EVENIMENT
FOTO Metodă revoluționară de diagnosticare a insuficienței renale, într-un proiect al tinerilor cercetători ai UMFIH Cluj-Napoca

O echipă de tineri cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca investighează, într-un proiect câștigat în valoare de 500.000 de lei, rolul D-aminoacizilor în diagnosticarea bolii cronice de rinichi – insuficiența renală. Determinarea D-aminoacizilor se va putea face prin analiza unui strop de sânge uscat și va putea releva dacă pacientul suferă de insuficiență renală și care este stadiul bolii.
Directorul de proiect, Radu Moldovan, de la Departamentul de Medicină Personalizată și Boli Rare din cadrul Institutului de Cercetare Biomedicală – MedFuture a UMFIH, a explicat pentru Cluj24 că este specializat într-un domeniu mai puțin puțin cunoscut de publicul larg, care se referă la chiralitate – o proprietate a atomilor de a se aranja într-un mod asimetric, astfel încât putem avea aceeași moleculă, dar cu funcții diferite.
Analiză de D-aminoacizi
”O moleculă poate avea efectul farmacologic dorit și cealaltă poate să fie toxică sau să nu aibă niciun efect. Eu am studiat încă din facultate modul de analiză a acestor molecule, pentru că este cu totul deosebit față de tehnicile uzuale din domeniul analitic.
În timp, am ajuns să lucrez cu un colectiv de cercetare care se axa pe analiza de molecule chirale, dar care sunt parte din sistemele biologice, adică au o funcție în organisme, de la micro-organisme până la organisme dezvoltate.
Mai exact este vorba de analiza de aminoacizi, unde D-aminoacizii se găsesc într-o cantitate minusculă în mamifere, fiind foarte dificil de a-i măsura pe toți într-un mod eficient.
Experiența pe care am acumulat-o în ultimii 10 ani, atât în timpul doctoratului, cât și după ce am terminat doctoratul, am pus-o la un loc și am scris un proiect pentru acest apel de stimulare a tinerilor echipe independente pe care l-am și câștigat”, a explicat Radu Moldovan.
În 2020, acesta câștigase un alt proiect în cadrul căruia s-a dezvoltat o metodă rapidă și eficientă care poate analiza 20 de D-aminoacizi în plasmă pentru a se observa implicațiile acestora în boala cronică de rinichi, în insuficiența renală.
În premieră națională
”Știm că există dezechilibre care sunt observate în această boală, acumulări de D-aminoacizi în sângele bolnavilor de insuficiență renală.
Încă nu este foarte bine cunoscut modul în care poate fi utilizată această informație, dacă această acumulare ne poate prezice un stadiu incipient al insuficienței renale și în ce fel ar putea, eventual, să ne prezică modul în care va evolua boala.
Aceste aspecte încercăm să le deslușim în proiect. De asemenea, ne mai propunem să înțelegem implicațiile rinichiului în această acumulare de D-aminoacizi, care ar putea să fie doar un efect al faptului că rinichiul nu funcționează corect, dar în același timp ar putea să există o metabolizare al L-aminoacizilor la nivelul rinichiului care se transformă în D-aminoacizi.
Un al treilea scop este de a dezvolta o metodă rapidă de screening pentru pacienții cu insuficiență renală care să aibă la bază tehnici de microprelevare de probe, care sunt utilizate pe scară largă pentru screening sub forma de <<dry blood spot>>, care, practic, reprezintă o colectare a unei picături de sânge care se usucă pe o hârtie de filtru.
Astfel, s-ar putea descoperi mult mai rapid dacă un pacient are insuficiență renală prin simpla determinare a cantității de D-aminoacizi”, a precizat cercetătorul clujean, care a subliniat că proiectul este unul în premieră națională.
Proiectul va dura doi ani
Proiectul, cu o valoare de 500.000 de lei, a câștigat la sfârșitul anului trecut competiția națională de tinere echipe de cercetători (UEFISCDI) pe domeniul Medicină. A început în luna ianuarie 2025 și va dura doi ani.
Potrivit lui Radu Moldovan, în câștigarea proiectului a contat, în afara temei de cercetare alese, și faptul că s-a legat foarte bine cu proiectul condus de el în urmă cu patru ani, calitatea publicațiilor directorului de proiect, dar și translabilitatea cercetării către pacient.
De asemenea, o condiție era ca directorul de proiect să-și fi susținut teza de doctorat în urmă cu maximum 10 ani, să aibă sub 40 de ani, fiind încurajată și ideea ca membrii echipei să fie cercetători post-doctorali sau doctoranzi.
Boala și stadiul bolii
”Pe de o parte, în proiect, ar fi aplicația de a identifica boala, pe de altă parte ar fi de a evalua, într-un mod mai corect, stadiul bolii. La finalul proiectului ne propunem să validăm rezultatele pe care le vom avea prin publicare în jurnale științifice din domeniu.
Sper ca la finalul proiectului să avem o imagine a modului sau a variației acestor metaboliți în contextul bolii cronice de rinichi.
Partea utilă la tehnicile de microprelevare este că această prelevare ar putea să fie făcută acasă, adică pacientul ar putea să primească acasă dispozitivul de prelevare împreună cu consumabile, să trimită prin poștă proba, aceasta să ajungă la laborator unde se analizează și în câteva zile se primească rezultatul.
Noi vrem să demonstrăm faptul că putem să analizăm metaboliți care se află în concentrații foarte mici, dintr-o cantitate foarte mică de sânge prelevată în condiții diferite față de cele de spital”, a conchis Radu Moldovan.
Studiul pentru determinarea D-aminoacizilor se desfășoară într-un parteneriat cu Secția de Nefrologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, fiind recoltate probe de la un număr de 200 de pacienți, diagnosticați cu insuficiență renală.
Echipa de cercetători a UMFIH
Echipa de tineri cercetători: Dr. Radu-Cristian Moldovan, cercetător științific gradul III – director de proiect, Șef Lucrări dr. Alina Potra – cercetător postdoctoral, Șef Lucrări dr. Alina Uifălean – cercetător postdoctoral, drd. Luisa-Gabriela Bogoș – cercetător doctorand, drd. Andrada Bărar – cercetător doctorand și drd. Yuryi Maslyennikov – cercetător doctorand.
Radu Moldovan – carte de vizită
Radu Moldovan este cercetător științific gradul III la UMFIH Cluj-Napoca, responsabil de platforma de metabolomică a MedFuture. A fost cercetător postdoctoral în domeniul analizelor metabolomice țintite și nețintite folosind tehnici cromatografice cuplate cu spectrometrie de masă.
Este absolvent al Facultății de Farmacie a universității clujene, doctor în Farmacie și doctor în Științe farmaceutice și biomedicale, titlu obținut la Universitatea din Liège (Belgia).
Este membru al unor asociații profesionale din România și SUA și are numeroase articole științifice publicate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Adrian Năstase: „Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania a fost o chestie deșteaptă, pe care a omorât-o Băsescu”

Fostul premier Adrian Năstase a declarat că proiectul autostrăzii Transilvania, semnat cu compania americană Bechtel în 2003, a fost „o chestie deșteaptă”, dar care a fost „omorâtă” de Traian Băsescu.
Fostul prim-ministru PSD Adrian Năstase este de părere că sistarea lucrărilor în 2005 a fost o decizie greșită care a dus la întârzierea finalizării autostrăzii cu decenii, a arătat acesta, recent, pentru EVZ.ro.
„A fost o chestie deșteaptă, pe care a omorât-o Băsescu, din păcate. Nici măcar nu a fost presiunea americană. Americanii erau interesați, cum sunt și acum, în chestiunii legate de armament. Nu au nicio treabă cu celelalte povești, sunt și departe, contactele sunt dificile, businessul e dificil, bursele sunt diferite. Eu am văzut autostrada făcută de Bechtel în Croația. Incredibilă. Și am spus: hai să îi legăm pe americani mai bine de noi printr-un proiect economic. Ideea a fost a mea. I-am convins să vină, am reușit să facem un contract care era foarte bun, dar după ce l-am terminat, după ce a încheiat, și practic, în 2007, autostrada trebuia să fie gata. Am deschis povestea asta și cu Boc, la Cluj, ei erau interesați. UMDR-ul era interesat, erau ungurii, care construiseră deja legătura pe zona lor”, a explicat Năstase.
Proiectul ar fi fost blocat intenționat de Băsescu
Fostul premier susține că lucrările au fost blocate intenționat de administrația Băsescu, sub pretextul unei investigații privind presupuse fapte de corupție.
„În 2005, imediat după alegeri, Băsescu a spus: Oprim toată lucrarea, pentru că trebuie să vedem ce mită au dat americanii Guvernului Năstase și lui Năstase. Practic, un an și jumătate, șantierele au fost blocate cu echipamentele pe care băieții aceștia le aduseseră din Turcia, din Bulgaria, după care s-au supărat și au spus: poate sunteți ocupați, poate vă deranjăm. Au venit, au cerut să facă ai noștri planurile pentru autostradă, au dat peste cap prețurile, au înnebunit toată povestea asta”, a adăugat fostul premier.
Autostrada Transilvania, un proiect încă neterminat
La peste 20 de ani de la startul lucrărilor, Autostrada Transilvania este departe de a fi terminată și ar putea să fie complet funcțională abia în 2032. Traseul inițial de 415 kilometri a fost redus însă la doar 275 de kilometri.
Recent, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că va semna, până la finalul lunii aprilie, contractul pentru lotul Meseș (41 km), cu termen de finalizare de șase ani și jumătate. Acesta este cel mai scump tronson din întreaga autostradă, cu o valoare estimată de 1,34 miliarde de euro fără TVA.
„E un proiect de care și-au bătut joc”
Potrivit fostului prim-ministru PSD, costurile au explodat din cauza deciziilor administrative proaste luate de guvernele care au urmat.
„Și acum se chinuie să finalizeze această autostradă, care este importantă, dar costă de nu știu câte ori mai mult. E un proiect de care și-au bătut joc”, a criticat Năstase.
Năstase a mai adăugat că documente din WikiLeaks arată că inclusiv ambasadorul SUA la București a fost interesat de soarta contractului în perioada de după stoparea lucrărilor: „În WikiLeaks sunt niște declarații ale ambasadorului american care s-a dus la Berceanu să întrebe de ce nu dau drumul la proiect, de ce nu plătesc lucrările care se făcuseră și așa mai departe. Trebuie să vezi discuția pe care o relatează ambasadorul american”, a mai spus el.
Suspiciuni de luare de mită
Fostul premier a mai dezvăluit că a fost nevoit să intervină pentru a clarifica suspiciunile de corupție asociate proiectului Bechtel.
„Pentru că tot persista ideea că Bechtel mi-a dat mită, la un moment dat, i-am scris directorului de la Bechtel și am spus următorul lucru: dacă nu dați o dezmințire că nu ați dat bani în România pentru proiectul acesta, îi voi scrie procurorului general al Statelor Unite, pe care îl cunosc să vă ancheteze pentru că înseamnă că voi acceptați tacit că ați dat șpagă în România, or lucrul acesta în Statele Unite, la vremea aceea, se pedepsea. Acum înțeleg că sunt mai relaxați”, a afirmat acesta.
Autostrada Transilvania rămâne una dintre cele mai mari promisiuni neonorate din infrastructura României. Proiectul care trebuia finalizat în urmă cu peste două decenii s-a transformat într-o epopee a amânărilor, blocajelor și costurilor uriașe.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Incendiu de vegetație în zona lacurilor de la Mărtinești. Flăcările s-au întins pe circa 25 de hectare

Un incendiu de vegetație a izbucnit sâmbătă seara, 22 martie, în localitatea Mărtinești, județul Cluj. La fața locului au intervenit două autospeciale de stingere aparținând Detașamentului de Pompieri Turda.
La fața locului au intervenit două echipaje ale Detașamentului de Pompieri Turda cu autospeciale de stingere.
Flăcările s-au extins rapid, cuprinzând aproximativ 25 de hectare de teren, potrivit informațiilor transmise de ISU Cluj. Din fericire, intervenția promptă a echipajelor a împiedicat extinderea incendiului către zone locuite, neexistând pericol pentru case.
Pompierii au reușit să lichideze incendiul, evitând astfel pagube suplimentare.
Update
„Pompierii turdeni au finalizat o intervenție amplă pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe raza localității Mărtinești. Flăcările au afectat o suprafață de aproximativ 25 de hectare, iar prin intervenția promptă a forțelor noastre s-a reușit localizarea incendiului. Astfel, au fost protejate trei case de locuit, una dintre ele având peste 200 de metri pătrați. În schimb, misiunea a fost dificilă, deoarece focul a cuprins cu repeziciune atât vegetație uscată, cât și trestie și stufăriș. Solicitarea a venit la ora 18.36, astfel că la fața au fost trimise două echipaje”, a adăugat ISU Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Mașină răsturnată în șanț la Izvoru Crișului, pe DN1 Cluj-Oradea. Doi adulți și o minoră, evaluați de paramedici

O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile, la Izvoru Crișului, județul Cluj. Doi adulți și o minoră de 10 ani sunt consultați de paramedicii SMURD.
Pompierii din Huedin intervin sâmbătă seară la un accident petrecut pe raza localității Izvoru Crișului. O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, pe raza localității Izvoru Crișului. În accident a fost implicat un autoturism, găsit de către forțele noastre răsturnat în afara părții carosabile. Nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat și o femeie de aproximativ 50 de ani, alături de o minoră de 10 ani, sunt evaluați de către paramedicii SMURD. Toate persoanele sunt conștiente și cooperante”, a transmis ISU Cluj.

U-Banca Transilvania și-a continuat parcursul solid în Liga Națională, reușind o nouă victorie pe teren propriu. Clujenii au învins sâmbătă, 22 martie, formația CSM Corona Brașov cu scorul de 96-84, într-o partidă disputată la BT Arena, de la ora 18.
Echipa antrenată de Mihai Silvășan a început meciul mai greu, fiind condusă după primul sfert cu 16-25. Totuși, alb-negrii au revenit puternic în al doilea sfert, intrând la pauză cu un avantaj de 48-37.
Diferența a crescut și mai mult în sfertul al treilea, când U-BT a dominat clar jocul și a ajuns la 74-57. Deși Corona Brașov a încercat să recupereze în ultimul sfert, clujenii au gestionat bine finalul de meci și au obținut un succes meritat, scor 96-84.
U-BT Cluj-Napoca, locul doi în clasament
Această victorie consolidează poziția în Liga Națională de Baschet Masculin 2024-2025 a „studenților”, care ocupă în prezent locul 2, cu 19 victorii, 5 înfrângeri și 43 de puncte. Clujenii se află la un singur punct în spatele liderului CSM Oradea, care are 44 de puncte.
În meciul tur, U-BT a câștigat clar cu 107-67, iar și în această confruntare a demonstrat superioritatea în fața adversarilor de sub Tâmpa, care a acumulat 16 rezultate positive și 8 eșecuri.