EVENIMENT
Idei de CADOURI de Ziua Îndrăgostiților. SURPRIZE speciale pentru persoana iubită

Se apropie 14 februarie, Valentine`s Day. iată în continuare câteva idei de cadouri de Ziua Îndrăgostiților. Februarie este luna iubirii, iar în această perioadă îndrăgostiții au ocazia să facă surprize persoanelor dragi și să-și arate sentimentele și prin cadouri atent alese, scrie Alba24.ro.
Sărbătoarea preluată de la americani a câștigat teren și oferă prilej de exprimare a celor mai frumoase gânduri de iubire. Însă uneori alegerea unui cadou poate fi o provocare, în funcție de cât de bine cunoașteți persoana îndrăgită sau ce surpriză ar putea să-i fie pe plac.
Pe lângă „planul” pentru ziua specială, nu uitați de mesaje de Valentine`s Day – Ziua Îndrăgostiților.
14 februarie – Valentine’s Day – Ziua îndrăgostiţilor – semnificații
Ziua îndrăgostiţilor sau Valentine’s Day este sărbătorită, în fiecare an, la data de 14 februarie, cu precădere în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada şi Australia. În timp, a fost adoptată în mai multe ţări europene, între care şi România, în ţări de pe continentul asiatic, precum China şi Coreea de Sud, în America de Sud şi Africa.
În alte ţări, Valentine’s Day este văzută ca ziua în care membrii familiei îşi arată dragostea unul faţă de celălalt, dar şi faţă de prieteni. Unele tradiţii includ şi cadouri pentru copii. În acelaşi timp, multe alte ţări au propria lor sărbătoare dedicată iubirii.
Poetul englez medieval Geoffrey Chaucer (cca. 1373-1400) a fost prima persoană care a menţionat Ziua Sfântului Valentin ca fiind ziua celebrării iubirii, în poemul său „Parlement of Foules” (cca. 1380), între versurile sale aflându-se următoarele:
„For this was sent on Seynt Valentyne’s day / Whan every foul cometh ther to choose his mate”.
În termeni moderni, versurile ar spune: „Aceasta a fost de ziua Sfântului Valentin, când fiecare pasăre vine acolo să-şi aleagă perechea”.
Aceste rânduri reflectau credinţa larg răspândită în Evul Mediu că păsările îşi alegeau perechea la mijlocul lunii februarie. Această credinţă s-a suprapus peste Ziua Sfântului Valentin, care a devenit „sfântul patron al îndrăgostiţilor”, potrivit Scrapbook.
Astăzi, îndrăgostiţii îşi exprimă dragostea cu ajutorul cutiilor de bomboane, florilor, diverselor mici atenţii mai mult sau mai puţin costisitoare, excursiilor surpriză, cinelor romantice, însă, în perioada de început a acestei sărbători erau apreciate micile misive scrise de mână numite „valentine”.
14 februarie – Valentine’s Day – Ziua îndrăgostiţilor – legende
O serie de legende marchează începuturile acestei sărbători. Una dintre legende spune că Valentin era preot în Roma, în perioada secolului al III-lea. Atunci când împăratul Claudius II a hotărât că bărbaţii tineri pot fi soldaţi mult mai buni decât cei cu soţii şi familii, a interzis pentru primii căsătoria.
Preotul Valentin, realizând injusteţea acestei legi, l-a înfruntat pe Claudius şi a continuat să-i căsătorească, în secret, pe tinerii îndrăgostiţi. Când acţiunile sale au fost descoperite, împăratul roman a dat ordin ca preotul să fie ucis, notează History.
Mulţi susţin că acest preot era Sf. Valentin din Terni, un episcop, adevăratul patron al acestei sărbători. Şi el fusese decapitat la ordinul aceluiaşi împărat, în afara zidurilor Romei. Alte legende sugerează faptul că Valentin a fost ucis pentru încercările sale de a-i ajuta pe creştini să fugă din închisorile romane, unde erau adesea bătuţi şi torturaţi. Potrivit uneia dintre legende, un deţinut, pe nume Valentin, îndrăgostit de fata administratorului închisorii, i-a trimis acesteia prima scrisoare de dragoste (prima „valentină”), înainte de a muri, pe care a semnat-o „de la Valentinul tău”, o expresie care este folosită şi astăzi.
14 februarie – Valentine’s Day – Ziua îndrăgostiţilor – idei de cadouri
– dulciuri, ciocolată: puteți alege varianta binecunoscută a dulciurilor oferite cadou: o cutie de ciocolată sau bomboane, pe care o puteți personaliza cu un mesaj sau o imprimare pe cutie
– flori: un buchet de flori are mici șanse să fie refuzat; dacă nu știți florile preferate ale persoanei iubite, încercați să aflați; sau măcar culoarea preferată; nu uitați că fiecare floare sau culoare are o anumită semnificație; de asemenea, mai sunt variantele aranjamentelor florale combinate cu fructe sau dulciuri; nu trebuie neapărat să alegeți un buchet, uneori e de ajuns și doar o singură floare; asta în funcție de personalitatea și relația în care vă aflați; mai sunt și variantele florilor criogenate, care țin mai mult timp
– parfum: deși uneori un cadou greu de ales, parfumul este unul dintre preferatele primăverii care se apropie; vă puteți axa pe un parfum cu note proaspete sau calde, dacă știți ce-i place persoanei iubite; dacă sunteți la începutul relației și nu cunoașteți încă preferințele, testați un parfum într-un magazin și vedeți ce vă place și vouă
– felicitare/fotografie: un simplu mesaj din inimă sau o fotografie cu însemnătate pentru amândoi poate fi un cadou reușit
– bijuterii: un semn de prețuire – o brățară, un lanț, cercei sau inel
– accesorii: agendă/ jurnal personalizat, husă mobil, geantă, o cană personalizată, un accesoriu de casă (difuzor aromaterapie, lampă cu led în formă de lună)
– alte variante: o carte, articole/accesorii de machiaj, șosete amuzante, mănuși/umbrelă pentru îndrăgostiți, tricou cu mesaj, puzzle, tablou; masaj/SPA în doi; creioane plantabile
– gadget-uri: căști wireless, smartwatch, telescop pentru mobil, cameră foto instantanee, lampă 3D personalizată
– cină romantică – în oraș, acasă sau în altă locație preferată: rezervați din timp locația sau pregătiți din timp meniul pentru acasă; nu uitați șampania sau vinul roșu
– excursie/expediție/city break – momentele frumoase se leagă, adeseori, de locuri frumoase; planificați o ieșire care să rămână în amintirea voastră
14 februarie – Valentine’s Day – Ziua îndrăgostiţilor – superstiții și curiozități
– Dacă vezi o veveriţă în acea zi, mare atenţie la bărbatul cu care te vei mărită. Se crede că va fi un bărbat zgârcit şi exagerat de econom.
– În cazul în care vrei să afli cine va fi viitorul tău soţ, scrie numele pretendenţilor tăi pe bucăţi mici de hârtie pe care le înrolezi în interiorul unor bile de pământ sau lut. Da-le drumul în apă şi prima bilă care va ieşi la suprafaţă este cea care conţine numele viitorului tău soţ.
– Dacă tăi mărul în jumătate, numărul seminţelor pe care le găseşti în interiorul mărului îţi indică numărul copiilor pe care îi vei avea.
– Dacă vei fi trezită din somn de sărutul unei persoane dragi în dimineaţa Sfântului Valentin, înseamnă că vei avea noroc în dragoste de-a lungul acelui an.
– În dimineaţa Sfântului Valentin primul nume al persoanei pe care îl auzi la radio sau la tv sau îl citeşti în ziar va fi numele persoanei cu care te vei căsători.
– Se spune că, de Valentines Day, dacă mănânci varză aduce noroc şi bogăţie, iar rodiile aduc fertilitate.
– Florile oferite în dar de Valentines Day 2022 spun multe despre sentimentele pe care le ai faţă de partener. Florile roşii simbolizează iubirea şi pasiunea, cele albe – puritatea, cele roz – simpatia, iar florile galbene simbolizează prietenia.
– Nu este bine să faci cadou de Valentines Day obiecte casnice. Sunt considerate o jignire adusă iubirii
– Prima cutie de ciocolată în formă de inimă a apărut în 1868. În zilele noastre, se vând peste 36 milioane de cutii de ciocolată în formă de inimă în fiecare an.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Universitatea Cluj a deschis „balul” etapei a 4-a din play-off-ul Superligii de fotbal, cu meciul împotriva lui Dinamo. Clujenii erau pe locul 4 în timp ce bucureștenii ocupau ultimul loc, fără nicio victorie. După un meci în care „U” a jucat foarte slab, Dinamo reușește o victorie categorică, 2-4, goluri marcate de Macalou (min.13) și Blănuță (min.44), respectiv Perica (min.24 și 32), Selmani (min.45+2) și Simion (min.59 – autogol).
VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESUSCITEAZĂ „câinii”
Echipele de start:
„U” Cluj (4-1-4-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – Codrea – Macalou, Simion, Fabry, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Rață, Oaidă, Bic, Silaghi, Bota, Opriș, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: Van der Werff, Cristea, Nistor (accidentați)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău
Dinamo (4-3-3): Golubovic – Sivis, Mărginean, Opruț, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Perica, Selmani
Rezerve: Roșca, A. Stoian, Pașcalău, Abdallah, C. Soare, C. Costin, Al. Pop
Absenți: Homawoo, Politic, Caragea, Licsandru (accidentați)
Antrenor Zeljko Kopic
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraș) / Asistenți: Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe), Stelian Slabu (Brașov)
Arbitru VAR: Viorel Flueran (Craiova) / Asistent VAR: Florin Mazilu (Satu Mare)
Primele cinci minute ale meciului a găsit echipa clujeană călare pe „câini”. Apoi, Dinamo a reușit să mai iasă din propria jumătate.
Primul șut pe poartă vine în min.11, când Thiam trage pe lângă. În min.13, Macalou, bine lansat de Fabry, reușește să înscrie pentru 1-1.
În min.23, Thiam îl întinde pe Golubovic și apoi Macalou îl evidențiază cu o lovitură de cap. La faza imediat următoare, Perica profită de o respingere în față a lui Gertmonas după un șut al lui Gnahore și egalează.
„U” acuză șocul și în min.32, același Perica face dubla cu o lovitură de cap, după o centrare excelentă a lui Sivis, centrare la care Masoero a fost spectator și pentru Artean, gravitația a fost prea mare.
În min.44, Thiam centrează perfect pentru Blănuță, până atunci invizibil, și acesta înscrie cu o lovitură de cap, pentru 2-2. În minutele de prelungire ale primei reprize, Selmani înscrie superb din colțul careului de 16m, pentru 2-3.
Repriza a doua a fost una în care Dinamo a arătat că poate lua și puncte, chiar dacă n-au ce face cu ele, iar „U” Cluj a dovedit că, atunci când vor, pot pierde niște puncte care le-ar fi prins bine.
Cei care mai înscriu o dată sunt bucureștenii, în min.59, prin clujeanul Simion, de care se lovește mingea respinsă cu piciorul de Gertmonas. În rest, încă două ocazii mari ale dinamoviștilor, plus aproape o ocazie a clujenilor, prin Codrea.
Dinamo obține prima victorie în play-off, tocmai în fața „prietenilor” de la „U” și sar peste Rapid.
Notele Cluj24:
Gertmonas 5 – Boboc 5, Masoero 5, Artean 5, Chipciu 6 – Codrea 6 – Macalou 6, Simion 6, Fabry 6, Thiam 7 – Blănuță 6,
Oancea, Rață, Bettaieb 5, Miranyan
CULTURA
VIDEO FOTO. Magia muzicii lui Ceaikovski, la lumina lumânărilor, în sala Auditorium Maximum Cluj-Napoca

Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca s-a transformat, sâmbătă seara, într-un spațiu al emoției, în condițiile în care a avut loc concertul Multisenzorial Ceaikovski. ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci” au adus în fața publicului o experiență unică, care a depășit tiparul unui concert clasic, devenind o călătorie bazată pe cele trei simțuri: miros, văz, peste 3500 de lumânări fiind amplasate în sală, și auz.
Pe scenă, violonista Diana Jipa, acompaniată de Ansamblul Sebastian, a dat viață unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus – ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci”.
Însă ceea ce a făcut seara cu adevărat specială a fost modul în care muzica a fost însoțită de mii de lumânări electrice răspândite în întreaga sală, creând o atmosferă intimă, caldă.
Fiecare piesă a fost însoțită de o coregrafie subtilă de lumini, care a accentuat momentele de tensiune, de visare din partiturile lui Ceaikovski. A fost o seară în care muzica s-a simțit nu doar cu urechile, ci și cu inima.
Cine sunt organizatorii?
Evenimentul face parte dintr-o serie națională de spectacole muzicale concept organizate de echipa Multisenzorial. Membrii acesteia sunt cunoscuți pentru modul creativ în care reinventează întâlnirea cu muzica clasică, oferind concerte în locații inedite, într-o atmosferă senzorială care implică lumina, spațiul și emoția.
Seria „Multisenzorial” a debutat în 2023 și a fost prezentă în orașe precum Oradea, Iași, Timișoara și București. În fiecare ediție, artiștii colaborează pentru a aduce lucrări celebre – de la Ceaikovski la Vivaldi.
Andreea Ungur
EVENIMENT
ISU Cluj: Un bărbat și o femeie în vârstă, cu arsuri, transportați la spital în urma incendiului din Someșeni

Pompierii de la ISU Cluj au anunțat, sâmbătă seara, că în cadrul intervenției pentru stingerea incendiului din cartierul Someșeni, proprietarii casei au fost duși la spital.
”Un bărbat și o femeie, în vârstă de aproximativ 60 de ani, au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale, după ce au fost consultați de către echipajul SMURD și au constatat că prezintă arsuri la nivelul feței și a mâinilor”, arată ISU Cluj.
Pompierii au lichidat incendiul după aproape 4 ore și vor stabili și cauza izbucnirii flăcărilor.
EVENIMENT
VIDEO. Un suporter al echipei Dinamo București și-a cerut iubita în căsătorie la Cluj, înaintea meciului cu ”U”

Surpriză înaintea meciului de sâmbătă de la Cluj-Napoca de pe Cluj Arena dintre echipele ”U” Cluj și Dinamo București. Un suporter dinamovist și-a surprins iubita pe strada Piezișă cu o cerere în căsătorie.
Acesta a îngenucheat în fata fetei și i-a dăruit un inel, iar aceasta a izbucnit în lacrimi și l-a îmbrățișat.
Momentul a avut loc în fața celorlalți suporteri care au și afișat cu banner cu mesajul ”Vrei să fii soția mea?” și le-au cântat celor doi ”Casă de piatră”.
La final, fata a primit și un buchet de flori.
Meciul de fotbal ”U” Cluj – Dinamo Bucyrești din play-off a început la ora 20.