EVENIMENT
FOTO. După 20 de ani. Alegeri locale Cluj-Napoca: 2004 – 2024, sfârșitul domniei lui Funar și lupta pentru fotoliul de primar

În urmă cu două decenii, la alegerile locale din 2004, clujenii se distanțau definitiv și irevocabil de discursul naționalist, anti-maghiar promovat de fostul primar Gheorghe Funar. Edilul de atunci, aflat la al treilea mandat, candidat din partea Partidului România Mare, era eliminat încă din primul tur de alegeri.
Într-un demers inedit, Cluj24 prezintă campania electorală locală desfășurată în urmă cu 20 de ani așa cum a fost reflectată de presa scrisă a vremii, în condițiile în care online era doar un vis.
„Era” Funar, încheiată după primul tur de vot
Anul 2004 a consemnat sfârșitul domniei primarului Gheorghe Funar, politician controversat din cauza discursului antimaghiar și a politicilor naționaliste promovate în Cluj-Napoca timp de 12 ani, de-a lungul celor trei mandate.
Fostul edil a devenit cunoscut pentru atitudinea sa antimaghiară, exprimată prin diverse acțiuni provocatoare, inclusiv vopsirea băncilor și a pubelelor din spațiul public în culorile tricolorului.
Funar era eliminat din cursa electorală din primul tur.
În turul doi ajungeau candidatul PSD, Ioan Rus (49 de ani), ministru al Transporturilor, și deputatul Emil Boc (38 de ani), susținut de Alianța Dreptate și Adevăr – DA (PD și PNL).
Emil Boc venea din mediul academic și făcea parte din Partidul Democrat, condus la acea vreme de Traian Băsescu. După alegerea ca președinte a lui Băsescu, Emil Boc a preluat conducerea partidului în decembrie 2004, funcție pe care a păstrat-o până în 2012.
Acum, la două decenii de la acel moment, clujenii sunt chemați din nou la urne să își aleagă primarul. Emil Boc candidează pentru un nou mandat în funcția de primar, al șaselea. Alți nouă candidați s-au înscris în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca.
O diferență notabilă, dacă e să comparăm cele două momente (alegeri locale 2004-alegeri locale 2024) este desfășurarea alegerii primarilor într-un singur tur în loc de două. Această prevedere a fost eliminată în 2011 din rațiuni ce țineau de reducerea cheltuielilor.
Lansări grandioase ale candidaților
Candidaturile se lansau grandios în urmă cu două decenii: Emil Boc și candidații PD la alegerile locale au fost prezentați publicului printr-o caravană care a străbătut toate cartierele orașelor.
De altfel, Partidul Democrat și ulterior Partidul Democrat Liberal aveau o mobilizare extraordinară în timpul campaniilor din perioada 2004-2012. Grupuri de reprezentanți defilau prin sate și orașe cu muzică în difuzoare, stegulețe și geci portocalii.
Ioan Rus și-a lansat candidatura în Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, în prezența a mii de delegați și reprezentanți PSD și a președintelui partidului, Adrian Năstase, la acea vreme premier.
Primarul în funcție, Gheorghe Funar, își lansa campania electorală în Sala Mare a Primăriei, în prezența a câteva zeci de susținători.
Prima zi de campanie pentru primarul PRM-ist s-a lăsat însă cu un scandal de proporții: tinerii voluntari care au fost trimiși să prindă cu pioneze afișele electorale s-au întors la primărie seara cu mâinile rănite și însângerate, gest considerat de presa vremii drept „incalificabil”.
Clujul European
Un subiect fierbinte de discuție în campania electorală din 2004 era aderarea la Uniunea Europeană, iar candidații promovau proiecte și inițiative pentru „Clujul European”.
Amintim că România rata în 2004 aderarea la comunitatea europeană deodată cu vecinii maghiari și cu alte șapte țări din fostul bloc comunist. Țara noastră avea să devină membru al Uniunii Europene abia în 2007, alături de Bulgaria.
Două decenii mai târziu, alegerile locale și cele europarlamentare sunt comasate, printr-o decizie a coaliției de Guvernare PNL-PSD, având loc în data de 9 iunie.
Ultima campanie electorală fără rețele de socializare
O altă diferență izbitoare între campania electorală pentru alegerile din 2004 și cea de anul acesta este abundența mesajelor electorale în media tradițională.
Cotidianele vremii – Evenimentul Zilei, Adevărul, Monitorul de Cluj, Bună Ziua Ardeal – erau împânzite cu machete electorale, pamflete și caricaturi cu tentă politică.
Acest lucru se întâmpla în contextul în care nu existau rețele de socializare, iar prezența în mediul online a ziarelor locale era modestă.
Adevărata „bătălie” se ducea încă pe hârtie, în edițiile tipărite ale cotidianelor, lucru greu de imaginat astăzi, când principala sursă de informare a românilor sunt Facebook, TikTok și Instagram.
Caricaturi, pamflete și machete electorale
Campania pentru alegerile locale din 2004 a fost probabil ultima dusă preponderent în afara rețelelor de socializare și a publicațiilor online.
Mesajele contondente, ironiile la adresa contracandidaților și caricaturile făceau parte din arsenalul de campanie a partidelor în urmă cu două decenii.
Ce a promis Boc în campania electorală din 2004?
În articolele de promovare electorală, cei doi candidați ajunși în turul doi al alegerilor își promovau programele de guvernare și își anunțau intențiile pentru Cluj-Napoca ca primar.
„Duelul sondajelor”
Casele de sondare se întreceau în predicții, încă un indiciu că alegerile locale din 2004 au avut o miză deosebit de importantă pentru Cluj și clujeni. Sondajele din campania electorală au fost realizate de Universitatea Babeș-Bolyai și de MMT (Metro Media Transilvania).
Sondajul UBB îl dădea pe Emil Boc câștigător, cu 37,7% (față de 30,8% Ioan Rus și 22,6% Gheorghe Funar), în timp ce sondajul Metro Media îl clasa pe primul loc pe Ioan Rus, cu 48% din voturi. Pe poziția a doua era Emil Boc – 28% și pe locul trei, Gheorghe Funar – 19%.
Controversata scrisoare a cadrelor didactice UBB
Campania electorală a născut controverse legate de Universitatea Babeș-Bolyai, din cauza unei scrisori semnate de zeci de cadre didactice și intitulată: „O alegere înțeleaptă: Emil Boc”.
Implicarea politică a cadrelor didactice a fost criticată de Partidul Social Democrat.
Semnatarii scrisorii și-au apărat ulterior decizia de a-și exprima public susținerea pentru Emil Boc.
Rezultatele alegerilor din 2004
Primul tur s-a încheiat cu Ioan Rus clasat pe primul loc, cu 60.199 de voturi (40,17%), cu Emil Boc pe locul doi, cu 49.613 voturi (33,12%) și cu primarul în exercițiu, Gheorghe Funar, clasat pe locul trei, cu 33.150 voturi (22,12%).
Gheorghe Funar adresa atunci o scrisoare clujenilor, la finalul mandatului său de primar.
Exit-poll-ul realizat de Insomar-Metromedia în seara alegerilor din turul doi îl dădeau câștigător pe Emil Boc cu scorul de 55,8% din voturi, față de 44,2%, cât a obținut Ioan Rus, potrivit numărului de lunea de după alegeri a cotidianului Evenimentul Zilei.
Rezultatul final al votului a fost 79.207 voturi pentru Emil Boc și 61.584 de voturi pentru social-democratul Ioan Rus.
Ulterior, Emil Boc a fost felicitat de primarul Gheorghe Funar, printr-un mesaj publicat în ziare.
Cu toate că UDMR și-a exprimat oficial sprijinul pentru Ioan Rus pentru funcția de primar al Clujului, prin vocea liderului de atunci al partidului, Marko Bela, victoria lui Emil Boc este creditată în mare parte votului etnicilor maghiari. Reușita nu a trecut nerecompensată: la formarea Consiliului Local, PD negocia un loc de viceprimar cu UDMR, care a revenit în 2004 politicianului Boros János, și pe care UDMR nu l-a mai pierdut de atunci, indiferent de reprezentant.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Spitalele din subordinea Consiliului Județean Cluj asigură permanența de Sărbătorile Pascale

Consiliul Județean Cluj anunță că spitalele din subordinea sa vor asigura permanența în perioada Sărbătorilor Pascale.
Astfel, unitățile sanitare aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, precum și cele care își desfășoară activitatea în imobile ce aparțin forului administrativ județean, vor asigura permanența pe întreaga durată a Sărbătorilor Pascale, obiectivul fiind menținerea continuității activității și a actului medical, în beneficiul pacienților.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că personalul din spitalele subordinate forului administrativ județean rămâne, și de această dată, în slujba pacienților.
”În situația în care vor fi nevoiți, clujenii pot apela cu încredere la specialiștii din spitalele noastre pentru a beneficia de serviciile medicale necesare”, a spus Tișe.
Secții pentru copii
La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Calea Moților nr. 68 vor funcționa, în intervalul 18 – 21 aprilie 2025, secțiile clinice Pediatrie I, II și III, Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, ATI, Psihiatrie Pediatrică, Neurologie Pediatrică, Neonatologie Prematuri, precum și Laboratorul Radiologie și Imagistică Medicală și Unitatea de Primire a Urgențelor. Totodată, părinților li se reamintește posibilitatea de a apela oricând, în regim non-stop, serviciul de sfat pediatric telefonic ALOPEDI 0364-917.
În cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din str. B.P. Hasdeu nr. 6 permanența va fi asigurată, în perioada 18 – 21 aprilie a.c., prin intermediul liniilor de gardă ale secțiilor terapie intensivă, chirurgie toracică și pneumologie.
Totodată, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din str. Iuliu Moldovan nr. 23 vor funcționa, în intervalul 18 – 21 aprilie 2025, secțiile de spitalizare continuă și camera de gardă.
Spitalul Clinic de Recuperare de pe str. Viilor nr 46-50 va asigura permanența, în perioada 18 – 21 aprilie a.c., prin intermediul liniilor de gardă ale secțiilor terapie intensivă, cardiologie, neurologie, ortopedie și chirurgie plastică.
Nu în ultimul rând, Centrul de Permanență situat pe Aleea Băița nr. 9 va funcționa în regim de 24 de ore din 24.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor la Cluj-Napoca. S-a făcut inclusiv în parcurile pentru copii

Miercuri seara a avut loc, la Cluj-Napoca, o acțiune de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, dar și tratamente de delarvizare, anunță viceprimarul Dan Tarcea.
Dezinsecția a fost realizată în toate cartierele, pe spațiile verzi, dar și în parcuri, având în vedere că au fost sesizări din partea clujenilor privind apariția căpușelor.
Dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor la Cluj-Napoca
Acțiunea a început la ora 21:30, iar 19 echipe au fost prezente pe teren, acoperind întreg orașul. Potrivit viceprimarului, s-au făcut tratamente inclusiv în zonele verzi și în parcuri, acolo unde mai mulți clujeni au semnalat recent prezența căpușelor.
„Acțiunea a fost programată imediat ce condițiile meteo au permis intervenția. Vremea instabilă și ploile din ultimele săptămâni au împiedicat realizarea tratamentelor în siguranță și cu eficiență maximă”, a transmis Dan Tarcea.
Ce produse s-au folosit
În ceea ce privește produsele folosite pentru dezinsecție și delarvizare, reprezentanții Primăriei dau asigurări că acestea sunt avizate.
Produsele utilizate:
- Pentru combaterea țânțarilor și căpușelor: Cymina Plus, aplicat conform normelor specifice fiecărui vector.
- Pentru delarvizare: Vectobac WG, un produs avizat pentru utilizare în mediu urban.
„Continuăm aceste intervenții în mod constant pentru a menține Clujul un oraș sigur și sănătos pentru toți locuitorii”, a mai transmis viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.
Foto: Primăria Cluj-Napoca
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Disperarea ciobanilor a ajuns și la Cluj-Napoca. Povestea lui Ticu din Becaș în prag de Paște

Augustin Covăcian, zis Ticu, deține o stână la capătul cartierului Becaș din Cluj-Napoca și are 500 de miei de vânzare. E cioban de mai multe generații, a crescut pe lângă oi, iar terenul l-a primit moștenire. În acest an, are 500 de miei de vânzare, dar nu îi poate vinde din mai multe motive, primul fiind interzicerea exportului de ovine în România din cauza pestei micilor rumegătoare.
Singurul lui venit provine din creșterea oilor și abia așteaptă primăvara să vândă miei și toamna să vândă cârlanii, adică animalele născute în același an, dar care ajung deja să cântărească 35-40 de kilograme. Unde îi vinde? De câțiva ani și-a făcut o filieră, printr-o asociația a crescătorilor de animale și îi trimite în Arabia Saudită, unde cererea de carne de oaie este în continuare mare.
Cerere slabă de carne de miel, așa simt crescătorii din Cluj-Napoca
”La noi nu prea se mai mănâncă carne de miel sau de oaie”, își începe el povestea. Dar pe lângă aceasta, față de anul trecut, carnea s-a ieftinit. Astfel. în 2024, carnea de miel ”în viu” se vindea cu 23-25 de lei kilogramul, iar anul acesta prețurile au scăzut până la 17 lei, în condițiile în care un prețul cerealelor a crescut de la 60 de bani pe kilogram, la 1.2 lei.
”Am cheltuit până acum 100.000 de lei pe cereale, fân, tratamente. Nici vorbă să ies pe plus, ba mai mult, mă aștept să fac rost de bani să pot întreține cum trebuie animalele”, spune Augustin, căruia cunoscuții și prietenii îi spun ”Ticu”.
În piețele special amenajate pentru vinderea mieilor, cum e cea de la Dezmir de exemplu, e mare aglomerație, toți producătorii, mai ales cei mai mici, se înghesuie să sufle puținii clienți.
”Am auzit că piața e slabă! Trebuie să ai mare noroc să vinzi toți mieii pe care îi tai, iar dacă nu se vând, ce să faci cu carnea rămasă?”. Așa că Ticu se încurajează singur și strânge din dinți încă cel puțin șase luni, până în lunile octombrie, noiembrie, pentru a trimite toți mieii în Arabia Saudită.
”Vin cu TIR-ul până aici la stână, se cântărește gol, apoi se umple cu 450 de capete și pleacă spre arabi. Problema e că ei ne oferă prețul pieței din România, adică acum 17 lei, iar ANAF-ul ne returnează 8 la sută din sumă, taxele plătite de ei”, povestește Ticu, de parcă s-a mirat că nimeni nu a întrebat până acum de problemele cu care se zbate el zi de zi. În plus, simte nevoie să spună că e chinuit de o răceală cu dureri de spate mari și tuse.
Exportul e interzis
În prezent, România nu poate face export de carne de miel, după ce a fost descoperit un focar de pestă în județul Timiș, de altfel în județele Arad și Bihor nici nu au fost organizate piețe speciale pentru vinderea mieilor. Niciun crescător nu poate trimite miei în țările din vestul Europei, singura sursă importantă de venit pentru ciobani, deși țara noastră se află printre producătorii importați ai zonei.
La fel ca majoritatea crescătorilor de oi, Augustin Covăcian e disperat!
”Era bine, spune el, dacă venea TIR-ul, încărca miei, iar banii intrau direct în cont, așa trebuie să am grijă de ei până la toamnă!”, mai spune el. Toate animalele crescute pe dealul din Becaș au cipuri și certificate de la medicul veterinar, dar ce folos, pentru că nu poate să facă nimic cu ele.
”E trist”, spune Ticu, cu înțelepciunea oamenilor care muncesc pentru fiecare picătură de apă, ”că tocmai de Paște se descoperă la noi focare de pestă ovină, iar de Crăciun porcină, o să ajungem în faliment până la urmă, iar meseria asta nu va mai exista”.
”Îmi pare tare rău, eu sunt pe lângă animale de când eram mic, cunosc dealurile astea ca în palmă, ce să mă apuc să fac acum?”, ne întreabă ciobanul din Becaș, dar știm că nu așteaptă răspuns la această întrebare.
Am plecat uitându-ne în spate, iar ultimele cuvinte ale lui Ticu au fost: ”Oare mi se va întâmpla ceva că am vorbit cu dumneavoastră? Poate vin acum toate organele statului să mă amendeze!”…
Cristina Pintilie Șendrea

Șeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu. a anunțat miercuri că recalcularea pensiilor va fi finalizată în curând. Această etapă ar fi trebuit să se încheie acum aproximativ opt luni. Baciu a transmis că peste 90 la sută din procesele de recalculare au fost efectuate.
Este vorba de circa 130.000 de dosare ale românilor care au lucrat în fostul sistem agricol. Procesul de recalculare în aceste cazuri ar urma să fie finalizat înainte de sărbătorile pascale, iar majorările pot ajunge chiar la aproape 1.000 de lei, scrie Fanatik.
Baciu (CNPP): RECALCULAREA pensiilor va fi finalizată în curând
Amintim că marea recalculare a pensiilor, prevăzută în noua lege care a intrat în vigoare în 2024, ar fi trebuit să fie gata în septembrie 2024. „În momentul de față suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din acești 130.000 de pensionari agricultori finalizate aceste dosare.
Marea majoritate a acestor pensionari se află în această zonă a indemnizației sociale. Aici avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns de la 2.130 pensie în plată după această recalculare. Pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic.
Faptul că sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghișeele caselor teritoriale de pensii, colegii mei n-ar avea timpul efectiv necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt”, a transmis președintele Casei de Pensii, la Digi 24.
Când va începe plata retroactivă
Având în vedere întârzierile apărute, statul va achita retroactiv sumele în plus. Banii ar urma să ajungă la beneficiari din luna mai, adică peste câteva săptămâni, conform sursei citate. Plățile vor fi efectuate automat, fără ca pensionarii să fie nevoiți să facă alte solicitări.
Amintim că în luna aprilie, pensionarii cu venituri mici primesc un ajutor financiar de la stat, în valoare de 400 de lei. Beneficiarii sunt vârstnicii ale căror venituri nu depășesc 2.574 de lei. Cea de-a doua tranșă de 400 de lei va fi acordată în luna decembrie.