Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Sports Festival, cel mai mare eveniment dedicat sportului începe la Cluj-Napoca

Publicat


sf arhivă 1

Cea de-a patra ediție Sports Festival aduce la Cluj-Napoca, în 1 – 4 iunie, inițiere în peste 25 de sporturi, provocare pe traseul Survivor România, super campioni față în față cu fanii, la Sports Talks, un masterclass dedicat profesioniștilor, crosul Supereroilor, competiții, parada cluburilor sportive, demonstrativul de fotbal al anului, All Stars Romania vs. Galatasaray Legends, concerte și multă distracție! Timp de patru zile, toți cei pasionați de mișcare vor putea descoperi un întreg univers al sportului, cu acces liber la toate activitățile de inițiere, la demonstrațiile sportive și în zona de fun & chill.

Inițiere

Copiii și adulții vor putea să își descopere abilitățile sportive și pasiunea pentru sporturi din cele mai diverse, precum: aikido, badminton, baseball, baschet, caiac, cross training, dans, escaladă, fitness, fotbal, gimnastică, golf, handbal, judo, kyokushin, mountain bike, orientare sportivă, rugby, roundnet, schi fond, scrimă, șah, tenis de câmp, teqball, tenis de masă și volei.

Ei vor învăța regulile jocului de la antrenori și sportivi cu experiență. Cei care doresc, vor putea face un circuit maraton prin toate sporturile deschise spre inițiere. Iar pentru ca lucrurile să fie și mai interesante, ei vor primi un pașaport sportiv pe care pot aduna ștampile, medalii de trecere cu brio de fiecare sport pe care îl învață parcurgând circuitul de inițiere Sports Festival și care le poate aduce, la final, mai multe premii.

Zona de inițiere va fi testată și de invitații speciali Sports Festival. Răzvan Simion și Dani Oțil se vor întrece în rapiditate și abilitatea de a încerca sporturi noi, contra-timp.

Accesul la activitățile de inițiere este gratuit. Fiecare dintre ele va avea parte de infrastructura specifică pentru practicarea adecvată și în siguranță a sporturilor. Activitățile se vor desfășura în zone delimitate și semnalizate din Parcul Central și Platoul Cluj Arena, după următorul program: joi-vineri: 10,00-19,00, sâmbătă 10,00-18.30, duminică, 10,00-19,00.

harta initiere

Provocare: Traseu Survivor România

Anul acesta, Sports Festival va găzdui o nouă zonă care promite să facă senzație. Cei cu spirit de aventură vor putea testa un circuit Survivor România! Pe acest traseu, fanii celebrei emisiuni se vor putea întrece și să-și testeze forța, rezistența și îndemânarea. Accesul este liber, cu înscriere la fața locului. Secțiunea Survivor România din cadrul Sports Festival este powerd by PRO TV și realizată cu sprijinul Federației Române de Sporturi cu Obstacole.

Sports Talks & Masterclass cu Ana Maria Brânză

Timp de 4 zile, cei care vin la Sport Festival vor avea acces la super speakeri în secțiunea Sports Talks, unde vor putea să îi întâlnească și să îi asculte pe: Corina Caragea, Adrian Ilie, Daniel David, Mihai Covaliu, Gică Popescu, Elisabeta Lipă, Camelia Potec, Paul Chetreanu, Patrick Ciorcilă, Andrei Vochin, Cristian Dulca, Tudor Giurgiu, Ioan Ovidiu Sabău, Viswanathan Anand, Ivan Sokolov, Dani Oțil, Alexandru Cândea, Miruna Moroșanu, Andrei Angelescu, Simona Amânar, Larisa Iordache și Simone Tempestini.

Tema de anul acesta: „Eșecul este parte importantă din drumul spre succes”. Acestora li se adaugă un eveniment dedicat profesioniștilor din domeniul sportului: în 3 iunie, la Radisson Blu, campioana la scrimă Ana Maria Brânză va susține un masterclass.

sports talks 1

Crosul supereroilor

Crosul Supereroilor revine la Sports Festival cu o nouă cauză umanitară: renovarea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca. Clujenii pasionați de sport au șansa să devină eroi pentru o zi prin participarea la competiția de alergare organizată duminică, 4 iunie. Competiția, al cărei start se va da pe Cluj Arena, include trei probe: PRO 10K feminin / masculin (+ premiu pentru record de timp), OPEN 10K feminin / masculin și OPEN 5K feminin / masculin.

Fundația Motivation și asociația Caiac SMile vor participa la Crosul Supereroilor cu cea mai mare echipă de alergători în scaune cu rotile înscrisă din partea celor două organizații la o competiție de alergare din România.

Jumătate din taxa de înscriere va merge către această nouă misiune locală a programului Spitale Publice din Bani Privați. Prima etapă, care va începe în 29 mai, va dura 3 luni și va consta în renovarea Maternității, cu un cost estimativ de 235.000 euro. A doua etapă care constă în modernizarea unității de Neonatologie are un cost estimativ de 265.000 Euro, iar pentru această fază a proiectului comunitatea din Cluj este încurajată să doneze. Cauza este susținută de Codin Maticiuc, prin Fundația Metropolis, în parteneriat cu Untold Universe și Sports Festival.

Competiții sportive

Pe lângă secțiunea dedicată inițierii în sport, vor fi organizate mai multe competiții dedicate sportivilor amatori profesioniști: alergare, beach volley, fotbal, rugby și șah. Competiția de alergare Crosul Supereroilor va avea loc duminică dimineață (4 iunie), cu start de pe Cluj Arena. Competiția națională de amatori Beach Volley Super Open (3 – 4 iunie) va fi deschisă pentru 24 de echipe la categoria amatori masculin și 16 echipe la categoria amatori feminin și se va desfășura pe cele două terenuri de volei pe nisip care vor fi amenajate în Parcul Babeș. Competiția de fotbal va strânge la Cluj-Napoca cluburi sportive din toată țara, pe șapte categorii de vârstă, Under 14. Tot la Sports Festival se va juca ultima etapă din Campionatul Regional de Rugby U14, cu desemnarea Campioanei Regionale la finalul turneului și competiția națională de șah pentru copii. Participarea la competiții se va face pe bază de înscrieri, însă pasionații de sport pot să asiste gratuit.

All Stars Romania vs. Galatasaray Legends

romania vs galatasaray (1)

Marele eveniment sportiv al Sports Festival 2023 aduce în fața fanilor din România generații legendare în duel. Galatasaray Legends vin la Cluj pentru o înfruntare cu cei mai buni jucători de fotbal ai Naționalei României (1995 – 2023). Meciul demonstrativ se va juca vineri, 2 iunie, pe Cluj Arena, de la ora 20,30, în ce-a de-a doua zi a celui mai mare festival dedicat sportului din România. Marele fost fotbalist brazilian Mário Jardel, alături de Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu, marii fotbaliști care au scris istorie pentru ambele echipe, se numără printre vedetele acestui meci.

Echipa All Stars Romania: Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Adrian Ilie, Adrian Mutu, Florin Răducioiu, Dorinel Munteanu, Ciprian Marica, Ionel Ganea, Marius Niculae, Ioan Ovidiu Sabău, Ionuț Lupescu, Răzvan Raț, Gheorghe Mihali, Iulian Filipescu, Bănel Nicoliță, Constantin Gâlcă, Răzvan Prodan – fiul regretatului Didi Prodan, Cristian Dulca, Bogdan Stelea, Florin Prunea.

Echipa Galatasaray Legends: Mario Jardel, Bülent Korkmaz, Hakan Unsal, Ümit Davala, Ergun Penbe, Fatih Akyel, Kerem İnan, Suat Kaya, Hamit Altintop, Capone (Carlos Alberto de Oliveira), Ayhan Akman, Ümit Karan, Hasan Kabze, Cihan Haspolatlı, Faruk Atalay.

Biletele pot fi achiziționate de pe entertix.ro. Meciul demonstrativ de fotbal dintre România și Galatasaray Legends nu va fi doar o oportunitate de a vedea jucători celebri în acțiune, ci și o modalitate de a ajuta victimele cutremurului devastator din Turcia. Încasările primite de clubul Galatasaray pentru a participa la evenimentul organizat în cadrul Sports Festival vor fi donate către organizațiile care se ocupă de eforturile de ajutorare a victimelor acestei calamități.

Ziua Copilului

Ziua Copilului va fi sărbătorită de trei ori, ca-n povești, la Sports Festival 2023. În 1-3 iunie sunt pregătite o sumedenie de activități speciale pentru cei mici. Teatrul de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca va aduce în lumea sportului personaje de basm cu teatru stradal (Cluj Arena, 12:00-18:00). Sâmbătă, 3 iunie, de la ora 17,00, la scena Sports Festival amplasată pe platoul dintre BT arena și Cluj Arena, va avea loc piesa de teatru Colțișor dragonul. Este o poveste despre responsabilitate și grijă față de mediul înconjurător, prin care spectatorii vor fi transpuși într-o lume magică și amuzantă. Tot sâmbătă, de la ora 18,00, bine cunoscuta și mult îndrăgita Gașca Zurli va veni să îi distreze pe cei mici, dar și pe cei mari, și să îi pună în mișcare pe ritmul lui A ram sam sam. Tanti Prezentatoarea, Fetița Zurli, Supereroul Mulțumesc, Bucătărașul Lulu, Vrăjimăturica și Truli vă dau întâlnire pe platoul dintre Cluj Arena și BT Arena unde se anunță o petrecere pe cinste, de la care nu vor lipsi dansurile și cântecelele specifice copilăriei. Tot pentru cei mici, în cele trei zile, la scenă, vor fi organizate antrenamente cu majorete, iar zona de inițiere îi va aștepta la mișcare.

Concerte. Mișcare și distracție la scenă deschisă

La Sports Festival mișcarea se îmbină cu distracția! Pe platoul dintre BT arena și Cluj Arena, în inima festivalului, va fi amenajată o scenă multifuncțională. În fața scenei, pe timpul zilei, oamenii vor fi invitați la mișcare alături de traineri și sportivi pasionați care vor ține clase de zumba, street dance, yoga, fitness, mobilitate și multe altele. Seara, publicul va fi chemat la dans alături de artiștii invitați. Joi, 1 iunie, de la ora 21,00, pe scenă vor urca cei de la DJ Project, iar în 3 iunie se pregătește un moment super special pentru copii.

Vineri, de la ora 17,30, va avea loc o partidă de șah cu totul inedită: Blindfolded Human Chess Game. Doi mari maeștrii ai șahului: Ivan Sokolov și Viswanathan Anand, invitați speciali aduși la Cluj de Fundația Superbet și de Federația Română de Șah, vor demonstra că jocul minții se poate juca și dacă ești legat la ochi. Mutările lor vor fi făcute pe o tablă uriașă de șah de 14×14 metri, cu oameni costumați în piese de șah.

sf maestrii sah

Sâmbătă, de la ora 20,30, va avea loc Retro Fantesia Party, powered by UNTOLD Festival. Fanii sportului sunt încurajați să vina îmbrăcați tematic, cu echipamentul sportului lor preferat. Cele mai retro sport ținute vor fi recompensate cu premii surpriză.  Tot în data de 3 iunie, de la ora 19,00, diversitatea sportului va fi celebrată prin deja tradiționala Paradă a Cluburilor Sportive. Membrii cluburilor vor defila, cu steaguri, din Parcul Central până pe platoul Cluj Arena. Show-ul va continua la scena Sports Festival cu campioni din lumea sportului, numere de acrobație și contorsionism, street dance și zumba acrobatic, prezentate de celebrii Răzvan și Dani. Pe scenă va urca și Bianca Purice. În vârstă de doar 13 ani, ea este ambasadorul României la Acrodance și este dorită, pentru performanțele ei, de Cirque du Soleil. Acrobatic Show, trupa de 6 fete de la teatrul de stat din Chișinău, vor prezenta show-ul cu care au ajuns în finala Românii au Talent 2023.

Duminică, 4 iunie, de la ora 19,30, David Todoran & The Six Martini Orchestra vor face warm up pentru un show senzațional cu acrobații marca Sports Festival. Pe scenă va urca Ana Maria Mărgean, finalistă a emisiunii America’s Got Talent – All World Superstars, cu păpușa cățelului Waldo cu care a cucerit America. După ea, vor urma  acrobații, demonstrații de contorsionism, zumba și street dance, dar și un flash mob la care vor fi invitați să participe toți cei din fața scenei. La final, David Todoran & The Six Martini Orchestra vor reveni pe scenă și vor închide ultima seară a Sports Festival 2023.

Din cadrul festivalului nu vor lipsi zonele de relaxare de food & chill. Zona de festival începe din Parcul Central și se continuă cu Părculețul de Copii de lângă stadion, Radisson Park, Aleea Stadionului, Cluj Arena, Platou Cluj Arena și Parcul Iuliu Hațieganu.

Sports Festival este cel mai mare eveniment multi sport din România. Evenimentul ajunge în 2023 la cea de-a patra ediție.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Raluca, un hairstylist din Cluj, oferă tunsori gratuite, dar și educație, copiilor din medii defavorizate

Publicat

De

Tunsori gratiute copii defavorizați Cluj

Raluca Luca, un hairstylist cu experiență, și mamă în același timp, vrea să ajute copiii clujeni din medii vulnerabile, așa cum știe mai bine.

„Frumusețea, grija și igiena nu ar trebui să țină de bani”, spune Raluca, așa că a decis să tundă gratuit copii din orfelinate, familii nevoiașe și case de tip familial, dar în acelși timp să facă educație privind igiena personală și, în special, a părului.

Tunsori gratuite și educație pentru copiii din medii defavorizate

Raluca Luca are 36 de ani și spune că face acest lucru pentru a aduce un plus de încredere, demnitate și șanse egale copiilor din medii vulnerabile. Așa că oferă lunar tunsori și educație în îngrijirea părului în mod gratuit copiilor. Această inițiativă transformă o parte din programările disponibile în cadrul salonului fondat de Raluca, LR Clinic Hair, într-un gest concret de solidaritate. O tunsoare profesionistă poate să redea stima de sine, spune ea, iar accesul la informații corecte privind igiena personală sunt, de asemenea, necesare oricui.

Demnitatea începe cu îngrijire corectă și acces la educație

Statisticile arată că, în România, aproximativ 40.000 de copii trăiesc în sistemul de protecție specială, conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, iar alți zeci de mii provin din familii aflate sub pragul sărăciei. În astfel de medii, lipsa resurselor financiare afectează nu doar accesul la produse de bază pentru igienă personală, dar și educația cu privire la modul lor corect de folosire, spune hairstylistul, care are o experiență de peste 7 ani.

„Cred că e nedrept ca mediul din care ne tragem să ne dicteze șansele, modul în care ne vedem și percepem, modul în care ne îngrijim. E incredibil cum tot mai mulți copii învață în mod eronat cum să aibă grijă de propriul păr, cum să-și aleagă produsele corecte, chiar și cum să se spele sau usuce pe cap”, spune Raluca, convinsă că igiena personală nu înseamnă doar curățenie fizică, ci contribuie semnificativ la modul în care un copil se vede pe sine și interacționează cu lumea”, a declarat Raluca.

Așa că a decis să le ofere acum copiilor mai mult decât simple tunsori, astfel că fiecare vizită gratuită include sfaturi personalizate despre îngrijirea părului, alegerea produselor potrivite și accesibile, dar și tehnicile corecte de folosire.

O puteți sprijini pe Raluca să ofere ajutor

Raluca Luca este convinsă că fiecare gest, oricât de mic, poate avea un ecou nebănuit și poate contribui la schimbarea unor vieți așa că vrea să inspire și alți antreprenori să contribuie la binele comunității.

„Vreau să schimb ideile preconcepute, să răstorn mituri și să dau acces egal la informații corecte, de calitate, celor care își doresc asta. Dacă fiecare dintre noi, cei care putem – antreprenori sau prestatori de servicii profesionale de orice fel – am oferi doar un pic din ceea ce știm, în mod gratuit, întreaga comunitate ar avea de câștigat. Noi toți, și mai ales generațiile ce vin, pe termen lung. Cred că de aici începe educația – om cu om, copil cu copil”, a mai spus ea.

Pentru a-și extinde inițiativa, Raluca a lansat un apel pe paginile salonului, cerând sprijinul comunității în identificarea de asociații, case de copii sau persoane care s-ar putea bucura de sprijinul ei.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Program SPECIAL al transportului public în 24 ianuarie

Publicat

ctp Cluj

În ziua de 24 ianuarie, transportul public de călători se va desfăşura între orele 6:00 – 23:00, conform programului de transport pentru zilele de Duminică.

„În după masa zilei de 24 Ianuarie 2025, cu ocazia manifestărilor organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în Piața Unirii, vor fi suplimentate principalele linii de transport public ce asigură legătura dintre cartiere cu zona centrală a municipiului.

CTP Cluj: Program SPECIAL al transportului public în 24 ianuarie

Programele de circulație ale liniilor 6, 9, 24B, 25, 30 si 35 suplimentate pentru acest eveniment vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită de mobil „TRANZY”, a comunicat CTP Cluj.

 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. La Cluj-Napoca s-a deschis Contemporar, un spațiu cultural unde vizitatorii pot dialoga cu creatorii de artă contemporană

Publicat

contemporar

Centrul Cultural Clujean și Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB)  au deschis ”Contemporar”, un nou spațiu dedicat culturii la Cluj-Napoca, un spațiu de cercetare, dialog și cunoaștere al scenei de artă contemporană din România. Inaugurarea acestuia a avut loc prin vernisajele a două expoziții colective moderate de curatori experți.

Inițiat ca un proiect-pilot, Contemporar este un teren de testare pentru proiectul emblematic al Centrului Cultural Clujean și anume Centrul European de Artă Contemporană (ECCA). Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea și prezentarea unui program de artă contemporană cuprinzând 3 expoziții și 3 discuții publice, în perioada noiembrie 2024 – februarie 2025. Totodată, organizatorii își doresc consolidarea cooperării internaționale și coproducției bilaterale prin participarea profesioniștilor culturali din România și  Norvegia.

„Cultura și arta au ceva de zis”

„Colaborarea aceasta înseamnă o șansă de a intra în relație cu domenii artistice, domenii de creativitate, de meditație asupra lumii în care suntem.

Credem că în această zonă a artei sunt foarte mulți oameni pe care merită să-i ascultăm și cu care merită să dialogăm. Noi, din perspectiva unei comunități academice foarte mari avem în grijă diverse domenii de cunoaștere care se înțeleg mai bine pe ele însele și, deasemenea, lumea în care funcționează, intrând în dialogul de care vorbim aici. Atunci, prezența artiștilor în Universitatea Babeș-Bolyai mi se pare un act firesc de regândire a ideii de universitate: pentru sfera public în sens larg, pentru un student emancipat…

Practic Contemporar este un spațiu-pilot pentru un proiect mai vechi al comunității artiștilor clujeni care este un centru de artă contemporană la Cluj. Astfel e bine ca atunci când va exista acest centru să avem o experiență cum dialoghează artiștii cu oamenii de știință, cu publicul. De fapt, asta vom testa în anii care urmează în acest loc! ”, a declarat Horea Poenar, prorector UBB responsabil cu componenta socio-culturală, pentru Cluj24.

„Pentru noi arta nu se rezumă la muzeu”

„Clujul visează la un Centru European de Artă Contemporană, iar Contemporar ne duce cu un pas mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv: aici scena locală de artă va putea explora și imagina, în diferite formate, cum ar putea funcționa în viitor o asemenea instituție.

Pe termen scurt, Contemporar este benefic scenei locale de artă și publicului ei și prin simplul fapt că oferă comunității un nou spațiu de expunere pentru arta contemporană, însoțit de o componentă de mediere”, spune directorul executiv al Centrului Cultural Clujean, Ștefan Teișanu.

„Întâlnirea dintre comunitate și artă creează forme noi”

„Pentru noi, întotdeauna când vorbim de artă contemporană ne referim nu doar la ce producem, dar și la relația cu realitatea pe care aceasta o poate genera. Încercăm să analizăm cum ajunge arta contemporană la public, prin programele de mediere culturală pe care le dezvoltăm, printre care este și cel lansat acum.

Contemporar devine, astfel, al 31-lea spațiu dedicat expunerii artei din Cluj care va experimenta diferite formate: expoziții, dezbateri, ateliere, evenimente și tururi ghidate.

Acestea vor fi coordonate, prin rotație, de un curator invitat de Centrul Cultural Clujean, care va lucra cu artiștii locali, va implica actori cheie ai scenei și va activa teme și formate care construiesc treptat atât un discurs, cât și o practică a viitoarei construcții instituționale. Prima parte a programului este realizată cu contribuția curatorială a Asociației Young Actions and Abstractions”, a declarat Corina Bucea, director de dezvoltare culturală în cadrul Centrului Cultural Clujean, pentru Cluj24.

„Primul mini-sezon de expoziții este despre colectiv”

„Perspective din punctul zero” propune o interacțiune cu lucrările de artă la nivelul percepției copiilor. Expoziția este organizată de Plastic, un spațiu de artă din Cluj inițiat în strânsă legătură cu colecția de artă Mircea Pinte, văzută ca un organism dinamic al cărui scop este de a genera un dialog cu alte lucrări de artă contemporană și publicuri diverse. Echipa Plastic este compusă din: Norbert Costin, Lucia Ghegu, Ciprian Mureșan, Mircea Pinte, Cristi Pogăcean, Șerban Savu.

Expun artiștii Norbert Costin, Lucia Ghegu și mai mulți artiști din colecția Mircea Pinte.

Cea de-a doua expoziție inaugurată este „Ziua crește”, coordonată de galeria Aluvial.

„Acesta este un spațiu transdisciplinar de expoziții și proiecte, pe care l-am deschis acum doi ani. Venim dinspre istoria artei și colaborări cu artiștii, dar ne axăm și pe sociologie, științele naturii și chiar geografie. De când am ajuns prima dată în spațiul Contemporar, primul lucru pe care l-am văzut a fost garderoba.

Am decis că o vom transforma în camera noastră a curiozităților, creând o expoziție „sight specific”. Expoziția era în plan deja de 2 luni, dintr-o perioadă caracterizată de instabilități politice sau dificultăți naturale și acest detaliu ne-a motivat să le transferăm în conceptul propriu-zis, un concept menit să insufle speranță.

Pentru această expoziție, am selectat atât artiști anonimi, amatori, cât și de renume. Creațiile acestora sunt acompaniate de fotografii reazilate de Emmanuel de Martonne, fotografii din „Muzeul Armenesc” și o colecție de cărți ilustrate”, menționează curatorul expoziției Székely Sebestyén.

Perspective de viitor

Contemporar va funcționa în incinta Colegiului Academic al UBB Cluj, pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 5, parter, Cluj-Napoca. Primele două expoziții – „Ziua crește” și „Perspective din punctul zero” – vor putea fi vizitate la Contemporar până în 15 februarie, de marți până sâmbătă între orele 15:00 – 19:00. Prima dezbatere va avea loc joi, 23 ianuarie, de la ora 17:00 și aduce în discuție relația dintre educație și arta contemporană. Pentru mai multe detalii puteți urmări paginile de social media și pe site-ul www.contemporar.ro

Proiectul Contemporar se desfășoară în perioada 28 octombrie 2024 – 28 februarie 2025. Valoarea totală a finanțării proiectului este de 621.946,21 lei, adică echivalentul a 124.979,14 euro. Sprijinul nerambursabil din Granturi SEE și Norvegiene este de 100%, bani care au fost investiți în amenajarea spațiului și organizarea primelor expoziții. Ulterior, activitățile din cadrul spațiului Contemporar se vor desfășura cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Băncii Transilvania și a altor sponsori.

Paula Mariuța

 

Citește mai departe

EVENIMENT

„Iarba verde de acasă, crește la noi pe terasă”. Un clujean și-a mutat OGRADA de la sat în balcon

Publicat

gaini

Clujul a devenit în ultimii ani o Meccă spre care migrează locuitori din toată țara. Dacă la începutul anilor 2010 „invazia” era în speță din județele limitrofe, al doilea deceniu al noului mileniu a înregistrat o afluență din toată țara. Segmentul IT este unul din factorii care atrage, în special prin prisma salariilor mari. Ar mai fi și mirajul de a locui într-unul dintre cele mai bine cotate orașe din țară.

Ce a însemnat acest exod pentru Cluj? Prețuri exagerate la chirii și locuințe, prețuri nesimțite în HoReCa, aglomerație și un haos urbanistic, generat de modul fușerit în care se acordă autorizațiille de construire ca urmare a cererii mari de pe piață.

„Iarba verde de acasă, crește la noi pe terasă”. Un clujean și-a mutat OGRADA de la sat în balcon

Oamenii din afara Clujului se înghesuie să cumpere apartamente în oraș, pentru ei sau copiii lor, lăsând bătrânilor gospodăriile de la țară, cu tot cu acareturi. Cei care lasă… Pentru că sunt unii care nu se pot despărți de dulcele trai bucolic și-l cară cu ei în Cluj.

Este și cazul unui locatar din Mănăștur, semnalat de un internaut. Acesta și-a mutat bătătura în balcon, spre disperarea vecinilor.

„Omul s-a mutat acum vreo doi ani de undeva din Bistrița. Are găini, cocoși și rațe în balcon. Când e ora de hrănire, toți vecinii de la etajele inferioare se aleg cu grăunțe în balcoane. Vecina e chiar simpatică. O mai aud strigând la soț: „Dat-ai de mâncare la găini? Dat pe dracu’! Tu nu vezi cât îi ceasu’?”

Să nu mai spun cum e vara… Mirosul îl bate pe cel de la Pata Rât. Iarna trecută au avut și doi purceluși. Cuminței, de altfel… Noroc că n-au sta mult. Nu le-o fi plăcut etajul, or fi avut vertij. Am început să ne facem calcule: dacă vindem apartamentul, îl cotăm ca „apartament în mijlocul naturii”. Păi unde-ți mai cântă ție la bloc cocoșul la 5 dimineața?”, scrie clujeanul pe pagina de socializare.

Comentariile erau unul mai simpatic ca altul:

„Ziceți mersi că omul n-are încă vacă!”

„Cu cât dă ouăle?”

„N-apoi când a începe să are cu plugul să vă țineți bine!”

În acest caz se potrivește cel mai bine zicala: „Țăranul din sat îl scoți, dar satul din țăran, veci”. Na ce să-i faci dacă n-a mai găsit bietul om apartament cu grădină…

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate