Connect with us

CULTURA

FOTO. Picturi vechi de peste 700 de ani, pe pereții bisericii reformate din satul clujean Viștea. Descoperire de senzație

Publicat


magyarvista vistea ref 2022

Biserica reformată din satul Viștea, județul Cluj, reprezintă una din cele mai cunoscute monumente istorice medievale ale Transilvaniei și ale regiunii Călata.

Clădirea de zid, uninavată, caracterizată de un cor dreptunghiular pe baza ancadramentului romanic al portalului de vest, se pare că a fost construită la sfârșitul secolului al XIII-lea.

Prima menționare documentară a localității datează din 1229. În anul 1291, satul devine, prin donație regală, proprietatea episcopiei de Ardeal. Biserica dispune de un mobilier liturgic din lemn pictat, iar cele mai importante piese sunt: strana gotică (ulterior transformată), tavanul casetat de sec. XVIII, susținut de o grindă-meșter sprijinită pe un stâlp central de lemn, băncile, canaturile intrărilor de vest și de sud, masa Domnului, amvonul și coronamentul amvonului.

Alăturat clădirii, a fost ridicată o clopotniță de lemn în secolul al XVIII-lea. Cel mai vechi clopot al său datează din perioada lui Matia Corvinul, purtând inscripția 1487. Anul trecut, zidăria bisericii a fost consolidată și tencuită la exterior, șarpanta și clopotnița au fost reparate.

img 4883

Mulți specialiști au atras atenția asupra valorilor neștiute ale bisericii. În 1913 István Gróh a documentat în acuarelă zece scene de pictură murală (care atunci nu au putut fi puse în valoare), iar în anul 1935, în interiorul zidurilor sacristiei demolate, s-a găsit o zidărie de plan arcuit, probabil aparținând unei biserici rotunde medievale dispărute.

Una dintre scenele documentate de Gróh s-a regăsit pe peretele sudic al navei în 2008, iar în colțul de sud-est au fost dezvelite două scene necunoscute, corelate, reprezentând Răstignirea, sfântul Longinus și un scutier.

Scena sudică, reprezentând o navă de pelerini în furtună, s-a realizat în jurul anului 1400 (pe baza considerentelor stilistice), scenele din colț sunt mai timpurii, din prima jumătate a secolului al XIV-lea. S-a observat și faptul că picturile din colț au fost executate în original sub baldachinul construit al unui altar lateral dispărut. Astfel de ciborii de altar sunt rare în materialul medieval de la noi.

Sprijin de la Budapesta

În anul 2022, cu sprijinul Fundației Teleki László din Budapesta s-a continuat dezvelirea picturilor murale de pe arcul de triumf semicircular, în concomitent cu cercetările de istoria artei.

În cadrul acestora, s-a ridicat ipoteza că ancadramentul inedit al intrării de sud și absida de plan pătrat s-au construit, mai degrabă în perioada gotică târzie, decât în cea romanică. Teoria este susținută și de unele analogii ale ancadramentului ușii sacristiei, conform cărora, bolta în cruce a sanctuarului, datată prin inscripția 1498, de pe cheia de boltă, nu este rezultatul unei intervenții ulterioare, ci parte integrantă a construcției.

Cu ocazia dezvelirii picturilor murale, pe suprafața vestică a arcului de triumf s-a regăsit scena Bunei vestiri, pe latura din stânga se observă figura arhanghelului Gabriel și detaliul figurii lui Dumnezeu-Tatăl, iar pe latura din dreapta, și mai fragmentar, se zărește figura în picioare a Maicii Domnului.

img 4914

Compunerea scenei Bunavestirii, în care se intercalează arcul de triumf, are multe analogii străine și autohtone: Palermo, Cappella Palatina, Reichenau-Oberzell, biserica Sf. Gheorghe (Germania), Padova, capela Scrovegni, Kraskovo (Slovacia), Vălenii de Mureș etc. Scena aparține stratului de tencuială executat la începutul secolului al XIV-lea.

Intradosul arcului de triumf a ascuns alte surprize: pe încheierea arcului s-a păstrat fragmentul superior al figurii lui Isus al Judecății de Apoi (Maiestas Domini), care original s-a continuat pe bolta demolată a unui sanctuar mai vechi, mai mic decât cel actual.

Figura lui Isus

Astfel, fragmentul de frescă dovedește și faptul că, corul actual este secundar față de navă. Figura lui Isus era acompaniată de simbolurile celor patru evangheliști, dintre care două sunt descifrabile, vulturul (Ioan) și probabil îngerul (Matei), cel din urmă ține și o carte deschisă. Inscripția cu minuscule gotice a cărții este parțial descifrabilă, conține un verset după Apocalipsa lui Ioan.

Este interesant faptul că la începutul sec. XIV, inscripțiile în minuscule sunt extrem de rare. Pictura s-a continuat spre jos cu galeria apostolilor, din care s-au păstrat 2-3 figuri, printre care putem identifica sfântul Andrei, datorită crucii specifice în X.

Din punct de vedere stilistic, picturile murale ale arcului de triumf se includ într-un cerc stilistic bine cunoscut în Transilvania, iar cel mai renumit astfel de exemplu prezintă ciclul legendei regelui sfântul Ladislau de la Ghelința (jud. Covasna).

Apare și în numeroase alte locații: Sântimbru-Ciuc, Crăcuinești, Unirea, Cricău, Sic, Fizeșul Gherlii etc. Acest cerc stilistic spectaculos este denumit de unii cercetători, italo-bizantin, dar datorită răspândirii sale largi, este mai corect să vorbim despre o tendință a goticului central-european care utilizează tradiții italiene duecento.

Datare din anii 1300

img 4915

Datarea exactă a acestui grup stilistic este problematică, deoarece nu dispunem pentru niciunul dintre exemple de date istorice, inscripții de datare sau vreo informație de acest gen, astfel datarea oscilează, în literatura de specialitate, între anii 1310 și anii 1340.

Din această cauză, avea importanță deosebită observația restauratorilor, conform căreia tencuiala frescei atinge grinda-meșter care susține planșeul și, prin intermedierea acestuia, șarpanta navei.

Prin analiză dendrocronologică (în cazul ideal) poate fi stabilită data tăierii copacului cu exactitate de an (sau chiar de anotimp). Acest demers ne poate oferi o datare pentru structura de lemn și implicit și o datare de tip post quem (mai târziu decât …) referitor la picturile murale.

Din analiza dendrocronologică, posibilă datorită sprijinului Fundației Teleki László, s-a aflat că unul dintre lemnele databile cu exactitate, a fost tăiat în iarna anilor 1329-30, astfel structura putea fi construită chiar în anul 1330. Picturile nu pot fi mai timpurii acestei date.

Analizele dendrocronologice au fost efectuate în toamna anului 2022 de către echipa Anno Domini Dendrolab, din Miercurea Ciuc, la inițiativa restauratorilor de pictură murală și a istoricului de artă care studiau biserica. âDupă prelevarea mostrelor la fața locului și analiza acestora din laborator s-a aflat faptul că grinda-meșter amplasată de-a lungul navei și stâlpul de lemn cioplit care o sprijină datează din secolul al XIV-lea, mai precis de la cumpăna deceniilor 1320-30.

Analiza inelelor anuale a grinzilor montate în frontoanele navei contemporane cu construirea acestora, respectiv a unor piese reutilizate în șarpanta de astăzi (care fusese asamblată pe la mijlocul secolului al XVII-lea) indică și faptul că șarpanta veche a navei, respectiv unele elemente zidite ale sale s-au construit, de asemenea, în această perioadă. În cazul unei piese din pod, datarea are exactitate de an, pentru vechea șarpantă a fost utilizat stejar tăiat în iarna anului 1329-30.

Cele mai vechi șarpante din Transilvania

În consecință, se poate constata că planșeul, șarpanta de odinioară a navei bisericii, respectiv grinda-meșter și stâlpul care le susțin au fost construite în 1330 și – pe baza cunoștințelor noastre actuale – sunt cele mai timpurii șarpante și planșee cunoscute și păstrate până astăzi în Transilvania.

Din piesele reutilizate ale șarpantei medievale în acoperișul actual, foarte probabil, poate fi reconstituită șarpanta din secolul al XIV-lea care necesită multă muncă pe teren și analize noi.

Structura de la Viștea este una deosebit de rară, planșeul susținut de grindă-meșter și stâlp mai are un singur exemplu în Transilvania, datarea căruia este încă necunoscută.

Vestigiile de o rarisimă importanță necesită continuarea cercetărilor de parament, de dendrocronologie, de arheologie și de istoria artei, pe care vrem să le reluăm în anul 2023.

La cercetări au participat: Lóránd Kiss, Zsolt Sólyom, Melinda Filep, Janka Melinda Oláh, Károly Sipos (restaurare pictură murală, Imago Picta, Târgu Mureș), Boglárka Tóth, István Botár, Denis Walgraffe (dendrocronologie, Dendrolab, Miercurea-Ciuc), Attila Weisz (istoria artei).

Lóránd Kiss, Boglárka Tóth, Attila Weisz

Sursa foto: Teleki László Alapítvány, Budapest/Fundația Teleki László, Budapesta

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj transferă un atacant crescut la celebra academie PSG

Publicat

CFR Cluj a anunțat astăzi transferul atacantului Virgiliu Postolachi de la Grenoble. Cele două cluburi au ajuns la un acord pentru transferul jucătorului moldovean.

CFR Cluj urează bun venit celui mai nou atacant al formației, transferat de la Grenoble. În vârstă de 24 de ani, Virgiliu Postolachi a fost format la renumita academie a PSG din Franța.

„Bine ai venit, Virgiliu Postolachi!

Cluburile CFR 1907 Cluj și Grenoble au ajuns la un acord privind transferul jucătorului Virgiliu Postolachi.

Atacant crescut la PSG

Crescut în Franța la celebra academie a celor de la PSG, tânărul atacant vine în Gruia după un sezon petrecut la Grenoble, formație pentru care a bifat 33 de partide, 4 goluri și 2 pase decisive.

Vârful de 24 de ani a mai evoluat în Belgia, la Mouscron, în Danemarca la Vendsyssel, la echipele secunde ale celor de la PSG și Lille, dar și în România, la UTA Arad, echipă pentru care a marcat de 14 ori în 46 de partide.

Jucător în naționala Moldovei

Un obișnuit al naționalei Moldovei, noul nostru atacant a bifat 21 de selecții pentru prima reprezentativă a țării sale în doar trei ani.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite în tricoul echipei noastre!”, a transmis CFR Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj a dat lovitura! Răzvan Sava pleacă la Udinese pentru 2,5 milioane de euro

Publicat

CFR Cluj realizează încă un transfer notabil, urmând să încaseze 2,5 milioane de euro pentru portarul Răzvan Sava (22 de ani). Tânărul jucător urmează să se alăture echipei Udinese.

CFR Cluj obține o tranzacție financiară importantă în această perioadă de transferuri, urmând să primească 2,5 milioane de euro pentru portarul Răzvan Sava (22 de ani), scrie GSP. Răzvan Sava va fi transferat la Udinese, echipă din Serie A.

Răzvan Sava pleacă la Udinese pentru 2,5 milioane de euro

Patronul CFR Cluj, Nelu Varga, a confirmat recent că pentru Sava existau mai multe oferte, dintre care cea de la Udinese s-a concretizat într-un transfer oficial. Suma inițială de 2,5 milioane de euro poate crește datorită unor bonusuri de performanță incluse în contract.

Ultimul meci al lui Răzvan Sava pentru CFR Cluj va fi în prima manșă din turul 3 preliminar al Conference League împotriva echipei Neman Grodno. Meciul este programat pentru ora 20:30, iar Sava, care a avut un sezon remarcabil în echipa clujeană, va îmbrăca pentru ultima dată tricoul ardelenilor în această partidă.

Sezonul trecut, Sava a fost un jucător-cheie pentru CFR Cluj, evoluând în toate cele 40 de meciuri din Superliga, precum și în alte competiții interne și europene. Performanțele sale l-au propulsat în lotul preliminar al naționalei pentru EURO 2024.

CFR, în căutarea unui nou portar

Cu plecarea lui Sava, CFR Cluj va căuta un nou portar pentru a-l înlocui. Momentan, antrenorul Dan Petrescu îl are în lot pe Otto Hindrich, care a fost rezerva lui Sava și a mai fost titular în trecut pentru echipa clujeană.

Acesta este al doilea transfer major pentru CFR Cluj în această perioadă de mercato, după ce Philip Otele a fost vândut la Al Wahda pentru 3,5 milioane de euro. În total, clubul încasează 6 milioane de euro din cele două transferuri, consolidându-și astfel bugetul pentru următoarele investiții și campanii de transferuri.

Citește mai departe

EDUCATIE

EXCLUSIV FOTO. Cine sunt profesorii clujeni care au luat 10 la examenul de titularizare. Ce spun despre cariera în învățământ

Publicat

De

Profesorii clujeni cu nota 10 la titularzare

Cinci profesori din județul Cluj au reușit să ia examenul de titularizare cu 10, înainte de contestații.

Este un examen important pentru cei care vor cu adevărat să urmeze o carieră în învățământ.

Cine sunt profesorii clujeni care au luat 10 la examenul de titularizare. Ce spun despre cariera în învățământ

Alexandra Pintea este profesoară de educație fizică și sport, și chiar dacă este în învățământ doar de un an s-a ambițonat să fie “titular” pentru că îi place foarte mult.

A învățat 3-4 luni pentru examen pentru că spune ea, “nu mai am 20 de ani”.

“Eu fac sport de o viață. Anul trecut a fost prima dată când am fost profesor într-o școală și m-am ambiționat să devin titular.

A fost un test bun pentru mine ca să vad dacă îmi place, și îmi place foarte mult”, a declarat pentru Cluj24.ro Alexandra Pintea, care a fost până acum profesor la Școala Gimnazială “Ion Agârbicenu” din Cluj-Napoca.

Are doctorat în finanțe, dar nici nu vrea să audă de “stat la birou”

Alexandra Pintea spune că dacă îți place, merită să urmezi o carieră și în învățământ.

“Eu așa cred. Nu mă văd făcând altceva. Eu am un doctorat în finanțe, dar nu pot să stau la un birou, nu pot sta într-un loc. Dar cred că trebuie să fii făcut pentru asta, pentru meseria de profesor”, a mai spus Alexandra Pintea, care a fost și profesoară de fitness.

Cel mai probabil va trebui să ia un post la o școală din mediul rural, pentru cel puțin un an, dar spune că merită să faci și un astfel de sacrificiu pentru a fi profesor cu normă întreagă.

Tudor Aluaș vrea să predea în continuare la Gârbău și Suatu

Tudor Aluaș este profesor de educație fizică și sport de 7 ani.

A reușit să ia examenul de titularizare cu 10 și spune că s-a pregătit două luni.

“Nu mi s-a părut greu examenul, am fost pregătit. Din punctul meu de vedere merită să faci carieră în învățământ”, a declarat Tudor Aluaș pentru Cluj24.ro.

El a predat la școlile gimnaziale Gârbău și Suatu și spune că și-ar dori să ia aceleași posturi și ca titular.

“Dacă ai vocație, merită să urmezi o carieră în învățământ”

Ioana Mureșan este profesoară de educație muzicală specializată. A luat 10 la examenul de titularizare și spune că s-a pregătit constant, fiind specializată la pian.

Pentru acest examen, în special, s-a pregătit mai intens după ce s-au încheiat cursurile, aproximativ o lună.

“Cred că dacă ai vocație, dacă îți place ceea ce faci, merită să urmezi o carieră în învățământ.

Chiar dacă parcursul e greu, nu îmi pare rău. Este un proces greu și constant și în această vară am să dau examenul pentru gradul II didactic”, a declarat pentru Cluj24.ro Ioana Mureșan.

Ioana Mureșan este profesoară în sistemul de stat de 4 ani, iar înainte a predat în sistemul privat, încă de când era în anul I la facultate.

A fost profesoară la Școala Gimnazială de Muzică “Augustin Bena” din Cluj-Napoca și va preda tot acolo.

“Învățământul este o cale dacă ai sânge de pedagog”

Krisztian Malicski profesor de educație muzicală specializată a terminat examenul de titularizare cu 10 și spune că rezultatul e rodul a șase ani de studiu la Academia de Muzică “Ghoerghe Dima” din Cluj-Napoca.

Crede și el, ca și alți colegi de ai lui, că merită să urmezi o carieră în învățământ.

“Învățământul este o cale și dacă omul are în el sânge de pedagog, de ce nu?”, a declaraat pentru Cluj24.ro Krisztian Malicski care predă materii teoretice.

În învățămțntul de stat lucrează de doi ani, la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, unde va preda în continuare.

“Este o carieră foarte frumoasă, cu posibilități de dezvoltare”

Dana Trif vine din învățământul universitar, dar și-a dorit să dea o șansă și celui preuniversitar.

Așa ca a devenit profesor de educație socială. Pentru acest examen s-a pregătit constant pe tot parcusrul anului și mai intens cu două săptămâni înainte.

Crede că merită și poți să ai o carieră frumoasă și în învațamânt.

“Îmi pare rău că este o discuție atât de negativă la adresa profesorilor, în general. Este o carieră foarte frumoasă, cu posibilități de dezvoltare.

Dar adsolvenții actuali cunoc foarte puțin despre acest lucru și e păcat”, a declarat pentru Cluj24.ro Dana Trif.

Anul trecut a fost pentru ea primul în învățământul preuniversitar.

“Eu vin din învățământul universiar, sunt cercetător, dar  să predau în învățământul preuniversitar e un lucru pe care mi l-am dorit tot timpul”, a mai spus Dana Trif, care a luat 10 și anul trecut la examenul de titularizare.

Spune aceste lucruri chiar dacă disciplina pe care o predă, educația socială, este una mai “dificilă”, având în vedere că nu sunt posturi titularizabile pentru aceasta.

Practic, la această disciplină este greu să existe o normă întreagă, așa că Dana Trif a predat anul trecut în patru școli din Cluj-Napoca.

Ea a fost profesor la Colegiul Național “George Coșbuc”, la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, la Colegiul Națioanal “Gheorghe Lazăr” și la Colegiul Național “Emil Racoviță”.

Anul acesta o va lua de la zero, probabil nu va mai fi profesor la aceleași licee, ci acolo unde se va preda această materie.

O materie care cuprinde gândire critică și drepturile copilului, educație interculturală și educație pentru cetățenie democratică.

Clujul, pe locul I la examenul de titularizare

Rata de promovare a cadrelor didactice din județul Cluj la concursul național de titularizare, înainte de conestații, este de 84,62%.

Un rezultat care a dus județul Cluj pe primul loc în țară.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

O tânără de 20 de ani, lovită de o autoutilitară, în comuna Baciu. A fost preluată de elicopterul SMURD

Publicat

O tânără a fost lovită de o autoutilitară, în apropierea localității Suceagu din comuna Baciu. Victima a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Un accident s-a produs joi după-amiază, pe DN1F, în apropiere de Suceagu. O tânără de 20 de ani a fost lovită de o autoutilitară.

Tânăra, preluată de elicopterul SMURD

La momentul sosirii echipajului de prim ajutor, tânăra prezenta multiple traumatisme, fiind preluată și transportată la spital de un elicopter SMURD.

„Un echipaj SMURD, din cadrul Gărzii de Intervenție Aghireșu, a intervenit în această după-amiază pentru acordarea primului ajutor calificat unei persoane, care a fost lovită de o autoutilitară pe drumul DN1F, în apropiere de localitatea Suceagu, comuna Baciu.

La fața locului a ajuns și elicopterul SMURD, din cadrul Punctului Aromedical Jibou, care a preluat victima și a transportat-o la spital în vederea acordării îngrijirilor medicale.

Conform primei evaluări, femeia, în vârstă de aproximativ 20 de ani, prezenta mai multe traumatisme, era în stare de conștiență și era cooperantă”, a transmis ISU Cluj.

Circulația în zonă a fost blocată.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax