Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO / Gala de Premiere TIFF 19 : Trofeul Transilvania a fost acordat filmului australian „Babyteeth : Prima Iubire”

Publicat


În cursul zilei de 8 august a avut loc Gala de Premiere a celei de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Premiul pentru Excelență a fost acordat actriței Maria Ploae, în timp ce Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, a fost acordat filmului australian „Babyteeth : Prima Iubire”. Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de recitalurile Surorilor Osoianu și Marinei Voica.

Premiul de Excelență a fost câștigat de Maria Ploae

„M-am simțit cu adevărat fericită. Muțumesc TIFF, Cluj, Tudor Giurgiu și tuturor regizorilor care de-a lungul anilor mi-au oferit posibilitatea de a face filmele pe care le-am realizat până acum. Sper că nu mă voi opri!”, a afirmat actrița.

Actrița Maria Ploae

Trofeul Transilvania a fost acordat filmului „Babyteeth: Prima iubire”, regizat de Shannon Murphy

„Milla este adolescentă și are probleme grave de sănătate. Când se îndrăgostește de Moses, un traficant, părinților Millei le pică cerul în cap. Dar prima iubire adevărată îi readuce fetei dragostea de viață și nimic altceva nu mai contează”, se arată în avancronica filmului.

Monica Felea și Ștefan Bradea (Bad Unicorn) au ridicat premiul Transilvania (Sursă foto: Facebook TIFF)

Declarația ministrului Culturii

„Festivalul la care participăm astăzi este unul emblematic pentru România. Noi am încurajat acest eveniment să se desfășoare. Am discutat din punct de vedere bugetar cum îl putem sprijini, pentru că e clar că toate aceste măsuri creează un supliment de cheltuieli care trebuie susținut de undeva. Așadar, toate aceste lucruri au dus la posibilitatea în care, în această seară , să putem asista la închiderea unui eveniment care s-a desfășurat impecabil”, a dezvăluit ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii

Concluziile lui Tudor Giurgiu, președintele TIFF, după cea de a 19-a ediție a evenimentului

„Eu mă bucur că am dus-o la capăt. De asemenea, mă bucur că TIFF-ul a rămas singurul eveniment cultural care a putut avea loc în perioada asta. Cumva cred că TIFF-ul a dat curaj multor alte evenimente. Ne bucurăm că piața este aproape plină. Sper să fie un spectacol frumos”, a afirmat regizorul înainte de gala de premiere.

Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania

Celelalte premii

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea  Zilele Filmului Românesc a fost acordat producției cinematografice „Totul nu va fi bine”- regizor Alexandru Pîrvu, Helena Maksyom.

Filmul „Ivana cea Groaznică”, regia Ivana Mladenović, a obținut o mențiune specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut a fost câștigat de filmul „Urma”, regizat de Dorian Boguță.

Premiul publicului pentru cel mai popular film din secțiunea Zilele Filmului Românesc a fost oferit filmului „Și atunci…Ce este libertatea?”, în regia lui Andrei Zincă.

De la stânga la dreapta: regizorul Andrei Zincă, actrița Iulia Lumânare și actorul Cristian Popa

Documentarul „Acasă!”, regia Radu Ciorniciuc, a obținut Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film și servicii de post-producție), oferit de Cinelabs România.
„Aș vrea să sperăm că filmul Acasă este un punct de pornire pentru o discuție reală despre implicarea fiecăruia pentru binele celuilalt atunci când acest lucru este necesar. Avem nevoie de educație, implicare socială, civică, iar documentarul contează!”, a explicat Monica Lăzăurean-Gorgan, producătorul filmului, în timpul Galei de Premiere.

Producătorul de film, Monica Lăzăurean-Gorgan și regizorul Radu Corniciuc

Bursa „Alex. Leo Șerban” a fost oferită jurnalistei Alexandra Tănăsescu, pentru proiectul „Cultura la dubă”. Aceasta a afirmat că: „trebuie să scoatem cultura din dubă. Aș vrea să le mulțumesc tuturor profesorilor din România care înțeleg că educație înseamnă nu doar respectarea programei școlare, ci înseamnă să le arăți copiilor un film, să-i duci la film sau la un târg de film. Aș vrea să le spun că ei au puterea extraordinară de a schimba vieți”.

Jurnalista Alexandra Tănăsescu

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj a fost acordat filmului „Kaïmós”, regia Sarra Tsorakidis. Mențiunile speciale ale juriului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj au fost acordate producțiilor cinematografice „Bilet de iertare, regia Alina Șerban, și „Moartea și cavalerul, regia Radu Gaciu.

Mesajul regizoarei Alina Șerban, după obținerea mențiunii speciale

„Scurtmetrajul prezintă povestea unor sclavi rromi, iar termenul de iertare semnifica eliberarea sclavilor rromi care erau iertați de robie. Iată că trecutul sclaviei din Țările Române, de care ne despart doar 164 de ani, are încă legătură cu prezentul. Clujul este un oraș atât de frumos, cultural, divers și civilizat, dar tolerază segregarea etnică și ura împotriva sărăcilor de la Pata Rât.

În 17 decembrie 2010, 66 de familii au fost evacuate din strada Coastei și mutate lângă rampa de gunoi. Acolo le-au oferit 40 de camere de 16 metri pătrați la 40 de familii, iar celelalte 36 au fost lăsate afare la -17 grade. Au trecut 10 ani de atunci și Pata, rușinea Clujului, e tot acolo. Dedic Premiul oamenilor din Pata Rât!”, a transmis Alina Șerban, printr-o scrisoare citită de mama sa pe scena din Piața Unirii.

Actrița Alina Șerban, Sursa foto: Facebook personalDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Inflația rămâne MARE în 2024

Publicat

salarii bani lei teancuri

Miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că, la sfârșitul anului, prețurile vor crește cu 4,9%, de la 4,7% la estimarea precedentă, față de decembrie 2023, ceea ce va influența momentul „când şi cu cât vom reduce rata de politică monetară”. Inflația ar putea scade la 3,5% la sfârşitul lui 2025 și ar intra astfel în culoarul țintă al BNR de 2,5%±1 punct procentual.

Tot miercuri, INS a anunțat o încetinire a creșterii economice a României. PIB-ul din primul trimestru a crescut cu 0,5%, comparativ cu ultimele trei luni din 2023, însă avansul față de perioada similară a anului trecut s-a redus la 0,1%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Inflația rămâne MARE în 2024

Încetinirea a fost observată deja de FMI, care în raportul „World Economic Outlook” din aprilie a revizuit în jos estimările sale privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8%, cât estima în octombrie, la 2,8%.

Cu toate acestea, Mugur Isărescu a precizat că „noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi. Toţi indicatorii cu putere de prognoză, cum se spune în terminologia de specialitate, arată o revenire şi mai ales consumul”.

Nivelul ridicat al dobânzii de referință continuă să atragă fonduri străine care vor să profite de randamente cât mai bune, influențate și de stabilitatea cursului euro. Acesta a revenit miercuri la valoarea de luni de 4,9765 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,976 – 4,977 lei.

Segmentul monetar a fost la fel de calm, fără ca indicii ROBOR să cunoască modificări, însă guvernatorul BNR a atras atenția asupra costurilor ridicate la care se împrumută România. „Avem prima de risc cea mai mare din UE şi nu coboară. Investitorii nu se uită numai la deficit, se uită şi la discuţiile din ţară, respectiv modul de luare a deciziilor. Împrumuturile rămân scumpe chiar dacă noi facem eforturi să avem lichiditate în piaţă. Corecţia fiscală este absolut necesară”.

„Scăderea inflației din SUA a apreciat bitcoin”

Indicele prețurilor de consum din Statele Unite a scăzut de la 3,5% în martie la 3,4% în aprilie și au înmulțit plasamentele în euro, care a urcat la 1,0813 – 1,0869 dolari. Această evoluție a fost înglobată în previziunile pieței, după ce Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, a declarat că inflația nu a încetinit, motiv „de a menţine politica la ritmul actual mai mult decât se credea”. În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,6109 la 4,5960 lei.

Media francului elvețian a scăzut de la 5,0812 la 5,0773 lei, însă cea a lirei sterline a crescut de la 5,7827 la 5,8018 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 350,0728 lei, efect al aprecierii metalului galben la 2.355,20 – 2.380,20 dolari/uncie.

Monedele din regiune au profitat de evoluția celei unice iar mediile lor s-au apreciat la 4,2635 zloți/euro, respectiv la 386,30 forinți/euro.

Scăderea inflației din SUA a apreciat bitcoin la 61.346 – 64.032 dolari, iar ethereum a crescut la 2.865 – 2.955 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Câine ținut FLĂMÂND și neîngrijit la Turda. Proprietarul a fost amendat cu 8.000 de lei

Publicat

caine

Un câine ținut flămând și neîngrijit de către stăpân a fost descoperit la Turda de către polițiștii de la Protecția Animalelor Cluj. Proprietarul acestuia a fost amendat cu 8.000 de lei.

„În cursul zilei de ieri, 14 mai, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Cluj s-au sesizat din oficiu cu privire la un caz apărut în mediul online despre un câine aflat într-o situație critică în Turda, fără mâncare și apă.

Câine ținut FLĂMÂND și neîngrijit la Turda. Proprietarul a fost amendat cu 8.000 de lei

La fața locului, polițiștii au identificat proprietarul și au constatat că animalul era subnutrit. De asemenea, câinele nu era microcipat și nici sterilizat.

Astfel, proprietarul a fost sancționat cu o amendă de 8.000 de lei pentru nerespectarea legislației privind protecția animalelor.

Exemplarul canin a fost preluat și predat unei asociații de profil.

Protejarea și îngrijirea corespunzătoare a animalelor sunt responsabilități esențiale pentru fiecare dintre noi. Haideți să fim cu toții atenți și să acționăm când vedem animale în suferință”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. INCENDIU pornit de la o oală uitată pe foc, la Cluj. Un bărbat de 85 de ani a murit

Publicat

apartament pompierilor

Un incendiu a izbucnit, miercuri, pe str. Dionisie Roman din Cluj-Napoca. Cauza ar fi o oală uitată pe foc. Un bărbat de 85 de ani a murit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un incendiu care a pornit de la o oală uitată pe foc în bucătăria unui apartament situat pe strada Dionisie Roman.

VIDEO. INCENDIU pornit de la o oală uitată pe foc, la Cluj. Un bărbat de 85 de ani a murit

Imediat ce au pătruns în apartament, pompierii au găsit un bărbat de 85 de ani, decedat. Astfel, echipajul Serviciului de Ambulanță Județean a constatat decesul. Cauzele care au dus la decesul victimei vor fi cercetate ulterior de către organele abilitate. Nu s-a impus evacuarea locatarilor din bloc, iar la intervenție au fost mobilizate două autospeciale cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „Și de la pășune, iaca/ Tacticoasă vine VACA”. Imagini bucolice din traficul floreștean

Publicat

vaci

Sara pe deal, buciumul nu mai sună, sau cel puțin nu-l mai auzim noi din cauza claxoanelor. Atunci trebuie să ne mulțumim cu imaginea bucolică a vacilor care se întorc tacticoase de la pășune, prin traficul floreștean, pe unde altundeva, semn al perenității noastre pe aceste meleaguri.

vaci

„Fetele cochetele”, cu sau fără ITP,  devin parte integrantă a zbuciumatului nostru exod spre și dinspre Cluj-Napoca. Ar fi și păcat să le întrerupi legănarea superbă a ugerelor pline de lapte. Să sperăm că nu se va găsi un bou care să vină cu ideea de a le monta numere de înmatriculare.

FOTO. „Și de la pășune, iaca/ Tacticoasă vine VACA”. Imagini bucolice din traficul floreștean

vaci

Foto: Facebook Trăiesc în Florești – Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax