ACTUALITATE
FOTO/ Se surpă blocurile din Florești, de pe Valea Gârboului
Un drum lipit de niște blocuri situate în Florești, pe Valea Gârboului, stă să se surpe. Imaginile au fost surprinse marți, de către niște locatari din zonă.
Potrivit acestora, lucrările la bloc au fost oprite și anul trecut din cauza surpărilor, fiind solicitată din partea administrației locale consolidarea terenului.
”Ca în Floresti nu este nici unde! Oare ce așteaptă autoritățile, să plece drumul de tot sau blocul? Sau… Să moară cineva să găsească vinovatul… Nu se autosesizează nimeni? Chiar este țara lui Papura Vodă…”, spune un floreștean.
Primarul Bogdan Pivariu a fost în control
”Am declarat că odată cu preluarea mandatului de primar nu vor fi acceptate jumătăți de măsură în noua administrație locală din comuna Florești, indiferent despre ce domeniu este vorba. Mă țin de cuvânt! După acțiunile de verificare a șantierelor din întreaga comună, dispuse în lunile decembrie 2020 și ianuarie a.c., după controalele efectuate în cursul lunii februarie la șantierele active din zona străzii Eroilor, referitor la accesul mașinilor de mare tonaj cu roți pline de noroi pe carosabil, verificările continuă pentru că lucrurile trebuie să se desfășoare cu respectarea regulilor și reglementărilor legale în vigoare.
M-am deplasat astăzi în urmă cu puțin timp la un șantier în legătură cu care am fost sesizat referitor la o alunecare de teren, împreună cu reprezentanții poliției locale, reprezentanti de la disciplina în construcții și specialiști în urbanism din cadrul Primăriei.
Am dispus verificări și o evaluare a situației și aplicarea de sancțiuni pentru cei care se fac responsabili. Am avut o serie de discuții cu locuitorii din zonă și cu beneficiarul proiectului care și-a luat angajamentul ca va face lucrările necesare pentru a înlătura orice pericol. De asemenea, am fost informat că s-a decis în regim de urgență încă din cursul după-amiezii de ieri, din momentul alunecării lucrării de teren, refacerea tuturor lucrărilor pentru a elimina orice potențial viitor pericol și desfășurarea activităților în condiții de siguranță.
De asemenea, am dispus ca în sarcina beneficiarului să intre refacerea întregii porțiuni afectate, ceea ce presupune inclusiv abordarea zonelor de acces, iluminat public, amenajarea parcărilor și a drumului, dar și realizarea colectării apelor pluviale inclusiv de la imobilele din vecinătate”, a declarat primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu.
”Și pe str. Razoare, în spatele blocului unde locuiesc, la fel este, iar constructorul nu face nimic”, a adăugat alt cetățean.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Cursă aeriană în premieră de pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj spre Castellón (Spania), operată de Wizz Air. Cât costă biletul
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, împreună cu Consiliul Județean Cluj și Wizz Air, cea mai sustenabilă companie aeriană din EMEA, anunță o nouă rută internațională din Cluj-Napoca către Castellón, Spania.
Tarifele de bază încep de la doar 19,99 euro (99 lei). Biletele sunt deja disponibile pe site-ul oficial Wizz Air și prin intermediul aplicației pentru mobil a companiei.
Din poziția de cea mai mare companie aeriană din România, Wizz Air își reafirmă angajamentul pe termen lung față de piața locală. Noua rută va fi operată lunea și vinerea, începând cu 11 aprilie 2025. Din 16 iunie, ruta va opera în zilele de marți și sâmbătă.
Ce este de vizitat în Castellón
Castellón de la Plana este un oraș fermecător care îmbină frumusețea naturală uimitoare cu patrimoniul cultural bogat. Dincolo de țărmurile regiunii, vizitatorii pot explora peisajele luxuriante ale Parcului Natural „Desert de les Palmes”, ideal pentru drumeții și priveliști panoramice.
Orașul se mândrește cu un centru istoric vibrant, cu Turnul Clopotniței Fadrí, co-catedrala gotică Santa María și piețe pline de viață, cafenele și restaurante care servesc delicatese locale precum „arroz a banda” și fructe de mare proaspete. Cu climatul său cald, localnicii primitori și un amestec de atracții urbane și activități în aer liber, Castellón este o destinație încântătoare pentru cei ce caută o experiență de călătorie relaxată și bogată din punct de vedere cultural.
Opțiuni de călătorie accesibile
„Această nouă rută din Cluj-Napoca ne subliniază angajamentul de a oferi pasagerilor noștri opțiuni de călătorie convenabile și accesibile. Suntem foarte încântați să ne diversificăm rețeaua și să conectăm Cluj-Napoca cu Castellón, un loc preferat de vizitatorii români de mult timp. De asemenea, credem că orașul spaniol este o altă bijuterie ascunsă pentru pasionații de călătorii și sperăm că noua rută va genera un flux continuu de pasageri pe tot parcursul anului, în ambele direcții”, a declarat Mauro Peneda, Managing Director Wizz Air Malta..
David Ciceo, CEO, Aeroportul Internațional Cluj, a declarat cu această ocazie: „Suntem entuziasmați de anunțul acestui noi rute directe, între Cluj și Castellon, care va fi cea de a 8-a destinație din Spania, disponibilă în rețeaua de rute a aeroportului. Noua rută va deservi importanta comunitate românească din Castellon, dar va oferi și cetățenilor spanioli din această regiune oportunitatea de a vizita orașul Cluj-Napoca și provincia istorică Transilvania.”
Despre Wizz Air
Wizz Air este mândră să ofere o rețea de 36 de rute din Cluj-Napoca, îmbunătățind conectivitatea și opțiunile de călătorie atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori. În 2024, compania aeriană a operat aproape 11.000 de zboruri de pe aeroport, transportând peste 1,9 milioane de pasageri, cu o rată de finalizare a zborurilor de 99,5%, una dintre cele mai bune din industrie.
Promovând creșterea numărului de locuri de muncă și stimulând turismul, Wizz Air își demonstrează angajamentul de a sprijini dezvoltarea industriei de turism din România și a peisajului său economic general.
EVENIMENT
Victorie a unui clujean. A convins Primăria Cluj-Napoca să modifice un semafor la intrarea în Kaufland Mărăști
Un clujean a reușit să convingă Primăria Cluj-Napoca să modifice semaforul de la intrarea la Kaufland Mărăști, astfel că soluția vine în sprijinul șoferilor.
”Primăria Cluj-Napoca a aprobat verde intermitent de pe strada Fabricii spre intrare la Kaufland Mărăști.
Erau blocați nejustificat pe roșu șoferii care voiau să facă dreapta când din față ieșeau din parcarea de la Kaufland înainte și la stânga.
Astfel, în locația specificata a fost montată și configurată o filatoare de verde intermitent la dreapta”, a spus clujeanul pentru Cluj24.
ANM a emis joi o informare de ploi, ninsori și vreme rece în aproape toată țara și două avertizări cod galben de vânt puternic pentru ziua de vineri. Vremea se va schimba brusc în toată țara.
De vineri dimineață până sâmbătă la ora 10.00, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie în zona joasă din Banat, Crișana și Moldova, mixte în Maramureș și Transilvania și predominant ninsoare în zonele de deal și munte unde se va depune strat nou de zăpadă.
Cod GALBEN de vânt în jumătate de țară. Vremea se RĂCEȘTE de vineri
În celelalte regiuni vor fi ploi slabe și doar pe alocuri lapoviță sau ninsoare.Temperaturile maxime vor scădea semnificativ, vineri (10 ianuarie) în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar sâmbătă (11 ianuarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative.
Prima alertă cod galben va fi în vigoare vineri între orele 6.00 – 14.00.
Rafalele vor depăși 70…90 km/h
Local și temporar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și vestul Olteniei. În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol.
Cea de-a doua alertă, valabilă vineri, de la ora 14.00 până la ora 23, anunță că vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…70 km/h în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…90 km/h și va fi viscol.
În a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie) vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze de 40…50 km/h la munte, precum și în sudul și estul teritoriului.
Poetul și publicistul clujean Ion Mureșan împlinește azi 70 de ani. El s-a născut pe 9 ianuarie 1955, în localitatea Vultureni din județul Cluj.
A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj în 1981. A făcut parte din gruparea revistei „Echinox”. După absolvire devine membru al cenaclului „Saeculum” din Beclean. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 devine redactor la revista „Tribuna” din Cluj.
Poetul și publicistul clujean Ion Mureșan împlinește azi 70 de ani
În prezent este publicist comentator la un ziar clujean și redactor-șef al revistei „Verso” din Cluj. A debutat cu poezie în revista „Cutezătorii” (1968). În 2005 a fost invitat în Franța în cadrul programului „Les Belles Étrangères”.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO).
În 1981 a primit Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România iar în 1983, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România.
Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul pentru poezie în anul editorial 2023 în cadrul unei gale care a avut loc la Teatrul Naţional din Bucureşti, pentru volumul „Introducere în Poezie”, apărut la editura Charmides.
Poeme
Cartea de iarnă, 1981
Poemul care nu poate fi înțeles, 1993
Le mouvement sans coeur de l’image, 2001
Paharul / Glass / Au fond de verre, 2007
Zugang verboten / Acces interzis
Alcool