Connect with us

EDUCATIE

FOTO. OPORTUNITATEA dincolo de granițe: AVENTURA Teodorei în India cu AIESEC

Publicat


Când Teodorei i s-a ivit în cale oportunitatea de a participa în programul care implică actorie și tehnici de discurs oferit de AIESEC nu a ezitat nici o clipă, pentru că ea și-a dorit să predea, inițial a vrut să înceapă într-o universitate, dar nu a fost posibil. Prin oportunitatea asta care i-a apărut în cale în momentul potrivit și care s-a pretat pe situația de atunci, a decis să plece într-o experiență de neuitat în India.

„Cel mai important e că ajungi să cunoști cu adevărat lumea în care trăiești și faptul că îți schimbă modul în care te raportezi la lume”

De ce tocmai în India? Pentru că i s-a părut cea mai ofertantă, și ca poziționare geografică și ca beneficii și ales sa meargă aici pentru că îi este asigurat un confort total din partea AIESEC.

FOTO. OPORTUNITATEA dincolo de granițe: AVENTURA Teodorei în India cu AIESEC

Cum s-a adaptat la cultură, cum și-a făcut prieteni în oportunitate

Un prim șoc cultural a fost claxonatul, ei folosesc claxonul pe post de orice, și dacă semnalizează și dacă vor să mulțumească în trafic. Mumbai nu seamănă deloc cu ce e pe internet, într-un sens pozitiv, pentru că orașul e prezentat într-un sens în care nu e în realitate și s-a simțit „mințită”: nu e mizerie și nu se aștepta că o să fie așa de bine. Ea nu știa că oamenii sunt foarte de treabă, ei te ajută și dacă nu le ceri și nu se prefac că sunt calzi când sunt ospitalieri.

„Indienii sunt foarte încâlciți, e o plăcere să interacționezi cu ei ca prieteni, să socializați, dar când e de lucrat cu ei sunt birocratici”.

Prietenii și i-a făcut prin AIESEC, prin catedra de la școala care predă. Cea mai apropiată prietenă a ei e o vecină pe care a cunoscut-o în lift. Cultura lor te ajută să te deschizi, să devii o persoană mai sociabilă dacă nu ești deja. Cum e o cultură mai gălăgioasă, te ajută să ajungi cu timpul să devii mai vizibil și să îți ieși mai des din zona de confort.

Ea s-a împrietenit cu cine nici nu se gândea: în tren cu o fată care e DJ de muzică Techno și la prima vedere părea genul care lucrează într-o corporație și acum poate să meargă când vrea ea la o petrecere unde e prietena ei DJ.

Face parte din cultura lor și că sunt vagoane de tren și săli de fitness strict pentru femei, ”și automat când aproape toată lumea e ca tine, întâlnești oameni cu care să semeni, cu care ai puncte comune și cu care te înțelegi”.

Care au fost dificultățile întâmpinate

Transportul e una dintre dificultățile cu care s-a confruntat în India, pentru că e foarte obositor și ca să ajungă în orice zonă a orașului trebuie sa ia trenul minim jumătate de oră în orice direcție.

Cum ea a plecat în ianuarie, fix atunci când în România erau închise școlile din cauza zăpezii, și de la frigul de la noi din țară,a ajuns la temperaturi de 35 de grade. A fost mai greu să se obișnuiască și nu știa, termic, pe ce planetă e.

Oamenii nu merg pe trotuar, merg direct pe stradă, pentru că unele trotuare au un gard și e mai greu să faci semn la un Tuk-Tuk și așa că se merge pe drum și a durat până să se obișnuiască și să facă și ea la fel.

Cum a fost primită de copiii cărora le predă

Ea predă actorie și tehnici de discurs la copiii cu vârsta între 11-14 ani. A fost un profesor complet nou venit în mijlocul semestrului 2, și copiii s-au uitat puțin ciudat la ea, dar cum școala este una internațională, ei sunt foarte deschiși. Ei au foarte mulți profesori străini și sunt deja obișnuiți.

La început a avut unele schimburi de informații despre cele două țări, și s-a mirat când unii copiii care sunt mai pasionați de geografie i-au spus că știu despre țara noastră.

Materia pe care o predă ea nu e una chiar opțională pentru ei, dar nu le afectează media și examenele se pun ca extra-curriculare și așa elevii sunt mai relaxați la școală. Materia îi permite să facă multe jocuri. În India, se dansează foarte mult, la orice sărbătoare se dansează. La școală se tratează separat sportul și dansul. La dans îi învață dansuri și aplică coregrafii de la profesori și ea făcea jocuri prin care ei dansau.

Copiii sunt conștienți că tot ce înseamnă voce, modularea vocii și intențiile din spatele cuvintelor sunt o formă mai ușoară de manipulare și că asta îi poate ajuta la interviuri și la dezbateri și tratează cu toată seriozitatea acest subiect și această materie.

Nimic nu se predă inutil, chiar se predau niște lecții de viață și face cât mai util tot ce îi învață, face totul mai aplicat ca să aibă o interacțiune cu elevii. La această materie, elevii învață lucruri care o să le fie utile mai târziu în viață.

Cum și-a petrecut timpul liber

Zona turistică din India este în nordul țării, unde e și Taj Mahal-ul și în sud, unde e Mumbai, lumea se duce mai mult la plajă. Primul loc pe care l-a vizitat ea în Mumbai a fost Gateway of India care atrage cei mai mulți turiști în oraș.

A mai fost într-o excursie cu AIESEC, într-un parc natural unde erau niște peșteri și aici a spus că e cea mai liniștită zonă din oraș, poate chiar singura unde nu se aud deloc claxoane.

„Îmi place ca în fiecare săptămână să merg și să mă plimb într-un district diferit de fiecare dată din Mumbai, și prin plimbările mele am ajuns în zona de est a orașului, care e o zonă mai mult corporatistă și e frumoasă de vizitat chiar dacă nu în sens turistic, pentru că e mai diferită de restul”. Îi place să meargă în zonele rezidențiale, să vadă cum trăiesc oamenii de acolo, și restaurantele din acele zone sunt mai bune.

În timpul ei liber reușește să meargă la spectacole de teatru și a văzut și o galerie de artă.

Așteptări vs realitate

De acasă a plecat cu gândul că oamenii din India sunt prietenoși și a observat că ei chiar sunt, poate mai mult decât se aștepta ea. A tot auzit că e o țară urât mirositoare dar defapt orașul miroase chiar bine, pentru că e vară aproape tot timpul și copacii sunt înfloriți aproape mereu, și e surprinzător de multă verdeață la ce junglă de beton e în Mumbai.

Oriunde ai căuta, orașul e prezentat mai industrializat pentru că se spune că aerul din Mumbai este irespirabil, este parțial așa pentru că este praf, dar nu în așa fel cum este prezentat și descris. Se aștepta ca ei să aibă o cu totul altă mentalitate legată de natură decât noi și așa și este. Ei au ce se numește Jainism, o filosofie de viață, una dintre cele mai vechi religii din lume, care nu ucide nici măcar o insectă, și asta i s-a părut destul de ciudat.

E o țară care dincolo de haos te liniștește și te relaxează, nu se aștepta ca prin claxoane și agitație să aibă posibilitatea să se și relaxeze.

A fost surprinsă și de cât de sigur poate să fie orașul, noaptea nu îi este frică într-o țară complet străină și „să nu îmi fie deloc frică să călătoresc singură chiar dacă nu știu aproape deloc limba lor”.

Cum s-a dezvoltat personal și profesional

„Am mai multă răbdare, și cumva sunt mai relaxată și mă gândesc că totul o să se rezolve în ritmul în care e normal să se rezolve”. Se simte mult mai liniștită cu gândul la neprevăzut, nu mai simte nevoia sa aibă previzibilitate și o predictibilitate a tot ce a ce urmează să i se întâmple.

Ea fiind și la doctorat în România nu s-a gândit că o să poată să le facă pe amândouă, dar în India e în așa fel gândit totul încât să ai timp de viața socială, privată și educațională. Așa privesc ei multilateral viața.

De ce să meargă tinerii într-o oportunitate AIESEC

E interesant să vezi o țară străină, să vezi culturi noi, pentru că ajungi să cunoști viața reală a oamenilor din cu totul alte zone și să îți dai seama că „nimeni nu e special dar în același timp toată lumea e specială”. Mersul într-un proiect te ajuta nu doar să te cunoști mai bine, dar îți dai seama de lumea-n care trăiești, de contextul în care tu și dacă vrei și dacă nu, trebuie sa te dezvolți.

„E important și vital ca tu să îți impui ție să încerci chestii noi” pentru că anulând distanța dintre România și țara în care vrei să mergi, te ajută pe tine să te deschizi ca mentalitate și să te raportezi la orice faci indiferent de profesie dintr-o perspectivă globală care-ți va deschide oportunități pe viitor.

„Dacă ți se ivește o oportunitate de genul acesta, trebuie să mergi, pentru că nu știi dacă ți se mai ivește, și dacă ai posibilitatea să pleci, e momentul să o faci, dacă ți-a venit această șansă, înseamnă că tu poți să o faci”.

Dacă vrei să mergi și tu, te poți înscrie aici: Predă cu AIESEC – AIESEC in Romania



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Publicat

plaja

Vineri a început cea de-a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, între 26 iulie și 4 august, litoralul se mută pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Copii și adulți s-au bucurat încă din prima zi de momentele de relaxare oferite de vremea frumoasă și răcoarea apei.

plaja

plaja

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

plaja

plaja

plaja

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

plaja

plaja

plaja

Festivalul continuă cu activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

plaja

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

Publicat

mafiot

Procurorii DIICOT anunțau, vineri, că un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

mafiot

Este vorba de un sicilian, Vito Cocimano, membru al temutei mafii siciliene, care încerca să-și facă o piață de desfacere în România, vânzând cocaină la jumătate de preț.

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

mafiot

Sicilianul a fost depistat de către un polițist sub acoperire pe când încerca să-și piardă urma la Hunedoara. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că italianul a procurat drogul din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat.

mafiot

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Parcul Feroviarilor, lăudat de Ordinul Arhitecților: Competiţiile nu frânează dezvoltarea, ci generează prosperitate

Publicat

De

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, realizat prin concurs internațional de soluții, este dat de Ordinul Arhitecților din România drept exemplu de bună practică. Proiectul, lansat în 2018 de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, a fost finalizat anul acesta.

Proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor este un exemplu de bună practică în atribuire și implementare prin competiții de arhitectură, arată Ordinul Arhitecților din România (OAR).

„La începutul verii s-au finalizat lucrările de amenajare a Parcului Feroviarilor din municipiul Cluj-Napoca, prin implementarea soluției declarate câștigătoare în urma Concursului internațional de soluții organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România în anul 2018”, transmite OAR.

Competițiile nu frânează dezvoltarea locală

Proiecte precum revitalizarea Parcului Feroviarilor demonstrează, potrivit organizației, că astfel de metode nu frânează dezvoltarea locală, ci contribuie la crearea unui mediu urban prosper și sigur.

„Competiţiile de arhitectură îşi demonstrează importanţa prin creşterea calităţii mediului construit, lucru imposibil fără proiectare de calitate, oferire de instrumente adecvate noilor necesităţi din societate, economisire de timp şi resurse în implementare. Toate acestea se obţin prin discuţii iniţiale şi analize detaliate ale nevoilor autorităţilor contractante.

Prin exemplele de bună practică de acest tip dorim să aratăm că atribuirea proiectelor de investiţii se poate face prin competiţii de arhitectură care nu frânează sau întârzie dezvoltarea locală, ci devin generatoare de prosperitate, siguranţă şi calitate a vieţii în oraşele noastre”, mai arată Ordinul Arhitecților din România.

Patru obiective, urmărite prin lucrări

Lucrările de reamenajare a parcului au urmărit patru obiective majore:

  • reabilitarea propriu-zisă a parcului;
  • reabilitarea străzii Parcul Feroviarilor;
  • amenajarea malurilor râului Someș în dreptul parcului;
  • construirea a două pasarele pietonale peste râul Someș.

Proiectul a fost coordonat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu și Anda Gheorghe, alături de o echipă de specialiști în diverse domenii. Echipa de proiect a inclus contribuții din partea specialiștilor în peisagistică, structuri de rezistență, hidrotehnică și topografie. Executantul lucrărilor a fost Nord Conforest SA Cluj-Napoca și Eco Garden Construct SRL Cluj-Napoca.

Noua amenajare a Parcului Feroviarilor este deschisă publicului, oferind locuitorilor un spațiu modern și funcțional.

Citește mai departe

EVENIMENT

Când excepțiile devin NORMALITATE. Întârzierile zborurilor din Cluj, la ordinea zilei. Opt ore pentru zborul de Cipru

Publicat

Ceea ce, până nu demult, erau excepții, se pare că au devenit normalitate. Întârzierile zborurilor pe aeroportul Cluj sunt la ordinea zilei. De la 30-40 de minute, s-a ajuns chiar la 8 ore.

„Bine că nu le-au anulat”, spune cu un zâmbet amar unul dintre cei care așteaptă să plece în concediu. Și ca el sunt mulți, din păcate. Haosul din transportul aerian este total și pentru unii, de neînțeles…

aeroport

Când excepțiile devin NORMALITATE. Întârzierile zborurilor din Cluj, la ordinea zilei. Opt ore pentru zborul de Cipru

„Sunt pe aeroport în Cluj cu destinația Larnaca Cipru… plecarea era la 18:55, acum s-a modificat e 3:20”, ne scrie un clujean.

„Am pierdut o noapte de cazare. Nimeni nu ne-a spus nimic despre motivul amânării zborului, dar avionul cu care trebuia să plecăm noi a plecat în Egipt. Așteptăm aeronava care va decola din Larnaca la 00,05. O bătaie de joc, suntem pasagerii dintr-un avion întreg, singurii rămași aici. Se închid cafenele, se face curat”, a spus un cititor Cluj24 din cursa de Larnaca.
Oamenii au primit de cină un sandwich și o sticlă de apă plată.

aeroport

Pasagerii au început să facă haz de necaz pe seama situatiei: Unde ati ieșit vineri seara? La aeroport…

Întârzieri au și zborurile de Madrid (3 ore), Bergamo, Valencia și Nisa (1 oră), toate operate de compania Wizz Air.

aeroport

De altfel, compania a trimis deja informări celor care au zboruri în zilele următoare despre modificările de program. E adevărat că acestea sunt de ordinul zecilor de minute însă, în realitate, vor fi ore.

aeroport

aeroport

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax