EVENIMENT
FOTO. Turneul de tenis Transylvania Open 2023 este gata de start la BT Arena din Cluj-Napoca

Noua ediție a Transylvania Open WTA 250, cel mai bun turneu din lume la categoria WTA250 în 2022, este gata de start și aduce la Cluj-Napoca, începând de luni, nume mari ale tenisului mondial. Sâmbătă și duminică au loc calificările.
Sorana Cîrstea (locul 25 WTA), cea mai bine clasată jucătoare din România la nivel mondial, a devenit favorita numărul 1 a turneului, după ce Caroline Garcia și Donna Vekić au anunțat că se retrag, din motive medicale.
Competiția are loc în perioada 16-22 octombrie 2023, în sala polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca și începe cu meciurile de calificări care se joacă în weekendul 14-15 octombrie. Accesul publicului în etapa de calificări este gratuit și se face în baza rezervării prealabile a locului. Momentan, mai sunt disponibile 200 de locuri, iar biletele cu valoare zero vor putea fi achiziționate de la casieria BT Arena.
Patrick Ciorcilă, Directorul Transylvania Open WTA 250: „Ediția de anul acesta a Transylvania Open este una specială. Am dus o adevărată luptă pentru a păstra turneul la Cluj pentru că, inițial, oficialii WTA au anunțat întoarcerea în calendarul competițional a turneelor din China. Iar asta ar fi încheiat povestea competiției care s-a bucurat de un mare succes, atât din partea publicului, cât și a jucătoarelor, care ne-au desemnat anul trecut ca cel mai bun turneu WTA 250 din lume. Toate aceste aprecieri ne-au motivat și am reușit în final să găsim o soluție pentru a continua.
Suntem încântați să avem confirmate nume mari ale tenisului mondial și multe jucătoare românce. Abia așteptăm să le vedem în acțiune și sperăm că fanii tenisului vor veni în număr mare pentru a ne bucura împreună de tenis de cea mai înaltă calitate. Ne așteaptă o competiție puternică și un turneu magic.”
Meciurile din cadrul Transylvania Open se vor juca indoor, pe hard, în BT Arena din Cluj-Napoca. Sala a fost împărțită în două terenuri de joc: Terenul Central și Terenul 2. Pe lângă aceste două terenuri, au mai fost amenajate încă două pentru antrenamente.
Calificările Transylvania Open: Mara Gae își face debutul în circuitul WTA la Cluj
16 jucătoare se vor lupta în weekendul 14-15 octombrie, în calificările Transylvania Open, pentru a câștiga unul dintre cele patru locuri libere de pe tabloul principal de simplu. Printre acestea se numără și patru jucătoare din România: Ilona Georgiana Ghioroaie, Maria Sara Popa și două tinere care au primit Wild Card din partea Transylvania Open: Briana Szabo și Mara Gae, câștigătoarea US Open 2023 la junioare dublu. La doar 17 ani, Mara a triumfat la Flushing Meadows, iar la Cluj își va face debutul în circuitul profesionist de tenis.
Meciurile de calificări vor începe la ora 11:00. Cinci meciuri se vor juca pe terenul 2 și 3 meciuri pe Terenul Central:
Programul calificărilor
Programul meciurilor de calificări TERENUL CENTRAL:
Raina, Ankita (IND) vs. Ghioroaie, Ilona-Georgiana (ROU) – ora 11:00
WC Gae, Mara (ROU) vs. Matoula, Martha (GRE)
Makarova, Ekaterina vs. WC Szabo, Briana (ROU)
Ceremonia extragerii la sorți
Programul meciurilor de calificări TERENUL 2:
Bandecchi, Susan (SUI) vs. Grammatikopoulou, Valentini (GRE) – ora 11:00
Oz, Ipek (TUR) vs. Gleason, Quinn (USA)
WC Amariei, Ilinca (ROU) vs. Strakhova, Valeriya (UKR)
Popa, Maria Sara (ROU) vs. Soboleva, Anastasiya (UKR)
Jakupovic, Dalila (SLO) vs. WC Heisen, Vivian (GER) (nu înainte de ora 17:00)
Sorana Cîrstea, favorita numărul 1 pe tabloul principal de simplu
Competiția la simplu din acest an se anunță a fi una puternică. Jucătoarea româncă Sorana Cîrstea este favorita numărul 1 a turneului. Sorana este cea mai bine clasată jucătoare din România în topul mondial. Ea se află momentan pe locul 25, la patru poziții distanță de cel mai înalt clasament al carierei atins în 2013. Printre cele mai mari realizări ale Soranei se numără ajungerea în sferturile de finală la French Open în 2009, sferturile de finală la US Open 2023 și finala la Rogers Cup 2013.
Pe tabloul principal de simplu se află încă patru jucătoare din România: Patricia Țig (locul 65 WTA – clasament protejat), Ana Bogdan (locul 71 WTA), Jaqueline Cristian (locul 107 WTA) și alte două jucătoare care au primit Wild Card din partea Transylvania Open Gabriela Ruse (locul 185 WTA) și Miriam Bulgaru (183 WTA). La Cluj va juca și Anastasia Pavlyuchenkova (82 WTA), finalistă de Grand Slam – 2021, Roland-Garros.
În total, 32 de jucătoare vor concura la meciurile de simplu, în cadrul Transylvania Open 2023. Componența meciurilor va fi decisă sâmbătă după-amiază, 14 octombrie, după ultimul meci de pe Terenul Central, când va avea loc ceremonia tragerii la sorți, la care publicul este invitat să asiste.
TABLOUL PRINCIPAL DE SIMPLU (revizuit în 13 oct. 2023):
1. SORANA CIRSTEA ROU – locul 25 WTA
2. ALYCIA PARKS USA – locul 45 WTA
3. REBEKA MASAROVA ESP – locul 64 WTA
4. PATRICIA MARIA TIG ROU – locul 65 SR WTA
5. GREET MINNEN BEL – locul 68 WTA
6. YANINA WICKMAYER BEL – locul 70 WTA
7. ANA BOGDAN ROU – locul 71 WTA
8. TAMARA KORPATSCH GER – locul 78 WTA
9. ANASTASIA PAVLYUCHENKOVA – locul 82 WTA
10. VIKTORIYA TOMOVA BUL – locul 85 WTA
11. KATERYNA BAINDL UKR – locul 86 WTA
12. JODIE BURRAGE GBR – locul 91 WTA
13. DAYANA YASTREMSKA UKR – locul 102 WTA
14. ANNA BONDAR HUN – locul 105 WTA
15. JAQUELINE CRISTIAN ROU – locul 107 WTA
16. ANNA-LENA FRIEDSAM GER – locul 114 WTA
17. EVA LYS GER – locul 121 WTA
18. CELINE NAEF SUI – locul 125 WTA
19. KAIA KANEPI EST – locul 134 WTA
20. JIL TEICHMANN SUI – locul 141 WTA
21. JESSIKA PONCHET FRA – locul 149 WTA
22. LEOLIA JEANJEAN FRA – locul 151 WTA
23. DARIA SNIGUR UKR – locul 152 WTA
24. NOMA NOHA AKUGUE GER – locul 158 WTA
25. EMILIANA ARANGO COL – locul 180 WTA
WILD CARDS:
● MIRIAM BULGARU ROU – locul 183 WTA
● ELENA-GABRIELA RUSE ROU – locul 185 WTA
● NIKOLA BARTUNKOVA CZE – locul 298 WTA
Gabriela Ruse și Alycia Parks, favoritele principale pe tabloul de dublu
16 echipe se vor lupta la dublu pentru trofeul Transylvania Open, în perioada 16-22 octombrie 2023. Românca Gabriela Ruse (locul 40 mondial la dublu) care anul acesta a avut o performanță formidabilă la dublu, la Australian Open, unde a jucat în semifinale, va face echipă cu americanca Alycia Parks (locul 34 mondial la dublu).
Ele sunt favoritele turneului la această categorie. Pe tabloul de dublu va juca și Monica Niculescu (locul 43 mondial la dublu), fostă finalistă de Wimbledon la dublu, alături de Anna-Lena Friedsam din Germania (locul 106 mondial la dublu).
Irina Bara (locul 138 mondial la dublu), cea care a câștigat trofeul Transylvania Open la dublu în 2021, alături de Ekaterine Gorgodze, va face echipă cu Jaqueline Cristian (locul 240 mondial la dublu). Ambele au primit Wild Card pe tabloul de dublu. Majoritatea meciurilor la această categorie se vor juca pe Terenul 2.
TABLOUL DE DUBLU:
● Alycia Parks / Gabriela Ruse
● Anna Bondar /Kimberly Zimmermann
● Greet Minnen / Yanina Wickmayer
● Anna Lena Friedsam / Monica Niculescu
● Dalila Jakupovic / Irina Khromacheva
● Alicia Barnett / Olivia Nicholls
● Valentini Grammatikopoulou / Elixane Lechemia
● Ali Collins / Andrea Gamiz
● Maia Lumsden / Jessika Ponchet
● Vivian Heisen / Ankita Raina
● Jodie Burrage / Jil Teichmann
WC: Jaqueline Cristian / Irina Bara (castigatoarea din 2021 a turneului de dublu de la TO, alaturi de Gorgodze)
Wild Cards – Transylvania Open
Șapte jucătoare din România vor juca la Transylvania Open în baza unui wild card. Astfel, Gabriela Ruse (locul 185 WTA) și Miriam Bulgaru (183 WTA) au intrat direct pe tabloul principal de simplu. Alte trei wild carduri au fost acordate tinerelor jucătoare Mara Gae, Briana Szabo și Ilinca Amariei care vor lupta în calificări pentru un loc pe tabloul principal. Irina Bara și Jaqueline Cristian au primit wild card pe tabloul de dublu, unde vor face echipă. Alte două wild carduri au fost acordate jucătoarei Nikola Bartunkova (298 WTA) din Cehia care a intrat astfel direct pe tabloul principal, și jucătoarei Vivian Heisen din Germania care va juca în calificări.
Bilete și acces
Abonamentele la Transylvania Open 2023 sunt sold-out, însă fanii tenisului care vor să vină la turneu mai pot încă să achiziționeze bilete de o zi care oferă acces la toate meciurile din ziua respectivă, de pe ambele terenuri de joc. Pentru zilele de calificări, 14-15 octombrie, publicul are acces gratuit, în baza rezervării realizate în prealabil pe site-ul partenerului de ticketing, entertix.ro. Fanii tenisului care vor să asiste la calificări, dar încă nu și-au făcut rezervare, mai au la dispoziție 200 de bilete cu valoare zero care pot fi achiziționate sâmbătă și duminică, de la casieria BT Arena (acces de la str. Splaiul Independenției).
Biletele la turneu sunt disponibile exclusiv pe entertix.ro și sunt nerambursabile. Entertix este partenerul de ticketing exclusiv al turneului Transylvania Open.
Partenerii turneului au pregătit mai multe activități și zone dedicate publicului pe inelul 1 al BT Arena. Fanii tenisului se vor putea relaxa între meciuri în aceste spații, și vor putea să plece de la turneu și cu o amintire de la shop-ul Transylvania Open. Pe lângă toate acestea, sunt amenajate zone de food & drinks.
Despre Transylvania Open WTA 250
În cadrul Transylvania Open WTA 250, 16 jucătoare vor juca în calificări, 32 de jucătoare vor concura la simplu și 16 echipe la dublu. În joc vor fi puse 280 de puncte WTA și premii în valoare de 259.303 dolari.
Transylvania Open este cel mai important turneu de tenis feminin din România și face parte din categoria WTA 250. Evenimentul reunește jucătoare de top din întreaga lume pentru o săptămână de competiție intensă în BT Arena din Cluj-Napoca. Cu o creștere constantă în popularitate, Transylvania Open WTA 250 continuă să promoveze tenisul feminin în România și în lume.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Dan Petrescu, după înfrângerea cu FCSB: Totul a fost împotriva noastră. Nu aruncăm prosopul, dar va fi foarte greu

CFR Cluj a pierdut derby-ul cu FCSB, scor 2-3, în ziua de Paști, pe Arena Națională. La final, antrenorul Dan Petrescu s-a arătat extrem de dezamăgit de rezultat, dar spune că nu renunță la lupta pentru titlu, deși admite că misiunea devine tot mai dificilă.
La finalul unui derby spectaculos, încheiat cu înfrângerea CFR-ului pe terenul rivalei FCSB, Dan Petrescu nu și-a ascuns dezamăgirea. Tehnicianul clujenilor a declarat că echipa sa a controlat prima parte a jocului, dar a fost pedepsită de adversari la prima ocazie.
„Suntem foarte supărați, eu mai ales sunt foarte dezamăgit. În primele 40 de minute, practic, a fost doar o echipă pe teren, care a încercat să joace și să dea gol, am avut ceva ocazii. Prima oară când adversarul a ajuns, pe lângă careu, nu prin careu, am primit gol, nici eu nu am înțeles cum am primit golul ăla, trebuie să îl revăd de mai multe ori, a fost, parcă, prea ușor și de nicăieri, pentru că numai noi am jucat”, a declarat Petrescu.
„Experiența și-a spus cuvântul”
Antrenorul a vorbit și despre greșelile individuale care au adus al doilea și al treilea gol încasat de echipa sa.
„Repriza a doua am început-o cu un corner, am dat pe lângă și am primit un gol incredibil. E greu să ai pretenții la 2-0, și apoi să mai dai și al treilea gol cadou, pasă la adversar. Experiența și-a spus cuvântul, jucătorii lui FCSB au o experiență mai mare. Sunt și unii jucători ai noștri, dar nu mai sunt așa mulți, care au jucat la nivel și cred că am avut greșeli prea mari pentru un meci în play-off, dacă vrei să te bați la titlu”, a mai arătat tehnicianul clujenilor.
„Reacția a fost pozitivă, dar a fost cam târziu pentru noi”
Chiar dacă a lăudat reacția echipei după ce scorul devenise 0-3, Petrescu a recunoscut că revenirea a venit prea târziu.
„După aceea am încercat, reacția a fost pozitivă, nu pot să spui, dar din păcate a fost cam târziu pentru noi. De la început până la final, parcă totul a fost împotrivă, nici eu de dimineață nu am putut să fac antrenament, nu m-am simțit deloc bine, nici acum nu sunt foarte bine. A fost un meci în care nu a vrut să iasă nimic și e posibil acum să avem șanse mai mici la titlu”, a mai spus antrenorul CFR Cluj.
Deși CFR Cluj are unul dintre cele mai bune atacuri din play-off, acest lucru nu îl mulțumește pe antrenor: „Rămânem cu golurile marcate, sigur vom fi echipa cu cele mai multe goluri marcate la finalul sezonului, dar pe mine mă interesează trofeul, nu să avem goluri marcate și e păcat”.
CFR Cluj o întâlnește joi pe Farul Constanța
Petrescu a tras un semnal de alarmă în privința programului încărcat. Săptămâna aceasta, CFR Cluj o va întâlni pe Farul Constanța acasă, joi seară, în semifinalele Cupei României.
„Avem un meci de cupă foarte important, avem un drum până la Cluj, cei de la Farul au o zi în plus. E o semifinală de Cupă foarte importantă pentru noi și sper să reușim la moral să lucrăm și să îi și refacem pe foarte mulți jucători. Suntem pe final de sezon, sunt mulți jucători care au jucat multe meciuri, dar va fi un meci foarte important pentru noi”, a mai spus Dan Petrescu.
Tehnicianul a subliniat că nu va da vina pe un singur jucător pentru eșec: „Când pierdem, pierde toată lumea, toți au greșit, nu numai un jucător. La primul gol a fost un lanț de greșeli, dar nu am luat niciodată decizii împotriva jucătorilor, nu fac așa ceva”.
„Nu aruncăm prosopul, dar va fi foarte greu”
În final, Dan Petrescu a transmis că nu renunță la lupta pentru titlu, deși admite că misiunea devine tot mai dificilă.
„Trebuie să sperăm în continuare la titlu, matematic se mai poate, de ce nu, etapa următoare e foarte importantă, dar noi, până la etapa următoare, avem Cupa, care iar ne va lua foarte multă energie. Nu aruncăm prosopul, asta-i sigur, 100% nu aruncăm, dar va fi foarte greu”, a concluzionat acesta.
EVENIMENT
CFR Cluj pierde derby-ul cu FCSB pe Arena Națională, scor 3-2. Dubla lui Munteanu, insuficientă pentru ardeleni

CFR Cluj a cedat în derby-ul etapei a 5-a din play-off, chiar în ziua de Paști, într-un meci spectaculos disputat pe Arena Națională. FCSB s-a impus cu 3-2 în fața ardelenilor, după o partidă plină de tensiune și răsturnări de situație.
Primul gol al meciului a fost marcat de Juri Cisotti pentru FCSB, în minutul 41, după o pasă foarte bună de la Șut.
În minutul 56, FCSB a reușit al doilea gol al partidei. Vlad Chiricheș a înscris după o fază fixă executată perfect de echipa roș-albastră, mărind avantajul campioanei.
În minutul 63, FCSB a marcat din nou, ducând scorul la 3-0. Juri Cisotti a reușit dubla, profitând de o greșeală gravă a lui Abeid, care a pasat direct la adversar în propriul careu.
Louis Munteanu, două goluri pentru CFR Cluj
În minutul 66, CFR Cluj a marcat primul său gol. Louis Munteanu a ratat inițial un penalty, însă a reluat în plasă din acțiune, după ce mingea a fost respinsă de Târnovanu, scorul devenind 3-1 pentru FCSB.
În minutul 65, FCSB rămâne în zece oameni. Mihai Popescu joacă mingea cu mâna în careu, iar arbitrul dictează penalty pentru CFR Cluj. Deși fundașul protestează, decizia rămâne neschimbată, iar Popescu este eliminat.
Louis Munteanu a marcat și cel de-al doilea gol pentru CFR Cluj în ultimele secunde ale confruntării, însă golul său din minutul 97 nu mai schimbă soarta meciului.
În urma meciului, FCSB a făcut un pas important spre titlu, rămânând pe prima poziție în clasament, cu 39 de puncte. CFR Cluj se clasează pe locul al doilea, cu 34 de puncte.
FCSB – CFR Cluj, echipele de start
FCSB: Târnovanu – Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Șut, Chiricheș – Miculescu, Fl. Tănase, Cisotti – Gheorghiță
Rezerve: Zima, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Lixandru, Edjouma, Toma, Băluță, Pantea, Musi, Gele, Alhassan
Absenți: Dawa, Pantea, Olaru (accidentați), Bîrligea (fără drept de joc)
Antrenor: Elias Charalambous
CFR Cluj: Hindrich – Simao, Bolgado, M. Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Korenica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Popa, Gal, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Emerllahu, Tachtsidis. A. Păun, Gligor, Deac, Postolachi, Juric
Absenți: –
Antrenor: Dan Petrescu
Stadion: Arena Națională
Arbitru: Isvan Kovacs // Asistenți: Ferencz Tunyogi, Alexandru Corb
Arbitru VAR: Andrei Chivulete // Asistent VAR: – Viorel Flueran

În satul Bobâlna din județul Cluj, ziua de Paști nu însemna doar sărbătoare religioasă și mese îmbelșugate, ci și obiceiuri străbune. Un astfel de obicei, astăzi aproape uitat, este „Brișcălitul feciorilor”, păstrat până nu demult.
După-amiaza din prima zi de Paști aduna sătenii în curtea bisericii, unde atmosfera festivă era completată de o „judecată a tinerilor”. Un localnic ales special pentru acest rol pregătea un „mai” de lemn, unealtă folosită în mod obișnuit de femei pentru spălatul rufelor la râu.
În satele din județul Cluj, ziua de Paști era marcată și de momente comunitare pline de umor și coeziune socială. Un asemenea obicei, astăzi aproape uitat, este cel numit „brișcălitul feciorilor”, păstrat până nu demult în satul Bobâlna.
„După-amiaza zilei de Paști aducea localnicii în curtea bisericii, unde atmosfera se transforma într-una de judecată simbolică și veselie colectivă. Un sătean ales dinainte pregătea un „mai” de lemn – unealtă folosită de obicei de femei pentru spălatul rufelor la râu. Alți trei sau patru bărbați prindeau feciorul „vinovat” – adesea un tânăr care greșise în timpul postului sau făcuse vreo poznă cunoscută de comunitate”, arată Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.
Tin erii găsiți „vinovați”, mustrați de comunitate
Cel cu „maiul” îl lovea ușor la tălpi, acompaniind gestul cu versuri satirice rostite în graiul local:
„Tânărul era ridicat pe orizontală, iar cel cu maiul îl lovea ușor la tălpi, însoțind gestul de versuri comice și mustrătoare, rostite în graiul local:
«Una mie, una ție,
Una șî lu’ Vasalie,
C-o-nburdat caru’ cu fân
Cu tătu’ că nu-i bătrân,
Uitându-să, cu ochii cât cepele,
După tăte fetele».”
Sărbătoarea se continua în curtea bisericii
Fiecare „brișcălire” era adaptată situației, iar comunitatea râdea, comentând, dar mai ales înțelegând mesajul: o formă de corecție ludică și socială, prin care valorile morale și normele satului erau întărite cu blândețe și umor.
„Important este că nimeni nu se supăra. Dimpotrivă, întreaga comunitate privea aceste gesturi drept formă de corecție ludică, de reamintire a normelor prin râs și bunăvoință.
În jurul bisericii, femeile așezau ouă roșii, prăjituri, vin și alte bunătăți, contribuind la atmosfera de sărbătoare. „Toatoă lumea aștepta cu nerăbdare brișcălitul”, povestește Felicia Maria Coroi din Bobâlna, mărturie consemnată în volumul Monografia etnografică a județului Cluj I – Zona Dealurile Gilăului, Clujului și Dejului, semnat de Zamfir Dejeu.
ECONOMIE
OPINIE. Dragoș Damian: În următoarele două săptămâni, de sărbători și vacanțe, cumpărați ceva fabricat în România

În cei 15 ani de când am lansat campania „Cumpără Fabricat în România”, pe cont propriu, pe banii mei, pe riscurile mele, fără nici un fel de ajutor de la autorități, s-a pornit o furtună de observații, critici și înjurături.
La început, cel mai dureros de altfel, predominau observațiile, criticile și înjurăturile că ceea ce se fabrică în România este de slabă calitate.
15 ani de „Cumpără Fabricat în România”
Apoi, după ce am inervat pe cineva, au intervenit observațiile, criticile și înjurăturile că fabricile, uzinele și combinatele din România trebuiau oricum închise pentru că nu erau competitive. Fabricile, uzinele și combinatele din Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia nu au fost închise, deși erau contemporane cu ale noastre.
Apoi, între timp, au intervenit observațiile, criticile și înjurăturile care, nu contest, sunt într-o măsură adevărate, anume că nu se mai fabrică mai nimic în România. Internaționalizarea a făcut ca fabricile, uzinele și combinatele care aduc valoare adăugată să se mute în Asia iar lanțurile de aprovizionare cu materii prime și materiale pentru fabricile, uzinele și combinatele care aduc valoare adăugată rămase pe bătrânul continent să devină lungi, costisitoare și primejdioase.
Deși s-a amplificat naționalismul, tot nu s-a cumpărat mai mult fabricat în România
Și, în cele din urmă, în ultimii 5 ani cu pandemie, inflație, război și, mai nou, tarife vamale, chiar că observațiile, criticile și înjurăturile că nu se mai fabrică nimic în România sunt adevărate. Și, paradoxal, deși în aceștia ultimi 5 ani s-au amplificat suveranismul, naționalismul și patriotismul, tot nu s-a cumpărat mai mult fabricat în România.
O țară industrializată este o țară puternică și respectată.
O țară nu poate fi puternică și respectată dacă a rămas fără fabrici, uzine și combinate, oricâte IMM-uri și MÎ ar avea.
O țară nu poate fi puternică și respectată dacă ea creste din inflație și consum de importuri, imobiliare și divertisment.
O țară nu poate fi puternică și respectată atunci când se afla în top 10 țări cu cel mai mare deficit de balanță comercială.
O țară nu poate fi puternică și respectată dacă nu investește în educație, în cercetare, în inovație, în tehnologie, în resursă umana calificată și specializată.
Să cumpăram ceva fabricat în România
Noua ordine mondială economică care a început în aprilie 2025 va arăta dacă merita sau nu să fi o țară industrializată, cu fabrici, uzine și combinate.
Până una-alta, până ce mai-marii planetei se hotărăsc ce vor să facă, românii intră în două săptămâni de sărbători și vacanțe. Și, dacă avem încredere în România, s-o demonstram. În cele două săptămâni care vor urma, de sărbători și vacanțe, să cumpăram ceva fabricat în România.