Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

FOTO/ INTERVIU/ Artiștii stradali clujeni KeroZen și Ocu, despre nevoia de street art și proiectul ”Artă în curtea școlii”

Publicat


KeroZen și Ocu fac parte din familia care a creat Asociația La un loc, acel grup de artiști din Cluj datorită cărora vedem tramvaie în culori și aduc arta în curtea școlii. Se inspiră de pretutindeni, au înțelegere pentru nevoile unui oraș și cred că arta te ajută să te conectezi cu spațiul.

Cluj24.ro a discutat cu cei doi despre o posibilă nevoie a spațiilor dedicate pentru street art, despre proiectul Arta în curtea școlii, a doua ediție, desfășurată în 2020 cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, și despre piedici pe care le întâmpină în munca lor.

Inspirația este peste tot în aer

Rep: Dacă dăm un search pe Google cu numele tău primul rezultat este ”KeroZen transfigurează orașul”, cum percepi tu această transfigurare?

KeroZen: Nu cred că este vorba de un mesaj anume ci mai mult de starea pe care i-o transmite privitorului. Poate contează la un nivel și mesajul pe care îl transmiți privitorului, dar starea de bine pe care o creează și contextul ajută la această transfigurare.

Știm că arta teoretică transfigurează omul și arta transpusă în spațiul public prin analogie transfigurează spațiul.

Rep: Cum îți construiești lucrările, de unde creezi tot acel amalgam de elemente?

KeroZen: Dacă ești într-o lipsă de inspirație ajută să mergi la locul respectiv să simți zona. Cred că tu te conectezi cu energia locului și încep să îți apară ideile.

Un aspect important este că la nivel fizic te conectezi cu spațiul printr-o legătură făcută cu semnificația sau elementul cel mai specific al locului. Inspirația este peste tot în aer, trebuie doar să fii destul de deschis să o percepi, doar că ignoranța noastră face cumva să nu vedem anumite lucruri.

Spațiu pentru street art

Rep: De ce uneori oamenii reacționează negativ la street art?

Kero Zen: Majoritatea au prejudecăți și de asta reacționează în felul acesta și la graffiti, aici mă refer la graffiti murdar, vandalizarea orașului, dar și acesta dintr-un anume punct de vedere arată foarte interesant.

Mă refer la acele semnături care în ani se transformă într-o textură interesantă unde mai mulți oameni tot vin și completează lucrarea. Ține de preconcepția omului, dar eu cred că prejudecățile astea sunt ca o îngustare a minții, te blochezi pe o direcție și nu mai vezi altceva.

Rep: Crezi că ar fi o soluție crearea unui spațiu special pentru cei care încep să experimenteze street art-ul?

KeroZen: Da și nu în același timp pentru că nu există un adevăr corect, există doar perspective. Chiar la Cluj împreună cu câțiva colegi din asociație lucrăm o astfel de propunere. Acum doi ani la bugetare participativă am aplicat un proiect și a fost votat și urmează să se implementeze, a fost încetinit de pandemie.

Este bine să aibă un loc sigur și destinat pentru asta. Dar putem spune și nu că și-ar pierde esența, mă refer aici la graffitti nu la street-art.

Graffiti ține de libera exprimare, dar responsabilă

Graffitiul este o formă de exprimare, de libertate, nu se conformează unor reguli impuse. Într-adevăr ții cont și de ceilalți, nu faci rău altora, e un principiu. Tu când iei forma asta liberă și încerci să o instituționalizezi își pierde din esență.

Oricâți pereți ai pune într-un oraș nu vei scăpa de graffiti, tot timpul vor veni niște nebuni care vor vrea să facă chestia aia. Instituțiile cred că hai că îi cumpărăm, îi mințim pe ăștia, dar nu merge așa, cine este nebun rămâne până la capăt. În Cluj este o situație cumințică, dar în marile capitale e haos, vorbim de 300 de oameni care fac asta.

Unii o înțeleg ca o refulare pe societate, dar nu îi poți băga în aceeași cutie pe toți. Trebuie să îl accepți pe fiecare, când deja începi să judeci îți faci probleme și le faci probleme.

O școală generală arăta ca una de corecție

Rep: Ar putea fi genul acesta de artă o rezolvare pentru blocurile gri din vremea fostului regim care creează un peisaj deprimant?

KeroZen: Da, asta este și un motiv pentru care am ales să facem proiectul Artă în curtea școlii, acolo sunt mai multe aspecte, dar asta este unul foarte important. Am fost la Școala ,,Constantin Brâncuşi” pe care de 2-3 ani o să o facem și m-am speriat când am ajuns acolo, arată ca o școală de corecție cu gratii la geam, totul e gri și scorojit.

Arată a închisoare, îmi imaginez cum este să stai 8 ani în spațiul acela și să încerci să te și educi. Abia acum înțelegem și noi cât de importantă este creativitatea în formarea omului. Spațiul ăsta public, fie că e centrul orașului sau cartierul în care locuim, este ca sufrageria din casa noastră.

Trebuie să ne îngrijim de el, dar din păcate avem această mentalitate că trebuie să tragem focul la oala noastră.Trebuie să înțelegem că spiritul de comunitate înseamnă să fie bine tuturor și să ținem cont de ceilalți. Este mai important să dai decât să tot iei, inevitabil asta te va face fericit.

Nu avem  mentalitatea globală că toți suntem unul și aceeași chestie, asta ar rezolva multe probleme ale umanității.

Rep: Ce teme ați abordat în proiectul ,,Artă în curtea școlii”?

Ocu: La primul proiect a fost tema joacă, am încercat să nu restrângem creativitatea la niște linii foarte mici, iar la a două sesiune de proiect nu am avut o temă anume ci mai de grabă doar am specificat că desenele propuse să nu fie într-o direcție negativă pentru o școală,. Dar am încercat să lăsăm artiștii să se exprime liber.

Copiii, entuziasmați

Rep: Cum au primit copiii genul asta de inițiative?

Ocu: Erau foarte entuziasmați și foarte interesați, veneau tot timpul prin apropiere, dar din păcate anul trecut în 2020 o parte din proiect s-a desfășurat când copii nu mai veneau la școală din cauza pandemiei, dar în afara acestui timp copiii se strângeau să vadă, veneau cu profesorii să înțeleagă ce se întâmplă, erau foarte deschiși și îi interesa.

Le dă și o speranța că prin artă se pot face proiecte mari, să te conectezi cu oamenii să lucrezi pe proiecte mai dezvoltate nu numai la un nivel. În principiu, feedbackul a fost foarte bun și sunt mega interesați, este ca un magnetism direct.

Rep: Care ar fi proiectul tău de vis implementat în Cluj?

KeroZen: Văd lucrurile ca o întâlnire sub formă de dezbatere, cu instituțiile orașului ca să identificăm niște probleme și soluții.

Apoi, benefic ar fi să începem sistematic să alegem o zonă să o dezvoltăm până când la un moment dat se leagă lucrurile și putem spune că am acoperit orașul, am creat armonie în cartiere.

Street art-ul aduce beneficii atât economice cât și turistice, tu trebuie să ții cont de toate chestiile astea. Pe plan turistic am întâlnit mulți străini care vin la Cluj și mă întrebau ce e de făcut și ziceam 2-3 chestii și după aia rămâneam blocat că nu mai aveam ce. Clujul are de oferit, dar nu așa de cool…

Despre Proiectul Tramvaie Colorate/Galerie de artă pe roți

De exemplu și cu tramvaiele nu am finalizat cum am vrut noi. Am făcut așa o flacăra care s-a stins ușor. Ne-am dorit ca toate tramvaiele vechi să fie desenate, chiar să ai o galerie de artă pe roți, nu doar să te lauzi cu ea.

A fost doar un context nefavorabil, în sensul în care primăria a cumpărat tramvaiele noi și au decis că nu mai are sens să investească într-un proiect pierdut.

Cred că a fost o alegere foarte proastă pentru că tramvaiele alea încă nu au ajuns, discuția era acum 3 ani și de atunci puteai vedea fiecare tramvai finalizat. A fost o chestie de suprafață, au făcut niște poze, au dat un post și atât. Eu am înțeles acest lucru, m-am lăsat folosit, dar am vrut să deschidem ceva mai mult cu noi sau cu alții..

Rep: V-ați gândit să faceți genul ăsta de proiect colectiv cu copii?

Ocu: Da, am și făcut workshop-uri, dar nu poate fi același gen de proiect pentru că în proiectul Artă în Curtea Școlii facem pereți foarte mari, iar asta ar necesita o organizare mult mai diferită, să ridici copiii pe schele, e un pic mai periculos și zona de siguranță trebuie să fie pusă la punct. Mai degrabă organizăm workshop-uri cu copii în care învață cum se lucrează un perete.

Am făcut asta în Cluj Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca. Am mai făcut asta și în Palestina în 6 orașe unde ne-am întâlnit cu studenții și am făcut un mural de dimensiuni mai mici, dar împreună am făcut un mural colectiv care are mai multe idei, mai multe vibe-uri, mai multe texturi care poate nu arată atât de profi, dar e foarte creativ.

Este complicat să fii și artist și organizator

Rep: Urmează să continuați acest proiect și în alte școli?

Ocu: Să se dezvolte și în alte școli, dar și în afara lor pe alte direcții. Este fain să se mențină în școli și să avem buget sau posibilitatea să chemăm un artist pentru o școală și aceasta să devină un întreg obiect de artă ca o instalație, să fie doar un concept.

La fel ar fi foarte fain să ieșim și în oraș. Dar depinde de legislație, fondurile pe care le poți accesa, ușurința cu care le poți accesa. Este destul de complicat să fii și artist și organizator.

Rep: Profesorii cum primesc acest tip de inițiative?

Ocu: Feedbackul de la școli a fost foarte fain, majoritatea școlilor sunt foarte bucuroase să ne primească și este și normal, este un plus foarte mare și profesorii își dau seama de chestia asta. Este un plus foarte mare pentru copii să crească într-un mediu mai creativ.

Oamenii sunt chiar deschiși și faini. Am avut poate în primul an o dificultate, am schimbat o școală pentru că o parte din profesorii de acolo aveau foarte mult de zis la lucrările artiștilor aleși și era puțin ciudat. Cred că nu înțelegeau ideea de bază. Voiau să aleagă anumite culori în lucrarea artistului, chestie care nu se face.

Când inviți un artist îl inviți pentru ceea ce face el. Nu erau obișnuiți probabil cu genul acesta de proiecte și nu din rea intenție, ei au fost sinceri…dar e o chestier care se poate schimba în timp.

Dana Coțovanu

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Protest al GREFIERILOR la Cluj. Brad de Crăciun cu REVENDICĂRI

Publicat

Mai multe zeci de grefieri au protestat, vineri, în fața Curții de Apel din Cluj, nemulțumiți din cauza neplăţii integrale a salariilor şi a lipsei resurselor materiale necesare funcţionării, în condiţii normale, a activităţii instanţelor judecătoreşti.

În holul Curții de Apel Cluj a fost împodobit un brad cu revendicările protestatarilor. „Muncim pe datorie, rușine să vă fie”, „Niciun leu în plus timp de 6 ani” sau „Nu vrem majorări salariale” sunt doar câteva dintre „cadourile” de pe brad.

VIDEO FOTO. Protest al GREFIERILOR la Cluj. Brad de Crăciun cu REVENDICĂRI

„Nu este vorba despre o majorare salarială, este vorba despre o corecție salarială pentru că la momentul la care a fost elaborată legea salarizării în anul 2017, în Justiție, salariile nu țineau cont de o anumită valoare de referință sectorială”, a declarat președintele SNGJ Dicasterial, Cătălin Trăistaru.

Protestatarii au acuzat lipsa unei comunicări eficiente între structurile statului și lipsa unui dialog cu Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sam Smith, câștigător al unui Oscar și a 5 premii Grammy, și Swedish House Mafia, printre primii artiști confirmați la UNTOLD

Publicat

De

Cu un palmares impresionant, un premiu Oscar, un Golden Globe și cinci premii Grammy, Sam Smith vine pentru prima dată în România, la Cluj, la UNTOLD 2024. Mai mult, o altă „exclusivitate” pregătită de organizatorii festivalului de la Cluj este legendarul trio Swedish House Mafia.

Organizatorii UNTOLD pregătesc deschiderea unui nou capitol din universul magic al festivalului, și anunță primele nume confirmate pentru cea de-a 9-a ediție a festivalului.

Sam Smith, câștigător al unui Oscar și a 5 premii Grammy, și Swedish House Mafia, printre primii artiști confirmați la UNTOLD

Experiența din 2024 va fi una memorabilă pentru sutele de mii de fani și pentru cele mai mari nume din industria muzicală la nivel mondial. Anul viitor, scena principală UNTOLD, va fi locul premierelor și aparițiilor speciale pentru un festival din România.

Sam Smith este singurul artist care a reușit să facă legătura dintre muzica soul și pop, iar acest detaliu i-a oferit vizibilitate și i-a adus un Oscar, un Golden Globe și cinci premii Grammy, la cele mai importante categorii: Best Pop Vocal Album, Best New Artist, Record of the Year, Song of the Year.

9 februarie 2014 a fost o zi memorabilă în viața britanicului Sam Smith, a fost ziua în care industria muzicală l-a recompensat cu patru statuete Grammy.

Albumul de debut „In The Lonely Hour” a fost lansat și în Statele Unite unde a avut un succes uriaș și a fost recompensat cu opt Discuri de Platină. Un an mai târziu, Sam Smith a câștigat două trofee în cadrul Brit Awards: Best British Breakthrough și Global Success Award.

Single-ul „Stay with Me”, al treilea din albumul “In The Lonely Hour”, a debutat direct pe locul 1 in UK Singles Chart și pe locul 2 în clasamentul american, Billboard Hot 100, după care a intrat în top 10 în toate clasamentele lumii. Pe platforma Spotify are peste 2 miliarde de ascultări. „I’m Not the Only One” a fost piesa cu vânzări record, două milioane de copii în Statele Unite și peste 600.000 în Marea Britanie.

Oscar și Golden Globe

Anul 2016 a fost anul în care Sam Smith a obținut un premiu Oscar și un Golden Globe pentru piesa “Writing’s On The Wall”, inclusă în coloana sonoră a seriei “James Bond – Spectre”.

Combinația unică de soul și pop, o voce antrenată timp de 10 ani, sensibilitatea versurilor, sinceritatea interpretării, subiectele tabu precum sexualitatea și lupta cu depresia, toate acestea l-au transformat pe Sam Smith într-un super star.

Odată cu lansarea albumului „Gloria”, Sam Smith a revenit în toate topurile la nivel mondial.

Cu single-ul “Unholy”, colaborarea cu Kim Petras, a debutat pe locul 1 în Statele Unite, și a fost recompensat cu un Grammy la categoria Best Pop Duo/Group Performance și a ajuns la peste 1,3 miliarde de stream-uri pe Spotify. “Unholy” a prezentat lumii un artist cu o identitate asumată.

Swedish House Mafia, pentru prima dată pe scena principală a unui festival din România

Swedish House Mafia este unul dintre cele mai puternice act-uri din muzica electronică. Axwell, Sebastian Ingrosso și Steve Angello sunt definiția a ceea ce înseamnă un supergrup de DJ, pionieri EDM și figuri relevante în genul progressive house.

Cu un background incredibil, cei trei au reușit să schimbe jocul în cultura dance și au inspirat generații de producători.

Cu piese considerate iconice în cultura dance, cu o identitate de brand elegantă și bine definită, cei trei suedezi au setat noi standarde în aparițiile live și o semnătură unică a unui sound care generează euforie la fiecare lansare și discuții interminabile în momentul în care au decis să se separe, după care au generat o emoție colectivă când au decis să revină în formula inițială de 3.

Steve Angello, Sebastian Ingrosso si Axwell sunt parte a celui mai mare proiect EDM al ultimei decade.

Cu două smash hit-uri: „One (Your Name)” un featuring cu Pharrell (No. 1 în Billboard Dance Chart Breakout, locul 7 în UK Singles Chart) și „Miami 2 Ibiza” la care au colaborat cu britanicul Tinie Tempah, albumul a fost un succes. Albumul a fost certificat cu Discul de Aur în Marea Britanie. În mai 2011, Swedish House Mafia lansau “Save the World” care a fost un succes și a ajuns pe locul 10 în Marea Britanie.

Accesări pe Spotify

Ultimul single, lansat în formula Swedish House Mafia, “Don’t You Worry Child” a fost un succes comercial total, cu peste 974 milioane de accesări pe Spotify.

Timp de trei ani au fost headlineri la cele mai mari festivaluri ale lumii, dar în 2013, unul dintre cei mai mari act-uri din muzica electronică din toate timpurile a anunțat că își încheie activitatea.

În 2019, Swedish House Mafia s-a reunit și au avut trei show-uri live sold-out la Tele2 Arena din Stockholm, Suedia. Anul 2021 a marcat revenirea producătorilor Swedish House Mafia cu “It Gets Better”, ‘Lifetime” și colaborarea cu The Weeknd, “Moth To A Flame”, piesă cu care au ocupat locul 2 în Billboard Hot 100, un album “Paradise Again” lansat în luna aprilie 2022 și un turneu mondial de promovare. După lansarea acestui album, presa internațională a descris experiența audio oferită de Swedish House Mafia ca o călătorie muzicală emoționantă, cu 17 producții geniale cu un sound uimitor.

A fost lansat aftermovie-ul UNTOLD 2023

Pe 7 decembrie a fost lansat aftermovie-ul ediției 2023. Peste 600 de fani, vedete, influenceri și parteneri ai festivalului au avut șansa să vadă avanpremiera aftermovie-ului UNTOLD.

Evenimentul de lansare din București a avut loc la Mina Museum – Museum of Immersive New Art și a fost o experiență în sine pentru cei prezenți. Fiecare invitat la eveniment nu a fost doar un privitor pasiv, a devenit parte a universului magic UNTOLD.

YouTube video

 

Fani din 100 de țări

Emoțiile și bucuria trăite de cei peste 420.000 de fani veniți din peste 100 de țări ale lumii, care au ajuns la festivalul UNTOLD în 2023 în cele patru zile și patru nopți magice, au fost comprimate în 10 minute de amintiri frumoase.

Universul magic UNTOLD, personajele sale misterioase, fanii care au trăit cu entuziasm fiecare moment al festivalului, show-urile extraordinare ale artiștilor români și internaționali au fost surprinse de 4 drone, 150 de camere, care au adunat toate energia festivalului în 40 TB (terabytes) de conținut. Sunt amintiri unice pentru cei peste 420.000 de participanți la cel de-al optulea capitol al festivalului UNTOLD, redate în format 4K.

Abonamente pentru ediția 2024

Fanii festivalului pot achiziționa abonamente pentru cele 4 zile și 4 nopți de magie de pe untold.com. Cea de-a noua ediție a festivalului UNTOLD va avea loc între 8 și 11 august 2024.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT în Florești. Trei mașini IMPLICATE

Publicat

Un accident rutier a avut loc, vineri dimineața, la ieșirea din Florești spre Gilău, în Cluj. Au fost implicate trei mașini. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au asigurat măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor, ca urmare a unui accident rutier petrecut la ieșire din comuna Florești, spre Gilău.

FOTO. ACCIDENT în Florești. Trei mașini IMPLICATE

În accident au fost implicate 3 autoturisme, însă din fericire au rezultat numai pagube materiale. La misiune a luat parte echipajul de la Punctul de Lucru Florești”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Peste 100 de copii şi-au imaginat viitorul oraşului prin joacă

Publicat

De

La Cinema Dacia din cartierul Mănăștur a avut loc un atelier pilot în cadrul proiectului „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”, sub egida CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică – cu ajutorul QUB Education și Centrul Cultural Clujean.

„Peste 100 de copii și-au imaginat viitorul orașului prin joacă în cadrul acestei activități Elevii din ciclul gimnazial au confecționat felicitări de Crăciun, roboți, lumânări, jucării, creme de corp și alte obiecte din materialele reciclabile sau obiecte vechi, reutilizate. Obiectivul principal al acestui atelier este de a educa elevii cu privire la importanța celor 3R: reducem, reutilizăm și reciclăm. Această direcție este una asumată de către municipalitate și înseamnă implicarea fiecărui membru al comunității în demersurile de a obține un mediu mai curat în drumul către neutralitatea climatică.

În anul 2022, Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Uniunii Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice. Ambiția Misiunii este de a sprijini, promova și pune în valoare 100 de orașe europene în transformarea lor în direcția neutralității climatice. În apelul de proiecte Net Zero Cities lansat de Comisia Europeană, proiectul consorțiului clujean „Blueprint for Net-Zero Apartment- block Neighborhoods”, coordonat de partenerul lider – Municipiul Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător, iar valoarea totală a proiectului este de 1.5 milioane euro, finanțare nerambursabilă 100%. Scopul acestui proiect pilot este de a genera un plan cuprinzător pentru tranziția către neutralitatea climatică în cartierul Mănăștur și de a dezvolta un model consistent care poate fi replicat și în alte cartiere ale orașului. Totodată, Municipiul nostru este unul dintre primele 10 orașe din UE care a primit eticheta „verde” a Misiunii, pentru planul cuprinzător de atingere a neutralității climatice pe care îl propune.

Eticheta Misiunii are rolul de a facilita accesul Municipiului Cluj-Napoca la finanțările europene, naționale și regionale, dar și la investițiile private. În urma procesului de revizuire a documentelor depuse, Comisia Europeană a validat Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, iar Municipiul Cluj-Napoca a primit eticheta Misiunii.

„EU Mission Label” este o recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde și o validare a acțiunilor și proiectelor pe care municipalitatea clujeană le derulează.

Alături de partenerii locali din proiect: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Asociația Cluster TREC, Zona Metropolitană Cluj (ZMC), Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Clusterul Transilvania IT, Asociația Urbannect, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, Primăria Cluj-Napoca va realiza periodic pe întreaga durată de implementare a proiectului activități similare cu cea desfășurată la cinema Dacia.

În timpul atelierelor, partenerii din cadrul consorțiului au răspuns la întrebările copiilor și le- au oferit informații cu privire la procesul de tranziție către neutralitate climatică pe înțelesul lor, îmbinând practic joaca cu informații concrete. Acest proiect se bazează pe colaborarea dintre toți actorii din ecosistemul local”, informează Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax