Connect with us

EVENIMENT

FOTO. U-BT Cluj pierde la debutul în EuroCup, scor 86-93, contra Cedevita Olimpija Ljubljana

Publicat


U-Banca Transilvania a pierdut primul meci din noul sezon al BKT EuroCup, fiind învinsă acasă de Cedevita Olimpija Ljubljana cu scorul de 86-93.

Partida disputată la BT Arena din Cluj-Napoca a fost una echilibrată, dar echipa slovenă a reușit să se impună în final.

Start promițător pentru U-BT în primul sfert

Meciul a început promițător pentru clujeni, care au încheiat primul sfert în avantaj, 24-19. Totuși, slovenii au revenit puternic în sfertul al doilea, preluând conducerea la pauză, 46-38.

A doua jumătate a meciului a fost marcată de un duel strâns între cele două echipe. U-BT a încercat să recupereze în sfertul al treilea, dar Cedevita a reușit să păstreze un mic avantaj, intrând în ultima repriză cu un scor de 71-66.

În ciuda eforturilor depuse de echipa lui Mihai Silvășan, slovenii și-au păstrat controlul și au încheiat meciul la scorul de 93-86.

Primul meci oficial al U-BT după o pregătire intensă

Acesta a fost primul meci oficial al clujenilor în noul sezon după o perioadă de pregătire intensă, în care au disputat și câștigat cinci din cele șapte meciuri amicale.

Spre deosebire de U-Banca Transilvania, Cedevita Olimpija Ljubljana a jucat o primă partidă oficială, în Liga Adriatică, pierdută în fața celor de la FMP Belgrad cu scorul de 75-62.

U-Banca Transilvania și Cedevita Olimpija Ljubljana s-au înfruntat și în sezonul 2022-2023, iar alb-negrii s-au impus tur-retur la scorurile de 94-76, respectiv 88-80.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

30 septembrie, ultima zi pentru plata impozitelor aferente semestrului II al anului fiscal. Se pot plăti și online

Publicat

30 septembrie este ultima zi în care clujenii pot achita impozitele locale aferente semestrului al II-lea al anului fiscal 2024. După această dată, se vor percepe majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună.

Până în prezent, 84% dintre persoanele fizice și 88% dintre firmele din oraș și-au achitat integral impozitele pe anul în curs.

„84% dintre persoanele fizice și 88% dintre firmele din oraș au achitat integral impozitele de la începutul anului și până la această dată. Le mulțumesc clujenilor pentru contribuția lor la proiectele și dezvoltarea orașului!”, a transmis primarul Emil Boc.

Impozitele pot fi achitate și online

Primăria Cluj-Napoca recomandă clujenilor să utilizeze variantele online pentru plata taxelor și impozitelor: www.e-primariaclujnapoca.ro (prin e-cont, cu autentificare) sau www.ghiseul.ro.

Spre deosebire de persoanele fizice, reprezentanții persoanelor juridice pot achita taxele și impozitele locale doar după autentificarea în contul de utilizator.

Majorări de întârziere

Conform legii, după data de 30 septembrie se percep majorări de întârziere la impozitele locale aferente semestrului II al anului fiscal 2024, respectiv 1% pentru fiecare lună de întârziere.

În conformitate cu Codul Fiscal, cetățenii au obligația ca până la sfârşitul lunii martie să achite jumătate din impozitul pe anul în curs, iar cealaltă jumătate până la sfârşitul lunii septembrie.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Elevii cu media 10 la Evaluarea Națională sau la Bacalaureat, dar și elevii olimpici vor fi premiați de Consiliul Județean Cluj

Publicat

Consiliul Județean Cluj va aloca suma de 350.000 de lei din bugetul județului pentru premierea elevilor și profesorilor cu rezultate excepționale la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale, dar și a elevilor cu media 10 la Evaluarea Națională sau la Bacalaureat.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre ce vizează alocarea sumei de 350.000 de lei pentru premierea elevilor și profesorilor care au obținut premii la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale în anul școlar 2023-2024 și a cadrelor didactice care i-au pregătit.

Premii pentru elevii „de 10” ai Clujului

De asemenea, ca în fiecare an, vor fi recompensați și elevii din județ care, în anul 2024, au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat sau la cel de Evaluare Națională.

„Continuăm să sprijinim demersurile orientate spre performanță, recompensând rezultatele deosebite obținute de elevi și profesorii lor. Ne mândrim cu aceste valori pe care județul nostru le are și datorită cărora Clujul s-a situat, de atâtea ori, pe primele locuri ale clasamentelor”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Protocol de colaborare, încheiat cu ISJ Cluj

În vederea organizării activității de premiere, Consiliul Județean Cluj va încheia un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Obiectivul urmărit prin adoptarea acestei decizii constă în creșterea calității serviciilor publice în domeniul educației, menținerea conjugării eforturilor tuturor factorilor din sectorul public pentru a răspunde nevoilor elevilor, prin activități menite să asigure stimularea accesului la performanță în educație, conștientizarea rolului pe care participarea la competițiile școlare îl poate avea în educația și dezvoltarea personală individuală, promovarea unor servicii publice de calitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Biletul de Sănătate readuce mișcarea în stațiile de autobuz din Cluj-Napoca. Cele două stații smart s-au redeschis

Publicat

biletul de sanatate 4

ul

Proiectul sportiv dedicat comunității, care a avut din primul an un succes peste așteptări, este inițiat de Sports Festival și este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local.

Cum poate fi obținut Biletul de Sănătate?

Biletul de Sănătate poate fi obținut fie din stația de autobuz Memorandumului Sud, fie din stația de bicicletă Central, de pe strada Regele Ferdinand. Ele au fost lansate miercuri, 25 septembrie, în Săptămâna Europeană a Sportului 2024, și vor funcționa până în prima săptămână din decembrie 2024, în fiecare zi între orele 08.00-20.00.

Călătorii care acceptă provocarea Sports Festival obțin un bilet de autobuz gratuit în schimbul a 20 de genuflexiuni sau prin pedalarea pe o distanță de 400 m. Tichetele de călătorie obținute prin mișcare sunt valabile 7 zile, de la data emiterii, pentru orice călătorie în rețeaua de transport public urban din Cluj-Napoca.

O tradiție pentru comunitatea clujeană

„Biletul de Sănătate a devenit deja o tradiție atât pentru noi, cât și pentru comunitatea clujeană. Iar noi ne bucurăm că oamenii au răspuns încă din primul an atât de pozitiv provocării noastre. Am transformat mișcarea în ceva distractiv, dar și interesant datorită recompensei și avem un rezultate bune pe două paliere: încurajăm oamenii și să facă mișcare, dar și să folosească mijloacele de transport în comun”, a arătat Mirel Alexa, director executiv Sports Festival.

Mii de bilete câștigate de clujeni

Până acum, în stația de autobuz de pe strada Memorandumului au fost câștigate, prin mișcare, 171.750  de Bilete de Sănătate. În total, clujenii au făcut aproape 3,5 milioane de genuflexiuni. Stația deschisă în 2022, pe strada Regele Ferdinand, s-a bucurat de un succes la fel de mare, cu 7630 de Bilete de Sănătate emise în total și 8652 km parcurși pe bicicletă.

Genuflexiuni și mers pe bicicletă, în schimbul biletelor de autobuz

Prima stație sportivă smart din Cluj-Napoca a fost lansată în 2020 în stația de autobuz Memorandumului Sud, din Cluj-Napoca, iar mai apoi, redeschisă în fiecare toamnă. Cu ajutorul ei, călătorii au putut obține un bilet de autobuz în mod gratuit și sănătos, făcând corect 20 de genuflexiuni în maxim două minute. Tichetul a fost denumit, în mod simbolic, Biletul de Sănătate.

Cea mai nouă stație de autobuz smart a fost inaugurată în septembrie 2022 și a adus o nouă provocare pentru călătorii pregătiți să obțină un bilet de autobuz în schimbul mișcării: pedalare pe două trasee din oraș. În această stație, călătorii folosesc o bicicletă statică și parcurg virtual, la alegere, unul din cele două trasee din oraș.

Traseele de 400 m trebuie parcurse în maxim patru minute. În timpul pedalării, călătorii au afișate pe ecran distanța parcursă, dar și viteza de deplasare. Timpul obținut pentru parcurgerea celor două trasee generează un clasament care se actualizează permanent și care este afișat la finalul traseului, înainte de emiterea biletului.

Exerciții ușor de realizat pentru publicul larg

Biletul de Sănătate este un proiect dedicat comunității, el îmbină tehnologia cu mișcarea și creează o legătură directă între activitatea fizică și beneficiul simbolic primit. Exercițiile alese sunt ușor de realizat de oricine și au un aport benefic major pentru persoana care introduce mișcarea în rutina zilnică.

Proiectul Biletul de Sănătate este inițiat de SPORTS FESTIVAL, cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Dezvoltat de Life is Hard și în parteneriat cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare nowcasting de vreme rea miercuri seară, în mai multe localități din Cluj

Publicat

furtuna

Șapte localități din județul Cluj se află miercuri seară sub avertizare meteo imediată cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic.

Localitățile Cășeiu, Dej, Chiuiești, Câțcău, Vad, Bobâlna și Recea-Cristur din județul Cluj se află, miercuri seară, până la ora 21.30, sub avertizare meteo nowcasting cod galben de vreme rea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

În localitățile enumerate se vor semnala averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului ȘI grindină.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax