CULTURA
FOTO. Lumea fermecată a poveștilor la Cluj în expoziția Muzeul Păpușilor de la Muzeul de Artă. Interviu cu curatorul Elena Ilash

Expoziția Muzeul Păpușilor este deschisă publicului între 27 iunie și 14 iulie 2024. Aflată la cea de-a 18-a ediție, aceasta se poate vizita la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Aici, cei mici și cei mari pot pătrunde în lumea fermecată a poveștilor, prin decorurile, costumele și personajele din cele două spectacole consacrate ale Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca.
Primul spectacol este „Aventurile lui Puck”, în regia lui Cristinel Nedea. Acesta este realizat după „Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare și îl are ca personaj principal pe năzdrăvanul spiriduș Puck care simbolizează destinul capricios. Puck îi poartă pe spectatori prin lumea zeilor, a zânelor și a muritorilor, provocând un haos plin de umor. Elena Ilash este curatoarea expoziției, dar și una dintre scenografele celor două spectacole. De asemenea, ea se ocupă și de picturi, costume.
Al doilea spectacol este „Povestea viței de vie”, în regia lui Kovács Géza, care este inspirat din realitate și anume, de vița de vie care crește în curtea Teatrului „Puck”. În poveste este vorba despre un rege care are o fiică foarte frumoasă, pe care o iubește foarte mult. Însă, acesta este invidiat de către toți, inclusiv de un împărat care dorește să îi fure fiica, respectiv vița de vie. Totuși, un elev curajos o salvează pe prințesă.
Elena Ilash: Am vrut să coborâm păpușile de pe scenă
Rep: Cum a luat naștere această inițiativă de a organiza expoziția?
E.I.: Ideea a pornit de la faptul că am vrut să coborâm păpușile de pe scenă pentru a le aduce într-un cadru diferit, dar prietenos, în care păpușile sunt actanți, dar care fac parte din muzeu.
Avem și aici o parte interactivă, în care oamenii pot să citească despre poveste, despre personaje. Sunt și fotografii din piese, înregistrări.
Rep: Care este inspirația dumneavoastră atunci când alegeți decorurile, picturile?
E.I.: În principiu, se pornește de la un scenariu, de la discuții ale scenografului cu un regizor care vine cu o propunere de titlu de piesă și atunci, inspirația poate veni de la o idee clasică, după un modul clasic de redare sau ceva adaptat între nou și vechi sau ceva nou. De fiecare dată se caută un melanj, cea mai bună idee, care să le vină în întâmpinare copiilor, generațiilor actuale, deși piesele clasice încă au o fascinație aparte. Acestea sunt cerute, se joacă. De asemenea, vrem să păstrăm și un anumit tip de spectacol, de tip bâlci, care este încă bine gustat și dorit, în contextul atât de divers al vremurilor noastre, până la urmă.
Costumele sunt o provocare
Rep: Dar atunci când vine vorba despre costume?
E.I.: Și costumele sunt o provocare. Gândește-te că încă se apelează la costumele făcute manual în atelierele teatrului sau adaptate, măști, machiaj, pentru a fi cât mai aproape de personajele pe care noi ni le dorim. Costumele, în teatrul de păpuși și marionete, sunt o categorie aparte pentru că de multe ori, actorii sunt în spatele păpușilor, a decorurilor, pentru că păpușa, în sine, este interfața pe care noi o folosim, dar desigur, sunt și piese în care ele se îmbină și sunt preponderent cu actori sau cu păpuși.
Costumele sunt o provocare deoarece pe mine mă interesează foarte mult ideea de vizual convingător, pentru că prima impresie e cea vizuală până începe piesa, până se convinge publicul în privința subiectului, a sinopsisului, a adaptării, a scenariului. Astfel publicul intră imediat în poveste, îl avem de partea noastră.
Este o dovadă de profesionalism, de tradiție. Există niște mici reguli care ne-au învățat că astfel trebuie stea lucrurile, dar pe care le adaptăm tot timpul la situații. De exemplu, dacă faci Albă ca Zăpada, n-o s-o faci la fel ca prima sau a doua dată deoarece viziunile sunt altfel, la fel și distribuția.
De asemenea, pot fi personaje care se întâlnesc, ca idee, cu oamenii din actual. Am avut un Pinocchio care mergea pe rotile, era îmbrăcat în blugi. Este vorba despre o perpetuă adaptabilitate la ce este nou, o recontextualizare, astfel încât copiii să se poată identifica sau să își găsească modele.
Mare amatoare de poezie
Rep: Integrați în spectacole și sculpturi făcute de dumneavoastră?
E.I.: Mai puțin. Aș putea spune că mai degrabă e la nivelul de amprentă personală totul. Vrând-nevrând pui din tine acolo. Ține și de un anumit tip de autenticitate, de reprezentativitate.
Există aplecare spre un anumit tip de pictural, sculptural, depinde. Dar reușesc uneori, mai ales că eu le concep, le pictez, le adaptez la scenă. Când pot, cu mare plăcere fac lucrul acesta. Sigur, în piesele mai contemporane putem face lucrul acesta, dar nu numai. Până la urmă orice se poate reidentifica, refolosi. Poți lua o idee din trecut, s-o aduci în acual și să fie wow.
Rep.: Care sunt operele dumneavoastră literare preferate?
E.I.: În general, sunt mare amatoare de poezie. M-am și apucat recent de scris și am o carte deja publicată, însă gust foarte mult și teatrul, evident, un anumit tip de proză. Îmi e greu să mă opresc la niște titluri anume, dar de aici fac parte și poveștile de toate felurile, mai ales cele orientale. În principiu, gust orice este provocator, emoționant. Îmi place, în aceeași măsură, să citesc ceva clasic dar și ceva contemporan scris bine, imaginativ, care are implicată partea asta vizuală. Mie îmi place să le am în fața ochilor, cu cât mai multe descrieri.
Rep: Ce scriitori vă plac cel mai mult?
E.I.: Prefer poeții și poetele. Nu știu dacă am unii preferați, n-aș vrea să nedreptățesc pe cineva, să îi pun într-un top. Sunt mulți autori care mă inspiră. Tot timpul am 3/4 cărți începute.
Spre expresionism
Rep: Care sunt operele dumneavoastră de artă preferate?
E.I.: Aici deja suntem pe terenul meu. Niște artiști contemporani, Anish Kapoor, iar din spațiul românesc Paul Neagu îmi place foarte tare. Pe pictură ar fi un clasic care e foarte pe gustul meu, Theodor Pallady. Sunt foarte mulți care încă sunt în viață și care îmi plac foarte tare, nu doar clasici consacrați.
Îmi place și generația de noi artiști emergenți care au forță și idei extrem de bune. Tind inclusiv înspre femeile din artă care au un rol foarte bun acum, care scriu istorie până la urmă, precum Marina Abramović, Magdalena Abakanowicz, Niki de Saint Phalle, o artistă foarte scenografică, din punctul ăsta de vedere, îmi place foarte tare.
Rep.: Atunci când creați, înspre ce curent simțiți că vă îndreptați?
E.I.: Aș tinde să zic că înspre expresionism. Nu mă pot desprinde total de partea de figurativ. Îmi place să regăsesc detalii, măcar detalii. Nu respect întrutotul. Îmi plac foarte mult interpretările și metamorfozările și instalațiile care sunt gândite în sensul ăsta, dar aș zice că tot înspre partea asta de expresionism.
Îmi place și partea de contemporary. De exemplu, n-aș putea să fac niciodată performance. Asta simt acum, dar poate peste 5 ani, mă voi apuca. Dar îmi e foarte greu și să îl diger și să îl înțeleg ca fenomen. În rest, cam toate mediile mă atrag foarte tare. Îmi place foarte mult fotografia, ceramica, desenul, culoarea pe volum, dar așa, pictura în sine, nu. Este și o regulă. Se spune că ori simți culoarea, ori simți forma.
Îmi place orice ține de artă vizuală. Sunt mare amatoare de filme, teatru radiofonic, îmi place să urmăresc cam tot pentru că nu știi niciodată de unde îți poate veni o idee extrem de bună, potentă, fertilă. În ultimii ani am ales să mă aplec înspre reprezentarea negrului ca materie. Forme negre, instalații negre. Poate tot în căutarea luminii sau a negrului și nuanțelor de negru.
Degustare de muzică
Rep: Ce mitologie vă fascinează?
E.I.: Un pic dificil, poate puțin din fiecare, ăsta e adevărul. Îmi plac foarte mult grecii, romanii și egiptenii în aceeași măsură. Este vorba de antichitate. Sigur, sunt cele mai puternice civilizații care au amprentat și amprentează în continuare enorm și e și normal să fie așa. Până la urmă nu e nimic nou sub soare, totul e o reinterpretare, o recontextualizare a unor simboluri. Mai puțin mitologia nordică. Cam tot ce ține de antichitatea aceea care cumva sugera extrem de mult. Erau niște reprezentări mai mult sugerate până s-a ajuns la realism și la renaștere.
Rep.: Care sunt melodiile dumneavoastră preferate?
E.I.: Îmi place să ascult orice. Îmi place în aceeași măsură și Amy Winehouse și Rammstein. Ascult cu mare plăcere Chopin, dar și Ciprian Porumbescu. Cam tot degust. Îmi place să merg la festivaluri de muzică, să descopăr tot timpul oameni noi sau să redescopăr formații mai vechi. Mi se pare fabulos să ai mintea deschisă și gusturile pentru orice. În fiecare muzică găsești ceva bun, ceva inspirativ.
Eu ascult întotdeauna radio, niciodată nu lucrez în liniște, așa sunt eu structurată, tot timpul îmi place să sune ceva. Și muzică barocă. Uneori când sunt prea obosită sau am prea multe idei care îmi populează mintea, îmi pun muzică instrumentală.
Desenez foarte mult
Rep: Cum vă plăcea cel mai mult să vă petreceți timpul atunci când erați copil?
E.I.: Desenam, îmi plăcea foarte mult, întotdeauna mi-a plăcut să desenez și probabil asta o să fac până când o să pot. Mi se pare cea mai simplă și ușoară metodă de a exorciza, de a exterioriza niște stări. Poți face ceva studiind un obiect, o persoană.
Eu desenez foarte mult pentru că, fiind la teatru, caut caractere și fac schițe pentru scenografii. Fac ilustrație de carte, fac pentru mine desene de sculptură. Apoi, teatrul radiofonic, radio și de asemenea, cititul. De când mă știu, mi-a plăcut să citesc. Am citit de tot felul.
Rep: Dacă ați putea face orice doriți, ce ați face?
E.I.: Dacă aș face ceva care chiar mi-ar plăcea, unde simt că sunt un pic deficitară, aș călători mai mult, dar pentru asta trebuie să îți permită timpul, banii. Dar în principiu, îmi place să descopăr locuri noi și, chiar dacă revin într-un loc, să încerc să îl redescopăr, privindu-l cu alți ochi, căutând în subsidiar.
De asemenea, să îmi plimb anumite proiecte, să fac expoziții cât mai multe și în locuri cât mai diverse. Chiar și în spații mai neconvenționale, ca o biserică, cetate, palat. În rest, aș vrea să fac și accesorii de modă, bijuterii, pe care le fac dar destul de puțin, nu prea am timp. Aș vrea să scriu mai mult, mai multă poezie, poate și proză pe viitor. Să îmbin poezia cu arta, cu forma. Ar fi câteva.
Despre Elena Ilash
Este născută la Galați, în 3 februarie 1977 și este artist vizual liber profesionist, scenograf la Teatrul de Păpuși Puck Cluj-Napoca, membru activ al Uniunii Artistilor Plastici-Filiala Cluj. De asemenea, are licență, master și doctorat în arte vizuale-specializarea sculptură la UAD Cluj-Napoca, în 2012-2019.
„Activitatea expozițională e desfășurată pe plan local, Clujul fiind unul din orașele preferate pentru prezentarea proiectelor. Dar și alte orașe ocupă un rol important pentru a extinde aria de preocupări, de dinamica artistică. De asemenea colaborarile cu teatrele pe proiecte de scenografie fac din activitatea artistică personală un scop atins al profesionalismului. Este prezentă în diverse reviste de specialitate Arta, Psyhologies, Arte și Meserii, albume si cataloage care i-au prezentat activittarea, expozitiile si preocuparile.
Patru zeci și cinci de inimi îmi bat în piept este volumul cu poeme de debut în poezie, Editura Grinta, Cluj-Napoca 2023, cu o introducere semnată de Ion Mureșan cu varianta în limba maghiară Negyvenőt Sziv Mellkasomban, traducere Lorand Pethő, Editura AB ART Kiadő
Membru al Cenaclului Steaua Cluj și al Cenaclului Octavian Goga Cluj, apariții în Revista Poesis, Revista Apostrof, Hyperion, ParnassXX, Revista Psyche, Planeta Babel, Anthropos, Revista Nord Literar și pe site-uri de literatură.”
Poezii ale Elenei Ilash
Rămășițele zilei
Încep sau se sfârșesc
abia știm ce se întâmplă în zorii umbrelor
cu după-amiezile împresurându-ne tâmplele
de pamânt ud muschi verde și fire uscate ale ierbii –
cât miez destrămat de sens mestecăm și înghițim
din soarele galben și vâscos de-atunci din vară
coagulând în noi sevele lui de astru al vieților
al corpurilor devenite sfere călătoare –
cărări ale ducerii și-aducerii
apusul ne scurge pe piele mireasma neajungerii în doi –
cotropiți de acum de preaândestulate gânduri
fugim ascunzând
nefiindu-ne
Sinopsis
Îndreptându-se cu ochii sticloși de decembrie
soarele se uită înapoi
zilele vor deveni blânde –
și noi nu ne vom mai păta pielea
cu norii negri ai morților
doar vom simți durerea furnicătura
ne vom scutura zdravăn
lăsând sa cadă de pe noi
leșurile uscate ca pe niște piei de șarpe
vom eviscera mult
multe vor fi fost plecate din conținutul nostru –
eu însămi voi atârna ca un steag alb adandonându-mă
destrămându-mă
lăsând să atârne inert în urmă
trupul prăfuit al minților pierdute
emoția decolorată al ființei mele
părul cărunt aspru crescut
al deziluziei
doar ochii – ochii se vor îndrepta în depărtările lor
cerurile îi vor îneca în rozul inept
al unui apus-sus
În foile lucioase de apă
Despre acest anotimp nu se poate scrie
de ce aș vrea să simt că mă însoțește iar și iar?
înghițindu-mi simțurile emoția din ele
mă diluez în ceața din umbre –
În lipsa lor de vlagă și de culori
în palida apariție pe care o văd
în foile lucioase de apă de pe străzi
mă arunc în ele scufundându-mi fața
părul pielea oasele –
Apa murdară noroi al ființei
în curgerea ei îmi despică picioarele
devin lichidă împrăștiidu-mă
în fire de Penelopă –
Somnul creat al apei e somnul meu
închis în ochi-mi umbra ei e umbra mea
întinsă în valea și calea ta –
Așteptând să o cuprinzi
cu brațe de cuvinte de miresme de țărm deschis
e nor și soare și plouă uneori ninge ușor pe mal
în iarna iubirii a nesperatei tale veniri
Umbra anului dintâi
Ziua acea apoi luna – gură de lumină în sus
căsca-n cer firele de degete ale pădurilor –
În iarnă în fața lor călcam tot călcam
afundăndu-mă vieților trăite
în zile multe și-n frunziș putred
Creștea lumina din corpul de zi albă
în ceruri preaînalte
și nu-mi desfăceam din strânsoare ochii
lipiți de visarea din urmă
din urma ta din an
an al nostru –
Conținut de mărunte clipe
goale nedeslușite – nedeslușirea făcând drum
încleștat în materie
Păsind peste ape sărind călcând sclipirea
ivită din cerul nopții –
Trecerea desena în pasul meu curcubeie de noapte
Arthelais privirea înserării
desprinsă de aștri pe pământ umbră –
Aici căzut în cercuri
focul a prins în forma sa
silueta vieții –
care a ars a ars până-n picioarele lipite de pământ
și iarba de sticlă –
nu am fugit
nu am înghițit
nu-mi mai știam cerul
nici pământul –
Am respirat și mirosit negrul
l-am desfăcut spre el
pliată între astâmpăr și neașteptare
jarul nu o cuprindea focul nu îi mușca –
forma dragostei o însoțea
în strânsoarea ei strălucind nopții –
era umbra-mi
umbra nopții anului dintâi
al trezirii al nostru
nou – noi
Ultimă sâmbătă
În prima lumină din fața unei ultime zi
desfăcând anul aproape de tot
fața mea albă sorbea lumina albită ivită după umeri de deal
sălașul celor trei curcubeie era acolo-n așteptări de obraz
cuprins de culorile palmelor tale din vis
pradă pașilor care se vor lăsa pierduți în păduri ude de iarnă
cărarea mergând în jos apoi suind spre mâinele în care gândul
nu mai vrea cuibărirea dorințelor –
Am pășit în pământ reavăn și frunze
înmulțind pașii întorși ce mă aduc la mâine la tine
desenând deasupra cărăriilor ceruri albe
înserarea mi-a luat corpul și l-a întrebat dacă vrea să se scalde în lună
sub luceferi și stele înverzite de somnul fără lumini aduse și ascunse –
Mă duc să văd căușul lunii de-aproape
să cuprind în ochi primirea călătoriei
povestea lui despre-a-pleca
venirea și revenirea
devenind
În zborul lor
Iubite!
astăzi nu
nu aruncăm penele trupului verii pe jos
doar ne lăsăm în zborul lor –
privește-le!
dezvelește descoase-le din epiderma noastră
din locul în care ele au apărut ivindu-se pe loc înverzit
înlocuindu-le cu solzii cu care vom intra în apele lor tulburi –
ne vom îneca în ele și în paradisul din care am fugit
cu cerul topit după noi
Tristeți mâini reci desene secunde
Ce după amiază e aceasta?
în pereții sticloși apa se aude curgând în sus
cu ecou o voce cântă-cântă
e surâsul în ureche al unui glas singur locuind licărind –
între muții munții pereți – mă aflu în materie
văd păsări puncte negre foind în ceruri-cercuri mici
se aud sirene de tren
dealuri topite de așezări de clădiri
compun peisaj, cearcăn al ochiului meu –
Încă nu e primăvară?
Încă nu…
deslușesc felii de mișcare-n fragment
adorm
ori zidul de viață
mă acoperă cu el cu neliniști cu dor –
am ochii deschiși dar și visez?
fascinația cu și pentru tine e tot acolo
strălucirea din tine e strălucirea mea căldură a pieptului
fiind acolo aș zice dintotdeauna –
locuiesc în liniște în lumină puțină de oră de seară
seara era a noastră
acum e a zgomotelor dintre pereți –
pisică neagră Inana îmi toarce pe coapse nerăbdarea
și un caftan de mătase negru
e ușoară ireală
un picior îmi e amorțit lipit de masa lungă goală –
am mâinile reci nu se mișcă nimic
doar limba pisicii se-aude cum linge secunde și fire de păr
apoi nimic
sunt cu tine în mine
aștept
Peste părul tăiat
Copilă-fetiță fiind cu fața rotundă
ochii rotunzi și ei
cu păr scurt scurtat
cu lacrimi șiroind
pe scaunul mare prea mare
scândura învelită era așezată pe el
scaunul se înălța peste corpul firav
și peste părul tăiat –
Mâinile lor erau mari
ferestrele închise erau mari și murdare
lacrimile curgeau mari
în marea apă albastră căzând
cu glas țipând tristețea fetiței
care voia să aibă codițe și păr lung –
nu a mai stat îmbrăcată sub fusta mamei
în tot timpul tăiat-deșirat
nu mai voia să își vadă picioarele
în adăpostul turlei fustelor și rochiilor –
ele și acum o învinovățesc să fie o copilă
nedorită
necoaptă
nelalocul ei în lumea apei albastre –
rochia albastră
fluturând pe cer albastru și el
și uneori pătată de sânge
de sângele lor
din venele mâinilor lor tăind-mi părul
croindu-mi destinul din apele Dunării
Martie e desfătare de vânt
Flori de metal lipite cresc pe porți primavara
îngeri prăfuiți și murdari din pânza coapta a vremii trecute
stau înfipți în ghivece cu iederă
cu fața la piața mare cu spatele spre etaj
Ochii imi atârnă spre somn – diurn
decolorate perdele atârnă fără volum
nemodelate decât de timp – despletit
Lumina nu are luciri de martie
e înfundată în iarnă
alte flori de hârtie se-ntind și ele murdărite în răstimp
Fug pe culoarul mobilat
Alerg pe scările de marmură –
Îmbrățișarea a fost rece
însă pe mine plesneau mugurii de metal
și am lăsat totul
pentru fuga mea în desfătare de vânt –
Februarie e o haină
pe care o îmbrac în fiecare an…
Ioana Mărcuțianu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


O mașină își petrece rar întreaga viață într-o singură țară. De cele mai multe ori, după câțiva ani de utilizare, vehiculele sunt vândute și exportate în alte țări. În România, majoritatea mașinilor second-hand importate provin din Germania și Franța, tendință care a rămas constantă în ultimii ani. Cu toate acestea, un studiu al companiei de date auto carVertical arată că vehiculele aduse din afara granițelor vin adesea la pachet cu probleme serioase, precum odometre date înapoi, sau cu defecte ascunse.
Cumpărătorii din România preferă mașinile din Europa de Vest
Cele mai multe vehicule importate în România provin din Europa de Vest. Dintre toate vehiculele importate verificate de carVertical în 2024, 32,3% au provenit din Germania, 17% din Franța, 11,7% din Belgia, 11,2% din Italia și 7% din Olanda.
„Cumpărătorii români au o preferință puternică pentru mărcile germane precum BMW, Audi și Volkswagen, așa că nu este surprinzător faptul că majoritatea vehiculelor sunt importate din Germania. Multe mașini din Germania revin la dealeri după 3-5 ani de când au fost cumpărate de noi, creând un stoc mare de mașini relativ noi și bine întreținute, care sunt apoi vândute în țările din Europa de Est”, explică Matas Buzelis, expert în piața auto din cadrul carVertical.
STUDIU. Românii preferă mașinile RULATE importate din Germania, Franța și Belgia
Adriana Marina, Director Comercial Mașini Rulate la Țiriac Auto, una dintre cele mai mari rețele de dealeri auto din România, confirmă că există o preferință clară în rândul cumpărătorilor români pentru mașinile second-hand de import: „Motivele principale sunt legate de gradul mai mic de uzură având în vedere că vehiculele din țări precum Germania, Suedia sau Olanda tind să fie mai bine întreținute datorită infrastructurii rutiere mai bune și a efectuării reviziilor la timp. Mașinile din Olanda și Germania, în special, se remarcă adesea în ceea ce privește starea tehnică, istoricul complet de service și un kilometraj anual redus.”
Mașinile importate nu sunt mereu varianta cea mai bună – unele au odometrul manipulat
Mulți cumpărători de mașini second-hand din România preferă vehiculele de import, dar Buzelis avertizează că este riscant să vă grăbiți să achiziționați un vehicul fără a-i face o verificare adecvată. Un număr mare de vehicule importate au kilometrajul dat înapoi sau defecte ascunse. Mai mult, multe mașini avariate în urma unui accident sunt reparate folosind piese ieftine, neoriginale, ceea ce poate duce la probleme de fiabilitate mai târziu.
Potrivit studiului carVertical, mașinile importate din Polonia au avut cel mai des odometrul manipulat, 14,3% dintre vehiculele verificate prezentând discrepanțe. Urmează îndeaproape SUA (13,9%), Spania (10,5%), Italia (10,3%) și Danemarca (8,5%).
„Rămânem vigilenți în ceea ce privește potențialele riscuri cum ar fi daunele ascunse sau fraudele care implică modificarea odometrului”, adaugă Adriana Marina de la Țiriac Auto. „Am observat că astfel de probleme tind să fie mai frecvente când vine vorba despre importurile din anumite țări. De exemplu, Italia și Polonia tind să aibă o incidență mai mare de mașini cu kilometraje date înapoi. Pe de altă parte, Franța este cunoscută pentru vehiculele cu interioare excesiv de uzate, chiar și atunci când au un kilometraj relativ scăzut.”
Este dificil de descoperit locul în care a fost dat înapoi un odometru. Adesea, o mașină sosește din străinătate cu un anumit kilometraj, dar vânzătorii locali manipulează citirea contorului de parcurs pentru a-i umfla prețul de vânzare. Prin urmare, frauda se poate produce local și nu în țara din care este importată mașina.
„Cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice istoricul mașinilor”
„Deoarece țările nu fac întotdeauna schimb de date despre istoricul vehiculelor, vânzătorii necinstiți au de câștigat. Este esențial ca furnizorii de date și companiile din domeniul auto și cel al asigurărilor să partajeze datele despre autovehicule pentru a crește transparența pe piață. În unele cazuri, cumpărătorii nici măcar nu își dau seama că mașina lor a fost importată. Acest lucru permite ascunderea unor probleme grave, cum ar fi accidente anterioare, kilometrajul real sau chiar înregistrările de furt”, avertizează Buzelis.
Cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice istoricul mașinilor și să confirme originea acestora, iar la final să le ducă la un service profesionist pentru a le evalua starea reală.
Merită luată în considerare și cumpărarea unui vehicul de la dealeri profesioniști. Uneori este mai bine să faceți asta decât să cumpărați de la persoane fizice deoarece aceste companii verifică vehiculele în prealabil și oferă adesea acces la istoricul de service, tranzacții securizate, asistență post-vânzare și posibilitatea de returnare. Țiriac Auto, de exemplu, oferă multe dintre aceste avantaje și atenuează riscul prin prioritizarea achizițiilor din surse de încredere cum ar fi licitațiile oficiale ale mărcilor auto, reprezentanțele autorizate și companiile de renume de management de flote.
Metodologie
Studiul carVertical a analizat rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024. Mașinile importate au fost împărțite în funcție de țara de origine, numărate și transformate în procente raportate la total. Ulterior, s-a întocmit un clasament. Țările în care mașinile exportate sunt cele mai predispuse la a avea odometrele modificate au fost identificate prin selectarea celor mai mari zece piețe de import din fiecare țară; ulterior, clasamentul s-a întocmit în funcție de procentul de vehicule care aveau kilometrajul dat înapoi.
EVENIMENT
Bucuria de a petrece SĂRBĂTORILE pascale alături de cei dragi este PREMIATĂ în Iulius Mall Cluj! PREMII la cumpărături

Familia merită tot timpul tău liber, iar sărbătorile pascale sunt prilejul perfect să le arăți celor dragi cât de mult îi prețuiești. Fie că alegi să petreci timp de calitate alături de ei sau vrei să le oferi un cadou special, în Iulius Mall Cluj găsești tot ce ai nevoie pentru momente de bucurie împărtășite în familie. Vino și pregătește-te de sărbători în Iulius Mall și poți câștiga premii atractive la cumpărături!
Îți este dor de atmosfera prietenoasă de acasă, de cozonacii pufoși și cadrul de sărbătoare plin de amintire și de bucuria revederii? Anul acesta, Iulius Mall Cluj te încurajează să stai cu cei dragi pentru „Paștele se sărbătorește în familie”.
Bucuria de a petrece SĂRBĂTORILE pascale alături de cei dragi este PREMIATĂ în Iulius Mall Cluj! PREMII la cumpărături
Până pe 18 aprilie 2025, Iulius Mall te premiază pentru cumpărături! Cu cât alegi mai multe daruri, cu atât cadoul pentru tine este mai generos. Dacă valoarea cumulată a bonurilor tale (cel puțin două din aceeași zi) este de minimum 600 de lei, poți câștiga pe loc vouchere la locațiile partenere, dar și alte premii.
În fiecare zi vor fi premiate primele 180 de persoane care vin la Centrul de Premiere aflat în zona Massimo Dutti. În total, valoarea premiilor este de peste 20.000 de euro. Mai multe detalii despre campanie, precum și regulamentul, sunt disponibile pe site-ul Iulius Mall Cluj.
EVENIMENT
Șoferii care nu SEMNALIZEAZĂ la timp schimbarea direcției de mers RISCĂ amenzi mai mari din 2025

Șoferii care nu semnalizează la timp sau deloc schimbarea direcției riscă amenzi mai mari din 2025. Aceștia pot provoca accidente grave. Pentru că omit să semnalizeze, manevra îi poate lua prin surprindere pe ceilalți participanți la trafic.
Șoferii care nu semnalizează schimbarea direcției de mers se pot alege cu amenzi usturătoare. Începând de anul acesta, odată cu majorarea salariului minim brut, a crescut și punctul de amendă. Cu alte cuvinte, șoferii vor primi sancțiuni mai mari pentru nerespectarea acestei obligații, scrie Fanatik.
Șoferii care nu SEMNALIZEAZĂ la timp schimbarea direcției de mers RISCĂ amenzi mai mari din 2025
Potrivit legislației rutiere din România, toți participanții la trafic au obligația să semnalizeze ori de câte ori schimbă direcția de mers. Trecerea de pe o bandă de circulație pe alta se face conform anumitor reguli, iar cine nu le respectă, riscă să fie amendat.
Pentru mulți șoferi, schimbarea direcției poate părea o manevră banală, mai ales în zonele unde traficul nu este intens. Totuși, cei care nu semnalizează la timp, pot provoca accidente sau se pot alege cu amenzi usturătoare.
Codul Rutier 2025 definește schimbarea direcției de mers ca fiind orice viraj sau schimbarea de bandă. Șoferii trebuie să semnalizeze atunci când intră sau ies de pe un drum, când virează la dreapta sau la stânga într-o intersecție sau când schimbă banda de circulație.
Această abatere intră în clasa I de sancțiuni. Asta înseamnă că șoferii vor primi între 2 și 3 puncte de amendă. În situația în care s-au produs un accident din cauză că șoferul nu a semnalizat la timp schimbarea direcției, valoarea amenzii se dublează.
Șoferii care nu semnalizează corect schimbarea direcției de mers primesc între 405 și 607,5 lei amendă. Dacă nesemnalizarea a dus la producerea unui accident, amenda crește la 810 sau 1.012,5 lei.

Miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut public în cadrul unei conferințe de presă faptul că Eco tichetul din Programul Rabla 2025 va avea valoarea de 37.000 de lei.
„Am decis majorarea eco-tichetului, de la propunerea de 5.000 de euro la 7.500 de euro”, a spus Mircea Fechet.
Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei
Ministrul Fechet a mai spus că statul va finanța cu 10.000 de lei achiziția de mașini noi cu motoare termice, cu 12.000 de lei pentru vehiculele de tipul hibrid și cu 15.000 de lei pentru mașinile plug-in hibrid.
Pentru lansarea Programului Rabla mai sunt necesare câteva avize, a precizat ministrul Mediului.