ACTUALITATE
FOTO. Nu lăsa emoțiile să te învingă la masa de poker

Fața de poker este un concept bine cunoscut și, deși nu este ușor de stăpânit, capacitatea de a-ți controla emoțiile în timp ce joci poate face toată diferența în rezultatul jocului tău. Aceeași abordare funcționează indiferent dacă participați la un mic joc cu câțiva prieteni sau la un turneu important dintr-o ofertă casa pariurilor.
Menținerea unei fețe echilibrate, indiferent de mâna care ți-a fost împărțită, ar putea face toată diferența în ceea ce privește suma de bani pe care o câștigi. Pierderea calmului este o rețetă pentru catastrofă. Dacă dai de înțeles că ai o mână extraordinară sau că ai cea mai proastă mână din lume, nu numai că te va face să pari un amator, dar îți va interzice și să ai succesul pe care l-ai putea avea.
De ce să-ți controlezi emoțiile?
Există multe motive pentru care ar trebui să încercați din răsputeri să vă controlați emoțiile la masa de joc. Pentru început, cu cât vă simțiți mai stresat și mai furios, cu atât vă puteți concentra mai puțin asupra jocului și cu atât mai multe greșeli stupide veți face.
Acest lucru duce la o buclă de feedback negative în care devii și mai iritat, îți pierzi și mai mult concentrarea etc. De asemenea, nu este vorba doar de emoții negative. A permite ca entuziasmul să scape de sub control vă poate distrage, de asemenea, de la ceea ce se întâmplă la masă și ar putea duce la erori critice.
De asemenea, indiferent cât de bună crezi că este fața ta de poker, cineva va fi întotdeauna capabil să te citească. Întotdeauna va exista un semn revelator că sunteți furios, emoționat sau îngrijorat. Încercând să elimini cât mai multe emoții din joc, te vei face mai greu de citit.
Proiectarea unei atitudini „nu-mi pasă” este, de asemenea, surprinzător de înfricoșătoare pentru ceilalți jucători. Dacă nu păreți să luați în serios rezultatul jocului, ceilalți de la masă se vor simți neliniștiți, iar acest lucru îi poate scoate din ritm. Nu trebuie să fiți o vedetă de poker pentru a proiecta acest tip de atitudine. Trebuie doar să limitezi cât de mult efect va avea mâna asupra emoțiilor tale.
Așadar, cum îți controlezi emoțiile cât mai eficient? Iată câteva sfaturi de top.
Rămâneți hidratat
Poate părea un sfat prea simplu pentru a funcționa, dar hidratarea la masa de poker poate face minuni atunci când vine vorba de a vă menține mintea limpede. Dacă beți mult alcool, există șanse mari să ajungeți să jucați imprudent și să pierdeți prea mult. Dacă bei multe băuturi energizante sau cafea, vei ajunge să te stingi până la sfârșitul nopții. A bea apă în mod regulat este cea mai bună modalitate de a vă păstra mintea limpede și de a vă menține concentrarea.
Ia o pauză
Este greu să rămâi calm dacă tocmai ai pierdut o oală. Dar, în loc să intrați în panică și să plasați un pariu riscant, luați un timp de respiro, reevaluați-vă situația și reevaluați dacă ar trebui să continuați să jucați. Pierderea potului nu vă va împiedica neapărat să câștigați o altă mână, așa că stabiliți-vă obiectivele, determinați cât de aproape sunteți și apoi decideți dacă merită să continuați.
Întotdeauna are sens să faceți o plimbare pe podea atunci când tocmai ați pierdut o mână. Îndepărtarea fizică imediată de la masă vă ajută să vă oferiți o perspectivă mai bună și vă permite să respirați adânc de câteva ori, pentru a vă face sângele să circule mai eficient și pentru a vă reîmprospăta mintea. Chiar dacă nu ați pierdut o mână, este totuși o idee bună să faceți pauze regulate.
Respirație adâncă
Când lucrurile merg prost, poate fi greu să te calmezi și să gândești rațional. Singurul mod în care vei reuși să faci lucrurile să meargă este să practice tehnici de atenție, meditație și respirație profundă atunci când nu ești la masă. Trebuie să fie o a doua natură, astfel încât să vină automat atunci când sunteți la masă. Să începi să practici mindfulness pentru prima dată când tocmai ai pierdut o mână probabil că nu va funcționa!
Ascultați muzică
Deși să joci o rundă de poker cu cineva care are căștile înfundate în urechi poate fi enervant, s-ar putea ca acesta să aibă o idee bună. Mulți profesioniști sunt de acord că muzica este cheia succesului și cred că ascultarea unui iPod la masa de joc ar putea ajuta jucătorii să rămână calmi, liniștiți și calmi. Totuși, evitați să cântați în timpul mâinii dvs. Este probabil o idee bună!
Așteptări și acceptare
Una dintre cele mai mari probleme din poker, care duce la furie și izbucniri emoționale, este diferența dintre așteptări și realitate. Dacă ai o mână grozavă și te aștepți să câștigi, dar apoi lucrurile merg prost spre finalul rundei, vei fi în mod natural mai furios decât dacă ai fi avut o mână groaznică la început.
Asta pentru că vă așteptați la un rezultat mai bun. Deși este firesc să simți iritare și furie în această situație, este important să încerci din răsputeri să accepți că există întotdeauna o șansă corectă de a pierde mâna și că nimic din ceea ce poți face nu ar putea schimba acest lucru. Faptul de a fi sincer cu privire la emoțiile dvs.
Vă poate ajuta, deoarece acest lucru vă va permite, de asemenea, să identificați factorii declanșatori ai reacțiilor dvs. Acest lucru vă va ajuta să preveniți furia data viitoare.
Obțineți ajutor profesional
Uneori, cel mai bun mod de a rezolva lucrurile este să mergi direct la vârf. O modalitate de a vă asigura că vă abordați eficient emoțiile este să consultați un mentor sau un antrenor care vă poate ajuta să vă controlați mai eficient emoțiile.
Deși aceasta este probabil o opțiune realist doar pentru un jucător profesionist, este cu siguranță ceva ce merită luat în considerare dacă joci mult sau dacă joci pentru mize mari.
Un antrenor poate revizui împreună cu dumneavoastră mâinile supărătoare și vă poate spori conștiința de sine cu privire la motivul pentru care le considerați atât de supărătoare. Cunoscând lucrurile care sunt susceptibile de a vă declanșa emoțiile negative vă va permite să găsiți modalități de a le neutraliza înainte ca acestea să vă facă să vă prăbușiți într-un joc important.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Prin radierea din oficiu a unui autoturism, autoritățile competente scot un vehicul din evidențele oficiale fără a fi necesară o solicitare directă din partea proprietarului.
Conform legislației în vigoare în 2025, această procedură poate fi inițiată în următoarele situații:
În ce situații se face RADIEREA din oficiu a unei mașini
Vehicul scos definitiv din uz:
Atunci când autoritățile competente sau operatorii economici autorizați emit un certificat de distrugere care atestă că vehiculul a fost dezmembrat și scos definitiv din circulație, radierea se efectuează din oficiu, pe baza notificării primite de la aceste entități.
Înmatriculare permanentă în alt stat:
Dacă un vehicul a fost scos definitiv din România și înmatriculat permanent într-o altă țară, autoritățile române pot radia vehiculul din oficiu, în baza notificării primite de la autoritățile competente care confirmă noua înmatriculare.
Suspendarea prelungită a înmatriculării:
Vehiculele istorice pentru care există mențiunea corespunzătoare în rubrica „Observații” a certificatului de înmatriculare vor fi radiate, din oficiu, de către autorități dacă suspendarea înmatriculării este mai veche de 10 ani, potrivit OUG 84/2024, scrie Alba24.
Înmatriculare suspendată:
Se radiază automat vehiculele a căror înmatriculare a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și cele a căror înmatriculare a fost suspendată, în celelalte cazuri prevăzute de lege, timp de trei ani.
ITP expirat de 3 ani sau mai mult:
Autoturismele aflate în această situație sunt radiate automat. O notificare se emite în termen de 10 zile, cu care trebuie să mergi la primărie pentru a scoate vehiculul din evidență și pentru a înceta plata impozitului.
În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului din oficiu, autoritatea competentă va informa titularul certificatului de înmatriculare, respectiv proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal în legătură cu această operațiune.
Este important de menționat că, în cazul în care un vehicul este radiat din oficiu, proprietarul are obligația de a preda plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare autorităților competente.
Alte situații în care se face radierea din oficiu
Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani”, stabilește Art. 47 (5) din legea circulației.
De asemenea, un vehicul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se poate radia în baza ordonanţei procurorului sau a deciziei instanţei de judecată.
Când se radiază autoturismul
Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din evidenţă a acestora, în termen de 30 de zile, în următoarele cazuri:
a) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane;
b) la schimbarea domiciliului sau sediului în raza de competenţă a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;
c) la scoaterea definitivă din România a autovehiculului sau remorcii;
d) când vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumul public şi dacă fac dovada că acesta este dezmembrat de un agent economic autorizat potrivit legii.
(2) În cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează după 90 de zile de la data înregistrării plângerii, la solicitarea proprietarului.
(3) Vehiculul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se radiază în baza ordonanţei motivate a procurorului sau a încheierii instanţei de judecată.
(4) Proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia dacă nu mai doreşte să-l păstreze în circulaţie, cu condiţia depozitării lui în alte spaţii decât cele aparţinând domeniului public.
(5) Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani.
(6) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, administraţiei financiare competente, potrivit legii.

Începând de duminică, 30 martie 2025, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00, anunță CFR Călători.
Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.
Transportul feroviar de călători trece, duminică, la ORA de vară
Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.
EDUCATIE
FOTO. Elevii clujeni experimentează viața de student la UBB. Se cazează în Campusul Studențesc Hașdeu și iau masa la cantină

Proiectul Junior Summer University (JSU) este pregătit să găzduiască și în acest an elevii de clasa a XI-a, care își doresc să experimenteze viața de student din Cluj-Napoca, la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB). Ajungând la ediția XVIII, JSU a devenit cea mai mare universitate de vară pentru elevi din sud-estul Europei, ghidând anual sute de tineri în alegerea informată asupra viitorului lor academic.
Persoanele din spatele proiectului sunt voluntarii din cadrul Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), cea mai mare organizație la nivel de universitate din Cluj-Napoca. Junior Summer University este unul dintre cele mai mari proiecte ale organizației și are scopul de a promova educația de calitate și de a integra tinerii în mediul universitar clujean.
Gustul studenției
În acest an, proiectul se va desfășura în perioada 16-30 iulie 2025, iar participanții vor avea ocazia să trăiască două săptămâni de studenție autentică. De la cazarea în Campusul Studențesc Hașdeu, mesele la cantină și ocazia de a lua parte la cursurile interactive ale facultății la care au fost repartizați, elevii vor simți studenția încă din băncile liceului.
Dincolo de cursuri, JSU înseamnă și distracție, prietenii pe viață și momente care transformă o vară obișnuită într-una memorabilă. Ediția de anul acesta se desfășoară sub conceptul „Are we a moment or a lifetime?”, provocând participanții să descopere impactul pe care doar 14 zile îl pot avea asupra viitorului lor.
Unde se pot face înscrierile
”Elevii interesați se pot înscrie între 20 martie și 6 aprilie, accesând formularul disponibil pe site-ul oficial al proiectului, unde vor găsi toate informațiile necesare și răspunsurile la curiozitățile despre proiect.
Pentru a facilita accesul, taxa de participare de 820 lei poate fi achitată integral sau în două tranșe”, arată inițiatorii proiectului.
ECONOMIE
Curs diferit la o casă de schimb valutar din Cluj. Euro, mai scump dacă e schimbat cu cardul decât cash. OPC, se aude?

Un clujean reclamă cursul valutar în euro practicat de o casă de schimb valutar din mall-ul Vivo, care percepe mai mulți lei pentru un euro dacă schimbul se face cu cardul.
”Am fost la Prima Echange in Vivo sa-mi schimb banii de chirie si neavând cash, am vazut ca au POS, asa ca m-am bucurat ca pot plati cu cardul. Numai ca, surpriză neplăcută.
Doamna de la ghiseu mi-a spus ca daca vreau sa platesc cu cardul, e un alt curs, mai mare. Daca plateam cash, cursul era de 5,01 lei pentru un euro, iar daca plateam cu cardul, cursul era de 5,12 lei pentru un euro.
La o suma de cateva sute de euro, era o diferenta pe care o simti. Nu cred ca e legal si nici corect sa fie curs diferit in functie de cum alegi sa platesti.
În plus, cursul afisat era cel de 5,01 lei, nu avea voie sa imi ceara un curs mai mare, altul in afara de cel afisat.
Ar fi bine ca cei de la Protecția Consumatorilor Cluj sa faca o vizita prin aceste case de schimb, pentru ca unele functioneaza dupa propriile reguli”, a relatat clujeanul pentru Cluj24.
Ca să nu plătească în plus, acesta a scos lei de la bancomat și a schimbat euro cu cash.