Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Material 100% biodegradabil, din reciclarea dopurilor de plută, dezvoltat de antreprenori clujeni

Publicat


upcork dopuri de vin

Clujenii de la UpCork, proiect de reciclare creativă, au prezentat, acum două săptămâni, la Milan Design Week un material organic, creat chiar de ei prin reciclarea deșeurilor provenite din utilizarea dopurilor de plută alături de miceliu (o rețea de filamente cu rol de rădăcină pentru majoritatea ciupercilor).

Ei spun că acest nou material este complet biodegradabil și poate fi folosit ca ambalaj pentru produse în numeroase industrii, printre care și cea a vinului.

”Ideea reintroducerii dopului de plută în circuitul economic ne-a venit, așa cum vin ideile bune, la un pahar de vin. Am pus-o pe curat și am prezentat-o, printr-un material video, de tip interviu, în cadrul proiectului european WORTH Partnership Project. Și ideea noastră s-a dovedit a fi una câștigătoare”, spune Dan Ciulea, vicepreședinte asociația Made in Cluj, co-fondator al proiectului UpCork.

”Avem experiență în colectarea și reutilizarea dopurilor de plută datorită proiectelor pe care le-am demarat în trecut, dar ne-am dorit să dezvoltăm și mai mult procesul de reciclare și să pornim un proiect axat pe economie circulară”, declară Cristina Cantemir, președinte Asociația Art Mirror, fondator Urban Mirror Studio și co-fondator al proiectului UpCork.

sectiune upcork milandesignweek

Material 100% biodegradabil, premiat în cadrul unui proiect european

Materialul realizat prin metoda dezvoltată de tinerii clujeni este unul 100% biodegradabil. Mai mult, acest material se descompune în mod natural, fără niciun fel de adaos de substanțe chimice și fără a fi necesară intervenția instalațiilor de compostare industriale, mari consumatoare de energie.

”Acest material poate înlocui polistirenul ca material de ambalaj și, realizat la scară industrială, poate fi competitiv în ceea ce privește costurile cu polimerii spumați convenționali. De altfel, versatilitatea materialului creat de noi și posibilitatea de a fi folosit în numeroase industrii a fost recunoscută în cadrul WORTH Partnership Project, un program european dedicat susținerii ideilor inovatoare din industria modei și a stilului de viață.

Proiectul nostru a fost printre cele 65 câștigătoare din toată Europa, din care doar două cu parteneri din România”, a anunțat Sebastian Florian, președintele Asociației Made in Cluj, co-fondator al proiectului UpCork.

sectiune upcork

Economia viitorului este circulară și prietenoasă cu mediul

Industria vinului produce, anual, peste 31 de miliarde de reziduuri provenite din dopurile de plută, iar o cantitate semnificativă dintre acestea ajunge la gropile de gunoi din întreaga lume. Având în vedere numărul atât de mare de deșeuri produse, companii din multe țări ale lumii au implementat campanii de reciclare în rândul comunităților locale pentru conștientizarea valorii acestui material.

”RongoDesign este prima companie din România care utilizează tehnologia miceliului cu scopul de a produce un material inovator, prietenos cu mediul, valorificând reziduuri agroindustriale. Materialul realizat de noi are o aplicabilitate foarte mare și valorifică un reziduu atât de des întâlnit, generat zilnic în cantități foarte mari. Am reușit astfel să închidem acea buclă a economiei circulare”, adaugă Gabriel Barta, CEO și fondator RongoDesign și co-fondator UpCork.

Proiectul a fost finanțat printr-un grant oferit de Uniunea Europeană, în cadrul programului WORTH Partnership Project, și a fost realizat în parteneriat de către asociațiile clujene Urban Mirror și Made in Cluj, utilizând tehnologia oferită de Rongo Design și având ca partener internațional pe GMA Interactive din Portugalia.

Despre UpCork

sebastiancristinadan upcork milandesignweek

UpCork s-a născut din dorința de a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea unei economii circulare și propune reciclarea dopurilor utilizate de vin și crearea din acestea de noi materiale care să constituie o alternativă la ambalajele din poliester, dar și pentru alte utilizări, cum ar fi izolațiile fonice, industria mobilei sau design interior.

WORTH Partnership Project este finanțat de Comisia Europeană în cadrul COSME, Programul UE pentru competitivitatea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. WORTH este singurul proiect european în care designerii, IMM-urile, producătorii și furnizorii de tehnologie lucrează împreună pentru a dezvolta idei de afaceri inovatoare, orientate spre design. Proiectul se concentrează pe industriile din domeniul ”stil de viață” (lifestyle), inclusiv modă și textil, încălțăminte, piele și blănuri, mobilier/decor pentru casă/design interior, bijuterii și accesorii.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zeci de mașini vandalizate peste noapte, pe strada Mureșului din Cluj-Napoca. Făptașii sunt căutați de polițiști

Publicat

Mai multe persoane necunoscute au vandalizat 23 de mașini parcate pe strada Mureșului din Cluj-Napoca, în noaptea de 1 spre 2 decembrie. Polițiștii îi caută pe făptași.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată că, în noaptea de duminică spre luni, un grup de persoane necunoscute a rupt ștergătoarele unei mașini parcate pe strada Mureșului. Ulterior verificărilor, polițiștii au descoperit că nu mai puțin de 23 de autovehicule din zonă au fost vandalizate în aceeași noapte.

„La data de 2 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați, prin apel 112, despre faptul că mai multe persoane necunoscute ar fi distrus ștergătoarele unui autoturism parcat pe strada Mureșului.

Din primele verificări efectuate, a reieșit faptul că, în noaptea de 1 spre 2 decembrie a.c., mai multe persoane necunoscute ar fi provocat distrugeri la 23 de autotursime, constând în deteriorarea unor elemente de caroserie”, a transmis IPJ Cluj.

Făptașii sunt căutați de polițiști

Polițiștii continuă cercetările pentru identificarea făptașilor.

„În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care au avut loc incidentele și pentru identificarea persoanelor implicate.

În funcție de rezultatele investigației, vor fi dispuse măsurile legale corespunzătoare”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vineri, în Iulius Mall Cluj se APRIND decorațiunile. Vor fi acolo Moș Crăciun și spiridușii

Publicat

iulius mall

Vineri, 6 decembrie 2024, Iulius Mall Cluj deschide oficial sezonul magiei, alături de clujeni,  Moș Crăciun și cei mai harnici spiriduși. De la ora 18.30, aprindem decorațiunile de Crăciun, iar parada celui mai simpatic Moș îi va purta pe cei prezenți într-o călătorie fascinantă. Decorațiunile pe care le vei descoperi „te vor transporta” către Polul Nord cât ai clipi, folosind un combustibil magic: imaginația.

Vineri, de la ora 18.30, în Curtea de Onoare, alături de parada lui Moș Crăciun vom aprinde decorațiunile din Iulius Mall Cluj. Moș Crăciun și spiridușii vor aduce magia sărbătorilor, iar tu poți să îi vezi în intervalul orar 16.00 – 19.00.

Vineri, în Iulius Mall Cluj se APRIND decorațiunile. Vor fi acolo Moș Crăciun și spiridușii

Anul acesta, te provocăm să îți lași imaginația „să te ducă în Laponia”. La baza bradului din Curtea de Onoare, vei fi întâmpinat de un camion reinterpretat și cu siguranță vei găsi calea către lumea magică a Moșului. Vino în Iulius Mall Cluj și descoperă decorațiunile cu tematica inedită din acest an!

Odată cu aprinderea luminițelor de Crăciun, va avea loc și un concert de colinde susținut de trupa Kids Sing Academy, de la ora 18.30.

După momentul magic, Moș Crăciun și ajutoarele sale de nădejde vor pleca prin Iulius Mall să îi salute pe cei veniți la shopping de sărbători. Astfel, vineri, de la ora 19.00, ai toate șansele să te întâlnești cu cel mai simpatic bătrânel și să faci câteva poze cu el pentru amintiri de neuitat.

Citește mai departe

EDUCATIE

UTCN: SMART-PRACTICE îmbunătățește COMPETENȚELE antreprenoriale pentru integrarea pe piața muncii a studenților

Publicat

utcn

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a demarat la început de decembrie 2024, implementarea proiectului SMART-PRACTICE, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European (FSE+) în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027. Proiectul, cu un buget total de 4.928.757,16 RON, din care 4.830.182,00 RON reprezintă cofinanțarea UE, se va desfășura pe parcursul a 24 de luni, între 1 decembrie 2024 și 30 noiembrie 2026.

„Scopul principal al proiectului este de a îmbunătăți calitatea și relevanța ofertei educaționale a Universității Tehnice din Cluj-Napoca pe piața muncii, prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale în contextul tranziției verzi și implementarea de programe de practică aliniate cerințelor actuale ale pieței muncii.

UTCN: SMART-PRACTICE îmbunătățește COMPETENȚELE antreprenoriale pentru integrarea pe piața muncii a studenților

Obiectivele specifice ale proiectului includ:

· Implicarea a 270 de studenți în stagii de practică specializate, organizate în colaborare cu angajatori, și dezvoltarea competențelor socio-emoționale pentru o integrare mai ușoară a acestora pe piața muncii.

· Dezvoltarea competențelor antreprenoriale, cu un accent special pe domenii precum mediul, schimbările climatice, energia regenerabilă, economia circulară și bioeconomia, pentru cel puțin 100 de studenți.

· Creșterea angajabilității absolvenților UTC-N, prin identificarea și adaptarea ofertei educaționale la cerințele angajatorilor.

Proiectul include activități diverse, precum stagii de practică la parteneri, ateliere pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale, servicii de consiliere și programe de învățare prin experiență practică. Aceste activități sunt concepute pentru a sprijini studenții în dobândirea unor competențe esențiale pentru integrarea pe piața muncii. De asemenea, extinderea colaborărilor cu partenerii socio-economici din regiunea Nord-Vest va contribui la dezvoltarea unor abilități relevante, facilitând tranziția studenților către viața profesională.

Proiectul SMART-PRACTICE este susținut de Uniunea Europeană prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, cu scopul de a crește calitatea educației și formării profesionale și de a asigura o mai bună adaptare la dinamica pieței muncii și provocările inovării tehnologice”, a comunicat UTCN.

Citește mai departe

EVENIMENT

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Este nevoie de INVESTITORI privați pentru a duce clubul acolo unde ne dorim cu toții

Publicat

radu constantea bun

Consilierul președintelui FRF, Răzvan Burleanu, Andrei Vochin, a spus că echipa de fotbal „U” Cluj ar urma să fie preluată de Banca Transilvania, care i-ar asigura echipei un buget de 15 milioane de euro anual. Președintele Universității Cluj, Radu Constantea, a ținut să infirme acest zvon, precizând totodată că echipa are, într-adevăr, nevoie de investitori privați pentru a-și putea atinge obiectivele propuse.

„Banca Transilvania este unul dintre principalii susținători privați ai proiectului, fiind alături de FC Universitatea Cluj încă din Liga a IV-a. Pe lângă sprijinul financiar, esențial pentru drumul parcurs de ”U” în ultimii opt ani, asocierea cu un brand puternic precum BT a contribuit indirect și la atragerea altor companii alături de club.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Este nevoie de INVESTITORI privați pentru a duce clubul acolo unde ne dorim cu toții

Nu am în acest moment niciun fel de informații legate de o presupusă intenție băncii de a se implica în fotbal în calitate de investitor sau de a crește sumele cu care sponsorizează clubul, dar bineînțeles că ușa noastră este mereu deschisă pentru prietenii și partenerii noștri de la BT.
Dar, dincolo de aceste aspecte, FC Universitatea Cluj a ajuns într-un moment în care este nevoie de investitori privați pentru a duce clubul acolo unde ne dorim cu toții, asta însemnând o prezență constantă în play-off, să luptăm pentru cupele europene și pentru trofee.

„Clubul nu are datorii”

În actuala configurație, clubul este, cel mai probabil, aproape de potențialul maxim din punct de vedere financiar. Este și un moment bun pentru orice om de afaceri sau companie să investească la FC Universitatea Cluj: echipa se află pe loc de play-off, clubul nu are datorii, este cu taxele și salariile la zi, iar orice sumă investită se duce direct în dezvoltarea clubului.
Așadar, vom intensifica în perioada următoare discuțiile cu persoane sau companii care au resursele să investească la „U”. Le vom prezenta organizația și situația favorabilă în care se află clubul din perspectiva unui investitor”, a scris Constantea pe Facebook.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax