EVENIMENT
FOTO. Flori, regenerare urbană, comunitate și o atmosferă FEERICĂ pe strada Potaissa din Cluj-Napoca

Strada Potaissa a revenit la viață. În 1 iunie a început a șaptea ediție a unui eveniment care, dincolo de a aduce mai aproape de comunitate producătorii locali, își propune să promoveze ideea de transformare urbană. E momentul din an în care o mică stradă uitată se metamorfozează într-un tărâm de poveste, iar zumzetul ce acaparează întregul loc oferă o atmosferă cu adevărat specială. Ba mai mult, e pentru prima dată când proiectul pieței de flori depășește granițele străzii.
„La Piața de flori altfel sunt prezenți 17 expozanți din întreaga regiune, fiecare cu propria poveste. Unii au adus cu ei flori de sezon precum mușcate sau begonii, alții ne prezintă beneficiile “aurului mov”. Unii pun spre vânzare plante aromatice deosebite cum ar fi oregano picant, iar alții mizează pe aranjamente cochete sau plante numai bune de pus în grădină. Ba mai mult, cel mai iute ardei din lume a revenit pe frumoasa stradă din Cluj.
“Fiecare trecător are ceva de descoperit pe Strada Potaissa. E un loc al comunității, al poveștilor, al oamenilor. E exemplul perfect că niște schimbări atât de mici pot avea un impact atât de mare. Îmbrăcată în culori puternice și învăluită de parfumul florilor, zona își dezvăluie, cu mult curaj, adevăratul potențial”, spune Andi Daiszler,
inițiatorul proiectului.
Conexiune și acțiune
Pe Strada Potaissa ideile îndrăznețe au loc să înflorească. Așa că în niciun an nu ratăm discuțiile despre urbanism, soluții creative în comunitate și modele de bune practici.
Sâmbătă, de la ora 16, arhitecții Udo Weilacher (decanul Facultății de Peisagism Industrial și Arhitectural din München) și Șerban Țigănaș (decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism UT Cluj-Napoca) vin pe cea mai frumoasă stradă din oraș pentru un dialog deschis despre modul în care percepem spațiile publice.
De altfel, discuția încheie prima săptămână a unui grup de 24 de studenți români și germani în Cluj-Napoca, inițiativă facilitată de Asociația Daisler și Raiffeisen Bank. E pentru prima dată când depășim granițele străzii pe care o iubim cu toții, cu mici evenimente satelit organizate alături de partenerii noștri de la Universitatea Tehnică
din München, Universitatea Tehnică din Cluj, respectiv Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
“Nu uităm să privim și înspre viitor. Încă de la început ne-am dorit ca acest eveniment temporar să fie o inspirație, în speranța de a vedea cât mai multe schimbări pozitive în comunitate. Tocmai de asta ne bucurăm să avem alături specialiști din domeniu și, cu un strop de imaginație și pasiune, să trasăm direcții clare în zona regenerării urbane.
Mai exact, studenții prezenți la Cluj lucrează în echipe mixte pentru a pune în scenă 5 instalații formate din scaune pliabile, instalații care vor funcționa ca niște „vehicule de transformare urbană”, spune Andi Daiszler, inițiatorul evenimentului.
Masa Bunei Vecinătăți: De la necunoscuți, la prieteni
Timpul stă pe loc preț de două ore pe Strada Potaissa. Duminică, 4 iunie, activitatea comercială ia o mică pauză între orele 13 și 15. Vendorii și trecătorii se pun împreună la Masa Bunei Vecinătăți, o oportunitate unică de a sărbători comunitatea și a ne bucura de timp de calitate.
Clătite pufoase, limonadă cu lavandă, salată cu legume proaspăt culese din grădină, dulceața de căpșuni, gogoși rostogolite în zahăr pudră sau, de ce nu, o tradițională slănină servită cu pâine de casă. Toate își vor găsi loc pe masa pe care o întindem împreună. Ne așezăm la masă necunoscuți, însă ne ridicăm prieteni.
Dansul și muzica bună, nelipsite de pe Strada Potaissa
Seară de seară DJ-ul rezident Digitalove va da startul ritmurilor urbane de la ora 18, în vreme ce de la ora 20, trupe locale vor performa în format acustic. E a doua oară când Wolfpack Digital se alătură demersului Strada Potaissa – Piața de flori, astfel că în 2023 compania clujeană prezintă întregul line-up de pe cea mai frumoasă stradă din România.
De asemenea, ne bucurăm să anunțăm că toate băuturile de pe Potaissa vor fi comercializate în pahare reutilizabile care pot fi folosite în schimbul unei garanții. Vinul, de exemplu, este servit în pahare de sticlă”, au transmis organizatorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un bărbat a fost lovit mortal de un tren, vineri seară, în Cluj-Napoca.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină în apropiere de strada Fabricii de Zahăr, lângă trecerea la nivel cu calea ferată, unde un bărbat a fost lovit de tren.
Din nefericire, victima prezintă leziuni incompatibile cu viața. Am intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare”, informează ISU Cluj.

Un accident în care au fost implicate 3 maşini a avut loc vineri seară în Livada.
„La data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 20.00 a fost sesizat un eveniment rutier, produs între 3 autovehicule pe DN1C – E576, în localitatea Livada.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că pe sensul de mers Cluj-Napoca spre Gherla, un tânăr de 19 ani, care se afla la volanul unei autoutilitare, nu ar fi păstrat distanță suficientă în raport cu autovehiculul din fața sa, intrând în coliziune cu o autoutilitară, care a fost proiectată într-un autoturism.
În urma evenimentului au fost înregistrate doar pagube materiale.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, informează IPJ Cluj.
*imagine de arhivă

Poliţiştii clujeni din Huedin au reuşit să recupereze o barcă car fusese furată de pe lacul Tariniţa şi dusă în Mărişel.
„La data de 28 septembrie a.c. polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin, în baza activităților și a informațiilor de interes operativ, au identificat, în comuna Mărișel, o barcă de agrement în valoare de peste 6.000 de lei, care ar fi fost sustrasă în perioada 12 – 15.07.2020 de pe malul lacului de acumulare Tarnița.
Ambarcațiunea a fost descoperită în posesia unui bărbat de 30 de ani, din comuna Mărișel, care nu a putut prezenta documente specifice de proveniență. Totodată, în contextul verificărilor, polițiștii au constatat că a fost schimbată culoarea originală a ambarcațiunii.
În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a fost comisă fapta”, informează IPJ Cluj.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Jungla urbană a Clujului. Vegetația invadează TROTUARELE. Ce măsuri a luat Primăria

Acum câteva luni, Cluj24 trăgea un semnal de alarmă în ceea ce privește faptul că există porțiuni de trotuare, din ce în ce mai multe, invadate de vegetație, pietonii fiind astfel obligați să circule pe carosabil, expunându-se accidentelor. Cine trebuie să se ocupe de această problemă? RADP sau proprietarii terenurilor lăsate în paragină ori care nu-și toaletează copacii de pe proprietate?
Citește și: Atunci când NATURA își cere drepturile. Un trotuar din Cluj, INVADAT de vegetație. Pietonii în PERICOL
Cluj24 s-a adresat Primăriei Cluj și a primit următorul răspuns:
„Ca urmare a solicitării dvs. vă comunicăm următoarele:
În conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 191/2009, privind buna gospodărire a municipiului
Cluj-Napoca, Art. 5, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1000 lei
„neefectuarea lucrărilor de curățenie și întreținere a terenurilor, spațiilor verzi, căilor de acces,
parcărilor, zonelor din preajma garajelor din imediata apropiere a imobilelor pe care le dețin sau își desfășoară activitatea, astfel încât acestea să fie în permanență curate, cu un aspect corespunzător și îngrijit” și Art. 7, pct.23, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1000 lei ,,neluarea măsurilor de menținere în perfectă stare de curățenie a terenurilor pe care le dețin sau le utilizează sub orice formă.”
Precizăm că în perioada 01.01.2022 – 25.09.2023 polițiștii locali din cadrul Serviciului
Control protecția mediului au întocmit 765 de înștiințări (somații) cu termene de conformare pentru
neîntreținerea terenurilor în stare corespunzătoare prin luarea măsurilor de cosire și toaletare a
vegetației, iar pentru neconformare la măsurile dispuse, au aplicat un număr de 193 de procese-
verbale de constatare a contravenției, în valoare totală de 91.050 lei”, a transmis Primăria Cluj.
Având în vedere că pe anumite străzi situația nu s-a schimbat de ani de zile, întrebarea este dacă nu cumva amenzile sunt prea mici, având în vedere că nu generează nicio reacție din partea unor proprietari?