POLITICA
George Simion: „Te-am auzit, David! Lansăm Planul Simion pentru sport!”
”Dragă David, am să trec peste complezențele folosite de mai toți politicienii în ceea ce privește performanța ta spectaculoasă la Jocurile Olimpice. Nu-ți trimit această scrisoare nici să încerc să mă cațăr pe faima ta, nici să bifez puncte într-un clasament al ipocriziei. Până la urmă, știm amândoi că meritul pentru rezultatele obținute este numai al tău, și al părinților tăi”, a transmis liderul AUR, George Simion.
”Îți scriu pentru că mesajul tău, adresat întregii țări, m-a cutremurat. Și, mai mult decât atât, m-a revoltat reacția autorităților la cerința ta simplă de a renova un bazin și de a se concentra cu adevărat pe problemele reale din sportul românesc. Pasare a responsabilității, nesimțire, lipsă de viziune și nerecunoștință. Asta am văzut zilele acestea și, de aceea, mă simt nevoit să îți adresez acest mesaj.
Spre deosebire de mulți alți băgători de seamă politici, știu foarte bine ce înseamnă lipsa unui bazin olimpic în complexul sportiv „Lia Manoliu”. Am întipărită în minte o amintire pentru totdeauna, cu colegii tăi, pe care îi vedeam antrenându-și săriturile în apă, în sala senseiului Florentin Marinescu, sărind pe saltele, pentru că nu aveau bazine. În anul 2022!
Generație lăsată de izbeliște
Atunci, în sala aceea, am văzut cum se practică, de fapt, sportul în România. Mai tot auzisem de la prieteni, colegi din partid, care povesteau cum făceau sute de kilometri cu copiii, ducându-i la diferite bazine din țară. Sau cum tinerii de la hockey se antrenau vara, pe „Lia Manoliu”, înainte să fie dărâmat stadionul, pe ciment. Iar după ce au rămas fără stadion, se duceau până la Brașov, doar ca să practice un sport pe care îl iubeau.
O generație întreagă, generația ta, a fost lăsată de izbeliște, abandonată, de către cei care ar fi trebuit să realizeze că o țară care face sport este o țară sănătoasă. Că o Românie care investește în bazine olimpice, în sportivii de performanță, în sănătatea tinerilor, este o Românie care are un viitor. Noroc, Slavă Domnului, cu părinții voștri, în fața cărora m-aș înclina în oricare zi. Eroi adevărați, care au crezut în voi până la capăt, sacrificându-și timpul, sănătatea și situația materială, fără să clipească.
Promite două bazine olimpice la București
Am să fiu sincer cu tine, până la capăt. Chiar am ajuns în punctul în care nu mai sunt interesat cum este perceput mesajul meu, atât timp cât mă fac înțeles în mod clar. Voiam să lansăm planul Simion pentru sport – AUR pentru România – în următoarele săptămâni. Din calcule politice, pe care nu mi-e teamă să ți le recunosc, dar și pentru că, eu unul, când m-am uitat la finala de 200 de metri, la ultima ta tură, nu mai aveam nicio speranță că poți lua aurul, fiind uimit, la propriu, de anduranța ta, am decis să lansez acest plan mâine, chiar la „Lia Manoliu”.
Îți spun de pe acum, cu riscul de a nu fi crezut, ce am să promit mâine în cadrul evenimentului. Ce am gândit cu marii campioni și sportivi de performanță care ne sunt astăzi alături. Două bazine olimpice în București, dacă reușim să avem un cuvânt de spus în guvernarea următoare.
Unul la Liceul „Dimitre Bolintineanu”, cel care a fost distrus de edilii sectorului 5, și pentru care consilierii AUR vor garanta, cu capul, că se va realiza din fonduri europene în anul următor și cel necesar în complexul „Lia Manoliu”. Și multe alte măsuri și investiții pe care le voi prezenta mâine.
Realitate tristă
Cunosc realitatea și, din păcate, ea nu este tristă doar în ceea ce privește înotul. La fel se întâmplă și cu canotorii care ne-au făcut mândri, la fel se întâmplă în orice sport, mai puțin fotbalul, unde este nevoie de investiții, baze sportive, centre de recuperare. Dacă semnalul Anei Maria Brânză, de la olimpiada trecută, nu a trezit întreaga țară, atunci trebuie să ne asigurăm că strigătul tău nu va fi ignorat așa cum au fost ignorate apelurile tuturor sportivilor de performanță care și-au sacrificat tinerețea pentru a reprezenta, cu mândrie, România.
Nu poți reforma întreg sistemul de pe o noapte pe alta, sunt conștient de asta. Dar poți, măcar, să fii primul care încearcă orice altceva, mai puțin strategia implementată în ultimii 34 de ani. Îți voi spune sincer: scopul nostru, în cadrul programului pentru sport „AUR pentru România”, nu va fi acela de a obține medalii. Ci de a lărgi baza de selecție, de a investi în baze sportive, pentru a face accesibil sportul de masă.
Construim fundația, iar consecința naturală a acestui proces va crea oportunitatea pentru noi medalii și campioni. Campioni ca tine, ca Adrian-Sebastian Cornea, Marian Enache, Ancuța Bodnar, Simona Radiș, Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu, Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă și toți cei care se luptă până la capăt pentru visul lor și visul unei întregi națiuni.
Sportivii, ascultați
Mulți nu vor crede în onestitatea rândurilor mele. Probabil nici tu. De altfel, doar eu pot ști ce este în sufletul meu și înțeleg aversitatea pentru orice fel de discurs politicianist. Dar vreau să te asigur de un singur lucru: tu, și ceilalți oameni extraordinari care au câștigat medalii pentru România, care au reprezentat țara aceasta cu mândrie, care și-au sacrificat, la propriu, tinerețile pentru un vis care pare, pentru mulți, absurd, veți fi, într-un final, ascultați.
Noi, ca popor, ne aprindem rapid și ne stingem la fel de rapid. De zeci de ani, de secole întregi, ne afundăm într-o stare de mediocritate absolută, crezând că putem să supraviețuim dacă nu dăm totul, dacă nu ieșim în evidență, dacă „o lăsăm și așa”. Ei bine, este datoria generației noastre să schimbe modul acesta de gândire delăsător și să facă lucrurile cum nu au făcut-o cei care ne-au condus timp de 34 de ani.
Te-am auzit, David! Nu doar eu, ci o întreagă țară!, Sâmbătă, la ora 12:00, lansăm Planul Simion pentru sport!”, a spus Simion.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Compania de Apă Someșul S.A. a anunțat întreruperea temporară a furnizării apei potabile în mai multe localități din județul Cluj, din cauza unor avarii apărute la rețeaua publică de alimentare.
Zonele afectate includ străzi din Florești, Chinteni și Baciu, iar reluarea serviciului este estimată în cursul acestei zile.
Zonele afectate și orele estimate de reluare a furnizării apei
În vederea efectuării unor lucrări de remediere avarii la rețeaua publică de alimentare cu apă, care necesită interventie imediată, se întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:
- Florești, str. Castanilor. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 16:00.
- Chinteni, str. Unirii – parțial. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 14:00.
- Baciu, str. Privighetorii; str. Mierlei; str. Ciocarliei; str. Vulturului; str. Corbului; str. Uliului; str. Soimului; str. Berzei; str. Graurilor; str. Cucului. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 17:00
Compania de Apă Someșul lucrează la remedierea avariei
„Ne cerem scuze pentru situatia creata independent de eforturile Companiei de a asigura continuitatea serviciului, neexistand modalitati alternative de furnizare a apei. Apariția unei avarii pe rețeaua publică de alimentare cu apă nu poate fi prevazuta si este însoțită, de regulă, de întreruperea imediată a furnizării apei.
În consecință, în astfel de situații, anunțarea întreruperii furnizării apei poate fi ulterioară sistării efective a alimentării cu apă. Compania de Apă Someț S.A. face eforturi să anunțe cât mai operativ avariile în scopul înștiințării utilizatorilor asupra zonei afectate și orei estimate pentru reluarea serviciului la parametri normali”, a transmis Compania de Apă Someșul S.A.
EVENIMENT
FOTO. Bărbat lovit pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital
Un bărbat a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. Acesta a fost transportat la spital.
Un bărbat de 77 de ani a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, sâmbătă dimineață, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca.
„La data de 7 septembrie, în jurul orei 08.30, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca a fost raportat un accident de circulație.
Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, un bărbat, de 46 de ani, ar fi accidentat cu autoturismul un bărbat, de 77 de ani, aflat în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni”, a transmis IPJ Cluj.
Bărbatul a fost transportat la spital
Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
„Bărbatul de 77 de ani a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital.
Ambii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
În continuare polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili toate împrejurările în care a avut loc evenimentul”, au mai transmis polițiștii.
EVENIMENT
„România cea Frumoasă” aduce muzică și distracție în Florești. Vor urca pe scenă Andra, Cargo și Iris
„România cea Frumoasă” ajunge la o nouă ediție, în acest weekend, în comuna Florești. Andra, Cargo și Iris sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena din Parcul Poligon.
În acest weekend, comuna Florești devine epicentrul distracției, printr-un nou eveniment dedicat întregii familii, „România cea Frumoasă”. Parcul Poligon găzduiește o nouă ediție a acestui eveniment, organizat de primăria comunei, care promite activități captivante și concerte de neratat.
Ce poți face sâmbătă la „România cea Frumoasă”?
Sâmbătă, 7 septembrie, distracția începe de dimineață, cu Luna Park – parc de distracții deschis de la ora 10:00 până la 23:00, oferind atracții pentru toate vârstele.
De asemenea, pentru cei mici, vor fi organizate ateliere de olărit, țesut și pictat, în intervalul 10:00-20:00. Totodată, Asociația Meșterilor Populari își va prezenta creațiile tradiționale pe tot parcursul zilei.
Pe lângă activitățile creative, muzica va răsuna în tot parcul, cu un program diversificat. De la ora 12, Atelierul de Muzică Rock Academy va oferi o experiență interactivă pentru iubitorii acestui gen.
Seara va culmina cu concerte susținute de artiști cunoscuți, printre care ADDA, trupa Iris și legendara formație Cargo, care va urca pe scenă la ora 21:45.
Andra „încheie” evenimentul, duminică seară
Duminică, 8 septembrie, atmosfera de sărbătoare continuă. Luna Park și atelierele vor fi din nou deschise, iar Asociația Meșterilor Populari va continua să încânte vizitatorii cu creațiile lor.
Începând cu ora 15:00, pe scena din Parcul Poligon vor evolua tineri interpreți, grupuri vocale și ansambluri folclorice, culminând cu prestațiile unor artiști îndrăgiți precum Ghiță Munteanu, Andia și Andra. Evenimentul se va încheia cu un spectacol piromuzical programat la ora 23:00.
Programul complet pe zile, la România cea Frumoasă:
Sâmbătă, 7 septembrie
- 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
- 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPII: Olărit, Țesut, Pictat
- 10:00-23:00 ASOCIAŢIA MESTERILOR POPULARI – Arta Meşteşugului
- 12:00-16:00 Atelier de muzică – ROCK ACADEMY
- 17:00-17:30 CUNUNA SOMEŞANA
- 17:30-18:00 INCUBATORUL DE FOLCLOR
- 18:00-18:10 IRIMIES CARISIA/ ELEONORA MARSA
- 18:10-18:20 MUREŞAN RAISA
- 18:20-18:30 SOFIA VIDREAN
- 18:30-19:00 ROCK ACADEMY
- 19:15-20:15 ADDA
- 20:30-21:30 Iris
- 21:45-22:45 CARGO
Duminică, 8 septembrie
- 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
- 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPIE Olărit, Țesut, Pictat
- 10:00-23:00 ASOCIAȚIA MESTERILOR POPULARE – Arta Meşteşugului
- 15:00-15:30 ROMINA NEMES alaturi de Copii de la „AŞEZĂMÂNTUL SFÂNTUL ONUFRIE” şi Grupul Vocal ROMINA NEMES FLOREŞTI
- 15:30-16:15 NICUŞOR TODEA
- 16:15-17:00 DIANA GHIRAN
- 17:00-18:00 MUGURI DE FOLCLOR
- 18:00-19:00 Tineri Interpreti: SARRA CU VICARA, STEFANIA COTIRILA, DIANA MOGA, ROXANA MARIA POP, STEFAN SUCIL, CRISTIAN MEZEI POP, RALUCA DRULE
- 19:00-19:30 ȘOIMII CARPAȚILOR
- 19:45-20:45 GHIŢĂ MUNTEANU
- 21:00-21:45 ANDIA
- 22:00-23:00 ANDRA
- 23:00-23:15 SPECTACOL PIROMUZICAL
EDUCATIE
Elevii NU au nevoie de AVIZ epidemiologic la revenirea la ȘCOALĂ. Actele pentru copiii care merg la grădiniță pentru prima dată
Atenție, părinți! Elevii nu mai au nevoie de aviz epidemiologic la reîntoarcerea la școală din vacanță.
Asociația Medicilor de familie din Cluj anunță că acest act nu se mai solicită nici dacă elevii merg la o altă unitate de învățământ din acest an școlar.
Elevii NU au nevoie de AVIZ epidemiologic la revenirea la ȘCOALĂ
“Nu se solicita aviz epidemiologic pentru copilul care frecventează aceeasi unitate de învățământ.
Triajul epidemiologic se va organiza la intrarea în grădiniță, creșă, școală de către personalul medical școlar”, a precizat dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie (AFM) din Cluj.
Astfel, potrivit Ordinului 438/4629/2021, unitățile de învățământ nu vor mai solicita aviz epidemiologic la revenirea în colectivitate după vacanță.
Citește și: Noul an școlar începe la Cluj cu elevi mutați în alte clădiri și părinți nemulțumiți. Zeci de școli și grădinițe sunt în șantier
Triajul epidemiologic se va realiza la intrarea și revenirea în colectivitate după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie, de către personalul medical arondat, potrivit AFM Cluj.
Ce acte medicale au nevoie copiii care merg prima dată la grădiniță
Potrivit AFM Cluj, pentru înscrierea copiilor la grădiniță pentru prima dată, este necesară adeverinta medicala-tip, dovada de vaccinare și avizul epidemiologic, documente eliberate de medicul de familie.
Pentru transferul copiilor la altă unitate de învățământ, documentele medicale vor fi eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate.
De asemenea, adeverintele medicale pentru participarea la orele de educație fizică și sport, nu vor mai fi solicitate, au mai precizat reprezentanții AFM Cluj.
Foto: Arhivă