Connect with us

EDUCATIE

FOTO. OPORTUNITATEA dincolo de granițe: AVENTURA Teodorei în India cu AIESEC

Publicat


Când Teodorei i s-a ivit în cale oportunitatea de a participa în programul care implică actorie și tehnici de discurs oferit de AIESEC nu a ezitat nici o clipă, pentru că ea și-a dorit să predea, inițial a vrut să înceapă într-o universitate, dar nu a fost posibil. Prin oportunitatea asta care i-a apărut în cale în momentul potrivit și care s-a pretat pe situația de atunci, a decis să plece într-o experiență de neuitat în India.

„Cel mai important e că ajungi să cunoști cu adevărat lumea în care trăiești și faptul că îți schimbă modul în care te raportezi la lume”

De ce tocmai în India? Pentru că i s-a părut cea mai ofertantă, și ca poziționare geografică și ca beneficii și ales sa meargă aici pentru că îi este asigurat un confort total din partea AIESEC.

FOTO. OPORTUNITATEA dincolo de granițe: AVENTURA Teodorei în India cu AIESEC

Cum s-a adaptat la cultură, cum și-a făcut prieteni în oportunitate

Un prim șoc cultural a fost claxonatul, ei folosesc claxonul pe post de orice, și dacă semnalizează și dacă vor să mulțumească în trafic. Mumbai nu seamănă deloc cu ce e pe internet, într-un sens pozitiv, pentru că orașul e prezentat într-un sens în care nu e în realitate și s-a simțit „mințită”: nu e mizerie și nu se aștepta că o să fie așa de bine. Ea nu știa că oamenii sunt foarte de treabă, ei te ajută și dacă nu le ceri și nu se prefac că sunt calzi când sunt ospitalieri.

„Indienii sunt foarte încâlciți, e o plăcere să interacționezi cu ei ca prieteni, să socializați, dar când e de lucrat cu ei sunt birocratici”.

Prietenii și i-a făcut prin AIESEC, prin catedra de la școala care predă. Cea mai apropiată prietenă a ei e o vecină pe care a cunoscut-o în lift. Cultura lor te ajută să te deschizi, să devii o persoană mai sociabilă dacă nu ești deja. Cum e o cultură mai gălăgioasă, te ajută să ajungi cu timpul să devii mai vizibil și să îți ieși mai des din zona de confort.

Ea s-a împrietenit cu cine nici nu se gândea: în tren cu o fată care e DJ de muzică Techno și la prima vedere părea genul care lucrează într-o corporație și acum poate să meargă când vrea ea la o petrecere unde e prietena ei DJ.

Face parte din cultura lor și că sunt vagoane de tren și săli de fitness strict pentru femei, ”și automat când aproape toată lumea e ca tine, întâlnești oameni cu care să semeni, cu care ai puncte comune și cu care te înțelegi”.

Care au fost dificultățile întâmpinate

Transportul e una dintre dificultățile cu care s-a confruntat în India, pentru că e foarte obositor și ca să ajungă în orice zonă a orașului trebuie sa ia trenul minim jumătate de oră în orice direcție.

Cum ea a plecat în ianuarie, fix atunci când în România erau închise școlile din cauza zăpezii, și de la frigul de la noi din țară,a ajuns la temperaturi de 35 de grade. A fost mai greu să se obișnuiască și nu știa, termic, pe ce planetă e.

Oamenii nu merg pe trotuar, merg direct pe stradă, pentru că unele trotuare au un gard și e mai greu să faci semn la un Tuk-Tuk și așa că se merge pe drum și a durat până să se obișnuiască și să facă și ea la fel.

Cum a fost primită de copiii cărora le predă

Ea predă actorie și tehnici de discurs la copiii cu vârsta între 11-14 ani. A fost un profesor complet nou venit în mijlocul semestrului 2, și copiii s-au uitat puțin ciudat la ea, dar cum școala este una internațională, ei sunt foarte deschiși. Ei au foarte mulți profesori străini și sunt deja obișnuiți.

La început a avut unele schimburi de informații despre cele două țări, și s-a mirat când unii copiii care sunt mai pasionați de geografie i-au spus că știu despre țara noastră.

Materia pe care o predă ea nu e una chiar opțională pentru ei, dar nu le afectează media și examenele se pun ca extra-curriculare și așa elevii sunt mai relaxați la școală. Materia îi permite să facă multe jocuri. În India, se dansează foarte mult, la orice sărbătoare se dansează. La școală se tratează separat sportul și dansul. La dans îi învață dansuri și aplică coregrafii de la profesori și ea făcea jocuri prin care ei dansau.

Copiii sunt conștienți că tot ce înseamnă voce, modularea vocii și intențiile din spatele cuvintelor sunt o formă mai ușoară de manipulare și că asta îi poate ajuta la interviuri și la dezbateri și tratează cu toată seriozitatea acest subiect și această materie.

Nimic nu se predă inutil, chiar se predau niște lecții de viață și face cât mai util tot ce îi învață, face totul mai aplicat ca să aibă o interacțiune cu elevii. La această materie, elevii învață lucruri care o să le fie utile mai târziu în viață.

Cum și-a petrecut timpul liber

Zona turistică din India este în nordul țării, unde e și Taj Mahal-ul și în sud, unde e Mumbai, lumea se duce mai mult la plajă. Primul loc pe care l-a vizitat ea în Mumbai a fost Gateway of India care atrage cei mai mulți turiști în oraș.

A mai fost într-o excursie cu AIESEC, într-un parc natural unde erau niște peșteri și aici a spus că e cea mai liniștită zonă din oraș, poate chiar singura unde nu se aud deloc claxoane.

„Îmi place ca în fiecare săptămână să merg și să mă plimb într-un district diferit de fiecare dată din Mumbai, și prin plimbările mele am ajuns în zona de est a orașului, care e o zonă mai mult corporatistă și e frumoasă de vizitat chiar dacă nu în sens turistic, pentru că e mai diferită de restul”. Îi place să meargă în zonele rezidențiale, să vadă cum trăiesc oamenii de acolo, și restaurantele din acele zone sunt mai bune.

În timpul ei liber reușește să meargă la spectacole de teatru și a văzut și o galerie de artă.

Așteptări vs realitate

De acasă a plecat cu gândul că oamenii din India sunt prietenoși și a observat că ei chiar sunt, poate mai mult decât se aștepta ea. A tot auzit că e o țară urât mirositoare dar defapt orașul miroase chiar bine, pentru că e vară aproape tot timpul și copacii sunt înfloriți aproape mereu, și e surprinzător de multă verdeață la ce junglă de beton e în Mumbai.

Oriunde ai căuta, orașul e prezentat mai industrializat pentru că se spune că aerul din Mumbai este irespirabil, este parțial așa pentru că este praf, dar nu în așa fel cum este prezentat și descris. Se aștepta ca ei să aibă o cu totul altă mentalitate legată de natură decât noi și așa și este. Ei au ce se numește Jainism, o filosofie de viață, una dintre cele mai vechi religii din lume, care nu ucide nici măcar o insectă, și asta i s-a părut destul de ciudat.

E o țară care dincolo de haos te liniștește și te relaxează, nu se aștepta ca prin claxoane și agitație să aibă posibilitatea să se și relaxeze.

A fost surprinsă și de cât de sigur poate să fie orașul, noaptea nu îi este frică într-o țară complet străină și „să nu îmi fie deloc frică să călătoresc singură chiar dacă nu știu aproape deloc limba lor”.

Cum s-a dezvoltat personal și profesional

„Am mai multă răbdare, și cumva sunt mai relaxată și mă gândesc că totul o să se rezolve în ritmul în care e normal să se rezolve”. Se simte mult mai liniștită cu gândul la neprevăzut, nu mai simte nevoia sa aibă previzibilitate și o predictibilitate a tot ce a ce urmează să i se întâmple.

Ea fiind și la doctorat în România nu s-a gândit că o să poată să le facă pe amândouă, dar în India e în așa fel gândit totul încât să ai timp de viața socială, privată și educațională. Așa privesc ei multilateral viața.

De ce să meargă tinerii într-o oportunitate AIESEC

E interesant să vezi o țară străină, să vezi culturi noi, pentru că ajungi să cunoști viața reală a oamenilor din cu totul alte zone și să îți dai seama că „nimeni nu e special dar în același timp toată lumea e specială”. Mersul într-un proiect te ajuta nu doar să te cunoști mai bine, dar îți dai seama de lumea-n care trăiești, de contextul în care tu și dacă vrei și dacă nu, trebuie sa te dezvolți.

„E important și vital ca tu să îți impui ție să încerci chestii noi” pentru că anulând distanța dintre România și țara în care vrei să mergi, te ajută pe tine să te deschizi ca mentalitate și să te raportezi la orice faci indiferent de profesie dintr-o perspectivă globală care-ți va deschide oportunități pe viitor.

„Dacă ți se ivește o oportunitate de genul acesta, trebuie să mergi, pentru că nu știi dacă ți se mai ivește, și dacă ai posibilitatea să pleci, e momentul să o faci, dacă ți-a venit această șansă, înseamnă că tu poți să o faci”.

Dacă vrei să mergi și tu, te poți înscrie aici: Predă cu AIESEC – AIESEC in Romania



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Cotația euro urcă spre 4,9780 lei. Economia a încetinit în primul trimestru al anului

Publicat

De

Euro se apropie de 5 lei

Înrăutățirea situației economice a României, în condițiile în care economia a încetinit în primul trimestru al acestui an iar deficitul comercial a crescut în primele două luni cu 35% faţă de perioada similară din 2024, poate provoca o scădere a ratingului de țară, care va fi însoțită de scumpirea împrumuturilor guvernamentale, deprecierea leului și o eventuală intrare în recesiune, arată analistul economic clujean Radu Georgescu.

În opinia analiștilor CFA România, în 2025 există un risc de uşoară recesiune, cu o scădere a PIB de 1 – 1,5%, atât pe fondul noilor tarife vamale, a războiului de la graniţă cât şi a situaţiei politice din România, înainte de a afla cine este viitorul președinte.

Cotația euro urcă spre 4,9780 lei

Lunea aceasta, cursul euro a urcat de la 4,9774 la 4,9775 lei, maximul primelor patru luni, în condițiile în care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,9774 – 4,9780 lei, arată Radu Georgescu.

BNR a semnalizat la începutul săptămânii, când a decis să mențină dobânda de referință la 6,50%, nivel stabilit în august trecut, că inflația se va menține în jurul pragului de 5% până la jumătatea anului. Conform INS, inflația din martie a fost de 4,86%, după o creștere de 5,02% în februarie.

În aceste condiții, indicii ROBOR au cunoscut o creștere marginală. Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.

E „foame” de lei la Finanțe

Dealerii bancari și clienții lor nu puteau să rămână indiferenți la perspectivele negative cu care se confruntă România dar și de „foamea” de lei cu care se confruntă Finanţele. Motiv pentru ca să solicite o dobândă mai ridicată la licitațiile de titluri de stat, arată Radu Georgescu.

Lunea aceasta, Trezoreria s-a împrumutat cu 440,2 milioane de lei, printr-o emisiune cu scadența în iulie 2033, pentru care a acceptat un randament mediu anual de 7,48%.

„Conflict” între moneda americană și celelalte valute majore

Analistul economic arată, de asemenea, că războiul tarifelor vamale declanșat de administrația de la Casa Albă se prelungește treptat într-un conflict între moneda americană și celelalte valute majore, în condițiile în care faptul că dolarul este cel mai utilizat în comerțul mondial și este cel mai utilizat drept cea mai importantă monedă de rezervă internațională, este considerat sursa problemelor economice ale SUA.

Pe de altă parte, după anunțarea noilor tarife de import american, un important oficial al conducerii BCE a declarat „Mulțumesc lui Dumnezeu, Europa a creat moneda euro în urmă cu 25 de ani”. Iar investitorii din Uniunea Europeană au răspuns prin vânzarea de active americane, acțiuni sau obligațiuni, și repatrierea sumelor obținute, ceea ce a majorat cererea de monedă unică, spune Radu Georgescu.

Marcarea profiturilor a coborât euro de la un vârf de 1,1475 dolari, maxim a mai mult de trei ani, atins vineri, la 1,1318 – 1,1429 dolari. În piața locală cursul monedei americane a crescut de la 4,3617 la 4,3683 lei.

Media francului elvețian a scăzut la începutul acestei săptămâni la 5,3438 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la un minim al ultimelor 17 luni de 5,7330 lei la 5,7573 lei.

Prețul gramului de aur a crescut marginal

Prețul gramului de aur a crescut marginal de la 452,6023 la 452,6946 lei, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a fost atins maximul istoric de 3.246,80 dolari/uncie, și fluctua luni în culoarul 3.205 – 3.245 dolari/uncie.

Metalul galben este, alături de francul elvețian sau yenul japonez, unul dintre „refugiile” la care apelează investitorii în perioadele tulburi, căutat atât de băncile centrale sau populație, pentru a se proteja în faţa impredictibilităţii şi şocurilor geopolitice generate de războiul tarifelor vamale și cel al valutelor, arată Radu Georgescu.

Analiștii Goldman Sachs prognozează atingerea pragului de 3.700 dolari/uncie până la sfârșitul acestui an, pentru ca la jumătatea celui viitor să urce la 4.000 dolari/uncie,

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea de Paști la Cluj. Anunțul meteorologilor despre ploi

Publicat

De

Vremea de Paști la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice, dar și în ceea ce privește precipitațiile până la data de 27 aprilie.

Chiar dacă această lună a fost cu adevărat capricioasă, de Paști temperaturile vor fi ridicate, conform meteorologilor.

Cum va fi vremea de Paști la Cluj

În următoarele două spătămâni, regimul termic va fi apropiat de valorile climatologice specifice perioadei, cu maxime în jurul a 17 grade, potrivit ANM.

În intervalul 16–17 aprilie este prognozată o creștere a temperaturilor diurne, acestea urmând să urce spre 23-24 de grade. După acest episod mai cald, între 18 și 20 aprilie, maximele termice vor mai scădea ușor și se vor înregistra, în general, 19-21 de grade. Ulterior, arată meteorologii, se conturează o nouă tendință de încălzire, cu maxime de până la 22-23 de grade.

Anunțul meteorologilor despre ploi

Temperaturile minime vor avea variații ușoare, menținându-se, în general, între 6 și 8 grade pe tot parcursul perioadei.

Conform meteorologilor, vor fi posibile precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu o probabilitate mai ridicată între 19 și 20 aprilie și din nou din 24 aprilie, până aproape de finalul lunii aprilie.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – Rapid, 1-1. Clujenii RATEAZĂ șansa de a egala FCSB la puncte

Publicat

cfr

CFR Cluj – Rapid este meciul care încheie etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Cu o victorie, clujenii egalau la puncte liderul FCSB, în schimb, o victorie a rapidiștilor îi sălta până pe locul 4. Partida se încheie egal, 1-1, după două reprize diametral opuse. Au înscris Bolgado (min.7), respectiv Kait (min.52).

Echipele de start:

CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M. Ilie, Camora – Emerllahu, Djokovic, Fică – Korenica, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Gligor, Deac, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – Rapid, 1-1. Clujenii RATEAZĂ șansa de a egala FCSB la puncte

Rapid (4-3-3): Stolz – Onea, D. Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Ademo, Kait, Chistensen – Al. Dobre, Burmaz, Petrila
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, N’Jie, R. Pop, Ankeye, Gojkovic, Koljic
Antrenor: Marius Șumudică

Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca
Arbitru: Florin Andrei
Asistenți: Daniel Mitruți și Alexandru Vodă
Arbitru VAR: Ovidiu Hațegan / Arbitru AVAR: Viorel Flueran

Început lent de partidă, cu un studiu poate prea exagerat de ambele părți. În min.5, Rocha se scutură de letargie și are o incursiune pe partea dreaptă, încheiată cu un șut cu stângul respins în corner de Stolz. Korenica execută perfect și Bolgado înscrie cu capul, în min.7, pentru 1-0.

În min.10, Kamara, poate unul dintre cei mai neinspirați jucători clujeni, interceptează o minge de la Ciubotariu însă șuteză slab.

Louis Munteanu încearcă și el poarta de două ori, însă șuturile lui trec de puțin peste bară. În min.32, Korenica prinde și el un șut bun peste poartă.

În min.42 apare și prima ocazie a rapidiștilor, însă Hindrich se opune șutului lui Onea.

Repriza a doua a avut o desfășurare total opusă. CFR a pierdut inițiativa, Rapid, în schimb, a devenit mai periculoasă. În min.52, Kait egalează după o fază lucrată de Petrila.

CFR nu se mai regăsește, se apără la disperare și contraatacă haotic. Kamara continuă să fie trompeta meciului, cu poziționări aiurea și finalizări hilare.

În min.70, Kait vede roșu pentru simulare, cartonaș anulat de arbitru după intervenția VAR, pe motiv de offside în faza premergătoare. În min.90, Hindrich salvează în fața lui Christensen. După două minute, vine rândul lui Stolz.

CFR ratează șansa de a face tandem în fruntea clasamentului cu FCSB, în timp ce Rapid smulge un punct care, practic, e ca apa sfințită, nici n-ajută, nici nu strică. Să fie primit…

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M. Ilie 7, Camora 7 – Emerllahu 6, Djokovic 6, Fică 7 – Korenica 7, L. Munteanu 6, Kamara 5, Abeid 6, Tachtsidis, Păun 6, Nkololo, Postolachi

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități

Publicat

Târg de obiecte handmade copii dizabilitati la Vivo

Pe 15 aprilie, între orele 12.00 – 18.00, centrul comercial VIVO! Cluj-Napoca va fi gazda unui Târg de lucrări hand-made organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj cu ocazia sărbătorilor pascale.

Vor fi expuse spre vânzare diferite obiecte realizate de copii și adulți cu dizbilități din centrele și unitățile rezidențiale administrate de DGASPC Cluj.

Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități

Ne dorim crearea unei atmosfere primitoare pentru copiii și adulții cu dizabilități astfel încât aceștia să se simtă admirați și integrați. Publicul are ocazia să cumpere obiecte inedite și să își manifeste astfel toleranța și aprecierea față de persoanele vulnerabile.

Este vorba despre copii de la  casa de tip familial Perlino, casa Grigorescu, casa Târnavelor, casele de tip familial Mărăști, centrul de primire a copilului în regim de urgență Gavroche, din Cluj Napoca, copii de la casele de tip familial din Huedin, tineri cu dizabilități de la Centrele de abilitare și reabilitare din Gherla și Jucu, precum și adulți cu dizabilități fizice și neuropsihice de la Centrele de îngrijire și asistență din Luna de Jos și locuințele protejate din Catcău.

Vizitatorii VIVO! vor putea achiziționa icoane, tablouri, obiecte decorative, de pirogravură, ornamente destinate sărbătorilor pascale, autorii lucrărilor urmând a beneficia de fondurile strânse.

Vor fi prezenți și beneficiarii furnizorilor de servicii sociale private cu care DGASPC Cluj colaborează: asociația pentru protejarea și ajutorarea handicapaților neuro-psihici din Cluj- centrul de zi “Sf. Maria” , fundația “Bethesda & Floricica” Beclean, fundația „Estuar” și fundația „FEBE”.

Tineri voluntari, studenți la Asistență socială și Psihologie, vor contribui la buna desfășurare a evenimentului la care au fost invitați și reprezentanți ai autorităților locale.

Evenimentul are loc la intrarea numărul 2.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate