Connect with us

EVENIMENT

FOTO. O mașină a luat FOC la Urișor, în Cluj. Cauza, o defecțiune electrică

Publicat


incendiu

O mașină a luat foc, joi seara, pe raza loc. Urișor din jud. Cluj. Pompierii de la Dej au intervenit pentru a stinge incendiul. Nimeni nu a fost rănit. Focul ar fi pornit de la o defecțiune electrică.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această seară pentru a stinge un incendiu care a distrus un autoturism pe raza localității Urișor. Odată ajunse la fața locului, forțele noastre au constatat faptul că incendiul se manifesta generalizat.

FOTO. O mașină a luat FOC la Urișor, în Cluj. Cauza, o defecțiune electrică

Din fericire, nu au existat victime. Cel mai probabil, flăcările au pornit din cauza unei defecțiuni electrice”, a transmis ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

NOUTATE. În ce condiții polițiștii sunt obligați să testeze șoferii dacă au consumat alcool sau droguri. Poate fi a doua testare

Publicat

De

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, adoptată recent de Guvern, instituie situaţii obiective în care poliţistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto pentru alcool sau droguri, a declarat Alexandru Popa, reprezentant al Direcţiei Rutiere.

Potrivit unei declaraţii transmise, Agerpres, situaţiile în care poliţistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto sunt următoarele: în vehicul sunt observate recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive; a săvârşit în mod repetat, în ultimii trei ani, contravenţia prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori a fost condamnat pentru cel puţin una dintre infracţiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracţiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri ori infracţiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

A doua testare

Potrivit lui Alexandru Popa, un alt aspect nou introdus privind testarea conducătorilor de vehicule este instituirea posibilităţii persoanei testate de a solicita poliţistului rutier o a două testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, în cazul în care concentraţia aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur în aerul expirat. El a adăugat că valoarea juridică prezintă rezultatul celei mai mici concentraţii de alcool pur în aerul expirat.

Retragerea permisului

Instituirea măsurii retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei  mostrelor biologice în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea verificării consumului de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive, precum şi condiţionarea restituirii permisului de conducere reţinut în cazul infracţiunilor prevăzute de art. 336, art. 3361 sau art. 337 din Codul penal de realizarea, în prealabil, a unei evaluări medicale de către titularul acestuia, pentru prevenirea repetabilităţii faptelor de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efecte psihoactive, constituie alte modificările aduse prin OUG privind siguranţa rutieră, a afirmat Alexandru Popa.

Importanța imaginilor video

Alte modificări sunt reglementarea posibilităţii de a dispune imobilizarea vehiculului atunci când un conducător de vehicul refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii prezenţei în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive, iar conducerea acestuia nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană şi posibilitatea ca determinarea prezenţei în organismul unei persoane a substanţelor psihoactive să poată fi realizată şi în cadrul laboratoarelor de specialitate ale IGPR acreditate sau în unităţile sanitare publice acreditate şi autorizate.

Alexandru Popa a adăugat că printre modificările aduse de OUG privind siguranţa rutieră se mai regăsesc cele privind abilitarea Poliţiei Române de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes judeţean şi local cu ajutorul mijloacelor tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează, precum şi extinderea capacităţii de constatare a contravenţiilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în sensul instituirii unui mecanism prin care participanţii la trafic pot transmite sesizări cu privire la posibile situaţii de condus agresiv, surprinse în înregistrări video sau audio-video.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Floreștiul sub gunoaie. Locuitorii arată cu degetul spre primarul Pivariu

Publicat

Floresti

O fotografie surprinsă în Florești arată halul în care a ajuns cea mai mare comună din România după alegeri, dar și dezinteresul administrației locale condusă de primarul Bogdan Pivariu după realegerea în funcție în urma alegerilor locale din 9 iunie.

Un teren din comună este acoporit pur și simplu de gunoaie, de parcă ar fi răsărit în câmp, dar nimeni nu a intervenit pentru curățarea zonei.

”Pivariule ești mândru de realitatea deciziilor tale? Te-ai văzut cu sacii în căruță și nu prea te mai interesează bunul mers la comunei sau păstrarea curățeniei. Rușine”, a spus un locuitor al Floreștiului.

Floresti

Citește mai departe

POLITICA

AUR va participa la consultările inițiate de premierul Ciolacu privind data alegerilor prezidențiale

Publicat

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va participa luni, 1 iulie, de la ora 11:00, la consultările anunțate de premierul Marcel Ciolacu cu privire la data alegerilor prezidențiale din acest an.

Delegația AUR va fi compusă din președintele AUR, George Simion, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, și prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

AUR condamnă lipsa de asumare a prim-ministrului Marcel Ciolacu, precum și iresponsabilitatea coaliției PSD-PNL în privința modului deficitar în care cele două partide conduc țara și au organizat alegerile din 9 iunie, iar acum jonglează, după propriile interese politice, cu data alegerilor prezidențiale.

 

Citește mai departe

POLITICA

Cum se vor finanța apartamentele din Planul Simion și cine plătește terenul. Toate detaliile planului propus de liderul AUR

Publicat

Președintele AUR, George Simion, candidatul partidului la funcția de Președinte al României, și-a prezentat joi seara planul pentru alegerile prezidențiale din acest an.

În cadrul prezentării sale, George Simion a declarat că, în cadrul „Planului Simion”, își propune să construiască anual 100.000 de case la un preț începând de la 35.000 de euro.

De unde vor fi bani?

Un astfel de program nu costă pe atât de mult pe cât consideră oamenii. 50 de miliarde de euro este valoarea totală pentru a construi 1 milion de locuințe. Însă, în realitate, pentru că proiectul se desfășoară pe 10 ani, nevoia de finanțare este de doar 20 de miliarde de euro, pentru că ulterior locuințele se vând. Cu doar 20 de miliarde de euro facem o economie reală, iar valoarea activelor create va depăși la final 75 de miliarde de euro.

Cine plătește terenul?

Statul român, prin intermediul unei companii, va asigura terenul necesar pentru dezvoltarea infrastructurii: drumuri, rețele de apă și canalizare, energie electrică și gaz. Terenurile se vor pune la dispoziția antreprenorilor interesați să participe la program.

Planul Simion își propune să construiască 1 milion de locuințe la un preț începând de la 35.000 de euro. Or să vă spună că nu se poate construi la acest preț. În condițiile în care terenul este asigurat de stat și infrastructura este asigurată de stat, nu există absolut niciun motiv ca antreprenorii din România să nu iasă cu profit atunci când vor vinde produse la 35.000 de euro.

Întrebați orice antreprenor: astăzi, noi plătim specula pe terenuri, birocrația și șpăgile care se dau în primării și plătim ratele bancare, nu doar pe cele pe care noi le avem când achiziționăm acele locuințe, ci și ratele bancare ale investitorului, care este blocat 4 – 5 ani. De aceea plătim de 2 ori mai mult. Fiecare român în acest fel, zidar, dulgher, va avea dreptul să își cumpere o locuință la un preț corect”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax