Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Romii dau în judecată organizatorii recensământului. În județul Cluj nu au fost recenzate familii întregi

Publicat


dragos 1

Partida Romilor ”Pro Europa” dă în judecată organizatorii recensământului populației și locuințelor derulat anul trecut pe motiv că numărul membrilor etniei este unul mic.

Liderul organizației de tineret a Partidei Romilor Cluj, Dragoș Roșianu, susține că procentele aferente romilor sunt mici în mod deliberat, fiind numeroase cazuri de familii de romi care nu au fost recenzate la nivel național, înclusiv în județul Cluj.

”Suntem nemulțumiți de procentele pe care le au romii la recensământ. De exemplu, în județul Cluj, în 2011 erau înregistrați 21.000 de romi, iar acum am ajuns la 17.000, cifră care nu e reală. Au fost localități unde familii de romi nu au fost recenzate, nu a trecut niciun recenzor să îi întrebe ceva. Au fost și cazuri în care anumiți primari au pus recenzori  apropiați de-ai lor pentru a încasa bani pentru recenzarea din teren dar, pe de altă parte, și de a-i face pe romi să nu se declare romi”, a spus Roșianu.

Acesta a precizat că s-a declarat rom la recensământ împreună cu toată familia și își păstrează tradițiile și vorbește limba romani.

”Mie nu mi-e rușine că sunt rom. Dar au fost mulți membri ai etniei care fie nu au fost recenzați și nu au putut să își declare etnia, fie li s-a sugerat să nu spună că sunt romi, ceea ce este inacceptabil”, a mai spus Dragoș Roșianu.

dragos 2



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”

Publicat

varga

Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la omul de afaceri german Abris Lelbach?

Context.ro: Știm că l-ați împrumutat pe Mircea Geoană cu o sumă de bani pentru campanie și am vrea să ne spuneți de ce ați decis să îl împrumutați și dacă ne puteți spune și suma de bani?

Nelu Varga: Nu pot să vă spun asta, că e confidențial. Oricum nu e o sumă mare și m-a rugat prietenește dacă pot să-l ajut. Și am zis că da, dacă pot să-l ajut, îl ajut cu drag. Dacă nu, asta este.

geoana 1

Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”

Context.ro: Dar e de ordinul zecilor de mii, sute de mii?

Nelu Varga:  Nu, nu, nu. O sumă mică.

Context.ro: Am înțeles. Deci sub 100 de mii de euro sau peste?

Nelu Varga: Da, sub.

Context.ro: Sub 100 de mii de euro. Și cum vă știați cu dumnealui sau cum s-a întâmplat?

Nelu Varga: Ne cunoaștem de zeci de ani. Suntem prieteni, deci nu avem un business împreună, suntem prieteni. Deci l-am ajutat ca om. Nu am niciun interes, n-am nici un parti-pris cu politica, nu mă interesează. L-am ajutat pur și simplu că omul avea nevoie, săracul, să-și poată rezolva problemele. Și nu e neapărat pentru ceva anume. Înțelegeți?

Context.ro: Totuși, pentru campanie, că de asta v-a cerut bani, nu?

Nelu Varga: El m-a rugat că are nevoie. Nu mi-a spus mie, nu mi-a dat detalii, că nu suntem în măsură să ne întrebăm fiecare ce vrea să facă. Mi-a spus că după sărbători și dacă pot să-l ajut. Și l-am ajutat.

Omul de afaceri clujean a insistat că nu vrea să ofere alte detalii despre împrumut.

Ce spune Mircea Geoană

Candidatul la președinție a dat un răspuns ambiguu, cu referire la  faptul că banii încasați de la persoane fizice respectă cadrul legal. „Toate sumele luate cu împrumut în această campanie electorală au fost supuse formalităților specifice legislației electorale, fiind indicat în cuprinsul contractului fără echivoc destinația fondurilor.

De asemenea, cu privire la sursa fondurilor împrumutătorilor persoane fizice, vă învederăm că sumele care se află în conturile bancare se presupun a fi curate, respectiv orice suspiciune care ar viza sursa fondurilor prezumtive este investigată de bancă”, a precizat Mircea Geoană prin intermediul unei purtătoare de cuvânt.

Pe unde se mai plimbă banii lui Abris Lelbach?

Nelu Varga, finanțatorul CFR Cluj, a fost implicat în mai multe scandaluri. A fost achitat în dosarul privind retrocedarea a 40.000 de hectare de pădure, în care Viorel Hrebenciuc a fost condamnat inițial la doi ani de închisoare cu executare. Ulterior, dosarul a fost închis de ICCJ pentru că faptele s-au prescris.

Varga a mai finanțat PNL prin Formin SA, fosta „Întreprindere de Prospecțiuni și Explorări Geologice” din Banat, companie de stat privatizată după 1989, care a obținut licența de exploatare a nămolului terapeutic de la Techirghiol, județul Constanța.

Varga este asociat cu fiul lui Ionel Arsene într-o firmă cu nume asemănătoare, Formin TJK. Ionel Arsene a fugit din țară după ce a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, scrie G4Media.

Cluj24 a scris despre procesul pe care Nelu Varga îl are pe rol cu omul de afaceri german Abris Lelbach. Este vorba de o sumă de 22 milioane de euro pe care Varga ar trebui s-o restituie neamțului. Deocamdată, litigiul a fost suspendat până la soluționarea plângerii penale depuse de Lelbach împotriva lui Varga.

Probabil că și banii împrumutați lui Mircea Geoană fac parte din sumele datorate de Varga, așa că Herr Lelbach a devenit, volens-nolens și indirect, finanțator al campaniei electorale a fostului număr doi de la NATO.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Asigurarea calității actului EDUCAȚIONAL este o prioritate pentru social democrații clujeni (PE)

Publicat

psd

Într-un climat educațional în continuă transformare, marți, 19 noiembrie 2024, în sala de conferințe a Hotelului Victoria, a avut loc evenimentul “Educație de calitate la nivelul județului Cluj în contextul noutăților legislative”, la care au fost prezenți reprezentanți din diverse sectoare ale sistemului educațional, mai ales educațtori, învățători și profesori, alături de reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniu și membri marcanți ai PSD Cluj. Întâlnirea a fost un prilej excelent de reflecție și dialog asupra provocărilor și oportunităților din domeniul educației.

Educația ca prioritate – vocile comunității educaționale

Evenimentul a beneficiat de prezența unor personalități marcante din mediul educațional clujean. Cristian Potora, Inspector General Adjunct al ISJ Cluj, a deschis discuțiile, oferind o perspectivă practică asupra noilor politici publice din domeniul strategic al educației, cuprinse în programul de guvernare al lui Marcel Ciolacu.

Asigurarea calității actului EDUCAȚIONAL este o prioritate pentru social democrații clujeni (PE)

Valentin Cuibus, director al Palatului Copiilor Cluj, a vorbit despre importanța activităților extracurriculare, în timp ce Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, a evidențiat drepturile și nevoile dascălilor din județ. De asemenea, Adrian Magdaș, director al Colegiului Național „Emil Racoviță”, a adus în atenție bunele practici și nevoile stringente ale instituțiilor de învățământ. Iar Mircea Rus, INCD Urban Incerc Sucursala Cluj-Napoca, a atras atenția asupra nevoii stringente de a finanța cercetarea, pentru a putea crea un mediu economic inovativ și comptetitiv.

PSD Cluj își reafirmă angajamentul pentru educație

Alexandru Cordoș, Remus Lăpușan și Ioan Oleleu, candidați din partrea PSD Cluj pentru Parlamentul României, au subliniat că educația reprezintă o prioritate în planurile legislative viitoare și că dascălii vor avea parte de sprijin real pentru îndeplinirea misiunii lor. Au fost prezentate câteva dintre măsurile PSD pentru viitorul sistemului educațional românesc, cuprinse în programul de guvernare lansat de Marcel Ciolacu. Planul include obiective ambițioase, cum ar fi reducerea abandonului școlar sub 11%, diminuarea analfabetismului funcțional la sub 40%, dar și măsuri concrete pentru creșterea participării în învățământul preșcolar la 90% pentru copiii cu vârste între 3 și 6 ani.

Un alt punct esențial al strategiei aduse în discuție îl reprezintă sprijinul financiar pentru 500.000 de elevi și 250.000 de studenți, astfel încât aceștia să aibă acces la un parcurs educațional complet și de calitate. De asemenea, programul „Masă Sănătoasă” urmează să fie generalizat, oferind un sprijin concret pentru elevii din toată țara. De asemenea, sunt prevăzute și investiții masive în modernizarea infrastructurii școlare, dotarea a peste 9.000 de școli cu resurse tehnologice noi, precum și crearea a 75.000 de săli de clasă și 10.000 de laboratoare moderne.

Dialog și responsabilitate pentru viitor

Mai presus de discursurile oficiale, evenimentul a fost un spațiu al dialogului. Participanții au împărtășit idei și soluții pentru un sistem educațional performant, care pot reprezenta o bază solidă pentru formularea viitoarelor politici publice. În esență, întâlnirea a fost o declarație comună de susținere pentru educație și o promisiune că noile programe și măsuri vor reflecta nevoile reale ale dascălilor și ale elevilor.

Participanții au plecat cu convingerea că, prin politici bine gândite și sprijin constant, județul Cluj poate deveni un model de excelență educațională în România, la toate nivelurile de școlarizare.

Dragi dascăli, părinți și elevi, veți găsi întotdeauna în PSD un partener responsabil de dialog pentru a construi cele mai bune soluții pentru creșterea calității actului educațional! Haideți alături de noi pe calea sigură pentru educație!

CMF: 11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

Partidul S.O.S. România, singurul care are ȋn programul de guvernare reducerea taxelor și impozitelor (PE)

Publicat

SOS Romania

Pe 1 decembrie 2024 ai posibilitatea să alegi reducerea taxelor și impozitelor pe care le vei avea de plătit ȋn viitor, punând ștampila pe Partidul S.O.S. România.

Ȋn acest fel vei stopa planurile actualelor partide parlamentare de a crește nejustificat taxele și impozitele ȋncă din luna ianuarie 2025.

Partidul S.O.S. România este singurul partid care are ȋn programul de guvernare reducerea taxelor și impozitelor ca măsură de creștere imediată a nivelului de trai al populației.

Reforma fiscală propusă de Partidul S.O.S. România este una radicală care are ca scop asigurarea resurselor financiare, materiale şi umane ȋn economie, creșterea veniturilor nete ale populației și a lichidității companiilor prin aplicarea următoarelor măsuri:

o       Pentru toți angajații din țară venim cu reducerea cu 50% a taxelor și impozitelor asupra forței de muncă, măsură care va conduce pe de o parte la creșterea veniturilor nete ale salariaților adică mai muți bani ȋn mână pentru fiecare salariat, ceea ce va avea drept consecință creșterea consumului populației, o componentă importantă a produsul intern brut, iar pe de altă parte la diminuarea cheltuielilor antreprenorilor cu forța de muncă și implicit la creșterea lichidităților companiilor cu influență directă asupra aducerii ȋn zona fiscalizată a veniturilor reale ale salariaților, respectiv la diminuarea muncii la negru. Prin această măsură Reducem povara fiscală asupra forței de muncă și mărim baza de impozitare pentru că această măsură va stimula includere ȋn zona fiscalizată a veniturilor reale ale salariaților;

Impozit fix pe cifra de afaceri

o       Pentru companii venim cu aplicarea unui impozit fix pe cifra de afaceri diferențiat pe plafoane: 1% pentru companiile cu cifră de afaceri până ȋn 1.000.000 euro, 2% pentru companiile cu cifră de afaceri ȋntre 1.000.000 euro și 2.000.000 euro, 3% pentru companiile cu cifră de afaceri ȋntre 2.000.000 euro și 5.000.000 euro,  iar pentru companiile cu cifră de afaceri egală sau mai mare de 5.000.000 euro se va aplica un impozit egal cu cea mai mare valoare dintre aplicarea unui impozit pe profit de 15% și aplicarea unui impozit de 5% pe cifra de afaceri, astfel ȋncât marile companii cu capital străin să nu mai poată sifona profiturile obținute ȋn România fără să plătească impozite.

o       Vom simplifica regimurile fiscale pentru companii prin aplicarea taxării inverse pentru toate livrările de bunuri și servicii cu respectarea condiției obligatorii ca atât furnizorul, cât și beneficiarul să fie înregistrați normal în scopuri de TVA. Această măsură va asigura pe de o parte creșterea considerabilă a lichidităților companiilor și fluxuri de numerar pozitive iar pe de altă parte va crește considerabil gradul de ȋncasare a TVA-ului la bugetul statului, TVA-ul fiind un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv. Prin această măsură verificarea plății TVA-ului de către firmele care ȋncasează TVA-ul de la consumatorii finali va fi mult simplificată și ușor de controlat. Nu ȋn ultimul rând, această măsură va conduce la eliminarea corupției și evaziuni fiscale derulate ȋn prezent prin operațiunile de rambursări ilegale de TVA.

Ieși la vot pe 1 Decembrie și pune ștampila pe Partidul S.O.S. România!

România strigă tare:  S.O.S. LA GUVERNARE !

CMF 11240027

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod portocaliu de VÂNT puternic la Cluj. Mesaj Ro Alert emis de ISU

Publicat

vant

ANM a emis avertizări Cod galben de vânt puternic pentru mare parte din țară și ninsori viscolite la munte, cu rafale ce vor atinge 70-90 km/h și zăpadă de până la 20 centimetri în zone montane, iar la Cluj este cond portocaliu.

O informare meteo valabilă de miercuri până sâmbătă seară anunță precipitații în toate regiunile. În sudul țării vor predomina ploile, iar în restul regiunilor vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă, mai consistent la munte. Pe alocuri se va depune polei.

Se vor acumula cantități de precipitații de 15…25 l/mp, iar cu precădere în zona deluroasă și montană vor depăși 30…40 l/mp.

ISU Cluj transmis prin intermediul sistemului RO-ALERT un mesaj de avertizare privind fenomene meteo extreme COD PORTOCALIU de vânt puternic (120-140km/h), valabil pentru zona de munte a județului cu altitudini de peste 1800m.

harta

Cod galben de VÂNT puternic pentru mare parte din țară și NINSORI viscolite la munte

Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în toate regiunile, cu viteze în general de 50…60 km/h. La munte, rafalele vor depăși 70 km/h, iar cu precădere în zona înaltă de peste 90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Miercuri e în vigoare un Cod galben care anunță intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania și pe litoral, cu viteze de 50…70 km/h. La munte vor fi rafale de 70…80 km/h, iar la altitudini mari vor depăși 90 km/h.

„În Transilvania vor predomina ninsorile”

O altă alertă până joi dimineață arată că la munte temporar ninsorile vor fi intense și viscolite și se va depune strat de zăpadă, local de peste 10…20 cm. Vor fi rafale în Carpații Occidentali cu viteze în general de 50…60 km/h, iar în Carpații Meridionali și Orientali de peste 70…90 km/h.

În Transilvania, apoi și în Moldova vor predomina ninsorile, iar local se va depune strat de zăpadă, în general, de 5…10 cm. Vântul va avea intensificări, cu viteze de 40…50 km/h.

În Dobrogea, vestul și sudul Olteniei, precum și în sudul, centrul și estul Munteniei vântul va avea intensificări cu rafale de 50…70 km/h, de miercuri seara până joi seara.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax