Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ INTERVIU/ Artiștii stradali clujeni KeroZen și Ocu, despre nevoia de street art și proiectul ”Artă în curtea școlii”

Publicat


KeroZen și Ocu fac parte din familia care a creat Asociația La un loc, acel grup de artiști din Cluj datorită cărora vedem tramvaie în culori și aduc arta în curtea școlii. Se inspiră de pretutindeni, au înțelegere pentru nevoile unui oraș și cred că arta te ajută să te conectezi cu spațiul.

Cluj24.ro a discutat cu cei doi despre o posibilă nevoie a spațiilor dedicate pentru street art, despre proiectul Arta în curtea școlii, a doua ediție, desfășurată în 2020 cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, și despre piedici pe care le întâmpină în munca lor.

Inspirația este peste tot în aer

Rep: Dacă dăm un search pe Google cu numele tău primul rezultat este ”KeroZen transfigurează orașul”, cum percepi tu această transfigurare?

KeroZen: Nu cred că este vorba de un mesaj anume ci mai mult de starea pe care i-o transmite privitorului. Poate contează la un nivel și mesajul pe care îl transmiți privitorului, dar starea de bine pe care o creează și contextul ajută la această transfigurare.

Știm că arta teoretică transfigurează omul și arta transpusă în spațiul public prin analogie transfigurează spațiul.

Rep: Cum îți construiești lucrările, de unde creezi tot acel amalgam de elemente?

KeroZen: Dacă ești într-o lipsă de inspirație ajută să mergi la locul respectiv să simți zona. Cred că tu te conectezi cu energia locului și încep să îți apară ideile.

Un aspect important este că la nivel fizic te conectezi cu spațiul printr-o legătură făcută cu semnificația sau elementul cel mai specific al locului. Inspirația este peste tot în aer, trebuie doar să fii destul de deschis să o percepi, doar că ignoranța noastră face cumva să nu vedem anumite lucruri.

Spațiu pentru street art

Rep: De ce uneori oamenii reacționează negativ la street art?

Kero Zen: Majoritatea au prejudecăți și de asta reacționează în felul acesta și la graffiti, aici mă refer la graffiti murdar, vandalizarea orașului, dar și acesta dintr-un anume punct de vedere arată foarte interesant.

Mă refer la acele semnături care în ani se transformă într-o textură interesantă unde mai mulți oameni tot vin și completează lucrarea. Ține de preconcepția omului, dar eu cred că prejudecățile astea sunt ca o îngustare a minții, te blochezi pe o direcție și nu mai vezi altceva.

Rep: Crezi că ar fi o soluție crearea unui spațiu special pentru cei care încep să experimenteze street art-ul?

KeroZen: Da și nu în același timp pentru că nu există un adevăr corect, există doar perspective. Chiar la Cluj împreună cu câțiva colegi din asociație lucrăm o astfel de propunere. Acum doi ani la bugetare participativă am aplicat un proiect și a fost votat și urmează să se implementeze, a fost încetinit de pandemie.

Este bine să aibă un loc sigur și destinat pentru asta. Dar putem spune și nu că și-ar pierde esența, mă refer aici la graffitti nu la street-art.

Graffiti ține de libera exprimare, dar responsabilă

Graffitiul este o formă de exprimare, de libertate, nu se conformează unor reguli impuse. Într-adevăr ții cont și de ceilalți, nu faci rău altora, e un principiu. Tu când iei forma asta liberă și încerci să o instituționalizezi își pierde din esență.

Oricâți pereți ai pune într-un oraș nu vei scăpa de graffiti, tot timpul vor veni niște nebuni care vor vrea să facă chestia aia. Instituțiile cred că hai că îi cumpărăm, îi mințim pe ăștia, dar nu merge așa, cine este nebun rămâne până la capăt. În Cluj este o situație cumințică, dar în marile capitale e haos, vorbim de 300 de oameni care fac asta.

Unii o înțeleg ca o refulare pe societate, dar nu îi poți băga în aceeași cutie pe toți. Trebuie să îl accepți pe fiecare, când deja începi să judeci îți faci probleme și le faci probleme.

O școală generală arăta ca una de corecție

Rep: Ar putea fi genul acesta de artă o rezolvare pentru blocurile gri din vremea fostului regim care creează un peisaj deprimant?

KeroZen: Da, asta este și un motiv pentru care am ales să facem proiectul Artă în curtea școlii, acolo sunt mai multe aspecte, dar asta este unul foarte important. Am fost la Școala ,,Constantin Brâncuşi” pe care de 2-3 ani o să o facem și m-am speriat când am ajuns acolo, arată ca o școală de corecție cu gratii la geam, totul e gri și scorojit.

Arată a închisoare, îmi imaginez cum este să stai 8 ani în spațiul acela și să încerci să te și educi. Abia acum înțelegem și noi cât de importantă este creativitatea în formarea omului. Spațiul ăsta public, fie că e centrul orașului sau cartierul în care locuim, este ca sufrageria din casa noastră.

Trebuie să ne îngrijim de el, dar din păcate avem această mentalitate că trebuie să tragem focul la oala noastră.Trebuie să înțelegem că spiritul de comunitate înseamnă să fie bine tuturor și să ținem cont de ceilalți. Este mai important să dai decât să tot iei, inevitabil asta te va face fericit.

Nu avem  mentalitatea globală că toți suntem unul și aceeași chestie, asta ar rezolva multe probleme ale umanității.

Rep: Ce teme ați abordat în proiectul ,,Artă în curtea școlii”?

Ocu: La primul proiect a fost tema joacă, am încercat să nu restrângem creativitatea la niște linii foarte mici, iar la a două sesiune de proiect nu am avut o temă anume ci mai de grabă doar am specificat că desenele propuse să nu fie într-o direcție negativă pentru o școală,. Dar am încercat să lăsăm artiștii să se exprime liber.

Copiii, entuziasmați

Rep: Cum au primit copiii genul asta de inițiative?

Ocu: Erau foarte entuziasmați și foarte interesați, veneau tot timpul prin apropiere, dar din păcate anul trecut în 2020 o parte din proiect s-a desfășurat când copii nu mai veneau la școală din cauza pandemiei, dar în afara acestui timp copiii se strângeau să vadă, veneau cu profesorii să înțeleagă ce se întâmplă, erau foarte deschiși și îi interesa.

Le dă și o speranța că prin artă se pot face proiecte mari, să te conectezi cu oamenii să lucrezi pe proiecte mai dezvoltate nu numai la un nivel. În principiu, feedbackul a fost foarte bun și sunt mega interesați, este ca un magnetism direct.

Rep: Care ar fi proiectul tău de vis implementat în Cluj?

KeroZen: Văd lucrurile ca o întâlnire sub formă de dezbatere, cu instituțiile orașului ca să identificăm niște probleme și soluții.

Apoi, benefic ar fi să începem sistematic să alegem o zonă să o dezvoltăm până când la un moment dat se leagă lucrurile și putem spune că am acoperit orașul, am creat armonie în cartiere.

Street art-ul aduce beneficii atât economice cât și turistice, tu trebuie să ții cont de toate chestiile astea. Pe plan turistic am întâlnit mulți străini care vin la Cluj și mă întrebau ce e de făcut și ziceam 2-3 chestii și după aia rămâneam blocat că nu mai aveam ce. Clujul are de oferit, dar nu așa de cool…

Despre Proiectul Tramvaie Colorate/Galerie de artă pe roți

De exemplu și cu tramvaiele nu am finalizat cum am vrut noi. Am făcut așa o flacăra care s-a stins ușor. Ne-am dorit ca toate tramvaiele vechi să fie desenate, chiar să ai o galerie de artă pe roți, nu doar să te lauzi cu ea.

A fost doar un context nefavorabil, în sensul în care primăria a cumpărat tramvaiele noi și au decis că nu mai are sens să investească într-un proiect pierdut.

Cred că a fost o alegere foarte proastă pentru că tramvaiele alea încă nu au ajuns, discuția era acum 3 ani și de atunci puteai vedea fiecare tramvai finalizat. A fost o chestie de suprafață, au făcut niște poze, au dat un post și atât. Eu am înțeles acest lucru, m-am lăsat folosit, dar am vrut să deschidem ceva mai mult cu noi sau cu alții..

Rep: V-ați gândit să faceți genul ăsta de proiect colectiv cu copii?

Ocu: Da, am și făcut workshop-uri, dar nu poate fi același gen de proiect pentru că în proiectul Artă în Curtea Școlii facem pereți foarte mari, iar asta ar necesita o organizare mult mai diferită, să ridici copiii pe schele, e un pic mai periculos și zona de siguranță trebuie să fie pusă la punct. Mai degrabă organizăm workshop-uri cu copii în care învață cum se lucrează un perete.

Am făcut asta în Cluj Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca. Am mai făcut asta și în Palestina în 6 orașe unde ne-am întâlnit cu studenții și am făcut un mural de dimensiuni mai mici, dar împreună am făcut un mural colectiv care are mai multe idei, mai multe vibe-uri, mai multe texturi care poate nu arată atât de profi, dar e foarte creativ.

Este complicat să fii și artist și organizator

Rep: Urmează să continuați acest proiect și în alte școli?

Ocu: Să se dezvolte și în alte școli, dar și în afara lor pe alte direcții. Este fain să se mențină în școli și să avem buget sau posibilitatea să chemăm un artist pentru o școală și aceasta să devină un întreg obiect de artă ca o instalație, să fie doar un concept.

La fel ar fi foarte fain să ieșim și în oraș. Dar depinde de legislație, fondurile pe care le poți accesa, ușurința cu care le poți accesa. Este destul de complicat să fii și artist și organizator.

Rep: Profesorii cum primesc acest tip de inițiative?

Ocu: Feedbackul de la școli a fost foarte fain, majoritatea școlilor sunt foarte bucuroase să ne primească și este și normal, este un plus foarte mare și profesorii își dau seama de chestia asta. Este un plus foarte mare pentru copii să crească într-un mediu mai creativ.

Oamenii sunt chiar deschiși și faini. Am avut poate în primul an o dificultate, am schimbat o școală pentru că o parte din profesorii de acolo aveau foarte mult de zis la lucrările artiștilor aleși și era puțin ciudat. Cred că nu înțelegeau ideea de bază. Voiau să aleagă anumite culori în lucrarea artistului, chestie care nu se face.

Când inviți un artist îl inviți pentru ceea ce face el. Nu erau obișnuiți probabil cu genul acesta de proiecte și nu din rea intenție, ei au fost sinceri…dar e o chestier care se poate schimba în timp.

Dana Coțovanu

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, pe str. Memorandumului colț cu str. Samuil Micu. O minoră a fost acroșată de o dubă a MAI.

„Din primele cercetări se pare că o autospecială aparținând MAI ar fi acroșat un pieton aflat în traversarea străzii Samuil Micu intersecție cu Memorandumului”, a transmis Poliția Locală.

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

La fața locului s-a deplasat o ambulanță SAJ. Personalul acesteia îi acordă minorei primele îngrijiri.

Vom reveni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

dezbatere

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU).

Se vor dezbate teme ca alegerile, rolul presei în alegeri, ghiduri de bune practici în mediatizarea alegerilor, dezinformare și fake news.

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Invitați:
Daniel David, psiholog, Rectorul UBB Cluj
Barbu Mateescu, sociolog
Sergiu Mișcoiu, politolog, Facultatea de Studii Europene, UBB
Viorel Nistor, lector dr., Dep. Jurnalism, UBB

Intrarea este liberă.
Dezbaterea este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, care se sărbătorește în 3 mai.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un livrator Bolt Food din Sri Lanka a intrat cu mopedul pe roșu într-o intersecție din centrul Clujului. E la spital

Publicat

Bolt

Polițiștii clujeni anunță că marți seara fost înregistrat un accident de circulație la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate a rezultat că, un tânăr de 22 de ani, cetățean străin, care conducea un moped dinspre Piața Timotei Cipariu, ar fi pătruns în intersecția cu Bulevardul Eroilor pe culoare roșie a semaforului electric, fiind acroșat de un autoturism, condus de un bărbat de 65 de ani, iar apoi de un alt autoturism.

În urma evenimentului, conducătorul mopedului a rămas blocat sub cel de-al doilea autoturism, fiind extras de către echipajele ISU Cluj, iar apoi transportat la spital pentru investigații suplimentare.

Cei trei conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, arată IPJ Cluj.

Bolt

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Din informațile Cluj24 mopedistul rănit era livrator Bolt Food și era din Sri Lanka.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Publicat

De

Leul s-a apreciat ușor față de euro

Menținerea unui nivel mai redus al aversiunii față de risc, în condițiile existenței unui status quo în conflictul dintre Israel și Iran, a permis aprecierea monedelor de la marginea zonei euro.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Cursul euro a scăzut de la 4,9764 la 4,9758 lei. A fost a patra ședință în care tranzacțiile din piața locală se efectuau în culoarul 4,975 – 4,977 lei.

Până la jumătatea lunii viitoare, când se va desfășura ședința de politică monetară, indicii ROBOR s-au oprit deasupra pragului de 6%, care reprezintă dobânda pentru facilitatea de depozit cu care BNR remunerează banii plasați de băncile comerciale.

În acest context, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Prețul dolarului a crescut

Diminuarea pariurilor pe o decizie a Rezervei Federale americane de a reduce ratele dobânzii de referință, care se află în prezent la 5,25 – 5,50%, și majorarea celor puse pe o scădere în a dobânzilor din zona euro și Marea Britanie, s-a reflectat în tranzacționarea monedei unice în culoarul 1,0644 – 1,0671 dolari, în ușoară depreciere față de vineri seară.

În piața locală, media monedei americane a crescut de la 4,6687 la 4,6712 lei.

Moneda elvețiană a pierdut teren față de cea europeană, astfel că media ei a scăzut de la 5,1404 la 5,1247 lei. Cea mai importantă depreciere a avut-o lira sterlină, cursul alunecând de la 5,8125 la 5,7677 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut luni

Prețul gramului de aur a scăzut luni la 354,4765 lei, consecință a scăderii metalului galben la 2.336,40 – 2.372,50 dolari/uncie.

Cursul monedelor din regiune s-a apreciat la 394,83 forinți/euro, respectiv 4,3203 zloți/euro.

După operațiunea de înjumătățire a recompenselor primite de „minerii” de bitcoin, de la sfârșitul săptămânii trecute, criptomoneda a crescut la începutul acestei săptămâni la 64.545 – 66.511 dolari.

Ethereum a profitat de optimismul din piață și urcat la 3.131 – 3.236 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax