Connect with us

ACTUALITATE

FRF înjumătățește punctele în Liga 2! Rapid și Petrolul profită. ,,U” Cluj scapă de retrogradare

Publicat


Federația Română de Fotbal a decis alături de reprezentanții cluburilor formatul în care se va relua Liga a 2-a. Promovarea se va decide în play-off, liderul UTA își pierde jumătate din avans peste noapte, după ce regulamentul s-a schimbat în plin sezon.

Rapid este avantajată de decizie

Scenariul în care primele 6 clasate vor juca în play-off, meciuri într-o singură manșă, a fost votat de 15 cluburi. Înjumătățirea punctelor reprezintă o surpriză, întrucât inițial doar Petrolul și Rapid au susținut aplicarea acestei reguli. Astfel, UTA pierde cel mai mult, având doar un avans de 5 puncte în fața contracandidatelor, în timp ce înaintea adoptării deciziei avea 10.

Echipele din a doua jumătate a clasamentului intră în vacanță

Nicio echipă nu va retrograda, sezonul fiind terminat pentru ocupantele locurilor 7-18. Primele 6 echipe urmează să intre în cantonament. 4, 11, 18, 25 iulie și 1 august sunt datele celor 5 runde care se vor juca partidele, în timp ce meciul de baraj pentru Liga 1 este programat pentru 5 august.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a confirmat modificările aduse Ligii secunde: „Pot să vă confirm că avem o concluzie: astăzi s-au prezentat 3 scenarii, cel de-al treilea scenariu a primit cel mai mare număr de voturi: 15 pentru, 2 abțineri și un alt vot pentru un alt scenariu. Astfel că reluarea sezonului competițional la nivelul Ligii a doua se face pe 4 iulie, toate cele 6 echipe care și-au depus dosarul pentru licența de Liga 1, care se află pe primele 6 locuri vor disputa un play-off în 5 meciuri. Echipele de pe primele 3 locuri vor juca 3 meciuri acasă, 2 în deplasare. Se aplică înjumătățirea de puncte. Pentru echipele de pe locurile 7-18 ediția se încheie, nicio echipă nu va retrograda implicit”.

Liga 2. Cum ar arăta clasamentul în play-off, după înjumătățire:

Echipă Puncte

1. UTA Arad 25

2. CS Mioveni 20

3. Turris 20

4. FC Argeș 19

5. Petrolul 19

6. Rapid 19

Se încinge lupta la promovare

După 23 de etape disputate din Liga 2, UTA era lider detașat, cu 50 de puncte. Petrolul e pe 5, cu 38 de puncte, iar Rapid pe 6, cu 37 de puncte. În urma înjumătățirii, diferența de puncte dintre echipele 2-6 este foarte mică, anunțând un play-off spectaculos.

UTA nu e de acord cu decizia

Laszlo Balint, antrenorul liderului UTA, și-a exprimat vehement dezacordul în legătură cu înjumătățirea punctelor: „Logica s-a întors cu spatele când a auzit această ipoteză, pentru că, indiferent cât de mult te-ai strădui, nu poți găsi un argument logic să susții această variantă!”

Pe de altă parte, Dan Alexa, antrenorul Rapidului, consideră că organizarea play-off-ului este o idee foarte bună: „Sigur, ar trebui să se înjumătățească punctele, iar unele echipe vor fi nemulțumite. Eu sunt pentru jucarea meciurilor pe teren. Ne dorim cu toții să promovăm, acesta este obiectivul meu personal”.

Cristian Lungu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Stagiunea 232 la Teatrul Maghiar din Cluj. Șapte premiere, Festivalul Interferențe și Săptămâna Comemorativă György Harag

Publicat

De

Gabor Tompa, Teatrul Maghiar Cluj

Teatrul Maghiar din Cluj deschide stagiunea cu numărul 232.

Directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, a anunțat pentru stagiunea 2024/2025 nu mai puțin de șapte premiere.

Stagiunea 232 la Teatrul Maghiar din Cluj. Șapte premiere, Festivalul Interferențe și Săptămâna Comemorativă György Harag

Nu va lipsi nici Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, a anunțat directorul teatrului.

Miercuri, 25 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar Cluj, va avea loc premiera oficială a spectacolului Janovics, pus în scenă de Attila Vidnyánszky jr.

Bazat pe textul scris de Miklós Vecsei H. şi Nikolett Németh, precum și pe improvizațiile echipei de creație, spectacolul se concentrează pe viața și opera celebrului director de teatru clujean, regizor de teatru și film, actor și scenarist, Jenő Janovics.

Festivalul Interferențe va avea loc în luna noiambrie

Anul acesta, publicul clujean se va putea bucura de Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, care va avea loc în perioada 2-17 noiembrie.

Interferențe este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale de teatru din țară, recompensat de către Senatul UNITER, în anul 2023, cu Premiul de Excelență „Ion Caramitru”.

100 de ani de la nașterea regizorului György Harag

În perioada 2-10 iunie, la 100 de ani de la nașterea regizorului, Teatrul Maghiar de Stat va organiza Săptămâna Comemorativă György Harag.

György Harag a fost personalitate de renume internațional, unul dintre maeștrii teatrului românesc și un apropiat al teatrului clujean.

“I Am the Wind” de Jon Fosse, pus în scenă de Gábor Tompa

În luna octombrie, Istvan Szabó K. va începe repetițiile la adaptarea scenică a romanului “Pornocrație” de Páskándi Géza.

Premiera absolută a scrierii va avea loc pe data de 15 decembrie, în Sala Mare.

De asemenea, Gábor Tompa va pune în scenă un text al scriitorului norvegian contemporan Jon Fosse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, intitulat “I Am the Wind”.

Muzicalul “Cabaret” pe scena Teatrului Maghiar din Cluj

Zoltán Puskás, binecunoscut publicului clujean, va regiza musicalul “Cabaret” de Masteroff – Kander – Ebb, care va avea premiera pe scena mare a Teatrului.

De asemenea, Mihaela Panainte va pune în scenă adaptarea romanului “Regele alb” de György Dragomán, la Sala Studio.

Va urma comedia absurdă “Tango” de Sławomir Mrożek regizată Attila Keresztes.

Ultima producție a stagiunii, “Orașul nostru” de Thornton Wilder, va fi montată de regizoarea americană Jesca Prudencio, care va lucra pentru prima dată cu trupa clujeană.

Promoție la teatrul clujean

Cu ocazia noului sezo, directorul Teatrului Maghiar din Cluj a anunțat lansarea unei promoții care se adresează celor care iubesc drama istorică, musicalul și spectacolele pentru copii.

Astfel, cine cumpără un bilet la oricare dintre spectacolele “Maria Stuart”, din 20 septembrie, “Privighetoarea”, din 21 septembrie sau “Ferma animalelor”, din 22 septembrie, pe al doilea îl va primi gratuit!

Promoția este valabilă doar în cazul biletelor cumpărate de la Casa de bilete a Teatrului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției

Publicat

De

Lecție oferită de un băiețel

Un băiețel din Turda este un exemplu de comportament civic.

Elev în clasa a IV-a, băiatul a oferit o lecție celor care vor să își însușească ceea ce nu le aparține.

Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției

Băiatul din Turda a găsit un telefon mobil pierdut în Parcul Tineretului.

Fără să stea pe gânduri, băiatul l-a predat unui echipaj de poliție.

Pentru acest gest, băiețelul a fost felicitat de polițiști și de autoritățile locale.

Foto: Primăria Turda

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Motociclist RĂNIT într-un accident lângă Turda. Era băut

Publicat

De

Accident lângă Turda

Un accident de circulație a avut loc vineri pe DN1E60, între localitatea Copăceni și municipiul Turda.

Un motociclist de 27 de ani a fost rănit în accidentul pentru care, de altfel, se face vinovat.

Motociclist RĂNIT într-un accident lângă Turda. Era băut

Potrivit primelor informații, conducătorul motocicletei, respectiv un tânăr de 27 de ani, care se deplasa din direcția Cluj-Napoca către Turda, nu ar fi păstrat distanța de siguranță în raport cu vehiculul din fața sa, intrând în coliziune cu acesta.

În urma impactului, tânărul motociclist a fost rănit.

Totodată, la efectuarea testării alcoolscopice, în cazul motociclistului a fost înregistrată o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Circulația pe banda a doua a drumului a fost temporar blocată pentru intervenția echipajelor de urgență.

Polițistii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc accidentul.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Bărbat din Cluj-Napoca, reținut pentru furt prin metoda „șmen”

Publicat

Un bărbat din Cluj-Napoca a fost reținut de polițiști pentru furtul a 2.200 de euro prin metoda „șmen”.

Un bărbat, de 57 de ani, a fost reținut de polițiștii din Cluj-Napoca după ce a furat 2.200 de euro de la o persoană vătămată, folosind metoda „șmen”.

Bărbat din Cluj-Napoca, reținut pentru furt prin metoda „șmen”

Bărbatul a pretins că ar fi pierdut bani pe stradăm, convingând victima, care ridicase suma de 13.500 de euro de la o casă de schimb, să îi dea banii pentru a fi renumărați, ocazie cu care a sustras 2.200 de euro.

„În fapt, la data de 31 august, Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 2 Poliție a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 10.30, după ce a ridicat 13.500 de euro la o casă de schimb din cartierul Mărăști a fost urmărit și înșelat de către un necunoscut care a pretins că a pierdut bani pe stradă.

Persoana respectivă a convins victima să îi înmâneze banii pentru a fi renumărați, moment în care i-ar fi sustras suma de 2.200 de euro”, a transmis IPJ Cluj.

Reținut pentru 24 de ore

În urma investigațiilor efectuate, persoana banuită a fost identificată ca fiind un bărbat de 57 de ani.

Astfel, în baza probatoriului administrat, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de 6 septembrie să fie prezentat magistraților pentru dispunerea unei alte măsuri preventive.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax