfei și a speranței în viața veșnică”, mai arată specialiștii clujeni.

Practica împistririi ouălor rămâne o expresie relevantă a continuității culturii populare românești, în care meșteșugul și simbolul se întâlnesc într-o formă de spiritualitate cotidiană. Chiar dacă astăzi metodele industriale de vopsire sunt larg răspândite, în numeroase gospodării se mențin încă tehnicile tradiționale, fie din respect pentru rânduială, fie din dorința de a păstra o legătură vie cu valorile de odinioară. Este un semn că tradiția merge mai departe – cu credință, cu dragoste și cu gând bun, spun speciliștii clujeni.

Foto: Ouă vopsite în coji de ceapă / Arhiva CJCPT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 55 de ani din Apahida, arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce și-a lovit concubina

Publicat

Un bărbat de 55 de ani din Apahida a fost reținut și arestat preventiv pentru violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice. Și-a lovit concubina cu un dispozitiv mecanic, provocându-i leziuni grave.

Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați prin apel 112, în data de 13 aprilie, cu privire la un incident grav de violență domestică a avut loc în localitatea Apahida, județul Cluj.

Femeie agresată de concubinul ei

O femeie de 48 de ani a fost agresată fizic de către concubinul ei, un bărbat de 55 de ani.

„La data de 13 aprilie, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că o femeie ar fi fost victima unei agresiuni fizice, exercitate de către concubinul acesteia”, a informat IPJ Cluj.

Femeia, transportată la spital

Din cercetările efectuate, a reieșit că, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul ar fi lovit-o pe femeie cu un dispozitiv mecanic, provocându-i acesteia o leziune gravă la nivelul mâinii drepte.

„În urma activităților investigative și a cercetărilor derulate, polițiștii au stabilit faptul că, pe fondul unui conflict spontan, un bărbat, în vârstă de 55 de ani, din localitatea Apahida, ar fi agresat fizic o femeie de 48 de ani, cu un dispozitiv mecanic, cu ajutorul căruia i-ar fi provocat femeii o leziune gravă la nivelul mâinii drepte.

Ulterior femeia de 48 de ani a fost transportată la o unitate medicală, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate”, a transmis instituția.

Bărbatul a fost arestat preventiv

În urma probatoriului administrat, la data de 16 aprilie, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

Ulterior, în cursul zilei de 17 aprilie, acesta a fost prezentat în fața magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca, care au dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

„Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice, sub coordonarea unității de parchet competente”, au mai arătat organele de ordine.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate