Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Meseria care te ia cu LEȘIN. Tatuaj de 6 ore. „Fac dinozaurii mai accesibili”. Rhynn îmbină ARTA cu paleontologia

Publicat


Echipa BAS Tattoo s-a bucurat de o invitată specială în perioada 12-16 aprilie cu care a colaborat la clinica din Cluj-Napoca. Rhynn, o artistă jumătate franțuzoaică și jumătate spanioloaică, pasionată de botanică, animale și paleontologie – cu focusul pe teme stranii, întunecate și supranaturale – a ajuns la Cluj printr-un job în industria jocurilor, dar cu timpul s-a reprofilat, fiind artist conceptual, iar acum tattoo artist.

S-a îndrăgostit rapid de orașul transilvan și a locuit aici timp de doi ani și jumătate, iar după o perioadă departe de casă, în care a lucrat din India până în SUA, a decis să se întoarcă în Lyon pentru a fi aproape de familie și prietenii vechi.

„N-am putut sta departe prea mult, așa că vizitele la Cluj sunt destul de dese. Prietenul meu e clujean get-beget și vin des pe aici.

Cei de la Bas Tattoo organizau Cluj Tattoo Expo și în cadrul concursului pentru amatori am pus mâna pentru prima dată pe o mașină de tatuat. Oamenii de acolo au fost foarte faini și după doi ani m-am decis să intru în contact cu ei în calitate de tatuator”, povestește aceasta.

Citește și Artiștii tatuatori de la BAS Tattoo Cluj transformă studioul în clinică

Rețeta lui Rhynn pentru artă: „Se servește cu un strop de ciocolată și o bere bună”

Cu timpul, și-a dezvoltat propriul stil pe care îl percepe ca pe o rețetă.

  • „250g depresie
  • 500g creaturi fantastice
  • 500g flori, cactuși și copaci în egală măsură
  • Se bat bine până la omogenizare și se pun în tavă, în cuptorul preîncălzit la 666 grade Celsius, timp de 30 de ani
  • Se servește cu un strop de ciocolată și o bere bună”, punctează ea.

…la care se adaugă lupte medievale

O altă combinație neobișnuită este reprezentată de pasiunile ei, printre care se strecoară luptele medievale. A făcut parte din grupul de reconstituiri istorice „Corbii Lyon-ului” (Excalibur-Rhone) timp de câțiva ani.

„Se făceau lupte medievale, tir cu arcul. Pe scurt, ciomăgit reciproc cu pari. Distracție maximă”, spune Rhynn.

Cea mai lungă sesiune de tatuaje: „M-am ridicat de pe scaun și am leșinat”

Când se gândește la cel mai dificil tatuaj, nu partea de design i-a ridicat probleme, ci durata realizării.

„A fost o sesiune foarte lungă. Undeva la 6 ore. Clientul a fost foarte ok, dar la un punct m-am ridicat de pe scaun și am leșinat direct, la propriu.

Meseria implică mult lucrul cu fizicul și devine extenuantă, iar când ești extrem de concentrat, riști să ignori semnalele corpului și ajungi în situații de genul”, susține Rhynn.

Deciderea asupra tatuajului e o colaborare între artist și client

În trecut a refuzat proiecte pentru care s-a simțit nepregătită sau care nu rezonau cu stilul ei. În ceea ce privește interacțiunea cu clienții, în majoritatea cazurilor discută pe email sau Instagram.

„Unii oameni au o idee foarte clară despre ce vor, îmi trimit ilustrații sau poate chiar propriile lor desene și pornesc de acolo. Alții nu sunt foarte hotărâți și îmi trimit cuvinte cheie de la care pot să încep.

Uneori schițez direct pe client și hotărâm împreună designul. De cele mai multe ori trimit câteva schițe din care poate să îl aleagă pe cel preferat”, descrie Rhynn.

Cei mai mulți oameni care o contactează sunt familiarizați cu stilul său, astfel că știu la ce să se aștepte.

„Discutăm și, în funcție de feedbackul primit, fac o schiță mai detaliată, iar dacă o aprobă, devine designul final. E un proces destul de lung și plăcut, în același timp. E o colaborare între tine și client”, notează ea.

Notele mici la matematică te fac artist

A fost dintotdeauna pasionată de natură. În primă fază, a vrut să devină cercetător sau om de știință, dar notele la matematică „au fost cam oribile” așa că s-a îndreptat înspre artă.

„Partea frumoasă e că tot pot să aduc o contribuție prin artă paleontologică, reconstituiri, să fac dinozaurii mai accesibili, combinând astfel ambele pasiuni. Am tatuat un craniu de Allosaurus, precum și un Anurognathus (un gen de Pterosaur), dar am și alte designuri cu dinozauri care sunt disponibile pentru tatuat.

M-am uitat la desene vechi de când aveam 5 ani și am descoperit că eram pasionată de aceleași lucruri. Aparent, am o obsesie ciudată și cu pisicile, păsările și animalele hibride, în general.

Cred că toți artiștii, chiar dacă lucrează cu o gamă largă de subiecte, au acel element de care nu se plictisesc niciodată”, precizează aceasta.

Cum devii tattoo artist

A terminat ucenicia în urmă cu aproximativ doi ani, motiv pentru care se consideră destul de nouă în industrie. Și-a dorit cu ardoare să deseneze ceea ce îi place, în propriul stil.

A fost fascinată de tot procesul de mulți ani, dar nu a avut oportunitatea să încerce până în 2019, când o fostă colegă de facultate i-a propus să înceapă voluntariatul și a acceptat imediat.

„Fiecare ucenicie e diferită. Unii învață singuri, alții se duc la studiouri mari pentru a se ocupa de lucruri administrative și de curățenie până să se apuce de tatuatul propriu-zis.

Am fost norocoasă datorită colegei mele pentru că am observat artiștii tatuând cu diverse metode, stiluri și mașinării. Apoi, am învățat cum se folosește mașina pe piele sintetică.

La sfârșitul unei astfel de ucenicii poți începe să tatuezi pe clienți care vin ca voluntari, sub supravegherea mentorului”, explică Rhynn.

Designurile jocurilor de la FromSoftware sunt printre cele mai semnificative surse de inspirație pentru ea, fiind un mare fan.

Rhynn învățând să folosească prima dată mașina de tatuat

De la industria jocurilor la tatuaje: „Viața de tatuator poate să fie mai solitară câteodată”

În prezent, acum că practică oficial meseria, e încântată, dar există și dezavantaje.

„Pros: E un job foarte mișto. Cons: Durere de spate. Multă. durere. de spate”, indică ea.

De asemenea, îi lipsește atmosfera generală din joburile precedente, deoarece puneau accentul pe colaborare. A terminat o facultate de artă unde a învățat animație și ilustrație, iar imediat după absolvire a fost recrutată de către cei de la Ubisoft și a rămas în industrie până acum 3 ani.

„Comparând cele două, viața de tatuator poate să fie mai solitară câteodată pentru că nu implică la fel de multă muncă în echipă”, adaugă ea.

Din fericire, însă, echipa clujeană i-a readus bucuria colaborărilor.

„Au fost minunați, am învățat multe vorbind cu ei și observând cum lucrează. M-am simțit binevenită, deși nu am putut face atât de multe programări pe cât mi-aș fi dorit, trebuia să mai lucrez la partea de comunicare înainte.

Am fost foarte impresionată de calitatea echipamentelor și de curățenia de acolo. Nu mai zic de decor; fiecare perete sau piesă de mobilier prezintă opere de artă”, povestește ea.

Pentru a vedea mai multe dintre lucrările lui Rhynn și pentru a o susține, click aici.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

tatuaj făcut la Cluj

tatuaj făcut la Cluj

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Înfrângere pentru ”U” Cluj în ultimul amical din cantonamentul din Antalya: 0-2 cu FC Zurich

Publicat

U cluj

Echipa de fotbal ”U” Cluj a pierdut, duminică, în ultima partidă amicală din cantonamentul din Antalya (Turcia) cu formația elvețiană FC Zurich, cu scorul de 0-2. FC Zurich ocupă locul al șaselea în campionatul intern.

La pauză scorul a fost egal, 0-0, iar în repriza a doua elvețienii au înscris prin Steven Zuber și Jahnoah Markelo.

Antrenorul Neluțu Sabău i-a trimis în teren, în primul 11, pe Gertmonas, Oancea, Cristea, Van der Werff, Chipciu, Simion, Oaidă, Bic, Nistor, Blănuță și Thiam

Cea mai titrată echipă din Elveția

Înființată în 1896, FC Zurich este a cincea cea mai titrată echipă din istoria campionatului elvețian, cu 13 titluri în palmares, fiind depășită de Young Boys (17), Servette (17), Basel (20) și rivala din oraș, Grasshopper (27). De asemenea, în vitrina formației se mai regăsesc zece Cupe ale Elveției, cel mai recent triumf datând din 2014.

În prezent, lotul celor de la FC Zurich este cotat la 23,30 de milioane de euro de Transfermarkt.

Condusă de pe bancă de olandezul Ricardo Moniz (60 de ani), echipa din „Țara Cantoanelor” are în componență jucători importanți, printre care Mounir Chouiar, fotbalist trecut pe la Lens, Dijon sau Istanbul Basakșehir, evaluat în prezent la 3 milioane de euro, sau Juan Jose Perea, atacant columbian împrumutat de la VFB Stuttgart.

Clujenii vor reveni, luni, acasă, și se vor pregăti pentru primul meci oficial din 2025, programat, sâmbătă, 18 ianuarie pe Cluj Arena, cu Gloria Buzău.

Foto: Facebook – FC Universitatea și FC Zurich

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mega-protest la București. George Simion (AUR): Cerem revenirea la democrație și reluarea turului doi al prezidențialelor

Publicat

protest

Președintele AUR, George Simion, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu se dezice de protestul de duminică din București. ”Este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală”, a spus șeful AUR, citat de Mediafax.

„Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală„ Scopul acestui protest este clar, protestăm față de lovitura de stat și cerem revenirea la democrație prin reluarea alegerilor începând cu turul doi”, a spus Simion.

Liderul AUR a mai anunțat că oamenii sunt nemulțumiți de „ordonanța – trenuleț” și de faptul că președintele Klaus Iohannis nu a demisionat din funcția de președinte al României.

George Simion a dezvăluit că protestele vor continua și în perioada următoare, atât la București, cât și în fața sediilor prefecturilor din marile orașe ale țării. De asemenea, el a spus că îl susține în continuare pe Călin Georgescu.

30.000 de persoane

AUR organizează duminică, un protest în Piața Universității din București. Organizatorii estimează că la manifestația care cuprinde și un marș vor participa 30.000 de oameni. Printre aceștia vor fi și români din diaspora.

Mitingul este autorizat şi a început, la ora 14.00. Participanții s-au adunat în Piaţa Universităţii și au participat la un marș pe traseul Piaţa Victoriei, Pasajul Basarab, Palatul Cotroceni, Piaţa Operei, Calea Victoriei.Marșul se va încheia în Piața Victoriei.

Participanților li s-a solicitat de organizatri să nu poarte semne de partid sau steaguri, altele decât cele tricolore și să nu se implice în acte violente.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Compania Animawings lansează zboruri Cluj-București cu o frecvență de 8 curse/ săptămână.

Publicat

animawings

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj anunță că, începând de miercuri, 15 ianuarie, se lansează zborurile directe Cluj-Napoca – București Otopeni, operate de compania aeriană românească Animawings, deținută de Christian Tour.

”Acest eveniment marchează un moment semnificativ pentru aviația națională, fiind debutul oficial al companiei aeriene românești, Animawings, pe piața zborurilor interne, contribuind în acest sens la consolidarea conectivității aeriene, precum și la stimularea traficului intern și la dezvoltarea segmentului de business din România.

Evenimentul va reuni oficialități județene și locale, reprezentanți ai Animawings, reprezentanți ai Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, precum și reprezentanți ai instituțiilor din cadrul perimetrului”, arată reprezentanții aeroportului.

Astfel, începând din 15 ianuarie 2025, compania aeriană AnimaWings va conecta orașul Cluj-Napoca cu capitala României, București, zborurile fiind operate cu 8 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni (2 frecvențe), miercuri (2 frecvențe), joi, vineri (2 frecvențe) şi duminică.

Biletele pot fi rezervate pe site-ul companiei aeriene: https://animawings.com/ro prețurile pornind de la 41 de euro (aproximativ 200 de lei).

În 2024 operatorul de turism Christian Tour Holding a achiziționat pachetul majoritar de 51% în compania Animawings Aviation S.A. deținut de Aegean Airlines.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj-Napoca, lider național în competițiile de cercetare organizate de UEFISCDI. Proiecte de 4 milioane de euro

Publicat

UBB

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca continuă să obțină cea mai bună performanță între universitățile românești la competițiile naționale de finanțare a proiectelor de cercetare științifică organizate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), competiții demarate ȋn anul 2023.

În urma evaluării finale a proiectelor depuse la nivel național pentru finanțarea cercetării științifice organizate de UEFISCDI, încheiată la sfârșitul anului 2024, echipele de cercetători ai UBB s-au evidențiat din nou prin rezultate remarcabile între instituțiile academice/universitare românești: a avut, nu doar cel mai mare număr de proiecte depuse, dar și cel mai mare număr de proiecte câștigate.

Astfel, în cadrul competiției pentru Proiecte de cercetare exploratorie (PCE 2023), UBB se clasează pe prima poziție la nivel național atât ca număr de proiectel câștigate (9 proiecte finanțate), cât și din punctul de vedere al valorii cumulate a acestora (depășind suma de 2 milioane de euro). UBB a depus și câștigat proiecte în toate ariile importante de cercetare, cele mai bune rezultate fiind înregistrate în domeniile Biologie și Ecologie și Științe sociale și economice.

În competiția pentru Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE 2023), UBB obține cel mai mare număr de proiecte câștigate și finanțate la nivel național – 19 proiecte, în valoare de aproape 2 milioane de euro, iar cea mai bună performanță a fost înregistrată în domeniul Științelor sociale și economice.

Felicitările rectorului interimar

„Adresez felicitări participanților și câștigătorilor din cadrul celor două competiții pentru reconfirmarea valorii și implicării comunității noastre academice în cercetare, consolidând poziția de lider a Universității Babeș-Bolyai în topul competitivității naționale.

Aceste rezultate demonstrează totodată angajamentul universității noastre de a promova excelența și inovarea în cercetarea științifică multi-/inter-/transdisciplinară”, afirmă prof. univ. dr. Adrian Petrușel, rectorul interimar al UBB.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate