Connect with us

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Sportul DOMINĂ, filmele nu se lasă

Publicat


tiff

Weekendul acesta este dominat de sport, dar filmele nu se lasă. La Cluj-Napoca se desfășoară Sports Festival, azi începe și EURO 2024 iar TIFF-ul demarează în trombă.

Între 14 și 16 iunie, la Yolka se desfășoară un târg de viniluri. Cum vechea „placă” a revenit la modă, nu trebuie ratat de către fanii sunetului curat.

vinyl fair

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Sportul DOMINĂ, filmele nu se lasă

TIFF, cel mai important festival de film din Transilvania, se desfășoară între 14 și 24 iunie. Amatorii de filme au programul încărcat timp de o săptămână, așa că să nu-i deranjăm, nici măcar cu fotbalul.

tiff

În timp ce cinefilii stau cu ochii pe TIFF ca pe butelie, microbiștii tocmai își fac încălzirea cu o bere înainte de debutul EURO 2024. Vineri, de la 22.00, e meciul de debut, Germania-Scoția.

meciuri

Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 18.00 la BTarena, doi dintre cei mai mari jucători ai tenisului mondial, vor juca la Sports Festival în cadrul unui demonstrativ de excepție.

agassi graf

De sâmbătă, 𝟏𝟓 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞, în fiecare seară de la ora 𝟭𝟵:𝟬𝟬, la festivalul TIFF în curtea Muzeului de Artă ai șansa să asculți LIVE muzica unor artiști contemporani magnetici din 𝐉𝐚𝐩𝐨𝐧𝐢𝐚, 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚, 𝐅𝐫𝐚𝐧ț𝐚, 𝐈𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚, 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚, 𝐔𝐧𝐠𝐚𝐫𝐢𝐚 ș𝐢 𝐓𝐮𝐫𝐜𝐢𝐚, cu vibe unic.

Show-uri de 𝙖𝙡𝙩𝙚𝙧𝙣𝙖𝙩𝙞𝙫𝙚 𝙥𝙤𝙥, 𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙧𝙤, 𝙥𝙤𝙨𝙩-𝙥𝙪𝙣𝙠, 𝙜𝙧𝙤𝙤𝙫𝙚, 𝙟𝙖𝙯𝙯, 𝙡𝙖𝙩𝙞𝙣𝙤, 𝙥𝙤𝙨𝙩-𝙙𝙞𝙨𝙘𝙤, respectiv muzică lăutărească.

concerte tiff

EURO 2024 vine cu 3 meciuri: Ungaria-Elveția (16.00), Spania-Croația (19.00) și Italia-Albania (22.00).

Duminică, 16 iunie, Sports Festival pregătește o ocazie unică pentru fanii tenisului din România. Andre Agassi, legenda tenisului mondial cunoscut pentru stilul său inconfundabil de joc, va susține alături de soția sa, Steffi Graf, o altă legendă a sportului cu un palmares impresionant de 22 de titluri de Grand Slam, un masterclass exclusiv.

Publicul va putea să îi asculte pe cei doi și să descopere povești din culisele carierelor lor impresionante. Evenimentul va avea loc în data de 16 iunie, de la ora 14:00, în BTarena. Masterclass-ul va fi moderat de Andreea Esca, iar locurile sunt limitate.

La Insomnia Cafe, de la ora 20.00, concert de jazz cu Pasha Fedotov Quartet.
Pasha Fedotov – sax
Dima Belinski – piano
László Sándor – bass
Frankie Ercsei – drums
pasha fedotov

Terasele îi așteaptă pe clujeni cu meciurile EURO 2024. Iată programul: Polonia-Olanda (16.00), Slovenia-Danemarca (19.00) și Serbia-Anglia (22.00).

Sursa/ Foto: Zile și Nopți



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Sub semnul caniculei, berii, cailor putere, FOTBALULUI și filmului

Publicat

bere

Weekendul aduce la Cluj-Napoca o căldură menită să sece berile din halbă în timp ce urmărești un meci de la EURO 2024 pe terasă sau vizionezi seara un film în ultimele zile ale TIFF-ului.

Vineri, 21 iunie, puteți vizita Expozițiile TIFF de la Muzeul de Artă.

Legendara creatoare de modă Doina Levintza și Ovidiu Buta, unul dintre cei mai importanți stiliști români, sunt autorii unei expoziții spectaculoase, 44 Women, care a fost prezentată prima dată la Londra în decembrie 2023. Pornind de la niște costume emblematice de teatru și film, cei doi propun o reinterpretare a lor într-o călătorie fotografică provocatoare.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Sub semnul caniculei, berii, cailor putere, FOTBALULUI și filmului

Cei șase fotografi de modă implicați în proiect sunt Ovidiu Oltean, Alin Kovacs, Madalina Preda, Bogdan Petrice și Oltin Dogaru, iar cele care întruchipează cele 44 de personaje sunt actrițele Coca Bloos, Ana Maria Bucura, Lia Bugnar, Aylin Cadir, Elvira Deatcu, Vergine Santa Frida, Manuela Hărăbor, Ana Maria Marinca, Simona Măicănescu, Irina Magda, Marta Marghidan, Nika, Cezara Petredeanu, Loredana Predel, Crina Semciuc, Judith State, Cezara Tomenco, Virginia Usiku, Meda Victor, Nara Jackson și Flavia Yuki.

tiff

De la 10.30 se dă startul în Raliul Clujului.

Raliul Clujului 2024 – PROGRAM:

Vineri, 21 iunie 2024

DJ 103 V – între orele 10.30 – 17.30 – de la ieşirea din satul Stolna (46.708848, 23.395292) până la intersecṭia cu DJ 107 P, din satul Someşul Rece (46.733714, 23.361452) – pentru Shakedown.

Sâmbătă, 22 iunie 2024

DJ 103 V – între orele 7.45 – 14.15 – de la ieşirea din satul Stolna (46.708848, 23.395292) până la intersecṭia cu DJ 107 P, din satul Someşul Rece (46.733714, 23.361452) – pentru PS 1, 3 – Stolna 1, 2.

DJ 107 P – între orele 8.00 – 14.45 – de la intersecṭia cu strada Sălişte / Tarniṭa (46.73287, 23.31112) până la intrarea în comuna Mărişel – strada Principală (46.672914, 23.126740) – pentru desfăşurarea PS 2, 4 – Tarniṭa 1, 2.

DJ 107 P – între orele 15.15 – 18.30 – de la intersecṭia cu strada Sălişte / Tarniṭa (46.73287, 23.31112) până la intrarea în comuna Mărişel – strada Principală (46.672914, 23.126740) – pentru desfăşurarea PS 5 – Tarniṭa 3.

DJ 107 T – între orele 20.00 – 23.30 – de la intersecṭia cu DJ 107 S (46.653755, 23.203406) până la intrarea în comuna Mărişel (46.661030; 23.129701) – pentru desfăşurarea PS 6 – Măguri Răcătău 1.

Duminică, 23 iunie 2024

DJ 103 V – între orele 8.30 – 12.00 – de la ieşirea din satul Stolna (46.708848, 23.395292) până la intersecṭia cu DJ 107 P, din satul Someşul Rece (46.733714, 23.361452) – pentru PS 7 – Stolna 3.

DJ 107 T – între orele 9.00 – 15.00 – de la intersecṭia cu DJ 107 S (46.653755, 23.203406) până la intrarea în comuna Mărişel (46.661030; 23.129701) – pentru desfăşurarea PS 8, 9 – Măguri Răcătău 2, 3.

CREIC – str. Tiberiu Popoviciu (46.822841, 23.591376) – între orele 13.30 – 19.00.

raliul clujului

Pour les connaiseurs

Dramsylvania Whisky & Spirits Festival se desfășoară în acest weekend la Grand Hotel Napoca. Este un eveniment dedicat amatorilor, cunoscătorilor, dar totodată și producătorilor de băuturi spirtoase sau reprezentaților domeniului Horeca, ce acordă o atenție crescută culturii scoțiene a scotch whisky-ului si altor bauturi spirtoase.

dramsylvania

Sâmbătă, 22 iunie, Insomnia Cafe & Bistro te invită să petreci o seară alături de prietenii noștri africani care îți vor împărtăși cultura și obiceiurile lor.

africa

Duminică, 23 iunie, este ultima zi a Raliului Clujului, a TIFF-ului și a săptămânii. Profitați din plin că abia peste o săptămână mai vine un weekend.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Grădinița din Borhanci va fi construită de Compania Națională de Investiții, cu peste 22 milioane de lei

Publicat

De

Grădinița din cadrul hub-ului educațional Borhanci va fi finanțată de Compania Națională de Investiții, cu peste 20 de milioane de lei. Primăria Cluj-Napoca va preda amplasamentul către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației.

Grădinița din Borhanci, una dintre componentele hub-ului educațional dezvoltat de administrația locală în acest cartier, va fi finanțată de Compania Națională de Investiții.

Consilierii locali vor aproba, în următoarea ședință, două proiecte de hotărâre: unul pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului și altul pentru cedarea amplasamentului.

Investiție de peste 22,2 milioane de lei

Astfel, suma asigurată de CNI va fi de 20,7 milioane de lei, iar suma de 1,4 milioane de lei va fi asigurată de Primăria municipiului Cluj-Napoca.Valoarea totală a investiției este de circa 23,3 milioane de lei fără TVA, din care au fost suportate din bugetul local costurile aferente proiectării, în valoare de 1,1 milioane de lei.

Durata de realizare a investiției este de 38 luni din care durata de realizare a lucrărilor de construcții este de 24 luni. Până în prezent, a fost încheiat contractul de proiectare si execuție şi a fost obținută Autorizația de construire.

Depunerea proiectului spre finanțare din bugetul național este explicat de administrația locală prin nevoia „de a degreva bugetul local de suportarea contravalorii întregii investiții”.

Amplasamentul, predat Companiei Naționale de Investiții

Un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi prevede predarea amplasamentului către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Naţională de Investiții pentru ridicarea grădiniței. Amplasamentul se predă viabilizat.

De asemenea, administrația locală va asigura finanţarea şi realizarea lucrărilor pentru asigurarea utilităților (electrica, apa, canal, gaz), dar și  suprafețele de teren necesare pentru depozitarea şi organizarea şantierului.

Prin acest protocol de colaborare, municipiului Cluj-Napoca se obligă ca, după predarea amplasamentului şi a obiectivului realizat, să mențină destinaţia acestuia şi să asigure mentenanța pe o perioadă de minim 15 ani.

Grădinița va face parte dintr-un complex mai mare de clădiri destinate învățământului preuniversitar, hub-ul educațional Borhanci. Acesta va cuprinde și o creșă, o școală gimnazială, un liceu și un bazin olimpic. Investiția se ridică, potrivit primarului Emil Boc, la 100 de milioane de lei.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Încă trei clujeni au primit titlul de Tezaur Uman Viu. Ce tradiții duc mai departe?

Publicat

De

Trei noi titluri de Tezaur Uman Viu au fost obținute de clujeni recunoscuți drept păstrători ai patrimoniului cultural imaterial. Județul Cluj deține acum 13 astfel de titluri.

Județul Cluj a obținut încă trei titluri de Tezaur Uman Viu, acordate de Ministerul Culturii, în cadrul Programului Tezaure Umane Vii, ediția a XII-a.

Este vorba despre geamgiul Ioan Goga din Bociu, comuna Mărgău, bărbuncarul Teodor Tătar din Zorenii de Vale, comuna Mociu și ceterașul Emil Mihaiu din Gherla.

Geamgiul Ioan Goga din Bociu, comuna Mărgău, alături de soția sa

13 titluri de Tezaur Uman Viu, în județul Cluj

Astfel, județul Cluj deține acum 13 titluri de Tezaur Uman Viu. Aceste distincții onorează contribuția însemnată a unor persoane recunoscute de comunitatea lor drept păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare de elemente din patrimoniul cultural imaterial.

Ceterașul Emil Mihaiu din Gherla

„Acești oameni extraordinari sunt adevărați păstrători ai tradițiilor noastre, contribuind esențial la conservarea și transmiterea valorilor culturale autentice generațiilor viitoare. Îi felicit pentru această realizare remarcabilă și le mulțumesc pentru eforturile lor de a menține vie moștenirea culturală. Ei sunt exemple vii de pasiune, talent și angajament, demonstrând că tradițiile noastre nu sunt doar un tezaur al trecutului, ci și o componentă vitală a identității noastre prezente și viitoare”, a declarat managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș.

Bărbuncarul Teodor Tătar din Zorenii de Vale, comuna Mociu

Bărbuncarul Teodor Tătar din Zorenii de Vale, comuna Mociu

Programul Tezaure Umane Vii vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident pe centura Vâlcele – Apahida, cu o cisternă RĂSTURNATĂ. Șoferiță dusă la spital

Publicat

cisterna

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în cursul nopții de joi spre vineri să intervină la un accident rutier petrecut pe centura Vâlcele-Apahida.

”La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, unde au găsit o cisternă, încărcată cu bitum, răsturnată în afara părții carosabile.

Conducătorul acesteia, respectiv o femeie în vârstă de aproximativ 40 de ani, era ieșită din cabină. Acesta a fost consultată de către echipajul SAJ și a fost transportată la spital pentru investigații de specialitate.

Conform primei evaluări, femeia prezenta afecțiuni ușoare”, arată pompierii clujeni.

cisterna

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax