EVENIMENT
Grefieră din Cluj: În ziua de ședință nu văd soarele. Cauze care au început dimineața și s-au finalizat după miezul noptii
O grefieră din Cluj a dezvăluit, într-o scrisoare deschisă, amănunte mai puțin cunoscute din culisele meseriei și a explicat de ce grefierii protestează în această perioadă, cerând respectarea unor prevederi legale privind salarizarea.
Grefiera face parte din categoria profesională grefa judiciară, având o vechime în muncă de 28 de ani.
Grefieră din Cluj: În ziua de ședință nu văd soarele. Cauze care au început dimineața și s-au finalizat după miezul noptii
”Grefa judiciară trece printr-o perioadă dificilă și asta nu neapărat sub aspect financiar. Cei care mă cunosc și nu înțeleg ce e cu atâta implicare din partea mea, trebuie să știe că îndrăgesc această profesie!
Fac asta cu plăcere de 28 de ani, perioadă în care am evoluat alături de judecători, procurori, avocați, justițiabili și oameni valoroși și deși am o vechime totală în muncă de 33 de ani, mai am de stat până la pensie, cel puțin 10-12 ani (cu toate că îmi doresc să nu treacă prea repede). Am asistat la sute de pledoarii și expuneri de concluzii și convingeri.
Am încercat să redau cu dăruire și cât mai fidel susținerile participanților la procese, aspecte care te dezvoltă.
Încheiere de ședință de zeci de pagini
În anul 1996 când m-am angajat, la instanțe existau doar mașini de scris și multiplicam la indigo hotărârile. Încheierea de ședință se încadra pe un formular de o pagina.
În prezent s-a ajuns, mai ales în penal, ca o încheiere de ședință să conțină zeci de pagini. Nu o dată am auzit în sala de ședință avocați extrem de implicați, o plăcere să-i asculți ținând adevărate lecții de drept, dar care după 1-2 ore de susțineri, solicitau amânarea pronunțarii și întocmirea încheierii într-un termen cât mai scurt pentru ca în funcție de aceasta să își formuleze concluzii scrise, ceea ce face activitatea unui grefier și mai grea, impunând ore suplimentare și weekend -uri în fața calculatorului.
Am asistat la ședințe cuprinse între orele 8,30-22, la permanențe în zile libere în cauze ce au început dimineața și s-au finalizat după miezul noptii”, a spus grefiera.
Programul unei zile
Aceasta a precizat că, între timp, activitatea grefierilor s-a dublat, s-a implementat dosarul electronic, fără a se renunța la dosarul fizic (ce conține cărucioare întregi de anexe pe care le transporta grefierul).
”În ziua de ședință un grefier (în special în materia penală), nu vede soarele. Transportă dosarele în sala de judecată, audiază, consemnează, accesează videoconferinte cu penitenciarele, iar la final, după o astfel de zi, introduci soluțiile în Ecris (dosarul electronic) pentru ca părțile și avocații să poată lua cunoștință de soluție din confortul propriului telefon.
În situația în care sistemul informatic nu se actualizează imediat, iar la centrala telefonică la ora respectiva nu mai este nimeni, încep să curgă apelurile telefonice pe propriul mobil „știți d-na grefier, aparținătorii clientului meu, vor să știe soluția, dacă inculpatul pleacă acasă ori rămâne în arest. Mă iertați…”. Apoi, trimiți soluțiile la diverse instituții, gen servicii de cazier, frontieră, penitenciare, IPJ-uri”, a explicat aceasta.
Volumul de muncă este extraordinar astfel că, a doua zi, cu noaptea în cap, activitatea în instanță este luată de la capăt pentru că s-a ajuns la un ritm foarte alert.
Uzura este imensă
Nu ai terminat ședința din săptămâna asta, că următoarea ședință deja se află la studiu pe masa judecătorului, care între timp și motivează hotărâri pe care nu le poate finaliza fără partea introductivă (sustinerile părților și dezbaterile din sala de judecată) ce îi revine exclusiv grefierului. Atât pentru grefier, cât și pentru judecător, uzura ce o impune acest ritm, este imensă.
Poate părea că am intrat prea mult în chestii tehnice, dar asta e doar o parte din activitatea zilnică și săptămânală a unui grefier. Este suficient să te uiți la știrile de la ora 17 și să realizezi că aproape fiecare știre va reprezenta un dosar în instanță.
(Deja îi stabilești în minte instanța competentă și mai ales dacă e vreun dosar mediatizat, te rogi să nu îi revină completului tău, pt că presiunea este și mai mare)”, a menționat grefiera din Cluj.
Aceasta susține că am observat multe comentarii negative la adresa grefierilor, printre: „plimbăm câte o hârtie”, „stăm la căldură”, „dacă e așa de greu dați-vă demisia”, „mergeți în privat”, sau glume pe internet provenind chiar din partea unor juriști.
”La cât suntem de „căliți”, am putea face orice altceva, dar deocamdată asta ne place și sistemul are nevoie de oameni implicați! Recomand tinerilor studenți la drept să aibă în vedere și această profesie, care trecând peste anumite inechități, este o profesie onorabilă.
În ce privește indignarea și nemulțumirea noastră este legată de nerespectarea unor acte administrative și hotărâri judecătorești, precum și de nesocotirea importanței activității noastre.
Sume eșalonate
Dacă în urmă cu 5 ani s-au eșalonat anumite sume de bani pe care urma să le primim în baza unor hotărâri judecătorești, în primul an 5%, următorul an 10% și în continuare … în ultima lună din cel de-al 5-lea an, când urma să primim o ultimă tranșă mai mare (poate la nivelul a trei salarii), am fost anunțați că se va dispune o reeșalonare, poate pentru la anul și la mulți ani.
În plus, din anul 2018 salariile noastre erau plafonate și începând cu luna aprilie s-au emis decizii pentru ridicarea acelui plafon, decizii ce nu au fost puse în plată pe motiv că „nu sunt bani”. Oare câți datornici își permit să stabilească modul în care își vor achita datoria?!”, s-a întrebat grefiera.
Potrivit acesteia, există o categorie profesională a ”martorilor muţi” în sistemul de justiţie de care societatea românească are mare-mare nevoie, dar pe care, prin voinţa guvernanților, societatea o ignoră cu desăvârșire, și anume Grefa Judiciară.
Ore suplimentare neplătite
Referindu-se la programul de lucru al grefierilor, autoarea scrisorii arată că aceștia pot fi considerați „ceasul deșteptător al sistemului bugetar”, întrucât încep programul de lucru dimineața devreme și îi prinde noaptea în instanțe, fără a le fi plătite orele suplimentare.
”Toate actele unui dosar de judecată, cu excepția minutei hotărârii, sunt semnate și de către grefier.
Dincolo de tonul mult prea emoțional al acestei scrisori, îmi doresc ca cititorii interesați să câștige un nou punct de vedere pentru dezbaterea aceasta pătimașă care trenează de mult prea mult timp pe agenda publică, convinși fiind că orice reformă a justiției va trebui să readucă funcția de grefier la rostul initial.
Ne cerem iertare pentru disconfortul creat, suntem conștienți că poate multe părți au de suferit prin amânarea cauzelor, mulți avocați sperau la finalizarea procesului și încasarea onorariilor, însă nici noi, nu mai putem lucra în incertitudine, astfel că vom continua!
Sperăm că la conducerea ministerului nostru sunt juriști, conștienți de starea creată, astfel că ne vor ajuta să ieșim cât mai curând din această situație”, se mai arată în scrisoarea grefierei din Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Joi, 12 decembrie, se LANSEAZĂ volumul „Mărturii asupra unui veac zbuciumat” de Nicolae Mărgineanu
Joi, 12 decembrie 2024, începând cu ora 12:00, are loc lansarea volumului „Mărturii asupra unui veac zbuciumat” de Nicolae Mărgineanu. Organizatorii evenimentului sunt Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Fundația Psiholog Nicolae Mărgineanu și Editura Școala Ardeleană.
Nicolae Mărgineanu este unul dintre cei mai mari psihologi români, care a avut un rol esențial în retrocedarea integrală a Ardealului după cel de-al Doilea Război Mondial, autor a 12 cărți de psihologie, arestat și condamnat de regimul comunist din România la ani grei de temniță.
Joi, 12 decembrie, se LANSEAZĂ volumul „Mărturii asupra unui veac zbuciumat” de Nicolae Mărgineanu
𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 𝐌𝐚̆𝐫𝐠𝐢𝐧𝐞𝐚𝐧𝐮: Avantajul, „marele avantaj” al intelectualului, ajuns la închisoare, acesta a fost: „bogăția vieții sale, care-l făcea să-și ajungă sieși și să nu se simtă singur oriunde s-ar fi aflat”. Aceste condiții criminale, „inimaginabile prin neomenia lor”, le-am putut suporta tot numai cu această retragere în propria noastră conștiință, unde găseam suficientă liniște sufletească ca să nu ne pierdem încrederea în noi.
„În oameni și în noi. Și în dreptatea în lume, care, în cele din urmă, trebuie să vină”. Aceleași condiții neumane au fost însă suportate mult mai greu de muncitori care, după câteva zile, își pierdeau echilibrul psihic și se prăbușeau. Sau acceptau condițiile ofițerului politic de a îndeplini funcțiunea de „turnător”! Tăria de caracter a țăranilor a fost mai mare, dar, obișnuiți cu orizontul larg al spațiului mioritic cântat de Blaga, la claustrare nu rezistau nici ei și se prăbușeau. Intelectualul singur a rezistat la toate neomeniile!
Cartea lui Nicolae Mărgineanu poate constitui un excelent studiu de caz despre „memoria autobiografică”
𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥𝐚 𝐌𝐚̆𝐫𝐠𝐢𝐧𝐞𝐚𝐧𝐮-𝐓̦𝐚̆𝐫𝐚𝐧𝐮: Manuscrisul memorialistic al profesorului Nicolae Mărgineanu însumează peste 700 de pagini dactilografiate și cuprinde perioada studiilor de la Blaj și Orăștie, a specializărilor în universități din Germania, Franța, Anglia, Statele Unite, precum și a evenimentelor din timpul și de după încheierea războiului, inclusiv a perioadei de peste șaisprezece ani de detenție politică (1948–1964).
𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐌𝐢𝐜𝐥𝐞𝐚: Cartea lui Nicolae Mărgineanu poate constitui un excelent studiu de caz despre „memoria autobiografică”. Câțiva ani de formare profesională postuniversitară și stagiile în străinătate au constituit hrana lui spirituală pentru ceilalți șaisprezece ani de pușcărie. Probabil că i-a rememorat și i-a povestit de zeci și sute de ori; i-a visat și i-a retrăit prin carcere și închisori. Așa au ajuns să ocupe un spațiu mult mai mare în mintea lui și să transpară în scrierea memoriilor. Geografiile interioare au devenit mai reale și mai întinse, compensând geografia mizeră a spațiului concentraționar.
„Recursul la memorie depășește suferința sa postbelică”
Mărturie despre oameni și întâmplări dintr-un veac zbuciumat, cartea lui Nicolae Mărgineanu este, mai întâi de toate, o mărturisire despre sine însuși. Ea arată cum poate fi învinsă asprimea realului prin mobilizarea forțelor sufletești. Din închisoare, Mărgineanu a ieșit învingător!
𝐃𝐞𝐧𝐧𝐢𝐬 𝐃𝐞𝐥𝐞𝐭𝐚𝐧𝐭: „Memoriile lui Nicolae Mărgineanu constituie un adaos unic și neprețuit la literatura de limbă engleză care are ca temă experiența deținuților politici nu numai în România comunistă, dar și în statele autoritare, în general. Acestea folosesc, sub aspect grafic, experiențele de încarcerare ale autorului (1948–1964) pentru a scoate în evidență abuzul arbitrar de autoritate în România comunistă, precum și curajul său de a-și menține integritatea morală și demnitatea în fața nedreptăților. Cu toate acestea, recursul la memorie depășește suferința sa postbelică, oferind o relatare plină de nostalgie și sensibilitate a episoadelor din tinerețea autorului petrecută în Ardeal, în perioada anilor 1916–1918.”
EVENIMENT
„Revoluția din 1989 prin ochii presei”, EXPOZIȚIE realizată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș, vernisată pe 18 decembrie
Pe 18 decembrie are loc la Cluj-Napoca vernisajul expoziției „Revoluția din 1989 prin ochii presei”, realizată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș.
La 35 de ani de la Revoluția Română, care a marcat căderea regimului comunist, Cluj-Napoca rămâne unul dintre orașele simbol ale luptei pentru libertate și democrație. Tributul de sânge plătit de clujeni, alături de alte orașe martir precum muncipiul Turda, se datorează curajului celor care au înfruntat represiunea brutală pentru a pune capăt dictaturii comuniste. Presa continuă să reflecte asupra acelor zile dramatice din decembrie 1989, oferind generațiilor viitoare mărturii despre sacrificiile făcute în numele unei vieți mai bune.
„Revoluția din 1989 prin ochii presei”, EXPOZIȚIE realizată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș, vernisată pe 18 decembrie
Expoziția ”Revoluția din 1989 prin ochii presei”, realizată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș cu articole de presă, albume foto, reviste de profil și cărți din arhiva proprie aduce în prim-plan modul în care mass-media vremii a scos la lumină povești despre eroii Revoluției din Cluj-Napoca și a documentat evoluția procesului revoluției clujene, inclusiv condamnările unor persoane implicate în represaliile asupra protestatarilor.
Tiberiu Fărcaș are o experiență de 30 de ani în presă, și este autor al mai multor volume, dintre care amintim „Colosul cu picioare de hartie”, o istorie a presei clujene între 1989 – 2010”, co-autor a unei cărţi dedicate rivalității fotbalistice de un secol dintre „U” şi CFR „Cluj contra Cluj”, iar cea mai recentă apariție editorială – „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”. Este în prezent freelancer în presa locală, a lucrat la diferite ziare locale si agenții de presă și ziare naționale și are frecvente apariții la tv și radio.
„Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 18 decembrie 2024”
„Veți putea descoperi albume foto, articole din publicații locale, ediții speciale ale unor reviste prestigioase, inclusiv un număr remarcabil al National Geographic dedicat Revolutiei, dar și alte materiale dedicate acestui eveniment istoric esențial pentru poporul român.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 18 decembrie 2024, la ora 17:00, pe str. Iuliu Maniu nr. 1, Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca din cadrul Direcției Centrul de Cultură Urbană din subordinea Primăriei.
La deschiderea oficială vor lua cuvântul istoricul Adrian Boda, istoricul Cristian Manolachi, fotograful Revoluției, Răzvan Rotta, curatorul Mara A. Muntean și autorul expoziției, Tiberiu Fărcaș. Vă invităm să descoperiți o pagină vie din istoria noastră recentă, prin ochii presei și prin mărturii vizuale de neuitat”, transmit organizatorii expoziției.
EVENIMENT
FOTO. Mașină făcută scrum într-un garaj din Huedin în urma unui incendiu. Pompierii au stabilit cauza izbucnirii focului
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit noaptea trecută pe strada Salcâmului din Huedin, unde a izbucnit un incendiu la un autoturism aflat într-un garaj.
”Flăcările s-au extins cu repeziciune și la o lemnărie, suprafața afectată inițial fiind de aproximativ 70 de metri pătrați. De asemenea, flăcările au afectat o magazie pe o suprafață de aproximativ 4 metri pătrați, respectiv 2 metri pătrați din colțul unei case de locuit.
Solicitarea a venit în jurul orei 02:30, iar la fața locului au intervenit două autospeciale cu apă și spumă. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Cercetările preliminare au arătat faptul că incendiul de la autoturism a izbucnit cel mai probabil din cauza unei defecțiuni electrice”, arată pompierii ISU Cluj.
În pauza competițională din această iarnă, Universitatea Cluj va pleca într-un cantonament în Antalya. În perioada 3–13 ianuarie, jucătorii Universității Cluj se vor afla în Belek, la Marea Mediterană.
Aceștia vor fi cazați în complexul de cinci stele Sueno Deluxe în cele 10 zile de cantonament.
Trei meciuri AMICALE pentru „U” Cluj în cantonamentul din Antalya
„U” va disputa trei meciuri de pregătire în Turcia:
• 8 ianuarie 2025: FC Universitatea Cluj – Gangwon FC (locul 2 în campionatul Coreei de Sud)
• 11 ianuarie 2025: FC Universitatea Cluj – MTK Budapesta (locul 5 în prima ligă din Ungaria)
• 12 ianuarie 2025: FC Universitatea Cluj – FC Zurich (locul 5 în prima ligă din Elveția)
În prima etapă din 2025, ”U” primește vizita celor de la Gloria Buzău. Partida se va disputa în perioada 17-20 ianuarie, pe Cluj Arena.
Adevărul Nesuferit
decembrie 14, 2023 la 8:44 pm
Majorările dumneavoastră salariale „votate” în și de către judecători nu sunt puse în aplicație, în practică, deoarece grefierul este considerat de către mafia judiciară pe care o pupați zi de zi personal auxiliar, un prost și o muscă la arat. Nu vă supărați dar vă meritați soarta, imbecilii ajunși magistrați tergiversează și mânaresc cu bună știință justiția propriu-zis cu complicitatea voastră, care nu beneficiați de hoțiile lor(decât parțial), l-am auzit pe Ciolacu fraierilor, pentru grefieri și creșterile lot salariale făcute din pixul judecătorului care altfel pur și simplu își bate joc de justițiabil, o să aloce 5%, adică sub procentul inflației reale, doar că voi sunteți complici la cea mai gravă abatere de la normele de conviețuire socială, magistratul se crede el deasupra la orice, precum un narcisist sociopat și psihopat deopotrivă.