Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Oferte de PAȘTE la pensiuni. Redescoperă TRADIȚIA în Cluj și împrejurimi

Publicat


oua rosii pasti cjcpct cluj

Sărbătorile Pascale se apropie cu rapiditate, iar clujenii se află în căutarea unor experiențe autentice și memorabile. Astfel, pensiunile din Cluj și împrejurimi pun la dispoziție diferite oferte pentru turiști, atrăgându-i prin diversitatea culturală și facilitățile oferite.

Clujul. Nu doar cultural, dar și tradițional

,,Anul acesta, vă invităm să explorăm împreună un weekend de activități pentru toată familia, concepute să creeze zâmbete, să încurajeze explorarea și să cultive magia momentelor petrecute împreună.

De la ateliere de pictat ouă de Paște în stiluri tradiționale și moderne, la vânătoarea de comori în grădinile noastre, tir cu arcul, plimbări în natură, clase de dans și până la povești sub stele, avem grijă ca fiecare zi să fie plină de surprize și bucurie”, promite Sun Garden.

FOTO. Oferte de PAȘTE la pensiuni. Redescoperă TRADIȚIA în Cluj și împrejurimi

Pensiunea din Cluj-Napoca dispune de o ofertă complexă în perioada 3 – 6 mai, unde în prețul de 4.350 ron/cameră intră diverse activități cu specific tradițional, care corespund preferințelor fiecărei categorii de vârstă.

De asemenea, în completarea activităților, Sun Garden mai pune la dispoziție o ofertă atractivă: accesul complet gratuit la Wellnes&Spa, ce cuprinde Paradisul Amedeea și Aqua Experience.

Maramureșul. Leagănul tradiționalității

“Dacii Liberi Resort & Spa”, din Petrova, Maramureș, aduce în atenția turiștilor multiple posibilități de relaxare și petrecere a timpului în perioada 3-6 mai 2024.

Copiii se pot bucura de activități recreative în incinta resortului precum ateliere de vopsit ouă, iar pentru adulți atelier de preparat cozonaci. De asemenea, pe lângă relaxarea de la Spa-ul resortului, turiștii vor avea ocazia să viziteze în Maramureș diferite mănăstiri, iar la întoarcere vor avea parte de o seară maramureșeană cu cina festivă și formație locală. Pensiunea pune la dispozitie camere duble si standard, dar si trei tipuri de apartamente, a caror preturi variază între 2.100 și 2.500 ron.

Tot în Maramureș, “Conacul Cosăului” din Ferești dispune de o capacitate de peste 20 de persoane, cu camere duble și regim de demipensiune.

În ziua de Paște, regimul este de pensiune completă, iar prețul este de 400 de lei pe camera dublă.

Cu o priveliște ce încântă turiștii, înconjurată de un râu unde oaspeții pot pescui, pensiunea este un loc oportun pentru relaxare și un prilej bun de a împărtăși tradițiile zonei alături de oamenii satului.

Bistrița-Năsăud. Mulți știu – puțini cunosc

Județul Bistrița – Năsăud dispune de multe zone atractive, de la munții impunători și pădurile bogate, până la lacul Colibița, considerată de către turiști ,,vedeta” locului.

De aceea, cu ocazia sărbătorilor pascale, clujenii pot opta pentru Hotel Jelna. Gazdele pun la dispoziție preparate atât din bucătăria locală, cât și internațională, muzică live & live cooking, dar și acces la spa.

De asemenea, se va organiza un ,,egg hunt” și o cină festivă. Hotelul dispune de locuri libere în perioada sărbătorilor, în una dintre cele 16 camere duble sau cele patru apartamente, a căror dotare au în comun un minibar și un pat extra pentru nou-născuți.

Pentru adulți, prețurile cazărilor la hotel încep de la 3.500 de lei și pot ajunge până la 5.250 de lei, în timp ce copiii beneficiază de ușoare reduceri, în funție de categoria de vârstă.

Bihor. Ținutul Băilor Termale

Stațiunea balneară Băile Felix a devenit cunoscută pentru apele termale bogate în minerale benefice pentru sănătate, precum și pentru facilitățile moderne de tratament și relaxare pe care le oferă.

Astfel, an de an mulți turiști se îndreaptă spre o vacanță în inima Bihorului, iar disponibilitatea pensiunilor scade rapid în apropierea perioadelor sezoniere.

În această varietate de oferte, vila Metropol se remarcă prin prețurile considerate atractive, unde în suma de 400 lei/noapte cazații beneficiază de mic dejun inclus și acces la piscină, saună, jacuzzi și terenuri de sport.

Alba. Paștele la moți acasă

Județul Alba își așteaptă vizitatorii de Paște, atât cu zona montană cât și cu șesul. Cei care preferă Apusenii, pot pătrunde prin „Poarta Arieșului”. Pensiunea este situată la ieșirea din Arieșeni spre Bihor pe D.N.75 ALBA-ORADEA, la 2 km de pârtia de schi de la Vârtop.

Are 24 de locuri în paturi + 6 paturi suplimentare pentru copii în 9 camere de 2 locuri și 2 camere de 3 locuri. Toate camerele au baie, televizor și internet.

Oferta de Paște include 5 nopți de cazare cu acces la piscină, demipensiune, masa de Paște și o gustare după Înviere, pentru 1.100 lei/persoană adultă. Pentru 4 nopți,  900 lei.

Sărbătoarea Paștilor poate fi petrecută într-un mod foarte plăcut la „Casa Moților” din Bucium. „Este locul perfect, desprins din poveste. Un loc arhaic, desprins din poveste şi din vremuri demult apuse, zona te va cuceri de la prima întâlnire cu relief domol şi accesibil de Apuseni, cu verde de cetină de brad, cu incredibil de albastru de cer şi cu liniştea de mult visată”, spun gazdele.

Cazarea costă între 160 și 230 lei/noapte/ cameră.

Casa Dives – pentru boieri

În apropiere de Transalpina, la Pianu de Sus se află Casa Dives, varianta Boierească din 1850, un loc ideal pentru a primi cum se cuvine marea sărbătoare a Învierii Domnului.

„Degustă Transilvania! Te invităm să explorezi un mod de viață înconjurat de cultură și natură în centrul triunghiului Cetatea Alba Carolina-Transalpina-Castelul Corvinilor. Dacă ți-e dor de puțină liniște, de bucate locale curate și cu istorie în spate, atunci această experiență este pentru tine. Vino să te bucuri de tradițiile locului, de gazde omenoase, pregătește-te pentru un șir nesfârșit de ospețe. Explorează gusturi locale. Descoperă tradiții și comunități”, sună invitația gazdelor primitoare.

La Casa Dives ai variantele 4 – 6 nopti cu demipensiune si activități. Cazare într-o casă construită la 1850, piscină încălzită la 29 de grade, jacuzzi strămoșesc, ciubăr din lemn cu apă caldă de izvor, licori traditionale la infinit, vin de Jidvei la discreție, foc de tabără și 2 mese pe zi + un mare prânz Pascal.

Cu ce mai tentează gazdele pe oaspeți? Cu căutarea cadourilor pentru copii, ascunse de iepuraș în grădină, cu un ospăț cu tocăniță de vânat și carne de vită nobilă sau vinars de casă pentru doamnele fine. Optional, plimbări cu trăsura, traseu călare, închiriere ATV sau drumeție pe Via Transilvanica.

Prețurile variază între 700 și 1.050 lei/ noapte/persoană.

Bianca Matei, Timeea Morocoj, Alexandru Mocan



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. sergiu

    aprilie 11, 2024 la 11:22 am

    da da..poate mergeți și la Premier Vâlcele..și piscina OXIGEN….ca sa ciocniri un ou electrocutat……ca linia de înaltă tensiune trece pe deasupra locatiei..cine de la Renel..a luat tainul?????…sunt așa de papagali încât nu au văzut ca în reclamele de prezentare a acestei locații se vede linia de înaltă tensiune care trece pe acolo……INCREDIBIL??!!!!!CUM S-A OBTINUT AUTORIZATIA DE CONSTRUCTIE..DACA EXISTA ASA CEVA????????CA NUNTI SI PETRECERI LA GREU PE ACOLO DE DERANJEAZA TOT FELEACUL!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie

Publicat

soare

După o săptămână în care frigul și ninsoarea par să fi pus stăpânire pe România, temperaturile devin mai blânde, chiar mai ridicate decât cele normale pentru sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, potrivit prognozei pentru perioada 17 martie – 14 aprilie, transmisă marți de ANM.

17 – 24 martie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie

24 – 31 martie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea nordică a teritoriului. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.

31 martie – 7 aprilie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.

7 – 14 aprilie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unui ușor excedent în zonele montane.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Marți, ziua cu ”trei ceasuri rele”. De ce se temeau femeile din satele clujene din vechime de Marțolea, o ființă fabuloasă

Publicat

De

Marți, ,ziua cu trei ceasuri rele

În satul tradițional clujean, zilele săptămânii aveau o semnificație profundă care s-a pierdut, însă, până în timpurile noastre.

Fiecare zi era încărcată cu simboluri și interdicții, care guvernau activitățile zilnice ale comunității, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Marți, ziua cu ”trei ceasuri rele”

Marțea, în mod particular, reprezenta o zi cu un statut aparte, marcată de superstiții și credințe populare cu o conotație negativă. Oamenii satului spuneau că nu-i bine să începi nici un lucru din ziua de marți.

„Nu te pornești la drum, nu pui războiu’ și nu începi să-ți faci casă în asta zi”, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Se credea că femeile care spală hainele într-o zi de marți vor rămâne văduve, iar cine semăna, nu avea rod, „că marța îi zi de primejdie, iar grăuntele nu răsare niciodată”. Se mai spunea că cine se naște în această zi, va avea o viață grea. Totodată, cine se îmbolnăvește marțea, nu se mai face sănătos, căci această zi are trei ceasuri rele.

Marțolea, ființa fabuloasă care făcea rău

Totul culmina cu Marți Sara, sau Marțolea, o ființă fabuloasă care făcea rău și aducea primejdie în casele în care femeile fix atunci, arată specialiștii clujeni.

„În tata marț’ sara, muierile nu lucră mai nimic, că să tem rău de Marțolea. Asta-i o muieră de nu știe unde, ie ști cine lucră ce nu-i îngăduit. Vine când iești sângură șî-ț face ie ce ști, de nu mai poț lucra pânî-i lumea”, spuneau femeile din satul clujean Boju.

Astfel, marțea, ca simbol al unei zile nefavorabile, reflectă o viziune despre o lume în care ordinea socială și activitățile cotidiene erau guvernate de forțe nevăzute, iar evenimentele din viața oamenilor erau adesea atribuite unui sistem complex de credințe și superstiții. Dar deși în prezent aceste tradiții nu mai sunt respectate, ele continuă să fie o fereastră prin care putem înțelege mai bine mentalitatea comunităților rurale tradiționale, arată spcailiștii de la CJCPCT Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Cum pot elevii de liceu să fie intre la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN fără testul de admitere

Publicat

De

UTCN

Elevii din clasele a XI-a și a XII-a pot fi admiși la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul UTCN, fără testul de admitere.

Totuși, ei vot trebui să participe la două concursuri de tradiție ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar acestea au loc peste câteva zile.

Elevi admiși direct la Facultatea de Automatică și Calculatoare

Astfel, elevii de liceu care participă la competițiile „Concursul de Programare 2025” sau „Concursul individual de proiecte D’AIA 2025” au șansa de a fi admiși la facultatea dorită fără test de admitere. Pentru aceasta, arată reprezentanții universității, elevii trebuie să se claseze pe locurile 1, 2 sau 3, dar și să obțină cel puțin nota 8 la proba de matematică din cadrul examenului de bacalaureat.

Concursul de Programare 2025 este destinat elevilor de liceu din clasele XI-XII și este organizat de Departamentul de Calculatoare al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Înscrierea la concurs se poate face până la data de 20 martie 2025, ora 23:59, printr-un e-mail la adresa alin.suciu@cs.utcluj.ro.

Concursul se va desfășura în Laboratoarele UTCN, de pe strada Dorobanților nr. 71-73, etaj 1, Cluj-Napoca, în data de 29 martie 2025, între orele 10:00 – 15:00.

Elevii vor trebui să rezolve problemele propuse de organizatori fără ajutor extern și fără utilizarea inteligenței artificiale. Mai multe informații, AICI.

Concurs pentru pasionații de microcontrolere și programare în C/C++

În ceea ce privește Concursul individual de proiecte D’AIA 2025, acesta este o competiție adresată elevilor de liceu din clasele XI-XII, pasionați de microcontrolere, programare în C/C++ și alte idei creative din domeniul IT.

Potrivit reprezentanților UTCN, acesta va avea loc în data de 22 martie 2025, între orele 09:00-13:00, în clădirea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, situată pe str. George Barițiu nr. 6, etaj VI.
Concursul este organizat de către Departamentul de Automatică al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Elevii de liceu se pot înscrie până la data de 20 martie 2025, ora 23:59, AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sistemul E-sigur, activ din această lună și în Cluj. Peste 20 de șoferi SANCȚIONAȚI până acum

Publicat

e-sigur

Sistemul E-sigur în circulație este un sistem informatic implementat în România, care are scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră prin monitorizarea și gestionarea mai eficientă a circulației pe drumurile publice. Acesta este o soluție digitală ce permite autorităților să colecteze date relevante despre comportamentul participanților la trafic, cum ar fi viteza de deplasare, starea drumurilor, condițiile meteo sau evenimentele rutiere.

În esență, sistemul e-Sigur integrează tehnologii moderne, precum camere de supraveghere, senzori și echipamente de monitorizare, pentru a oferi informații în timp real autorităților, ceea ce ajută la identificarea rapidă a potențialelor riscuri sau încălcări ale reglementărilor rutiere.

e-sigur

Beneficiile acestui sistem includ:

– Reducerea accidentelor rutiere prin detectarea și prevenirea unor comportamente riscante, cum ar fi depășirea vitezei legale.
– Îmbunătățirea eficienței în gestionarea traficului prin monitorizarea în timp real.
– Sprijinirea autorităților în aplicarea legii prin oferirea unui set detaliat de date, care pot ajuta la analiza cauzelor accidentelor.

e-sigur

VIDEO FOTO. Sistemul E-sigur, activ din această lună și în Cluj. Peste 20 de șoferi SANCȚIONAȚI până acum

Sistemul e-Sigur face parte dintr-un efort mai larg de digitalizare a infrastructurii și a managementului traficului, având rolul de a sprijini autoritățile în crearea unui mediu mai sigur și mai eficient pe drumurile din România.

De la data de 1 martie 2025, acest sistem este operațional și în jud. Cluj, care a fost dotat cu peste 20 de astfel de aparate, dintr-un total de 700, câte există deocamdată în toată țara.

Aparatul în sine este identic cu un pistol-radar. Deosebirea constă în sesizarea automată a depășirii vitezei setate, de către un participant la trafic și salvarea capturii video pe un card, care ulterior este descărcat de agenți, pe baza imaginilor surprinse aceștia trimițând procesul-verbal direct vinovatului.

Datorită calității imaginilor, declarațiile mincinoase de genul „nu eram eu la volan” pot fi ușor demontate, figura șoferului fiind recognoscibilă.

e-sigur

„Aparatul radar detectează o depășire a vitezei de până la 1.200m distanță”

„Începând cu data de 1 martie 2025, la nivelul jud. Cluj a fost operaționalizat sistemul E-sigur, un sistem modern de supraveghere a traficului rutier în zonele cu risc crescut. Acesta presupune un aparat radar montat pe un trepied, care va filma în mod automat toate depășirile vitezei legale pe sectorul alocat.

Aparatul va fi montat pe trepied în afara carosabilului, la vedere și întotdeauna însoțit de un echipaj al poliției rutiere. La sfârșitul programului de lucru, polițistul care a folosit aparatul va descărca filmările într-un server al Poliției. Acestea vor fi analizate, ulterior trimițându-se o comunicare către proprietarul vehiculului însoțită de sancțiunea aferentă.

Aparatul radar detectează o depășire a vitezei de până la 1.200m distanță. În cazul în care, în urma analizei imaginilor, se constată și alte abateri, cum ar fi depășiri ilegale, se pot lua măsuri și împotriva acestora. De la implementarea sistemului, în jud. Cluj au fost depistate peste 20 de încălcări ale regulilor de circulație”, a declarat subcomisarul Ionuț Petruța, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate