Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Mașină cu roțile-n sus la Săcuieu. Un tânăr a fost preluat de ambulanță

Publicat


mașină

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit vineri seara la un accident rutier petrecut pe raza localității Săcuieu unde o mașină a ajuns cu roțile-n sus.

”Odată ajunse la fața locului, echipajele noastre au găsit un autoturism răsturnat, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.

Un bărbat de aproximativ 20 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ. La misiune a luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, au precizat pompierii de la ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Înălțarea Sintei Cruci sau Ziua Crucii, sărbătorită pe 14 septembrie. Obiceiuri străvechi, tradiții și superstiții

Publicat

Vinerea Mare, zi de post negru

În fiecare an, în data de 14 septembrie creștinii ortodocși sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii. Este o sărbătoare mare, cinstită prin post și praznice, fiind cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută și ca Ziua Crucii, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și singura care presupune post aspru și rugăciune. Ea este marcată atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin, la data de 14 septembrie, scrie Alba24.

Înălțarea Sintei Cruci sau Ziua Crucii, sărbătorită pe 14 septembrie

Credincioșii duc la biserică ulcele noi, pline cu miere și lapte, fiecare având un fir roșu legat de toartă și fiind acoperite cu un colac. Aceste ofrande sunt dăruite săracilor, în memoria rudelor trecute în neființă.

De Ziua Crucii se postește pentru sănătatea familiei, sporul gospodăriei și bunăstare. Spre deosebire de alte sărbători, Înălțarea Sfintei Cruci este marcată prin post pentru a ne aminti de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota.

Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru

Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.

Semnificația sărbătorii

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

În această zi, se comemorează și viziunea împăratului Constantin, care a văzut pe cer o cruce cu inscripția „Prin acest semn vei învinge”, un moment decisiv în istoria creștinismului.

Superstiții de Ziua Crucii

În calendarul popular, Ziua Crucii marchează sfârșitul verii și începutul toamnei și mai este cunoscută sub denumiri precum Ziua Șarpelui sau Cârstovul Viilor.

În această zi, se crede că șerpii și alte reptile se retrag în pământ pentru iernat. De asemenea, ziua este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor. În această zi, preotul sfințește via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.

Există și tradiții legate de pomii neroditori, pentru care gospodarii atârnă cruci din busuioc sfințit și tulpini de castraveți, în speranța că aceștia vor începe să rodească.

Tradiții și obiceiuri străvechi de Ziua Crucii

Pe 14 septembrie nu se consumă usturoi, nuci, prune sau pepeni, deoarece miezul lor amintește de cruce. Totodată, este recomandat postul negru pentru vindecarea sufletului și trupului. Este o zi în care munca este interzisă, pentru a evita atragerea nenorocirilor.

Pe 14 septembrie, la biserică se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul, considerate plante magice. Aceste plante îi apără pe credincioși de diverse boli, dar veghează și asupra păsărilor și animalelor din ogradă.

Dacă tună în această zi, va fi o toamna lungă. În schimb, dacă se adună un cârd de ciori gălăgioase, va cădea bruma. Înainte de Ziua Crucii nu este bine să culegi calinele, pentru că, în acest caz, în ajunul sărbătorii va fi o noapte geroasă.

Ziua Crucii vestește că vara s-a sfârșit și toamna își intră în drepturi. De asemenea, la ţară începe culesul strugurilor şi se face mustul.

Tradiții legate de culesul viilor

Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeși, fiind lăsați pentru păsările cerului, conform tradiției populare. În serile culesului, podgorenii fac focuri din vița uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură și muzică.

Monedele sfințite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliță aduc belșug și spor în muncă.

În ziua Înălțării Sfintei Cruci nu este voie a se munci, pentru a nu atrage primejdiile.

De acum se începe și bătutul nucilor, însă nu este voie să se consume fructul, deoarece miezul are forma unei cruci.

Citește mai departe

EVENIMENT

Asta da MAJORARE! Pentru următoarele luni, va CREȘTE valoarea tichetelor de masă

Publicat

card de alimente

Începând cu 1 octombrie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă se va majora de la 40 de lei la 40,04 lei.

Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 40,04 lei, scrie Alba24.ro.

Asta da MAJORARE! Pentru următoarele luni, va CREȘTE valoarea tichetelor de masă

Valoarea nominală stabilită se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie 2025 și martie 2025.

Valoarea tichetelor este stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.

Proiectul de ordin a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, din 9 septembrie.

„Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis”

Angajatorii nu sunt obligați să acorde angajaților valoarea maximă a tichetelor. Aceștia pot acorda bonuri de masă care au o valoare nominală sub nivelul stabilit prin ordonanța citată.

Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis, cu excepția tichetului emis în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor.

Salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE cursa destinată elevilor din Colonia Fânațelor până în Gruia. Vezi pe ce linii se SUPLIMENTEAZĂ cursele

Publicat

bus

Compania de Transport Public Cluj-Napoca va prelungi cursa destinata elevilor din Colonia Fanatelor pana in cartierul Gruia, incepand cu data de 16 septembrie 2024, pe urmatorul traseu:

Plecare – ora 06:50 Colonia Fanatelor (Drumul Radului):

La Blocuri – La Biserici – Giuseppe Verdi – str. Oasului – str. Razboieni (scoala Nicolae Iorga) – str. Maramuresului – str. Giordano Bruno – Piata Garii – str. Fericirii – str. Mecanicilor – str. Gruia (statia Trambitasului – Liceul Teologic Baptist Emanuel);

CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE cursa destinată elevilor din Colonia Fânațelor până în Gruia. Vezi pe ce linii se SUPLIMENTEAZĂ cursele

Întoarcere – ora 12:15 str. Gruia (statia Trambitasului):

Str. Trambitasului – str. Vanatorului – str. Gruia – str. Mecanicilor – str. Fericirii – str. I.L. Caragiale – Piata Garii – str. Caii Ferate – str. Oasului – str. Razboieni (scoala Nicolae Iorga) – str. Maramuresului – str. Oasului – Valea fanatelor – Giuseppe Verdi – Colonia Fanatelor (Drumul Radului ) – La Blocuri– La Biserici.

Totodată, ca urmare a studiilor de trafic realizate in aceasta saptamana, incepand cu data de 16.09.2024, compania suplimenteaza numarul curselor pe liniile de autobuz: 38 – (P-ta M. Viteazul – Str. Vanatorului) si 30 ( Cartier Grigorescu – strada Aurel Vlaicu) si liniile de troleibuze 4 ( strada Aurel Vlaicu – Piata Garii) si 6 ( strada Bucium – strada Aurel Vlaicu).

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Proiect de amenajare a centrelor satelor de munte Mărgău și Răchițele, realizat de Consiliul Județean Cluj

Publicat

Consiliul Județean

Consiliul Județean Cluj, prin intermediul structurii sale de specialitate, a realizat, în colaborare cu Primăria Mărgău, un proiect urbanistic de amenajare a centrelor satelor Mărgău și Răchițele.

Documentația de urbanism, realizată în mod gratuit de Consiliul Județean, urmează a fi dezbătută de membrii Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism CTATU Cluj.

„Nefiind necesară realizarea unui plan urbanistic zonal, am creionat aceste idei de amenajare a zonei centrale pentru două sate, extrem de pitorești, specifice zonei montane a județului Cluj.

În acest fel, am propus primăriei Mărgău o viziune de dezvoltare și amenajare rurală, de care aceasta va trebui să țină cont în momentul în care va solicita autorizația de construire și demararea efectivă a proiectelor de execuție.

Păstrarea caracterului local și uniformizarea urbanistică a patrimoniului construit din zona rurală reprezintă o prioritate și o constantă a activității instituției pe care o conduc”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Părculeț pentru copii

Consiliul Județean

Astfel, în ceea ce privește centrul satului Răchițele, respectiv incinta și accesul la căminul cultural, Consiliul Județean a propus o reorganizare a întregului amplasament, prin utilizarea de materiale naturale, specifice zonei.

Concret, au fost propuse lucrări de refațadizare și acces, de amenajare de locuri cu parcare, accese auto și pietonale, spații verzi și parkinguri velo.

De asemenea, este urmărită și refacerea parapetului ce împrejmuiește Valea Stanciului, din vecinătate. Prin această idee de amenajare, Consiliul Județean urmărește crearea unui punct de plecare pentru un proiect mai amplu care vizează amenajarea sitului „Cascada Răchițele”.

Referitor la centrul satului Mărgău, care cuprinde incinta primăriei și zona de acces, Consiliul Județean a propus sistematizarea întregului amplasament, prin reorganizarea spațiului și utilizarea de materiale naturale, atât pentru organizarea incintei primăriei, cu acces pietonal, carosabil, loc de joacă și părculeț pentru copii, cât și refacerea împrejmuirii existente și a parapetului de la nivelul văii ce traversează satul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax