Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Meseria care te ia cu LEȘIN. Tatuaj de 6 ore. „Fac dinozaurii mai accesibili”. Rhynn îmbină ARTA cu paleontologia

Publicat


Echipa BAS Tattoo s-a bucurat de o invitată specială în perioada 12-16 aprilie cu care a colaborat la clinica din Cluj-Napoca. Rhynn, o artistă jumătate franțuzoaică și jumătate spanioloaică, pasionată de botanică, animale și paleontologie – cu focusul pe teme stranii, întunecate și supranaturale – a ajuns la Cluj printr-un job în industria jocurilor, dar cu timpul s-a reprofilat, fiind artist conceptual, iar acum tattoo artist.

S-a îndrăgostit rapid de orașul transilvan și a locuit aici timp de doi ani și jumătate, iar după o perioadă departe de casă, în care a lucrat din India până în SUA, a decis să se întoarcă în Lyon pentru a fi aproape de familie și prietenii vechi.

„N-am putut sta departe prea mult, așa că vizitele la Cluj sunt destul de dese. Prietenul meu e clujean get-beget și vin des pe aici.

Cei de la Bas Tattoo organizau Cluj Tattoo Expo și în cadrul concursului pentru amatori am pus mâna pentru prima dată pe o mașină de tatuat. Oamenii de acolo au fost foarte faini și după doi ani m-am decis să intru în contact cu ei în calitate de tatuator”, povestește aceasta.

Citește și Artiștii tatuatori de la BAS Tattoo Cluj transformă studioul în clinică

Rețeta lui Rhynn pentru artă: „Se servește cu un strop de ciocolată și o bere bună”

Cu timpul, și-a dezvoltat propriul stil pe care îl percepe ca pe o rețetă.

  • „250g depresie
  • 500g creaturi fantastice
  • 500g flori, cactuși și copaci în egală măsură
  • Se bat bine până la omogenizare și se pun în tavă, în cuptorul preîncălzit la 666 grade Celsius, timp de 30 de ani
  • Se servește cu un strop de ciocolată și o bere bună”, punctează ea.

…la care se adaugă lupte medievale

O altă combinație neobișnuită este reprezentată de pasiunile ei, printre care se strecoară luptele medievale. A făcut parte din grupul de reconstituiri istorice „Corbii Lyon-ului” (Excalibur-Rhone) timp de câțiva ani.

„Se făceau lupte medievale, tir cu arcul. Pe scurt, ciomăgit reciproc cu pari. Distracție maximă”, spune Rhynn.

Cea mai lungă sesiune de tatuaje: „M-am ridicat de pe scaun și am leșinat”

Când se gândește la cel mai dificil tatuaj, nu partea de design i-a ridicat probleme, ci durata realizării.

„A fost o sesiune foarte lungă. Undeva la 6 ore. Clientul a fost foarte ok, dar la un punct m-am ridicat de pe scaun și am leșinat direct, la propriu.

Meseria implică mult lucrul cu fizicul și devine extenuantă, iar când ești extrem de concentrat, riști să ignori semnalele corpului și ajungi în situații de genul”, susține Rhynn.

Deciderea asupra tatuajului e o colaborare între artist și client

În trecut a refuzat proiecte pentru care s-a simțit nepregătită sau care nu rezonau cu stilul ei. În ceea ce privește interacțiunea cu clienții, în majoritatea cazurilor discută pe email sau Instagram.

„Unii oameni au o idee foarte clară despre ce vor, îmi trimit ilustrații sau poate chiar propriile lor desene și pornesc de acolo. Alții nu sunt foarte hotărâți și îmi trimit cuvinte cheie de la care pot să încep.

Uneori schițez direct pe client și hotărâm împreună designul. De cele mai multe ori trimit câteva schițe din care poate să îl aleagă pe cel preferat”, descrie Rhynn.

Cei mai mulți oameni care o contactează sunt familiarizați cu stilul său, astfel că știu la ce să se aștepte.

„Discutăm și, în funcție de feedbackul primit, fac o schiță mai detaliată, iar dacă o aprobă, devine designul final. E un proces destul de lung și plăcut, în același timp. E o colaborare între tine și client”, notează ea.

Notele mici la matematică te fac artist

A fost dintotdeauna pasionată de natură. În primă fază, a vrut să devină cercetător sau om de știință, dar notele la matematică „au fost cam oribile” așa că s-a îndreptat înspre artă.

„Partea frumoasă e că tot pot să aduc o contribuție prin artă paleontologică, reconstituiri, să fac dinozaurii mai accesibili, combinând astfel ambele pasiuni. Am tatuat un craniu de Allosaurus, precum și un Anurognathus (un gen de Pterosaur), dar am și alte designuri cu dinozauri care sunt disponibile pentru tatuat.

M-am uitat la desene vechi de când aveam 5 ani și am descoperit că eram pasionată de aceleași lucruri. Aparent, am o obsesie ciudată și cu pisicile, păsările și animalele hibride, în general.

Cred că toți artiștii, chiar dacă lucrează cu o gamă largă de subiecte, au acel element de care nu se plictisesc niciodată”, precizează aceasta.

Cum devii tattoo artist

A terminat ucenicia în urmă cu aproximativ doi ani, motiv pentru care se consideră destul de nouă în industrie. Și-a dorit cu ardoare să deseneze ceea ce îi place, în propriul stil.

A fost fascinată de tot procesul de mulți ani, dar nu a avut oportunitatea să încerce până în 2019, când o fostă colegă de facultate i-a propus să înceapă voluntariatul și a acceptat imediat.

„Fiecare ucenicie e diferită. Unii învață singuri, alții se duc la studiouri mari pentru a se ocupa de lucruri administrative și de curățenie până să se apuce de tatuatul propriu-zis.

Am fost norocoasă datorită colegei mele pentru că am observat artiștii tatuând cu diverse metode, stiluri și mașinării. Apoi, am învățat cum se folosește mașina pe piele sintetică.

La sfârșitul unei astfel de ucenicii poți începe să tatuezi pe clienți care vin ca voluntari, sub supravegherea mentorului”, explică Rhynn.

Designurile jocurilor de la FromSoftware sunt printre cele mai semnificative surse de inspirație pentru ea, fiind un mare fan.

Rhynn învățând să folosească prima dată mașina de tatuat

De la industria jocurilor la tatuaje: „Viața de tatuator poate să fie mai solitară câteodată”

În prezent, acum că practică oficial meseria, e încântată, dar există și dezavantaje.

„Pros: E un job foarte mișto. Cons: Durere de spate. Multă. durere. de spate”, indică ea.

De asemenea, îi lipsește atmosfera generală din joburile precedente, deoarece puneau accentul pe colaborare. A terminat o facultate de artă unde a învățat animație și ilustrație, iar imediat după absolvire a fost recrutată de către cei de la Ubisoft și a rămas în industrie până acum 3 ani.

„Comparând cele două, viața de tatuator poate să fie mai solitară câteodată pentru că nu implică la fel de multă muncă în echipă”, adaugă ea.

Din fericire, însă, echipa clujeană i-a readus bucuria colaborărilor.

„Au fost minunați, am învățat multe vorbind cu ei și observând cum lucrează. M-am simțit binevenită, deși nu am putut face atât de multe programări pe cât mi-aș fi dorit, trebuia să mai lucrez la partea de comunicare înainte.

Am fost foarte impresionată de calitatea echipamentelor și de curățenia de acolo. Nu mai zic de decor; fiecare perete sau piesă de mobilier prezintă opere de artă”, povestește ea.

Pentru a vedea mai multe dintre lucrările lui Rhynn și pentru a o susține, click aici.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

tatuaj făcut la Cluj

tatuaj făcut la Cluj

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale

Publicat

aur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor abuzurile electorale și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic.

Inițiativa vine ca urmare a loviturii de stat din 6 decembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis anularea întregului proces electoral prezidențial, fără existența unei contestații prealabile și în lipsa unui cadru legal clar care să permită o astfel de măsură radicală.

Proiectul legislativ inițiat de parlamentarii AUR urmărește armonizarea legislației naționale cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în raportul publicat în luna martie.

Principalele modificări propuse sunt:
* Interzicerea expresă a posibilității ca procesul electoral să fie anulat din oficiu de către Curtea Constituțională, în lipsa unor contestații temeinic motivate și dovedite.
* Introducerea unor condiții stricte pentru invalidarea alegerilor, care să presupună fraude sau încălcări grave, de natură să influențeze rezultatul scrutinului.
* Obligația Curții Constituționale de a motiva în mod detaliat orice decizie de invalidare, prin prezentarea dovezilor și a modului în care neregulile au afectat rezultatul votului.

Românii au dreptul la alegeri corecte și la certitudinea că votul lor este respectat. Nu putem permite ca procesul electoral să fie viciat în urma unor decizii netransparente și lipsite de temei. Prin această inițiativă, AUR dorește să protejeze democrația și să se asigure că astfel de abuzuri nu se mai pot repeta.

AUR reafirmă angajamentul său pentru un stat democratic, în care vocea poporului să fie ascultată și respectată!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat

Publicat

termopan

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat oficial joi că va finanța, în premieră, un program denumit „Rabla pentru termopane”. Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei.

Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe, scrie Alba24.

RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat

„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.

Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.

50 de milioane de lei buget alocat în 2025

Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.

Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:

– Elaborarea Ghidului de finanțare
– Parcurgerea procedurii de consultare publică
– Asigurarea unui program bine structurat
– Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială

Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.

Statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică

Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.

Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zarzavat expirat și putrezit, vândut de un magazin Mega Image din Florești. Client: „Să vină Piedone și aici!”

Publicat

Un cititor Cluj24 a avut parte de o surpriză neplăcută astăzi, când a cumpărat o cutie cu zarzavat de la magazinul Mega Image de pe strada Răzoare din Florești. Deși produsul părea în regulă la prima vedere, sub etichetă se ascundeau legume putrezite, iar produsul era expirat încă din 14 aprilie!

Clientul susține că pe raft se mai aflau doar două cutii și nu a observat la fața locului produsele degradare și data de expirare a acestora.

El anunță că va depune plângere la Protecția Consumatorilor: „Să vină Piedone și la Florești!”, a spus acesta.

Situația ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care sunt verificate produsele puse la vânzare în marile lanțuri de magazine, mai ales când vine vorba de produse proaspete sau perisabile.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Publicat

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.

Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj

Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.

„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.

Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate