Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Meseria care te ia cu LEȘIN. Tatuaj de 6 ore. „Fac dinozaurii mai accesibili”. Rhynn îmbină ARTA cu paleontologia

Publicat


Echipa BAS Tattoo s-a bucurat de o invitată specială în perioada 12-16 aprilie cu care a colaborat la clinica din Cluj-Napoca. Rhynn, o artistă jumătate franțuzoaică și jumătate spanioloaică, pasionată de botanică, animale și paleontologie – cu focusul pe teme stranii, întunecate și supranaturale – a ajuns la Cluj printr-un job în industria jocurilor, dar cu timpul s-a reprofilat, fiind artist conceptual, iar acum tattoo artist.

S-a îndrăgostit rapid de orașul transilvan și a locuit aici timp de doi ani și jumătate, iar după o perioadă departe de casă, în care a lucrat din India până în SUA, a decis să se întoarcă în Lyon pentru a fi aproape de familie și prietenii vechi.

„N-am putut sta departe prea mult, așa că vizitele la Cluj sunt destul de dese. Prietenul meu e clujean get-beget și vin des pe aici.

Cei de la Bas Tattoo organizau Cluj Tattoo Expo și în cadrul concursului pentru amatori am pus mâna pentru prima dată pe o mașină de tatuat. Oamenii de acolo au fost foarte faini și după doi ani m-am decis să intru în contact cu ei în calitate de tatuator”, povestește aceasta.

Citește și Artiștii tatuatori de la BAS Tattoo Cluj transformă studioul în clinică

Rețeta lui Rhynn pentru artă: „Se servește cu un strop de ciocolată și o bere bună”

Cu timpul, și-a dezvoltat propriul stil pe care îl percepe ca pe o rețetă.

  • „250g depresie
  • 500g creaturi fantastice
  • 500g flori, cactuși și copaci în egală măsură
  • Se bat bine până la omogenizare și se pun în tavă, în cuptorul preîncălzit la 666 grade Celsius, timp de 30 de ani
  • Se servește cu un strop de ciocolată și o bere bună”, punctează ea.

…la care se adaugă lupte medievale

O altă combinație neobișnuită este reprezentată de pasiunile ei, printre care se strecoară luptele medievale. A făcut parte din grupul de reconstituiri istorice „Corbii Lyon-ului” (Excalibur-Rhone) timp de câțiva ani.

„Se făceau lupte medievale, tir cu arcul. Pe scurt, ciomăgit reciproc cu pari. Distracție maximă”, spune Rhynn.

Cea mai lungă sesiune de tatuaje: „M-am ridicat de pe scaun și am leșinat”

Când se gândește la cel mai dificil tatuaj, nu partea de design i-a ridicat probleme, ci durata realizării.

„A fost o sesiune foarte lungă. Undeva la 6 ore. Clientul a fost foarte ok, dar la un punct m-am ridicat de pe scaun și am leșinat direct, la propriu.

Meseria implică mult lucrul cu fizicul și devine extenuantă, iar când ești extrem de concentrat, riști să ignori semnalele corpului și ajungi în situații de genul”, susține Rhynn.

Deciderea asupra tatuajului e o colaborare între artist și client

În trecut a refuzat proiecte pentru care s-a simțit nepregătită sau care nu rezonau cu stilul ei. În ceea ce privește interacțiunea cu clienții, în majoritatea cazurilor discută pe email sau Instagram.

„Unii oameni au o idee foarte clară despre ce vor, îmi trimit ilustrații sau poate chiar propriile lor desene și pornesc de acolo. Alții nu sunt foarte hotărâți și îmi trimit cuvinte cheie de la care pot să încep.

Uneori schițez direct pe client și hotărâm împreună designul. De cele mai multe ori trimit câteva schițe din care poate să îl aleagă pe cel preferat”, descrie Rhynn.

Cei mai mulți oameni care o contactează sunt familiarizați cu stilul său, astfel că știu la ce să se aștepte.

„Discutăm și, în funcție de feedbackul primit, fac o schiță mai detaliată, iar dacă o aprobă, devine designul final. E un proces destul de lung și plăcut, în același timp. E o colaborare între tine și client”, notează ea.

Notele mici la matematică te fac artist

A fost dintotdeauna pasionată de natură. În primă fază, a vrut să devină cercetător sau om de știință, dar notele la matematică „au fost cam oribile” așa că s-a îndreptat înspre artă.

„Partea frumoasă e că tot pot să aduc o contribuție prin artă paleontologică, reconstituiri, să fac dinozaurii mai accesibili, combinând astfel ambele pasiuni. Am tatuat un craniu de Allosaurus, precum și un Anurognathus (un gen de Pterosaur), dar am și alte designuri cu dinozauri care sunt disponibile pentru tatuat.

M-am uitat la desene vechi de când aveam 5 ani și am descoperit că eram pasionată de aceleași lucruri. Aparent, am o obsesie ciudată și cu pisicile, păsările și animalele hibride, în general.

Cred că toți artiștii, chiar dacă lucrează cu o gamă largă de subiecte, au acel element de care nu se plictisesc niciodată”, precizează aceasta.

Cum devii tattoo artist

A terminat ucenicia în urmă cu aproximativ doi ani, motiv pentru care se consideră destul de nouă în industrie. Și-a dorit cu ardoare să deseneze ceea ce îi place, în propriul stil.

A fost fascinată de tot procesul de mulți ani, dar nu a avut oportunitatea să încerce până în 2019, când o fostă colegă de facultate i-a propus să înceapă voluntariatul și a acceptat imediat.

„Fiecare ucenicie e diferită. Unii învață singuri, alții se duc la studiouri mari pentru a se ocupa de lucruri administrative și de curățenie până să se apuce de tatuatul propriu-zis.

Am fost norocoasă datorită colegei mele pentru că am observat artiștii tatuând cu diverse metode, stiluri și mașinării. Apoi, am învățat cum se folosește mașina pe piele sintetică.

La sfârșitul unei astfel de ucenicii poți începe să tatuezi pe clienți care vin ca voluntari, sub supravegherea mentorului”, explică Rhynn.

Designurile jocurilor de la FromSoftware sunt printre cele mai semnificative surse de inspirație pentru ea, fiind un mare fan.

Rhynn învățând să folosească prima dată mașina de tatuat

De la industria jocurilor la tatuaje: „Viața de tatuator poate să fie mai solitară câteodată”

În prezent, acum că practică oficial meseria, e încântată, dar există și dezavantaje.

„Pros: E un job foarte mișto. Cons: Durere de spate. Multă. durere. de spate”, indică ea.

De asemenea, îi lipsește atmosfera generală din joburile precedente, deoarece puneau accentul pe colaborare. A terminat o facultate de artă unde a învățat animație și ilustrație, iar imediat după absolvire a fost recrutată de către cei de la Ubisoft și a rămas în industrie până acum 3 ani.

„Comparând cele două, viața de tatuator poate să fie mai solitară câteodată pentru că nu implică la fel de multă muncă în echipă”, adaugă ea.

Din fericire, însă, echipa clujeană i-a readus bucuria colaborărilor.

„Au fost minunați, am învățat multe vorbind cu ei și observând cum lucrează. M-am simțit binevenită, deși nu am putut face atât de multe programări pe cât mi-aș fi dorit, trebuia să mai lucrez la partea de comunicare înainte.

Am fost foarte impresionată de calitatea echipamentelor și de curățenia de acolo. Nu mai zic de decor; fiecare perete sau piesă de mobilier prezintă opere de artă”, povestește ea.

Pentru a vedea mai multe dintre lucrările lui Rhynn și pentru a o susține, click aici.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

tatuaj făcut la Cluj

tatuaj făcut la Cluj

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vieți salvate la Cluj-Napoca. Maraton de șase transplanturi renale de Florii în ”podul” ICUTR

Publicat

transplant icutr facebook
Reprezentanții Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renall (ICUTR) Cluj-Napoca anunță că în „podul” instituției de pe strada Clinicilor, in duminica Floriilor, au fost făcute încă 6 transplanturi renale în 48 de ore însumând 33 transplanturi renale în 2024 și 2506 transplanturi de la înființarea Centrului de Transplant din Cluj-Napoca.
”Maratonul de transplanturi renale a fost posibil datorită echipelor de transplant: echipa operatorie coordonata de Conf. Dr. Elec Florin; As.Univ. Dr. Suciu Mihai, Dr. Pop Dan, Dr. Dan Enache, echipele de prelavare: Dr. Moisoiu Tudor, Dr. Corb Doria, Dr. Tomuță Andrei, echipa de terapie intensivă: coordonată de Dr. Șimon Robert, echipa de nefrologie: Dr. Elec Alina, Dr. Muntean Adriana Dr. Georgeta Horgiac și echipa de laborator de imunologie: Dr. Loga Luminița, Dr. Timoce Raluca, Dr. Chiorean Alin, împreuna cu asistentele blocului operator, terapie intensivă, laborator imunologie, infirmierele si brancardierii.

Donatori adulți

Au fost trei donatori adulti, cu vârste intre 36 si 54 de ani din centrele de la Bistrita, Cluj-Napoca și Sibiu.
Echipa de transplant a ICUTR mulțumește aparținătorilor donatorilor pentru puterea de a trece peste suferința pricinuită de moartea celor dragi și de a accepta donarea ca un gest profund umanitar.
Datorită gestului lor au primit o nouă șansa la viață șase pacienți din toată țara: Bihor, Suceava, Caras-Severin, Arad și Brasov, cu vârsta între 36 și 54 de ani, care făceau dializa de 1-7 ani”, a arătat ICUTR.

Condiții dificile

Reprezentanții institutului au menționat că toate aceste eforturi se fac în condiții cu totul dificile dată fiind situația clădirii în care funcționează ICUTR.
”Deși ICUTR ramane liderul national in transplantul renal, obiectivul de investiție ”Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca” rămâne o investiție potențială pe o listă de așteptare, situație care sperăm că se va schimba cât de curând.
Sperăm ca după investiția de 500 milioane de euro pentru un nou Institut Fundeni, Ministerul Sănătății să găsească o sursă de finanțare și pentru investiția in Centrul Integrat de Transplant, pentru ca așa cum recunoștea Ministerul Sănătății ICUTR este o unitate medicala strategică”, precizează sursa citată.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cât vor CHELTUI românii pentru masa de Paşte? Consumatorii se așteaptă la prețuri cu 30% mai mari decât anul trecut

Publicat

Cât vor cheltui românii pe masa de Paște?

Românii își plănuiesc să cheltuiască, în medie, între 400 și 1.000 de lei pentru masa de Paște anul acesta, potrivit unui studiu citat de Agerpres. O treime dintre români se așteptă la prețuri cu 30% mai mari decât anul trecut.

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru masa de Paşte sume cuprinse între 400 de lei şi 1.000 de lei. 77% au spus că nu au economisit pentru a realiza achiziţiile de Paşte.

La întrebarea privind aşteptarea unor posibile reduceri, doar puţin peste jumătate au răspuns pozitiv (51%).

Cât vor cheltui românii pentru masa de Paşte?

În ceea ce priveşte sursa de achiziţii preferată, majoritatea optează pentru cumpărături într-o combinaţie de magazine online şi fizic (41%). Aproape o treime din total au bifat varianta „în principal online” (29%).

Respondenţii studiului au indicat, în proporţie de 77%, şi faptul că nu au economisit pentru a realiza achiziţiile de Paşte.

Cheltuielile pentru masa de Paşte vor fi superioare celor pentru cadouri. Aproape jumătate dintre respondenţi au spus că vor cheltui de la 400 până la 1.000 de lei (49%).

25% dintre respondenți spun că vor cheltui între 1.000 şi 1.500 lei şi peste acest prag.

La polul opus, 27% dintre respondenți spun că vor cheltui sume mai mici de 400 lei.

O treime dintre români se așteptă la prețuri cu 30% mai mari decât anul trecut

La întrebarea „Cum apreciaţi valoarea cumpărăturilor de Paşte de anul acesta, faţă de anul anterior, în contextul inflaţiei actuale?”, o treime dintre respondenţi au apreciat că aceasta va fi mai mare cu 30%.

În ceea ce priveşte impactul financiar al contextului actual (criză geopolitică, economică, creşterea inflaţiei) asupra situaţiei personale, cei mai mulţi respondenţi nu au indicat o scădere a veniturilor, pierderi financiare sau adăugarea altor locuri de muncă prin care să suplimenteze veniturile.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc, explicații despre licitația la tronsonul 2 din centura metropolitană: Firma a depus o ofertă cu 30% mai mare

Publicat

De

Emil Boc, licitație centurra metropolitana, tronson II

Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut luni precizări privind licitația anulată pentru cel de al doilea tronson al centurii metropolitane.

Boc a spus la ședința Consiliului Local că nu poate face nimic decât să respecte legea, iar Primăria Cluj-Napoca nu va face nimic care să pericliteze proiectul.

Emil Boc, explicații despre licitația la tronsonul 2 din centura metropolitană: Firma a depus o ofertă cu 30% mai mare

Licitația, spune Emil Boc, este încă în procedură extinsă, respectiv cel care a fost eliminat din procedură poate depune contestație în termen de 10 zile.

„Singurul ofertatnt nu a putut merge mai departe pentru că oferta este neconformă și a fost declarată inadmisibilă.

S-a ajuns aici pentru că orice ofertă trebuie să se încadreze în valoarea estimată. Legea dă posibilitatea, în mod ecxcepțional, ca valoarea maximă să fie mărită cu 15%. Asta dacă toți ofertanții au depășit valoarea cu maximum 15%”, a spus Emil Boc.

În această situație se verifică dacă există disponibilitatea financiară pentru a acoperi această creștere de preț, a mai spus Emil Boc.

Primăria a contactat Ministerul Transportutilor și în urma discuțiilor a existat acordul de a mări valoarea cu 15% și s-a făcut actualizarea indicatorilor.

Boc: Au greșit la matematică

În cazul de față, la deschiderea ofertei s-a observat că oferta este cu 30% mai mare decât cea estimată.

„Firma a spus ca a fost o eroare tehnică, că au făcut calcule greșite, și că în loc de 30% e 14,7%”, a mai spus Emil Boc.

Aceasta depășire de 30% nu a fost acceptată de Agenția Națională de Achiziții Publice, iar procedura a fost anulată.

Boc: E un contract de un miliard de euro

„Primăria nu a avut legal o altă soluție. Am analizat în detaliu și nu putem trece peste avizul Agenției Naționale de Achiziții Publice. De aceea am declarat neconformă această oferă.

Putem continua negoecierile cu singurul ofertat, direct. Legea ne permite acest lucru”, a spus Emil Boc, dar Primăria nu va face acest lucru.

Primarul Clujului spune că nu își permite nimeni să negocieze direct un contract de un miliard de euro.

„Chiar dacă UE ne va aplica penalități, decizia noastră este de a rămâne în lege. E vorba de bani europeni. Și atunci am renunțat la această cale, care nu a mai fost niciodată aplicată în România”, a mai spus Emil Boc.

În termen de 10 zile firma poate face contestație și o instanța va stabili dacă are dreptate. Dacă va avea câștig de cauză se poate trece la încheierea contractului.

Dar dacă Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) menține decizia, licitația se va relua și se vor putea depune alte oferte, a mai precizat primarul Clujului.

Ce spune președintele CON A

Președintele firmei CON A Operations, Mircea Bulboacă, firmă care este lider de asociere pentru centura metropolitană, a declarat, luni, pentru Cluj24 că nu poate face declarații despre anularea licitației, fiindcă aceasta este încă în procedură.

”Vom analiza situația în Consiliul de Administrație și vom lua o decizie după Paști, dacă vom ataca la CNSC sau nu”, a spus Bulboacă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Program de screening gratuit la Cluj, pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori, responsabilă de cancerul gastric

Publicat

De

Program screenig cancer gastric

La Cluj-Napoca a demarat, în premieră în România, un program de screening gratuit pentru depistarea infecției cu bacteria Helicobacter pylori, cauza principală a cancerului gastric.

Proiectul finanțat din fonduri europene este derulat de Clinica Medicală II, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” – UMFIH și cu medicii de familie și își propune testarea a cel puțin 1.000 de clujeni cu vârste între 30 și 34 de ani.

Program de screening gratuit la Cluj, pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori, responsabilă de cancerul gastric

Proiectul „TOGAS – în drumul spre screeningul gastric în Uniunea Europeană” își propune să ajute la îmbunătățirea sănătății populației din Europa, contribuind la obiectivul planului european de combatere a cancerului, cu scopul de a preveni cancerele gastrice cauzate de infecțiile cu Helicobacter pylori.

Obiectivul principal al studiului pilot din cadrul proiectului TOGAS este de a evalua fezabilitatea strategiei de testare și tratare a H. pylori, pentru prevenirea cancerului gastric în Europa.

Prof. dr. Dan Dumitrașcu de la Clinica Medicală II, coordonatorul acestui proiect în România, arată 4% dintre bolnavii de cancer din România mor din cauza cancerului gastric, unul care poate fi tratat.

„Sunt 4.000 de români diagnosticați cu cancer gastric într-un an. Astfel că la nivel european s-a pus problema cum putem depista din timp și preveni acest tip de cancer”, a declarat prof. dr. Dan Dumitrașcu, coordonatul proiectului care este derulat de 21 de universități și centre de cercetare din Uniunea Europeană și în care UMFIH este singura universtate de medină parteneră din România.

Ce este Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie adaptată la mediul acid, care „trăiește” în stomac.

Infecția cu această bacterie favorizează gastrita, care poate merge spre cancerul gastric.

Prof. dr. Dan Dumitrașcu, a precizat că stilul de viață favorizează apariția acestei infecții.

„Consumul de mâncare conservată prin afumare și sărare, dar și fumatul, sunt printre principalii factori. În ceea ce privește consumul de alcool, nu s-a găsit o relație clară cu cancerul gastric”, a mai spus acesta.

Ultimul studiu, făcut în anii 2000, arăta că în România 60% din populație avea infecție cu H. pylori, iar cel mai recent studiu arăta că la Cluj era vorba de 20-30%.

La ora actuală, cancerul gastric este a patra cauză de deces prin cancer în România, dar și în UE.

26 de medici de familie participă la program

Programul de la Cluj va beneficia de sprijinul medicilor de familie. Potrivit conf. dr. Aida Puia, șefa disciplinei de medicină de familie, 26 de medici vor participa la acest program, inclusiv din mediul rural.

Medicii de familie vor avea un rol important, inclusiv acela de a informa pacienții, nu doar cu privire la acest program, ci și cu privire la ce înseamnă infecția cu H. pylori.

Practic, a spus conf. dr. Aida Puia, medicii de familie vor transmite spre Clinica Medicală II liste cu pacienții care au vârste între 30 și 34 de ani, care vor fi invitați apoi la sceening.

De ce persoane între 30-34 de ani?

Dr. Radu Fărcaș de la Clinica Medicală II, cercetător în cadrul proiectului, a precizat că prin UMFIH, Clujul derulează unul dintre cele 3 studii pilot în programul TOGAS.

„Studiul pe care îl facem noi implică screeningul infecției cu Helicobacter pylori la populația cu vârsta între 30 și 34 de ani, fiind vorba de populație asimptomatică.

Este demonstrat că leziunile premaligne la pacienții infectați asimptomaltici, apar în jurul vârstei de 38 – 39 de ani. Deci trebuie să vedem pacienții la risc și să îi tratăm înainte ca aceste leziuni maligne să apară”, a declarat dr. Radu Fărcaș.

Astfel, subiecții asimptomatici vor fi invitați la clinică pentru o testare serologică, care arată dacă organismul a avut vreodată contact cu bacteria. Acesta va fi un test din sânge.

Dr. Fărcaș a precizat că planul este ca în acest studiu să fie incluși 1.000 de pacienți asimptomatici.

„Invitațiile vor fi personalizate, pentru fiecare subiect în parte.

Medicii de familie ne vor trimite o lista de pacienți aleasă de ei, iar noi vom trimite invitații peronalizate care vor conține și un cod QR pe care dacă îl scanează, subiecții vor putea completa un chestionar”, a explicat medicul.

O boală care poate fi tratată cu antibiotic

De comun acord cu pacientul se va face programarea la testare.

„Dacă rezultaul testului este pozitiv, rechemăm pacientul la spital pentru un test respitator cu uree, test noninvaziv de detactare a infecției active.

Dacă și acesta este pozitiv se va prescrie tratament antibiotic”, a mai declarat dr. Radu Fărcaș.

După ce pacienții vor urma tratamentul cu antibiotic de 14 zile vor fi rechemați la spital pentru a se vedea dacă infecția a fost eradicată.

Dacă nu, se va continua tratamentul cu un alt antibiotic. Important este faptul că totul va fi gratuit.

Studiul în care sunt implicate mai multe țări europene beneficiază de o finanțare de 10 milioane de euro. La Cluj, finanțarea se ridică la 200.000 de euro, din care 150.000 de euro sunt alocați studiului propriu-zis.

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax