Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Grefieră din Cluj: În ziua de ședință nu văd soarele. Cauze care au început dimineața și s-au finalizat după miezul noptii

Publicat


O grefieră din Cluj a dezvăluit, într-o scrisoare deschisă, amănunte mai puțin cunoscute din culisele meseriei și a explicat de ce grefierii protestează în această perioadă, cerând respectarea unor prevederi legale privind salarizarea.

Grefiera face parte din categoria profesională grefa judiciară, având o vechime în muncă de 28 de ani.

Grefieră din Cluj: În ziua de ședință nu văd soarele. Cauze care au început dimineața și s-au finalizat după miezul noptii

”Grefa judiciară trece printr-o perioadă dificilă și asta nu neapărat sub  aspect financiar. Cei care mă cunosc și nu înțeleg ce e cu atâta implicare din partea mea, trebuie să știe că îndrăgesc această profesie!

Fac asta cu plăcere de 28 de ani, perioadă în care am evoluat alături de judecători, procurori, avocați, justițiabili și oameni valoroși și deși am o vechime totală în muncă de 33 de ani, mai am de stat până la pensie, cel puțin 10-12 ani (cu toate că îmi doresc să nu treacă prea repede). Am asistat la sute de pledoarii și expuneri de concluzii și convingeri.

Am încercat să redau cu dăruire și cât mai fidel susținerile  participanților la procese, aspecte care te dezvoltă.

Încheiere de ședință de zeci de pagini

În anul 1996 când m-am angajat, la instanțe existau doar mașini de scris și multiplicam la indigo hotărârile. Încheierea de ședință se încadra pe un formular de o  pagina.

În prezent s-a ajuns, mai ales în penal, ca o încheiere de ședință să conțină zeci de pagini. Nu o dată am auzit în sala de ședință avocați extrem de implicați, o plăcere să-i asculți ținând adevărate lecții de drept, dar care după 1-2 ore de susțineri,  solicitau  amânarea pronunțarii și întocmirea încheierii într-un  termen cât mai scurt pentru ca în funcție de aceasta  să își formuleze  concluzii scrise, ceea ce face activitatea unui grefier și mai grea, impunând ore suplimentare și weekend -uri în fața calculatorului.

Am asistat la ședințe cuprinse între orele 8,30-22,  la permanențe în zile libere în cauze ce au început dimineața și s-au finalizat după miezul noptii”, a spus grefiera.

Programul unei zile

Aceasta a precizat că, între timp, activitatea grefierilor s-a dublat, s-a implementat dosarul electronic, fără a se renunța la dosarul fizic (ce conține cărucioare întregi de anexe pe care le transporta grefierul).

”În ziua de ședință un grefier (în special în materia penală), nu vede soarele. Transportă dosarele în sala de judecată, audiază, consemnează, accesează videoconferinte cu penitenciarele, iar la final, după o astfel de zi, introduci  soluțiile în Ecris (dosarul electronic) pentru ca părțile și avocații să poată lua cunoștință de soluție din confortul propriului telefon.

În situația în care sistemul informatic nu se actualizează imediat, iar la centrala telefonică la ora respectiva nu mai este nimeni, încep să curgă apelurile telefonice pe propriul mobil „știți d-na grefier, aparținătorii clientului meu, vor să știe soluția, dacă inculpatul pleacă acasă ori rămâne în arest. Mă iertați…”.  Apoi, trimiți soluțiile la diverse instituții, gen servicii de  cazier, frontieră, penitenciare, IPJ-uri”, a explicat aceasta.

Volumul de muncă este extraordinar astfel că, a doua zi, cu noaptea în cap, activitatea în instanță este luată de la capăt pentru că s-a ajuns la un ritm foarte alert.

Uzura este imensă

Nu ai terminat ședința din săptămâna asta, că următoarea ședință deja se află la studiu pe masa judecătorului, care între timp și motivează hotărâri pe care nu le poate finaliza fără partea introductivă  (sustinerile părților și dezbaterile din sala de judecată) ce îi revine exclusiv grefierului. Atât pentru grefier, cât și pentru judecător, uzura ce o impune acest ritm, este imensă.

Poate părea că am intrat prea mult în chestii tehnice, dar asta e doar o parte din activitatea zilnică și săptămânală a unui grefier. Este suficient să te uiți la știrile de la ora 17 și să realizezi că aproape fiecare știre va reprezenta un dosar în instanță.

(Deja îi stabilești în minte  instanța competentă și mai ales dacă e vreun dosar mediatizat, te rogi să nu îi revină completului tău, pt că presiunea este și mai mare)”, a menționat grefiera din Cluj.

Aceasta susține că am observat multe comentarii negative la adresa grefierilor, printre: „plimbăm câte o hârtie”, „stăm la căldură”, „dacă e așa de greu dați-vă demisia”, „mergeți în privat”, sau glume pe internet provenind chiar din partea unor  juriști.

”La cât suntem de „căliți”, am putea face orice altceva, dar deocamdată asta ne place și  sistemul are nevoie de oameni implicați! Recomand tinerilor studenți la drept să aibă în vedere și această profesie, care trecând peste anumite inechități, este o profesie onorabilă.

În ce privește indignarea și nemulțumirea noastră este legată de nerespectarea unor acte administrative și hotărâri judecătorești, precum și de nesocotirea importanței activității noastre.

Sume eșalonate

Dacă în urmă cu 5 ani s-au eșalonat anumite sume de bani pe care urma să le primim în baza unor hotărâri judecătorești, în primul an 5%, următorul an 10% și în continuare … în ultima lună din cel de-al 5-lea an, când urma să primim o ultimă tranșă  mai mare (poate la nivelul a trei salarii), am fost anunțați că se va dispune o reeșalonare, poate pentru  la anul și la mulți ani.

În plus, din anul 2018 salariile noastre  erau plafonate și începând cu luna aprilie s-au emis decizii pentru ridicarea acelui plafon, decizii ce nu au fost puse în plată pe motiv că „nu sunt bani”. Oare câți datornici își permit să stabilească modul în care își vor achita datoria?!”, s-a întrebat grefiera.

Potrivit acesteia, există o categorie profesională a ”martorilor muţi” în sistemul de justiţie de care societatea românească are mare-mare nevoie, dar pe care, prin voinţa guvernanților, societatea o ignoră cu desăvârșire, și anume Grefa Judiciară.

Ore suplimentare neplătite

Referindu-se la programul de lucru al grefierilor, autoarea scrisorii arată că aceștia pot fi considerați „ceasul deșteptător al sistemului bugetar”, întrucât încep programul de lucru dimineața devreme și îi prinde noaptea în instanțe, fără a le fi plătite orele suplimentare.

”Toate actele unui dosar de judecată, cu excepția minutei hotărârii, sunt semnate și de către grefier.

Dincolo de tonul mult prea emoțional al acestei scrisori, îmi doresc ca cititorii interesați să câștige un nou punct de vedere pentru dezbaterea aceasta pătimașă care trenează de mult prea mult timp pe agenda publică, convinși fiind că orice reformă a justiției va trebui să readucă funcția de grefier la rostul initial.

Ne cerem iertare pentru disconfortul creat, suntem conștienți că poate multe părți au de suferit prin amânarea cauzelor, mulți avocați sperau la finalizarea procesului și încasarea onorariilor, însă nici noi, nu mai putem lucra în incertitudine, astfel că vom continua!

Sperăm că la conducerea ministerului nostru sunt juriști, conștienți de starea creată, astfel că ne vor ajuta să ieșim cât mai curând din această situație”, se mai arată în scrisoarea grefierei din Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Adevărul Nesuferit

    decembrie 14, 2023 la 8:44 pm

    Majorările dumneavoastră salariale „votate” în și de către judecători nu sunt puse în aplicație, în practică, deoarece grefierul este considerat de către mafia judiciară pe care o pupați zi de zi personal auxiliar, un prost și o muscă la arat. Nu vă supărați dar vă meritați soarta, imbecilii ajunși magistrați tergiversează și mânaresc cu bună știință justiția propriu-zis cu complicitatea voastră, care nu beneficiați de hoțiile lor(decât parțial), l-am auzit pe Ciolacu fraierilor, pentru grefieri și creșterile lot salariale făcute din pixul judecătorului care altfel pur și simplu își bate joc de justițiabil, o să aloce 5%, adică sub procentul inflației reale, doar că voi sunteți complici la cea mai gravă abatere de la normele de conviețuire socială, magistratul se crede el deasupra la orice, precum un narcisist sociopat și psihopat deopotrivă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Florin Piersic, externat de la Spitalul Militar Cluj-Napoca

Publicat

De

Piersic

Actorul Florin Piersic a fost externat, marți, de la Spitalul Militar Cluj-Napoca unde a fost internat în urmă cu 2 săptămâni pentru o intervenție la un genunchi.

Surse medicale au declarat pentru Cluj24 că actorul a fost externat, urmând să continue recuperarea mai departe.

Piersic își va petrece Paștile acasă, starea sa de sănătate fiind bună, iar în perioada următoare va relua pe scenă piesa ”Străini în noapte” alături de Medeea Marinescu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aproape 2.000 de persoane într-un proiect de screening hepatic lansat la Cluj. Concluziile analizelor

Publicat

De

hepatic

Aproape 2.000 de persoane din 16 județe ale Transilvaniei și Moldovei au fost incluse într-un proiect – pilot de screening hepatic derulat în ultimii 2 ani, finanțat din fonduri norvegiene și islandeze de un milion de euro.

Proiectul ”He-Ro-i: State-of-the-art colaborativ România-Islanda în managementul Hepatopatiilor cronice și al complicațiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv Romi” a fost finanțat prin mecanismul EEA Grants 2014-2021 cu o sumă de 998.582.54 euro și a fost implementat prin Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Landspítali Islanda și cu Asociația Caravana cu Medici, filiala Cluj.

Mortalitate ridicată

Directorul proiectului, Horia Ștefănescu, a declarat că este nevoie de astfel de proiecte ținând cont de incidența bolilor de ficat și mortalitatea din această cauză.

”Lucrurile au o explicație simplă, ținând cont că România are cel mai mic nivel de finanțare din PIB pentru sănătate, având și un număr redus de medici și asistente.

Avem multe de făcut pentru a îndrepta aceste realități.

Scopul de a oferi condiții de calitate în sănătate”, a spus Ștefănescu.

Rezultatele analizelor

Ca rezultate în urma analizelor de sânge ale celor aproape 2000 de persoane testate, proiectul a relevant faptul că fiecare persoană are supragreutate, valoarea colesterolului este peste 250, iar o treime prezintă steatoză hepatică, adică au boala ficatului gras.

”Pacienții în grad de risc au fost invitați la IRGH pentru consultații. De asemenea, s-a creat și un registru al pacienților”, a precizat Horia Ștefănescu.

Acesta a explicat că dacă s-ar implementa măsuri de sănătate publică în ceea ce privește combaterea consumului de alcool și anti-obezitate, s-ar reduce considerabil internările în spitale și incidența cancerului hepatic.

Medici la sate

Managerul Institului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. dr. Ocatvian Fodor”, Mihai Mleșnițe, a declarat că proiectul a fost important prin faptul că în diverse cătune și sate au ajuns cadre medicale, scopul fiind ca acestea să ajungă cât mai aproape de pacienți.

17 caravane medicale în 10 luni

Președintele ”Caravanei cu medici”, Ana Bilegan, a precizat că au fost desfășurate 17 caravane cu medici într-un interval de 10 luni, ceea ce a reprezentat o muncă foarte mare.

”A fost o călătorie grea, dar foarte frumoasă”, a menționat Bilegan.

Analize de sânge și consultații

Proiectul ”He-Ro-I” a testat o abordare sustenabilă și integrată a bolilor hepatice cronice, pornind de la prevenție și creșterea accesului la servicii medicale moderne și continue, cu accent pe grupurile vulnerabile.

Astfel, au fost efectuate 17 caravane de screening, incluzând în registrul regional aproape 2000 de persoane care au beneficiat de analize de sânge, imagistică specifică screeningului hepatic, consultații și recomandări de tratament, inclusiv preluarea pentru investigații și tratament a celor depistați cu hepatite, ciroză sau cancer hepatic.

În județele incluse au fost donate 16 pachete de screening formate din ecografe și teste de screening, sprijinind personalul medical din teritoriu în depistarea precoce a bolilor hepatice, iar concluziile implementării proiectului au fost translatate în recomandări pentru politici de sănătate publică.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, despre contracandidații la funcția de primar: Nu știu să deschidă o ușă ca să întrebe de centura metropolitană

Publicat

De

Emil Boc, candidat la Primăria Cluj-Napoca

Emil Boc, care va candida din nou la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, spune că în ceea ce îi privește pe contracandidații săi, aceștia nu fac decât să reformuleze idei care au fost puse în prctică sau vor fi puse în practică de actuala administrație.

„E părerea mea. Vă rog să vă uitați ce spun toți. Nu fac altceva decât să reformuleze cu alte cuvinte ceea ce s-a făcut, ceea ce se face, sau ceea ce se propune să se facă în Cluj-Napoca de către administrația pe care o reprezint”, a spus Emil Boc la Ziua Live.

Emil Boc, despre contracandidații la funcția de primar: Nu știu să deschidă o ușă ca să întrebe de centura metropolitană

Primarul a mai spus că proiectul Clujului nu este proiectul lui, ci este proiectul clujenilor și că de la ei a adunat toate ideile bune pe care administrația le-a pus pe o linie coerentă.

„Oamenii aștia nici macar nu știu să deschisă o ușă ca să poata intre ca să întrebe de centura metroplitană cum se face. Habar nu au. Nu au pus o cărămidă în viața lor ca să constuiască un pod, darămite o centură metropolitană”, a mai declarat Boc, care spune că în spatele echipei pe care o reprezintă se află proiecte ca autostrada Transilvania, centura Vâlcele Apahida sau demararea construcției Spitalului Regional de Urgență.

Cine candidează la funcția de primar la Cluj-Napoca

Contracandidații lui Emil Boc la funcția de primar sunt Aurelia Cristea – PSD, Viorel Băltărețu – Alianța Dreapta Unită, Olah Emese – UDMR, Călin Cozma – AUR, Sorin Naș – SOS, Ramona Strugariu – Reper, Sabin Sărmaș – independent și Sorin Vamoș – independent.

30 aprilie este ultima zi de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Municipal Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Pentru mine nu există nu se poate. Proiectul centurii metropolitane va merge mai departe

Publicat

De

centura metropolitana milioane

Primarul Emil Boc a declarat, marți, că nu se pune problema ca proiectul centurii metropolitane să nu mergă mai departe, asta după ce oferta pentru tronsonul 2 al acesteia a fost declarată neconformă.

Emil Boc a precizat că în funcție de ceea ce se va decide, dacă firma care a depus oferta face contestație, Primăria este pregătită fie să semneze contractul, fie să demareze imediat o nouă licitație.

Emil Boc: Pentru mine nu există nu se poate. Proiectul centurii metropolitane va merge mai departe

Primarul Clujului a detaliat luni problema care a apărut cu privire la singura ofertă depusă pentru construcția celui de al doilea tronson al centurii metropolitane.

Pe scurt, asociația câștigătoatre a depus o ofertă care prevede o sumă cu 30% mai mare decât evaluarea făcută, iar singura creștere permisă de lege, dacă sunt bani, este de 15%.

Boc a precizat la Ziua Live că tronsonul 2 al centurii metropolitane de la Cluj este una dintre cele mai complexe lucrări din România și că, din acest notiv, nu s-au „înghesuit” foarte mulți constructori.

„Sigur, construcul a spus că gresit la calcule, că a fost o eroare tehnică, iar noi am pus în raport această observație a firmei, dar ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) nu a acceptat”, a spus Emil Boc.

9 mai, termenul până la care firma poate depune contestație

Primarul a precizat că doar la finalul zilei de 9 mai se va ști dacă firma a depus contestația.

„Apoi Comisia Națională de Soluționare Contestațiilor are la dispoziție 30 de zile. Dacă acceptă contestația, se poate încheia contractul. Dacă soluția de respingere rămâne defintivă, eu le-am spus colegilor să se pregatească să demărăm imediat următoarea licitație, în 10 mai.

Pentru mine nu există nu se poate. Pentru mine nu există nu se poate! Acest proiect va merge mai departe și vom reuși așa cum am reușit și cu autostrada Tranilvania, și cu centura Vâlcele Apahida”, a spus Emil Boc, care a mai precizat că nu este vina Comisiei de licitație de la Primărie .

Boc a mai spus că putea să amâne anunțul privind respingerea ofertei până la 25 iulie, dar a vrut să prezinte realitatea „care este dură și grea”, chiar dacă este campanie electorală.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax