EVENIMENT
FOTO. Viorel Băltărețu candidează pentru un nou mandat de deputat din partea USR Cluj

Deputatul USR, Viorel Băltărețu, cunoscut pentru lupta lui în proiectele de infrastructură a județului, și-a depus candidatura pentru un nou mandat de deputat în alegerile interne din USR Cluj.
“Timp de patru ani, am văzut că se poate, cu muncă multă, să miști munții din loc. Deși am fost în opoziție în marea majoritate a duratei acestui mandat, am obținut victorii atât în Parlament, cât și în activitatea din județ.
Am legi promulgate în domeniul digitalizării și susținerii mediului privat. Insistențele mele în marile proiecte de infrastructură a județului au făcut ca lucrările să se miște mai repede. Am ajutat autoritățile să colaboreze mai eficient și să nu se blocheze în birocrație. Se poate, cu multă muncă, se poate!”, a spus Băltărețu.
Implicarea lui Băltărețu
Clujenii îl știu pe Baltărețu de când podul de la Turda a fost finalizat mai repede decât estimat, după ce deputatul a stat cu constructorii în șantier și pe capul autorităților responsabile, pe parcursul lui 2021.
Centura metropolitană a Clujului a fost un alt proiect în care deputatul USR s-a implicat: a propus soluții concrete în faza de proiectare și un plan realist pentru finalizarea proiectului în patru ani, darașiavertizat repetat despre întârzierile cronice. A participat la ședințele Consiliului Local și la cele din Ministerul Transporturilor, inistând pe importanța începerii de urgență a proiectului, de către o echipă capabilă în Primărie.
Pentru drumul expres A3 Tureni, Băltărețu a depus amendamente la Legea Bugetului, atunci când exista riscul sub-finanțării. Pentru drumul expres Cluj-Dej, a participat în ședințele CNAIR, susținând utilitatea proiectului pentru tot nordul Transilvaniei.
Luptă pentru antreprenori
Angajații și companiile clujene îl știu pentru că luptă pentru locuri de muncă bine plătite, prin susținerea companiilor private.
A cerut echitate pentru acestea, prin proiectul de Compensare a sumelor aferente concediilor medicale plătite de angajatori cu taxele datorate de aceștia conform Declarației 112.
Prin alte proiecte de legi, a sprijinit start-up-urile și incubatoarele de afaceri. Susține în continuare renunțarea la supra-taxarea muncii parțiale și reducerea taxării muncii, care în România, e cea mai mare din Europa în ce privește salariile mici.
A scurtat cozile la ghișee, prin legile lui pentru plata taxelor online și începerea unei afaceri cu mai puțină hârțogărie.
Proiecte de legi
“Acum lucrez laun set proaspăt de proiecte de legi care rezolvă probleme din Legea Electorală, Legea ANL, siguranța rutieră, turismul montan sau amprenta fiscală. Continui să susțin proiectele mele care sunt deja în circuitul legislativ din domeniul debirocratizării, simplificării relației cetățenilor cu Statul și sprijinirii mediului privat.
Vreau să continui ce am început și în plan local:să mișc proiectele ruginite din Primăria Cluj-Napoca și pe cele blocate din județ.
Toți clujenii merită să trăiască mai bine în orașul nostru, să nu mai stea 20 de zile pe an în trafic, să respire aer curat, să aibă școli destule pentru copii și locuri de muncă bine plătite, orice profesie ar avea.
Și dacă autoritățile locale nu-i ajută, parlamentarii puterii actuale nu-i ajută, mă voi lupta eu în continuare. Știu că se poate și, cu experiența câștigată în ultimii patru ani, știu și cum”, a mai spus Viorel Băltărețu, USR Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
VIDEO FOTO. Turnul OKI – Zai, prezentat de studenții UTCN la concursul de simulare a cutremurelor din SUA

Echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca a susținut marți, la Universitatea Berkeley din California (SUA) cu succes prezentarea proiectului său în cea de-a doua zi a competiției internaționale Seismic Design Competition 2025.
”Printr-o prezentare bine structurată și o abordare tehnică riguroasă, studenții au reușit să capteze atenția tuturor celor prezenți, evidențiind atât inovația, cât și precizia ingineriei din spatele modelului lor structural.
În următoarea etapă a competiției, echipa UTCN se pregătește pentru Shake Day, testul suprem al concursului, care va avea loc în cea de a 3 a zi de concurs, miercuri la ora 01:15 (ora României). În cadrul acestei probe, machetele construite de echipele participante vor fi supuse unei simulări de cutremur, menită să evalueze rezistența și eficiența soluțiilor de design seismic implementate”, a spus pentru Cluj24 prof. Ovidiu Prodan, unul dintre cei doi coordonatori ai echipei.
Potrivit acestuia, competiția continuă, iar echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca este pregătită să demonstreze, încă o dată, nivelul ridicat de pregătire și determinarea studenților săi pe scena internațională.
53 de universități participante, din toată lumea
Ovidiu Prodan a precizat că studenții clujeni sunt pregătiți să câștige, din nou, concursul de design seismic care se desfășoară la Berkeley, în SUA, cu macheta unei structuri din lemn de balsa construită special, un zgârie nori botezat OKI-Zai. Modelul structural proiectat de echipă, un zgârie nori construit din lemn de balsa, trebuie să răspundă cerințelor unui sit situat în Kobe, Japonia, o zonă cu un istoric seismic semnificativ.
În plus, prezența unui gol central în interiorul clădirii adaugă complexități structurale suplimentare, la care studenții au lucrat cu dedicare pentru a găsi soluții optime.
”La competiția de design seismic din SUA s-au înscris 53 de universități din întreaga lume, care au proiectat și construit structuri menite să reziste la simularea unor cutremure puternice. Printre aceste universități se numără unele americane de top, precum California State University, New York University, Cornell, Berkeley sau University of California San Diego”, a explicat profesorul clujean.
Echipa UTCN
Echipa studenților UTCN este compusă din Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.
Mai mult decât o competiție
”Această experiență reprezintă mai mult decât o competiție – este o oportunitate de a îmbina inovația cu principiile fundamentale ale ingineriei și arhitecturii, iar echipa UTCN este pregătită să își demonstreze abilitățile și creativitatea pe această scenă internațională. Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru îndrumarea constantă a profesorilor și a mentorilor noștri, dar și pentru încurajarea familiilor care ne-au fost mereu alături. Această susținere ne-a inspirat să ne depășim limitele și să privim cu încredere spre această competiție”, a mai spus Ovidiu Prodan
Anul trecut, echipa UTCN a obținut locul 2 la competiția de design seismic care a avut loc la Seattle, SUA.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit miercuri dimineață la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, la kilometrul 11.
Apelul de urgență a venit la ora 04.08, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.
În accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism, însă nu au existat victime încarcerate. În cele din urmă, doi bărbați de aproximativ 30 de ani, conștienți și cooperanți, au fost transportați la spital.
EDUCATIE
Olimpiada voluntarilor la UBB. Liceenii care obțin premii sau mențiuni își pot crește nota de admitere la FSAS

Aplecarea către voluntariat îi poate ajuta pe liceenii care vor să devină studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) a UBB Cluj să-și crească semnificativ media de admitere participând la Olimpiada voluntarilor.
Organizată anual încă din anul 2015 de Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Olimpiada voluntarilor se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din întreaga țară.
Olimpiada voluntarilor la UBB
Concursul are ca temă descrierea, într-un eseu redactat în limbile română maghiară sau o limbă de circulație internațională, a unor activități de voluntariat în domeniul psihosocial, realizate de elevi în cadrul unor programe de voluntariat organizate de școli, servicii sociale, ONG-uri sau organizate și conduse chiar de ei, arată reprezentanții UBB.
Participanții care obțin premii sau mențiuni își pot crește media obținută la admitere și șansele de a obține bursă în primul an de facultate, iar toți participanții, indiferent de calificativul obținut la concursul de eseuri, primesc o diplomă de participare.
”Concursul încurajează participarea elevilor la activități de voluntariat, acumularea de experiențe privind modalitățile de întrajutorare a semenilor și reflecția la aceste activități. Voluntariatul adolescenților este o formă importantă de participare la viața cotidiană, iar noi, prin acest concurs încercăm să creăm o formă de recunoaștere a activităților de voluntariat, de popularizare, de valorificare dar și de creditare a experiențelor rezultate prin implicarea în acțiuni de voluntariat”, a declarat decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), lect. univ. dr. Anca Simionca.
Data limită de înscriere la Olimpiada voluntarilor din acest an este 14 aprilie 2025. Mai multe detalii găsiți AICI.
EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.
Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.
Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.
De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.