Connect with us

EDUCATIE

FOTO. OPORTUNITATEA dincolo de granițe: AVENTURA Teodorei în India cu AIESEC

Publicat


Când Teodorei i s-a ivit în cale oportunitatea de a participa în programul care implică actorie și tehnici de discurs oferit de AIESEC nu a ezitat nici o clipă, pentru că ea și-a dorit să predea, inițial a vrut să înceapă într-o universitate, dar nu a fost posibil. Prin oportunitatea asta care i-a apărut în cale în momentul potrivit și care s-a pretat pe situația de atunci, a decis să plece într-o experiență de neuitat în India.

„Cel mai important e că ajungi să cunoști cu adevărat lumea în care trăiești și faptul că îți schimbă modul în care te raportezi la lume”

De ce tocmai în India? Pentru că i s-a părut cea mai ofertantă, și ca poziționare geografică și ca beneficii și ales sa meargă aici pentru că îi este asigurat un confort total din partea AIESEC.

FOTO. OPORTUNITATEA dincolo de granițe: AVENTURA Teodorei în India cu AIESEC

Cum s-a adaptat la cultură, cum și-a făcut prieteni în oportunitate

Un prim șoc cultural a fost claxonatul, ei folosesc claxonul pe post de orice, și dacă semnalizează și dacă vor să mulțumească în trafic. Mumbai nu seamănă deloc cu ce e pe internet, într-un sens pozitiv, pentru că orașul e prezentat într-un sens în care nu e în realitate și s-a simțit „mințită”: nu e mizerie și nu se aștepta că o să fie așa de bine. Ea nu știa că oamenii sunt foarte de treabă, ei te ajută și dacă nu le ceri și nu se prefac că sunt calzi când sunt ospitalieri.

„Indienii sunt foarte încâlciți, e o plăcere să interacționezi cu ei ca prieteni, să socializați, dar când e de lucrat cu ei sunt birocratici”.

Prietenii și i-a făcut prin AIESEC, prin catedra de la școala care predă. Cea mai apropiată prietenă a ei e o vecină pe care a cunoscut-o în lift. Cultura lor te ajută să te deschizi, să devii o persoană mai sociabilă dacă nu ești deja. Cum e o cultură mai gălăgioasă, te ajută să ajungi cu timpul să devii mai vizibil și să îți ieși mai des din zona de confort.

Ea s-a împrietenit cu cine nici nu se gândea: în tren cu o fată care e DJ de muzică Techno și la prima vedere părea genul care lucrează într-o corporație și acum poate să meargă când vrea ea la o petrecere unde e prietena ei DJ.

Face parte din cultura lor și că sunt vagoane de tren și săli de fitness strict pentru femei, ”și automat când aproape toată lumea e ca tine, întâlnești oameni cu care să semeni, cu care ai puncte comune și cu care te înțelegi”.

Care au fost dificultățile întâmpinate

Transportul e una dintre dificultățile cu care s-a confruntat în India, pentru că e foarte obositor și ca să ajungă în orice zonă a orașului trebuie sa ia trenul minim jumătate de oră în orice direcție.

Cum ea a plecat în ianuarie, fix atunci când în România erau închise școlile din cauza zăpezii, și de la frigul de la noi din țară,a ajuns la temperaturi de 35 de grade. A fost mai greu să se obișnuiască și nu știa, termic, pe ce planetă e.

Oamenii nu merg pe trotuar, merg direct pe stradă, pentru că unele trotuare au un gard și e mai greu să faci semn la un Tuk-Tuk și așa că se merge pe drum și a durat până să se obișnuiască și să facă și ea la fel.

Cum a fost primită de copiii cărora le predă

Ea predă actorie și tehnici de discurs la copiii cu vârsta între 11-14 ani. A fost un profesor complet nou venit în mijlocul semestrului 2, și copiii s-au uitat puțin ciudat la ea, dar cum școala este una internațională, ei sunt foarte deschiși. Ei au foarte mulți profesori străini și sunt deja obișnuiți.

La început a avut unele schimburi de informații despre cele două țări, și s-a mirat când unii copiii care sunt mai pasionați de geografie i-au spus că știu despre țara noastră.

Materia pe care o predă ea nu e una chiar opțională pentru ei, dar nu le afectează media și examenele se pun ca extra-curriculare și așa elevii sunt mai relaxați la școală. Materia îi permite să facă multe jocuri. În India, se dansează foarte mult, la orice sărbătoare se dansează. La școală se tratează separat sportul și dansul. La dans îi învață dansuri și aplică coregrafii de la profesori și ea făcea jocuri prin care ei dansau.

Copiii sunt conștienți că tot ce înseamnă voce, modularea vocii și intențiile din spatele cuvintelor sunt o formă mai ușoară de manipulare și că asta îi poate ajuta la interviuri și la dezbateri și tratează cu toată seriozitatea acest subiect și această materie.

Nimic nu se predă inutil, chiar se predau niște lecții de viață și face cât mai util tot ce îi învață, face totul mai aplicat ca să aibă o interacțiune cu elevii. La această materie, elevii învață lucruri care o să le fie utile mai târziu în viață.

Cum și-a petrecut timpul liber

Zona turistică din India este în nordul țării, unde e și Taj Mahal-ul și în sud, unde e Mumbai, lumea se duce mai mult la plajă. Primul loc pe care l-a vizitat ea în Mumbai a fost Gateway of India care atrage cei mai mulți turiști în oraș.

A mai fost într-o excursie cu AIESEC, într-un parc natural unde erau niște peșteri și aici a spus că e cea mai liniștită zonă din oraș, poate chiar singura unde nu se aud deloc claxoane.

„Îmi place ca în fiecare săptămână să merg și să mă plimb într-un district diferit de fiecare dată din Mumbai, și prin plimbările mele am ajuns în zona de est a orașului, care e o zonă mai mult corporatistă și e frumoasă de vizitat chiar dacă nu în sens turistic, pentru că e mai diferită de restul”. Îi place să meargă în zonele rezidențiale, să vadă cum trăiesc oamenii de acolo, și restaurantele din acele zone sunt mai bune.

În timpul ei liber reușește să meargă la spectacole de teatru și a văzut și o galerie de artă.

Așteptări vs realitate

De acasă a plecat cu gândul că oamenii din India sunt prietenoși și a observat că ei chiar sunt, poate mai mult decât se aștepta ea. A tot auzit că e o țară urât mirositoare dar defapt orașul miroase chiar bine, pentru că e vară aproape tot timpul și copacii sunt înfloriți aproape mereu, și e surprinzător de multă verdeață la ce junglă de beton e în Mumbai.

Oriunde ai căuta, orașul e prezentat mai industrializat pentru că se spune că aerul din Mumbai este irespirabil, este parțial așa pentru că este praf, dar nu în așa fel cum este prezentat și descris. Se aștepta ca ei să aibă o cu totul altă mentalitate legată de natură decât noi și așa și este. Ei au ce se numește Jainism, o filosofie de viață, una dintre cele mai vechi religii din lume, care nu ucide nici măcar o insectă, și asta i s-a părut destul de ciudat.

E o țară care dincolo de haos te liniștește și te relaxează, nu se aștepta ca prin claxoane și agitație să aibă posibilitatea să se și relaxeze.

A fost surprinsă și de cât de sigur poate să fie orașul, noaptea nu îi este frică într-o țară complet străină și „să nu îmi fie deloc frică să călătoresc singură chiar dacă nu știu aproape deloc limba lor”.

Cum s-a dezvoltat personal și profesional

„Am mai multă răbdare, și cumva sunt mai relaxată și mă gândesc că totul o să se rezolve în ritmul în care e normal să se rezolve”. Se simte mult mai liniștită cu gândul la neprevăzut, nu mai simte nevoia sa aibă previzibilitate și o predictibilitate a tot ce a ce urmează să i se întâmple.

Ea fiind și la doctorat în România nu s-a gândit că o să poată să le facă pe amândouă, dar în India e în așa fel gândit totul încât să ai timp de viața socială, privată și educațională. Așa privesc ei multilateral viața.

De ce să meargă tinerii într-o oportunitate AIESEC

E interesant să vezi o țară străină, să vezi culturi noi, pentru că ajungi să cunoști viața reală a oamenilor din cu totul alte zone și să îți dai seama că „nimeni nu e special dar în același timp toată lumea e specială”. Mersul într-un proiect te ajuta nu doar să te cunoști mai bine, dar îți dai seama de lumea-n care trăiești, de contextul în care tu și dacă vrei și dacă nu, trebuie sa te dezvolți.

„E important și vital ca tu să îți impui ție să încerci chestii noi” pentru că anulând distanța dintre România și țara în care vrei să mergi, te ajută pe tine să te deschizi ca mentalitate și să te raportezi la orice faci indiferent de profesie dintr-o perspectivă globală care-ți va deschide oportunități pe viitor.

„Dacă ți se ivește o oportunitate de genul acesta, trebuie să mergi, pentru că nu știi dacă ți se mai ivește, și dacă ai posibilitatea să pleci, e momentul să o faci, dacă ți-a venit această șansă, înseamnă că tu poți să o faci”.

Dacă vrei să mergi și tu, te poți înscrie aici: Predă cu AIESEC – AIESEC in Romania



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Publicat

ambulanta

Un bărbat a fost lovit de o mașină, vineri, în Turda, pe str. Victoriei. A intervenit ISU Cluj, care îi acordă primele îngrijiri.

Din informațiile primite, bărbatul ar fi în stare gravă.

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Update:

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit de puține momente pentru a acorda primul ajutor calificat unui tânăr implicat într-un accident rutier, petrecut pe strada Victoriei din municipiul Turda.

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit două autoturisme și o trotinetă avariată, precum și un tânăr care prezenta mai multe traumatisme, în stare de conștiență.

Echipajele operative i-au acordat primul ajutor calificat, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu: Clujul e întârziat în dezvoltare. Cu 15 până la 20 de ani

Publicat

Viorel Băltaretu

“Un Cluj sănătos economic înseamnă că toți locuitorii lui au, datorită locului de muncă sau afacerii proprii, o viață tihnită: o locuință, un salariu decent, economii. Apoi, mai înseamnă ca au parte de servicii publice de calitate, de la infrastructură, salubritate, sănătate și educație, până la mediu și funcționari care îi tratează cu respect. Asta e departe de a fi realitatea Clujului de azi. Orașul nostru a fost lăsat să se dezvolte inegal, fără o direcție clară. Unii o duc bine, alții sunt sufocați de costul vieții”, spune Viorel Băltărețu, deputat de Cluj și candidat în alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca din partea Alianței Dreapata Unită.

Prezent la dezbaterea recentă pe tema ”Economia Clujului”, Băltărețu și-a prezentat planul pentru dezvoltarea economică a Clujului: “Creșterea bazei de impozitare, cu păstrarea nivelului de taxare curent și a gradului de colectare a taxelor, prin digitalizarea administrației, pentru a simplifica procesul de plată a taxelor și impozitelor locale – sunt cele două direcții prin care voi aduce mai mulți bani la Primărie.

Vă dau câteva exemple: colectarea automatizată a impozitului pe proprietăți, eficientizarea și transparentizarea sistemului de închiriere și plată a locurilor de parcare și implementarea unui sistem GIS, care să ne arate și dacă toate proprietățile sunt impozitate corect.

Investiții sub 35%

Antreprenor de meserie, deputatul clujean a tras un nou semnal de alarmă în ce privește procentul investițiilor în bugetul orașului, care nu a depășit 35% în ultimii ani.

“Avem nevoie atât de investiții publice, cât și private. Pe de o parte, e nevoie de marile proiecte de infrastructură amânate cu deceniile – centura ocolitoare cu drumurile de legătură, trenul metropolitan și terminalul cargo -, dar și de construcția de noi parcuri industriale și a unui centru de expoziții – conferințe, care vor aduce noi investitori privați”.

Infrastructura rutieră

“În economie, lucrurile trebuie făcute eficient, dar mai ales la timpul lor. Azi, orașul nostru încă se căznește să își facă infrastructură rutieră, infrastructură al cărei timp era acum 15 – 20 de ani, ca să putem profita din plin de avantajele ei economice.

În timp ce orașele europene dezvoltate se concentrează pe aspecte climatice, neutralitate în emisiile gazelor de seră, smart city și inteligență artificială, Clujul bate pasul pe loc în dezvoltarea urbană.

Dacă Primăria continuă strategia “randări și licitații anulate” și nu trece la fapte, vom rămâne în trecut”, a concluzionat Viorel Băltărețu în finalul dezbaterii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Un căprior s-a întors în sălbăticie cu ajutorul jandarmilor clujeni, după ce a ajuns în curtea unei firme din Mărăști

Publicat

De

Căprior salvat de jandarmii din Cluj

Jandarmii clujeni au eliberat în sălbăticie un căprior găsit în curtea unei societăți comerciale din cartierul Mărăști. Animalul nu a fost rănit.

Prezența căpriorului în curtea unei societăți comerciale din cartierul clujean Mărăști a fost sesizată, vineri, printr-un apel la 112.

Un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a intervenit la fața locului și a imobilizat animalul pentru a nu-i provoca leziuni.

Ulterior, căpriorul a fost eliberat în mediul natural, în afara zonei locuite, arată reprezentanții IJJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Creștere uriașă a furturilor de mașini, în 2023, la Cluj. Mai multe accidente pe drumurile din județ, anul trecut

Publicat

De

mașini

În 2023, în județul Cluj a crescut numărul de furturi de mașini, cu aproape o treime, însă s-au înregistrat mai puține furturi din locuințe sau din magazine.

Numărul infracțiunilor sesizate în județul Cluj în anul 2023 a fost de 17.659, cu circa 5% mai mare decât în anul anterior, se arată într-un raport al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Cluj.

În 2023, s-a înregistrat o creștere ușoară a numărului de infracțiuni contra persoanei, dar și a celor de lovire și alte violențe. De asemenea, au fost sesizate 5 infracțiuni de omor și 6 tentative de omor.

Cele mai multe infracțiuni sesizate (8.167) se referă însă la fapte de criminalitate contra patrimoniului (circa 46% din totalul infracțiunilor sesizate). Dintre acestea, majoritatea au fost furturi (4.037 de infracțiuni).

A crescut numărul furturilor din și de autoturisme

De-a lungul anului 2023, a scăzut numărul infracțiunilor de furt din locuințe, din societăți comerciale și din buzunare, poșete şi genți. S-a  înregistrat însă o creștere a infracțiunilor de furt de autovehicule (+29,79%) și din autovehicule (+1,79%).

Totodată, a crescut ușor numărul infracţiunilor stradale (+3,96% față de 2022). 40,15% dintre acestea sunt infracţiuni de furt, iar 21,18% sunt infracțiuni de distrugere.

Peste 1.200 de accidente de circulație, mai multe decât în 2022

În ceea ce priveşte riscul rutier, în 2023, pe raza judeţului Cluj au fost înregistrate 1.216 (+7) accidente de circulaţie, 206 (+5) dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave.

Din punctul de vedere al consecinţelor acestor accidente, indicatorii analizaţi au evidenţiat faptul că cele 206 accidente rutiere grave s-au soldat cu decesul a 46 persoane (+2) și rănirea gravă a 184 de persoane (+10).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax