Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Prezentatoarea TV din Cluj, Luciana Indre a ÎNVINS cancerul. Mărturii cutremurătoare

Publicat


luciana indre 2

Prezentatoarea de la Prima TV, Luciana Indre, a fost diagnosticată acum un an cu cancer la sân. Ea a suferit o dublă masectomie și a urmat un tratament crunt. După un an, s-au putut observa primele semne de regresie. Vedeta a surprins toate aceste evenimente din viața sa sub forma unor mărturii cutremurătoare, într-o postare pe pagina sa de socializare.

„Atenție, Luciana! Începem !… Zâmbește, te rugăm!”

Sunt fraze pe care le-am auzit atât de des în ultimul an, vorbe de care m-am agățat sufletește cu fiecare emisiune pe care o pregăteam împreună cu echipa de la Prima Tv.

Colegii mă rugau să zâmbesc, eu mă întrebam, în gând, cum să fac asta. Mi-era din ce în ce mai greu, pentru că tocmai primisem un diagnostic crunt: cancer la sân.

Rândurile care urmează sunt pentru mame, surori, prietene, cunoștințe sau colege de birou. Pentru tine!…

Alergăm.
O facem în fiecare zi cu un automatism feroce. Și tu, și eu.
Uneori ne calculăm pașii. Alteori nu mai e timp și ne lovim unii de alții.
Foarte rar zăbovim atunci când drumul pare lin.
Așa l-am văzut și eu zi de zi… până când Dumnezeu mi-a așezat un munte în cale.
Ajungi în vârf, îi vei înțelege măreția. Rămâi în urmă? E alegerea ta.
Te rătăcești? Îți cauți credința și mergi mai departe cu sufletul plin.
Te prăbușești? Înveți să te ridici.

Iunie 2021.

La controlul anual nimic nu prevestea coșmarul pe care aveam să îl trăiesc ulterior.
Final de august 2021.

Un nodul la sân a început să mă îngrijoreze și am programat de urgență o ecografie.
„Mergeți liniștită acasă, probabil e doar o dereglare hormonală. Veniți totuși la un control peste trei săptămâni”, au fost cuvintele medicului, care ar fi trebuit să mă liniștească. Am cerut totuși a doua părere.

Am simțit că trebuie să fac asta, că trebuie să ajung la doamna doctor Angelica Chiorean. Îmi doream de mult să o cunosc și să pregătesc o emisiune cu dânsa, însă viața m-a adus la ea în postura de pacient. Un pacient care trăiește astăzi pentru că în ziua controlului, fără să mai aștepte confirmările de la biopsie, RMN și restul investigațiilor, știind cât de important e timpul, m-a încurajat, mi-a explicat și m-a pregătit sufletește:

„E cazul să te pregătești pentru ceea ce va urma. Caută-ți urgent un medic oncolog!”

În doar trei săptămâni de la ecografia inițială, am fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer. Iar dacă nu ceream o a doua părere, finalul ar fi fost deja scris. Recunoștință profundă, doamna dr. Angelica Chiorean!

Cu suita de orgolii, dorințe, pasiuni, ambiții, războaie sufletești, bucurii, dezamăgiri ori împliniri, dintr-o dată urcam treptele supraviețuirii.
Ca să nu rămân ultima. In urma celorlalți.

Ieri, visai să mai urci o treaptă. Astăzi, te rogi să înveți cum să-ți păstrezi mintea limpede.
Nu mai visezi.

Nu mai e timp pentru asta. Te rogi și atât!
Il cauți pe Dumezeu în toate care-ți apar în cale și te întrebi ce planuri are tocmai cu tine.
Da, planul era să ajung să înțeleg că ziua de astăzi este cea mai importantă și singura care îmi aparține. Nu cea de mâine, de peste o lună, de peste trei ani.
Astăzi și acum, sunt.

Am ales pentru tratament Institututul Oncologic din Cluj-Napoca, un spital unde am avut parte de cea mai bună îngrijire și de suport emoțional.
Fără medicul oncolog Antone Nicoleta, poate că astăzi rândurile acestea ar fi sunat altfel.

TRATAMENTUL

Am intrat urgent într-o serie complexă de investigații și am făcut un test genetic în urma căruia mi-a fost depistată gena BRCA. Acela a fost momentul în care am hotărât pe loc că voi fi de acord cu mastectomia generală atunci când va sosi clipa.

Mi s-a spus că vor urma ședințe de chimioterapie, căderea părului, stări de greață și rău și toate schimbările cauzate de boală și tratament.

În urma unor teste complexe, a reieșit că sunt compatibilă pentru a urma un tratament combinat între chimioterapie și imunoterapie. Încă de la prima ședință rezultatele au început să apară.

A fost unul dintre motivele care mi-au dat forța să fac în continuare ceea ce mă împlinește. Să muncesc, să nu renunț la activitățile zilnice alături de colegii mei, de echipa mea, de colaboratori, iar doamna doctor Nicoleta Antone a fost mai mult decât medicul oncolog preocupat să găsească cel mai bun tratament.

Este medicul empatic și dedicat, care mi-a oferit și tot suportul emoțional. În aceeași măsură a fost alături de mine și dr. Florina Pop, medicul psiholog al Institutului.

După șase luni de chimioterapie, a venit și momentul intervenției chirurgicale: dublă mastectomie cu reconstrucție imediată. O operație traumatizantă în esență, dar ale cărei riscuri au fost minimizate datorită celor doi chirurgi excepționali: dr. Patriciu Achimas și dr. Maximilian Munteanu.

„S-a întâmplat exact de ziua mea, în 28 aprilie”

Medicii și asistentele joacă un rol primordial în echilibrul pe care îl căutam zi de zi, oră de oră. În secția de Chirurgie 1 a spitalului am trăit cele mai intense stări, iar personalul de acolo a fost sprijinul de care aveam nevoie. Așa că îi mulțumesc întregii echipe conduse de asistenta șef Emanuela Rus.
Au urmat ședințele de chimioterapie adjuvantă, cu acele perfuzii roșii, timp de încă două luni. Din nou asistentele de la spitalul de zi m-au ajutat să trec mai ușor peste orele petrecute în sala de tratament. Pentru că eu tresăream de fiecare dată când intram pe poarta spitalului și îmi părea mereu că cer imposibilul: minunea.

luciana indre 1

S-a întâmplat exact de ziua mea, în 28 aprilie. Finalizasem și această parte a tratamentului, însă forma agresivă a bolii impunea continuarea cu ședințe de radioterapie. Doamna dr. Daniela Martin, un alt medic de excepție din cadrul Institutului, a avut grijă ca și această etapă să treacă cu bine.
Aici, pe pământ, suntem drumuri și căi. În călătoriile noastre, unii ni se alătură și alegem să fim pas în pas sau mână în mână. Alții rămân exact când și cât trebuie.

Am înțeles asta în momentul în care, după aflarea diagnosticului, unii ales să plece imediat. Alții m-au urmărit de la o distanță sigură, dar cea mai importantă lecție am primit-o de la cei care au ales să-mi rămână aproape.

E o luptă pe care dacă poți să o duci, nu o duce singură! E cel mai important aspect, indiferent dacă reușești să îți demonstrezi ție că ai suficientă forță interioară! Cei de lângă tine nu trebuie să îți spună asta. Trebuie doar să fie, și atât! Mulțumesc tuturor!

Tata!
A fost echilibrul meu și la 14 ani, când am pierdut-o pe mama, răpusă de cancer. Cred că forța lui vine și din bunătatea ei, care încă ne-a rămas vie în suflet.

Sunt fericită că a înțeles fiecare temere, nesiguranță, neputință sau speranță și, în tăcere, s-a rugat să-i fiu bine!

Toată viața l-am privit muncind. Asta era una din soluțiile dramei mele. Să nu pierd timpul. Astfel că am decis să muncesc zilnic, ca și cum cancerul era o chestiune opțională.
Ironia sorții a făcut ca în tot acest an să prezint o emisiune medicală și să îi indemn pe oameni să își vadă de sănătate. De multe ori îmi venea să urlu în platou și să le spun: mergeți la analize! Nu pierdeți nicio zi! Vă pierdeți pe voi!

„Am ajuns în vârful muntelui”

Le uram sănătate și îmi doream în gând același lucru. Ieșeam plângând din regie, din sediu, din mașină. Alături mi-a fost echipa, fără de care nu aș fi reușit să duc sezonul emisiunii la final.
Știi cum e să ai șansa să ții minte o zi pentru totdeauna? Să iubești cu toată ființă ta o dată din calendar, străină ție până atunci?

Pentru mine e 20 iulie 2022. Ziua în care medicii mi-au spus că boala a intrat în remisie completă și am intrat pe lista supraviețuitorilor.

Am ajuns în vârful muntelui. Și am înțeles acum ce e dincolo de el. Frumusețea pe care ți-o oferă înălțimile atunci când le recunoști efortul și scopul. Mă uit înapoi și nu văd decât un drum bătut de pași ba grăbiți, ba prea domoli.

Și mai văd soarele atât de aproape de palma mea.
Și luna, cu alte vise de acum încolo.
Nu-mi mai doresc decât să mă bucur de toate răsăriturile și de toate apusurile care mi-au fost date. Să trăiesc!

Pentru că eu am primit o șansă uriașă, voi încerca să ofer la rândul meu tot ce îmi stă în putere să ajut mai departe mame, surori sau prietene. Ținem aproape!
Să ne vedem sănătoși!”, scrie Luciana Indre pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook Luciana IndreDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Publicat

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Construction & Infrastructure Summit, cel mai important eveniment de profil din România, a adunat, în februarie, la Chios Lounge, specialiști din construcții, industrii auxiliare și autorități de reglementare.

Au fost înregistrate 650 cereri de participare, scrie Transilvania Business.

La eveniment au participat manageri ai companiilor majore din construcții și instalații, ai firmelor de proiectare și arhitectură și ai dezvoltatorilor imobiliari.

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai universităților și autorităților implicate în activitatea acestor industrii, sub forma unui mediu construit special în vederea asigurării unei comunicări directe și nemijlocite a factorilor de decizie.

„Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe”

Printre temele dezbătute s-au aflat parteneriatele, decarbonizarea și criza de personal.

„Mă bucur ca breasla constructorilor a reușit să se adune în orașul cel mai frenetic din punctul de vedere al dezvoltărilor de toate felurile din România. Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe, să ne întâlnim și în alte localități cu astfel de ocazii.

Pentru orice companie, spiritul Ardealului, al Clujului pot să aducă un plus major care să o ajute să crească sănătos pe o perioadă îndelungată. Bucureștiul e capitala României, dar în ultimii 10 ani Clujul a fost dat întotdeauna ca exemplu pentru de cele mai bune lucruri, inclusiv pentru competiții sportive sau evenimente culturale”, a spus Cristian Erbașu, director general al companiei „Construcții Erbașu”.

Au participat și numeroși invitații speciali: din mediul de afaceri, Dan Pitic – Scala & Ax Perpetuum, Alexandru Fulga – Concrete & Design Solutions, iar din partea instituțiilor și organizațiilor, Viorel Pleșa – Garda de Mediu Cluj, Radu Rațiu – Comisia de Urbanism Cluj-Napoca, Ciprian Neag – Inspectoratul de Poliție al Județului, Dinu Popescu – ARIC, Cosmin Morărescu – Ordinul Arhitecților Filiala Transilvania.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

”Vinerea verde” ajunge și în Gilău. Transport public gratuit de 8 Martie, Ziua Femeii

Publicat

autobuz vinerea verde Gilău

Primarul Gelu Topan a anunțat că și comuna Gilău intră în programul „Vinerea verde”, măsură care se aplică în Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida.

”Am propus ca locuitorii din toate localitățile comunei să poată circula gratuit pe mijloacele de transport în comun în fiecare zi de vineri, iar Consiliul Local a aprobat joi acest lucru.

”Vinerea verde” ajunge și în Gilău. Transport public gratuit de 8 Martie, Ziua Femeii

Ne-am aliniat astfel măsurilor luate la Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida. Practic, vom putea circula fără bilet în toată zona metropolitană a Clujului.
Trebuie să știți că gratis nu e, de fapt, fără bani. Ne-am asumat să acoperim din bugetul local toate costurile programului „Vinerea verde”. Cu alte cuvinte, costul curselor este suportat de Primărie”, a spus Topan.
Acesta a precizat că, în urma negocierilor cu Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, prima vineri în care gilăuanii vor circula gratis pe autobuze va fi de Ziua Femeii, 8 Martie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gianina Șerban, deputat AUR: ”Ne BATEM cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la TERMEN”

Publicat

Deputatul AUR Gianina Șerban spune că formațiunea politică din care face parte nu este de acord cu devansarea alegerilor prezidențiale: „Ne batem cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la termen”.

„Odată cu comasarea total neconstituțională, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, nu în noiembrie așa cum prevede legea în vigoare. Iar Kelemen Hunor, disperat să revină la guvernare, face jocurile partidului unic PNL-PSD. La Camera Deputaților a ajuns un proiect de lege prin care coaliția e ajutată să devanseze alegerile după bunul plac al coaliției.

Gianina Șerban, deputat AUR: ”Ne BATEM cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la TERMEN”

Alianța pentru Unirea Românilor a depus un amendament la acest proiect de lege prin care alegerile prezidențiale să aibă loc așa cum prevede legea în vigoare, înainte cu o lună să ajungă la termen mandatul președintelui. Considerăm că intervalul de timp de 30 de zile creează cadrul legal pentru o competiție electorală bazată pe principii corecte, transparente și, mai ales, democratice.

Și, dacă tot vrea coaliția, prin anexa sa UDMR, să modifice legislația electorală, atunci propunem ca data alegerilor prezidențiale să fie anunțată înainte cu cel puțin 6 luni de zile, astfel încât să existe predictibilitate, iar românii să cunoască data alegerilor, fără ca politicienii aflați la putere să o schimbe după propriul interes.

Actul normativ propus și adoptat deja în plenul Senatului este o modificare legislativă care vădit avantajează actuala coaliție de guvernare să-și mențină, să-și faciliteze și să-și consolideze un pol de putere absolut, eliminând orice urmă de democrație”, a comunicat AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bilanțul IPJ Cluj: Peste 7.000 de șoferi au rămas fără permis în anul 2023

Publicat

De

conducerea IPJ Cluj

Polițiștii rutieri clujeni au reținut anul trecut, în vederea suspendării 7.161 de permise de conducere şi au fost retrase 1.886 de certificate de înmatriculare, arată datele din bilanțul IPJ Cluj pe 2023, prezentate vineri de conducerea inspectoratului.

În anul 2023,în județul Cluj au fost înregistrate 1.216 accidente de circulaţie, 206 dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave.

Polițiștii au reținut anul trecut, în vederea suspendării 7.161 de permise de conducere şi au fost retrase 1.886 de certificate de înmatriculare.

Principalele cauze ale accidentelor

”În perioada menționată, polițiștii rutieri s-au implicat în activități de prevenire și combatere a tuturor cauzelor generatoare de accidente rutiere, în urma celor 2.735 de acțiuni de control fiind constatate 1.820 de infracțiuni şi aplicate 45.950 de sancţiuni contravenționale.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor și indisciplina pietonilor”, se mai arată în bilanțul IPJ Cluj.

Creștere a infracțiunilor

De asemenea, în bilanțul IPJ Cluj pe anul 2023 se precizează că structurile inspectoratulu au fost sesizate despre comiterea unui număr de 17.659 de infracțiuni, înregistrându-se o creștere de 4,73%, comparativ cu perioada similară a anului trecut (16.862).

Din totalul infracțiunilor sesizate în anul 2023, infracțiunile contra patrimoniului reprezintă 46,24%.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax