Connect with us

EVENIMENT

Grefieră din Cluj: În ziua de ședință nu văd soarele. Cauze care au început dimineața și s-au finalizat după miezul noptii

Publicat


O grefieră din Cluj a dezvăluit, într-o scrisoare deschisă, amănunte mai puțin cunoscute din culisele meseriei și a explicat de ce grefierii protestează în această perioadă, cerând respectarea unor prevederi legale privind salarizarea.

Grefiera face parte din categoria profesională grefa judiciară, având o vechime în muncă de 28 de ani.

Grefieră din Cluj: În ziua de ședință nu văd soarele. Cauze care au început dimineața și s-au finalizat după miezul noptii

”Grefa judiciară trece printr-o perioadă dificilă și asta nu neapărat sub  aspect financiar. Cei care mă cunosc și nu înțeleg ce e cu atâta implicare din partea mea, trebuie să știe că îndrăgesc această profesie!

Fac asta cu plăcere de 28 de ani, perioadă în care am evoluat alături de judecători, procurori, avocați, justițiabili și oameni valoroși și deși am o vechime totală în muncă de 33 de ani, mai am de stat până la pensie, cel puțin 10-12 ani (cu toate că îmi doresc să nu treacă prea repede). Am asistat la sute de pledoarii și expuneri de concluzii și convingeri.

Am încercat să redau cu dăruire și cât mai fidel susținerile  participanților la procese, aspecte care te dezvoltă.

Încheiere de ședință de zeci de pagini

În anul 1996 când m-am angajat, la instanțe existau doar mașini de scris și multiplicam la indigo hotărârile. Încheierea de ședință se încadra pe un formular de o  pagina.

În prezent s-a ajuns, mai ales în penal, ca o încheiere de ședință să conțină zeci de pagini. Nu o dată am auzit în sala de ședință avocați extrem de implicați, o plăcere să-i asculți ținând adevărate lecții de drept, dar care după 1-2 ore de susțineri,  solicitau  amânarea pronunțarii și întocmirea încheierii într-un  termen cât mai scurt pentru ca în funcție de aceasta  să își formuleze  concluzii scrise, ceea ce face activitatea unui grefier și mai grea, impunând ore suplimentare și weekend -uri în fața calculatorului.

Am asistat la ședințe cuprinse între orele 8,30-22,  la permanențe în zile libere în cauze ce au început dimineața și s-au finalizat după miezul noptii”, a spus grefiera.

Programul unei zile

Aceasta a precizat că, între timp, activitatea grefierilor s-a dublat, s-a implementat dosarul electronic, fără a se renunța la dosarul fizic (ce conține cărucioare întregi de anexe pe care le transporta grefierul).

”În ziua de ședință un grefier (în special în materia penală), nu vede soarele. Transportă dosarele în sala de judecată, audiază, consemnează, accesează videoconferinte cu penitenciarele, iar la final, după o astfel de zi, introduci  soluțiile în Ecris (dosarul electronic) pentru ca părțile și avocații să poată lua cunoștință de soluție din confortul propriului telefon.

În situația în care sistemul informatic nu se actualizează imediat, iar la centrala telefonică la ora respectiva nu mai este nimeni, încep să curgă apelurile telefonice pe propriul mobil „știți d-na grefier, aparținătorii clientului meu, vor să știe soluția, dacă inculpatul pleacă acasă ori rămâne în arest. Mă iertați…”.  Apoi, trimiți soluțiile la diverse instituții, gen servicii de  cazier, frontieră, penitenciare, IPJ-uri”, a explicat aceasta.

Volumul de muncă este extraordinar astfel că, a doua zi, cu noaptea în cap, activitatea în instanță este luată de la capăt pentru că s-a ajuns la un ritm foarte alert.

Uzura este imensă

Nu ai terminat ședința din săptămâna asta, că următoarea ședință deja se află la studiu pe masa judecătorului, care între timp și motivează hotărâri pe care nu le poate finaliza fără partea introductivă  (sustinerile părților și dezbaterile din sala de judecată) ce îi revine exclusiv grefierului. Atât pentru grefier, cât și pentru judecător, uzura ce o impune acest ritm, este imensă.

Poate părea că am intrat prea mult în chestii tehnice, dar asta e doar o parte din activitatea zilnică și săptămânală a unui grefier. Este suficient să te uiți la știrile de la ora 17 și să realizezi că aproape fiecare știre va reprezenta un dosar în instanță.

(Deja îi stabilești în minte  instanța competentă și mai ales dacă e vreun dosar mediatizat, te rogi să nu îi revină completului tău, pt că presiunea este și mai mare)”, a menționat grefiera din Cluj.

Aceasta susține că am observat multe comentarii negative la adresa grefierilor, printre: „plimbăm câte o hârtie”, „stăm la căldură”, „dacă e așa de greu dați-vă demisia”, „mergeți în privat”, sau glume pe internet provenind chiar din partea unor  juriști.

”La cât suntem de „căliți”, am putea face orice altceva, dar deocamdată asta ne place și  sistemul are nevoie de oameni implicați! Recomand tinerilor studenți la drept să aibă în vedere și această profesie, care trecând peste anumite inechități, este o profesie onorabilă.

În ce privește indignarea și nemulțumirea noastră este legată de nerespectarea unor acte administrative și hotărâri judecătorești, precum și de nesocotirea importanței activității noastre.

Sume eșalonate

Dacă în urmă cu 5 ani s-au eșalonat anumite sume de bani pe care urma să le primim în baza unor hotărâri judecătorești, în primul an 5%, următorul an 10% și în continuare … în ultima lună din cel de-al 5-lea an, când urma să primim o ultimă tranșă  mai mare (poate la nivelul a trei salarii), am fost anunțați că se va dispune o reeșalonare, poate pentru  la anul și la mulți ani.

În plus, din anul 2018 salariile noastre  erau plafonate și începând cu luna aprilie s-au emis decizii pentru ridicarea acelui plafon, decizii ce nu au fost puse în plată pe motiv că „nu sunt bani”. Oare câți datornici își permit să stabilească modul în care își vor achita datoria?!”, s-a întrebat grefiera.

Potrivit acesteia, există o categorie profesională a ”martorilor muţi” în sistemul de justiţie de care societatea românească are mare-mare nevoie, dar pe care, prin voinţa guvernanților, societatea o ignoră cu desăvârșire, și anume Grefa Judiciară.

Ore suplimentare neplătite

Referindu-se la programul de lucru al grefierilor, autoarea scrisorii arată că aceștia pot fi considerați „ceasul deșteptător al sistemului bugetar”, întrucât încep programul de lucru dimineața devreme și îi prinde noaptea în instanțe, fără a le fi plătite orele suplimentare.

”Toate actele unui dosar de judecată, cu excepția minutei hotărârii, sunt semnate și de către grefier.

Dincolo de tonul mult prea emoțional al acestei scrisori, îmi doresc ca cititorii interesați să câștige un nou punct de vedere pentru dezbaterea aceasta pătimașă care trenează de mult prea mult timp pe agenda publică, convinși fiind că orice reformă a justiției va trebui să readucă funcția de grefier la rostul initial.

Ne cerem iertare pentru disconfortul creat, suntem conștienți că poate multe părți au de suferit prin amânarea cauzelor, mulți avocați sperau la finalizarea procesului și încasarea onorariilor, însă nici noi, nu mai putem lucra în incertitudine, astfel că vom continua!

Sperăm că la conducerea ministerului nostru sunt juriști, conștienți de starea creată, astfel că ne vor ajuta să ieșim cât mai curând din această situație”, se mai arată în scrisoarea grefierei din Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Adevărul Nesuferit

    decembrie 14, 2023 la 8:44 pm

    Majorările dumneavoastră salariale „votate” în și de către judecători nu sunt puse în aplicație, în practică, deoarece grefierul este considerat de către mafia judiciară pe care o pupați zi de zi personal auxiliar, un prost și o muscă la arat. Nu vă supărați dar vă meritați soarta, imbecilii ajunși magistrați tergiversează și mânaresc cu bună știință justiția propriu-zis cu complicitatea voastră, care nu beneficiați de hoțiile lor(decât parțial), l-am auzit pe Ciolacu fraierilor, pentru grefieri și creșterile lot salariale făcute din pixul judecătorului care altfel pur și simplu își bate joc de justițiabil, o să aloce 5%, adică sub procentul inflației reale, doar că voi sunteți complici la cea mai gravă abatere de la normele de conviețuire socială, magistratul se crede el deasupra la orice, precum un narcisist sociopat și psihopat deopotrivă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde

Publicat

Dezmir

În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Cernauti; Aleea Galbiori;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde

Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: BOLDUT, STRUCUT, IURIU DE CAMPIE
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00

Data efectuarii lucrarii: 25 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Lombului – tronsonul cuprins intre str. Gheorghe Sion si Avicola Popesti; Avicola Lomb – fermele 19 – 23;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii

Publicat

inundatii 3

Ploaia torențială căzută miercuri după masă în anumite localități din jud. Cluj a făcut ravagii.

Codul portocaliu de vreme rea transmis prin RO-Alert de ISU Cluj s-a materializat în ploi abundente care au dus la scurgeri masive de ape care au inundat terenurile, curțile și drumurile. Comuna Ceanu Mare a fost una dintre localități care a primit în plin potopul.

VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii

Sursa: Facebook Stely Stelian

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE

Publicat

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca organizează concurs pentru ocuparea pe 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮̆ 𝗻𝗲𝗱𝗲𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝘁𝗮̆ a următoarelor posturi de 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹, 𝗮𝘂𝘅𝗶𝗹𝗶𝗮𝗿, 𝗧𝗘𝗦𝗔 𝘀̦𝗶 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶:

– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 – 𝟮𝟵 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰 𝗹𝗮 𝗟𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗼𝗸𝗶𝗻𝗲𝘁𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate, fără condiţii de vechime, constituie avantaj experiență în unitate sanitară cu paturi

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE

– 𝗶𝗻𝗳𝗶𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿 – 𝟭𝟰 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗶̂𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗲𝗿 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗣𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul instalații pentru construcții, fără condiție de vechime
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, fără condiție de vechime
– 𝘀̦𝗲𝗳 𝗱𝗲𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 3 ani vechime în activitate, constituie avantaj 6 luni vechime în specialitatea postului
– 𝗺𝗮𝗴𝗮𝘇𝗶𝗻𝗲𝗿 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în activitate
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗳𝗼𝗰𝗵𝗶𝘀𝘁 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, autorizație ISCIR, clasa A sau C, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝘀𝘂𝗱𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare (sanitar-termic), fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 (𝗰𝗼𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰𝗲) – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗯𝘂𝗰𝗮̆𝘁𝗮𝗿 – 𝟯 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
– 𝗺𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝗻𝘁 𝗯𝘂𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗻𝗲𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗔𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝘀𝗽𝗮̆𝗹𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗲𝗮𝘀𝗮̆ – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime

Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, pe pagina spitalului, anunțurile cu nr. 99 și 100.

Citește mai departe

CULTURA

Sângeorzul în lumea satului clujean: între purificare și regenerare. Se aprindea focul viu și se semăna „floarea lui Dumnezeu”

Publicat

De

Sângeorzul în satele clujene din vechime

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care are loc la 23 aprilie, cunoscută în calendarul popular drept Sângeorzul, marca în lumea satului clujean din vechime un prag simbolic și ritualic, însoțit de numeroase practici menite să asigure protecția gospodăriei, a oamenilor și a animalelor, dar și belșugul holdelor.

Acum, la Sângeorz, era momentul când se formau turmele de oi și urcau la munte, așadar, în această zi începea anul pastoral, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Sângeorzul în lumea satului clujean

Tot de Sângeorz se aprindea și focul viu, care era dus la stânile din munte și era păstrat nestins până la coborârea oilor, toamna, în vatra satului.

În unele zone ale Clujului se obișnuia să se pună „brazdă de glie înverzită” pe pragul porții și al ușilor casei, iar pe la „colțurile ștreșinilor” – ramuri verzi, pentru a fi îndepărtate toate spiritele rele care se credea că vin în noaptea premergătoare sărbătorii să ia mana vitelor și laptele turmelor de oi, arată specialiștii clujeni.

Tot în acest scop se puneau pe la ferestre plante cu valențe magice și vindecătoare, precum: rostopască, leuștean, usturoi – de care să se teamă „străjile luătoare de mană laptelui”.

Purificarea prin rouă de Sângeorz

Un alt obicei general întâlnit în tot spațiul românesc era purificarea prin rouă și prin apă. Tinerii, în special, în dimineața zilei de Sângeorz, se tăvăleau prin iarbă și se spălau cu rouă pe față și pe ochi, pentru a scăpa de boli și de dureri tot anul. Tot așa, în zori de zi, femeile luau „apă neîncepută” din izvoare și fântâni, apoi stropeau cu această apă casele, membrii familiei, animalele din gospodărie, oile în staul, trecătorii pe drum și livezile, pentru a fi feriți de tot răul, arată speciliștii de la CJCJCPT Cluj.

”Tot așa, exista un obicei intitula <<împroratul>> sau udatul fetelor de Sângeorz. Era o purificare prin apă, menită să le aducă noroc, sănătate, fertilitate, să le meargă toate de-a lungul anului și în viață așa cum curge apa limpede și ploaia roditoare. Așa că, în dimineața acestei zile, feciorii mergeau pe ulițele satului și prindeau fetele, după care le duceau la fântână sau la râu și le stropeau cu apă, totul într-o stare de bucurie și de voie bună.

Nu se supăra nimeni, dimpotrivă, era mare supărare și îngrijorare în casa fetei dacă a rămas <<neîmprorată>>”, se arată etnologul Maria Bocșe, în volumul ”Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de CJCPCT.

În dimineața zilei de Sângeorz se semăna ”floarea lui Dumnezeu”

Legat de fete, mai exista un obicei ca în dimineața zilei de Sângeorz, arată cei de la CJCPCT. Acestea semănau busuioc, „pe care-l grăpau cu mânecile cămășii, ca să fie plăcute și mirositoare ca floarea de busuioc”, numită și „floarea lui Dumnezeu”.

FOTO: Pictură murală, realizată în 1808 în biserica de lemn din Năsal, jud. Cluj/CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate