Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Sportivă de 82 de ani de la CS „U” Cluj, a câștigat 5 MEDALII la Campionatele Europene de natație masters de la Belgrad

Publicat


natatie

Campionatele Europene de natație masters de la Belgrad, au adus până acum un mare succes pentru Clubul Sportiv Universitatea Cluj. O octogenară s-a întors cu 5 medalii, dintre care 4 de aur.

„Maier Orosz Judith a reușit din nou să câștige medalii de aur la categoria de vârstă 80-84 de ani la probele 200 m mixt, 100 m bras, 400 m mixt, 50 m bras și medalia de argint la 200 m bras.

natatie

FOTO. Sportivă de 82 de ani de la CS „U” Cluj, a câștigat 5 MEDALII la Campionatele Europene de natație masters de la Belgrad

Richard Szilagyi a câștigat la acest campionat 3 medalii de aur, la proba 50 m spate, 50 m fluture și 50 m liber. Kristina Schneider medalia de argint la proba 50 m fluture, Daniela Benea a obținut loc 6 la 50 m liber și Vlad Dobra la 200 m mixt.

natatie

La proba de ștafetă masculin și feminin avem 4 medalii de aur: 2 medalii obținute de echipa Richard Szilagyi/ Vlad Dobra/ Paul Borbileanu/ Ian Chelaru la probele 4x50m liber compus și 4×50 mixt masculin, 1 medalie la 4×50 mixt feminin echipa compusă din Sandra Miclăuș/Kristina Schneider/Daniela Benea/Denisa Vlad și o medalie la 4×50 mixt combinat, echipă compusă din Richard Szilagyi/Vlad Dobra/Sandra Miclăuș/Kristina Schneider.

natatie

Cele 2 medalii de argint au fost obținute la proba 4×50 m liber feminin de echipa Sandra Miclăuș/Kristina Schneider/Daniela Benea/Denisa Vlad și cea de-a doua medalie a fost obtinută la proba 4×50 liber combinat de echipa Paul Borbileanu/Richard Szilagyi/Kristina Schneider/Sandra Miclăuș.

natatie

Campionatul nu s-a încheiat. Așteptăm rezultate mari și în celelalte probe. Felicitări tuturor pentru implicare, dedicație și rezultatele foarte bune obținute până acum!

Mulțumim antrenorului Soit Francisc Philgas pentru tot efortul”, scrie pe site-ul clubului.

Ce spune octogenara medaliată

Contactată de Cluj24, Maier Orosz Judith a spus: „Practic natația din fragedă tinerețe. Familia noastră era o dinastie de înotători cu cinci campioni naționali. Cu toții am cucerit cca. 70 de titluri de campioni ai țării. După terminarea facultății am întrerupt concursurile (activitate profesională, familie etc.) și am reînceput după pensionare împreună cu sora mea Dr.Flora Orosz Ecaterina, care la rândul ei a cucerit 11 titluri de campioană mondială și a stabilit 17 recorduri mondiale.

Practic toate stilurile, atît la mondiale cât și la europene am câștigat cele două probe de mixt (200 resp. 400m). Stilul fluture îmi este cel mai dificil.

Mă antrenez de trei ori pe săptămână la bazinul UBB.
La toate interviurile mele am sfătuit generația căruntă să părăsească fotoliul și să introducă un program de mișcare, iar eu momentan abia aștept să mă așez în fotoliu și să urmăresc olimpiada.”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ponturi pentru drumeții de la șeful Salvamont-Salvaspeo Cluj: „Mecca escaladei” și locul ideal pentru iubitorii de speologie

Publicat

De

Ponturi pentru drumeții de la șeful Salvamont-Salvaspeo Cluj

Vara e în toi, e vacanță și timpul perfect pentru cei care caută răcoarea muntelui, dar vor să facă și un pic de sport. Așa că va aducem câteva ponturi pentru drumeții prin județul Cluj, chiar de la șeful Salvamont-Salvaspeo, Gheorghe Frățilă.

La Cluj sunt omologate 59 de trasee, dar în această vară va mai fi deschis unul în frumoasa zonă Mărișel.

Ponturi pentru drumeții de la șeful Salvamont-Salvaspeo Cluj, Gheorghe Frățilă

Există foarte multe trasee frumoase de drumeție în județul Cluj, pentru toate vârstele și posibilitățile, dar Gheorghe Frățilă promovează și altfel de activități.

„Cele mai faine locuri de drumeții din Cluj? Via ferata din Cheile Turzii este extraordinară, nu este foarte dificilă, dar nici foarte ușoară, așa că trebuie respectate niște reguli. Apoi Cheile Turenilor, unde traseul este echipat cu cablu pentru parcurgere, chiar daca apa e mare. Dar și aici trebuie echipamente specifice”, spune Gheorghe Frățilă.

„Mecca escaladei” din Cluj

Există locuri extraordinare și pentru pasionații de escaladă sau speologie, spune șeful Salvamont-Salvaspeo Cluj.

„Recomand Cheile Turzii pentru practicanții de escaladă. Este <<Mecca escaladei>> în zona asta, are foarte multe trasee bine echipate.

Iar pentru cei care vor să facă un pic de speologie recomand peștera Humpleu. Dar ca și turist speo specializat pentru că cei care merg acolo vor avea nevoie de echipament și ghid.

Humpleu e a doua peșteră din România ca lungime, are cele mai mari săli, cel mai lung râu subteran, iar ca volum al cavernamentelor este pe primul loc”, spune Gheorghe Frățilă.

Atenție, însă, la vreme când porniți la drum. În Cheile Turzii a avut loc săptămâna trecută o cădere masivă de pietre, din cauza vremii nefavorabile. Porțiunea cuprinsă între podul al doilea și al treilea din Cheile Turzii, porțiune unde cărarea turistică urmează malul stâng al defileului, a fost închisă pentru curățare. Aceasta a fost redeschisă, dar este încă balizată.

Un nou traseu turistic a fost amenajat la Cluj

Din această vară, Clujul va avea 60 de trasee omologate. Țâcla Găvrii, un nou traseu montan spectaculos în Mărișel, îi așteaptă pe iubitorii de mune, dar și pe cei de escaladă. Traseul a fost amenajat și urmează să fie deschis oficial în cel mai scurt timp.

Țâcla Gavrii este zona cu cea mai cunoscută stâncă și cel mai frumos punct de belvedere din Mărișel.

Țâcla Găvrii, un nou traseu montan la Cluj

Traseul are aproximativ patru kilometri, și o diferență de nivel pozitivă de circa 300 de metri.

Mai mult, va fi o nouă atracție pentru cei care practică escalada și această zonă fiind amenajată deja de către Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj

Gheorghe Frățilă: Avem planuri de a dezvolta trasee noi

Șeful Salvamont-Salvaspeo Cluj spune că sunt planuri pentru dezvolta și alte trasee, în mai multe zone din județ. Doar că totul depinde de colaborări, pentru că e nevoie de materiale și de oameni.

„Un plan frumos de dezvoltare ar fi un traseu al Someșului, care se încadrează la trasee pedestre. Va fi mai lung și va putea fi parcurs în mai multe zile. Pleci din Gilău și ajungi pâna la Izvoare, trecând pe lângă toate lacurile, ceva gen Via Transilvanica, dar mai scurt că e doar în județ.

Un alt plan este în zona Valea Stanciului/Valea Firii în Bihor – Vlădeasa. Am vrea să dezvoltăm unul și în Trascău. Planuri avem, dar depindem și de alții.

Nu realizarea de trasee noi e problema, ci întreținerea, pentru ca la un moment dat o sa fie peste puterea noastră să le întreținem”, a mai spus Ghorghe Frățilă.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca și-a aflat ADVERSARII din BKT EuroCup. Mihai Silvășan (antrenor): Ne dorim mai MULT ca în competiția trecută

Publicat

u bt 2

Echipa de baschet masculin U-BT Cluj-Napoca și-a aflat adversarii din BKT EuroCup. Printre cei mai puternici se află Valencia Basket și Turk Telekom Ankara. 

Clujenii își propun să depășească performanța din competiția trecută, dar pentru a-și atinge obiectivul sunt necesare îmbunătățiri ale lotului.

u-bt

U-BT Cluj-Napoca și-a aflat ADVERSARII din BKT EuroCup. Mihai Silvășan (antrenor): Ne dorim mai MULT ca în competiția trecută

Contactat de Cluj24, Mihai Silvășan, antrenorul clujenilor, a spus: „Grupa este una dificilă dar ne așteptam la asta. Favorite sunt Valencia Basket, Turk Telekom Ankara și Hapoel Ierusalim dar avem și noi șansa noastră. Ne dorim mai mult ca în competiția trecută dar pentru asta mai trebuie să umblăm puțin la echipă”.

silvasan

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Stadiul lucrărilor de consolidare de pe strada Uliului. Emil Boc: Avem 60 de piloni forați cu diametrul de 1 metru

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrări în regim de urgență pe strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren primăvara aceasta.

Primarul Emil Boc a prezentat luni, 8 iulie, stadiul lucrărilor de consolidare a străzii Uliului, acolo în urmă cu câteva luni a avut loc o alunecare de teren.

60 de piloni la 20 de metri adâncime

Soluția aleasă de specialiști este instalarea a 60 piloți forați cu diametrul de 1 metru. Constructorii lucrează, astfel, la implementarea în regim de urgență a soluției.

„Mă aflu pe strada Uliului și am venit aici să vă prezint stadiul lucrărilor, lucrări efectuate în regim de urgență, având în vedere alunecarea de teren care a avut loc aici.

Vreau să vă spun că efectuăm lucrări pe o distanță de aproximativ 100 de metri, iar după ce am făcut expertiza de specialitate, soluția care a fost decisă de către specialiști pentru implementare a fost amplasarea de piloni forați, cu diametrul de un metru.

Se amplasează 60 de piloni forați, la o distanță de 34 de centimetri între ei, se umplu cu beton, pentru a consolida acest deal, astfel încât să ajungă oamenii acasă și să nu mai fie probleme, a declarat primarul Emil Boc, aflat la fața locului.

Lucrările, finalizate în trei luni

Lucrările la strada Uliului vor fi finalizate la începutul lunii octombrie. Un reprezentant al constructorului a arătat că se pot face doi piloni pe zi, iar termenul de 3 octombrie poate fi respectat.

„Durata lucrărilor este de trei luni, am dat ordinul de începere a lucrărilor în 3 iulie, deci în 3 octombrie ar trebui să fie gata această lucrare. Deja se amplasează primii piloni. Din nefericire, în Cluj-Napoca, oriunde înțepăm un deal avem probleme cu alunecările de teren și trebuie să facem consolidări.

Pilonii se amplasează în aval de drum, sub drum așadar, nu în amonte, coboară la 20 de metri adâncime. Veți vedea toată vară acest șantier în lucru, astfel încât acest deal să fie stabilizat, este o lucrare de amploare”, a mai menționat primarul Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Philip Otele pleacă de la CFR Cluj. Va juca pentru un club din Emiratele Arabe Unite

Publicat

Philip Otele, golgheterul sezonului 2023-2024 al CFR Cluj, pleacă din Gruia. Atacantul în vârstă de 25 de ani va juca pentru un club din Emiratele Arabe Unite.

CFR Cluj își ia rămas bun de la Philip Otele, după doar un an de la transfer. Clubul din Gruia a anunțat că a ajuns la un acord cu Al Wahda, o echipă de fotbal din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, pentru transferul definitiv al jucătorului.

„Mulțumim, Philip Otele! Cluburile CFR 1907 Cluj și Al Wahda au ajuns la un acord privind transferul definitiv al jucătorului Philip Otele”, a anunțat CFR Cluj.

Golgheterul sezonului 2023-2024

Sosit în Gruia în vara anului 2023, Otele a evoluat în 45 de partide pentru CFR Cluj, reușind să ofere 8 pase decisive și să înscrie 18 goluri, devenind astfel golgheterul sezonului 2023-2024.

„Venit în Gruia în vara anului 2023, Otele a reușit, încă din primele meciuri, să impresioneze prin calitățile sale ofensive. Atacantul a jucat 45 de meciuri în tricoul echipei noastre, bifând 8 pase decisive și 18 goluri, toate din acțiune, devenind astfel golgheterul sezonului 2023/2024!

Îți mulțumim, Philip, pentru toate momentele frumoase și îți dorim mult succes în continuare!”, a mai arătat clubul din Gruia.

CFR Cluj ar urma să încaseze 4,5 milioane de euro în schimbul lui Philip Otele.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax