Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Meniu ”Student” la UMF Cluj-Napoca la 7 lei, două feluri. ”Mâncare ca la mama acasă”

Publicat


papa umf 3

Studenții Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMF) Cluj-Napoca beneficiază, în baza carnetului de student, de un meniu la cele două restaurante ale instituției la un preț special și deosebit de atractiv, de doar 7 lei, elaborat de o nutriționistă absolventă a universității.

Meniul ”Student” este diferit în fiecare zi și este alcătuit din felul 1 (supă/ciorbă), felul 2 (fel principal cu garnitură) și salată, iar cozile sunt mari la ora 12 când se deschid restaurantele de pe strada Gheorghe Marinescu, respectiv de pe strada Victor Babeș.

Vineri, de exemplu, studenții, fie că e vorba de români sau străini, au putut servi o ciorbă de pui a la grec și ficat de pui în sos de ceapă, cu piure de cartofi și salată de sfeclă la 7 lei.

Și restul preparatelor au prețuri atractive: ciorba de cartofi costă 3,5 lei, pulpa de pui la tavă mare – 8 lei, cotlet de porc la tavă – 6 lei, cartofi cu rozmarin – 2 lei, macaroane cu brânză – 4 lei, o salată de varză – 1 leu.

Mare avantaj pentru studenți

papa umf 1

”Sincer, nu credeam că în Clujul extra scump în care trăim pe perioada studenției găsim un meniu de două feluri la doar 7 lei. Față de ce prețuri sunt la mâncare în oraș nu mi-a venit să cred când am văzut. Este un mare avantaj pentru noi, studenții. În plus, mâncarea e ca la mama acasă”, a spus o studentă de anul I la Medicină Generală.

Echivalentul unei gume de mestecat în Grecia

Un student grec a declarat la rândul său că prețul meniului este foarte bun, iar în Grecia, cu această sumă de 7 lei, echivalentul a 1,40 euro, își putea lua o gumă de mestecat.

”Este un preț accesibil pentru studenți și apreciem că avem această oportunitate. Gustul este bun, ca și când mâncarea ar fi fost gătită acasă. E exact ce ne trebuie”, a spus Marcos, de asemenea student în anul I la Medicină Generală.

papa umf 4

Rectorul Buzoianu: Meniul, alcătuit de o nutriționistă, fostă absolventă a UMF

Rectorul UMF Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a declarat că pentru orice student faptul că poate mânca în condiții decente, la restaurante renovate și la prețuri atractive, constituie o foarte mare facilitate.

”Ne-am gândit la acest lucru de câțiva ani și am reușit în această toamnă să oferim meniul Student, foarte gustos și echilibrat, alcătuit de o nutriționistă, fostă absolventă a UMF. A adus un suflu nou în meniurile noastre

Trebuie să oferim studenților noștri cât mai multe pentru a se simți bine, iar cazarea și masa sunt două elemente foarte importante pe care universitatea se străduiește să le acopere”, a spus Anca Buzoianu.

În ceea ce privește ”secretul” pentru prețul de 7 lei, acesta este obținut cu ajutorul unor sponsorizări de produse alimentare, dar și prin contribuția UMF.

Și rectorul UMF Cluj-Napoca servește masa aproape zilnic la restaurantul studențesc, la un preț mai ridicat, bineînțeles, și consideră meniul foarte bun, gustos și echilibrat, apreciind și ea că unele preparate sunt ”ca la mama acasă”.

”Doamnele de la bucătărie prepară mâncarea cu foarte multă dragoste, iar acest lucru se vede în preparatele pe care le servim.

În viitor, dorin să construim un nou restaurant studențesc, deoarece credem că vom avea cereri din ce în ce mai mari.

De asemenea, avem în plan și construirea unei cafeterii pentru studenți, unde aceștia pot servi nu numai cafea, ci și gustări preambalate”, a precizat rectorul UMF Cluj-Napoca.

Conducerea UMF a transmis mulțumiri Asociației Black Sea FooDignity Social Food pentru sprijinul acordat în implementarea acestui proiect.

papa umf 6



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Semne PROASTE pentru economie și leu

Publicat

România, aproape de categoria junk

Semnele de stagflație (fenomen caracterizat printr-o creștere economică redusă, cu o inflație mare și un șomaj ridicat) pe care le arată economia românească, premergătoare intrării în recesiune, pot pune presiune pe leu și îngreunează eforturile BNR care folosește cursul de schimb drept principal instrument în lupta cu prețurile.

În cadrul unui recent interviu, preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat că economia României a intrat în stagnare şi are nevoie de măsuri rapide pentru evitarea recesiunii.

ANALIZĂ. Semne PROASTE pentru economie și leu

Creșterea ofertei comerciale de valută a coborât cursul euro la începutul săptămânii la un minim al ultimelor două luni de 4,9754 lei. Următoarele ședințe au adus o creștere a cotațiilor la 4,976 – 4,978 lei, astfel că media de vineri a fost stabilită la 4,9773 lei.

Piața monetară a avut o evoluție ușor descendentă la nivel săptămânal. Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 s-a oprit la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Statul s-a împrumutat joi cu 500 milioane lei, valoare identică cu cea a emisiunii de titluri de stat cu scadența în mai 2035, pentru care a acceptat să plătească o dobândă medie anuală de 7,47%. Vineri, Trezoreria a atras suplimentar încă 75 milioane lei pentru aceeași scadență, pentru care a acceptat același randament mediu anual.

Euro a avut o evoluție descendentă, pe fondul marcărilor de profit și a atins un joi un minim de 1,0733 dolari. Vineri, creșterea de 0,4% în februarie a indicelui preţurilor pentru cheltuielile de consum personal (PCE) din Statele Unite, în timp ce rata anuală a inflaţiei de bază a urcat la 2,8%, a inversat pariurile, iar euro a urcat la 1,0764 – 1,0845 dolari, pentru a închide peste Ocean la 1,0827 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a crescut la nivel săptămânal de la 4,5865 la 4,6187 lei.

„Prețul gramului de aur a urcat de la 453,2378 lei la 456,5018 lei”

Rezerva Federală a menținut la jumătatea acestei luni dobânda de referință la 4,25 – 4,50%, după un ciclu de reduceri în 2024 care a însumat un punct procentual. Prudența arătată de Fed vine în contextul incertitudinilor generate de majorarea tarifelor vamale de către administrația Trump.

Săptămâna trecută, majorarea ofertei de monedă elvețiană, considerată drept un refugiu în perioadele geopolitice și economice complicate, a ridicat cursul acesteia de la 5,2076 la 5,2332 lei. La rândul ei, lira sterlină a urcat de la 5,9493 la 5,9795 lei.

Prețul gramului de aur a urcat de la 453,2378 lei, record atins joi, la unul nou de 456,5018 lei. Evoluția se datorează atât aprecierii monedei americane cât și a faptului că metalul galben a atins un nou maxim istoric de 3.083,10 dolari/uncie, mai mult cu circa 40% față de sfârșitul lui martie 2024.

Uncia a depășit pragul psihologic de 3.000 dolari la jumătatea acestei luni, atât investitorii instituţionali cât şi cei privaţi dorind să-și protejeze portofoliile împotriva turbulenţelor economice.

Majorarea vânzărilor din piața cripto a coborât bitcoin la sfârșitul săptămânii la 82.200 – 83.500 dolari. Ethereum s-a depreciat la rândul său la 1.810 – 1.850 dolari.

Analiza cuprinde perioada 17 – 21 martie

Radu Georgescu

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Totdeauna lângă cei aflați în NEVOIE. APPV Cluj nu îi uită nici anul acesta de Paște pe PENSIONARII cu venituri mici

Publicat

pensionari

Ca în fiecare an, Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice (APPV) din județul Cluj va fi alături, în perioada Paștilor, de pensionarii cu venituri mici.

„Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice (APPV) din județul Cluj anunță că, în ultima ședință a organizației, a luat decizia să participe la colecta organizată  în perioada 4-6 aprilie de „Banca pentru alimente Cluj”.

Ce înseamnă asta?

Seniorii vor fi prezenți în magazinul Lidl de pe strada Aurel Vlaicu (vizavi de supermarketul Leroy Merlin) și la magazinul Penny de pe strada Dâmboviței din cartierul Mărăști.

Clienții sunt invitați să ofere un dar în coșul de colectă  pentru cei cu venituri mici, ca să poată avea cele cuvenite pe masa de Paște.

 

Totdeauna lângă cei aflați în NEVOIE. APPV Cluj nu îi uită nici anul acesta de Paște pe PENSIONARII cu venituri mici

Produsele dăruite de clujenii generoși vor ajunge la membrii asociației cu cele mai mici pensii și, în special, la seniorii care sunt nedeplasabili.

La final, trebuie să  vă spunem că  în 15 aprilie va avea loc un spectacol de muzică populară organizat de orchestra APPV, împreună cu Fanfara Veteranilor și Grupul APPV Cluj, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Evenimentul se va desfășura la Cinematograful „Dacia”, din Mănăștur.

Organizatorii se așteaptă ca spectacolul „Învierea Domnului la seniori” să aibă mulți respondenți și îi invită pe toți membrii asociației, dar nu numai pe ei, să participe la eveniment. Intrarea este liberă.

afis

Despre Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice din județul Cluj (APPV – CLUJ)

Obiectivul Asociației este să obțină, să promoveze și să apere drepturile pensionarilor și ale persoanelor vârstnice.

Pentru îndeplinirea obiectivelor sale Asociația își propune realizarea de activități, printre care:

– obținerea, apărarea și promovarea drepturilor legitime ale pensionarilor și ale persoanelor vârstnice în raport cu instituțiile administrației locale și centrale; – organizarea și desfășurarea de întâlniri pentru informarea și consilierea membrilor pe teme de interes comun;

– organizarea și desfășurarea de programe recreative, culturale, sportive, pentru sănătate și de formare pentru membrii noștri și familiile acestora;

– realizarea de facilitați și servicii de natură financiară, socială, medicală și altele pentru membrii;

– acțiuni de încurajare și participare a persoanelor vulnerabile/ vârstnice la activitățile de consiliere și mediere cu sprijin din partea unor ONG-uri/instituții/ cabinete specializate;

– sprijinirea membrilor defavorizați, vulnerabili;

– organizarea de activități recreative, culturale și sportive, pentru pensionari și familiile acestora, pentru persoanele interesate, club de carte, alte tipuri de club și activități de socializare;

– organizarea unor activități de ajutorare și asistență socială pentru pensionari, în colaborare cu instituțiile specializate ale administrației publice și instituții private;

„Servicii de natură financiară, socială și medicală”

– informare și consiliere a membrilor Asociației, asupra drepturilor acestora și a căilor legale de a le obține prin specialiști invitați;

-sprijinirea morală și, după caz, și materială, a membrilor aflați în situații deosebite și nu dispun de posibilitățile necesare, chiar și în colaborare cu alte persoane juridice de drept public sau privat

-realizare de facilitați și servicii de natură financiară, socială, medicală și altele pentru membrii APPV – CLUJ;

-organizarea de manifestări cultural-educativ, religioase cu diferite prilejuri, în cadrul cărora se vă urmări promovarea valorilor culturale și creștin religioase;

-organizarea unor activități turistice, în țară și străînătate precum și facilitarea procurării de bilete de odihnă și tratament balnear la prețuri reduse, accesibile oricărui membru al APPV – CLUJ;

-efectuarea de acte cu caracter social-filantropic constând în ajutoare – îmbrăcăminte, alimente, bani, acordate familiilor nevoiașe, vârstnicilor singuri, fără familie, copiilor din familii dafavorizate/vulnerabile,cadouri de Crăciun, Paști, etc”, se arată în comunicatul APPV Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Psihiatrii și psihologii clujeni caută SOLUȚII pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Ce este ADICȚIA

Publicat

psiho

Este nevoie urgentă de formare a profesorilor în ceea ce privește fenomenul de adicție. Psihiatrii și psihologii clujeni caută soluții pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Aceasta este doar una dintre concluziile unei conferințe dedicate în totalitate sănătății mintale a copiilor și adolescenților, organizată de specialiștii de la Asociația Română de Studiu asupra Jocurilor (RASG), desfășurată recent la Cluj-Napoca. Cadrele didactice, spun ei,  ar trebui să știe ce sunt adicțiile și cum pot fi prevenite sau tratate, iar pentru obținerea unor rezultate concrete și de durată ar trebui să existe parteneriate între școli, comunitate și instituții publice sau ONG-uri.

Specialiștii au început dezvoltarea unui ghid de bune practice și propun crearea unei platforme comune pentru schimb de informații în timp real, dar și introducerea unor materii în programa școlară care să aibă legătură cu sănătatea mintală și emoțională a copiilor și adolescenților.

psiho

Psihiatrii și psihologii clujeni caută SOLUȚII pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Ce este ADICȚIA

O altă problemă despre care s-a discutat intens a fost întârzierea în dezvoltarea limbajului la tineri, copii și adolescenți, prin expunerea precoce la ecrane. Prevenția tulburărilor de limbaj, activitate pe care o desfășoară logopezii în școli, care, desi bine pregătiți, nu fac față numărului mare de cereri din fiecare școală.

Despre incluziunea copiilor și adolescenților în sistemul de învățământ românesc

Există toți mai mulți copii în sistemul educational care au nevoi speciale, metodele de predare pentru aceștia fiind asigurate de pedagogi speciali. Numărul acestor elevi este tot mai mare, iar profesorii trebuie să țină cont de incluziunea lor în colectivități, însă este dificil atunci când învățorul sau profesorul nu are pregătire specială. În plus, părinții nu conștientizează că au copii care au nevoie de cerințe educaționale speciale (CES). De cele mai multe ori, profesorii sunt depășiți de situație, datorită lipsei de experiență și pregătire în ceea ce privește incluziunea.

psiho

Sănătatea mintală și emoțională, o prioritate

O altă concluzie s-a referit la nevoia de creștere a numărului de specialiști în sănătate mintală în spațiul public, în spitale, prin medici de specialitate, psihologi clinicieni, psihoterapeuți, logopezi, art-terapeuți, ortofoniști, terapeuți ocupaționali, dar și în școli prin creșterea numărului de consilieri școlari, dar și de introducerea unei noi categorii de psihologi clinicieni sau psihoterapeuți. Doar consilierii școlari actuali nu au competențe în cele mai multe dintre cazuri pentru a putea aborda adecvat problemele apărute. Soluțiile, în acest caz, ar putea fi perfecționarea celor angajați deja prin programe de formare specifice, fie prin angajarea unor persoane noi care să aibă competențe de  psihologie, ori externalizarea acestor tipuri de intervenții către cabinetele private și asociații profesionale de psihologie.

Psihologii și psihiatrii mai recomandă ca angajarea consilierilor școlari, a logopezilor și a profesorilor de sprijin să fie în concordanță cu cerințele stabilite de Ministerului Educației, dar și de cele ale Colegiul Psihologilor din România pentru a crește posibilitatea ca posturile să fie ocupate de persoane bine pregătite.

Conferința, desfășurată recent la Cluj-Napoca, a fost dedicată în totalitate dezvoltării copiilor și adolescenților și a fost susținută de membrii Asociației Române de Studiu asupra Jocurilor (RASG). ”Tema conferinței este una relevantă și cu mare potențial de impact la nivel social. Văd prezentatori de referință în domeniu și sunt convins că plusul de cunoaștere rezultat va fi unul important, dincolo de relațiile profesionale care se vor dinamiza într-o astfel de conferință”, a transmis participanților printr-un mesaj, ministrul educației Daniel David, care a adăugat că va implica pe viitor asociația în prevenția la nivel national a jocurilor patologice de noroc, în sistemul educational dar și în societate în general.

Citește mai departe

EVENIMENT

HOROSCOP pentru săptămâna 31 martie – 6 aprilie. Comunicarea SINCERĂ este cheia pentru a rezolva orice conflict

Publicat

Horoscop săptămâna 17-23 februarie

Astrologia este știința ce ne oferă o fereastră către înțelegerea influenței astrelor asupra destinului nostru. Fiecare semn zodiacal are propriile trăsături, temperamente și tendințe. Vezi ce ți-a pregătit Universul pentru această săptămână.

Berbec

În această săptămână, ai ocazia să îți revizuiești planurile și să îți reînnoiești angajamentele. Este un moment bun pentru a face ajustări în carieră sau în relațiile tale. Fii atent la detalii și nu te grăbi să iei decizii importante. În dragoste, comunicarea sinceră este cheia pentru a rezolva orice conflict.

HOROSCOP pentru săptămâna 31 martie – 6 aprilie. Comunicarea SINCERĂ este cheia pentru a rezolva orice conflict

Taur

Săptămâna aceasta, ai tendința de a fi mai introspectiv și de a te concentra asupra lucrurilor esențiale din viața ta. Poți găsi soluții la vechi probleme, mai ales în ceea ce privește aspectele financiare. În plan personal, este momentul să îți exprimi mai mult sentimentele și dorințele față de cei dragi.

Gemeni

Energia ta va fi la cote înalte în această perioadă. Vei fi mult mai productiv și vei reuși să duci la bun sfârșit proiecte pe care le-ai amânat de mult timp. În relațiile personale, vei simți nevoia de mai multă independență, dar ai grijă să nu îndepărtezi pe cineva care îți este apropiat.

Rac

Ești într-o perioadă de reconectare cu tine însuți și cu cei din jur. Săptămâna aceasta îți aduce ocazia de a înțelege mai bine ce îți dorești cu adevărat, atât în carieră, cât și în dragoste. Fii deschis la noi oportunități, dar nu uita să te protejezi de cei care nu sunt sinceri.

Leu

Te vei simți inspirat să îți îmbunătățești rutina zilnică și să încerci lucruri noi. La locul de muncă, s-ar putea să te confrunți cu unele provocări, dar vei reuși să le depășești datorită creativității tale. În relațiile personale, fii deschis și ascultă mai mult ce au de spus cei din jurul tău.

Fecioară

Săptămâna aceasta, vei fi mult mai concentrat pe obiectivele tale financiare. Ai șansa de a găsi noi surse de venit sau de a face un pas important în carieră. În plan personal, este o perioadă bună pentru a întări relațiile de familie sau de prietenie. Ai grijă la tensiunile care pot apărea, dar nu lăsa micile conflicte să îți afecteze pacea interioară.

Balanță

Este o săptămână favorabilă pentru a înfrunta schimbările cu încredere. În carieră, vei putea să îți faci remarcați și să obții recunoaștere pentru munca depusă. În dragoste, s-ar putea să ai parte de momente de înțelegere profundă și de armonie, dar fii atent să nu cazi în capcana unei prea mari idealizări.

Scorpion

În această săptămână, este important să te concentrezi asupra sănătății și bunăstării tale. Ai putea simți nevoia de a te retrage puțin pentru a reflecta asupra unor decizii importante. În plan profesional, ai toate șansele să faci progrese semnificative, dar nu uita de importanța echilibrului între viața personală și muncă.

Săgetător

Această săptămână îți aduce oportunități noi în plan social. Este un moment bun pentru a-ți lărgi cercul de cunoștințe și a te implica în activități de grup. În dragoste, comunicarea va fi esențială. Dacă ai o relație, nu te teme să îți exprimi sentimentele; dacă ești singur, ar putea apărea o întâlnire interesantă.

Capricorn

La locul de muncă, vei fi concentrat pe obiectivele tale pe termen lung. Este o perioadă în care poți pune bazele unor proiecte importante sau să îți demonstrezi abilitățile. În viața personală, vei fi mai atent la detalii și la nevoile celor din jur. Ai grijă să nu devii prea critic, mai ales față de cei apropiați.

Vărsător

Săptămâna aceasta, vei fi mai comunicativ și deschis la noi idei. Este un moment bun pentru a învăța ceva nou sau pentru a te implica într-un proiect creativ. În dragoste, există șansa de a avea o discuție sinceră și de a-ți exprima mai clar dorințele. Fii atent la sănătatea ta, pentru că stresul ar putea avea un impact mai mare decât crezi.

Pești

Este o săptămână favorabilă pentru a te concentra asupra planurilor financiare și a economiilor. Vei fi mai organizat și vei simți că ai mai mult control asupra situațiilor care altădată te stresau. În plan personal, vei fi mai sensibil și empatic, așa că s-ar putea să fii o sursă de sprijin pentru cei din jurul tău.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate