EDUCATIE
FOTO. O „masă sănătoasă”, zi de zi, pentru elevii clujeni
Fără prăjeli, chipsuri sau dulciuri. Mii de elevi din județul Cluj vor primi cele mai gustoase mâncăruri prin programul „O masă sănătoasă”. 50 de noi școli înscrise în program derulează licitații pentru a oferi copiilor cel mai sănătos prânz.
Cu toate că elevii școlilor cuprinse în primul program au continuat să primească mâncare zilnic, urmează o nouă rundă de licitații pentru restul școlilor cuprinse în program.
Astfel, săptămâna viitoare, firmele de catering sunt așteptate să se prezinte la licitațiile organizate pentru a asigura mâncare la cele 50 de școli din județul Cluj, cuprinse în noul program.
Mâncare sănătoasă la 15 lei! Școlile au trei opțiuni!
Programul se va derula în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei.
A doua variantă constă într-o masă caldă furnizată în regim de catering. Pentru această variantă vor trebui să opteze unitățile de învățământ în care nu există cantină.
A treia variantă: elevilor li se va oferi un pachet alimentar, acolo unde nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fiecare beneficiar.
Ce punem în farfurie? „Reguli” sănătoase
Sunt prevăzute și o serie de reguli astfel încât prepararea alimentelor să se încadreze cu adevărat în categoria „masă sănătoasă”.
În primul rând, este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți.
Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, iar servirea de ouă ochiuri sau tocături prăjite nu va fi permisă. Vor fi evitate și mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile.
Toate acestea în suma de 13,76 lei plus TVA, la care consiliile locale adaugă o sumă în plus pentru ca mâncarea să fie cât mai gustoasă și calitativă.
„Este dificil ca într-o piață competitivă să asiguri hrană sănătoasă și să respecți valorile nutriționale cerute de nomenclator pentru un buget de 13,7 lei plus TVA.
Însă, este de ajutor faptul că primăriile asigură 3 lei per elev din bugetul local. Această susținere a ajutat la asigurarea meniurilor calitative, de la selecția produselor, până la întocmirea meniurilor de către nutriționiști, astfel aducând mulțumire atât școlilor, cât și elevilor și părinților.
De asemenea, pentru a ne asigura că mâncarea care ajunge la copii este de cea mai bună calitate, efectuăm autocontroale săptămânale, pentru ca totul să fie conform”, a spus Leon Lung, directorul Leon Events, una dintre firmele care aprovizionează școli din Cluj cu mâncare.
Mâncarea sănătoasă „ține” elevii la școală
În momentul de față, în județul Cluj, peste 5.000 de elevi se bucură deja de masă din partea școlii, Inspectoratul Școlar Județean alegând școlile din medii defavorizate.
De asemenea, dacă anul trecut au beneficiat de o masă caldă școli din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, anul acesta au fost alese școli unde sunt preponderent elevi cu condiții de viață mai puțin bune, pentru a-i încuraja să meargă la școală, rezultând astfel într-o potențială scădere a absenteismului.
Programul este complementar altor inițiative, cum ar fi Programul național pentru reducerea abandonului școlar, iar finanțarea se face prin sume defalcate din TVA, oferite autorităților locale.
Școlile din Cluj cu „mâncare sănătoasă”
Cincizeci de școli din județul Cluj au fost incluse în programul „Masă sănătoasă”. În municipiul Cluj-Napoca, patru școli sunt parte din program. Este vorba despre: Școala Gimnazială „Emil Isac”, Colegiul de Servicii în Turism „Napoca”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială „Traian Dârjan”.
De altfel și unități de învățământ preuniversitar din municipiile Dej, Câmpia Turzii, orașul Huedin, dar și școlile gimnaziale din zeci de comune, precum Beliș, Gilău, Aghireșu, Mărișel, Baciu sau Feleacu sunt incluse în programul „Masă Sănătoasă”.
Ce alimente și mâncăruri vor fi incluse în meniu
Printre mâncărurile care vor fi servite elevilor se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli cu brânză, dar și sandwich cu unt, şuncă, caşcaval şi legume, cu roşii, castravete, salată sau sandwich cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude precum gogoşar, varză, morcov.
La începutul acestui an, programul o „Masă Caldă” pentru elevi s-a transformat în programul o „Masă sănătoasă”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Ciocolată Dubai, preparată de elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj. Va fi vândută la târgul de Crăciun
Elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj-Napoca au preparat, pentru prima dată, ciocolată Dubai, pe care o vor vinde în luna decembrie în cadrul târgului de Crăciun care va fi organizat în instituție.
Claudiu, Alex și Ramona, care sunt în clasa a X-a la specializarea Cofetărie-Patiserie, s-au ocupat de prepararea ciocolatei, asistați de profesorul de instruire practică și teorie Pompilia Lopes, care se ocupă de clasele de patiserie.
Rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus
”Noi tot timpul experimentăm la Samus rețete noi, poate și deoarece avem tot timpul ingrediente noi. Ne-am gândit să facem și ciocolată Dubai, pentru că este în trend și toată lumea vorbește despre ea.
Ne-am inspirat din rețetele de pe internet și am pregătit noi totul, inclusiv crema de fistic.
Am folosit trei rețete diferite de ciocolată, iar ultima ne-a ieșit cea mai bună.
Am folosit ciocolată neagră, pe care am amestecat-o cu ciocolată albă și am diluat-o cu frișcă din lapte, pentru a o putea topi. După care a urmat umplutura. Am prăjit separat cataiful în puțin unt, cam cum facem la pesmetul prăjit.
Separat am pregătit crema de fistic, care nu a fost ușoară.
Fisticul a trebuit decojit, opărit, am îndepărtat pielițele de pe el, după care l-am măcinat și amestecat cu lapte condensat, iar apoi l-am amestecat cu cataiful, dar am plusat și cu puțină esență de fistic, să se simtă mai pregnant gustul.
Am turnat amestecul între două foi de ciocolată, iar deasupra am făcut un strat colorat cu verde și am presărat, deasupra, bucățele de fistic, pentru decor.
Este o rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus”, a spus Pompilia Lopes pentru Cluj24.
Potrivit acesteia, ciocolata Dubai a fost prima tentativă de a pregăti ciocolată împreună cu elevii.
”Ce am constatat diferit este cataiful care face produsul mai crocant. Gustul final este deosebit, iar aromele sunt plăcute. Această rețetă nu are deloc zahăr”, a precizat profesoara de la Samus.
Experiență inedită pentru elevi
Claudiu a auzit de ciocolata Dubai de pe internet și consideră că participarea la pregătirea acesteia a fost o experiență care i-a plăcut.
”Am curățat fisticul, l-am opărit, l-am curățat de pieliță, după care l-am măcinat. Gustul final a fost foarte bun și mă bucur că a ieșit așa ceva din mâinile mele.
Am vrut să mă fac patiser pentru că îmi place meseria asta, să fac prăjituri și dulciuri”, a spus elevul.
Colegii săi, Alex și Ramona, nu auziseră înainte de ciocolata Dubai, dar recunosc că le-a plăcut să participe la crearea unui produs devenit celebru.
”Mie îmi place să fac preparate de cofetărie, prăjituri, în special cu mere sau brânzoici. Iar acum am trecut la ciocolată Dubai, iar gustul a ieșit foarte bun”, a precizat Alex.
Ramona are ceva mai multă experiență, după ce a fost anul trecut, printr-un program Erasmus, în Portugalia, într-un schimb de experiență de două săptămâni, unde a lucrat într-un restaurant.
”Îmi place să fac orice din domeniul cofetărie-patiserie, nu am unul preferat. Dar a fost interesant să lucrez la ciocolata Dubai, unde, printre altele, m-am ocupat de amestecarea cataifului la partea de prăjit”, a completat Ramona.
Cei trei elevi speră ca, după absolvire și după ce primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educației, să se angajeze într-o patiserie sau cofetărie din județul Cluj.
Produs nou pentru târgul de Crăciun
Directorul adjunct al Școlii Profesionale Samus, Teofana Sferle, a menționat că pentru târgul de Crăciun organizat în luna decembrie la școală, una dintre surprize va fi ciocolata Dubai, care va fi vândută de elevi.
”În fiecare an la târg vom avea produse realizate de către elevii noștri și abia aștept să vedem ce succes vom avea cu noul produs. Banii rezultați în urma târgului vor fi folosiți pentru finanțarea diferitelor activități. Mergem la un film sau la karting, de exemplu”, a spus Sferle.
O bucată de ciocolată Dubai Samus de 100 de g va fi vândută la târgul de Crăciun cu 20 de lei.
Copiii, angajați după absolvire
Școala Profesională Specială Samus pregătește elevi cu cerințe speciale pentru meseria de cofetar-patiser, urmând să fie făcute demersuri și pentru autorizarea meseriei de bucătar, care este foarte căutată acum pe piața muncii.
”Avem și resurse materiale și umane. În ateliere – școală avem trei spații diferite unde elevii învață, în cei patru ani de studiu, să pregătească diverse preparate culinare.
La finalul clasei a XII-a se organizează un examen de certificare a competențelor profesionale, elevii vor fi evaluați și vor trebui să gătească un preparat tras la sorți.
Copiilor le crește stima de sine când văd cât de bine le iese, din mâinile lor, un preparat bun”, a explicat Sferle.
Potrivit acesteia, sunt, deja, absolvenți de la Samus angajați în domeniul cofetărie- patiserie la firme de profil din Cluj-Napoca.
CLUJ24 TV
VIDEO. Aron Bogdan: Partidul S.O.S. România, o platformă în care poți să te exprimi liber, să-ți asumi adevărata identitate (PE)
Candidatul Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, pe locul 2 la Camera Deputaților, Aron Bogdan, a fost prezent la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, unde a vorbit despre campania electorală, propunerile partidului din programul de guvernare, dar și despre reacțiile alegătorilor după ce CCR a decis interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.
Aron Bogdan a spus că de 10 ani de zile lucrează în domeniul finanțelor nerambursabile pentru INM-uri, fiind atras de Partidul S.O.S. România deoarece îl consideră ”o platformă în care poți să te exprimi liber, să spui ceea ce ești, să-ți asumi adevărata identitate”.
Ștampila pe Șoșoacă
Candidatul S.O.S. –ist a precizat că, după decizia CCR, foarte mulți oameni i-au încurat pe membrii partidului să meargă înainte și să își susțină liderul.
”Chiar dacă nu a reușit să meargă la prezidențiale, facem toți un pătrățel pe buletinul de vot, scriem Diana și punem ștampila.
Dacă avem un milion de voturi așa, atunci este o mare șansă”, a precizat Bogdan.
CMF 11240027
Un bărbat de 30 de ani a fost rănit grav pe un șantier din Cluj-Napoca. Tânărul a fost salvat de pompierii clujeni și transportat la spital.
Un grav accident a avut loc joi după-amiază pe un șantier de reabilitare a unui imobil de pe strada Louis Pasteur din Cluj-Napoca. Un bărbat de aproximativ 30 de ani a suferit traumatisme severe după ce a căzut în puțul liftului de pe șantier.
La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, cu trei autospeciale cu modul de descarcerare și salvare de la înălțime, precum și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă.
Salvatorii l-au găsit pe bărbat pe fundul puțului liftului, cu răni grave la nivelul capului și coloanei vertebrale.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în această după-amiază pentru salvarea unui bărbat care se afla pe un șantier de reabilitare a unui imobil, situat pe strada Luis Pasteur din municipiul Cluj-Napoca.
La fața locului s-au deplasat trei autospeciale cu modul de descarcerare, respectiv intervenții și salvări de la înălțimi, precum și un echipaj SMURD. Echipajele operative au găsit un tânăr, în vârstă de aproximativ 30 de ani, pe fundul puțului liftului, care prezenta traumatisme severe la nivelul capului și a coloanei vertebrale”, a transmis ISU Cluj.
Bărbatul a fost intubat
Operațiunea de salvare a fost una delicată, pompierii acționând cu grijă pentru stabilizarea victimei și extragerea sa în siguranță, astfel încât să nu-i agraveze leziunile. După extragere, bărbatul a fost preluat de echipajul SMURD, care l-a intubat și sedat pentru a-i stabiliza starea critică.
„Salvatorii au acționat pentru stabilizarea și extragerea acestuia din puțul liftului, folosind accesoriile din dotare, astfel încât să nu-i agraveze leziunile suferite. Ulterior victima a fost predată echipajului SMURD, tip terapie intensivă mobilă, în vederea acordării asistenței medicale de urgență și apoi transport la spital.
Bărbatul a fost intubat și sedat, având în vedere faptul că prezenta traumatisme severe”, a mai arătat ISU Cluj.
”Se pare că mult lăudatul tren electric Alstom, lansat cu fast miercuri de Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, a intrat deja în vacanță tehnică. După doar 24 de ore, computerul de bord a decis că „pauza e binevenită”. În loc să fie o poveste de succes, trenul s-a transformat într-un exemplu de inovație „pe hârtie”: modern pe afară, dar defect pe dinăuntru.
O zi în circulație? Cam cât o vizită cu elicopterul pe Autostrada Moldovei!
După ce ne-au obișnuit cu plimbările de PR de 15 minute pentru filmări și poze, Ciolacu și Grindeanu ne arată că au găsit și un tren pe măsura proiectelor lor: merge o zi, dar face mult tam-tam.
Adrian Axinia, europarlamentar AUR: Trenul electric care merge o zi și… atât (PE)
„Orice minune durează doar trei zile” zice o vorbă veche. În cazul PSD nu ține nici măcar 24 de ore!
Poate că trenul Alstom trebuia să fie doar o ediție limitată pentru campanie. Și totuși, rămâne întrebarea: dacă asta este „inovația franceză” pe care guvernările PSD-PNL-USR au ales-o în detrimentul unor trenuri fabricate în România, ce mai urmează?
În timp ce românii își pun speranțele în modernizare, vedem cum investițiile scumpe și de fațadă se potrivesc de minune cu stilul guvernelor PSD și PNL: multă promisiune, puțină performanță”, a spus Adrian Axinia, europarlamentar AUR.
CMF: 11240014