Connect with us

ECONOMIE

FOTO. E.ON și Plimob finalizează construcția unei centrale fotovoltaice de 1 MW

Publicat


poza pv plimob

E.ON Energie România și Plimob, fabrica de scaune din Sighetu Marmației, județul Maramureș, finalizează luna aceasta construcția unei centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 1 MW, în urma unei investiții în valoare de aproape 775.000 de euro.

Centrala va avea 2.400 de panouri fotovoltaice montate pe acoperișurile a trei clădiri ale fabricii Plimob din comuna Sarasău, pe o suprafață de aproximativ 15.000 de metri pătrați.

„Creșterea competitivității, eficiența energetică, stabilizarea costurilor lunare cu energia și, totodată, reducerea amprentei de carbon sunt beneficii care fac ca investiția într-o centrală fotovoltaică să fie profitabilă, dar și sustenabilă. În acest an, E.ON a finalizat și predat partenerilor economici 68 de centrale fotovoltaice, fiecare proiect realizat, cum este și acesta cu Plimob, reprezentând încă un pas pe care-l facem împreună spre o economie pusă în mișcare de energia verde”, a declarat Claudia Griech, director general E.ON Energie România.

Emisii reduse de CO2

poza pv plimob 2

„Pentru a putea folosi resursele naturale trebuie mai întâi să le protejezi.

După investiițile făcute pentru dotarea cu utilaje și capacități de producție ultamoderne, investiția în această centrală va aduce pentru Plimob S.A. reducerea consumului de energie electrică din rețea și va contribui în mare măsură la protejarea mediului, prin consumul de energie verde.

Prin proiectul desfășurat în parteneriat cu E.ON se reduc emisiile de CO2 cu 270 tone pe an. Cantitatea de energie electrică produsă de centrale este destinată autoconsumului în procesul de producție”, a declarat Vasile Godja, director general Plimob.

Centrala fotovoltaică va asigura Plimob circa 1.227 MWh pe an de energie electrică, acoperind 14% din energia necesară în procesul de producție.

Începând din anul 2019 și până în prezent, E.ON a finalizat peste 150 de centrale fotovoltaice în România, în valoare de 28,5 milioane de euro. Prin intermediul acestor proiecte, producția totală de energie fotovoltaică depășește 36 GWh pe an, iar emisiile de CO2 sunt reduse cu aproximativ 8.000 tone pe an.

Despre Plimob

Societatea PLIMOB S.A. este înființată în anul 1990, cu sediul în Sighetu Marmației, cu capital românesc, integral privat. Plimob S.A. este cel mai mare producător de scaune, tâmplărești și pliante, cea mai mare parte a producției (98%) fiind destinată exportului.

Plimob S.A. mai produce brichete și peleți. Pentru ca cei 1.200 de angajați să- și desfășoare actvitatea în condiții optime, Plimob S.A. a investit de-a lungul anilor în utilaje performante și în construcția de hale moderne, ceea ce i-a permis să se mențină pe piața producției de mobilă.

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani.

De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 2 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Stagiunea 232 la Teatrul Maghiar din Cluj. Șapte premiere, Festivalul Interferențe și Săptămâna Comemorativă György Harag

Publicat

De

Gabor Tompa, Teatrul Maghiar Cluj

Teatrul Maghiar din Cluj deschide stagiunea cu numărul 232.

Directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, a anunțat pentru stagiunea 2024/2025 nu mai puțin de șapte premiere.

Stagiunea 232 la Teatrul Maghiar din Cluj. Șapte premiere, Festivalul Interferențe și Săptămâna Comemorativă György Harag

Nu va lipsi nici Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, a anunțat directorul teatrului.

Miercuri, 25 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar Cluj, va avea loc premiera oficială a spectacolului Janovics, pus în scenă de Attila Vidnyánszky jr.

Bazat pe textul scris de Miklós Vecsei H. şi Nikolett Németh, precum și pe improvizațiile echipei de creație, spectacolul se concentrează pe viața și opera celebrului director de teatru clujean, regizor de teatru și film, actor și scenarist, Jenő Janovics.

Festivalul Interferențe va avea loc în luna noiambrie

Anul acesta, publicul clujean se va putea bucura de Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, care va avea loc în perioada 2-17 noiembrie.

Interferențe este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale de teatru din țară, recompensat de către Senatul UNITER, în anul 2023, cu Premiul de Excelență „Ion Caramitru”.

100 de ani de la nașterea regizorului György Harag

În perioada 2-10 iunie, la 100 de ani de la nașterea regizorului, Teatrul Maghiar de Stat va organiza Săptămâna Comemorativă György Harag.

György Harag a fost personalitate de renume internațional, unul dintre maeștrii teatrului românesc și un apropiat al teatrului clujean.

“I Am the Wind” de Jon Fosse, pus în scenă de Gábor Tompa

În luna octombrie, Istvan Szabó K. va începe repetițiile la adaptarea scenică a romanului “Pornocrație” de Páskándi Géza.

Premiera absolută a scrierii va avea loc pe data de 15 decembrie, în Sala Mare.

De asemenea, Gábor Tompa va pune în scenă un text al scriitorului norvegian contemporan Jon Fosse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, intitulat “I Am the Wind”.

Muzicalul “Cabaret” pe scena Teatrului Maghiar din Cluj

Zoltán Puskás, binecunoscut publicului clujean, va regiza musicalul “Cabaret” de Masteroff – Kander – Ebb, care va avea premiera pe scena mare a Teatrului.

De asemenea, Mihaela Panainte va pune în scenă adaptarea romanului “Regele alb” de György Dragomán, la Sala Studio.

Va urma comedia absurdă “Tango” de Sławomir Mrożek regizată Attila Keresztes.

Ultima producție a stagiunii, “Orașul nostru” de Thornton Wilder, va fi montată de regizoarea americană Jesca Prudencio, care va lucra pentru prima dată cu trupa clujeană.

Promoție la teatrul clujean

Cu ocazia noului sezo, directorul Teatrului Maghiar din Cluj a anunțat lansarea unei promoții care se adresează celor care iubesc drama istorică, musicalul și spectacolele pentru copii.

Astfel, cine cumpără un bilet la oricare dintre spectacolele “Maria Stuart”, din 20 septembrie, “Privighetoarea”, din 21 septembrie sau “Ferma animalelor”, din 22 septembrie, pe al doilea îl va primi gratuit!

Promoția este valabilă doar în cazul biletelor cumpărate de la Casa de bilete a Teatrului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției

Publicat

De

Lecție oferită de un băiețel

Un băiețel din Turda este un exemplu de comportament civic.

Elev în clasa a IV-a, băiatul a oferit o lecție celor care vor să își însușească ceea ce nu le aparține.

Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției

Băiatul din Turda a găsit un telefon mobil pierdut în Parcul Tineretului.

Fără să stea pe gânduri, băiatul l-a predat unui echipaj de poliție.

Pentru acest gest, băiețelul a fost felicitat de polițiști și de autoritățile locale.

Foto: Primăria Turda

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Motociclist RĂNIT într-un accident lângă Turda. Era băut

Publicat

De

Accident lângă Turda

Un accident de circulație a avut loc vineri pe DN1E60, între localitatea Copăceni și municipiul Turda.

Un motociclist de 27 de ani a fost rănit în accidentul pentru care, de altfel, se face vinovat.

Motociclist RĂNIT într-un accident lângă Turda. Era băut

Potrivit primelor informații, conducătorul motocicletei, respectiv un tânăr de 27 de ani, care se deplasa din direcția Cluj-Napoca către Turda, nu ar fi păstrat distanța de siguranță în raport cu vehiculul din fața sa, intrând în coliziune cu acesta.

În urma impactului, tânărul motociclist a fost rănit.

Totodată, la efectuarea testării alcoolscopice, în cazul motociclistului a fost înregistrată o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Circulația pe banda a doua a drumului a fost temporar blocată pentru intervenția echipajelor de urgență.

Polițistii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc accidentul.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Bărbat din Cluj-Napoca, reținut pentru furt prin metoda „șmen”

Publicat

Un bărbat din Cluj-Napoca a fost reținut de polițiști pentru furtul a 2.200 de euro prin metoda „șmen”.

Un bărbat, de 57 de ani, a fost reținut de polițiștii din Cluj-Napoca după ce a furat 2.200 de euro de la o persoană vătămată, folosind metoda „șmen”.

Bărbat din Cluj-Napoca, reținut pentru furt prin metoda „șmen”

Bărbatul a pretins că ar fi pierdut bani pe stradăm, convingând victima, care ridicase suma de 13.500 de euro de la o casă de schimb, să îi dea banii pentru a fi renumărați, ocazie cu care a sustras 2.200 de euro.

„În fapt, la data de 31 august, Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 2 Poliție a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 10.30, după ce a ridicat 13.500 de euro la o casă de schimb din cartierul Mărăști a fost urmărit și înșelat de către un necunoscut care a pretins că a pierdut bani pe stradă.

Persoana respectivă a convins victima să îi înmâneze banii pentru a fi renumărați, moment în care i-ar fi sustras suma de 2.200 de euro”, a transmis IPJ Cluj.

Reținut pentru 24 de ore

În urma investigațiilor efectuate, persoana banuită a fost identificată ca fiind un bărbat de 57 de ani.

Astfel, în baza probatoriului administrat, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de 6 septembrie să fie prezentat magistraților pentru dispunerea unei alte măsuri preventive.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax