Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Securitate cibernetică, program de master în limba engleză, în premieră la UBB Cluj-Napoca. ”Este o meserie pentru viitor”

Publicat


ubb 1

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca pune la dispoziția candidaților în anul universitar 2023-2024 7 programe de studii noi la nivel de master, printre care unul de Securitate cibernetică/ Cyber Security, în limba engleză, organizat în rețea internațională.

Rectorul UBB, Daniel David, a declarat, joi, că oferta de admitere a universității clujene este cel mai mare la nivel național, UBB fiind cea mai mare comunitate academică din România.

”UBB este cea mai complexă universitate, nu doar din țară, ci, probabil, și din UE, având cele trei limbi academice oficiale – română, maghiară și germană. Noi am promovat un nou concept înainte de a fi asumat de UE și anume de excelență incluzivă. (…) Misiunea mea este să deschid porțile UBB pentru studenții din România și din UE, dar ne interesează să avem studenți din UE și studenți internaționali, din afara UE. De 7 ani, UBB este prima universitate a țării, conform ranking-urilor internaționale, este o universitate vizibilă internațional.

UBB stă foarte bine la numărul de studenți cu taxă raportat la numărul total de studenți, ceea ce este un avantaj competitiv al universității noastre”, a spus David.

Locuri bugetate

ubb 2

Astfel, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, 10.892 de locuri în regim cu taxă și 2.980 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă, locurile fiind mai multe cu câteva zeci față de oferta de anul trecut.

”Din locurile bugetate scoase la concurs, 30 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă,  176 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 193 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.

De asemenea, la nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, un număr de 3.627 de locuri la buget şi 6.284 de locuri la taxă. Dintre locurile bugetate, un număr de 230 sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, iar 5 locuri sunt alocate pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială sau cu dizabilități. Alte 127 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.

De asemenea, școlile doctorale din cadrul UBB pun la dispoziția candidaților la studii doctorale 315 locuri bugetate pentru candidații din România și statele UE, 5 locuri pentru românii de pretutindeni și 95 de locuri cu taxă”, a spus prorectorul Anna Soos.

Candidații vor putea alege între cele 252 de programe de licență (învățământ cu frecvență, frecvență redusă sau la distanță), 236 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă), respectiv 32 de domenii de doctorat din 31 școli doctorale.

Specializări noi

Admiterea în anul universitar 2023-2024 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând  mai multe specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Specializarea Media digitală – 3 ani, cu frecvență – în limba maghiară), respectiv la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (Specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar (la Reșița) – 3 ani, la distanță – în limba română, respectiv Specializarea Psihologie – Științe cognitive – 3 ani, cu frecvență – în limba engleză.

”La nivel de master, UBB va pune la dispoziția candidaților nu mai puțin de 7 programe de studii noi – programul de Securitate cibernetică/Cyber Security (în limba engleză – organizat în rețea internațională), la facultatea de Matematică și Informatică, programul de Bioinformatică aplicată în științele vieții (în limba engleză), la Facultatea de Biologie și Geologie, programul de Schimbări climatice și dezvoltare durabilă, la Facultatea de Geografie, programul de Resurse turistice și dezvoltare durabilă (Zalău), în cadrul Facultății de Geografie, programul de Psihologie clinică: evaluare și intervenție (în limba maghiară), la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, respectiv programul de Analiza datelor de business și financiare (în limba maghiară), la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, respectiv Cultură politică și studii globale (în limba germană), în cadrul Facultății de Studii Europene.

La nivel de doctorat UBB organizează doctoratul european, precum și cotutele și stagii de cercetare în cadrul rețelei EUTOPIA sau alte unități academice de referință la nivel internațional”, a spus Soos.

În ceea ce privește programul de master de Securitate cibernetică în limba engleză, rectorul Daniel David a precizat că studenții pot obține diplome multiple și de la celelelate universități care sunt în consorțiu.

”Este un program cerut. Toată lumea merge pe digitalizare. Instituțiile publice sunt protejate de alte instituții publice din zona Cyber Security, dar problema este legată de companiile românești, de firmele mici și mijlocii, care se digitalizează, dar nu înțeleg ce importantă este protecția datelor pe care le pun pe internet, pe servere.

Trebuie să investești și în zona de Cyber Security. Când o au, nu găsesc specialiști. Asta este o meserie pentru viitor, orice companie trebuie să aibă un specialist în securitate cibernetică. Pornind de la aceste nevoi am făcut acest program, bazat pe un grant câștigat de o rețea de universități de la nivel european, iar viitorii absolvenți vor putea lucra oriunde în UE ca specialiști în Cyber Security”, a explicat David.

Când începe admiterea

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 10 și 27 iulie 2023. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.

Pentru admiterea în anul universitar 2023-2024 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2023-2024 sunt, de asemenea, stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate accesând linkurile: https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_admitere , respectiv https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_scolarizare .

Informațiile complete cu privire la admiterea din acest an la UBB pot fi consultate accesând linkul https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/

UBB, prima din țară

UBB este conform rankingurilor internaționale una din cele mai influente universități românești din zona Europei de Sud-Est, atât în evaluări globale, cât și în evaluări pe diverse domenii specifice, fiind evaluată de auditul internațional QS ca o universitate “world-class” (de 5 stele) și fiind inclusă în grupul selectiv GUILD al universităților europene de cercetare avansată (https://www.the-guild.eu/).

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Concurenței anunță INVESTIGAȚII pe piața serviciilor stomatologice. Posibile ÎNȚELEGERI la preț

Publicat

stoma

Piața serviciilor stomatologice a intrat în vizorul Consiliului Concurenței, care a început o investigație având ca obiect o posibilă înțelegere de preț.

„Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor stomatologice având ca obiect o posibilă înțelegere de preț și o posibilă înțelegere de a nu-și racola angajații. La nivel național, investigația este de abia declanșată și operează prezumția de nevinovăție.

Consiliul Concurenței anunță INVESTIGAȚII pe piața serviciilor stomatologice. Posibile ÎNȚELEGERI la preț

Noi căutăm să strângem probe să vedem dacă, în mod concret, este vorba de o prevedere introdusă în Codul Deontologic al Colegiului Medicilor Stomatologi, prin care s-ar impune un nivel de preț minim al tarifelor pe care aceștia să le practice. Dacă această prevedere a fost implementată, vom vedea pe parcursul derulării investigației”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul general al autorității de concurență, Daniela Bădilă, citat de Alba24.

Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi stabilit onorarii minime pentru servicii

Autoritatea de concurență a declanșat, la finalul lunii ianuarie, o investigație privind posibila încălcare a legislației din domeniul concurenței de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România. În cadrul investigației, au fost efectuate inspecții inopinate la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi din România și la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi Iași.

„Autoritatea de concurență deține indicii conform cărora Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi stabilit onorarii minime pentru serviciile prestate de membrii săi. De asemenea, Consiliul Concurenței are suspiciuni că prin intermediul Colegiului s-ar fi introdus unele restricții privind recrutarea personalului de la un cabinet stomatologic la altul, cu scopul de a-și împărți piața forței de muncă specializată în domeniul stomatologic și de a impune un nivel minim al drepturilor salariale.

Această practică, denumită ‘no-poach’, prin care nu se contactează, nu se recrutează și nu se angajează persoane care lucrează și/sau au lucrat la vreunul dintre cabinetele stomatologice concurente, elimină concurența reală de pe piață pentru atragerea angajaților, scăzând mobilitatea forței de muncă, chiar ținând-o captivă. Practic, aceste acorduri au drept consecință menținerea salariilor pentru respectivele specializări la un nivel artificial, inferior celui real”, menționează Consiliul Concurenței.

Posibile restricții privind reduceri pentru atragerea clienților

În plus, există indicii conform cărora Colegiul Stomatologilor din România a impus cabinetelor stomatologice restricții privind acordarea de reduceri sau de alte avantaje materiale/facilități pentru atragerea sau fidelizarea pacienților.

”Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii, decizii ale asociațiilor și practici concertate, care împiedică, restrâng ori denaturează concurența pe piața românească prin stabilirea prețurilor sau orice alte condiții de tranzacționare. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, preciza instituția.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RAR: 40% dintre vehiculele controlate în 2024 aveau DEFICIENȚE tehnice. Vezi cele mai frecvente

Publicat

Certificate RAR false

Inspectorii RAR au verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, aproape 90.000 de vehicule la nivelul întregii țări în 2024. S-a constatat că 40% dintre acestea prezentau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Potrivit RAR, cele mai frecvente neconformități au fost identificate la:

– Instalația electrică de iluminare-semnalizare (24,51%)
– Emisiile poluante (18,91%)
– Punți, jante, anvelope și suspensie (11,29%)
– Vizibilitate (11,23%)
– Șasiu și elemente atașate șasiului (10,40%)

De asemenea, neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,12% dintre vehiculele controlate, iar în 1,68% dintre cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție, scrie Alba24.

RAR: 40% dintre vehiculele controlate în 2024 aveau DEFICIENȚE tehnice. Vezi cele mai frecvente

„În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 6.380 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. În cazul a 5.522 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,2% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2024, au fost aplicate 27.032 de sancțiuni, au fost retrase 22.892 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 341 de vehicule și 304 ITP-uri au fost anulate”, se arată într-un comunicat al RAR.

În București și județul Ilfov au fost verificate, în perioada menționată, 6.655 de vehicule. Dintre acestea, 69,2% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte iar 1.539 (23,13%) prezentau pericol iminent de accident.

„Au fost aplicate 4.054 de amenzi contravenționale”

Din totalul autovehiculelor oprite, în 17,73% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 5,6% aveau probleme legate de identificare și 4% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră în această regiune au fost aplicate 4.054 de amenzi contravenționale și au fost retrase 3.649 de certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară, precizează sursa citată.

„Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, au transmis reprezentanții RAR.

Citește mai departe

CULTURA

Zilele Culturale Maghiare din Cluj revin între 17 și 24 august 2025. O săptămână plină de cultură, tradiții și spectacole

Publicat

zilele

Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC), una dintre cele mai ample manifestări culturale din Transilvania, revin anul acesta cu cea de-a 16-a ediție, desfășurată între 17 și 24 august, sub sloganul „În locul potrivit!”.

Evenimentul aduce din nou o săptămână plină de cultură, muzică și tradiții, transformând orașul într-un spațiu de întâlnire pentru iubitorii de artă și patrimoniu maghiar.

„Sloganul din acest an transmite faptul că suntem prezenți și statornici atât ca eveniment, cât și ca parte a comunității locale. Zilele Culturale Maghiare din Cluj rămân un reper constant, un punct de întâlnire nu doar pentru cei de aici, ci și pentru cei care vin an de an din întreaga lume”, a declarat Gergely Balázs, organizator principal al manifestării culturale.

95 de ani de existență a Breslei Barabás Miklós

Unul dintre punctele centrale ale ediției din acest an este expoziția aniversară a Breslei Barabás Miklós, găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Expoziția marchează 95 de ani de existență a Breslei, oferind publicului o incursiune în creațiile artiștilor contemporani, dar și ale maeștrilor care au influențat arta maghiară din Transilvania.

Concerte de neratat, în Piața Unirii

La fel ca până acum, și la această ediție Piața Unirii va adăposti, seară de seară, concerte de neratat:

  • marți, 19 august – Gala Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția a XXVII-a
  • miercuri, 20 august – Gala de operetă susținută de artiști de renume: Peller Károly, Szendy Szilvi, Dezső Ágota și Laki Péter
  • joi, 21 august – Seara rock cu Mobilmánia și Tankcsapda
  • vineri, 22 august – Concertele trupelor sZempöl și Intim Torna Illegál
  • sâmbătă, 23 august – Concert Paulina, urmată de concert Geszti
  • duminică, 24 august – Concertul de închidere susținut de Zorán, un artist îndrăgit care revine pentru a patra oară pe scena festivalului

„Revenim cu voie bună în toate locurile de tradiție care au consacrat festivalul, păstrând atmosfera autentică și programele îndrăgite de public, dar și cu momente speciale noi care vor face și această ediție de neuitat. De la expoziția aniversară a Breslei Barabás Miklós, care marchează aproape un secol de creație artistică, până la concertele de pe scena principală, fiecare eveniment din festival va fi gândit să celebreze cultura și tradiția maghiară într-un mod vibrant”, a spus Szabó Lilla, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Târguri, expoziții și evenimente sportive

În afara concertelor, festivalul își păstrează caracterul vibrant prin târgurile meșteșugărești și de carte, expozițiile în aer liber, evenimentele pentru copii și zonele dedicate gastronomiei. Strada Kogălniceanu, Curtea Folk de la Colegiul Reformat și Strada Vinului vor fi din nou spații de referință pentru experiențele culturale ale festivalului. Iubitorii sportului vor putea participa și anul acesta la Crosul Donaton, care va avea loc în ziua de 23 august, în Parcul Etnografic și pe cărările Pădurii Hoia.

Detaliile complete despre programul evenimentului vor fi disponibile în curând pe www.zilelemaghiare.ro și pe paginile oficiale de social media.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un cunoscut chirurg clujean s-a SINUCIS. Avea 62 de ani și fusese acuzat de luare de MITĂ

Publicat

police

Cunoscutul chirurg ortoped Florin Răcășan a decedat. Conform primelor informații, acesta s-ar fi sinucis prin spânzurare, după ce anterior s-ar fi înjunghiat în abdomen.

Paramedicii de la SMURD au intervenit în urma unui apel la 112 și l-ar fi găsit decedat, atârnând în exterior pe geamul locuinței,

Un cunoscut chirurg clujean s-a SINUCIS. Avea 62 de ani și fusese acuzat de luare de MITĂ

Doctorul Răcășan a fost acuzat de luare de mită. El a fost prins în flagrant la finalul lunii ianuarie 2020, când a încasat suma de 600 de euro de la un pacient pe care-l operase. A fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Ulterior, pedeapsa i-a fost suspendată.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate