EVENIMENT
FOTO Manifest pentru salvarea Cimitirului Central (Hajongard) din Cluj-Napoca. Mormintele sunt DISTRUSE

Un istoric a lansat un manifest pentru protejarea și salvarea unui loc esențial pentru Cluj dar și pentru toți cei care trăiesc în Transilvania: Cimitirul Házsongárd (Cimitirul Central, Hajongard).
”Fara orice exagerare, acest loc este panteonul maghiarilor, sasilor, evreilor si romanilor clujeni si ardeleni. Gasim aici carturari si intelectuali, academicieni din secolul 17, 18, 19 si 20. Mari personalitati, despre care invatam in scoala, care au constribuit la faima orasului si nu numai. Mii de morminte din secolul 18 si 19, predominant din epoca dualismului si epoca Habsburgica. Povesti seculare in fiecare piatra.
Totusi, in timp ce cimitirul Père Lachaise, Montparnasse, Belu sau Farkasréti au sute de mii de vizitatori in fiecare an si sunt monumente istorice intregral, aici se intampla un masacru cultural zilnic: distrugerea monumentelor funerare din sec. 18-19”, a arătat istoricul Szabo Csaba.
Potrivit acestuia, locuitorii orasului, Consiliul Local – USR, UDMR mai ales – trebuie sa aiba o voce mult mai ferma si hotarata in acest capitol. ”Acum sa aratati ca sunteti rezistenti și ca sunteti pentru ocrotirea patrimoniului istoric. Nu doar in campanie. Patrimoniul imobil si mobil din Házsongárd-Cimitirul Central trebuie sa fie complet protejat”, a mai spus acesta.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Piața valutară a continuat să fie stabilă, ceea ce a făcut ca media euro să scadă marginal de 4,9772 la 4,9771 lei, iar culoarul de tranzacționare a urcat la 4,977 – 4,9775 lei.
În ultimele săptămâni, piața monetară s-a acomodat cu scăderea volumului lichidității la circa 20 miliarde, față de 30 – 40 miliarde lei, înainte ca Ministerul de Finanțe să înceapă să se împrumute direct de la unele bănci comerciale.
Necesarul de finanţare guvernamentul din acest an se ridică la 232 miliarde lei (lei şi valută), sumă care trebuie să asigure acoperirea deficitului bugetar dar și rostogolirea unor datorii mai vechi, prin atragerea de 145 miliarde lei din piața locală, resoectiv 85 miliarde lei din cea externă. Dobânzile care trebuiesc plătite în 2025 la împrumuturile din anii precedenți este de 41 miliarde lei.
Dolarul american, pe tobogan. A SCĂZUT de la începutul lunii cu peste 22 de bani
Faptul că piața s-a obișnuit cu o lichiditate mai mică a întrerupt procesul de creștere a indicilor ROBOR, care s-au stabilizat în jurul pragului de 6%, la jumătatea distanței dintre dobânda de politică monetară (6%/an) și cea pentru facilitatea de depozit (5,5%/an).
Miercurea aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,07%.
„Cursul monedei americane a scăzut de la 4,5677 la 4,5636 lei”
Moneda unică s-a consolidat la jumătatea acestei săptămâni în jurul pragului de 1,09 dolari și se tranzacționa în culoarul 1,0879 – 1,0931 dolari, fiind atins un nou maxim al ultimelor patru luni. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,5677 la 4,5636 lei, pierderea față de finalul lunii trecute fiind de peste 22 de bani.
Creșterea cererii de euro, reflectată și de aprecierea acțiunilor europene, s-a majorat după ce Comisia Europeană a anunțat răspunsul său la decizia administrației Trump de a majora cu 25% tarifele vamale asupra oţelului şi aluminiului importat din Europa. Comisia a spus că măsurile sale vor afecta importuri din Statele Unite în valoare de până la 26 de miliarde de euro şi vor intra în vigoare în aprilie.
Investitorii se tem că războiul comercial declanșat de președintele Trump va determina majorarea prețurilor de consum în Statele Unite, după creșterea de 0,5% în ianuarie și 0,2% din februarie, ceea ce poate declanșa recesiunea în cea mai mare economie a lumii, care se poate propaga apoi la nivel mondial.
„Prețul gramului de aur a scăzut de la 427,9177 lei la 427,5571 lei”
Aprecierea monedei unice la 0,9650 franci/euro, maxim al ultimelor opt luni, a provocat scăderea mediei monedei elvețiene de 5,1803 la 5,1695 lei, mai jos cu peste 13 bani față de sfârșitul lunii trecute. Cursul lirei sterline a alunecat de la 5,9066 la 5,9026 lei, minim al ultimelor circa două luni, mai jos cu circa 5,2 bani față de ultima ședință din februarie.
Prețul gramului de aur a scăzut de la 427,9177 lei la 427,5571 lei, în timp ce metalul galben s-a retras ușor la 2.907,70 – 2.925,60 dolari/uncie.
Media monedelor din regiune a continuat să se deprecieze, la 4,2017 zloți/euro, respectiv 401,12 forinți/euro.
După scăderea de marți sub pragul de 77.000 dolari, bitcoin a urcat la jumătatea acestei săptămâni la 81.298 – 84.293 dolari. Ethereum, care a atins un minim de 1.767 dolari, se tranzacționa între 1.853 și 1.952 dolari.
Radu Georgescu

U-Banca Transilvania s-a reîntâlnit, miercuri seara în deplasare, cu Valencia Basket în sferturile de finală ale BKT EuroCup. Pentru al doilea an consecutiv, echipa clujeană a ajuns în această etapă a competiției. U-BT Cluj a fost învinsă de Valencia Basket, scor 98-74 și este eliminată din competiție. În semifinale, spaniolii se vor duela cu Hapoel Tel Aviv, care a trecut cu 67-61 de Turk Telekom.
Secția de baschet a Valenciei are o istorie de aproape 40 de ani. În campionatul intern, Valencia are în palmares un titlu, o Cupă și o SuperCupă a Spaniei.
Valencia – U-BT Cluj, 98-74. Clujenii sunt eliminați din BKT EuroCup după un parcurs bun
„Pentru noi urmează meciul sezonului de până acum. Suntem extrem de bucuroși că am ajuns în această fază pentru al doilea an la rând. Mergem acolo curajoși, vrem să fim competitivi și să câștigăm meciul. Aceasta e mentalitatea corectă, respectăm echipa din Valencia, ne-a învins de două ori și a arătat probabil cel mai bun baschet din EuroCup. E un singur meci și indiferent de șansele pe care le avem, noi ne vom lupta pentru victorie”, spunea înainte de meci Mihai Silvășan, antrenorul echipei clujene.
Valencia Basket: Jaime Pradilla, Brancou Badio, Chris Jones, Matt Costello, Semi Ojeleye
U-BT Cluj-Napoca: DJ Seeley, Karel Guzman, Sasu Salin, Zavier Simpson, Zach Hankins
Începutul modest al clujenilor, completat cu un adevărat coșmar al aruncărilor de 3 puncte, ale adversarilor intrând toate, în timp ce ale lor ieșind din coș, a făcut ca Valencia să ia un avans confortabil încă din debut. Abia în sfertul 3, clujenii s-au mai apropiat la 15 puncte, dar spaniolii n-au iertat nimic în sfertul 4 și și-au adjudecat victoria cu un scor mult prea aspru.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări cod galben și portocaliu de ploi, vânt puternic și grindină, valabile între 13 și 15 martie, în județul Cluj.
Astfel, de joi, 13 martie, la ora 2 și până sâmbătă, 15 martie, la ora 18, este în vigoare o avertizare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului.
În intervalul menționat vor fi averse în cea mai mare parte a țării, pe alocuri însoțite de descărcări electrice, iar îndeosebi în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali, vestul Carpaților Meridionali și în nordul Olteniei, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor fi cantități de apă de 15…25 l/mp și local de peste 40 l/mp.
Vânt puternic și grindină
Izolat va cădea grindină. Vor fi intensificări ale vântului, joi în toate regiunile, cu viteze mai mari în vest, est și sud-est, precum și la munte, iar vineri și sâmbătă în special în zonele de munte și în vestul și centrul teritoriului.
Totodată, o avertizare cod galben va fi valabilă joi, 13 martie, între orele 06 – 22, fiind vizate intensificări ale vântului și vijelii.
Rafale puternice la munte
Pe parcursul zilei de joi (13 martie) vântul va avea intensificări în toată țara, cu viteze de 50…60 km/h, iar local de 65…70 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, în general la altitudini mai mari de 1700 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h.
O altă avertizare cod portocaliu este în vigoare joi, între orele 10 – 18, pentru intensificări puternice ale vântului. Astfel, în zona montană a județului Cluj vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului. În general rafalele vor fi de 70…85 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 120 km/h.
În cele din urmă, o avertizare meteo cod galben va fi în vigoare în noaptea de joi spre vineri, în cea mai mare parte a zonei montane. Vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 70…80 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m vor fi rafale în general de 90…100 km/h.
Sursa foto: Depositphotos.com
EDUCATIE
Educația VERDE în acțiune: Concursul BANDA ASAP revine cu o PROVOCARE creativă pentru elevii din Cluj

Cine este eroul reciclării pentru tine? ASAP România anunță startul înscrierilor pentru ediția a cincea a concursului BANDA ASAP, în parteneriat cu Festivalul Animest, și îi invită, de această dată, pe elevii din județele Cluj și Olt să înceapă aventura reciclării cu BANDA ASAP și să creeze propria poveste a salvatorului planetei Pământ.
„Începând de astăzi, 10 martie și până pe 11 aprilie, elevii de gimnaziu și de liceu din cele două județe se pot înscrie în concursul BANDA ASAP, cu tema: „2040. În România încă se mai aruncă plastic la gunoi. Un erou/o eroină decide să ia soarta plasticului în propriile mâini”. Tot ce au de făcut elevii este să gândească o poveste și să o deseneze într-un șablon de benzi desenate, care se descarcă de pe site-ul ASAP România. Înscrierea în concurs se face cu ajutorul profesorilor îndrumători.
Creativitatea, esențială în procesul de selecție a lucrărilor câștigătoare
Cum arată acest supererou, ce nume poartă, cine îl ajută, dar mai ales cum face el să salveze planeta, sunt câteva dintre întrebările la care elevii au de răspuns atunci când își conturează povestea. Lucrarea trebuie să fie îndeajuns de creativă încât să fie apreciată de juriu și să obțină unul dintre premiile puse în joc.
Componența juriului rămâne aceeași ca și la ediția anterioară: Ligia Soare, coorganizatoare a Festivalului Animest, Miruna Smit, ilustratoare, și Alexandru Ciubotariu, artist cunoscut sub numele de Pisica Pătrată. Ei vor juriza lucrările pe categorii (școli gimnaziale/ licee), ținând cont de trei criterii importante: respectarea temei de concurs, creativitatea autorului și aspectul vizual al desenului. Procesul de selecție al benzilor desenate va avea loc în perioada 5 – 16 mai, urmând ca pe data de 20 mai să fie anunțați câștigătorii.
Educația VERDE în acțiune: Concursul BANDA ASAP revine cu o PROVOCARE creativă pentru elevii din Cluj
La a cincea ediție a concursului BANDA ASAP, premiile vor răsplăti excelența elevilor, dar și a mentorilor lor. Astfel, ASAP România oferă opt biciclete elevilor câștigători din fiecare județ – patru pentru cei din Cluj, respectiv patru pentru cei din Olt, iar profesorii care au ghidat tinerii talentați vor beneficia de acces exclusiv la un curs de dezvoltare profesională, un pas înainte în cariera lor didactică. Școlile vor obține și ele opt table interactive pentru săli de curs sau laboratoare.
„Cu fiecare ediție a concursului sunt tot mai bucuroasă să descopăr talentul elevilor din România și să trăiesc emoția pe care reușesc să o transpună în lucrările lor. Deși procesul de selecție nu e niciodată ușor, mă umple de optimism entuziasmul elevilor și interesul pentru subiectul reciclării. Îi felicit și pe profesorii lor că îi susțin și că le fac cunoscute inițiativele pe tema protejării mediului, precum acest concurs”, a precizat Ligia Soare, coorganizatoare Animest.
Toate detaliile despre procesul de înscriere, desfășurarea concursului, criteriile de jurizare și premii sunt disponibile în regulamentul BANDA ASAP – aici.
ASAP România lansează noul Kit pentru Săptămâna Verde
Pentru a încuraja discuțiile și activitățile la clasă, pe teme de protecția mediului, ASAP România lansează un nou Kit pentru Săptămâna Verde, un instrument atât teoretic, cât și practic, util și interesant deopotrivă. Dacă în partea teoretică, elevii și profesorii pot afla mai multe informații despre cum se reciclează fiecare tip de materiale, care e real impactul plasticului asupra planetei sau despre drepturile și obligațiile de mediu, zona de activități cuprinde o serie complet nouă de jocuri față de kit-urile anterioare dezvoltate de ASAP România.
Acestea sunt: ASAP fake news, un instrument care îi ajută pe elevi să obțină informații corecte în ce privește responsabilitatea față de mediu, ASAP Roleplaying, o provocare prin care elevii trebuie să se gândească la contribuția lor în comunitate, în funcție de rolul ales, ASAP words, sub forma unui puzzle de cuvinte, sau ASAP Connections, prin care elevii își pot testa abilitățile de lucru în echipă, rapiditatea, dar și cunoștințele despre schimbările climatice.
Kit-ul poate fi descărcat gratuit, de pe site-ul oficial al ASAP România, din pagina dedicată.
„E mereu o provocare pentru noi să găsim modalități inedite pentru elevi astfel încât să îi facem curioși în ce privește subiectul sustenabilității și protecției mediului. Prin joc e întotdeauna cel mai simplu să îi atragi de partea ta, pentru că astfel, chiar și informațiile poate mai complexe devin interesante în forma aceasta ludică de prezentare a lor. Chiar ne bucurăm că activitățile din Kit-ul pentru Săptămâna Verde au avut un impact așa de mare în școli încă din 2023, atunci când l-am anunțat prima oară, și ne dorim ca și această nouă versiune a lui să fie utilă, dar și distractivă, prin activitățile propuse”, a subliniat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP România”, se arată în comunicat.