EVENIMENT
FOTO. După 20 de ani. Alegeri locale Cluj-Napoca: 2004 – 2024, sfârșitul domniei lui Funar și lupta pentru fotoliul de primar
În urmă cu două decenii, la alegerile locale din 2004, clujenii se distanțau definitiv și irevocabil de discursul naționalist, anti-maghiar promovat de fostul primar Gheorghe Funar. Edilul de atunci, aflat la al treilea mandat, candidat din partea Partidului România Mare, era eliminat încă din primul tur de alegeri.
Într-un demers inedit, Cluj24 prezintă campania electorală locală desfășurată în urmă cu 20 de ani așa cum a fost reflectată de presa scrisă a vremii, în condițiile în care online era doar un vis.
„Era” Funar, încheiată după primul tur de vot
Anul 2004 a consemnat sfârșitul domniei primarului Gheorghe Funar, politician controversat din cauza discursului antimaghiar și a politicilor naționaliste promovate în Cluj-Napoca timp de 12 ani, de-a lungul celor trei mandate.
Fostul edil a devenit cunoscut pentru atitudinea sa antimaghiară, exprimată prin diverse acțiuni provocatoare, inclusiv vopsirea băncilor și a pubelelor din spațiul public în culorile tricolorului.
Funar era eliminat din cursa electorală din primul tur.
În turul doi ajungeau candidatul PSD, Ioan Rus (49 de ani), ministru al Transporturilor, și deputatul Emil Boc (38 de ani), susținut de Alianța Dreptate și Adevăr – DA (PD și PNL).
Emil Boc venea din mediul academic și făcea parte din Partidul Democrat, condus la acea vreme de Traian Băsescu. După alegerea ca președinte a lui Băsescu, Emil Boc a preluat conducerea partidului în decembrie 2004, funcție pe care a păstrat-o până în 2012.
Acum, la două decenii de la acel moment, clujenii sunt chemați din nou la urne să își aleagă primarul. Emil Boc candidează pentru un nou mandat în funcția de primar, al șaselea. Alți nouă candidați s-au înscris în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca.
O diferență notabilă, dacă e să comparăm cele două momente (alegeri locale 2004-alegeri locale 2024) este desfășurarea alegerii primarilor într-un singur tur în loc de două. Această prevedere a fost eliminată în 2011 din rațiuni ce țineau de reducerea cheltuielilor.
Lansări grandioase ale candidaților
Candidaturile se lansau grandios în urmă cu două decenii: Emil Boc și candidații PD la alegerile locale au fost prezentați publicului printr-o caravană care a străbătut toate cartierele orașelor.
De altfel, Partidul Democrat și ulterior Partidul Democrat Liberal aveau o mobilizare extraordinară în timpul campaniilor din perioada 2004-2012. Grupuri de reprezentanți defilau prin sate și orașe cu muzică în difuzoare, stegulețe și geci portocalii.
Ioan Rus și-a lansat candidatura în Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, în prezența a mii de delegați și reprezentanți PSD și a președintelui partidului, Adrian Năstase, la acea vreme premier.
Primarul în funcție, Gheorghe Funar, își lansa campania electorală în Sala Mare a Primăriei, în prezența a câteva zeci de susținători.
Prima zi de campanie pentru primarul PRM-ist s-a lăsat însă cu un scandal de proporții: tinerii voluntari care au fost trimiși să prindă cu pioneze afișele electorale s-au întors la primărie seara cu mâinile rănite și însângerate, gest considerat de presa vremii drept „incalificabil”.
Clujul European
Un subiect fierbinte de discuție în campania electorală din 2004 era aderarea la Uniunea Europeană, iar candidații promovau proiecte și inițiative pentru „Clujul European”.
Amintim că România rata în 2004 aderarea la comunitatea europeană deodată cu vecinii maghiari și cu alte șapte țări din fostul bloc comunist. Țara noastră avea să devină membru al Uniunii Europene abia în 2007, alături de Bulgaria.
Două decenii mai târziu, alegerile locale și cele europarlamentare sunt comasate, printr-o decizie a coaliției de Guvernare PNL-PSD, având loc în data de 9 iunie.
Ultima campanie electorală fără rețele de socializare
O altă diferență izbitoare între campania electorală pentru alegerile din 2004 și cea de anul acesta este abundența mesajelor electorale în media tradițională.
Cotidianele vremii – Evenimentul Zilei, Adevărul, Monitorul de Cluj, Bună Ziua Ardeal – erau împânzite cu machete electorale, pamflete și caricaturi cu tentă politică.
Acest lucru se întâmpla în contextul în care nu existau rețele de socializare, iar prezența în mediul online a ziarelor locale era modestă.
Adevărata „bătălie” se ducea încă pe hârtie, în edițiile tipărite ale cotidianelor, lucru greu de imaginat astăzi, când principala sursă de informare a românilor sunt Facebook, TikTok și Instagram.
Caricaturi, pamflete și machete electorale
Campania pentru alegerile locale din 2004 a fost probabil ultima dusă preponderent în afara rețelelor de socializare și a publicațiilor online.
Mesajele contondente, ironiile la adresa contracandidaților și caricaturile făceau parte din arsenalul de campanie a partidelor în urmă cu două decenii.
Ce a promis Boc în campania electorală din 2004?
În articolele de promovare electorală, cei doi candidați ajunși în turul doi al alegerilor își promovau programele de guvernare și își anunțau intențiile pentru Cluj-Napoca ca primar.
„Duelul sondajelor”
Casele de sondare se întreceau în predicții, încă un indiciu că alegerile locale din 2004 au avut o miză deosebit de importantă pentru Cluj și clujeni. Sondajele din campania electorală au fost realizate de Universitatea Babeș-Bolyai și de MMT (Metro Media Transilvania).
Sondajul UBB îl dădea pe Emil Boc câștigător, cu 37,7% (față de 30,8% Ioan Rus și 22,6% Gheorghe Funar), în timp ce sondajul Metro Media îl clasa pe primul loc pe Ioan Rus, cu 48% din voturi. Pe poziția a doua era Emil Boc – 28% și pe locul trei, Gheorghe Funar – 19%.
Controversata scrisoare a cadrelor didactice UBB
Campania electorală a născut controverse legate de Universitatea Babeș-Bolyai, din cauza unei scrisori semnate de zeci de cadre didactice și intitulată: „O alegere înțeleaptă: Emil Boc”.
Implicarea politică a cadrelor didactice a fost criticată de Partidul Social Democrat.
Semnatarii scrisorii și-au apărat ulterior decizia de a-și exprima public susținerea pentru Emil Boc.
Rezultatele alegerilor din 2004
Primul tur s-a încheiat cu Ioan Rus clasat pe primul loc, cu 60.199 de voturi (40,17%), cu Emil Boc pe locul doi, cu 49.613 voturi (33,12%) și cu primarul în exercițiu, Gheorghe Funar, clasat pe locul trei, cu 33.150 voturi (22,12%).
Gheorghe Funar adresa atunci o scrisoare clujenilor, la finalul mandatului său de primar.
Exit-poll-ul realizat de Insomar-Metromedia în seara alegerilor din turul doi îl dădeau câștigător pe Emil Boc cu scorul de 55,8% din voturi, față de 44,2%, cât a obținut Ioan Rus, potrivit numărului de lunea de după alegeri a cotidianului Evenimentul Zilei.
Rezultatul final al votului a fost 79.207 voturi pentru Emil Boc și 61.584 de voturi pentru social-democratul Ioan Rus.
Ulterior, Emil Boc a fost felicitat de primarul Gheorghe Funar, printr-un mesaj publicat în ziare.
Cu toate că UDMR și-a exprimat oficial sprijinul pentru Ioan Rus pentru funcția de primar al Clujului, prin vocea liderului de atunci al partidului, Marko Bela, victoria lui Emil Boc este creditată în mare parte votului etnicilor maghiari. Reușita nu a trecut nerecompensată: la formarea Consiliului Local, PD negocia un loc de viceprimar cu UDMR, care a revenit în 2004 politicianului Boros János, și pe care UDMR nu l-a mai pierdut de atunci, indiferent de reprezentant.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Secțiile din Cluj unde prezența la vot a depășit 100%. Care sunt secțiile „codașe” la vot?
Județul Cluj se află pe locul al șaselea din punct de vedere al prezenței la vot la primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 37,01%, până la ora 16. Unele secții se remarcă însă prin prezența mult mai ridicată la vot față de media pe județ, o parte depășind deja 100%.
Românii sunt așteptați duminică la secțiile de vot pentru a decide pe cine trimit în turul II al alegerilor prezidențiale. Secțiile de vot din România s-au deschis duminică dimineață la ora 7 și se închid la ora 21.
Secțiile din Cluj cu cea mai mare prezență la vot până la ora 16
Mai multe secții de vot din județ au înregistrat deja prezență de peste 100% până la această oră. Acest lucru este posibil datorită faptului că, la alegerile prezidențiale, românii pot vota la orice secție de vot din țară sau din străinătate, pe listele suplimentare, dacă nu se află în localitatea de domiciliu.
Astfel, până la ora 16, secțiile de vot cu cea mai mare prezență, în județul Cluj, erau:
- Secția 517: Şcoala Generală Şigău – 153,84%
- Secția 348: Căminul Cultural Pruni – 136,84%
- Secția 356: Căminul Cultural Tăuşeni – 123,52%
- Secția 601: Şcoala Pustuţa – 118,75%
- Secția 597: Căminul Cultural Ciubanca – 111,66%
- Secția 245: Şcoala Cls. I – Iv Silivaş – 109,35%
- Secția 430: Cămin Cultural Morău – 104,54%
- Secția 506: Scoala Valea Vadului – 103,03%
- Secția 599: Şcoala Elciu – 100%
Secțiile „codașe” din județul Cluj
La polul opus, secțiile din județul Cluj cu cea mai mică prezență la vot, până la ora 16, erau:
- Secția 289: Fosta Casă Parohială Huedin – 9,71%
- Secția 634: Cămin Cultural Sic – 15,95%
- Secția 365: Școala Gimnaziala Vaida Cămăras – 18,34%
- Secția 185: Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” Câmpia Turzii – 20,50%
- Secția 638: Cămin Cultural Tritenii De Jos – 20,56%
- Secția 667: Școala Gimnaziala Viișoara Corp II – 21,09%
- Secția 206: Școala Mihai Eminescu Dej – 21,81%
- Secția 641: Cămin Cultural Pădurenii – 22,05%
- Secția 635: Cămin Cultural Sic – 22,23%
La nivelul municipiului Cluj-Napoca, prezența înregistrată până la ora 16 era de 41,67 %. Cele mai mari procente s-au înregistrat la secția 61 de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Str. Observatorului Nr.72 – 80,98 % și la secția 143 Liceul Teoretic Unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca – 71,77%, iar cele mai mici, la secția 176 Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Cluj-Napoca – 25,63 % și la Grădiniţa „Buburuza” (Fostă Nr. 70), Cluj-Napoca – 30,32%.
Un minor a căzut de la înălțime, duminică, pe str. Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit și acesta a fost transportat la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să asiste un minor care a căzut de la înălțime pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Minorul, de aproximativ 15 ani, a fost găsit pe o copertină a unui bloc, astfel că pompierii au utilizat un dispozitiv de salvare la înălțime cu targă pentru a-l evacua în siguranță.
VIDEO. Minor de 15 ani, CĂZUT de la înălțime în Cluj-Napoca. A fost dus la SPITAL
Ulterior, a fost folosită și autoscara pentru a aduce persoana la nivelul solului. În permanență, minorul a fost monitorizat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă, care îl va transporta la spital. Victima este conștientă, cooperantă și prezintă, la o primă evaluare, mai multe traumatisme.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, autoscara și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.
„Astăzi, 24 noiembrie a.c., în jurul orei 15.00, prin apel 112, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că un minor, de 15 ani, ar fi căzut de la etajul 6 al unui bloc situat în cartierul Mărăști.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de poliție și pompieri din cadrul ISU Cluj, precum și un echipaj medical.
Minorul a fost găsit conștient, căzut pe o copertină situată la etajul 1 al imobilului.
În prezent, se efectuează verificări pentru stabilirea circumstanțelor exacte în care s-a produs incidentul”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 16.00, mai mică decât în 2019
Votarea continuă la Cluj-Napoca. La ora 16, în jud.Cluj votaseră 36,62%.
Prezența la urne este puțin mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 16.oo votaseră 39,99% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 16.00
În Cluj-Napoca, până la ora 16 au votat aproape 41,28% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 16.00 era de 46,36%.
În județul Cluj au votat duminică, 24 noiembrie, și aproape 46.327 de persoane pe liste suplimentare.
La nivel național, prezența la vot este de 36,61%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 7.200.000.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 16.00, mai mică decât în 2019
„De la începerea votării, au fost sesizate 4 posibile incidente, dintre care 2 sunt confirmate, iar 2 sunt în curs de verificare.
Au fost constatate 3 fapte de natură contravențională, fiind aplicat un avertisment pentru continuarea propagandei electorale și constatată o faptă de natură penală, menționată în comunicatul anterior.
Angajații MAI rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.
Reiterăm că potrivit Legii nr. 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, respectiv de ieri de la ora 7.00, este interzisă”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Cel mai în vârstă clujean, VOT la 109 ani. Iosif Rus a fost profesor de MUZICĂ și este VETERAN de război
Iosif Rus, a fost profesor de muzică în Gherla și a împlinit pe 28 octombrie, 2024, 109 ani. Rar are nevoie de ajutor pentru a se îngriji, citește, mai ales ziarele care apar în ediție tipărită și participă la toate evenimentele la care este invitat. Nu ar lipsi pentru nimic în lume la manifestările dedicate eroilor neamului, el fiind veteran de război. A luptat în cel de-al doilea război mondial și își aduce aminte fiecare acțiune din linia întâi a armatei române.
Nu s-a pus niciun moment problema să nu voteze
Profesorul încearcă în continuare să găsească răspunsul la întrebarea ”Oare e noroc sau pedeapsă să trăiești atât de mult?” și spune că viața se tot derulează în minte ca un film de acțiune.
VIDEO. Cel mai în vârstă clujean, VOT la 109 ani. Iosif Rus a fost profesor de MUZICĂ și este VETERAN de război
Iosif Rus este, de asemenea, informat, citește zilnic cel puțin un ziar. La aceste alegeri, deși este sănătos, a cerut să voteze acasă și asta doar din cauza vremii. A nins, e frig afară și nu dorește să răcească, o astfel de boală fiind riscantă la vârsta lui.
Nepotul lui, Marius Jiman, a cerut urna mobilă pentru bunicul său. El ne-a declarat că bunicul abia așteaptă să meargă la vot în următoarele două tururi, dacă temperaturile exterioare vor mai crește. Are un buletin plin cu stampile de votat, de la votările anterioare…
Cristina Șendrea