Connect with us

ACTUALITATE

Ideea unui clujean de amenajare a teraselor în locul parcărilor, ignorată de Primărie, propusă spre finanțare de Banca Mondială

Publicat


Clujeanul Andi Daiszler propunea în contextul dificil al pandemiei, amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber în locul parcărilor libere. Termenul oficial este cel de parklet și apare pe lista de proiecte cuprinse în Strategia Integrată pentru Dezvoltare Durabilă a municipiului Cluj-Napoca 2021-2030.

Primăria a ignorat propunerea pentru care s-a obținut inclusiv un aviz de la DSP.

În țările dezvoltate din Europa se încurajează acest gen de intervenții. De regulă este permis accesul nelimitat al trecătorilor pe spațiile cu această destinație, dar aici pot să funcționeze și terase/cafenele.

Ideea de bază este ca omul să se relaxeze între activitățile desfășurate în oraș, într-un spațiu mic, liber. O condiție impusă este doar ca amenajările să fie ușor de îndepărtat în caz de nevoie.

”Mai știți de propunerea cu subiect și predicat pe care am înaintat-o Primăriei Cluj-Napoca ca anumite locuri de parcare din zona centrală să devină parklets – adică spații de utilitate mixtă axată pe nevoi temporare. Și exemplul foto pe care l-am realizat cu ajutorul prietenilor de la Pizza Acrobatica Cluj (care între timp s-au mutat din Centru pentru că n-aveau terasă și nu primeau răspunsuri de la Primărie).

Ei bine, n-a fost privită cu ochi buni. Am depus-o apoi ca propunere la procesul de Bugetare Participativă. A fost declarată neeligibilă fără explicații.
Și acum, surpriză! Ce credeți că recomandă experții estonieni Primăriei Cluj-Napoca și ce apare cuprins cu subiect și predicat în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021-2030?

Cât timp am economisi dacă cineva din Primărie chiar ne-ar asculta? Dar oare câți bani s-ar economisi?”, spune Andi Daiszler.

Specialiștii Băncii Mondiale propun prin SIDU 2021-2030 chiar o zi specială dedicată acestor tipuri de intervenții în spațiul public, denumită generic ”Parking Day”. Este sugerat și un concurs de amenajare parklets, care ar costa 25.000 de lei.

Citește și:

Terase în locuri de parcare la Cluj. Propunerea e agreată de DSP și e în curtea Primăriei



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Sorin Naș, candidat din partea partidului SOS la Primăria Cluj-Napoca. E susținut de Șoșoacă

Publicat

De

Sorin Nas

Partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, l-a desemnat pe președintele filialei județene, Sorin Naș, să candideze pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Sorin Naș, care are experiență politică, după ce a fost secretar general al Prefecturii Cluj în perioada Convenției Democrate și a candidat și în urmă cu 4 ani la Primărie din partea Partidului Forța Națională, a declarat pentru Cluj24 că va deschide și lista pentru Consiliul Local Cluj-Napoca

”Eu voi candida din partea SOS România la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, iar dr. Florian Nicula pentru cea de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Deschide lista pentru Consiliul Local Cluj-Napoca

sorin nas

Pentru Consiliul Local Cluj-Napoca vom depune listă completă de consilieri, iar eu voi ocupa prima poziție.

Am intrat în cursa electorală cu scopul de a câștiga Primăria Cluj-Napoca și de a obține cât mai multe locuri de consilieri în Consiliul Local Cluj-Napoca”, a spus Naș.

Acesta spune că SOS este un partid  de lider, iar în campania electorală se va transmite și mesajul că liderul partidului, Diana Șoșoacă este candidat pe locul 1 pentru europarlamentare.

”Diana are notorietate și va veni și la Cluj pentru a susține candidații SOS”, a mai spus Sorin Naș.

Acesta crede că la alegerile din 9 iunie votul va fi mai mult unul împotriva PSD-PNL, iar SOS mizează și pe votul nehotărâților.

SOS Cluj va depune săptămâna viitoare dosarele de candidatură la biroul electoral județean și municipal.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD

Publicat

florentin burz

Guvernul a numit, marți, un nou subprefect de Cluj în locul lui Răzvan Ciortea, care a demisionat pentru a candida la Primăria Turda. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD.

Florentin Burz are 45 de ani și era consilier în Consiliul Local al primăriei comunei Valea Ierii. Originar din Valea Ierii, deține poziția de Șef Serviciu la Compania de Pază și Protecție a Consiliului Județean Cluj.

hotarare de guvern

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD

A terminat USAMV Cluj-Napoca, Facultatea de Agricultură, specializat în biotehnologii. Este membru PSD din 2012. În trecut a fost atât consilier, cât și candidat USL la primăria comunei Valea Ierii.

Noul subprefect urmează să depună jurământul în cursul zilei de miercuri.

Foto: Facebook

Citește mai departe

CULTURA

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz. Obiceiuri din satele Clujului

Publicat

De

Tradiții de Sângeorz în satele clujene

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz era un obicei întâlnit la sate, și nu doar în Cluj sau în Transilvania, ci în tot spațiul românesc.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sau Sângeorzul cum este numită în calendarul popular, era marcată în vechime în lumea satului prin diverse rituri, practici și gesturi, care aveau menirea să asigure protecția oamenilor, a casei, a animalelor, dar și rodul pământului.

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz. Obiceiuri din satele Clujului

Acum, la Sângeorz, era momentul când se formau turmele de oi și urcau la munte, așadar, în această zi începea anul pastoral, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPTC).

Se aprindea și focul viu, care era dus la stânile din munte și era păstrat nestins până la coborârea oilor, toamna, în vatra satului.

Ritual de îndepărtare a spiritelor rele

Tot acum, în unele zone, se obișnuia să se pună „brazdă de glie înverzită” pe pragul porții și al ușilor casei, iar pe la „colțurile ștreșinilor” ramuri verzi.

Acest lucru se făcea pentru a fi îndepărtate toate spiritele rele care se credea că vin în noaptea premergătoare sărbătorii să ia mana vitelor și laptele turmelor de oi.

Tot în acest scop se puneau pe la ferestre plante cu valențe magice și vindecătoare, precum: rostopască, leuștean, usturoi, de care să se teamă „străjile luătoare de mana laptelui”, arată cei de la CJCPTC.

Spălatul cu rouă

Un alt obicei general întâlnit în tot spațiul românesc era purificarea prin rouă și prin apă.

Tinerii, în special, în dimineața zilei de Sângeorz, se tăvăleau prin iarbă și se spălau cu rouă pe față și pe ochi, pentru a scăpa de boli și de dureri tot anul.

Tot așa, în zori de zi, femeile luau „apă neîncepută” din izvoare și fântâni, apoi stropeau cu această apă casele, pe membrii familiei, animalele din gospodărie, oile în staul, trecătorii pe drum și livezile, pentru a fi feriți de tot răul, conform specialiștilor clujeni.

„Împroratul” sau udatul fetelor de Sângeorz

În lumea satului clujean exista și un obicei intitulat „împroratul” sau udatul fetelor de Sângeorz.

Era o purificare prin apă, menită să le aducă noroc, sănătate, fertilitate, să le meargă toate de-a lungul anului și în viață așa cum curge apa limpede și ploaia roditoare.

Așa că, în dimineața acestei zile, feciorii mergeau pe ulițele satului și prindeau fetele, după care le duceau la fântână sau la râu și le stropeau cu apă, totul într-o stare de bucurie și de voie bună, arată specialiștii CJCPTC.
Nu se supăra nimeni, dimpotrivă, era mare supărare și îngrijorare în casa fetei dacă a rămas „neîmprorată”, după cum se arată în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, al cercetătorului etnolog Maria Bocșe.

Fetele semănau „floarea lui Dumnezeu”

Legat de fete, mai exista un obicei ca în dimineața zilei de Sângeorz să semene busuioc pe care-l grăpau cu mânecile cămășii, ca să fie plăcute și mirositoare ca floarea de busuioc, numită și „floarea lui Dumnezeu”, conform specialiștilor clujeni.

Foto: Sfântul Gheorghe – icoană pe sticlă, autor Marcel Muntean/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Armament militar, tiroliană și atelier de pictură: Ziua Porților Deschise la Divizia 4 Infanterie „Gemina”

Publicat

gemina

Sediul Comandamentului Diviziei 4 de Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, și-a deschis marți, 23 aprilie, porțile pentru sute de vizitatori, dornici de a pătrunde, pentru o zi, în universul forțelor armate.

Evenimentul, ce a avut loc în intervalul orar 10:30- 14:30, a fost unul dinte cele încadrate în celebrarea „Zilei Forțelor Terestre Române”. Acesta le-a oferit vizitatorilor o experiență captivantă, inclusiv expoziții statice cu tehnică militară, armament și echipament de infanterie, dar și interacțiuni directe cu militari experimentați.

gemina

VIDEO FOTO. Armament militar, tiroliană și atelier de pictură: Ziua Porților Deschise la Divizia 4 Infanterie „Gemina”

„Este o oportunitate de a fi alături de populația civilă, de a da ocazia celor interesați sau curioși, să ne cunoască, să vadă tehnică militară și armament, expuse la standurile noastre de prezentare. Avem specialiști de la forțele terestre speciale, reprezentați ai centrului militar zonal, avem și o tiroliană pentru cei mai curajoși”, spune căpitan Oana Boier, șef compartiment Informare și Relații Publice la Comandamentul Diviziei 4 Infanteriei Gemina.

gemina

De la artilerie și medicină militară, la parașutism și instalații de tiroliană, evenimentul a cuprins o mulțime de expoziții și activități, menite să ofere o perspectivă cât mai amplă asupra rolului și pregătirii forțelor terestre.

De asemenea, vizitatorii au avut ocazia de a explora Muzeul „Mareșal Constantin Prezan”, filiala din Cluj-Napoca a Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I”, situat în incinta comandamentului diviziei.

gemina

„Cel mai mult mi-a plăcut că am ținut singură un pistol mare în mână”

O mare parte dintre vizitatori a fost reprezentată de copiii de la școlile și grădinițele din împrejurimi. Aceștia, însoțiți de cadrele didactice, au avut șansa nu doar de a afla informații noi, ci și de a lua parte la diverse activități, precum pictura pe față, tiroliana, încercarea diverselor echipamente militare, urcarea la bordul mașinilor de serviciu, și chiar dirijarea Fanfarei Militare.

gemina

„Mi-au plăcut militarii, armele și că m-am pictat pe față. Cel mai mult mi-a plăcut că am ținut singură un pistol mare în mână”, spune Anastasia, elevă în clasa a doua.

gemina

„Mulți copii de vârste mici și medii s-au prezentat astăzi. Această zi coincide și cu săptămâna altfel din cadrul școlilor. Ca și activități pentru ei avem o tiroliană, la care sunt colegii noștri de la Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”. Ei sunt foarte interesați, de asemenea, și de militarii din forțele pentru operații speciale. Acolo au oportunitatea de a-și picta un mic drapel pe obraz, iar la final am pregătit și niște gogoși pentru aceștia”, sunt cuvintele căpitanului Oana Boier.

gemina

„În această zi, se rememorează istoria bogată a Forțelor Terestre Române”

Cei prezenți au luat parte, de asemenea, și la un curs de prim ajutor, realizat de către personalul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, Cluj-Napoca.

La final, cei mici au primit drept răsplată pentru răbdarea și implicarea lor, câte o gustare dulce.

gemina

Ziua Forțelor Terestre, sărbătorită pe 23 aprilie, reprezintă o ocazie pentru cinstirea și recunoașterea meritelor acestui segment al armatei în apărarea țării.

gemina

Avându-l pe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință” ca patron spiritual și ocrotitor, ziua este marcată prin diverse ceremonii, parade militare și evenimente speciale desfășurate în întreaga țară.

gemina

În această zi, se rememorează istoria bogată a Forțelor Terestre Române și contribuția lor la apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României. De asemenea, se aduc omagii celor care și-au dedicat viața serviciului militar și se comemorează sacrificiul și devotamentul acestora pentru țară.

gemina

Evenimentele de Ziua Forțelor Terestre oferă oportunitatea de a evidenția capacitățile și pregătirea profesională a soldaților, precum și de a consolida legăturile dintre armată și comunitatea civilă.

Daria-Leontina Mustea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax