Connect with us

CULTURA

FOTO. „Expoziția unui vulcanolog” la Cluj-Napoca. Șansa de a vedea piese unice din colecția lui Dan Culcer

Publicat


culcer

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a găzduit, vineri, evenimentul „Expoziția unui vulcanolog. Piese din Donația Dan Culcer”. Piesele expuse au fost prezentate de însuși Dan Culcer, fiind vorba atât de obiecte din arhiva familiei sale, cât și de două cărți publicate recent.

„Eu nu am făcut decât să perfecționez ce a început tata”

”Eu am o datorie morală să vorbesc despre cei care mi-au fost părinți, pentru că. grație lor, în primul rând, există fondul acesta de carte, de picturi, de documente vechi”, așa și-a început discursul criticul literar Dan Culcer, dorind să aducă un tribut în special tatălui său care a fost colecționar.

Acesta l-a inspirat să continue să adune piese de colecție, mai ales ale marilor oameni din diasporă în perioada în care a fost refugiat politic la Paris.

„Eu nu am făcut decât să continui și să perfecționez în anumite sectoare pe care el nu avea cum să le cunoască și anume fondurile din străinătate, din ceea ce se numește exil”, afirmă Dan Culcer.

Tatăl său, Alexandru Culcer,  a avut talent la desen pe care și l-a dezvoltat la Școala de Pictură din Baia Mare. Totuși, acesta nu a urmat o carieră în artă, devenind medic, fapt care l-a salvat în 1940 când colegii maghiari au făcut în așa manieră ca el și soția sa să fie nevoiți să plece în mai puțin de 24 de ore din Dej.

„Au fost obligați să se refugieze, dar datorită faptului că tata era medic și la CFR a găsit posibilitatea de a avea disponibil un vagon în care a putut să încarce o parte din lucrurile de artă pe care le vedeți aici”, menționează Dan Culcer.

Ce conține colecția expusă?

Colecția conține cărți vechi, documente din arhiva personală a lui Dan Culcer, scrieri sau schițe de scrieri și corespondență. ”E o colecție eteroclită, foarte diversă: de la tablourile tatei cu Calvaria văzută din Donath sau cu Tăietura Turcului și portretele propriu-zise ale părinților mei până la reviste publicate în exil.

E și o antologie de eseuri românești pe care am lucrat-o până a părăsi țara, adică până în 1987, dar, fiindcă am plecat editurile nu au mai putut să o publice”, relatează el.

La fel, au fost expuse și două cărți noiprintre care teza de doctorat a lui Dan Culcer cu titlul „Cenzura în comunismul real”, publicată cu susținerea directorului BCU Cluj, Valentin Orga. Cealaltă carte care a fost lansată de curând e un volum colectiv de poezie care cuprinde opera completă a trei poeți: Ioan Mușlea, Gavriil Ședran și cea a lui Dan Culcer.

Cea mai recentă completare a colecției e tabloul lui Ion Cristofor, „Gutui și flori de toamnă”, așezat strategic lângă taboul mamei donatorului, născută în Gutui.

Metafora vulcanologului

„Expoziția ca expoziția, dar vulcanolog e fiindcă așa se cheamă jurnalul meu.

Totul a început de la un citat de-al lui Nietzsche care spune că trebuie să trăim cum o fac oamenii de la bazele vulcanului, cu sentimentul apropierii iminente a catastrofei. Deci jurnalul unui vulcanolog înseamnă jurnalul unui om în stare de alertă care trăiește mereu cu pericolul lângă el ”, menționează Dan Culcer.

Începutul unei colaborări de durată

„Dumnealui este unul dintre fondatorii revistei Vatra de la Târgu- Mureș și a studiat foarte mult la biblioteca clujeană. Astfel, el a considerat că ar fi bine ca multe dintre elementele colecției sale personale să ajungă la Cluj”, povestește Iulia Pop, bibliotecară la BCU „Lucian Blaga”.

Donațiile făcute de Dan Culcer au început după prima sa revenire în țară, în 1990 când a ținut să se întoarcă pentru a vedea cum se dezvoltau lucrurile în România.

Cine este Dan Culcer

Dan Culcer (83 de ani) este un critic literar, prozator, poet, traducător și jurnalist român, care a emigrat și a beneficiat de statutul de refugiat politic în Franța din octombrie 1987 până în 1992, când obține cetățenia franceză.

Paula Mariuța



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Meciul Ronaldinho & Friends vs. Team România, cel mai așteptat eveniment din cadrul Sports Festival, pe BT Arena

Publicat

Seara de sâmbătă promite spectacol total în BT Arena, unde are loc meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends vs. Team România”, începând cu ora 19. Evenimentul este punctul culminant al Sports Festival 2025 și a atras un public numeros, cele 9.000 de bilete fiind epuizate în timp record.

Pe parchetul sălii joacă nume legendare ale fotbalului internațional și românesc. Echipa internațională – Ronaldinho & Friends – îi are în componență pe Ronaldinho, Robert Pires, Adriano, Wesley Sneijder, Marco Materazzi, Kevin Kurányi, Cristian Zaccardo, Ricardinho (futsal) și Jens Lehmann, înlocuindu-l pe Julio César. Antrenorul lor este fostul atacant german Felix Luz, secondat de managerul Torsten Smolcic.

Team România răspunde cu o garnitură pe măsură: Bogdan Lobonț, Florin Cernat, Eric de Oliveira, Alexandru Chipciu, Răzvan Raț, Cosmin Contra, Mirel Rădoi, Adrian Ilie și Adrian Mutu, sub comanda antrenorului Ioan Ovidiu Sabău.

Punctul culminant al Sports Festival 2025

Partida se va desfășura în format 5+1, în două reprize de câte 30 de minute, separate de o pauză de 20 de minute. Organizatorii promit și multe momente surpriză pentru spectatori.

Spectacolul a început cu un joc demonstrativ de minifotbal a echipei naționale a României, campioana mondială din 2023.


În tribune se află și oficialități: primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea, eurodeputatul Vasile Dîncu, senatorul Mircea Abrudean, dar și Simona Halep și părinții săi sau omul de afaceri Darius Mârza, patronul Wonderland.

Evenimentul marchează un moment unic pentru fanii sportului din România, oferind ocazia rară de a-i vedea live pe unii dintre cei mai mari jucători din ultimele decenii, cu Ronaldinho în centrul atenției – lider incontestabil în valoare de piață între cei prezenți.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Noaptea Privighetorilor revine în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” cu ultima ediție în formatul consacrat

Publicat

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, găzduiește astăzi cea de-a XII-a și, totodată, ultima ediție în forma cunoscută a îndrăgitului eveniment Noaptea Privighetorilor.

Organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR), care aniversează 35 de ani de activitate, evenimentul își păstrează spiritul de celebrare a naturii, dar introduce în premieră o componentă caritabilă dedicată educației despre păsări.

„Cântăm pentru păsări. Donăm pentru păsări”. Sub acest motto, ediția din 2025 cheamă publicul să susțină financiar proiectele educative ale SOR. Donațiile se pot face online, pe pagina dedicată (sor.ro/concert-caritabil), sau direct la standurile din parc. Intrarea la eveniment se face pe baza biletului obișnuit de acces în Parcul Etnografic.

Programul zilei

17:00 – 18:45  – Tururi ghidate; Povești despre păsări în română, maghiară și engleză, încă de la poartă

17:00 – 19:00  – Ateliere educative & creative; În zona foișorului; participanții își aleg „pasărea preferată” și află istoria ei

Pe tot parcursul serii – Expoziție aniversară „35 de ani de SOR”; Obiecte de colecție, publicații, echipamente din trei decenii și jumătate de conservare

Pe tot parcursul serii – Stand SOR; Cărți, insigne, jocuri, sacoșe de pânză, art-printuri flora & fauna

19:15 (aprox.) – Recital instrumental caritabil; Sonia Vulturar – vioară, Sergiu Cebotari – clarinet, Alexandru Lazăr – pian; lucrări de Beethoven, Milhaud, Haçiaturian

Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. A început marșul Cluj Pride 2025: „Drepturi egale pentru fiecare!”

Publicat

Peste 5.000 de persoane participă astăzi la marșul Cluj Pride 2025, cel mai important eveniment public al comunității LGBTQ+ din Transilvania. Participanții au pornit în marș din Piața Unirii, urmând traseul strada Regele Ferdinand – strada Horea – strada Barițiu – strada Petru Maior, cu întoarcere în Piața Unirii.

Participanții afișează bannere colorate și un imens steag curcubeu, scandând lozinci precum  „Drepturi egale pentru fiecare”, „Iubirea e un drept, nu un privilegiu” sau „Vrem egalitate”.

Marșul este punctul culminant al unei săptămâni de evenimente dedicate vizibilității și drepturilor persoanelor LGBTQ+, desfășurate între 9 și 15 iunie.

Organizatorii și participanții cer recunoașterea legală a parteneriatelor civile între persoane de același sex.

Evenimentul se desfășoară pașnic, iar până acum nu au fost semnalate incidente.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu trei mașini, între Săcel și Filea de Sus, județul Cluj. Trei femei au ajuns la spital

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme a avut loc în această după-amiază, la intersecția drumurilor 107R și 107M, între localitățile Săcel și Filea de Sus din județul Cluj.

„Pompierii din cadrul Gărzilor Băișoara și Gilău au intervenit în această după-amiază la un accident rutier petrecut la intersecția drumurilor 107R cu 107M, respectiv între localitățile Săcel și Filea de Sus.

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și două echipaje SMURD, unde au găsit trei autoturisme avariate, fără persoane încarcerate în acestea.

Trei persoane au fost consultate de către echipajele SMURD, respectiv trei femei cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Ulterior acestea au fost transportate la spital pentru investigații și îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări acestea erau conștiente și cooperante”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate