Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Elev clujean, locul I la Concursul Național de Proiecte al Consiliilor Județene ale Elevilor

Publicat


Un elev reprezentând județul Cluj a luat locul I la Concursul Național de Proiecte al Consiliilor Județene ale Elevilor.

Elevii clujeni demonstrează din nou excelență în educație. Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj, prin Cristian Albu de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca a obținut locul I la Concursul Național de Proiecte.

Premiul I, obținut de un elev clujean

La competiția desfășurată la Tulcea, proiectul intitulat „Histrioniada elevilor”, prezentat impecabil de reprezentantul CJE Cluj a adus Clujului Premiul I la categoria educație pentru interculturalitate.

„Felicitări C.J.E. Cluj și felicitări speciale elevului Cristian Albu, al Liceului Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca!

Aducem Clujului, de la Tucea, Premiul I, la Concursul național de proiecte, adresat consiliilor județene ale elevilor din țară- Parteneriat în educație-prezent și perspective,  categoria educație pentru interculturalitate, CPEENI, 2024!

Proiectul „Histrioniada elevilor” a fost impecabil prezentat, prin reprezentantul C.J.E. Cluj, Cristian Albu.

Bravooo, Cristian!”, a transmis Amalia Gurzău, inspector școlar pentru relația cu presa.

Concursul național de proiecte pentru Consiliile Elevilor „Parteneriat în educație – prezent și perspective a reunit peste 100 de elevi talentați din întreaga țară, care au prezentat proiecte inovative și de impact.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Se lucrează la conservarea și modernizarea clădirii-reper pentru „Uzina Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai

Publicat

Clădirea-reper pentru „Uzina Carbochim”, cel mai mare producător de abrazive din România, dar și pentru istoria industrială a orașului Cluj-Napoca, va fi reabilitată și integrată în cel mai mare proiect mixed-use de reconversie urbană din România, realizat de IULIUS.

Lucrările au început și presupun demersuri ample pentru aducerea sa la parametri de siguranță și rezistență, imobilul fiind clasat cu risc seismic.

Aceasta este una dintre clădirile cu valoare ambientală care vor fi păstrate și încadrate în noul proiect, cu funcțiune de coworking, cea de-a doua fiind hala cu arcade, ce va fi transformată într-o clădire cu destinație culturală.

Concomitent, au început lucrările de dezafectare a celorlalte hale de pe fosta platformă industrială.

Despre parcursul fostei platforme Carbochim vorbesc într-un video Viorel Popoviciu – Directorul General al Carbochim SA, Szabolcs Guttmann – arhitect specializat în protejarea monumentelor și siturilor istorice, Ștefan Dimitriu – Președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj și alții.

Investiție de peste jumătate de miliard de euro

Grupul IULIUS propune la Cluj-Napoca un proiect investițional de peste jumătate de miliard de euro, ce presupune transformarea fostei platforme industriale Carbochim în cel mai amplu proiect mixed-use de reconversie urbană din România.

Doar o treime din arealul industrial de peste 13 hectare era utilizat de fabrică, restul fiind ocupat cu diferite construcții în stare avansată de degradare, în care nu se mai desfășura activitate de mai bine de 25 de ani, ce reprezentau o presiune financiară și un blocaj privind potențiale investiții.

Zona va fi redată orașului sub forma unui spațiu accesibil întregii comunități, interactiv, family friendly, cu un puternic caracter cultural, de divertisment și edutainment.

Producătorul de materiale abrazive Carbochim, cel mai mare de pe piața de profil autohtonă și una dintre puținele fabrici care și-au păstrat activitatea după privatizare și până în prezent, a fost deja relocat în hale adaptate proceselor industriale și a beneficiat de un amplu demers de retehnologizare, cu o valoare totală a investițiilor de peste 5 milioane de euro.

Construită în urmă cu 70 de ani

Clădirea de cărămidă, imaginea Carbochim, a fost construită între anii 1949 – 1952 și are o suprafață de aproximativ 2.320 mp, desfășurată pe patru niveluri, fiind clasată ca imobil cu valoare artistică ambientală. În consens cu autorizația de construire nr. 541 din 29.06.2023, clădirea administrativă va fi recompartimentată și amenajată la interior, în timp ce fațada clădirii se va menține, fiind realizate lucrări de reparație ale cărămizii și tratare pentru prezervarea ei.

Pentru o corectă abordare a întregii zone au fost realizate multiple studii, istorice, arhitecturale și de rezistență a structurii, cu scanări 3D și probe de materiale, cu scopul de a identifica construcțiile care pot fi păstrate în siguranță și în ton cu valoarea lor de simbol al zonei.

Clădire cu risc seismic

Expertizele au încadrat imobilul în categoria celor cu risc seismic, atât ca urmare a duratei îndelungate de viață, cât și a soluțiilor tehnologice care s-au folosit în construirea sa, de acum 70 de ani.

„Demersul de restaurare este unul de amploare, întrucât starea clădirii este precară, conform expertizelor tehnice, fiind construită după normele și cu materialele din anii `50. De altfel, construcțiile de pe fosta platformă sunt într-o stare de degradare avansată, unele din cauza activității pe care au găzduit-o, care degaja gaze puternic corozive. Deși ne-am dorit să includem în noul proiect și alte elemente reprezentative, cum ar fi turnurile de evacuare gaze, expertizele ne-au arătat că sunt probleme mari la structurile de rezistență și că stadiul în care se află nu permite păstrarea lor”, a explicat Sorin Guttman, Project Manager proiect de reconversie urbană IULIUS.

 În această perioadă se desfășoară și lucrările de dezafectare a halelor degradate de pe fosta platformă, în conformitate cu autorizațiile de demolare obținute începând cu primăvara acestui an.

Demersul este coordonat de una dintre cele mai experimentate companii de specialitate, BS Recycling, cu implementarea celor mai moderne tehnologii în domeniu, cu intervenții controlate, pentru limitarea impactului atât asupra mediului, cât și asupra confortului în vecinătate.

Istoria adusă în prezent

Clădirea de cărămidă este unul dintre cele două imobile care vor fi valorificate ca parte dintr-un amplu proiect de reconversie urbană, dezvoltat de compania IULIUS.

Cea de-a doua este hala cu arcade, care definește, de asemenea, peisajul din Piața 1 Mai și care va fi transformată într-un centru de arte performative.

Concept unic de ansamblu mixed-use

Conceptul ansamblului mixed-use este unic în sud-estul Europei, integrând funcțiuni culturale, de retail, office și entertainment, conectate printr-o grădină urbană amplă și armonizându-se în țesutul urban al Cluj-Napoca prin investiții în sistematizarea conectivității și mobilității.

Este un ansamblu mixt care se întinde pe mai mult de 13 hectare, proiectat și construit după cele mai ridicate standarde de sustenabilitate, care va da orașului și vieții urbane o parte a sa, prin:

  • două clădiri industriale păstrate și convertite în spații culturale și de susținere a inițiativelor locale
  • centru de live arts și sală de spectacole, în premieră națională, ca parteneriat cu sectorul cultural: concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media
  • 52.000 mp spații verzi amenajate, conectate cu parcurile Feroviarilor și Armătura: grădină japoneză, 100.000 de plante decorative și peste 700 de copaci maturi
  • amenajarea malului Someșului, pentru accesibilitatea publicului larg și păstrarea cadrului natural
  • proiect family-friendly – branduri high-end, ancore cu profil dedicat familiilor și home&deco, cel mai variat mix de cafenele cu tematică internațională și restaurante concept din țară, fresh market, servicii și produse locale, concepte de family entertainment și edutainment în premieră națională
  • spații de birouri premium și de susținere a antreprenoriatului local
  • investiții de utilitate publică: un nou pod rutier peste Someș, cu patru benzi auto, trotuare și piste velo * modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii și sistematizarea intersecției lor cu str. Paris * două pasarele pietonale, spre Parcul Armătura și zona verde adiacentă străzii Nădășel * 3.200 metri de infrastructură velo, pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someșului
  • peste 1.600 locuri de parcare pentru biciclete * infrastructură pentru 900 locuri destinate mașinilor electrice
  • până la 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane.

Proiectul se află în etapa finală de avizare. Află mai multe despre demers pe www.partedincluj.ro!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Iată bătăușii care au lovit un tănâr în stația CTP de pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca. Sunt căutați de Poliție

Publicat

batausi

Doi bătăuși care au băgat, sâmbătă, un tânăr de 19 ani în spital, după ce l-au lovit în timp ce erau într-o stație de transport în comun de pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca, sunt căutați de Poliție.

Potrivit unor surse, în acest caz s-a deschis un dosar penal pentru lovire sau alte violențe.

Din primele verificări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că, un tânăr de 19 ani, în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun, ar fi fost abordat în mod agresiv de către doi bărbați, iar ulterior, la părăsirea mijlocului de transport în comun, ar fi fost agresat de către cei doi bărbați cu un obiect contondent.

Aceștia sunt căutați de Poliție pentru a fi trași la răspundere.

După incident, cei doi bătăuși au mers la Iulius Mall ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean candidează pentru șefia USR. Îi propune pe Gabriel Liiceanu președinte și pe Nicu Ștefănuță prim-ministru

Publicat

De

Un clujean și-a depus candidatura pentru președinția partidului, la alegerile ce vor avea loc la săptămâna viitoare.

Vasile Dincă, membru al USR Florești, s-a înscris în cursa pentru funcția de președinte al partidului. În total, 10 persoane candidează la alegerile interne ale USR, potrivit unui anunț al partidului.

14 experiență în consultanță politică

În vârstă de 51 de ani, politicianul originar din Galați și stabilit în Florești a fost membru PLUS și a rămas în USR odată cu fuziunea partidelor.

Vasile Dincă a declarat, pentru Cluj24, că are 14 ani de experiență în consultanță politică, trecând prin toate etapele, de la lipirea afișelor, la coordonarea unor campanii electorale din zona Olteniei.

El spune că a părăsit firma de consultanță originară din SUA pentru care lucra odată cu decizia acesteia de a sprijini campania lui Victor Ponta.

O nouă viziune pentru USR

Dincă a declarat că vine cu o viziune nouă pentru USR, pentru a recâștiga încrederea populației. În prezent, partidul este „în comă”, este de părere acesta, pierzând mulți membri valoroși, dar și credibilitatea electoratului.

„În situația actuală, USR este în comă. A pierdut membri valoroși, și-a pierdut credibilitatea și trebuie să găsim o modalitate de a merge înainte și de a deveni mai puternici”, a spus candidatul USR.

Vasile Dincă propune un program pentru candidatura la șefia partidului bazat pe transparență. Politicianul este de părere că o nouă regulă trebuie instituită pentru toți membrii USR, și anume semnarea unei declarații care să ateste că nu au colaborat cu Securitatea, dar nici cu serviciile secrete. Floreșteanul consideră că acesta este un pas esențial în recâștigarea credibilității partidului, mai ales în contextul scandalului în care este implicat fostul șef al SRI, Florian Coldea.

Politicianul floreștean consideră că partidul trebuie să își ceară scuze public în fața românior pentru eșecul din alegeri.

Dincă vrea „să deschidă larg” ușile USR

De asemenea, Vasile Dincă spune că, în calitate de președinte, le va cere tuturor parlamentarilor actuali să nu mai candideze pentru un nou mandat la iarnă, ci să își cedeze locurile pe liste unor oameni noi.

Totodată, Dincă propune o politică a „ușilor deschise” pentru întărirea partidului la alegerile viitoare: oricine dorește să candideze și vine cu un plan concret pentru dezvoltarea țării, să fie susținut de partid prin structurile existente și cu expertiza acumulată până în prezent. De asemenea, el dorește să încurajeze membri ai societății civile „adevărate” să se alăture partidului.

Tandem Liiceanu-Ștefănuță la alegerile din toamnă-iarnă

În ceea ce privește următoarele alegeri, cele prezidențiale și cele parlamentare, Vasile Dincă spune că s-a gândit la candidații ideali pentru cele două rânduri de alegeri.

Astfel, el îi propune pe Gabriel Liiceanu pentru funcția de președinte și pe Nicu Ștefănuță pentru cea de prim-ministru. Dincă a declarat că nu a vorbit cu cei doi încă, dar îi vede drept singurele figuri publice capabile să mobilizeze electoratul intelectual, respectiv pe cel tânăr.

Cătălin Drulă, „un laș”

Vasile Dincă l-a descris pe Cătălin Drulă ca fiind „laș” pentru că și-a dat demisia în urma rezultatului dezastruos obținut de Alianța Dreapta Unită la alegerile din 9 iunie și l-a asemuit cu căpitanul de pe Concordia, care și-a părăsit nava în plină operațiune de salvare.

„Cătălin Drulă s-a compoprtat ca și căpitanul navei Concordia – când a început să se scufunde nava, a fugit, a plecat, ca un laș. Nu pot fi de acord cu gestul său, a lăsat partidul la greu. Mai avea de purtat două bătăli: la Sectorul 1 și Sectorul 2, unde existau numeroase nereguli, iar candidați USR aveau nevoie de susținerea morală a conduceri partidului”, a declarat Vasile Dincă.

Programul pentru candidatura la șefia partidului

 

Zece candidaţi pentru preşedinţia USR

Zece membri USR şi-au depus candidatura pentru preşedinţia partidului, printre aceştia numărându-se Elena Lasconi şi Cristian Seidler. Urmează campania electorală internă pe parcursul căreia candidaţii îşi pot prezenta planurile pentru USR, iar pe 24-25 iunie va avea loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie.

Conform unui comunicat transmis, luni, de USR, cei zece candidaţi sunt:

  • Elena Valerica Lasconi, 52 ani, Câmpulung, Argeş;
  • Cristian Gabriel Seidler, 43 ani, Sector 5, Bucureşti;
  • Radu Mihai Hossu – 38 ani, Braşov;
  • Gabriel – Mugur Dumitrescu – 54 ani, Ploieşti, Prahova;
  • Vasile Dincă – 51 ani, Floreşti, Cluj;
  • Luiza Oancea – 33 ani, D1, Marea Britanie, Diaspora;
  • Adrian – Ştefan Dudu, 31 ani, Craiova, Dolj;
  • Eduard Ene, 24 ani, Craiova, Dolj;
  • Doru Valentin Ilie – 25 ani, Sector 6;
  • Vasile Gabriel Filip – 46 ani, Constanţa.

Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, aşa cum prevede statutul. După alegerea preşedintelui USR, va fi stabilit noul Birou Naţional al USR, prin vot al delegaţilor la Congres. Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat de preşedintele Cătălin Drulă pentru 29 iunie.

FOTO: Vasile Dincă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Groapă căscată în asfalt pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Scuterul unui livrator, prima victimă

Publicat

groapa

O groapă s-a căscat, luni, în asfaltul de pe mijlocul străzii Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca, și a făcut, deja, prima victimă. 

Un livrator pe un scuter nu a observat groapa și a intrat în plin, rămânând blocat.

Șoferii aflați în trafic pe stradă au fost sfătuiți să circule cu atenție.

Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca dirijează traficul în zonă și ia măsuri pentru evitarea unor accidente, iar o echipă de muncitori intervine pentru astuparea gropii.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax