ACTUALITATE
FOTO. Împreună printre paginile cărților. Festivalul de lectură pentru copii NARATIV în premieră la Cluj-Napoca
Festivalul de lectură Narativ a debutat sâmbătă, începând cu ora 10:00, la Liceul Greco-Catolic ,,Inochenție Micu” din Cluj. Participarea elevilor a fost liberă, iar atelierele organizate au stârnit un interes considerabil.
Festivalul „NARATIV Asociația ,,Curtea Veche”
Cu un număr de peste 100 ateliere și 3.000 de copii înscriși, Festivalul de Lectură ,,Narativ” promite o călătorie educativă în universul literaturii, unde fiecare carte devine o poartă către aventuri incredibile și personaje memorabile. Prin intermediul celor 12 ateliere dedicate copiilor cu vârste între 7-14 ani, literatura a reușit să prindă viață, împletindu-se armonios cu domenii diverse precum cinematografia, fotografia, teatrul, istoria, tehnologia și matematica.
FOTO. Împreună printre paginile cărților. Festivalul de lectură pentru copii NARATIV în premieră la Cluj-Napoca
În completarea acestei inițiative a proiectului de a îmbina mai multe domenii, Ovidiu Șimonca, de la Asociația Curtea Veche, este de părere că ,,ar trebui să se formeze un model în școala românească, în care să existe o conexiune între astfel de discipline”
Înființată în 2014, Asociația Curtea Veche ține de 10 ani astfel de ateliere, ,,în care dorim să îi aducem pe copii spre lectură. Totodată, cu această ocazie, noi facem și donații de carte mai multor licee din diferite orașe” , precizează Ovidiu Șimonca.
Astfel, în timp ce Clujul a atras aproximativ 400 de participanți, alte orașe partenere în acest an au fost București – cu un număr de 2.000 de participanți și Timișoara – 600.
De asemenea, proiectul a reușit să ia amploare datorită sponsorilor Fundația Bosch România, Kaufland și Rompetrol, desfășurându-se în mod eficient cu ajutorul echipei de voluntari, alcătuită din elevii liceului greco-catolic.
Printre cei 30 de voluntari se numără Antonia, elevă în clasa a 11-a B, care s-a alăturat echipei cu scopul de a contribui la îndrumarea copiilor, în timp ce colega ei, Briana, percepe activitatea de voluntariat ca fiind și o ,,experiență importantă în dezvoltarea noastră personală”.
Călătorind în lumi neexplorate prin intermediul atelierelor
Împărțite în două categorii, ficțiune și non-ficțiune, atelierele reprezintă ocazia ideală prin care micuții curioși ajung să dezvolte aptitudini artistice și practice, să-și antreneze gândirea critică și să-și îmbogățească cultura generală.
În intervalul orar 10:00 – 14:00 s-au desfășurat, așadar, 14 ateliere, inclusiv două dedicate intereselor și preocupărilor părinților: ,,A fi părinte – provocări și dileme” și ,,Cum să îi susținem pe copii în procesul de lectură”, care i- au atras atenția și directorului școlii Simona Gruian: ,,În calitate de părinte, atelierele dedicate acestora m-au impresionat”.
Cât despre cele dedicate copiilor, directorul afirmă că ,, prin aceste ateliere, este transmisă importanța lecturii și mai ales, promovarea ei.” Având caracter interactiv, atelierele încurajează copiii să împărtășească cu colegii lor preferințele în materie de lectură, acest tip de interacțiune stimulându-le curiozitatea cu privire la universul literaturii.
O asemenea interacțiune a avut loc în cadrul atelierului ,,Personaje și aventuri – Povești și întâmplări reale” unde copiii au venit cu recomandări de lectură. Totodată, pedagogul acestui atelier, Ovidiu Șimonca, i-a invitat pe copii să vorbească despre modelele lor și despre influența acestora , activitate care a fost menită să îi ajute în recunoașterea modelelor
pozitive: ,,Eroii nu sunt numai cei foarte viteji și curajosi – a fi erou sau a avea model un erou înseamnă să te duci și către un om care face bine, căci mai mult decât curajul, contează empatia și solidaritatea”.
„De la structura unei povești, la explorarea pământului și până la personaje din istorie”
La final, pedagogul a adus un plus atelierului tematic, punând accentul pe formarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor, care în amalgamul de teme și timpul petrecut în online, este necesar să își facă timp și pentru sport: ,,Dincolo de carte, dincolo de tehnologie, copiii au foarte mare nevoie să facă sport căci o minte sănătoasă este un corp sănătos”.
Un alt atelier educativ pentru micuții cititori a fost ,,Eroi și Prințese de Poveste” ținut de către Barna Némethi. De la structura unei povești, la explorarea pământului și până la personaje din istorie, Némethi a reușit să îi mențină pe copii activi într-o atmosferă de basm până la finalul orei.
Activitatea s-a încheiat cu un joc de imaginație, în care fiecare copil și-a folosit creativitatea pentru a concepe un erou unic, descriindu-i puterile speciale și caracteristicile distinctive. Un copil creativ este Melisa, elevă în clasa a 4-a, care a scris despre ,,Super – Scânteia” , eroină înzestrată cu viteză, superfortă și abilitatea de a zbura.
Totodată, Melisa a plecat de la atelier cu cartea, ,,Salvarea puiului de Koala” scrisă de Tilda Kelly, în timp ce o altă cititoare de aceași vârstă, Beatrice , a optat pentru ,,Bufnița care se temea de întuneric” de Jill Tomlinson. Când
Beatrice a fost întrebată ce anume i-a plăcut cel mai mult în cadrul atelierului ,,Eroi și Prințese”, aceasta a povestit despre cum a atras-o discuțiile legate de meseria de jurnalist, dorindu-și la rândul ei să devină în viitor unul ,,pentru că vreau să opresc minciuna”.
„Prin tehnologie, copiii au ocazia de a se dezvolta”
Despre răspândirea minciunii s-a discutat în cadrul cursului ,,Jurnalism versus Fake News”, unde jurnalistul Bianca Pădurean le-a predat copiilor cu vârste cuprinse între 10 – 14 ani tehnici de verificare a informațiilor și consideră că ,,este un început foarte bun – lumea începe să își dea seama cum să depisteze știrile false”. Astfel, pre-adolescenții au învățat cum să navigheze cu responsabilitate în mediul virtual și de ce anume să țină cont.
Cu privire la impactul tehnologiei asupra copiilor și la relația dintre carte și telefon mobil, Ovidiu Șimonca spune că le percepe ca fiind ,,complementare” și crede că ,,părinții nu ar trebui să fie atât de îngrijorați deoarece copiii
folosesc tehnologia”.
Aceași perspectivă o are și Simona Gruian, care este de părere că „prin tehnologie, copiii au ocazia de a se dezvolta, pot ajunge mai ușor la carte și există un acces mai simplu spre informare. Digitalizarea facilitează accesul la lectură”.
În plus, copiii au avut ocazia să se delecteze cu un spectacol de teatru – ,,Fram Ursul Polar” ținut de către două actrițe din București – Ioana Popovici Chelaru – actor la Teatrul de Animație Tandarica și Mariana Sinca – profesor de teatru la Clubul Copiilor. În plus, copiii au călătorit în timp împreuna cu profesorul univeristar Leonard Horvath la cursul de ,,Mitologie și Heraldică” și au explorat universul fotografiei prin atelierele ,,Poveștile Imaginilor” (pedagog Ciprian Măceșaru) și ,,Fotografie – comunicare vizuală”. (pedagog Ștefan Bartiș).
Alte ateliere care s-au bucurat de un succes considerabil au fost ,,Povești în cinema” (Simona Bartiș) ; ,,Bandă desenată” (Liliana Basarab) ; ,,Regii și reginele noastre” (Claudiu Pădurean) ; ,,Matematica este distractivă” (Attila Sziksai) și ,,Scriitorul de povești” (Florin Bican).
Atelierele – un adevărat succes
Festivalul Narativ a transmis un mesaj inspirațional celor prezenți, subliniind că frumusețea lumii poate fi descoperită prin intermediul literaturii. Când a fost întrebată ce mesaj le transmite copiilor, Simona Gruian a răspuns că: ,,Copiilor le transmit să citească cu încredere, căci tot ceea ce e mai frumos in lume, se găsește in carti. Prin lectură, ei au acces la modele de conduită morală, mari personalități și narațiuni care contribuie în evoluția lor personală.”
Bianca Matei
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Marți, pe Autostrada A3, vor fi restricții între Turda și Târgu Mureș, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.
Între orele 8.00 – 12.00, traficul va fi restricționat pe a doua bandă pe Autostrada A3 pe sensul Turda – Târgu Mureș, la kilometrii 36+800 metri – 35+800 metri.
Se ÎNCHID benzi de circulație pe A3, marți, între Turda și Târgu Mureș
Între orele 12.00 – 17.00, pe același sens, vor fi închise prima bandă și cea de urgență, pe același tronson kilometric, pentru reparații la rosturile de dilatare ale viaductului.
Polițiștii le recomandă șoferilor să fie foarte atenți în această zonă, să reducă viteza de deplasare, să semnalizeze din timp când schimbă banda și să se asigure foarte bine înainte de a trece pe o altă bandă.
Președintele Forța Dreptei Cluj, Adrian Oros, afirmă că cei care au lucrat îndeaproape cu Ludovic Orban, printre care se numără și el, știu că înainte de a fi un adevărat om politic, este un om foarte bun, un om de mare caracter.
Din păcate nu toți românii pot să îl cunoască așa cum îl cunoaștem noi, cei mai apropiați.
Prin retragerea sa în favoarea Elenei Lasconi, am asistat la un alt moment de altruism politic din cariera lui Ludovic Orban, care a fost marcată constant de astfel de momente. Fac doar o scurtă retrospectivă a celor mai cunoscute:
•În 2009, PNL era condus de Tăriceanu. Ludovic Orban și Crin Antonescu și-au anunțat candidatura la șefia PNL. Ca să îl poată învinge pe Tăriceanu și să dea un restart partidului, Ludovic Orban renunță la candidatura sa în favorea lui Antonescu.
Antonescu câștigă alegerile și după 6 luni convoacă Congres extraordinar ca să elimine funcția de prim-vicepreședinte ocupată de Ludovic Orban. Toți oamenii care au rămas alături de Orban au fost schimbați din toate funcțiile și multora le-au fost încheiate definitiv carierele politice.
Duce PNL la victorie
•În 2016, în timp ce era candidat pentru Primăria Capitalei, lui Ludovic Orban i se fabrică un dosar penal. Din prima zi în care a fost chemat la DNA a anunțat că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei și și-a dat demisia din toate funcțiile politice deținute, așteptând ca justiția să îi facă dreptate. A solicitat să fie judecat cu celeritate și nu a tras de timp ca cei care vânează prescripții.
A obținut prima decizie de achitare abia pe 31 ianuarie 2017. La alegerile parlamentare din decembrie 2016 a refuzat să candideze pentru că încă nu i se făcuse dreptate. Acesta este Ludovic Orban.
În februarie 2020, același Ludovic Orban renunță la candidatul propriu pentru Primăria Capitalei și își anunță susținerea pentru independentul Nicușor Dan. Cu acel anunț forțează mâna USR care se vede nevoit să facă la fel și PSD este învins în alegeri și scos din Primăria Capitalei.
După ce duce PNL la victorie în alegerile prezidențiale și bate PSD pentru prima dată în alegerile europarlamentare și locale, în momentul când pierde alegerile parlamentare din 2020, își dă demisia din funcția de prim-ministru ca să înceapă negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, așa cum a promis în campania electorală.
În timpul negocierilor, Ludovic Orban face concesii importante USR-ului și este atacat puternic în interiorul PNL. Reușește să ajungă la o formulă de guvern, însă USR se opune desemnării sale ca premier în acel nou guvern și îl preferă pe Florin Cîțu (O MARE GREȘEALĂ).
Demisie din PNL
După preluarea ostilă a conducerii PNL de către “ băieți “ , în octombrie 2021 Florin Cîțu începe negocierile cu PSD pentru formarea unui guvern comun. Pe 23 noiembrie Biroul Politic Național al PNL votează readucerea PSD, din opoziție, la guvernare și Ludovic Orban își dă demisia din PNL în aceeași zi.
După 30 de ani a plecat din singurul partid în care a activat pentru că nu a dorit să își încalce cuvântul dat oamenilor care au avut încredere în el atunci când le-a promis că dacă vor vota PNL vor scăpa de PSD și vor avea un guvern de centru-dreapta.
Pe toată durata acestei veri a încercat o unire a forțelor de centru-dreapta și susținerea unui singur candidat pentru a putea bate binomul PSD-AUR.
Nicolae Ciucă a mimat interesul pentru o unire a forțelor de dreapta, în vreme ce Elena Lasconi și-a dorit, dar multi lideri din conducerea USR s-au opus.
Altruism politic
Gestul din seara aceasta reprezintă o nouă dovadă de realism și altruism politic, deoarece, pentru Ludovic Orban, binele comun a fost întotdeauna mai important decât obiectivul politic personal.
Retragerea lui și sprijinirea lui Elena Lasconi, îi oferă șanse reale acesteia, să intre în turul 2 și să câștige alegerile.
Am acceptat cu inima strânsă această decizie, dar știu ca Ludovic Orban este omul proiectelor mari și a deciziilor înțelepte.
Pe 24 noiembrie votăm Elena Lasconi!
Pe 1 decembrie votăm Forța Dreptei!
Pe 8 decembrie votăm Elena Lasconi!”, a transmis Oros.
CMF 11240022
Evenimentul este organizat în ajunul lui Moș Nicolae, pe data de 5 decembrie, 2024, între orele 10.00 și 13.30, iar vânzători vor fi elevii de la clasele primare și gimnaziale.
Ei pregătesc bunătăți, cum ar fi dulciuri, realizate acasă împreună cu părinții, frații și bunicii, și obiecte artizanale specifice sărbătorilor de iarnă: globuri, steluțe sau aranjamente florale, potrivite pentru decorarea bradului ori a meselor de Crăciun.
Produsele vor avea prețuri accesibile, iar, cu ajutorul și implicarea profesorilor, toată lumea se așteaptă ca manifestarea să aibă succes. Toți banii adunați vor fi virați apoi în contul Asociației Sfântul Nectarie din Cluj.
Un ajutor binevenit din partea copiilor
Invitat la podcastul Human Hub, medicul-preot, Bogdan Chiorean, ne-a oferit toate detaliile despre acest proiect, construirea unui Centrul de îngrijiri paliative, denumit „Sfântul Hristofor”, care a început cu un gând, de fapt cu o întrebare: unde se duc copiii care sunt foarte bolnavi?
În prezent clădirea este ridicată la roșu. Centrul va avea o capacitate de 25 de paturi pentru micuții care au probleme grave de sănătate și 13 pentru părinții acestora.
Cu mic, cu mare, toată comunitatea școlii, este invitată să participe la târg. Diana Mureșan, directoarea instituției de învățământ, este încrezătoare că acțiunea va fi un real succes, și, pe lângă caracterul caritabil al evenimentului, ea promite participanților timp de calitate petrecut împreună, dar și un prilej de a medita la adevărata esență a sărbătorilor.
Sprijin pentru realizarea unui centru paliativ pentru copii
Fiecare obiect achiziționat în cadrul târgului, a mai adăugat Mureșan, înseamnă un sprijin pentru construirea centrului, care va asista gratuit copiii a căror supraviețuire până la vârsta adultă nu este garantată și care va oferi îngrijire psihică și spirituală membrilor familiei.
Este pentru prima oară când Târgul de Crăciun organizat de comunitatea școlii din Cluj-Napoca este caritabil. Până acum, banii erau folosiți de cei care se arătau merituoși și harnici, o activitate destinată dezvoltării simțului antreprenorial al elevilor.
Evenimentul caritabil se va desfășura în curtea sediului școlii, de pe strada Memorandumului, numărul 22. Oricine dorește să contribuie la construirea noului centru de îngrijiri paliative pediatrice, o poate face în conturile Asociației „Sfântul Nectarie” din Cluj.
Cristina Șendrea
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe. Preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați primesc acești bani dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.
Au început să intre BANII pe cardurile educaționale. Ce poți CUMPĂRA cu aceștia
– Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
– Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
– Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
– Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
– Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Sursa: Edupedu.ro