Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Rezident întors la Cluj după 2 ani lucrați la spitale din Irlanda: Încurajez tinerii să vadă cum funcționează alte sisteme

Publicat


Mihai Oprea, absolvent al UMF Cluj-Napoca, este medic rezident în anul V, iar în urmă cu 2 ani a plecat în Irlanda, pentru a căpăta experiență și a vedea cum este sistemul de sănătate din această țară. În luna ianuarie s-a întors acasă, la Cluj.

Într-un interviu pentru Cluj24, Mihai vorbește despre experiența irlandeză și despre ce crede s-ar putea schimba în bine și în România.

Rezident întors la Cluj după 2 ani lucrați la spitale din Irlanda: Încurajez tinerii să vadă cum funcționează alte sisteme

Rep: Cum ați ajuns în Irlanda și de ce?

M.O: Eu am fost voluntar la SMURD încă din anul I de facultate, în 2014, ar fi acum 10 ani de când am început activitatea SMURD. Am lucrat inițial ca paramedic voluntar cât am fost student la Medicină, după care, când am terminat Medicina, am intrat în programul de rezidențiat în anestezie și terapie intensivă și în paralel am continuat pregătirea ca medic în formare cu cei de la SMURD.

După perioada Covid, la final de 2021, am pus Rezidențiatul pe pauză și am plecat în Irlanda pentru niște stagii medicale.

Trebuia să fie, inițial, o perioadă mai scurtă, dar apoi mi s-au oferit locuri de muncă mai bune și posibilitatea de a mă pregăti în centre medicale și am acceptat. Am stat doi ani de zile în Irlanda.

A fost o perioadă foarte bună, și simplă, dar și complicată. Am fost alături de familie. Am plecat cu doi copii, am venit cu trei, dar asta a făcut lucrurile sa fie un pic mai acceptabile.

O perioadă de 6 luni am fost în Mullingar, la 70 de km de Dublin și apoi m-am mutat în Dublin, unde am lucrat la Spitalul St. James’s, care are cel mai mare număr de paturi din Irlanda, un centru foarte bun, de referință, cu o echipă foarte bună, mai ales pe partea de terapie intensivă, unde am putut să lucrez și eu.

După un an de zile am plecat, pentru 6 luni la Crumlin, un spital de copii de referință din Dublin.

Merită experiența unui alt sistem

Rep: Pentru ce tip de specializare ați plecat în Irlanda?

M.O: În țară eram în programul de anestezie și terapie intensivă și m-am dus pe aceeași specializare, iar perioada pe care am petrecut-o în Irlanda poate să-mi fie recunoscută și să-mi continui Rezidențiatul.

Am plecat la finalul anului 2 de Rezidențiat, am venit înapoi în anul 5 și îmi continui Rezidențiatul, adică mai am un an de zile și apoi să-mi dau examenul de specialitate și să devin medic specialist.

Rep: Care a fost experiența în Irlanda față de România? Care sunt diferențele? Adică merită să lucrezi acolo ca medic?

M.O: Cu siguranță merită experiența de a merge într-un alt sistem să vezi cum merg lucrurile, cât de diferite sunt și să vezi ce poate fi optimizat.

Ce mi-a plăcut cel mai mult acolo a fost interacțiunea cu colegii. Irlandezii sunt în general foarte calmi, iar lucrurile sunt la fel și în spital. Toată lumea e amabilă, poți povesti foarte simplu, poți să ai o relație foarte cordială cu superiorii tăi, poți discuta cazuri.

Acolo toată lumea știa foarte bine ce poziție are și fiecare și-o respecta. Adică eu nu aveam voie să fac alte lucruri sau să mă bag peste munca asistentului.

De multe ori asistentul te pune la punct dacă tu, ca medic, încercai să organizezi lucrurile într-un mod diferit față de protocoalele lor.

Importanța muncii în echipă

Am învățat de la ei cât de importantă e munca în echipă, respectul între colegi, dar și ca toată lumea să se simtă în siguranță din punct de vedere psihologic la locul de muncă.

Toată lumea avea interesul pacientului în minte, să își desfășoare activitatea încât să le fie bine pacienților. Acest aspect poate avea legătură și cu faptul că există mult mai mult personal decât în România. De exemplu, în Terapie Intensivă aproape tot timpul este un raport de unu la unu, adică un asistent și un pacient.

Asta face ca nivelul de stres al personalului medical scade foarte mult și poți să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Vei fi foarte interesat să-ți desfășori activitatea foarte bine la un pacient dacă tu ai doar un singur pacient.

Când vorbeam de câte paturi avem, însemna, de fapt, de câți asistenți și medici disponibili avem pentru un pat cu un pacient, de care să ne putem ocupa la standardele pe care le avem de îndeplinit.

Managementul face diferența

Rep: Ca dotare cu aparatură și echipamente medicale sunt în spitalele din Irlanda?

M.O: Nu mi se pare că au lucruri mai bune neapărat decât avem noi. Aceleași ventilatoare le-am văzut și la noi, aceleași aparate, unele pe care ei nu le aveau, cum sunt monitoarele hemodinamice. Ei probabil nu simt ca au nevoie de ele.

Infrastructura lor medicală nu e neapărat genială, au început să renoveze spitalele și să construiască altele noi. Multe dintre spitale sunt clădiri destul de vechi în care tot au adăugat.

Acum se finalizează lucrările la Spitalul Național de Copii, care este unul ultramodern și futurist.

Dar ce am observat ca diferență foarte mare este managementul, care e făcut de oameni pregătiți pentru asta. E ca un board de directori, au oameni în pozițiile cheie care sunt competenți, care sunt manageri, nu neapărat medici, care știu să conducă o unitate. Fiecare spital este condus ca o companie care trebuie să-și respecte îndatoririle.

Nu am văzut să fie probleme cu medicamente, de aprovizionare. N-aș putea spune că excelează în aparatură, cu toate că unele sunt foarte bune, dar mi-a plăcut că au departament de ingineri clinici.

Dacă am o problemă cu un aparat medical, nu mă apuc eu ca medic să mă uit cum să scot o valvă, să pun alta. Chem inginerul care numai cu asta se ocupă și care face mentenanță la aparat.

Concentrare pe pacient

Eu, ca medic, nu am nicio treabă cu mentenanța aparatului. Sigur, trebuie să îl verific, să fac verificările de natură clinică, dar la cele de natură tehnică nici nu am voie să mă ating. Și asta mi-a plăcut foarte mult, nu trebuia să îmi bat eu capul ca medic și cu aceste probleme tehnice, și puteam să mă concentrez strict pe pacient.

Și mi-a mai plăcut ceva, empatia față de pacienți care nu a lipsit niciodată în cei doi ani petrecuți în Irlanda. Nu există să intri la un pacient în salon și să nu saluți, să nu te prezinți, să nu îi explicit ce proceduri medicale aplici.

Și apoi vine partea de managementul calității în spital, unde am învățat destul de multe, pentru că la St. James’ s erau câțiva consultanți foarte buni și am avut șansa să învăț de la ei cum se face un audit, cum se face o întâlnire de evaluare. Erau întâlniri în care se discutau cazurile care au mers prost sau care erau mai deosebite, dar nu doar că se discutau, ci era ceva natural să se dezbată cum putem îmbunătății serviciul și chiar se implementau acele măsuri.

Lucruri puse în mișcare

Am avut eu un caz în care unul dintre pacienții mei de pe secția de arși a sângerat masiv și lucrurile s-au mișcat greu, adică a trebuit să mă chinui să aduc sânge, încălzitor de perfuzii, să mobilizez staff-ul și s-a discutat problema. Am fost impresionat să văd că nu doar s-a notat pe hârtie, ci foarte repede s-au luat măsuri reale să schimbe lucrurile pe acea secție.

Alt exemplu. Dacă mergeam la consultant și îi spuneam că vreau să fac un proiect educațional sau să schimb un protocol, nu aveai nicio rezistență, din contră, erai sprijinit și încurajat pentru că ei știau că beneficiază secția și pacientul.

Cumva lucrurile progresează nu doar din direcția asistentului-șef sau a medicului-șef, ci sunt foarte mulți oameni cu responsabilități clinice sau non-clinice care se ocupă de partea lor, de audit, cercetare de educație.

Medicii români, bine pregătiți

Rep: Care a fost interacțiunea cu pacienții și colegii din spitale când aflau că ești din România?

M.O: În Irlanda sunt foarte mulți străini, foarte mulți imigranți. Faptul că anestezistul nu e irlandez era la ordinea zilei. Dar nu a fost nici o problemă, doar la început am avut mici dificultăți cu limba, erau mulți termeni tehnici. Ce am observat e că, în general, românii sunt foarte apreciați în Irlanda, medicii sunt foarte bine pregătiți.

Am venit înapoi convins fiind că și noi facem ceva bine. Mă gândeam că, în România, există unele chestii care merg prost, dar trebuie să facem și ceva bine dacă aproape toți colegii mei care au mers în Irlanda au primit review-uri foarte bune.

Eu în fiecare spital în care am fost, la final oamenii au fost încântați și replica lor era următoarea: orice rezident român am avut s-a descurcat foarte bine, ne-a plăcut de el, a primit recomandări și a progresat mai departe.

Deci sunt absolut convins că ceva trebuie să facem bine în țară și de multe ori mă gândesc ce înseamnă acel ceva. În Irlanda, dacă văd că ventilatorul este stricat, chem inginerul să îl repare, dar în România cumva ești obligat să te descurci, să găsești o soluție, să faci ceva ca lucrurile să funcționeze.

Și cred ca acest lucru creează reziliență, iar asta poate fi un avantaj.

Stau bine la infecții nosocomiale

Rep: Ce ați constatat din punct de vedere al infecțiilor nosocomiale în spitalele irlandeze?

M.O: Este fenomenal de bine. Inițial, când m-am dus acolo, am fost șocat. M-am dus la blocul operator și am vrut să salut medicul care trebuia să mă primească, iar acesta mi-a făcut semn să intru, deși eram în haine de stradă.

La noi, în România, de regulă ai filtru în care intri cu primul set de haine clinice, intri într-o cameră și te schimbi și ieși pe cealaltă ușă cu alte haine clinice pe care le folosești doar în blocul operator.

Acolo nu. În aceleași haine ieșeam afară să mănânc, veneam înapoi în Terapie Intensivă, după care mă duceam în sala de mese. Și îmi imaginam ”ce infecții au ăștia aici”. Dar nici vorbă, nu sunt infecții cu germenii multirezistenți. Am văzut foarte, foarte puține cazuri.

De asemenea, e foarte important și cum se folosesc antibioticele. În fiecare spital aveam un protocol specific spitalului. Dacă eu eram de gardă, noaptea doar rezidenții fac gardă, iar specialiștii sunt acasă și poți să vorbești cu ei la telefon, și cum nu știam antibioticele așa de bine, aveam o aplicație în care intram și care îmi sugera ce antibiotic trebuia să folosesc.

Dacă tot nu eram sigur că un antibiotic e bun sau nu puneam mâna pe telefon și sunam infecționistul care era întotdeana de gardă și care îmi spunea ce și cum și eram și eu mai relaxat.

Dacă erai într-un spital mic, atunci puteai suna în Dublin dacă aveai nevoie de un sfat.

Training în ultima zi de lucru

Toată lumea a fost foarte de treabă. Țin minte un lucru care m-a fascinat. Eu nu aveam făcut trainingul pentru transfuzii sangvine, nu aveam certificarea lor și m-am dus să caut hematologul care făcea acea pregătire.

Era o doamnă, o găsesc pe coridor și i-am zis că am nevoie de pregătire. Și îmi spune: ”Ce bine că ai venit la mine, hai că te ajut. Eu sunt în ultima mea zi de lucru, astăzi mă pensionez, dar o să-ți fac ție trainingul”.

Deci doamna își aduna lucrurile din birou în cutie că se pensiona și, totuși, pentru că eu i-am cerut să-mi facă trainingul s-a așezat lângă mine și m-a ajutat. Mă gândeam că în ultima zi de lucru ar fi ultimul lucru de care i-ar fi păsat, să mai facă training și mai ales doar pentru o persoană.

Am mai observat că oamenii veneau relaxați la muncă la spital ceea ce mi-a plăcut și m-a făcut să văd cu alți ochi munca aceasta.

Se pot face lucruri frumoase și la Cluj

Rep: Cu ce experiență ai venit înapoi? Ce ai vrea să transpui în practică în România din ceea ce ai învățat în Irlanda?

M.O: Am avut o viață foarte bună în Irlanda din punct de vedere profesional. Mi-am făcut și câțiva prieteni, dar principalul aspect care mi-a lipsit a fost familia și oamenii apropiați. Sunt zboruri directe din Cluj către Dublin, eram la 3 ore și jumătate distanță de țară, dar simțeam așa că nu e același mediu.

Apoi, noi avem încă un proiect, ”Academia de Prim Ajutor”, în care predăm cursuri de prim ajutor și era greu să o fac de acolo, iar aici simt că ar avea un impact foarte mare și acesta a fost un motiv important pentru care am revenit acasă.

În plus, soția mea e moașă și consultant în alăptare și vrea să ajute mămicile de la noi, pentru că e nevoie foarte mare de oameni cu aceste cunoștințe în comunitate. Deci aveam amândoi și aceste proiecte la care ținem.

De asemenea, am înființat o asociație prin care dorim să facem cursuri de prim ajutor în școli, care să fie gratuite, astfel încât toți elevii să aibă acces la ele.

Apoi am avut și sentimentul că am învățat foarte multe din țară și, cumva, datorez asta comunității de aici, datorez asta medicilor care au avut răbdare cu mine să mă învețe, celor de la SMURD, celor din Spitalul Clinic Județean și de la Municipal, unde am lucrat cu niște anesteziști foarte buni.

Simt că se pot face foarte multe lucruri frumoase și aici la Cluj și avem datoria să încercăm, să vedem dacă putem implementa lucruri precum managementul calității, partea de audit și de proiecte educaționale.

Cursurile sunt importante

În direcția aceasta am un interes foarte mare, și pe partea clinică cu anestezie și terapie intensivă, dar mai ales pe partea de educație clinică, educație medicală, atât pentru personalul medical, cât și pentru populația generală.

Cred că avem un deficit destul de mare, la nivelul populației generale, în a înțelege ce se întâmplă în lumea medicală, în a înțelege ce boală ai, cum se tratează, ce se întâmplă în spital, ce poate face un spital sau ce poate face un medic și ce nu poate face.

Și există deficit și din punct de vedere al personalului medical, mai ales pe partea non-clinică, spre exemplu abilitatea de a interacționa eficient cu pacienții.

Poate ce am învățat în Irlanda e cumva ruta pe care ai putea să aduci oameni care au competențele acestea și să le implementezi aici.

Singurul curs pentru comunicare l-am făcut prin anul 1 de facultate și apoi n-am mai avut nici o pregătire despre cum să interacționez cu pacientul, cum să dau o veste proastă, lucruri pe care ai nevoie să le înveți prin cursuri de formare.

Aceste lucruri am văzut că sunt foarte frecvente în Irlanda, foarte multe cursuri pe partea aceasta și ești obligat să le urmezi.

Ca să pot să lucrez la Spitalul St. James’s, am fost obligat să fac 12 cursuri pe o platformă de e-learning pe care o avea spitalul, de la lucruri de baza precum prevenirea și stingerea incendiilor, manipularea greutăților, dar mai ales cum să comunici o veste proastă, cum te asiguri că un copil nu e supus unui abuz, cum îi protejezi pe vârstnici de abuzuri.

Și nu doar medicii făceau aceste cursuri, ci și asistenții, infirmierii, brancardierii, toată lumea.

Tinerii, încurajați să plece și să se întoarcă

Simt că pe partea aceasta există foarte multe lucruri de făcut și sunt foarte mulți oameni care la nivel personal le fac în țară, dar trebuie o practică unitară.

Cred că aceasta aș putea eu să ofer, să-mi aduc aportul managerial pe care l-am dezvoltat și în perioada în care am fost la SMURD și am făcut diferite proiecte cu ei, după aceea prin Academia de Prim Ajutor.

Încurajez cât mai mulți tineri să plece prin alte țări să vadă cum funcționează alte sisteme și apoi să vină acasă, să vedem cum putem să facem toți treabă bună pentru România.

Pune umărul în comunitate

Rep: Ai mai fi putut rămâne în Irlanda?

M.O: Sigur că da. Tentația a fost mare, mai ales că cei de la Spitalul ”Mater Misericordiae” din Dublin, unde există cea mai performantă terapie intensivă din insulă, mi-au oferit un loc de muncă chiar înainte să vin spre Cluj. Am refuzat.

Nu a fost ușor, dar mi-am propus să revin în țară, să încerc să pun si eu umărul la comunitatea care m-a pregătit, cu gândul de a mă readapta și a-mi regăsi locul. Și sunt sigur că o voi face. Suntem prea mulți oameni care ne dorim o zi de mâine mai bună.

Fiind rezident în anul 5, voi continua modulele la Spitalul Clinic Județean de Urgență și la cel Municipal, apoi după susținerea examenelor finale voi încerca să îmi găsesc un loc de muncă în unul din spitalele noastre și, foarte important pentru mine, să continuăm educația medicală și cursurile prin Academia de Prim Ajutor.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Începe simularea naţională la Bac. Peste 5.000 de elevi clujeni sunt pregătiţi

Publicat

De

examen scris

Luni începe simularea examenului de Bacalaureat la care sunt aşteptaţi peste 5.000 de elevi clujeni.

Peste 5.000 de elevi clujeni sunt pregătiţi

„În județul Cluj, 5.022 elevi ai claselor a XII-a/a XIII-a vor susține, începând de luni, 4 martie 2024, simularea Examenului Național de Bacalaureat, 2024

Simularea examenului național de bacalaureat începe luni, 4 martie 2024, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 5 martie 2024, va avea loc proba obligatorie a profilului, urmată de proba la alegere a profilului și a specializării care se se va desfășura miercuri, 6 martie 2024. Joi, 7 martie 2024, elevii claselor a XII-a, care studiază în limba minorităților naționale vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Centre de examen

Simularea probelor scrise în cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2024, pentru cei 5.022 de elevi se desfășoară în 58 de centre de examen, organizate la nivelul județului Cluj.

În conformitate cu legislația în vigoare, O.M.E. nr.6760/2023, privind organizarea simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, comunicată unităților de învățământ preuniversitar, rezultatele obținute la simularea examenului național de bacalaureat, sesiunea martie 2024 nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. Acestea vor fi comunicate direct elevilor, de către cadrele didactice care predau la clasă, în data de15 martie 2024, conform calendarului Ministerului Educației.

La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele pot fi trecute în catalog. Nota fiecărei lucrări din cadrul simulării examenului național de bacalaureat 2024 se stabilește în conformitate cu prevederile art.12, alin. (1) și (2) din O.M.E., nr. 6156/2023, privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024″, arată Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.

Noutatea de la simularea pentru Bac

Elementul de noutate al acestei sesiuni a simulării examenului național de bacalaureat constă în faptul că, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor vor fi scanate și încărcate pe platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, urmând ca acestea să fie distribuite, aleatoriu, unor profesori evaluatori, din alte județe, decât cel de proveniență a lucrărilor.

„Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe unitate școlară.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării examenului național de bacalaureat 2024 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a XII-a/a XIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

În acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ preuniversitar în care se desfășoară simulările examenelor naționale îndeplinesc atribuții specifice și asigură organizarea și desfășurarea optimă a întregului proces”, mai arată ISJ Cluj.

Rezultatele obținute de către elevi la simularea examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2024 sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Cazurile speciale

Cele 50 de cazuri speciale, existente la nivelul județului Cluj, vor fi gestionate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, centre de examen din județul Cluj, potrivit Procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale, care conține cadrul procedural unitar pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare (tulburare de spectru autist cu sau fără tulburări de sănătate intelectuală asociate, tulburări specifice de învățare, tulburări cu deficit de atenție/hiperactivitate, tulburări de dezvoltare intelectuală și alte tulburări de neurodezvoltare), care susțin examenele naționale.

Simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat 2024 se organizează la următoarele disciplinele: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.

Subiectele sunt elaborate pe baza conținuturilor şi a competențelor asociate acestora, conform programelor de examen valabile pentru simularea examenul național de bacalaureat, sesiunea martie 2024, aprobate de Ministerul Educației, https://www.edu.ro/simulare_2024_microghid_informativ

Subiectele și baremele se afișează în fiecare zi a probelor de examen, la ora 15:00, pe site-ul Ministerului Educației.

Ce spune şeful ISJ Cluj

„Simularea examenelor naționale este foarte importantă pentru ca elevii să se acomodeze cu condițiile de desfășurare a unui examen național, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen, cu încadrarea în timpul de lucru destinat redactării probelor scrise.

Deopotrivă, în acest an școlar, în care evaluarea lucrărilor este digitalizată, consider că este binevenită această simulare și pentru cadrele didactice implicate în această activitate, pe de o parte, profesorii asistenți, care vor scana lucrările și le vor încărca în platforma creată de minister în acest scop, iar pe de altă parte, profesorii evaluatori, care se vor conecta pe platformă și vor descărca seturile de lucrări transmise lor spre evaluare.

Totodată, simularea examenului național de bacalaureat permite elevilor și cadrelor didactice elaborarea unui plan de măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire a elevilor, până la data desfășurării examenelor propriu-zise,” a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

U Cluj se apropie de CFR. Clasamentul la zi

Publicat

De

După ultimele meciuri din Superliga la fotbal, U Cluj a ajuns pe locul 6 în clasamnet, loc de play off, la 11 puncte în spatele rivalei sale din Cluj, CFR, echipă care s-a îndepărtat la 12 puncte de liderul FCSB.

Rezultate:

Vineri 27 februarie

FCU 1948 Craiova – FC Politehnica Iaşi 1-1 (1-1), Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
Au marcat: Jibril Ibrahim (19), respectiv Adel Bettaieb (45+1).
Cartonaş roşu: Mihai Bordeianu (Poli Iaşi, 90+1).
Arbitru: Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca); arbitri asistenţi: Alexandru Cerei (Cluj-Napoca), Ciprian Florin Danşa (Satu Mare); al patrulea oficial: Sorin Vădana (Cluj-Napoca)
Arbitru video: Marcel Bîrsan (Bucureşti); arbitru asistent video: Iulian Dima (Bucureşti)
Observatori: Cristina Babadac (Reşiţa) – CCA, Ion Cîţoi (Bucureşti) – LPF

Dinamo Bucureşti – AFC Hermannstadt 1-0 (1-0), Stadion Arcul de Triumf – Bucureşti
A marcat: Goncalo Gregorio (25).
Arbitru: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitri asistenţi: Vasile Marinescu (Bucureşti), Ferencz Tunyogi (Zalău); al patrulea oficial: Robert Avram (Piteşti)
Arbitru video: Marian Barbu (Făgăraş); arbitru asistent video: Stelian Slabu (Braşov)
Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) – CCA, Paul Mincu (Bucureşti) – LPF

SC Oţelul Galaţi – FC CFR 1907 Cluj 2-2 (1-1), Stadion Oţelul – Galaţi
Au marcat: Alexandru Mihai Pop (36), Juri Cisotti (90+6 – penalty), respectiv Philip Otele (45), Panagiotis Tachtsidis (88 – penalty).
Arbitru: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti); arbitri asistenţi: Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti), Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava); al patrulea oficial: George Cătălin Găman (Craiova)
Arbitru video: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova); arbitru asistent video: Claudiu Marcu (Constanţa)
Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) – CCA, Marin Barbu (Bixad/Satu Mare) – LPF

Miercuri 28 februarie
FC Universitatea Cluj – FC Farul Constanţa 1-0 (1-0), Cluj Arena – Cluj-Napoca
A marcat: Dan Nistor (34).
Cartonaş roşu: Cristian Ganea (Farul, 90+5).
Arbitru: Istvan Kovacs (Carei); arbitri asistenţi: Ovidiu Artene (Vaslui), Mihai Marius Marica (Bistriţa); al patrulea oficial: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent video: Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe)
Observatori: Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Claudiu Boaru (Mediaş) – LPF

FC Rapid Bucureşti – AFC UTA Arad 4-1 (2-1), Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti
Au marcat: Albion Rrahmani (1, 82), Robert Bădescu (13), Borisav Burmaz (90+6), respectiv Claudiu Micovschi (44).
Arbitru: Cătălin Popa (Piteşti); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Adrian Popescu (Craiova); al patrulea oficial: Ovidiu Robu (Chitila)
Arbitru video: Rareş George Vidican (Satu Mare); arbitru asistent video: Andrei Moroiţă (Ploieşti)
Observatori: Corneliu Fecioru (Bucureşti) – CCA, Viorel Anghelinei (Galaţi) – LPF

Joi 29 februarie
AFC Botoşani – ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 1-2 (0-2), Stadion Municipal – Botoşani
Au marcat: Enzo Lopez (78), respectiv Nicolae Păun (24), Gabriel Debeljuh (31).
Eduard Florescu (FC Botoşani) a ratat un penalty în min. 65 (a apărat Dinu Moldovan).
Cartonaş roşu: Andrei Dumitrescu (Sepsi OSK, 90+9).
Arbitru: Andrei Antonie; arbitri asistenţi: Valentin Avram, Andrei Constantinescu; al patrulea oficial: Bogdan Dumitrache (toţi din Bucureşti)
Arbitru video: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti); arbitru asistent video: Marius Omuţ (Satu Mare)
Observatori: Sorin Boca (Iaşi) – CCA, Cătălin Cursaru (Ploieşti) – LPF

FC Petrolul Ploieşti – Universitatea Craiova 2-3 (1-2), Stadion ”Ilie Oană” – Ploieşti
Au marcat: Marian Huja (45+1), Gheorghe Grozav (47), respectiv Jovan Markovic (32), Ştefan Baiaram (40, 59).
Andrei Ivan (Universitatea) a ratat un penalty în min. 83 (a apărat Lukas Zima).
Cartonaş roşu: Basilio Ndong (Universitatea, 90+9).
Arbitru: Ionuţ Coza (Cernica); arbitri asistenţi: Vladimir Urzică (Piatra Neamţ), Alexandru Vodă (Alba Iulia); al patrulea oficial: Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad); arbitru asistent video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti)
Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – CCA, Marin Petrache (Săbăreni/Giurgiu) – LPF

FC Voluntari – FC FCSB 1-2 (1-0), Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari
Au marcat: Andrei Dumiter (16), respectiv Florinel Coman (48, 54).
Arbitru: Sebastian Colţescu (Bucureşti); arbitri asistenţi: Ionel Valentin Dumitru (Gherghiţa/Prahova), Cosmin Vatamanu (Bucureşti); al patrulea oficial: Ionela Alina Peşu (Craiova)
Arbitru video: Radu Petrescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Valentin Porumbel (Olteniţa)
Observatori: Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Eduard Alexandru (Ploieşti) – LPF

Clasament

loc echipa M V E Î GM-GP P
1 FCSB 28 18 7 3 52-24 61

2 Rapid 28 14 9 5 50-31 51

3 CFR Cluj 28 14 7 7 52-28 49

4 Universitatea Craiova 28 12 9 7 44-36 45

5 Farul Constanţa 28 11 8 9 36-37 41

6 Universitatea Cluj 28 9 11 8 34-38 38

7 Sepsi OSK 28 10 7 11 37-33 37

8 FC Hermannstadt 28 8 13 7 32-29 37

9 UTA 28 9 10 9 33-40 37

10 Petrolul Ploieşti 28 7 14 7 28-29 35

11 Oţelul Galaţi 28 6 15 7 29-31 33

12 FC U Craiova 1948 28 9 4 15 40-45 31

13 Politehnica Iaşi 28 7 10 11 32-43 31

14 FC Voluntari 28 6 9 13 31-45 27

15 Dinamo 28 7 4 17 21-41 25

16 FC Botoşani 28 3 11 14 30-51 20

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Dinos and Sea Monsters: EXPOZIȚIE de animale marine gigant și DINOZAURI animatronici, în Iulius Parc din Cluj-Napoca

Publicat

O parte dintre misterele erei mezozoice pot fi descoperite, în Iulius Parc, la o expoziție de animale marine gigant și dinozauri animatronici. „Călătoria” fascinantă printre Sea Monsters precum Mosasaur, Megalodon, Mososaurus, dar și alții durează toată luna martie. Programul de vizitare este zilnic, în intervalul orar 10.00-20.00. Așa că, ia cu tine pofta de cunoaștere și hai să pătrunzi în lumea celor mai impresionante creaturi ale tuturor timpurilor.

Iulius Parc devine și primăvara aceasta ținutul celor mai prietenoase animale gigant din toate timpurile pentru că, în luna martie, găzduiește expoziția Dinos and Sea Monsters.

FOTO. Dinos and Sea Monsters: EXPOZIȚIE de animale marine gigant și DINOZAURI animatronici, în Iulius Parc din Cluj-Napoca

Aici veți întâlni 35 de exponate animatronice, printre care:

– Mosasaur, un animal marin asemănător unei șopârle uriașe, perfect adaptat pentru a înota în mare precum un șarpe;

– Megalodon, un rechin ce a dispărut în urmă cu 2,6 milioane de ani. Este considerat unul dintre cei mai mari prădători marini din istoria planetei;

– Mososaurus, o șopârlă din epoca dinozaurilor care trăia în mare. Avea dinți striați, diferiți de cei ai oricăror reptile cunoscute;

– Plesiosaurus, un dinozaur de dimensiune gigantică ce ar putea fi strămoșul balenelor și delfinilor din prezent;

– Diplodocus, cea mai înaltă creatură care a existat vreodată pe Pământ. Se ridică la o înălțime de peste 11 metri echivalentul a două girafe puse una peste cealaltă;

– Dimetrodon – strămoșul terapsidelor (grupa de animale din care au evoluat mamiferele). Se evidențiază prin creasta semicirculară, poziționată deasupra prelungirilor vertebrelor de pe spate așa că o să-l identifici ușor.

Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 1 – 31 martie,  în intervalul orar 10.00 – 20.00, iar taxa de intrare este de 30 lei. De asemenea, princhindeii cu vârstă mai mică de 3 ani au intrarea liberă. Toți copiii care vin în grupuri mai mari de 10 persoane plătesc 25 de lei/copil. Însoțitorul are  intrare liberă. Acces gratuit au și persoanele cu dizabilități, alături de un însoțitor.

În luna martie, Iulius Parc este locul ideal pentru iubitorii de istorie, dinozauri și…. distracție!

Citește mai departe

ECONOMIE

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Publicat

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Construction & Infrastructure Summit, cel mai important eveniment de profil din România, a adunat, în februarie, la Chios Lounge, specialiști din construcții, industrii auxiliare și autorități de reglementare.

Au fost înregistrate 650 cereri de participare, scrie Transilvania Business.

La eveniment au participat manageri ai companiilor majore din construcții și instalații, ai firmelor de proiectare și arhitectură și ai dezvoltatorilor imobiliari.

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai universităților și autorităților implicate în activitatea acestor industrii, sub forma unui mediu construit special în vederea asigurării unei comunicări directe și nemijlocite a factorilor de decizie.

„Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe”

Printre temele dezbătute s-au aflat parteneriatele, decarbonizarea și criza de personal.

„Mă bucur ca breasla constructorilor a reușit să se adune în orașul cel mai frenetic din punctul de vedere al dezvoltărilor de toate felurile din România. Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe, să ne întâlnim și în alte localități cu astfel de ocazii.

Pentru orice companie, spiritul Ardealului, al Clujului pot să aducă un plus major care să o ajute să crească sănătos pe o perioadă îndelungată. Bucureștiul e capitala României, dar în ultimii 10 ani Clujul a fost dat întotdeauna ca exemplu pentru de cele mai bune lucruri, inclusiv pentru competiții sportive sau evenimente culturale”, a spus Cristian Erbașu, director general al companiei „Construcții Erbașu”.

Au participat și numeroși invitații speciali: din mediul de afaceri, Dan Pitic – Scala & Ax Perpetuum, Alexandru Fulga – Concrete & Design Solutions, iar din partea instituțiilor și organizațiilor, Viorel Pleșa – Garda de Mediu Cluj, Radu Rațiu – Comisia de Urbanism Cluj-Napoca, Ciprian Neag – Inspectoratul de Poliție al Județului, Dinu Popescu – ARIC, Cosmin Morărescu – Ordinul Arhitecților Filiala Transilvania.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax