CULTURA
FOTO. Muzicieni din Cehia, India, Chile și Ungaria la festivalul de muzică în șură de la Mera
Joi după masa au început evenimentele pe care entuziaștii de World Music și Muzică Tradițională așteaptă deja de un an întreg.
Între 1 și 4 august, la 20 de kilometri de Cluj-Napoca în Mera, se află renumita Curte Szarka care din 2016 începând, a fost și este gazda unor savuroase specialități muzicale.
În prima zi a festivalului Mera World Music, atmosfera a fost animată de muzicieni care au venit din Cehia, India, Chile și Ungaria.
În deschiderea festivalului formația Der Šenster Gob din Praga, a adus un repertoiu variat, interpretând diferite stiluri cum ar fi klermerenergic, muzică balcanică înviorătoare sau cunoscute melodii tradiționale țigănești. Ei au fost urmați de Bollywood Masala Orchestra, 8 muzicieni care au adus cu ei și au redat pe scena din Șură publicului frumusețea, haosul, culorile și energiile pozitive din subcontinentul indian.
Dansuri populare
Seria de concerte de joi a fost încheiată de îndrăgita trupă Góbé din Budapesta, mai apoi urmată de dans popular în Șură și DJ Playroots care a avut grijă să destindă spiritele primei seri din festival.
Programul zilei de vineri s-a întins pe toată ziua pentru că în Șuriță au avut loc diferite activități de relaxare pentru copii sau întreaga familie, ce a putut participa la cursuri de dans și cântat, teatru de păpuși, lucru manual.
Expoziții la Muzeul de Bivolițe
Muzeul de Bivolițe a găzduit expoziții în limba maghiară și română, degustări cu specialități culinare de la producătorii locali și pentru prima oară, a dat spațiu unor mici concerte, în cadrul cărora festivalul împreună cu Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány are ca scop să susțină și să deaposibilitate tinerelor trupe astfel încât în 4 zile, 10 trupe la început de carieră au șansa să se afirme și să se prezinte publicului.
După masa, înainte de concertele pe scena din Șură, cei care vor să aprofundeze cultura de Casă de Dans au șansa să participe la cursuri de dans popular și medolii populare.
În timpul festivalului, putem admira expoziția fotgrafului Kása Béla, intitulată„Ultima oră”, precum și fotografiile acestuia despre Mera, iar în weekend, un spectacol de dans-teatru, alături de trupe din America de Sud, Italia, Serbia, Ungaria și România, vor garanta o relaxare de calitate pentru cei prezenți.
Programul detaliat al FestivaluluiMera World Music se poate accesa aici:
https://www.meraworldmusic.com/ro/program
Transportuldin Cluj-Napoca în Mera este asigurat de autobuze și curse speciale pentru festival a căror program se poate găsi aici :
https://www.meraworldmusic.com/ro/transport
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Spitalul de Urgență din Cluj a scos la concurs mai multe posturi pe perioadă nedeterminată.
Cele mai multe sunt cele pentru asistenți medicali, dar uitatea sanitară caută și personal auxiliar sau muncitori.
Spitalul de Urgență din Cluj ANGAJEAZĂ personal. Ce posturi sunt scoase la CONCURS
Concursurile vor fi organizate în luna octombrie, iar posturile de personal medical, auxiliar, TESA și cele pentru muncitori sunt pe perioadă nedeterminată, arată reprezentanții spitalului.
Spitalul de Urgență Cluj angajează nu mai puțin de 49 de asistenți medicali și, foarte important, aceștia nu trebui să aibă vechime.
Posturile pentru personal medical și auxiliar scoase la concurs:
- asistent medical generalist – 49 de posturi, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
- tehnician de radiologie şi imagistică licenţiat – 3 posturi; diplomă de licență în specialitate; debutant fără condiţii de vechime
- fiziokinetoterapeut – 1 post; diplomă de licență în specialitate; 6 luni vechime ca fiziokinetoterapeut
- registrator medical la Serviciul Evaluare și Statistică medicală: 2 posturi; diplomă de bacalaureat; 6 luni vechime în specialitate
- infirmier – 9 posturi; studii generale, fără condiţii de vechime
- îngrijitoare – 14 posturi; studii generale, fără condiții de vechime
- brancardier – 7 posturi; studii generale, fără condiții de vechime
Proba scrisă la concurs va avea loc în data de 15 octombrie, iar interviul în data de 21 octombrie.
Posturi de economiști scose la concurs
Spitalul de Urgență Cluj caută economiști, iar pentru aceste posturi este nevoie de vechime în activitate
Posturile pentru personalul TESA scoase la concurs:
- economist specialist IA la Serviciul Achiziții publice – 1 post; diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
- economist specialist I la Serviciul Achiziții publice – 1 post; diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate
- economist specialist IA la Serviciul Financiar – 1 post; diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
- referent de specialitate I la Serviciul Administrativ – 1 post; diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe inginereşti/managementul organizaţiei/ ştiinţe economice, 10 ani vechime în specialitatea studiilor, 5 ani vechime în activitatea de coordonare a serviciilor de pază; curs de specializare pentru ocupaţia manager de securitate cu certificat de absolvire.
Proba scrisă la acest concurs va avea loc în data de 15 octombrie, proba practică în data de 21 octombrie, iar interviul în data de 25 octombrie.
Posturi pentru muncitori calificați și necalificați
Spitalu de Urgență din Cluj scoate la concurs și mai multe posturi pentru muncitori, de asemenea fără a fi nevoie de vechime:
- muncitor calificat electrician – 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiţie de vechime
- muncitor calificat sudor – 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
- muncitor calificat liftier – 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, Autorizaţie I.S.C.I.R.valabilă (obţinută în urma unui stagiu depregătire de specialitate), fără condiţie de vechime
- portar – 3 posturi, diplomă de absolvire a şcolii generale, Certificat de calificare/atestat, examen psihologic, fără condiţie de vechime
- bucătar (muncitor calificat) la Bloc alimentar – 2 posturi, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiții de vechime
- manipulant bunuri la Bloc Alimentar – 1 post, studii generale, fără condiție de vechime
- muncitor necalificat I la Serviciul Aprovizionare – 1 post, studii generale, fără condiție de vechime
- spălătoreasă: 3 posturi, studii generale, fără condiție de vechime.
Și în acest caz, probele scrise sau practice vor avea loc în data de 15 octombrie, iar interviurile în data de 21 octombrie.
Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, găsiți AICI, anunțul cu numărul 283.
Editorial Opinii
OPINIE. Valentin Naumescu: Portofoliul României în noua Comisie Europeană: o formă fără fond?
”Portofoliul obținut de România în noua Comisie Europeană este ambiguu și categoric sub greutatea politică, prioritatea și concretețea precedentelor trei portofolii ale comisarilor români, adică Transporturile, Dezvoltarea Regională și Agricultura”, scrie profesorul clujean Valentin Naumescu pe centrulpolitic.ro.
”Sperăm să nu fie o formă fără fond, mai ales că UE nu prea are competențe decizionale în domeniile menționate (de exemplu, UE nu are o politică educațională comună) iar conținutul postului realmente trebuie „inventat” pe parcurs.
Faptul că nivelul este de vicepreședinte executiv nu înseamnă în sine prea mult și nu trebuie să „ne ia ochii”, dacă nu va fi nimic serios/prioritar de coordonat.
Dar în politică se spune corect că „funcția este ceea ce omul face cu ea”. Vom vedea. Succes doamnei Mînzatu și Comisiei Europene!”, a spus acesta.
(Valentin Naumescu este profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca)
EVENIMENT
Clujul, „sub asediul” studenților, de la 1 octombrie. Tarcea: Orașul nu a fost structurat pentru un număr atât de mare de mașini
Odată cu începutul noului an școlar, traficul din Cluj-Napoca s-a îngreunat, în special la orele de vârf. O creștere și mai mare a numărului de mașini de pe străzi este așteptată odată cu revenirea studenților la 1 octombrie.
Traficul rutier s-a îngreunat odată cu începerea anului nou școlar, fenomen ce este așteptat să devină și mai pronunțat după 1 octombrie, când studenții revin în oraș, a arătat viceprimarul Dan Tarcea.
„La începutul fiecărui an școlar vedem că traficul se modifică față de perioada de vară. Sunt diferențe de la zi la zi, în câte o zi se circulă foarte bine, în altă zi se circulă mult mai greu decât ne-am fi așteptat. O să avem, într-adevăr, după 1 octombrie, așa cum ne-am obișnuit în fiecare an, o intensificare a numărului de mașini”, a declarat Dan Tarcea, la Ziua Live.
8.000 de mașini, înmatriculate în doar opt luni, la Cluj
Viceprimarul a subliniat și impactul numărului mare de mașini nou înmatriculate în oraș. Creșterea numărului de mașini pune presiune pe infrastructura rutieră a orașului, care, potrivit lui Dan Tarcea, nu a fost proiectată pentru a gestiona un volum atât de mare de trafic.
„Pe de altă parte, vedem și numărul mare de mașini care se achiziționează în fiecare an. În primele opt luni ale anului 2023 au fost înmatriculate în Cluj-Napoca 8.000 de mașini. Asta înseamnă o coloană de mașini de 40 de kilometri, adică traversezi Clujul dintr-o parte în cealaltă și înapoi cu mașini parcate una în spatele celeilalte. Discutăm de un aflux foarte mare într-un oraș care nu a fost structurat pentru un număr atât de mare de mașini”, a mai arătat viceprimarul.
EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj, desemnat a treia oară antrenorul etapei în Superligă. Reacția lui Boc după victoria cu Rapid
Ioan Ovidiu Sabău, tehnicianul echipei U Cluj, a fost desemnat antrenorului etapei a 9-a de către Liga Profesionistă de Fotbal.
Este pentru a treia oară când Sabău devine antrenorul etapei în campionatul curent.
Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj, desemnat a treia oară antrenorul etapei în Superligă
Sabău a fost, din nou, desemnat antrenorul etapei. Sub conducerea lui, echipa de fotbal a Universității Cluj se află acum pe primul loc în clasamentul Superligii.
”Ioan Ovidiu Sabău (Universitatea Cluj) – Antrenorul etapei pentru a treia oară în campionatul curent! Echipa sa a predat o nouă lecţie de fotbal şi s-a distanţat în clasament”, au arătat cei de la LPF.
U Cluj a învins în Giulești, luni seara, pe Rapid cu 2-0.
Jucătorii clujeni din echipa ideală a LPF
În echipa ideală prezentată de LFP se află și doi jucători ai U Cluj, dar și un jucător al rivalei CFR Cluj.
Echipa etapei a 9-a noua
Portar:
- Adnan Golubovic (Dinamo) – Trei intervenţii mari prin care a păstrat neatinsă plasa porţii roş-albilor.
Fundași:
- Radu Boboc (Universitatea Cluj) – O nouă evoluţie consistentă în banda dreaptă pentru jucătorul „Şepcilor roşii”. Se dovedeşte a fi un transfer reuşit.
- Jonathan Cissé (Oţelul Galați) – Stâlpul celei mai bune defensive din campionat a fost la înălţime şi la Buzău, de unde gălăţenii s-au întors fără gol încasat.
- Denis Ciobotariu (Sepsi OSK Sf. Gheorghe) – A arătat şi în acest meci maturitate în joc. Este unul dintre cei mai în formă fundaşi centrali din campionat.
- Alexandru Chipciu (Universitatea Cluj) – Un exemplu de profesionalism! Căpitanul liderului a făcut excelent ambele faze de joc.
Mijlocași:
- Alexandru Băluţă (FCSB) – A marcat a doua etapă la rând, acest gol fiind unul foarte important, asta deoarece i-a readus în joc pe roş-albaştri.
- Mihai Bordeianu (Poli Iaşi) – A depus un efort consistent şi a controlat centrul terenului. Prinde pentru a treia oară „Echipa etapei”.
- Cătălin Cîrjan (Dinamo) – Tânărul jucător dinamovist şi-a trecut pentru a treia oară numele pe tabelă, golul său fiind decisiv.
Atacanți:
- Dimitri Oberlin (Sepsi OSK Sf. Gheorghe) – Introdus la pauză, a scos penalty-ul transformat de Alimi, apoi a marcat primul său gol în SuperLigă.
- Louis Munteanu (CFR 1907 Cluj) – Şi-a pus în valoare calităţile tehnice deosebite şi a reuşit o dublă, a două din ediţia curentă.
- Denis Alibec (Farul Constanța) – A fost principalul pericol pentru poarta adversă. A înscris primul gol de la revenirea în tricoul dobrogenilor.
Reacția lui Boc după victoria cu Rapid
Primarul Clujului, Emil Boc, a postat un mesaj pe pagina de Facebook, după victoria Universității Cluj în fața echipeei Rapid București.
Boc s-a bucurat de rezultat, dar a spus că mai este mult până în play-off.
„U Cluj – victorie fabuloasă în Giulești!
Ce echipă avem!
Rapid – “U” Cluj 0-2!
Bravooooo, băieți, felicitări și respect Ovidiu Sabău și Radu Constantea! Mulțumiri tuturor celor care sunt alături de echipa și dau totul pentru “ U”! Suntem atât de mândri de voi!
Ne bucurăm de fiecare moment, de fiecare victorie, dar trebuie să rămânem realiști !
Mai este încă mult până în play off!
Cu calm, muncă, seriozitate și respect față de fiecare adversar PUTEM reuși! Haide “U”!
Haide “U”, si la bine și la greu!”, a fost mesajul primarului Emil Boc.
Foto: LPF