Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Jazz in the Park – festival în simbioză cu un muzeu

Publicat


Jazz

În anii 80, în UK era la modă să organizezi festivaluri pe pământul fermelor. Glastonbury este organizat așa. Între anii 1990 și 2000 au apărut multe festivaluri în zona Europei Centrale și de Est pe terenurile unor baze militare dezafectate. EDM-ul anilor 2010 ne-a învățat cum să exploatăm altfel stadioanele. Iar după câțiva ani, asistăm la o nouă simbioză între festivaluri și spații de desfășurare, și anume muzeele în aer liber. Mișcarea se simte puternic în România și este prezentă și la nivel european. Dar să rămânem un pic pe pământ românesc.

Minus cu minus face plus, spune o regulă matematică, iar ea se aplică și în lumea reală. Pe de o parte, sectorul cultural de evenimente se confruntă în România cu o acută problemă de infrastructură și lipsă de spații de desfășurare. Pe de altă parte, muzeele în aer liber (etnografice, parcuri de sculpturi etc.) se confruntă cu felurite probleme de a se susține: dificultatea de a atrage un public tot mai axat pe tehnologie, probleme birocratice sau expansiuni imobiliare încurcate de existența acestor uriașe parcuri. Aceste două industrii cu probleme se pot ajuta, însă, una pe cealaltă. Iată cum!

Un exemplu concret în care colaborarea dintre un festival și un muzeu în aer liber funcționează foarte bine găsiți la Cluj-Napoca, unde festivalul Jazz in the Park se desfășoară, de 5 ani,  în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”. Inițial, festivalul avea loc în parcul central din oraș, însă s-a mutat în perioada pandemiei, când legea zicea că la evenimente poate participa un număr limitat de oameni și trebuie să ai un spațiu îngrădit. Astfel, o decizie inițial utilitară s-a transformat rapid într-o compatibilitate foarte bună și cele două entități au început o colaborarece pare a fi pe termen lung.

Ce are de câștigat festivalul?

În acest fel Jazz in the Park a renăscut, s-a reinventat. Pentru organizație, noul context a reprezentat o formă de adaptare și de reacție la ce a însemnat pandemia, și apoi a devenit o modalitate de existență stabilă. De asemenea, am descoperit o nouă oportunitate: de produs, de interacțiune cu comunitatea, de idei noi, de oportunități pentru alte proiecte.

Festivalul a primit o nouă identitate. A adunat oameni noi în comunitate, pe care nu-i avea înainte, în formatul dinParcul Central. Parcul Central este foarte diferit de Parcul Etnografic în materie de dinamică permisă în incintă, ceea ce le oferă organizatorilor un nou tip de libertate. Parcul servește ca un decor matur și incredibil calitativ, la care festivalul adaugă savoarea umană a actelor artistice prezente la tot pasul.

De asemenea, festivalul a câștigat din prestigiul, conduita, seriozitatea impuse de spațiul de muzeu, elemente care au contribuit masiv la modelarea comunității festivalului și  la impresia generală. Publicul aici e mai respectuos, mai atent, mai conștient; participă activ în dinamica bunei desfășurări a festivalului.

Nu în ultimul rând, festivalul a câștigat o nouă casă, o gazdă.

Ce a câștigat Parcul Etnografic?

Probabil cel mai mare câștig al muzeului  din acest parteneriat provine din comunicarea directă și indirectă de care beneficiază. Festivalul are parte de o campanie națională de comunicare, iar muzeul câștigă enorm din simpla menționare a locației de desfășurare. Cca. 20.000 de oameni participă la festival, dar milioane sunt expuși campaniei de comunicare a acestuia. Iar această expunere atrage noi oportunități pentru muzeu: public nou, evenimente noi, sponsori potențiali etc.

De asemenea, festivalul pune muzeul într-un context universal. Fiind un parc etnografic, este evident că programul cultural și conținutul artistic pe care muzeul îl promovează în mod direct este legat de tradiții și de istoria românilor, însă Jazz in the Park este, întâi de toate, un festival de Jazz și asta promovează.

Prin asociere, festivalul are puterea de a întări noi perspective despre spațiu: ideea de parc, ideea de locație de evenimente, ideea de spațiu recreativ și incluziv, o soluție de a petrece timpul liber. Practic, festivalul devine o demonstrație de simbioză între aceste două mari perspective.

Prestigiu pentru festival

Nu în ultimul rând, așa cum muzeul dă prestigiu festivalului, festivalul îi dă muzeului o stare diferită de spirit, o lejeritate, îi crește accesibilitatea.

Desigur, există și dificultăți în acest parteneriat: muzeul impune o conduită pe care organizatorii TREBUIE să o respecte, iar evenimentele aduc o presiune publică pentru care toată lumea trebuie să se pregătească, în special staff-ul muzeului. Dar toate acestea sunt probleme mărunte, în comparație cu grandoarea soluției pe care acest parteneriat o aduce în sectorul cultural.

Pentrucă IQOS susține inovația și colaborările creative, a fost, încă de la început, un partener al festivalului.

Te așteptăm la cea de-a XII-a ediție a festivalului Jazz in the Park, care va avea loc în weekendul 30 august – 1 septembrie 2024, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

Evenimentul este susținut de IQOS.

*IQOS nu estelipsit de riscuri. Elibereaza nicotina, care provoaca dependenta. IQOS este destinat adultilor care altfel ar continua sa fumeze sau sa foloseasca produse cu nicotina.

Detalii despre line-up șibilete pe www.jazzinthepark.ro

 

 

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident grav la Tureni, în Cluj. Autoutilitară care transporta cai, RĂSTURNATĂ. Un bărbat a decedat

Publicat

accident

Un accident rutier grav a avut loc, sâmbătă, pe raza loc. Tureni din jud. Cluj. O autoutilitară care transporta doi cai s-a răsturnat. Un bărbat de 55 de ani a decedat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut în apropiere de localitatea Tureni. În accident a fost implicată o autoutilitară, care transporta doi cai. Aceasta s-a răsturnat în afara părții carosabile.

FOTO. Accident grav la Tureni, în Cluj. Autoutilitară care transporta cai, RĂSTURNATĂ. Un bărbat a decedat

Totodată, până la sosirea forțelor noastre, un bărbat fusese preluat de un echipaj SAJ, care trecea întâmplător prin zonă. Victima are aproximativ 55 de ani și se afla în stop cardio-respirator. Echipajele medicale au aplicat manevre de resuscitare. Din păcate acesta a decedat. Referitor la cai, la o primă evaluare, doar unul dintre aceștia este rănit.

La misiune ia parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

REPER Cluj și-a stabilit candidații la alegerile parlamentare. Ce obiective are filiala clujeană

Publicat

ciprian mihali

Filiala Cluj a partidului REPER și-a stabilit candidații la alegerile parlamentare din această toamnă. Primul loc pentru Senat este ocupat de universitarul Ciprian Mihali, în timp ce la Camera Deputaților cap de listă va fi, cel mai probabil, Ramona Strugariu, fost europarlamentar și candidat la Primăria Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Strângerea de semnături

Mihali a anunțat că va ocupa primul loc pe lista REPER Cluj pentru Senat și a precizat că s-a dat startul strângerii de semnături pentru alegeri.

„Dragi prietene și prieteni,
Așa cum unii dintre voi știți sau bănuiți, am decis să candidez în această toamnă la Senatul României din partea partidului REPER (Voi fi cap de listă la Senat la Cluj). O fac din convingerea că pot să dau înapoi societății măcar o parte din tot ceea ce am primit în anii mei de formare și de muncă și că pot contribui astfel la prosperitatea oamenilor și la progresul social al României.

Dar ca să pot candida, alături de colegele și colegii mei, oameni pricepuți și cinstiți, avem nevoie să adunăm peste 100.000 de semnături până la mijlocul lunii octombrie. Semnături pe liste sau semnături online.

De aceea, vin spre voi cu rugămintea și invitația de a binevoi să ne dați mie și partidului REPER șansa de a participa la aceste alegeri parlamentare, cu convingerea că vom putea face lucruri bune pentru noi și pentru copiii noștri”, a scris Mihali pe pagina sa de Facebook.

Cine este Ciprian Mihali

Ciprian Mihali este născut în 1967. Predă din 1992 filozofia contemporană la Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Npaoca. După o teză de doctorat în cotutelă la Cluj şi Strasbourg, susţinută în 2020 şi consacrată hermeneuticii cotidianului, şi-a orientat cercetările către filozofia vieţii şi studiul puterii, dar şi spre teoriile spaţiului public şi spaţiului locuit, la confluenţa gândirii filozofice cu cea arhitecturală.

Este autor a șase volume individuale sau scrise împreună cu Augustin Ioan; a publicat zeci de articole şi a tradus peste douăzeci de lucrări din filozofia francofonă a ultimului secol. Între 2012 şi 2016 a fost ambasador al României în Senegal şi în alte şapte state din Africa de Vest, pentru ca din 2016 până în 2020 să lucreze la Bruxelles ca director pentru Europa de Vest al Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Din septembrie 2020, îmbogăţit cu toate aceste experienţe ale lumilor astfel descoperite şi trăite, s-a întors la catedră, regăsind, într-o actualitate românească tumultuoasă, bucuria nesfârşită a gândirii critice şi a dialogului public, în compania studenţilor şi a cărţilor de filozofie.

„Ne propunem să atingem pragul”

Contactată de Cluj24, Camelia Sălcudean, lider REPER Cluj, a declarat: „Pentru Camera Deputaților încă nu s-a luat o decizie finală dar cel mai probabil va fi Ramona Strugariu. Ne propunem ca la alegerile următoare să atingem pragul, să obținem cel puțin un loc de deputat, dacă nu chiar două”.

Ramona Strugariu are 44 de ani și este originară din Bârlad, județul Vaslui. Are o licență în drept obținută în 2002 la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Tot acolo a terminat, în 2009, un program de masterat în drept european.

A urmat, de asemenea, cursuri în Management și Administrarea Afacerilor la Bruxelles, dar și cursuri juridice în Zurich, Elveția.

ramona strugariu

Și-a început cariera de jurist în 2003, iar până în 2007 a lucrat în două companii private.

Între 2008 și 2012 a fost manager de proiect și consilier juridic pentru o fundație, iar acolo a gestionat un proiect-pilot pentru munca în folosul comunității și reintegrare socială.

„Pasul către politică l-a făcut în decembrie 2018”

Din 2014, a fost functionară la Consiliul Britanic de la Bruxelles, iar din septembrie 2015 a devenit asistenta eurodeputatei Monica Macovei.

După dezastrul de la Colectiv a strâns ajutoare pentru unii dintre răniții transportați la spitale din Belgia, iar după ce guvernul Grindeanu a emis Ordonanța de Urgență 13 privind codurile penale, Ramona Strugariu a ieșit la mitinguri organizate la Bruxelles.

Pasul către politică l-a făcut în decembrie 2018, când s-a înscris în PLUS, partidul lui Dacian Cioloș. A demisionat din functia de asistentă parlamentară la inceputul lunii februarie 2019.

În primăvara aceluiași an a obținut un mandat de eurodeputat pe listele Alianței USR PLUS. Este copreședintă a Partidului REPER.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi ATENȚIONĂRI cod galben şi cod portocaliu de INUNDAȚII, valabile până duminică. E vizat și Clujul

Publicat

inundatii 13

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, noi atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii, valabile până duminică, pe râuri din 12 bazine hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut.

Conform prognozei de specialitate, Codul galben de viituri va fi valabil în intervalul 14 septembrie, ora 12:00 – 15 septembrie, ora 18:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Salaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ciucea (judeţele: Cluj şi Bihor), Olt – bazin amonte S.H. Micfalău şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Micfalău – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Argeş – bazin superior, Dâmboviţa – bazin superior (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa – bazin amonte S.H. Târgovişte şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Târgovişte – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova – bazin amonte S.H. Prahova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Prahova (judeţele: Prahova, Buzău şi Ialomiţa), Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Buzău – bazin amonte Ac. Siriu şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac.Siriu – amonte S.H. Baniţa (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

harta

Noi ATENȚIONĂRI cod galben şi cod portocaliu de INUNDAȚII, valabile până duminică. E vizat și Clujul

De asemenea, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii vizează, în perioada 14 septembrie, ora 12:00 – 15 septembrie, ora 12:00, râurile din bazinele hidrografice: Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vrancea), Bârlad – bazin amonte S.H. Negreşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii octombrie. Temperaturi oscilante și ploi

Publicat

toamna1

ANM anunță că vremea va fi schimbătoare până la mijlocul lunii octombrie. Temperaturile vor fluctua destul de mult și va ploua în mai multe regiuni ale României.

În săptămâna 16 – 23 septembrie, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, dar și local deficitar în nord-vestul țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii octombrie. Temperaturi oscilante și ploi

În săptămâna 23 – 30 septembrie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 30 septembrie – 7 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 7 – 14 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, au precizat meteorologii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax