EVENIMENT
FOTO. Nicolae Ciucă, desemnat candidatul PNL la prezidențiale: Voi fi în slujba țării, în slujba românilor

Cei aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara reuniți în Consiliul Național al PNL au votat în unanimitate pentru ca Nicolae Ciucă să reprezinte partidul în alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.
Alături de Nicolae Ciucă, pe scena Consiliului Național s-au aflat principalii lideri ai PNL de la centru și din teritoriu – secretarul general al PNL Lucian Bode, prim-vicepreședinții Dan Motreanu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur, miniștri precum Alina Gorghiu sau Raluca Turcan, primari și președinți de consilii județene precum Emil Boc, Ilie Bolojan, Ciprian Ciucu sau Mario de Mezzo, dar și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, împreună foștii președinți ai PNL Valeriu Stoica și Theodor Stolojan.
FOTO. Nicolae Ciucă, desemnat candidatul PNL la prezidențiale: Voi fi în slujba țării, în slujba românilor
„E un președinte care are capacitatea să ne unească, să construiască punți, nu ziduri”, a spus Emil Boc despre președintele PNL, adăugând: „Cu Ciucă, România va fi în siguranță”. De asemenea, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și-a afirmat încrederea în efortul liberalilor din toată țara în perspectiva campaniei prezidențiale care urmează: „Am încredere că cei 1182 de primari, 11.800 de consilieri și cei 300.000 de membri PNL vor avea grijă să fie armata câștigătoare a lui Nicolae Ciucă”, în timp ce fostul lider liberal Valeriu Stoica a punctat: „Nicolae Ciucă este singurul – subliniez, nu cel mai bun, ci singurul – care are calitățile pentru îndeplinirea funcției prezidențiale in interesul României”.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, s-a adresat liberalilor subliniind buna colaborare cu PNL în Consiliul General al Capitalei, iar la finalul mesajului său a semnat, chiar de la tribună, pe lista de susținere pentru candidatura prezidențială a lui Ciucă.
Venit la ședința Consiliului Național al PNL direct din zonele afectate de inundații din județul Galați, Nicolae Ciucă le-a spus liberalilor că principala datorie a oamenilor politici este să fie în serviciul țării, reprezentându-i pe oameni inclusiv atunci când ei trec prin situații grele.
„Sunt onorat pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o astăzi”
Președintele liberalilor a reamintit că PNL e singurul partid care a știut să ofere românilor și prosperitate, și libertate. În legătură cu viziunea lui prezidențială, Nicolae Ciucă a spus: „Cred în dialog și puterea colaborării. Țara are nevoie de oameni care să lase conflictele și să lucreze pentru binele tuturor”. În privința viitoarei guvernări, Ciucă și-a declarat susținerea pentru o coaliție de dreapta: „Aceasta a fost mereu prima noastră opțiune și așa o să fie. Asta este și opțiunea pe care majoritatea românilor o exprimă la urne”.
După votul unanim al Consiliului Național în favoarea candidaturii sale, Nicolae Ciucă a mulțumit delegaților liberali și a îndemnat partidul să muncească pentru victoria în alegeri. „Sunt onorat pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o astăzi și sunt convins că acest vot de încredere reprezintă un angajament al dumneavoastră alături de mine să izbutim să ducem mai departe tradiția și blazonul Partidului Național Liberal”, a încheiat candidatul prezidențial al PNL.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
VIDEO Sute de clujeni la coadă la Catedrala Mitropolitană să ia pahare cu Sfintele Paști. Mitropolitul Andrei a împărțit iconițe

Sute de clujeni stau la coadă, sâmbătă dimineață, pentru a lua pahare cu Sfintele Paști pregătite de Mitropolia Clujului, pentru a mai sta după ele la noapte, după slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Distribuirea paharelor cu Sfintelor Paști a început la ora 10:00 la Muzeul Mitropoliei, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane.
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andrecuț, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cărora le-a împărțit iconițe sfințite.
Acesta îi așteaptă pe clujeni în număr cât mai mare la slujba de Înviere de la Catedrală, dar și duminică dimineață la Sfânta Liturghie când va citi Pastorala intitulată ”Să ne curățim simțirile”.
Mitropolia a pregătit 15.000 de pahare cu Sfintele Paști care se vor distribui pe tot parcursul zilei.
EVENIMENT
VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru următoarea lună, cu vești mixte. Se anunță temperaturi peste normalul perioadei în mai multe regiuni, dar și deficit de precipitații în unele zone ale țării.
Săptămâna 21-28 aprilie
Valorile termice vor depăși mediile obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu o încălzire mai accentuată în regiunile nordice. Precipitațiile se vor situa în general în jurul valorilor normale, cu posibile excedente în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și în sud-vest, în timp ce în extremitatea nordică a țării s-ar putea înregistra un ușor deficit.
VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni
Săptămâna 28 aprilie – 5 mai
Meteorologii prognozează temperaturi în limitele normale pentru această perioadă în toate regiunile. În schimb, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normal doar în sud-est, în rest fiind așteptat un deficit, mai ales în vestul și nord-vestul țării.
Săptămâna 5-12 mai
Temperaturile vor fi din nou ușor peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va rămâne normal doar în sud-est și vest, restul teritoriului urmând să se confrunte cu un deficit ușor de precipitații.
Săptămâna 12-19 mai
Valorile termice vor depăși ușor mediile obișnuite în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile vor fi deficitare în regiunile intracarpatice, în timp ce restul teritoriului va avea cantități normale de ploaie.
EVENIMENT
Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

În ziua de dinaintea Învierii Domnului, cunoscută și ca Sâmbăta Mare, credincioșii fac ultimele pregătiri pentru Paște, dar respectă și tradițiile și obiceiurile.
Este importantă și pregătirea spirituală pentru a întâmpina minunea Învierii Domnului. În ziua de dinaintea acestei mari sărbători, creștinii respectă tradițiile care le aduc sănătate și prosperitate pentru tot restul anului, scrie Fanatik.
Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi
În afară de pregătirea mâncărurilor tradiționale și a ultimelor detalii în legătură cu curățenia, gospodinele pregătesc și hainele noi pe care le vor purta atât ele și membrii familiei la biserică. Acestea semnifică curățirea trupului, dar și cea a sufletului.
Totodată, mielul se sacrifică în această zi, iar carnea acestuia se folosește pentru pregătirea preparatelor tradiționale, cum ar fi stufatul, friptura, drobul și borșul de miel.
Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2025 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
În anumite zone, gospodinele obișnuiesc să pregătească un coș cu mâncare, pe care îl duc la biserică, acolo unde este sfințit de preoți. În el se pun lumânarea, dar și bucatele tradiționale, inclusiv ouăle roșii, cozonacul, pasca și preparatele din carne, care vor fi acoperite de un ștergar.
Credincioșii pornesc spre biserică în jurul orei 23:00, unde vor participa la slujba de Înviere și pentru a lua Sfintele Paști, pâinea sfințită și Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, de la Sfântul Mormânt. Lumina se duce la morminte, apoi este adusă acasă.
Ce să nu faci în această zi
În afară de aceste tradiții, sunt și câteva lucruri pe care nu este bine să le faci în Sâmbăta Mare. De exemplu, nu este bine să speli rufe, să coși, să muncești la câmp sau să faci treburi dificile în gospodărie.
În ziua de dinaintea Învierii, credincioșii ar trebui să fie mai buni cu oamenii din jur, dar și să facă fapte de milostenie. De altfel, trebuie să evite conflictele și vorbele rele.
Este ultima zi din Postul Paștelui, iar creștinii nu ar trebui să consume preparate din oțet sau urzici. Unii creștini decid să consume, pe parcursul acestei zile, doar pâine uscată. În plus, în această zi, nu se petrece și nu se consumă alcool. Nu se doarme și nu se lenevește în Sâmbăta Mare.
EDUCATIE
Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere

Ministerul Educației anunță că a transmis toate sumele necesare pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie 2025 către inspectoratele școlare, însă admite că acolo unde bursele nu sunt plătite integral, acest lucru se va întâmpla „în cel mai scurt timp”, având în vedere perioada de zile libere, scrie Edupedu.ro.
„Ministerul Educației și Cercetării a demarat din timp procedurile necesare pentru plata burselor elevilor. În funcție de aprobarea fluxurilor financiare, ministerul a furnizat imediat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București sumele solicitate pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie (cel puțin 92%), iar miercuri, 16 aprilie 2025, a fost virat (…) restul sumelor”, transmite instituția într-un comunicat remis presei.
Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere
Sunt județe în care școlile nu au primit suma completă, astfel că s-a decis plata integrală doar pentru anumite categorii de burse, precum cele de merit sau cele sociale, urmând ca restul banilor să fie virați ulterior.
Potrivit acelorași surse, inclusiv bursele aferente lunii februarie, plătite pe 20 martie, au fost completate cu diferențe în unele județe la începutul lunii aprilie.
Pentru luna martie 2025, bursele elevilor sunt următoarele:
450 de lei – bursa de merit
300 de lei – bursa de reziliență și tehnologică
300 de lei – bursa socială (cu valoare fixă)
Este prima lună din anul școlar 2024-2025 în care bursele de merit și cele de reziliență se acordă în cuantumul minim prevăzut de Legea învățământului preuniversitar 198/2023.