ACTUALITATE
FOTO. Nou târg de HAINE reciclate în parcul de la Iulius Mall. Ateliere de pictură pe haine

Voluntarii JCI Cluj transformă în 7 și 8 iulie sute de kilograme de haine în fapte bune, la ediția de vară a târgului ReClothing. Clujenii vor avea parte de shopping sustenabil, își vor putea descoperi propriul stil sau chiar dezvolta creativitatea în cadrul unor workshop-uri cel puțin interesante.
Ediția aduce și lansarea oficială a campaniei de awareness în mediul online, precum și a unei colecții de 20 de tricouri cu mesaje sustenabile. Banii strânși vor fi utilizați pentru proiecte educaționale dedicate copiilor refugiați din Ucraina care ajung în Cluj.
Evenimentul desfășurat la Iconic Garden (terasa de la intrarea în parcul Iulius Mall) trage un semnal de alarmă față de risipa din domeniul vestimentar, al doilea cel mai poluant din întreaga lume. Târgul se desfășoară în urma unei campanii de colectare unde au fost strânse circa 350 de kilograme de haine care vor primi acum o a doua șansă.
Colecție de tricouri
„Ne bucurăm că acest proiect crește de la o ediție la alta și interesul comunității e tot mai mare.
De această dată venim cu două componente importante: am pregătit o colecție de tricouri cu mesaje dedicate tocmai conceptului de sustenabilitate și lansăm o campanie de awareness în mediul online, cu 10 episoade video prin care vom încerca să educăm publicul în legătură cu tot ceea ce înseamnă consum, risipă și alegeri de calitate atunci când vine vorba despre îmbrăcăminte”, spune Ioana Pîrlea, președintele JCI Cluj.
Întregul proiect a plecat de la statisticile îngrijorătoare pe care voluntarii încearcă acum să le schimbe. De exemplu, 95% din hainele care ajung la gunoi ar putea fi repurtate sau reciclate.
Organizatorii au pregătit și workshop-uri în cadrul cărora participanții își vor putea identifica propriul stil vestimentar, dar și ateliere de pictură pe haine.
O nouă viață pentru haine
„Curioșii vor învăța la târg când și cât să cumpere, cum să aleagă opțiuni sustenabile și care sunt cele mai potrivite articole de îmbrăcăminte pentru stilul lor de viață și pentru caracteristicile lor.
De asemenea, am pregătit momente inedite în care participanții vor putea da o nouă viață hainelor prin pictură, cu ajutorul culorilor și imaginației”, explică Ioana Pîrlea.
Târgul #ReClothing îmbină sustenabilitatea cu faptele bune. Practic, fiecare cumpărătură se transformă într-un gest de susținere.
Din banii strânși la ediția din aprilie, voluntarii JCI au reușit să inaugureze un hub dedicat micuților care au fugit din calea războiului, unde aceștia se pot juca și pot învăța. Iar la această ediție fondurile vor asigura funcționarea centrului educațional în următoarele luni.
*În cazul în care condițiile meteo nu vor permite organizarea evenimentului în aer liber, acesta se va desfășura în incinta centrului comercial din cartierul Gheorgheni (Iulius Mall), pe pasarela de la etajul 1
Cum vă puteți implica? Donații prin:
• prin Revolut sau BT Pay la 0723476830
• sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Jandarm condamnat de Tribunalul Militar Cluj la muncă în folosul comunității, după ce a bătut cu pumnii și bastonul un bărbat

Un jandarm a fost condamnat de magistrații de la Tribunalul Militar Cluj să presteze muncă în folosul comunității pentru 60 de zile, după ce a bătut un bărbat.
Jandarmul, care este plutonier adjunct într-un Pluton Antitero și Acțiuni Speciale, și-a recunoscut vinovăția, iar pedeapsa de 2 ani de închisoare a fost amânată.
Jandarm condamnat la muncă în folosul comunității, după ce a bătut un bărbat
Potrivit rechizitoriului, jandarmul, care se afla în timpul serviciului, a fost acuzat de purtare abuzivă. Astfel, în data de 24 septembrie 2023, în jurul orei 22.30, în timp ce se afla în desfășurarea atribuțiilor de serviciu pe strada Pădurii din localitatea Zizin, județul Brașov, jandarmul a agresat fizic un bărbat, cunoscut sub numele Pir, aplicându-i lovituri cu pumnul și tonfa (bastonul) prin care i-a cauzat victimei vătămări corporale care au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale. Potrivit procurorilor, trei persoane au fost atunci agresate fizic, fiind lovite cu pumnii, picioarele și tonfele de mai mulți jandarmi.
Jandarmul care l-a bătut pe așa numitul Pir a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, la data de 20 decembrie 2024, cu Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj și a fost cercetat în stare de libertate. Mai mult, partea vătămată și-a retras plângerea.
Pedeapsa de 2 ani de închisoare transformată în perioada de supraveghere
Astfel, Tribunalul Militar Cluj a decis în cazul jandarmului o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru infracţiunea de purtare abuzivă, dar a hotărât să amâne aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere tot de de 2 ani.
De asemenea, instanța a mai dispus, printre altele ca, pe perioada termenului de supraveghere, jandarmul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile, dar și să frecventeze un program de reintegrare socială.
EVENIMENT
VIDEO. “Siesta” după bere în centrul Clujului. Poliția a trecut nepăsătoare pe lângă un bărbat care dormea pe bancă lângă Sora

Clujenii se bucură de soare și de temperaturi ridicate, dar, pentru unii, căldura pare să fie un motiv bun de odihnă în aer liber.
Vineri în față la Sora, un bărbat a fost surprins dormind liniștit pe o bancă, având alături o sticlă de bere.
“Siesta” după bere în centrul Clujului
Imaginea nu este una rară odată cu venirea sezonului cald, când băncile din oraș devin loc de relaxare nu doar pentru trecători, ci și pentru „oameni… obosiți”.
Surprinzător, însă, două echipaje de poliție au trecut prin zonă, dar fără să intervină, a transmis un cititor Cluj24.ro.
O fi și ăsta un semn că autoritățile sunt deja obișnuite cu astfel de imagini în Cluj-Napoca, orașul de „5 stele”.
Rămâne de văzut dacă administrația locală va lua măsuri pentru a preveni astfel de situații sau dacă acestea vor continua să facă parte din peisajul urban de vară.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Sticlă inteligentă care îți amintește să bei apă, dezvoltată de trei studenți UTCN. Ideea, premiată cu 5.000 de euro

Trei studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au impresionat juriul competiției concurs „Internet of Things Student Challenge 2025” cu un proiect revoluționar: DrinkUp, o sticlă de apă inteligentă care monitorizează consumul zilnic de lichide. Echipa HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, a câștigat marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
DrinkUp transformă o sticlă obișnuită într-un dispozitiv care înregistrează în timp real fiecare înghițitură de apă. Datele sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă, creată de studenți, care permite utilizatorului să urmărească hidratarea zilnică prin grafice intuitive și să primească notificări regulate pentru a nu uita să bea apă.
Cum funcționează termosul inteligent?
„Noi suntem echipa HydroMinds și proiectul nostrum se numește DrinkUp, care este o sticlă de apă inteligentă, care ne permite să monitorizăm, pe parcursul zilei, câtă apă bem. La un sondaj realizat în 2022, s-a observat faptul că un om consumă, în medie, undeva la 1,4 litri de apă într-o zi, pe când, știm prea bine, minimul recomandat de către medici este de 2 litri. Pentru asta, ne-am propus să facem această sticlă inteligentă, care ne permite să monitorizăm câtă apă avem în recipient, inclusiv printr-o aplicație mobile care poate fi instalată pe telefonul mobil. La finalul zilei sau la începutul zilei următoare ne va arăta câtă apă am băut”, a explicat pentru Cluj24 Ștefan Popa.
La baza sistemului se află o placă NodeMCU ESP8266, care colectează date de la un senzor de debit YF-S201 montat în capac. Acest senzor detectează în timp real fiecare consum de apă, calculând volumul total consumat. Informațiile sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă creată în Blynk.
Pe viitor, echipa HydroMinds dorește să integreze un detector de pH, care să analizeze calitatea apei, și să stabilească parteneriate cu aplicații de sănătate, pentru a optimiza experiența utilizatorilor.
„Avem în plan să introducem inclusiv un detector al nivelului de pH al băuturii, respective să avem, pe viitor, parteneriate cu diferite aplicații de health, care să ne aducă constant aminte să ne hidratăm”, a mai explicat acesta.
Ideea studenților, răsplătită cu premiul cel mare
De asemenea, studenții lucrează la noi funcționalități pentru aplicație, precum setarea de obiective personalizate și un sistem de notificări automate la fiecare trei ore.
„Aplicația de bază am creat-o noi. Deocamdată în aplicație avem doar niște funcții foarte simple de reset, respectiv de on-off. Vrem să implementăm de asemenea setarea de obiective pe care să și le seteze utilizatorii, care ar face mai distractivă experiența lor. De asemenea, vor fi trimise notificări odată la trei ore, pe parcursul zilei”, a completat Andrei Copos.
Prin combinarea unor componente electronice de bază cu o interfață mobilă prietenoasă, DrinkUp oferă o soluție modernă pentru o nevoie esențială: consumul regulat de apă. Proiectul a fost premiat cu marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
EVENIMENT
UPDATE. Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital cu multiple traumatisme

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a asista un bărbat căzut de la înălțime.
Incidentul a avut loc în interiorul unui șantier din zona Pieței 1 Mai din Cluj-Napoca.
Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca
Echipajele îi acordă îngrijiri medicale de urgență bărbatului de aproximativ 55 de ani, Acesta este conștient și cooperant.
La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.
UPDATE
Intervenția a avut loc în incinta unui șantier situat zona Pieței 1 Mai și nu pe bulevardul Muncii, cum a fost transmis inițial.
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, bărbatul prezenta multiple traumatisme, dar a fost în permanență conștient și cooperant. Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă l-a transportat la spital.