Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Rezident întors la Cluj după 2 ani lucrați la spitale din Irlanda: Încurajez tinerii să vadă cum funcționează alte sisteme

Publicat


Mihai Oprea, absolvent al UMF Cluj-Napoca, este medic rezident în anul V, iar în urmă cu 2 ani a plecat în Irlanda, pentru a căpăta experiență și a vedea cum este sistemul de sănătate din această țară. În luna ianuarie s-a întors acasă, la Cluj.

Într-un interviu pentru Cluj24, Mihai vorbește despre experiența irlandeză și despre ce crede s-ar putea schimba în bine și în România.

Rezident întors la Cluj după 2 ani lucrați la spitale din Irlanda: Încurajez tinerii să vadă cum funcționează alte sisteme

Rep: Cum ați ajuns în Irlanda și de ce?

M.O: Eu am fost voluntar la SMURD încă din anul I de facultate, în 2014, ar fi acum 10 ani de când am început activitatea SMURD. Am lucrat inițial ca paramedic voluntar cât am fost student la Medicină, după care, când am terminat Medicina, am intrat în programul de rezidențiat în anestezie și terapie intensivă și în paralel am continuat pregătirea ca medic în formare cu cei de la SMURD.

După perioada Covid, la final de 2021, am pus Rezidențiatul pe pauză și am plecat în Irlanda pentru niște stagii medicale.

Trebuia să fie, inițial, o perioadă mai scurtă, dar apoi mi s-au oferit locuri de muncă mai bune și posibilitatea de a mă pregăti în centre medicale și am acceptat. Am stat doi ani de zile în Irlanda.

A fost o perioadă foarte bună, și simplă, dar și complicată. Am fost alături de familie. Am plecat cu doi copii, am venit cu trei, dar asta a făcut lucrurile sa fie un pic mai acceptabile.

O perioadă de 6 luni am fost în Mullingar, la 70 de km de Dublin și apoi m-am mutat în Dublin, unde am lucrat la Spitalul St. James’s, care are cel mai mare număr de paturi din Irlanda, un centru foarte bun, de referință, cu o echipă foarte bună, mai ales pe partea de terapie intensivă, unde am putut să lucrez și eu.

După un an de zile am plecat, pentru 6 luni la Crumlin, un spital de copii de referință din Dublin.

Merită experiența unui alt sistem

Rep: Pentru ce tip de specializare ați plecat în Irlanda?

M.O: În țară eram în programul de anestezie și terapie intensivă și m-am dus pe aceeași specializare, iar perioada pe care am petrecut-o în Irlanda poate să-mi fie recunoscută și să-mi continui Rezidențiatul.

Am plecat la finalul anului 2 de Rezidențiat, am venit înapoi în anul 5 și îmi continui Rezidențiatul, adică mai am un an de zile și apoi să-mi dau examenul de specialitate și să devin medic specialist.

Rep: Care a fost experiența în Irlanda față de România? Care sunt diferențele? Adică merită să lucrezi acolo ca medic?

M.O: Cu siguranță merită experiența de a merge într-un alt sistem să vezi cum merg lucrurile, cât de diferite sunt și să vezi ce poate fi optimizat.

Ce mi-a plăcut cel mai mult acolo a fost interacțiunea cu colegii. Irlandezii sunt în general foarte calmi, iar lucrurile sunt la fel și în spital. Toată lumea e amabilă, poți povesti foarte simplu, poți să ai o relație foarte cordială cu superiorii tăi, poți discuta cazuri.

Acolo toată lumea știa foarte bine ce poziție are și fiecare și-o respecta. Adică eu nu aveam voie să fac alte lucruri sau să mă bag peste munca asistentului.

De multe ori asistentul te pune la punct dacă tu, ca medic, încercai să organizezi lucrurile într-un mod diferit față de protocoalele lor.

Importanța muncii în echipă

Am învățat de la ei cât de importantă e munca în echipă, respectul între colegi, dar și ca toată lumea să se simtă în siguranță din punct de vedere psihologic la locul de muncă.

Toată lumea avea interesul pacientului în minte, să își desfășoare activitatea încât să le fie bine pacienților. Acest aspect poate avea legătură și cu faptul că există mult mai mult personal decât în România. De exemplu, în Terapie Intensivă aproape tot timpul este un raport de unu la unu, adică un asistent și un pacient.

Asta face ca nivelul de stres al personalului medical scade foarte mult și poți să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Vei fi foarte interesat să-ți desfășori activitatea foarte bine la un pacient dacă tu ai doar un singur pacient.

Când vorbeam de câte paturi avem, însemna, de fapt, de câți asistenți și medici disponibili avem pentru un pat cu un pacient, de care să ne putem ocupa la standardele pe care le avem de îndeplinit.

Managementul face diferența

Rep: Ca dotare cu aparatură și echipamente medicale sunt în spitalele din Irlanda?

M.O: Nu mi se pare că au lucruri mai bune neapărat decât avem noi. Aceleași ventilatoare le-am văzut și la noi, aceleași aparate, unele pe care ei nu le aveau, cum sunt monitoarele hemodinamice. Ei probabil nu simt ca au nevoie de ele.

Infrastructura lor medicală nu e neapărat genială, au început să renoveze spitalele și să construiască altele noi. Multe dintre spitale sunt clădiri destul de vechi în care tot au adăugat.

Acum se finalizează lucrările la Spitalul Național de Copii, care este unul ultramodern și futurist.

Dar ce am observat ca diferență foarte mare este managementul, care e făcut de oameni pregătiți pentru asta. E ca un board de directori, au oameni în pozițiile cheie care sunt competenți, care sunt manageri, nu neapărat medici, care știu să conducă o unitate. Fiecare spital este condus ca o companie care trebuie să-și respecte îndatoririle.

Nu am văzut să fie probleme cu medicamente, de aprovizionare. N-aș putea spune că excelează în aparatură, cu toate că unele sunt foarte bune, dar mi-a plăcut că au departament de ingineri clinici.

Dacă am o problemă cu un aparat medical, nu mă apuc eu ca medic să mă uit cum să scot o valvă, să pun alta. Chem inginerul care numai cu asta se ocupă și care face mentenanță la aparat.

Concentrare pe pacient

Eu, ca medic, nu am nicio treabă cu mentenanța aparatului. Sigur, trebuie să îl verific, să fac verificările de natură clinică, dar la cele de natură tehnică nici nu am voie să mă ating. Și asta mi-a plăcut foarte mult, nu trebuia să îmi bat eu capul ca medic și cu aceste probleme tehnice, și puteam să mă concentrez strict pe pacient.

Și mi-a mai plăcut ceva, empatia față de pacienți care nu a lipsit niciodată în cei doi ani petrecuți în Irlanda. Nu există să intri la un pacient în salon și să nu saluți, să nu te prezinți, să nu îi explicit ce proceduri medicale aplici.

Și apoi vine partea de managementul calității în spital, unde am învățat destul de multe, pentru că la St. James’ s erau câțiva consultanți foarte buni și am avut șansa să învăț de la ei cum se face un audit, cum se face o întâlnire de evaluare. Erau întâlniri în care se discutau cazurile care au mers prost sau care erau mai deosebite, dar nu doar că se discutau, ci era ceva natural să se dezbată cum putem îmbunătății serviciul și chiar se implementau acele măsuri.

Lucruri puse în mișcare

Am avut eu un caz în care unul dintre pacienții mei de pe secția de arși a sângerat masiv și lucrurile s-au mișcat greu, adică a trebuit să mă chinui să aduc sânge, încălzitor de perfuzii, să mobilizez staff-ul și s-a discutat problema. Am fost impresionat să văd că nu doar s-a notat pe hârtie, ci foarte repede s-au luat măsuri reale să schimbe lucrurile pe acea secție.

Alt exemplu. Dacă mergeam la consultant și îi spuneam că vreau să fac un proiect educațional sau să schimb un protocol, nu aveai nicio rezistență, din contră, erai sprijinit și încurajat pentru că ei știau că beneficiază secția și pacientul.

Cumva lucrurile progresează nu doar din direcția asistentului-șef sau a medicului-șef, ci sunt foarte mulți oameni cu responsabilități clinice sau non-clinice care se ocupă de partea lor, de audit, cercetare de educație.

Medicii români, bine pregătiți

Rep: Care a fost interacțiunea cu pacienții și colegii din spitale când aflau că ești din România?

M.O: În Irlanda sunt foarte mulți străini, foarte mulți imigranți. Faptul că anestezistul nu e irlandez era la ordinea zilei. Dar nu a fost nici o problemă, doar la început am avut mici dificultăți cu limba, erau mulți termeni tehnici. Ce am observat e că, în general, românii sunt foarte apreciați în Irlanda, medicii sunt foarte bine pregătiți.

Am venit înapoi convins fiind că și noi facem ceva bine. Mă gândeam că, în România, există unele chestii care merg prost, dar trebuie să facem și ceva bine dacă aproape toți colegii mei care au mers în Irlanda au primit review-uri foarte bune.

Eu în fiecare spital în care am fost, la final oamenii au fost încântați și replica lor era următoarea: orice rezident român am avut s-a descurcat foarte bine, ne-a plăcut de el, a primit recomandări și a progresat mai departe.

Deci sunt absolut convins că ceva trebuie să facem bine în țară și de multe ori mă gândesc ce înseamnă acel ceva. În Irlanda, dacă văd că ventilatorul este stricat, chem inginerul să îl repare, dar în România cumva ești obligat să te descurci, să găsești o soluție, să faci ceva ca lucrurile să funcționeze.

Și cred ca acest lucru creează reziliență, iar asta poate fi un avantaj.

Stau bine la infecții nosocomiale

Rep: Ce ați constatat din punct de vedere al infecțiilor nosocomiale în spitalele irlandeze?

M.O: Este fenomenal de bine. Inițial, când m-am dus acolo, am fost șocat. M-am dus la blocul operator și am vrut să salut medicul care trebuia să mă primească, iar acesta mi-a făcut semn să intru, deși eram în haine de stradă.

La noi, în România, de regulă ai filtru în care intri cu primul set de haine clinice, intri într-o cameră și te schimbi și ieși pe cealaltă ușă cu alte haine clinice pe care le folosești doar în blocul operator.

Acolo nu. În aceleași haine ieșeam afară să mănânc, veneam înapoi în Terapie Intensivă, după care mă duceam în sala de mese. Și îmi imaginam ”ce infecții au ăștia aici”. Dar nici vorbă, nu sunt infecții cu germenii multirezistenți. Am văzut foarte, foarte puține cazuri.

De asemenea, e foarte important și cum se folosesc antibioticele. În fiecare spital aveam un protocol specific spitalului. Dacă eu eram de gardă, noaptea doar rezidenții fac gardă, iar specialiștii sunt acasă și poți să vorbești cu ei la telefon, și cum nu știam antibioticele așa de bine, aveam o aplicație în care intram și care îmi sugera ce antibiotic trebuia să folosesc.

Dacă tot nu eram sigur că un antibiotic e bun sau nu puneam mâna pe telefon și sunam infecționistul care era întotdeana de gardă și care îmi spunea ce și cum și eram și eu mai relaxat.

Dacă erai într-un spital mic, atunci puteai suna în Dublin dacă aveai nevoie de un sfat.

Training în ultima zi de lucru

Toată lumea a fost foarte de treabă. Țin minte un lucru care m-a fascinat. Eu nu aveam făcut trainingul pentru transfuzii sangvine, nu aveam certificarea lor și m-am dus să caut hematologul care făcea acea pregătire.

Era o doamnă, o găsesc pe coridor și i-am zis că am nevoie de pregătire. Și îmi spune: ”Ce bine că ai venit la mine, hai că te ajut. Eu sunt în ultima mea zi de lucru, astăzi mă pensionez, dar o să-ți fac ție trainingul”.

Deci doamna își aduna lucrurile din birou în cutie că se pensiona și, totuși, pentru că eu i-am cerut să-mi facă trainingul s-a așezat lângă mine și m-a ajutat. Mă gândeam că în ultima zi de lucru ar fi ultimul lucru de care i-ar fi păsat, să mai facă training și mai ales doar pentru o persoană.

Am mai observat că oamenii veneau relaxați la muncă la spital ceea ce mi-a plăcut și m-a făcut să văd cu alți ochi munca aceasta.

Se pot face lucruri frumoase și la Cluj

Rep: Cu ce experiență ai venit înapoi? Ce ai vrea să transpui în practică în România din ceea ce ai învățat în Irlanda?

M.O: Am avut o viață foarte bună în Irlanda din punct de vedere profesional. Mi-am făcut și câțiva prieteni, dar principalul aspect care mi-a lipsit a fost familia și oamenii apropiați. Sunt zboruri directe din Cluj către Dublin, eram la 3 ore și jumătate distanță de țară, dar simțeam așa că nu e același mediu.

Apoi, noi avem încă un proiect, ”Academia de Prim Ajutor”, în care predăm cursuri de prim ajutor și era greu să o fac de acolo, iar aici simt că ar avea un impact foarte mare și acesta a fost un motiv important pentru care am revenit acasă.

În plus, soția mea e moașă și consultant în alăptare și vrea să ajute mămicile de la noi, pentru că e nevoie foarte mare de oameni cu aceste cunoștințe în comunitate. Deci aveam amândoi și aceste proiecte la care ținem.

De asemenea, am înființat o asociație prin care dorim să facem cursuri de prim ajutor în școli, care să fie gratuite, astfel încât toți elevii să aibă acces la ele.

Apoi am avut și sentimentul că am învățat foarte multe din țară și, cumva, datorez asta comunității de aici, datorez asta medicilor care au avut răbdare cu mine să mă învețe, celor de la SMURD, celor din Spitalul Clinic Județean și de la Municipal, unde am lucrat cu niște anesteziști foarte buni.

Simt că se pot face foarte multe lucruri frumoase și aici la Cluj și avem datoria să încercăm, să vedem dacă putem implementa lucruri precum managementul calității, partea de audit și de proiecte educaționale.

Cursurile sunt importante

În direcția aceasta am un interes foarte mare, și pe partea clinică cu anestezie și terapie intensivă, dar mai ales pe partea de educație clinică, educație medicală, atât pentru personalul medical, cât și pentru populația generală.

Cred că avem un deficit destul de mare, la nivelul populației generale, în a înțelege ce se întâmplă în lumea medicală, în a înțelege ce boală ai, cum se tratează, ce se întâmplă în spital, ce poate face un spital sau ce poate face un medic și ce nu poate face.

Și există deficit și din punct de vedere al personalului medical, mai ales pe partea non-clinică, spre exemplu abilitatea de a interacționa eficient cu pacienții.

Poate ce am învățat în Irlanda e cumva ruta pe care ai putea să aduci oameni care au competențele acestea și să le implementezi aici.

Singurul curs pentru comunicare l-am făcut prin anul 1 de facultate și apoi n-am mai avut nici o pregătire despre cum să interacționez cu pacientul, cum să dau o veste proastă, lucruri pe care ai nevoie să le înveți prin cursuri de formare.

Aceste lucruri am văzut că sunt foarte frecvente în Irlanda, foarte multe cursuri pe partea aceasta și ești obligat să le urmezi.

Ca să pot să lucrez la Spitalul St. James’s, am fost obligat să fac 12 cursuri pe o platformă de e-learning pe care o avea spitalul, de la lucruri de baza precum prevenirea și stingerea incendiilor, manipularea greutăților, dar mai ales cum să comunici o veste proastă, cum te asiguri că un copil nu e supus unui abuz, cum îi protejezi pe vârstnici de abuzuri.

Și nu doar medicii făceau aceste cursuri, ci și asistenții, infirmierii, brancardierii, toată lumea.

Tinerii, încurajați să plece și să se întoarcă

Simt că pe partea aceasta există foarte multe lucruri de făcut și sunt foarte mulți oameni care la nivel personal le fac în țară, dar trebuie o practică unitară.

Cred că aceasta aș putea eu să ofer, să-mi aduc aportul managerial pe care l-am dezvoltat și în perioada în care am fost la SMURD și am făcut diferite proiecte cu ei, după aceea prin Academia de Prim Ajutor.

Încurajez cât mai mulți tineri să plece prin alte țări să vadă cum funcționează alte sisteme și apoi să vină acasă, să vedem cum putem să facem toți treabă bună pentru România.

Pune umărul în comunitate

Rep: Ai mai fi putut rămâne în Irlanda?

M.O: Sigur că da. Tentația a fost mare, mai ales că cei de la Spitalul ”Mater Misericordiae” din Dublin, unde există cea mai performantă terapie intensivă din insulă, mi-au oferit un loc de muncă chiar înainte să vin spre Cluj. Am refuzat.

Nu a fost ușor, dar mi-am propus să revin în țară, să încerc să pun si eu umărul la comunitatea care m-a pregătit, cu gândul de a mă readapta și a-mi regăsi locul. Și sunt sigur că o voi face. Suntem prea mulți oameni care ne dorim o zi de mâine mai bună.

Fiind rezident în anul 5, voi continua modulele la Spitalul Clinic Județean de Urgență și la cel Municipal, apoi după susținerea examenelor finale voi încerca să îmi găsesc un loc de muncă în unul din spitalele noastre și, foarte important pentru mine, să continuăm educația medicală și cursurile prin Academia de Prim Ajutor.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Traficant de droguri străin, prins în flagrant la Cluj. Vindea cocaină adusă din Italia

Publicat

Un bărbat străin a fost prins în flagrant de procurorii DIICOT în timp ce încerca să vândă cocaină adusă din Italia pe raza municipiului Cluj-Napoca. Cum opera traficantul?

Un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant de procurorii DIICOT în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Inculpatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

„La data de 25.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus reținerea unui inculpat (cetățean străin), cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de introducere în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Prins în flagrant în timp ce vindea cocaină la Cluj

Bărbatul a fost prins în flagrant de procurori în timp ce vindea 100 de grame de cocaină pentru suma de 6.500 de euro. Drogurile erau cumpărate din Italia și introduse în țară printr-o firmă de curierat din Botoșani.

„Măsura a fost luată după ce, în aceeași zi,  acesta a fost prins in flagrant pe raza municipiului Cluj Napoca, în timp ce comercializa cantitatea de 100 grame cocaină, pentru suma de 6.500 de euro.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, inculpatul a procurat drogul de mare risc din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat. Geanta în care se afla ascunsă cocaina a fost ridicată de acesta de la un punct de lucru al societății de transport situat în municipiul Botoșani”, arată procurorii DIICOT.

Bărbatul a vândut cocaină în mai multe rânduri și în anul 2023.

„Materialul probator administrat în cauză a  mai relevat că pe parcursul anului 2023, acesta a vândut în mai multe rânduri cocaină cu suma de 45 euro pentru un gram”, se mai arată în comunicat.

Arestat preventiv pentru 30 de zile

În urma perchezițiilor la cazarea inculatului din județul Cluj, procurorii au ridicat 43 de grame de cocaină și mai multe obiecte folosite pentru manipularea substanței.

Vineri, un judecător din cadrul Tribunalului Hunedoara a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 30 de zile.

„Astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Hunedoara a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.(…)

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală precum și de prezumția de nevinovăție”, mai transmite instituția.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Primarul Emil Boc, numit la Paris în board-ul Convenției globale a primarilor pentru climă și energie (GCoM)

Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost numit, la Paris, membru în cadrul board-ului organizației Global Covenant of Mayors for Climate & Energy (GCoM).

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost inclus joi, 25 iulie 2024, la Paris, în Consiliul Convenției globale a primarilor pentru climă și energie (GCoM).

„Este o onoare să fiu numit în Consiliului de Administrație al Pactului Global al Primarilor pentru Climă și Energie. Sunt încrezător în eforturile Consiliului și onorat să lucrez cu acest grup ambițios de lideri locali pentru a promova la nivel local, național și global obiectivele comunităților noastre și viziunea pentru un viitor mai sustenabil și mai rezilient”, a declarat Emil Boc.

Cea mai mare alianță globală a primarilor pentru climă

Convenția globală a primarilor pentru climă și energie (GCoM) este cea mai mare alianță globală a primarilor pentru climă – reprezentând peste 13.000 de orașe și administrații locale și 1,2 miliarde de oameni.

Ca membru al board-ului, primarul Emil Boc va lucra alături de copreședinții Michael R. Bloomberg, trimis special al ONU pentru ambiția și soluțiile climatice, fondator al Bloomberg Philanthropies și Bloomberg LP, Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Green Deal european, relații interinstituționale și previziune şi alți reprezentanți ai administrațiilor locale.

Primarii vor ajuta guvernele să atingă ambițiile Acordului de la Paris

Împreună, aceștia vor spori ambiția globală în materie de climă prin promovarea și sprijinirea acțiunilor locale în domeniul climei. Reprezentând Asia de Sud și Uniunea Europeană și Europa de Vest, primarii își vor reprezenta regiunile pe scena mondială, catalizând acțiunile climatice ale orașelor pentru a ajuta guvernele naționale să îndeplinească cele mai înalte ambiții ale Acordului de la Paris.

Alături de primarul Emil Boc, în boardul GCoM a fost numită și doamna Pratibhaben Jain.

„Primarii susțin soluții locale unice la provocările globale”

„Primarii Jain și Boc sunt hotărâți să abordeze criza climatică cu soluții inovatoare și bazate pe date. Conducerea lor în cadrul consiliului va ajuta orașele să-și accelereze progresele în reducerea emisiilor, îmbunătățirea sănătății publice și salvarea mai multor vieți”, a declarat Michael R. Bloomberg, trimisul special al Secretarului General al ONU pentru ambiție și soluții climatice și fondator al Bloomberg Philanthropies.

„Peste tot în lume, primarii susțin soluții locale unice la provocările globale”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru European Green Deal, relații interinstituționale și prospectivă. „Suntem încântați să le urăm bun venit primarilor Jain și Boc în acest grup dinamic de lideri locali ai climei pentru a continua mobilizarea eforturilor de transformare în regiunile lor și nu numai.”

În contextul prezenței la Paris, primarul Emil Boc – împreună cu ceilalți membri ai board-lui – au fost invitati de către primarul Parisului, Ann Hidalgo, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Clujul vrea să devină neutru până în 2030

Al doilea oraș ca mărime din România, Cluj-Napoca este unul dintre cele 112 orașe din UE care își propun să atingă neutralitatea climatică în 2030, ca parte a misiunii UE privind neutralitatea climatică și orașele inteligente. Sub conducerea primarului Boc, Clujul a stabilit obiective climatice ambițioase. În timpul mandatului său de primar, din 2004 până în 2008 și din 2012 până în prezent, Boc a pus accentul pe integrarea unor acțiuni climatice solide în planificarea urbană pentru a promova reziliența la schimbările climatice, decarbonizarea și accesul echitabil la energie.

GCoM este cea mai mare alianță globală a orașelor în domeniul schimbărilor climatice, reunind o coaliție globală de peste 13 000 de orașe și administrații locale și peste 100 de parteneri de sprijin.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Studii de fezabilitate pentru linia de mare viteză Budapesta-Cluj-București. Ciolacu: „Un proiect fanion la nivel bilateral”

Publicat

De

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri că a convenit cu omologul său ungar, Viktor Orban, începerea studiilor de fezabilitate pentru legătura feroviară de mare viteză Budapesta-București. Linia de cale ferată ar urma să traverseze și Clujul.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut vineri o întâlnire cu premierul ungar, Viktor Orban, în urma căreia anunță că cele două guverne au convenit să înceapă studiile de fezabilitate pentru realizarea legăturii feroviare de mare viteză Budapesta – București. Linia de cale ferată ar urma să traverseze și Clujul.

Ciolacu: „Începem studiile de fezabilitate”

Proiectul, catalogat de Marcel Ciolacu drept un „proiect fanion”, este unul strategic și de interes regional, cu impact asupra transportului feroviar în Europa Centrală.

„Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. (…)

I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de etnie.  Totodată, am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral – legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale”, a arătat Marcel Ciolacu.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de vineri, șefii executivului român și al celui maghiar au discutat despre aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Clujul, conectat prin linie de mare viteză la Budapesta

Realizarea unei căi ferate de mare viteză care să lege Budapesta de Cluj și de București este vehiculată în spațiul public de ani buni, însă fără mari progrese concrete.

Amintim că, primăvara aceasta, Adina Vălean, la acea vreme comisar european pentru transporturi, arăta că linia de tren de mare viteză București-Budapesta încă prezintă interes crescut din partea guvernului ungar, în special în ceea ce privește tronsonul până la Cluj-Napoca.

Ea arăta că intenția de a asigura o linie de tren de mare viteză pe o distanță neîntreruptă între Budapesta, Cluj-Napoca și mai departe până la București nu este însă abandonată, ci se află în curs de realizare, pe diverse porțiuni de pe traseul București-Oradea, în diverse stadii de execuție.

Pentru linia de tren de mare viteză care ar urma să lege rețeaua națională feroviară de cea central și vest-europeană, Ministerul Transporturilor prezenta în primăvara anului 2022 două variante. Primul traseu este prin Pitești,  Sibiu, Cluj și Oradea cu o lungime de 590 km, în timp ce al doilea este un traseu hibrid care să includă unele segmente modernizate pentru viteza de 160 km/h (Coridorul Brașov – Arad prin CEF și POIM sau Cluj – Episcopia Bihor prin PNRR) combinat cu aliniament nou pentru viteze de peste 200 km/h.

De la Cluj la Budapesta, în trei ore și jumătate

Ministrul ungar al Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár, a anunțat, cu ocazia unei vizite la Cluj-Napoca de anul trecut, că autoritățile de la Budapesta intenționează să inițieze negocieri cu Guvernul României pentru construirea unei căi ferate de mare viteză între Budapesta și Cluj-Napoca. Lázár a subliniat că această investiție ar contribui semnificativ la îmbunătățirea cooperării bilaterale între Ungaria și România. Conform ministrului, călătoria dintre Budapesta și Cluj-Napoca ar putea fi redusă la doar trei ore și jumătate cu un tren de mare viteză.

Referindu-se la o linie de mare viteză/viteză sporită, București-Budapesta, Comisia Europeană avansase în 2021 termenul de finalizare 2040.

În prezent, România deține în continuare una dintre cele mai ineficiente rețele feroviare din Europa, având trenuri de călători cu o viteză medie de deplasare de doar 45 km/h în anul 2022.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj, în următoarea perioadă? Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Luna august aduce temperaturi peste valorile specifice perioadei pe întregul teritoriu al României, anunță meteorologii. Precipitațiile vor fi mai degrabă deficitare în următoarea lună.

Pe clujeni îi așteaptă un sfârșit de săptămână plăcut și însorit, cu maxime de până la 33 de grade Celsius și fără precipitații.

Vremea în weekend, la Cluj

Vineri, 26 iulie, va fi o zi predominant însorită, cu temperaturi ce vor oscila între 25°C și 27°C. Vântul va sufla slab, iar șansele de ploaie sunt reduse. Pe parcursul nopții, temperaturile vor scădea până în jurul valorii de 13°C, potrivit prognozei AccuWeather.

Sâmbătă, 27 iulie, cerul va fi senin, iar temperaturile vor urca până la 29°C în timpul zilei, cu minime nocturne în jurul valorii de 14°C.

Ziua de duminică, 28 iulie, va fi de asemenea însorită, cu maxime de până la 33°C și minime de 16°C. Vântul va sufla ușor dinspre nord-vest, sanșele de ploaie fiind minime​.

Vremea în weekend, la Cluj-Napoca. Sursa: AccuWeather

Luna august aduce vreme frumoasă la Cluj-Napoca

Se anunță vreme bună în luna august, în România, cu valori termice peste cele specifice perioadei și cu cantități de precipitații apropiate de cele normale, spre deficitare.

La Cluj-Napoca, următoarea lună va aduce zile însorite, dar și intervale scurte de instabilitate atmosferică, în special în prima săptămână a lunii august. În majoritatea zilelor, cerul va fi senin, iar temperaturile se vor situa în jurul valorilor de 25°C-27°C.

Prognoza pe luna august, la Cluj-Napoca. Sursa: AccuWeather

Prognoza meteo pe patru săptămâni

Meteorologii au publicat prognoza pe următoarele patru săptămâni. Astfel, luna august ca aduce, în majoritatea teritoriului, temperaturi peste normalul acestei perioade, cu intervale scurte de precipitații abundente, însă în general deficitare.

Săptămâna 29.07.2024 – 05.08.2024

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-vestice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Săptămâna 05.08.2024 – 12.08.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și sud-vestice.

Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor

Săptămâna 12.08.2024 – 19.08.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 19.08.2024 – 26.08.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest va avea o tendință ușor deficitară.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax