Connect with us

POLITICA

George Simion: „Fiecare român contează pentru noi și fiecare copil al României are dreptul la educație”

Publicat


educație

Președintele AUR, George Simion, a prezentat, miercuri, planul de măsuri pentru educație într-o școală publică din comuna Gura Ialomiței, județul Ialomița. Candidatul AUR pentru alegerile prezidențiale a declarat că, așa cum arată astăzi școala, mâine va arăta țara, iar astăzi „școala este distrusă sistematic, programatic, sistemul educațional este subfinanțat și de acolo trebuie să pornim toată discuția noastră”

„Sper că nu o să apară voci care spun ce treabă are președintele țării cu sistemul educațional, dacă e vorba de George Simion, candidat la alegerile prezidențiale.

Pentru că în momentul în care actualul președinte al țării a prezentat România Educată, eu știu că multe forțe din societate, din rândul părinților, din rândul profesorilor, din rândul inspectorilor școlari și al comunităților locale, și al ministerelor, și-au dat concursul pentru a-și aduce contribuția la planul România Educată, care s-a transformat în planul România Eșuată. România Eșuată de astăzi înseamnă că 47% din tineri nu înțeleg un text simplu.

Cum arată școala, va arăta țara

Cum arată astăzi școala, mâine va arăta țara. Și, din păcate, astăzi școala este distrusă sistematic, programatic, sistemul educațional este subfinanțat și de acolo trebuie să pornim toată discuția noastră.

În momentul în care nu aloci o finanțare corespunzătoare către sistemul educațional, cum au făcut unele state care au avut succes, de exemplu Coreea de Sud sau Finlanda, și altele amintite de domnul Radu Baltasiu, propunerea noastră de ministru al Educației, ajungi în situația în care cei n-au dat BAC-ul sau n-au dat BAC-ul la timp, sau nu se știe dacă au dat BAC-ul, dar au făcut o facultate, să te conducă”, a spus liderul AUR.

George Simion a transmis un mesaj clar către cadrele didactice, elevii și părinții din România cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar.

Fiecare copil are dreptul la educație

„Fiecare român contează pentru noi și fiecare copil al României are dreptul la educație: și cel din mediul rural, și cel din mediul urban, și cel din București, și cel din Gura Ialomiței și cel din Carei. Fiecare român contează. Planul Simion își propune crearea de egalitate de șanse pentru copiii României. Atenție! Egalitate de șanse, nu egalitate de rezultate”, a declarat George Simion.

Acesta a precizat că una din direcțiile principale ale AUR pentru învățământul românesc este finanțarea, repornirea, susținerea școlilor profesionale și de meserii, și, totodată, susținerea învățământului dual.

Uniforme pentru elevi

„Înțelegem că trăim în anul 2024, că viitorul este IT-ul, dar majoritatea copiilor români în momentul ăsta nu ajung să facă o facultate. Suntem pe penultimul loc în Europa la absolvenți de studii superioare și totodată nu fac nici măcar o școală profesională și nu se aleg cu nicio meserie. Ajung muncitori necalificați și tocmai de aceea au de suferit dacă lucrează în țară sau cei mai mulți dintre ei lucrează în străinătate pe salarii mult mai mici decât ale colegilor”, a spus liderul AUR.

Potrivit acestuia, AUR propune reintroducerea uniformelor obligatorii pentru a nu mai crea diferențe între elevi, iar bursele și inclusiv finanțarea locurilor la stat, la nivel universitar, trebuie acordate exact celor care merită.

Președintele AUR a subliniat că statul trebuie să dea șansa, până în clasa a 12-a, unui copil român să aibă ce învăța, să primească o educație.

„O educație pe care noi o vedem lipsită de influențe transnaționale. Toată propaganda LGBT din școli, care încearcă să fie introdusă de diferite ONG-uri și de diferiți vectori de opinie, trebuie eliminată. S-a putut în Ungaria, s-a putut în Bulgaria, trebuie să se poată și în România”, a mai spus acesta.

Remunerație pentru profesori

George Simion a explicat că redarea demnității profesorului înseamnă, în primul și în primul rând, o remunerație corespunzătoare.

„Soția mea este profesor. Eu consider că are vocație pentru așa ceva. Dar nimeni care are vocație pentru a fi profesor și poate profesa și în alte domenii, nu va rămâne în sistemul educațional românesc, având în vedere salariile care se oferă. Doar să fii foarte, foarte pasionat! Mai mult, a veni în mediul rural, să fii învățător, profesor, este considerat de unii chiar nebunie dacă nu faci parte din comunitatea respectivă.

De aceea, profesorii trebuie încurajați, trebuie stimulați, trebuie să li se ofere o locuință acolo, în comunitatea unde predau, pentru a ne asigura că și elevii din mediul rural au o șansă și au un viitor”, a adăugat liderul AUR.

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale a spus, în finalul discursului său, că speră din tot sufletul ca luni, în prima zi de școală, „când vor veni toți oamenii politici, inclusiv contracandidații mei la alegerile prezidențiale, să depășească faza sloganurilor, a declarațiilor politice și a afirmațiilor de tip ”să fie bine ca să nu fie rău”.

Aștept din suflet să văd contracandidații mei la alegerile preziGeodențiale ce plan au pentru educație și dacă ei consideră, la fel cum considerăm noi, că trebuie să fie o prioritate națională și că fără educație noi nu ne putem dezvolta”.

Cifre îngrijorătoare

Profesorul universitar Radu Baltasiu, propunerea AUR pentru ministerul Educației, a criticat reforma făcută de coaliția PNL-PSD, care a ciopârțit sistemul de învățământ românesc.

„Fără educație nu putem avea o societate. Este o minune că un partid și un lider politic este preocupat de aceste lucruri fundamentale. Sistemul educațional românesc nu trebuie doar schimbat, trebuie adunate cioburile distruse în special de ultima ispravă a cuplului Iohannis – Deca. Este la pământ. Sunt cifre îngrijorătoare. Doar 3% dintre tinerii din ultimii ani de liceu mai consideră cartea o opțiune”, a spus profesorul Radu Baltasiu.

Cristina Dascălu, Conferențiar universitar doctor, a vorbit despre nevoile sistemului educațional.

„Planul Simion pentru Educație nu este doar o strategie; este un angajament solemn față de dascălii României.(…) Vom lansa campanii naționale care să celebreze contribuția profesorilor la societate. Vom crea sisteme de mentorat care să sprijine tinerii dascăli. Vom implementa programe de dezvoltare profesională continuă, asigurându-ne că profesorii noștri rămân în avangarda cunoașterii și inovației pedagogice.

Dar mai presus de toate, vom lupta pentru a schimba percepția publică. Securitatea și bunăstarea profesorilor vor fi prioritățile noastre. Nu vom tolera nicio formă de abuz sau lipsă de respect față de cei care își dedică viața educării copiilor noștri. (…) Redarea demnității profesorilor nu este doar un obiectiv – este o datorie morală. Este investiția noastră în viitorul României. Când investim în profesori, investim în copiii noștri, în comunitățile noastre și în națiunea noastră”, a subliniat Cristina Dascălu.

Planul Simion

Planul Simion pentru educație cuprinde și reforma în domeniul cercetării.

„Bugetul alocat cercetării din Romania este acoperit în prezent cu abia 0.13% din PIB în timp ce media europeană ajunge la 2.5 % din PIB-ul acestor țări, iar resursa umană alocată cercetării în România este una extrem de dificilă. Suntem cu 200 de cercetători la un milion de locuitori, ultimii în Europa.

(…) Suntem cunoscuți în Europa și în lume pentru exportul de “materie cenușie”, dar unde este dezvoltarea și investiția în cercetare în țara noastră? Avem români în cele mai mari centre de cercetare din lume, dar nu reușim să îi ținem acasă, să le oferim o șansă aici.

Cercetarea trebuie să devină în România pilonul central în jurul căreia se construiește întreaga țară: înseamnă învățământ de calitate, un sistem medical de sănătate performant, înseamnă securitatea românilor, înseamnă o infrastructură performantă, înseamnă un echilibru și o forță în context mondial, înseamnă un viitor sigur, o eficiență sporită în gestionarea resurselor acestei țări, siguranță alimentară, siguranță energetică”, a conchis profesorul universitar Silviu Gurlui.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Georgiana Teodorescu (AUR): Viziunea prezidențiabilei Elena Lasconi cu privire la românii din diaspora: sunt TRĂDĂTORI

Publicat

Georgiana

“Timp de aproape opt ani, USR i-a păcălit pe românii din diaspora că le apără interesele, că sunt preocupați de problemele cu care se confruntă. Abia acum își dau arama pe față, odată cu candidatura Elenei Lasconi. Potrivit candidatei USR la alegerile prezidențiale, românii din diaspora și-au “trădat” țara atunci când au decis să plece.

Preconcepția Elenei Lasconi cu privire la faptul că “e simplu să-ți iei un bilet și să pleci” denotă o lipsă totală de empatie față de românii care au fost nevoiți să ia această decizie. Totodată, candidata USR nu face decât să perpetueze un stereotip toxic despre românii care au ales să plece în străinătate pentru un trai mai bun. Să-i acuzi pe cei care au fost forțați de circumstanțe să părăsească România de trădare este o insultă la adresa milioanelor de români care au sacrificat enorm pentru familiile lor și pentru a asigura un viitor decent celor dragi.

Georgiana Teodorescu (AUR): Viziunea prezidențiabilei Elena Lasconi cu privire la românii din diaspora: sunt TRĂDĂTORI

Românii din diaspora nu au plecat din egoism, ci pentru că guvernările succesive PSD și PNL, inclusiv cele pe care USR-ul le critică, i-au lăsat fără alternative, fără locuri de muncă decente, fără un viitor în propria țară. În loc să-și părăsească locuințele și să lase în urmă familii, mulți dintre ei ar fi preferat să rămână dacă ar fi avut o șansă reală la un trai decent. Faptul că doamna Lasconi nu poate înțelege acest aspect sau, și mai grav, alege să-i condamne, arată cât de ruptă este de realitatea românilor pe care pretinde că îi reprezintă.

USR, un partid care s-a prezentat inițial ca apărător al românilor de pretutindeni, care a câștigat foarte multe procente la alegerile parlamentare din 2016 și 2020 tocmai din diaspora, pare acum să continue aceeași linie de deziluzie politică pe care au mers și partidele vechi, precum PSD și PNL. De fapt, declarațiile Elenei Lasconi se aliniază perfect cu atitudinea acelorași forțe politice care au împins, de-a lungul anilor, milioane de români să-și părăsească țara, în căutarea unui trai mai bun.

„Românii din afara granițelor merită mai mult decât niște profitori electorali”

Este cinic din partea doamnei Lasconi, candidat la prezidențiale, că a ajuns să îi condamne tocmai pe cei care au ținut economia României în viață. Românii din diaspora contribuie anual cu miliarde de euro la PIB-ul țării, prin banii trimiși familiilor și investițiile realizate acasă. Ei nu sunt trădători, ci eroi tăcuți care continuă să susțină România de la distanță.
Ce a făcut USR pentru diaspora? Ce soluții a oferit acest partid pentru a-i aduce pe românii plecați înapoi acasă?

Până acum, USR nu a reușit să vină cu soluții concrete pentru a crea locuri de muncă bine plătite, nu a reformat sistemul de educație sau sănătate, acestea fiind principalele aspecte care i-ar putea determina pe români să se întoarcă. În schimb, au dat tunuri de miliarde de euro din vaccinuri. Acestea sunt lucruri la care Lasconi și USR ar trebui să răspundă, în loc să arunce acuzații jignitoare.

Românii din afara granițelor merită mai mult decât niște profitori electorali care îi consideră trădători pe cei care au făcut sacrificii imense pentru familiile lor și pentru România”, spune Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer clujean de 49 de ani, REȚINUT pentru că a condus BĂUT și a provocat un accident

Publicat

Beat la volan

Un șofer clujean de 49 de ani a fost reținut de polițiști pentru că a condus băut și a provocat un accident. Marți, nu a acordat prioritate unui autobuz într-un giratoriu și a intrat în el.

„În data de 17 septembrie a.c., polițiști Biroului Rutier Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 49 de ani, din municipiu, după ce a condus un autoturism sub influența alcoolului și a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Șofer clujean de 49 de ani, REȚINUT pentru că a condus BĂUT și a provocat un accident

Din cercetările preliminare efectuate a reieșit că, în aceeași zi, în jurul orei 12.20, în timp ce conducea autoturismul pe strada Unirii din Cluj-Napoca, nu ar fi acordat prioritate unui autobuz, care circula în sensul giratoriu.

La testarea cu aparatul etilotest i-a rezultat o alcoolemie de 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru a-i fi recoltate probe biologice.

În continuare sunt efectuate cercetări în cadrul unui dosar penal la nivelul Biroului Rutier”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Noutăți pentru cei care beneficiază de pensie de invaliditate sau de urmaș. Anunțul directorului Casei de Pensii Cluj

Publicat

De

Conducerea Casei de Pensii Cluj

Noua Lege a pensiilor, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, aduce modificări pentru anumite categorii de beneficiari.

Potrivit directorului Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan, sunt nouăți în ceea ce privește pensia de invaliditate și cea de urmaș.

Citește și Pensionare la limită de vârstă 2024. Precizări oficiale ale casei de pensii: condiții, stagiu de cotizare și situații speciale

Noutăți pentru cei care beneficiază de pensie de invaliditate sau de urmaș. Anunțul directorului Casei de Pensii Cluj

Legea 360 din 2023 redefinește gradele de invaliditate, respectiv grav, accentuat și mediu, a precizat directorului Casei de Pensii Cluj.

Mariana Nicoleta Sălciuan a explicat faptul că, în funcție de gradul de afectare a capacității de muncă și în funcție de activitatea socio-profesională a personei în cauză, capacitate de muncă poate fi pastrată.

Citește și: Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensia anticipată parțială a fost ELIMINATĂ. Care este stagiul minim și maxim de cotizare

”Astfel, dacă starea sănătății permite, pensia de invaliditate, indiferent de grad, poate fi cumulată cu venituri din activități profesionale”, a precizat Sălciuan.

Este o modificare importantă având în vedere faptul că, înainte de intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, cei încadrați în gradul I sau II de invalididate puteau realiza venituri doar din activități independente.

Beneficiarii pensiei de urmaș pot să aibă salariu. Cu o condiție

Legea pensiilor, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, vine cu o noutate și în ceea ce îi privește pe beneficiarii pensiilor de urmaș.

Astfel, aceștia vor putea cumula pensia de urmaș cu venituri salariale.

”Soția sau soțul beneficiar poate să cumuleze pensia cu venituri de natură salarială, dar doar dacă acestea nu depășesc nivelul salariului minim brut pe țară, garantat în plată”, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj.

Atenție! Pentru persoanele care se pensionează anticipat, la fel ca și până acum, pensia se va suspenda pe perioada în care realizează venituri salariale.

Citește mai departe

ECONOMIE

Dragoș Damian: Doi ardeleni, despre Planul Draghi: No! Nu așa am tăt spus și noi? Mintenaș să avem fabrici și uzine peste tot

Publicat

dragos damian

Nimeni nu a citit (în engleza) cele peste 500 de pagini ale planului Mario Draghi, astfel încât probabil că statele membre ar trebui să facă sesiuni de popularizare, pentru ca lumea să înțeleagă că planul (Mario Draghi al) Uniunii Europene este să se reindustrializeze, iar asta, chiar și în ceasul al 12-lea, este bine.

Vă stric surpriza tocmai când voiați să citiți planul Mario Draghi

Foarte pe scurt, fabrici și uzine. Este vorba despre reindustrializare în cele 500 de pagini de compunere, tema fiind împachetată în cuvinte mai meșteșugite. După ce a găsit de cuviința să n-o mai intereseze fabricile de mâncare, metalurgie, chimie, energie și apărare, trimițându-le departe, pe lanțuri de aprovizionare lungi, scumpe și riscante, Uniunea Europeană s-a sucit cu 180 de grade și, după ce au strigat la ea industriași europeni prin declarația de la Anvers, a pus pe masa un PNRR de 800 de miliarde de Euro pentru creșterea competitivității principalelor industrii.

Dragoș Damian: Doi ardeleni, despre Planul Draghi: No! Nu așa am tăt spus și noi? Mintenaș să avem fabrici și uzine peste tot

Așadar, un lucru este clar: pentru prima dată după criza din 2010, când Statele Unite, China, India, Țările Arabe, Rusia (înjurați-mă…) și alte țări au avut proiecte țintite de industrializare prin programe naționale care se concentrează pe domeniile absolut esențiale mâncare, chimie, metalurgie, energie și apărare, iată că Uniunea Europeană, în 2024, triumfalist, s-a gândit să facă la fel – coincidență sau nu, după declarația de la Anvers. Așadar, fabrici și uzine pe tot cuprinsul continentului, dar nu oricum, ci cu o tușă sofisticată de inovare, economie socială, competitivitate industrială și decarbonizare. Și alți termeni  înțelepți pe care, pentru ca am luat 8 la bacalaureat, nu i-am înțeles foarte bine în context.

Mai bine mai târziu decât niciodată un Plan Mario Draghi cu privire la viitorul competitivității europene. Să nu uitam însă să le spunem despre el și americanilor, chinezilor, indienilor, arabilor, rușilor (înjurați-mă…) și altora, să-i rugăm s-o lase mai încet cu munca, să introducă munca de acasă, de la distanță și săptămâna de lucru de 4 zile și work-life balance-ul, să producă mai puțin și eventual mai scump ca să lase Europa să fie mai competitiva, să închidă sweatshop-urile din Asia, să dea poluarea la minimum și să renunțe la controlul lanțului de aprovizionare de combustibili, materii prime și materiale.

Cu un pic de efort, determinare, focus și, desigur, cu PNRR-ul de 800 de miliarde, Planul Mario Draghi poate fi implementat cu succes.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax