Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Idei de CADOURI de Ziua Îndrăgostiților. SURPRIZE speciale pentru persoana iubită

Publicat


Se apropie 14 februarie, Valentine`s Day. iată în continuare câteva idei de cadouri de Ziua Îndrăgostiților. Februarie este luna iubirii, iar în această perioadă îndrăgostiții au ocazia să facă surprize persoanelor dragi și să-și arate sentimentele și prin cadouri atent alese, scrie Alba24.ro.

Sărbătoarea preluată de la americani a câștigat teren și oferă prilej de exprimare a celor mai frumoase gânduri de iubire. Însă uneori alegerea unui cadou poate fi o provocare, în funcție de cât de bine cunoașteți persoana îndrăgită sau ce surpriză ar putea să-i fie pe plac.

Pe lângă „planul” pentru ziua specială, nu uitați de mesaje de Valentine`s Day – Ziua Îndrăgostiților.

14 februarie – Valentine’s Day – Ziua îndrăgostiţilor – semnificații

Ziua îndrăgostiţilor sau Valentine’s Day este sărbătorită, în fiecare an, la data de 14 februarie, cu precădere în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada şi Australia. În timp, a fost adoptată în mai multe ţări europene, între care şi România, în ţări de pe continentul asiatic, precum China şi Coreea de Sud, în America de Sud şi Africa.

În alte ţări, Valentine’s Day este văzută ca ziua în care membrii familiei îşi arată dragostea unul faţă de celălalt, dar şi faţă de prieteni. Unele tradiţii includ şi cadouri pentru copii. În acelaşi timp, multe alte ţări au propria lor sărbătoare dedicată iubirii.

Poetul englez medieval Geoffrey Chaucer (cca. 1373-1400) a fost prima persoană care a menţionat Ziua Sfântului Valentin ca fiind ziua celebrării iubirii, în poemul său „Parlement of Foules” (cca. 1380), între versurile sale aflându-se următoarele:

„For this was sent on Seynt Valentyne’s day / Whan every foul cometh ther to choose his mate”.

În termeni moderni, versurile ar spune: „Aceasta a fost de ziua Sfântului Valentin, când fiecare pasăre vine acolo să-şi aleagă perechea”.

Aceste rânduri reflectau credinţa larg răspândită în Evul Mediu că păsările îşi alegeau perechea la mijlocul lunii februarie. Această credinţă s-a suprapus peste Ziua Sfântului Valentin, care a devenit „sfântul patron al îndrăgostiţilor”, potrivit Scrapbook.

Astăzi, îndrăgostiţii îşi exprimă dragostea cu ajutorul cutiilor de bomboane, florilor, diverselor mici atenţii mai mult sau mai puţin costisitoare, excursiilor surpriză, cinelor romantice, însă, în perioada de început a acestei sărbători erau apreciate micile misive scrise de mână numite „valentine”.

14 februarie – Valentine’s Day – Ziua îndrăgostiţilor – legende

O serie de legende marchează începuturile acestei sărbători. Una dintre legende spune că Valentin era preot în Roma, în perioada secolului al III-lea. Atunci când împăratul Claudius II a hotărât că bărbaţii tineri pot fi soldaţi mult mai buni decât cei cu soţii şi familii, a interzis pentru primii căsătoria.

Preotul Valentin, realizând injusteţea acestei legi, l-a înfruntat pe Claudius şi a continuat să-i căsătorească, în secret, pe tinerii îndrăgostiţi. Când acţiunile sale au fost descoperite, împăratul roman a dat ordin ca preotul să fie ucis, notează History.

Mulţi susţin că acest preot era Sf. Valentin din Terni, un episcop, adevăratul patron al acestei sărbători. Şi el fusese decapitat la ordinul aceluiaşi împărat, în afara zidurilor Romei. Alte legende sugerează faptul că Valentin a fost ucis pentru încercările sale de a-i ajuta pe creştini să fugă din închisorile romane, unde erau adesea bătuţi şi torturaţi. Potrivit uneia dintre legende, un deţinut, pe nume Valentin, îndrăgostit de fata administratorului închisorii, i-a trimis acesteia prima scrisoare de dragoste (prima „valentină”), înainte de a muri, pe care a semnat-o „de la Valentinul tău”, o expresie care este folosită şi astăzi.

14 februarie – Valentine’s Day – Ziua îndrăgostiţilor – idei de cadouri

– dulciuri, ciocolată: puteți alege varianta binecunoscută a dulciurilor oferite cadou: o cutie de ciocolată sau bomboane, pe care o puteți personaliza cu un mesaj sau o imprimare pe cutie
– flori: un buchet de flori are mici șanse să fie refuzat; dacă nu știți florile preferate ale persoanei iubite, încercați să aflați; sau măcar culoarea preferată; nu uitați că fiecare floare sau culoare are o anumită semnificație; de asemenea, mai sunt variantele aranjamentelor florale combinate cu fructe sau dulciuri; nu trebuie neapărat să alegeți un buchet, uneori e de ajuns și doar o singură floare; asta în funcție de personalitatea și relația în care vă aflați; mai sunt și variantele florilor criogenate, care țin mai mult timp
– parfum: deși uneori un cadou greu de ales, parfumul este unul dintre preferatele primăverii care se apropie; vă puteți axa pe un parfum cu note proaspete sau calde, dacă știți ce-i place persoanei iubite; dacă sunteți la începutul relației și nu cunoașteți încă preferințele, testați un parfum într-un magazin și vedeți ce vă place și vouă
– felicitare/fotografie: un simplu mesaj din inimă  sau o fotografie cu însemnătate pentru amândoi poate fi un cadou reușit
– bijuterii: un semn de prețuire – o brățară, un lanț, cercei sau inel
– accesorii: agendă/ jurnal personalizat, husă mobil, geantă, o cană personalizată, un accesoriu de casă (difuzor aromaterapie, lampă cu led în formă de lună)
– alte variante: o carte, articole/accesorii de machiaj, șosete amuzante, mănuși/umbrelă pentru îndrăgostiți, tricou cu mesaj, puzzle, tablou; masaj/SPA în doi; creioane plantabile
– gadget-uri: căști wireless, smartwatch, telescop pentru mobil, cameră foto instantanee, lampă 3D personalizată
– cină romantică – în oraș, acasă sau în altă locație preferată: rezervați din timp locația sau pregătiți din timp meniul pentru acasă; nu uitați șampania sau vinul roșu
– excursie/expediție/city break – momentele frumoase se leagă, adeseori, de locuri frumoase; planificați o ieșire care să rămână în amintirea voastră

14 februarie – Valentine’s Day – Ziua îndrăgostiţilor – superstiții și curiozități

– Dacă vezi o veveriţă în acea zi, mare atenţie la bărbatul cu care te vei mărită. Se crede că va fi un bărbat zgârcit şi exagerat de econom.
– În cazul în care vrei să afli cine va fi viitorul tău soţ, scrie numele pretendenţilor tăi pe bucăţi mici de hârtie pe care le înrolezi în interiorul unor bile de pământ sau lut. Da-le drumul în apă şi prima bilă care va ieşi la suprafaţă este cea care conţine numele viitorului tău soţ.
– Dacă tăi mărul în jumătate, numărul seminţelor pe care le găseşti în interiorul mărului îţi indică numărul copiilor pe care îi vei avea.
– Dacă vei fi trezită din somn de sărutul unei persoane dragi în dimineaţa Sfântului Valentin, înseamnă că vei avea noroc în dragoste de-a lungul acelui an.
– În dimineaţa Sfântului Valentin primul nume al persoanei pe care îl auzi la radio sau la tv sau îl citeşti în ziar va fi numele persoanei cu care te vei căsători.
– Se spune că, de Valentines Day, dacă mănânci varză aduce noroc şi bogăţie, iar rodiile aduc fertilitate.
– Florile oferite în dar de Valentines Day 2022 spun multe despre sentimentele pe care le ai faţă de partener. Florile roşii simbolizează iubirea şi pasiunea, cele albe – puritatea, cele roz – simpatia, iar florile galbene simbolizează prietenia.
– Nu este bine să faci cadou de Valentines Day obiecte casnice. Sunt considerate o jignire adusă iubirii
– Prima cutie de ciocolată în formă de inimă a apărut în 1868. În zilele noastre, se vând peste 36 milioane de cutii de ciocolată în formă de inimă în fiecare an.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Teologii ortodocși morți în închisorile comuniste, comemorați la Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca

Publicat

catedrala

Teologii și profesorii Academiei Teologice Ortodoxe din Cluj care au suferit în închisorile comuniste sau în muncă silnică la Canal au fost comemorați marți seara la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

Printre personalitățile care au fost pomenite se află pr. Liviu Galaction Munteanu, fostul rector al Institutului Teologic clujean, mort la Aiud și propus pentru canonizare, pr. Florea Mureșanu, mort la Aiud, pr. Ilarion Felea, mort la Aiud și propus pentru canonizare, Alexandru Filipașcu, mort la Canal, pr. Ioan Bunea, Ioan Lupaș și Gheorghe Noveanu.

Evenimentul, parte din manifestările dedicate centenarului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de mitropolitul Andrei și a continuat în sala mare a Muzeului Mitropoliei Clujului cu un eveniment cultural.

Momente artistice

„Seara culturală își propune o dezbatere – evocare în cadrul unei mese rotunde, la care vor participa istorici și teologi clujeni, care vor vorbi de contextul istoric în care teologii clujeni au pătimit, dar și despre felul în care trebuie recuperată memoria acestora”, se arată într-un comunicat al organizatorilor comemorării.

Evenimentul cultural a fost moderat de istoricul Andreea Ineoan-Dăniclă și i-a avut ca invitați pe Cosmin Cosmuța, Gabriel Gârdan, Bogdan Ivanov, Răzvan Perșa, cadre didactice universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj și pe Dragoș Ursu, istoric și cercetător la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

În cadrul manifestării au susținut momente artistice actrița Elena Ivanca și mezzosoprana Elisabeta Kadelnik, acompaniată la pian de Larisa Pentea de la Opera Națională Română.

Evenimentul „Teologi clujeni în închisorile comuniste. O recuperare memorială” a fost organizat de Facultatea de Teologie din Cluj în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), Arhiepiscopia Clujului, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu”, Teatrul Național și Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Citește mai departe

POLITICA

Dan Tanasă, candidat AUR la Primăria Brașov: ”Globalistul Coliban s-a născut talent și a murit speranță”

Publicat

De

Tanasă

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor, deputatul Dan Tanasă, le propune brașovenilor singura alternativă serioasă pentru funcția de primar.

„Globalistul Coliban s-a născut talent și a murit speranță. Cei care și-au pus speranțele în USR sunt acum dezamăgiți. Încă nu e clar, Coliban e incompetent sau ticălos? Ceea ce este sigur este că promisiunile au fost multe dar realizările au lipsit cu desăvârșire în mandatul actualului primar. Cumva era de așteptat, având în vedere faptul că acesta nu locuiește în Brașov, ci în Hărman.

Patru ani pierduți

Mandatul lui Coliban înseamnă alți patru ani pierduți pentru Brașov. Alți patru ani în care, exact ca și în mandatele lui Scripcaru, marile investiții au ocolit Brașovul și s-au dus în Cluj, Timiș sau Alba.

Coliban a distrus visul tinerilor la un cămin, la un apartament la un preț corect.

Dacă atunci când Coliban a venit la primărie în Brașov puteai cumpăra un apartament la 600-700 de euro mp acum prețurile sunt la 2000-2500 euro mp. Niciun tânăr nu își permite așa ceva. Coliban a blocat pur și simplu proiectele de dezvoltare a Brașovului și a favorizat anumite companii care construiesc foarte scump.

Primarul mafiei imobiliare

Sunt unii care zic că incompetența lui Coliban i-a câștigat un nou mandat de primar lui Scripcaru însă ideea este ridicolă. Tot Brașovul știe că Scripcaru este primarul mafiei imobiliare.

Să ne întoarcem la cel care a blocat construirea aeroportului din Brașov? Să ne întoarcem la baronul lui Băsescu? Să ne întoarcem la primarul care nu știe o limbă străină?

O ștampilă pusă pe Scripcaru este o ștampilă pusă de PSD și PNL, groparii României, pe Ciucă și Ciolacu. Tot Brașovul știe că Scripcaru se dușmănește cu Veștea. Se vor bloca unul pe altul iar cei care vor suferi în continuare sunt tot brașovenii. Brașovenii nu merită asta!

Dacă dorim să discutăm serios despre viitorul Brașovului nu putem discuta cu cel care a stăpânit orașul ca pe o feudă, baronul mafiei, sau cu un incompetent susținut de cei care ne-au îngropat morții în saci de gunoi, ne-au terorizat să se vaccinăm și au distrus afacerile românești”, a spus Tanasă.

Sătui de promisiuni

„Românii s-au săturat de promisiuni electorale și de politicieni. Și e normal să fie așa. De 35 de ani sunt mințiți. Scripcaru e candidatul lui Ciucă și Ciolacu, e PSD și PNL. Coliban e candidatul lui Băsescu și a lui Orban. Nu poți lua în serios aceste candidaturi”, a concluzionat Dan Tanasă.

AUR le propune brașovenilor un candidat serios, familist, cu credință în Dumnezeu, cu două facultați terminate la Universitatea Transilvania, cunoscător de cinci limbi străine. Dan Tanasă este deputat AUR, vicepreședinte și purtător de cuvânt al AUR.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bucură-te de AROME asiatice autentice la noul magazin Taste of Asia, din Iulius Mall Cluj

Publicat

taste of asia

Iulius Mall completează oferta culinară destinată pasionaților de experiențe gastronomice variate cu un nou concept de magazin, inspirat din energia vibrantă a marilor orașe asiatice.

taste of asia

Taste of Asia aduce o gamă variată de produse asiatice și ingrediente autentice, provenind din diverse regiuni ale Asiei. De la orez, tăiței și alge, la noodles, noodles instant și până la produse uscate și conserve, băuturi răcoritoare, ceai și cafea, lapte de cocos și snacks, magazinul te întâmpină cu o varietate de opțiuni, la prețuri competitive. Asezonează preparatele tale cu sosuri spicy sau condimente și bucură-te de dulciurile apreciate în toată lumea!

Bucură-te de AROME asiatice autentice la noul magazin Taste of Asia, din Iulius Mall Cluj

Pentru Taste of Asia calitatea este prioritatea numărul unu. În magazin vei găsi exclusiv ingrediente de cea mai bună calitate, asigurând o experiență culinară bogată. De asemenea, Taste of Asia pune accent pe inovație, prezentând constant rețete și produse noi pentru a oferi o experiență culinară unică și incitantă.

taste of asia

Noul concept al magazinului este adaptat publicului tânăr și are în vedere crearea unui ambient asiatic contemporan. Reprezentare vizuală, estetică și funcțională a legăturii între diferitele culturi asiatice, conceptul face trimitere la dinamismul contemporan și atmosfera din marile orașe asiatice, pline de lumină și mesaje transmise prin neoane colorate.

Taste of Asia este mai mult decât un brand, este o călătorie culinară. Vino la Iulius Mall Cluj și ,,Spice up your taste!”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeni inimoși, în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere. Mai sunt necesari 4.000 € pentru mașini de scris speciale

Publicat

De

Licitație caritabilă pentru elevii cu deficiențe de vedere din Cluj
Zeci de clujeni inimoși s-au mobilizat și au venit în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere care au nevoie de mașini de scris speciale. 
Astfel, la o licitație care a avut loc în weekend, și unde au fost scoase la vânzare creații ale câtorva elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, s-au strâns 6.300 de lei. Dar suma strânsă este mult mai mare, datorită unor sponsorizări atrase de Clubul Rotaract Gemina, care a organizat evenimentul.

FOTO. Clujeni inimoși, în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere. Mai sunt necesari 4.000 € pentru mașini de scris speciale

Evenimentul caritabil a avut ca scop achiziția a 6 mașini de scris Braille Tatrapoint Standard pentru elevii liceului clujean.
La strângerea de fonduri au luat parte aproximativ 70 de persoane care au donat și licitat pentru obiectele realizare de către elevii liceului. Astfel s-au strâns 6.300 de lei.
Elevii au realizat câteva tablouri, obiecte de artă, dar și diverse mesaje în alfabetul braille tipărite cu ajutorul mașinilor de scris, care au fost scoase la licitație.
Cei prezenți au avut parte și de o ședință foto gratuită, oferită de fotograful Adalbert Dohotariu, care a și găzduit evenimentul în studioul său.

Mai este nevoie de bani pentru achiziția mașinilor de scris speciale

Clubul Rotaract Gemina a reușit să obțină încă 25.000 de lei din sponsorizări. Pentru a achiziționa mașinile de scris speciale este nevoie de 10.000 de euro.
Din această sumă mai lipsesc acum doar 4.000 de euro și generații de elevi de la liceul clujean vor pitea să aibă aceste mașini de scris.
Cu ajutorul lor vor putea scrie texte, scrisori, dar și să formuleze documente mai complexe, cum ar fi lucrări de licență sau teze de doctorat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax