Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Mire la 84 de ani. Ce premiu a primit de la Primăria Cluj-Napoca

Publicat


mire 3

Un cuplu de clujeni a fost premiat de Primăria Cluj-Napoca și de asociația Marriage Week România cu o cină festivă în doi la un restaurant în cadrul evenimentului ”Săptămâna căsătoriei 7-14 februarie”.

Ștefan Geambașu a primit premiul din partea viceprimarului Dan Tarcea pentru cel mai în vârstă mire din 2021 – 84 de ani – și a fost prezent în Sala de Sticlă a Primăriei împreună cu soția sa, Gyongy.

Cei doi s-au căsătorit în vara anului 2021.

mire 2

”Ne-am cunoscut în secolul trecut. Împrejurarea nu e relevantă, ci faptul că ne-am reîntâlnit și ne-am unit destinele în spiritul într-ajutorării reciproce”, a spus Ștefan Geambașu.

Gyongy Geambașu a precizat la rândul său că cei doi se cunosc de foarte mult timp, de peste 40 de ani, și se completează unul pe altul.

”Eram în cercul de prieteni, fiecare cu propria familie, dar fosta soție a decedat din cauza COVID iar eu eram singură, divorțată, și atunci am decis să ne unim singurătățile”, a menționat aceasta.

mire 1

Soțul a completat că, la aflarea veștii că se recăsătorește, unii prieteni s-au bucurat, alții au dezavuat gestul, dar cei doi nu s-au descurajat.

Marriage Week România reprezintă inițiativa unui grup de cupluri căsătorite, ce are ca scop să reamintească unei națiuni, pe parcursul săptămânii 7-14 februarie, cât de important este să îți pui soțul/soția pe primul loc.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

mire 4

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ZILELE CLUJULUI. Nicole Cherry, Compact, The Motans și Delia urcă pe scenă. Clujenii au transmis peste 300 de propuneri

Publicat

De

zilele clujului 1

„Mai multe puncte de atracție, mai multă poftă de distracție” este motto-ul Zilelor Clujului în acest an. Ediția 2022 este una aniversară, iar în cele 4 zile de festival au fost pregătite peste 100 de activități pentru clujeni și turiști.

Ediția cu numărul X a Zilelor Clujului va avea loc în perioada 6-9 octombrie. Cu timpul, clujenii au învățat arta de a trăi împreună, iar acest lucru se reflectă atât în programul evenimentului cât și în viața de zi cu zi a comunității.

Creat în jurul jocului de cuvinte „mai mult, mai multe”, conceptul din acest an va pune în lumină multiplele fațete culturale ale comunității clujene, arată organizatorii.

4 zile de distracție

„Mai multe puncte de atracție, mai multă poftă de distracție” este mottoul prin care organizatorii invită publicul la această ediție aniversară.

Cele peste 100 de activități și evenimente în 4 zile de festival vor oferi oportunități dintre cele mai diverse pentru a intra cu adevărat în atmosfera de sărbătoare ce va cuprinde orașul.

Mult așteptata paradă a Zilelor Clujului, concerte ale unor artiști renumiți din România, regalul folcloric, seara de muzică clasică, seara de teatru sau Festivalul Gastronomic Internațional sunt câteva dintre evenimentele de tradiție pentru sărbătoarea clujenilor.

La acestea se adaugă activități și evenimente – în peste 30 de locuri din oraș – care explorează tema multiculturalității, dar și evenimente surpriză pregătite de organizatori și parteneri.

„Ca de obicei, programul Zilelor Clujului s-a conturat prin contribuția activă a comunității clujene. În ultima lună, au fost primite peste 300 de propuneri de activități sau evenimente care să aibă loc în cadrul festivalului”, arată reprezentanții Primăriei.

Zilele Clujului. Câteva atracții din programul celor 4 zile de festival

Mai jos, puteți consulta, în mare, programul Zilelor Clujului:

Piața Unirii

Joi, 6 octombrie

 • 19:00 Teatrul, dragostea mea! Florin Piersic
 • 20:00 O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale: Teatrul Național Cluj-Napoca

Vineri, 7 octombrie

 • 17:00 The Sound of Cluj. Sing it. Play it. Embrace it.
 • 18:30 Nicole Cherry
 • 19:30 Compact
 • 20:30 The Motans
 • 21:30 Spectacol proiecție video mapping, drone și artificii
 • 21:45 Delia

Sâmbătă, 8 octombrie

 • 17:00 Parada Zilele Clujului
 • 19:00 Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”
 • 20:30 Concert extraordinar – The Peacemakers de Karl Jenkins: Filarmonica de Stat Transilvania, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Corul Junior VIP

Duminică, 9 octombrie

 • 12:30 Regal Folcloric: Ioan Bocșa și Grupul Icoane, Sava Negrean Brudașcu, Ionuț Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, Marius Ciprian Pop. Valeria și Traian Ilea, Maria Marcu, Lucia Potra, Ionela Moruțan, Amalia Chiper, Maria Golban Șomlea, Andreea Ciupe, Oana Bozga Pintea, Mihaela Grindean, Mariana Sfechiș, Florina Trif, Adriana Irimieș, Nicolae Turcu, Cristian Totpati și Dorel Rohian, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ansamblul folcloric Tradiții – Someșul Napoca, Ansamblul folcloric Dor Transilvan, Ansamblul folcloric Rapsodia Someșană, Ansamblul folcloric Românașul, Ansamblul folcloric Crăișorul, Ansamblul folcloric Armonia Seniorilor, Ansamblul folcloric Zurboló Cluj-Napoca, Ansamblul Tradiții ardelenești, Ansamblul de dansuri grecești, Grupul vocal-instrumental Speranța și Orchestra Mazel Tov.

Parcul Central „Simion Bărnuțiu”

Vineri, 7 octombrie

 • 14:00-22:00 Festivalul Gastronomic Internațional
 • 14:00-22:00 Festivalul de Vin
 • 14:00-20:00 Festivalul Multiculturalității
 • 14:00-20:00 Târgul Meșterilor Populari
 • 14:00-20:00 Promenada Cărților
 • 14:00-20:00 Zonă de aventură
 • 14:00-20:00 Animație stradală cu personaje fantastice
 • 14:00-20:00 Ateliere de creație
 • 14:00-20:00 Ateliere pentru copii
 • 14:00-20:00 Tabăra Nomadă
 • 17:00 Concert organizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României
 • 18:00-22:00 Concerte

8-9 octombrie

 • 10:00-22:00 Festivalul Gastronomic Internațional
 • 10:00-22:00 Festivalul de Vin
 • 10:00-20:00 Festivalul Multiculturalității
 • 10:00-20:00 Târgul Meșterilor Populari
 • 10:00-20:00 Promenada Cărților
 • 10:00-20:00 Zonă de aventură
 • 18:30-20:30 Animație stradală cu personaje fantastice
 • 10:00-20:00 Ateliere de creație
 • 10:00-20:00 Ateliere pentru copii
 • 14:00-20:00 Tabăra Nomadă
 • 17:30-22:00 Concerte

Piața Muzeului

7-9 octombrie

 • 14:00-21:00 Caricaturi la cornet
 • 18:00-22:00 Concerte

Strada Napoca

Sâmbătă, 8 octombrie

 • 19:30 Midnight Snack

Iulius Parc

Vineri, 7 octombrie

 • 19:30 Best of Broadway | spectacol de musical: Asociația Culturală Opera Vox

Strada Potaissa – Zidul Cetății

Sâmbătă, 8 octombrie

 • 10:00-20:00 Tabără istorică

Duminică, 9 octombrie

10:00-18:00 Tabără istorică

Piața Karl Liebknecht

Duminică, 9 octombrie

 • 19:30 „My Fair Lady” pe Scena Urbană în cartierul Iris

Baza Sportivă „La terenuri”

Sâmbătă, 8 octombrie

 • 11:00 Spectacol de teatru pentru copii
 • 11:00 Ateliere și workshop-uri
 • 12:00 Activități sportive
 • 17:00 Meet the tango: Asociația Culturală „Cluj Tango Orchestra” și Compania de Tango Cluj

Baza Sportivă Gheorgheni

Sâmbătă, 8 octombrie

 • 09:00 Roundnet OPEN 2022
 • 12:00 Activități sportive

Duminică, 9 octombrie

 • 09:00 Roundnet OPEN 2022
 • 11:00 Spectacol de magie
 • 11:00 Ateliere și workshop-uri
 • 17:00 Meet the tango: Asociația Culturală „Cluj Tango Orchestra” și Compania de Tango Cluj

Alte locuri din oraș

 • Bulevardul Eroilor
 • Cinema Dacia
 • Cinema Mărăști
 • Campus USAMV
 • Turnul Croitorilor

Programul complet al Zilelor Clujului va fi anunțat în perioada următoare.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Care sunt ACTELE necesare pentru obținerea sau preschimbarea BULETINULUI la Cluj

Publicat

La cererea cititorilor Cluj24 vă prezentăm în continuare care sunt actele de care aveți nevoie la eliberarea unui act de identitate (buletin). Operațiunea se face la serviciul de evidența persoanelor din cadrul primăriei de care aparțineți la împlinirea vârstei de 14 ani sau la expirare ori modificarea datelor înscrise în acesta.

Când se eliberează un act de identitate:

– expirarea termenului de valabilitate,
– modificarea numelui și prenumelui titularului, a datei ori locului nașterii,
– în cazul schimbării domiciliului,
– în cazul schimbării denumirii sau rangului localității, sau străzilor, al renumerotării imobilelor, sau a rearondării acestora, al înființării localităților sau străzilor,
– în cazul atribuirii unui nou CNP,
– în cazul deteriorării actului de identitate, al pierderii, furtului, distrugerii,
– când imaginea facială din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului,
– schimbării sexului,
– anulării actului de identitate,
– pentru preschimbarea actelor de identitate care nu se mai emit dar sunt valabile.

Actele necesare pentru eliberarea actului de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani până la împlinirea vârstei de 18 ani

– cererea se poate depune doar la împlinirea vârstei de 14 ani
– cererea se listează pe o singură foaie A4, față-verso sau se obţine de la biroul de copiat acte, se completează de minor şi se va semna doar în faţa lucrătorului de la ghişeu de către minor şi de către părinte sau de reprezentantul său legal; aceasta se completează cu majuscule.
– chitanța reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 LEI) se achită la CIC (Centrul de Informare pentru Cetăţeni – str. Moţilor nr. 7 – casierie – etajul 1) sau online, accesând acest link.
– certificatul de naștere al minorului – original şi copie;
– certificatul de căsătorie al părinților sau, după caz, sentința de divorț definitivă și irevocabilă, în cazul în care părinţii sunt divorţaţi – original şi copie;
– actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal,original, document cu care se realizează și dovada adresei de domiciliu şi prezenţa obligatorie a acestuia la ghişeu;

ATENȚIE

Atunci când autoritatea părintească se exercită de ambii părinți, cu domicilii diferite, iar minorul locuiește în mod statornic cu unul dintre aceștia, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semnează de către părintele la care minorul are domiciliul, nefiind necesară și semnătura celuilalt părinte.

Atunci când instanţa a hotărât ca locuinţa minorului să fie la unul dintre părinţi, iar minorul locuieşte statornic la celălalt părinte, se solicită declaraţia de consimţământ a părintelui la care instanţa a hotărât că are locuinţa, din care să rezulte că este de acord ca în actul de identitate al minorului să fie înscris domiciliul la adresa la care acesta locuieşte statornic.

Declaraţia poate fi dată la ghişeu, în faţa personalului S.P.C.E.P. , iar în situaţiile în care părintele nu se poate prezenta la ghişeu, declaraţia trebuie să fie autentificată la misiunea diplomatică a României din statul în care acesta se află, la notarul public român ori la autorităţile străine competente. În acest ultim caz, declaraţia va fi prezentată tradusă şi legalizată potrivit normelor legale în vigoare.

Pentru copiii proveniți dintr-o căsătorie desfăcută prin divorț, se au în vedere următoarele aspecte:
– Dacă în hotărârea judecătorească de divorț convenția privind acordul parental emis de notarul public nu este menționată adresa imobilului la care locuiește minorul, domiciliul minorului este la adresa părintelui căruia i-a fost încredințat spre creștere și educare, fără a fi necesar consimțământul celuilalt părinte
– Dacă în hotărârea judecătorească de divorț/convenția privind acordul parental se specifică adresa imobilului la care minorul are domiciliul, pentru schimbarea domiciliului minorului la noua adresă este necesar acordul prealabil din partea celuilalt părinte sau, după caz, hotărârea emisă de instanța de tutelă prin care se clarifică neînțelegerile între părinți. Dacă acest lucru nu este posibil, se va elibera cartea de identitate solicitată fără să se schimbe domiciliul minorului la noua adresă. În această situație, minorul rămâne înregistrat cu domiciliul stabilit prin sentința civilă de divorț, cu încredințare minori sau, după caz, a convenției părinților încheiată la notarul public.

Actele necesare pentru eliberarea actului de identitate în cazul schimbării domiciliului

– cererea  se listează pe o singură foaie A4, față-verso sau se obţine de la biroul de copiat acte, se completează de solicitant şi se va semna doar în faţa lucrătorului de la ghişeu; aceasta se completează cu majuscule.
– chitanța reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 lei) se achită la CIC (Centrul de Informare pentru Cetăţeni – str. Moţilor nr. 7 – casierie – etajul 1) sau online, accesând acest link.
– actul de identitate;
– certificatul de naștere – original şi copie;
– certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor – original şi copie;
sentința de divorț definitivă și irevocabilă – în cazul persoanelor divorțate – original şi copie;
– certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu părintele – original;
– extras de carte funciară obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii sau actul de proprietate cu care se face dovada adresei de domiciliu – original şi copie și prezența unui proprietar la ghișeu.

ATENŢIE:

Dacă solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit este necesară prezența găzduitorului (proprietarul spaţiului de locuit) care va prezenta actul de proprietate (original şi copie) şi actul de identitate.

În situaţia în care găzduitorul nu se poate prezenta la momentul depunerii cererii, împreună cu solicitantul, declaraţia de primire în spaţiu poate fi dată cu cel mult 90 de zile înainte de data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate la notarul public din ţară ori în faţa poliţistului din structurile teritoriale ale Poliţiei Române şi, cu cel mult 6 luni înainte de această dată, la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din străinătate ori la autorităţile străine competente.

În acest ultim caz, declaraţia de primire în spaţiu va fi prezentată tradusă şi legalizată potrivit normelor legale în vigoare. Declaraţia găzduitorului, se prezintă de solicitant odată cu depunerea documentelor pentru eliberarea cărţii de identitate.

Solicitanţii sub 18 ani vor prezenta documentele de la secțiunea ACTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA ACTULUI DE IDENTITATE LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 14 ANI PÂNĂ LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 18 ANI

Actele necesare pentru eliberarea actului de identitate la expirarea termenului de valabilitate, modificarea datelor de stare civilă, preschimbarea actelor de identitate, schimbării fizionomiei ori ca urmare a schimbării denumirii străzii sau a renumerotării imobilelor

– cererea  se listează pe o singură foaie A4, față-verso sau se obţine de la biroul de copiat acte, se completează de solicitant şi se va semna doar în faţa lucrătorului de la ghişeu; aceasta se completează cu majuscule.
– chitanța reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 lei) se achită la CIC (Centrul de Informare pentru Cetăţeni – str. Moţilor nr. 7 – casierie – etajul 1) sau online, accesând acest link.
– actul de identitate;
– certificatul de naștere – original şi copie;
– certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor – original şi copie;
sentința de divorț definitivă și irevocabilă – în cazul persoanelor divorțate– original şi copie;
– extras de carte funciară obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii sau actul de proprietate cu care se face dovada adresei de domiciliu – original şi copie și prezența unui proprietar la ghișeu.

ATENŢIE: 

Dacă solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit este necesară prezența găzduitorului (proprietarul spaţiului de locuit) care va prezenta actul de proprietate (original şi copie) şi actul de identitate.

În situaţia în care găzduitorul nu se poate prezenta la momentul depunerii cererii, împreună cu solicitantul, declaraţia de primire în spaţiu poate fi dată cu cel mult 90 de zile înainte de data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate la notarul public din ţară ori în faţa poliţistului din structurile teritoriale ale Poliţiei Române şi, cu cel mult 6 luni înainte de această dată, la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din străinătate ori la autorităţile străine competente. În acest ultim caz, declaraţia de primire în spaţiu va fi prezentată tradusă şi legalizată potrivit normelor legale în vigoare. Declaraţia găzduitorului, se prezintă de solicitant odată cu depunerea documentelor pentru eliberarea cărţii de identitate.

Solicitanţii sub 18 ani vor prezenta documentele de la secțiunea ACTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA ACTULUI DE IDENTITATE LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 14 ANI PÂNĂ LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 18 ANI

În cazul modificării numelui şi/sau prenumelui titularului, prenumelui părinţilor, a datei ori a locului de naştere, se prezintă şi hotarârea judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau, după caz, actul administrativ în baza căruia s-au modificat datele de stare civilă – original şi copie.

Actele necesare pentru eliberarea actului de identitate în cazul pierderii, furtului, distrugerii sau deteriorării

– cererea  se listează pe o singură foaie A4, față-verso sau se obţine de la biroul de copiat acte, se completează de solicitant şi se va semna doar în faţa lucrătorului de la ghişeu; aceasta se completează cu majuscule.
– chitanța reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 lei) se achită la CIC (Centrul de Informare pentru Cetăţeni – str. Moţilor nr. 7 – casierie – etajul 1) sau online, accesând acest link.
– actul de identitate – în cazul deteriorării;
– un document emis de instituţii sau autorităţi publice, cu fotografie de dată recentă, pentru certificarea identităţii, respectiv: paşaport sau permis de conducere- original şi copie;
– certificatul de naștere – original şi copie;
– certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor – original şi copie;
sentința de divorț definitivă și irevocabilă – în cazul persoanelor divorțate– original şi copie;
– extras de carte funciară obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii sau actul de proprietate cu care se face dovada adresei de domiciliu – original şi copie și prezența unui proprietar la ghișeu.

În situaţia în care găzduitorul nu se poate prezenta la momentul depunerii cererii, împreună cu solicitantul, declaraţia de primire în spaţiu poate fi dată cu cel mult 90 de zile înainte de data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate la notarul public din ţară ori în faţa poliţistului din structurile teritoriale ale Poliţiei Române şi, cu cel mult 6 luni înainte de această dată, la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din străinătate ori la autorităţile străine competente. În acest ultim caz, declaraţia de primire în spaţiu va fi prezentată tradusă şi legalizată potrivit normelor legale în vigoare. Declaraţia găzduitorului, se prezintă de solicitant odată cu depunerea documentelor pentru eliberarea cărţii de identitate.

Solicitanţii sub 18 ani vor prezenta documentele de la secțiunea ACTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA ACTULUI DE IDENTITATE LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 14 ANI PÂNĂ LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 18 ANI

Pentru informații legate de alte situații care necesită schimbarea actului de identitate, accesați AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT în Făget. Implicate, o mașină și o motocicletă. Un bărbat a fost RĂNIT

Publicat

isu

Un accident rutier a avut loc, vineri la prânz, în zona restaurantului Roata din Făget, în Cluj-Napoca. Au fost implicate un autoturism și o motocicletă.

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe drumul de la Sfântul Ion. În accident au fost implicate un autoturism și o motocicletă. Un bărbat este asistat de către pompieri și va fi curând preluat de un echipaj SAJ. La o primă evaluare, acesta are un membru inferior rupt, fiind conștient și cooperant. La misiune participă o autospecială cu modul de descarcerare.

Sursa: ISU Cluj

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Documentații tehnice semnate în FALS de o persoană ce se prezintă ca arhitect, identificate de Ordinul Arhitecților din România

Publicat

sergey zolkin m9qmoh scfe unsplash

Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania a identificat mai multe documentații tehnice semnate în fals de o persoană ce se prezintă ca arhitect. Împotriva acestuia vor fi demarate proceduri legale, pe linie penală și administrativă.

„Având în vedere identificarea mai multor autorizații de construire eliberate de către autoritățile competente prevăzute la art. 4 alin. 1 din Legea nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, emise în baza unor documentații tehnice întocmite în calitate de arhitect cu drept de semnătură de către numitul S.L., înțelegem să arătăm că:

1. domnul Szeredai Lorant nu este membru al Ordinului Arhitecților din România;

Având în vedere că numitul Szeredai Lorant nu este membru a OAR el nu poate întocmi și să-și asume niciun fel de documentații tehnice conform Legii nr. 184/2001, republicată.

2. neavând această calitate profesională, numitul Szeredai Lorant nu are dreptul de a întocmi în calitate de arhitect cu drept de semnătură documentațiile tehnice necesare obținerii autorizațiilor de construire.

„Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania va demara procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane”

În acest sens la art. 11, alin. 1, din legea nr. 184/2001, republicată, se arată că: “Proiectele de arhitectură pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire vor fi elaborate de un arhitect cu drept de semnătură sau de un conductor arhitect cu drept de semnătură. Proiectele de arhitectură de interior pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire pot fi semnate și de către un arhitect de interior cu drept de semnătură”.

3. Documentațiile tehnice în baza cărora au fost eliberare Autorizații de Construire sunt asumate de către numitul Szeredai Lorant prin aplicarea unei parafe de arhitect cu drept de semnătură însă numărul TNA înscris pe aceasta aparține unui alt arhitect cu drept de semnătură obținut în mod legal..

4. Documentațiile tehnice depuse de către numitul Szeredai Lorant, documentații în baza cărora eu fost eliberate autorizațiile de construire, sunt însoțite de Dovezi de Luare în Evidență ce nu au fost eliberate de către Ordinul Arhitecților din România, existând indicii privind întocmirea în fals a acestora. Menționăm că aceste documente sunt emise doar de către Ordinul Arhitecților din România prin Filialele Teritoriale.

Având în vedere cele constatate, Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania va demara procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane”, se arată într-un comunicat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax