EDUCATIE
FOTO. Legende și EROI mai mari sau mai mici, un PROIECT eTwinning la care au participat și elevi din Cluj-Napoca

În acest an școlar, elevii clasei a VI-a C de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-au implicat în proiectul eTwinning „Legends and heroes among us”, inițiat de două profesoare din Slovacia și Cehia, proiect la care au participat 178 de elevi și 17 cadre didactice din 9 țări.
„Începând cu luna octombrie, participanții la proiect au desfășurat diverse activități comune, menite să le pună în valoare creativitatea, spiritul de inițiativă, perseverența, curiozitatea și abilitățile de utilizare a instrumentelor digitale. Pe parcursul întregii perioade octombrie 2024 – mai 2025 copiii au avut parte de provocări multiple, cărora le-au făcut față cu brio.
FOTO. Legende și EROI mai mari sau mai mici, un PROIECT eTwinning la care au participat și elevi din Cluj-Napoca
După introducerea proiectului și înregistrarea lor pe platformă, au făcut cunoștință cu regulile de folosire în siguranță a spațiului alocat proiectului și de comportare civilizată în interacțiunea cu colegii din celelalte țări. Prezentările individuale încărcate pe platformă au implicat realizarea unui avatar și codificarea unor informații personale cu ajutorul codurilor QR.
În primele luni, echipele din fiecare țară au realizat scurte filme despre școala lor, orașul și țara natală. La acestea s-au alăturat alte două filme de prezentare a două legende românești. Elevii de la școala noastră au ales „Legenda Meșterului Manole” și „Legenda ghiocelului”, care au fost foarte apreciate de partenerii străini. Au avut ocazia să se implice, în calitate de „mici eroi” în diferite activități și acțiuni caritabile desfășurate acasă, în școală și în alte locuri.
„Logo-ul creat de un elev al școlii noastre (…) a fost ales ca logo al proiectului”
Fiecare activitate a fost imortalizată de multe fotografii iar dovezile acțiunilor de voluntariat au fost cuprinse într-o prezentare canva sub genericul „We are heroes everytime we help!”. În această perioadă au realizat panouri de prezentare a proiectului, expuse în sala de clasă și au realizat logouri. Surpriza noastră, extrem de plăcută, a fost aceea că logo-ul creat de un elev al școlii noastre a primit cel mai mare număr de voturi și a fost ales ca logo al proiectului!
În luna decembrie copiii au participat la un târg de produse organizat la Colegiul Tehnic Special „Samus” cu cadouri pentru elevii liceului și un program de colinde. Cea mai atractivă activitate a lunii decembrie a fost întâlnirea on-line cu partenerii din Cehia, ocazia perfectă pentru un schimb plăcut de informații și impresii, întâlnire finalizată cu un program de colinde românești. Tradițiile de Crăciun ale fiecărei țări au fost o altă tema interesantă a acestei perioade. Fiecare echipă a contribuit la o prezentare canva comună, cu fotografii și scurte texte în limba engleză ale unor obiceiuri și tradiții de Crăciun din diferite zone ale țării.
În luna ianuarie eTwinning a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare. Ne-am alăturat acestui eveniment, sărbătorindu-l în cel mai plăcut mod posibil: cu ajutorul unui joc distractiv realizat cu Flippity, care ne-a testat cunoștințele despre Uniunea Europeană, Europa, eTwinning și diferite informații despre țările implicate în acest proiect.
„Eroismul poate îmbrăca forme multiple”
În total copiii au realizat, pe parcursul proiectului: 5 filme; o întâlnire on-line cu partenerii străini; două panouri din clasă care prezintă informații legate de proiect; au plasat pe o hartă în Padlet locurile descrise în legendele alese; au jucat jocuri distractive pe tema legendelor citite și a aniversării eTwinning; au răspuns la întrebări din 3 chestionare; au făcut logo-uri și, în colaborare cu copiii din țările partenere, au făcut un afiș al proiectului cu portretele eroilor din țările participante, 4 prezentări pe diverse teme realizate cu canva și 2 reviste electronice.
O temă generoasă în care copiii au făcut cunoștință cu termenul de erou și au înțeles că eroismul poate îmbrăca forme multiple. Au citit legende și informații despre eroi din alte țări, lărgindu-și orizontul și s-au implicat într-o serie de activități interesante și antrenate, care au ajuns acum la final. Impactul acestui proiect asupra copiilor este deja vizibil, ținând cont de implicarea lor în toate celelalte proiecte propuse de școală, doritori să-și demonstreze calitățile de „mici eroi”.
Felicitări, copii! Ați demonstrat faptul că puteți face lucruri valoroase, v-ați implicat din tot sufletul iar rezultatele sunt uimitoare! Vă urăm succes în tot ce veți întreprinde”, au scris cele două coordonatoare de proiect, profesoara de limba română Elena Gabor și profesoara de fizică Daniela Țîră.
„Ei au filmat, ei au editat, ei au făcut totul”
„La acest proiect au participat 178 de elevi din 9 țări: Croația, Slovacia, Azerbaidjan, Georgia, Grecia, Polonia, Ucraina, Cehia și România. De la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” au participat 28 de copii, adică toată clasa a VI-a C. S-au implicat toți și a fost foarte bine pentru că și-au împărțit responsabilitățile, fapt pentru care au și reușit să facă atâtea lucruri, deși sunt micuți. Au făcut 5 filmulețe, unul de prezentare a școlii, unul de prezentare a orașului, două cu legendele și unul cu colinde de Crăciun tradiționale traduse în engleză, pentru parteneri. Ei au filmat, ei au editat, ei au făcut totul… Sunt foarte pricepuți.
Proiectele eTwinning sunt proiecte internaționale de colaborare între diferite țări europene și nu numai. Au apărut acum 10 ani și constau în alegerea a diferite teme propuse de doi inițiatori din două țări diferite care să aibă un scop și un plan foarte detaliat. Temele sunt diferite: de exemplu, axate pe literatură, pe legende, eroi, până la personalități din diverse domenii, știință, protecția mediului, AI, și așa mai departe. Spre deosebire de proiectele Erasmus, acestea se desfășoară strict online, fără deplasări dintr-o țară în alta”, a spus pentru Cluj24 prof. Daniela Țîră.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Motocicliștii ar putea scapă de ambuteiaje. Reguli noi pentru circulație și parcare propuse în Codul Rutier 2025

Motocicliștii și posesorii de mopede ar putea avea parte de mai multă libertate de mișcare în traficul urban.
Un proiect de lege, înregistrat recent la Senat, propune modificarea Codului Rutier 2025 pentru a fluidiza traficul și a reduce poluarea aerului.
Motocicliștii a putea scapă de ambuteiaje
Printre schimbările vizate se numără accesul motocicletelor și mopedelor pe benzile dedicate transportului public. De asemenea, aceștia vor avea voie să se strecoare între coloanele de mașini oprite la semafor sau la trecerile de cale ferată, cu condiția respectării regulilor de siguranță și a unei viteze de maximum 20 de kilometri pe oră.
Pentru evitarea blocajelor, se propune amenajarea unor spații speciale înaintea intersecțiilor și barierelor CFR, unde motocicliștii și conducătorii de mopede să poată staționa în siguranță. Aceste spații vor fi marcate clar, cu o lungime de 3 metri înaintea trecerilor pentru pietoni sau căii ferate.
Alte prevederi din proiect includ:
- posibilitatea ca motocicletele și mopedele să staționeze pe trotuar, paralel cu marginea, lăsând minimum 1 metru pentru circulația pietonilor;
- clarificarea situațiilor care nu sunt considerate depășire, cum ar fi circulația printre coloanele de mașini oprite;
- obligativitatea purtării căștii omologate;
- locuri de parcare gratuite pentru motociclete și mopede, în parcările publice cu minimum 6 locuri auto.
Noile reguli sunt incluse într-un proiect de modificare a OUG 195/2002, Codul Rutier, și ar urma să fie aplicabile la nivel național, dacă legea va fi adoptată.

Desigur știți bancul cu ardeleanul care se duce să adune melci dar se întoarce cu mâna goală, spunând: ”Până m-am aplecat după el, melcul țuști!, a fugit!”
Așa și negocierile de la Cotroceni ale grupului de experți, până se hotărăsc ei să crească TVA-ul, preturile țuști!, au crescut cu 10%.
“Nimeni nu vrea creștere de TVA, în schimb toți avem, țuști!, creștere de prețuri”
În timp ce în ultimele trei săptămâni se vorbește, ”pe surse” – că au ajuns să știe și copiii de grădinița – despre creșterea TVA de la 19% la 21%, care va duce la scumpiri de 1,6%, totul s-a scumpit cu până la 10%. Nimeni nu vrea creștere de TVA, în schimb toți avem, țuști!, creștere de prețuri.
Ne umplem de ridicol ca țară la negocierile astea de la Cotroceni, râde toată Europa de noi.
“Nu mai avem pe nimeni asumat care sa ia deciziile necesare”
Dacă liderii noștri continuă cu planul de redresare fiscală în logica ”….să nu se supere sindicatele și patronatele….”, înseamnă că nu vor sa-si asume nici o măsură și că de fapt își doresc să vină FMI-ul să ne scoată din necaz prin măsurile deja anunțate, tăieri de salarii în sectorul bugetar + grilă progresivă de salarizare + desigur, creștere de TVA și de alte taxe și impozite.
Suntem într-o criză la fel de gravă ca exact acum 15 ani și trebuie luate aceleași masuri dure ca exact acum 15 ani. Însă, tocmai acum când am avea nevoie de lideri curajoși, nu mai avem pe nimeni asumat care sa ia deciziile necesare pentru a salva economia.
EVENIMENT
Cum s-a petrecut accidentul mortal de la Apahida, la ieșirea spre Corpadea. O femeie este în stare gravă la spital

Un accident rutier foarte grav a avut loc joi, în jurul orei 17.00, pe DN 16, între localitățile Corpadea și Apahida.
Evenimentul s-a soldat cu decesul unui bărbat și rănirea gravă a unei femei.
Cum s-a petrecut accidentul mortal de la Apahida, la ieșirea spre Corpadea
Potrivit primelor informații transmise de polițiști, un bărbat de 54 de ani, din localitatea Gădălin, aflat la volanul unui autoturism care circula în direcția Cluj-Napoca, ar fi pierdut controlul mașinii într-o curbă la stânga, din motive care urmează a fi clarificate în urma cercetărilor.
Autoturismul s-a răsturnat în afara părții carosabile, iar cei doi ocupanți au fost proiectați în afara vehiculului.
Din păcate, echipajul medical sosit la fața locului a constatat decesul șoferului de 54 de ani.
Femeia aflată în autoturism, în vârstă de 50 de ani, care este din municipiul Cluj-Napoca, a suferit răni grave și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
Cercetările continuă pentru stabilirea exactă a circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
Răsturnare de situație. Ilie Bolojan, out din cursa pentru funcția premier? Nicușor Dan ar putea propune un tehnocrat

Blocaj total la Cotroceni, din cauza majorării TVA-ului. Negocierile de joi de la Palatul Cotroceni s-au încheiat fără un acord, iar desemnarea viitorului premier intră în impas total.
lie Bolojan nu ar mai fi luat în calcul pentru funcția de premier de către președintele României, potrivit Gândul. În locul său, nu este exclus ca Nicușor Dan să vină cu o propunere de premier tehnocrat, pentru a debloca situația.
Ilie Bolojan, out din cursa pentru funcția premier?
Mărul discordiei dintre Nicușor Dan și Ilie Bolojan îl reprezintă taxa pe valoare adăugată. Potrivit surselor citate, cei doi nu au ajuns la niciun compromis pe tema creșterii TVA.
Nicușor Dan refuză să își încalce promisiunea din campania electorală și anume aceea că TVA nu va crește în mandatul său, și insistă pe o reducere a cheltuielilor bugetare și pe eficientizarea colectării.
În schimb, Ilie Bolojan consideră că este urgentă nevoie de bani la buget și că singura soluție realistă rămâne creșterea TVA de la 19% la 21%.
Tensiunea din jurul consultărilor a dus la convocarea de urgență a Consiliului Politic Național al PSD, care se va reuni joi seara, de la ora 20:00, atât online cât și fizic. În plus, nici UDMR nu este convins să participe în actuala formulă de guvernare, Kelemen Hunor fiind nemulțumit de portofoliile „de decor” atribuite Uniunii, respectiv Cultură și Dezvoltare.