Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Două școli din județul Cluj vor avea, în premieră, directori adjuncți de etnie romă

Publicat


etnie romă

Începând din noul an şcolar, 2 unități de învățământ din judeţul Cluj, Scoala Gimnazială “Traian Darjan” Cluj-Napoca si Scoala Profesionala ”Poiana” Turda vor avea câte un director adjunct de etnie romă, avand in vedere numărul mare de elevi romi din aceste școli.

”Este in premieră nationala ca si comunitatea romă sa fie reprezentată si la acest nivel de directori adjuncti avand in vedere faptul că acest lucru este posibil conform normelor metodologice și legale și conform Legii Educației.
Mulțumim pentru acest sprijin acordat privind numirea acestor directori adjuncți presedintelui Partidei Romilor, Nicolae Păun, cât și deputatului minoritatii rome din Camera Deputaților, Cătălin Manea, subsecretarului de stat din Ministerul Educației, Marian Daragiu, dar nu in ultimul rând Inspectoratului Școlar Județean Cluj și inspectorului școlar general,  Marinela Marc, care a acordat întotdeauna o atenție deosebita situației scolare a elevilor romi din intreg judetul.

De asemenea, multumim și inspectorului scolar pentru romi Cluj, Liliana Chiriac”, a spus președintele organizației de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu.

Demersul de numire a directorilor adjuncti de școli de etnie romă a gost initiat de Partida Romilor Pro Europa Cluj, iar recomandările privind ocuparea acestor posturi a fost facuta tot de catre această formatiune.

”De-a lungul timpului, dar si in prezent, Partida Romilor este preocupata de integrarea copiilor romi in sistemul educațional, avand in derulare campanii educaționale privind locurile speciale pt elevi romi in licee si facultăți oferint anual recomandari pentru elevi romi”, a mai spus Roșianu.

Tiberiu Pădurean, la școala ”Dârjan”

Tiberiu Pădurean este absolvent al Universități din București cu durata de 4 ani, direcția Credis de studii în Limba rromani.

Lucreaza în învățământ din anul 2001 ca profesor și învățător de Limba rromani. În anul școlar 2012 a fost calificat ca profesor/învățător pe limba rromani și a înființat prima clasă cu predare în limba rromani al cărui învățător este la Școala Gimnazială Traian Dârjan. titular din anul 2015 cu definitivat și înscris la gradul didactic 2.

Este formator național pe șansa a doua, metodist pe Limba rromani, corector/evaluator al ISJ Cluj la concursurile și olimpiadele de limba rromani.

Margareta Jimba la Turda

Margareta Jimba lucreaza din anul 2003 la Scoala Profesionala Poiana Turda. În anul 2008 s-a titularizat pe postul de învățătoare. În anul 2017 a obținut gradul I în învățământ. Școala are aproximativ 460 de elevi și sunt 7 forme de învățământ, printre care și Programul a doua sansa în limba rromani.

A absolvit și ea Direcția Credis la Facultatea din București, studii limba rromani, după care a absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, de la Universitatea Babeș Bolyai Cluj – Napoca, specializarea Pedagogia invatamantului primar si prescolar, promoția 2009 și un Master în specializarea Consiliere școlară și Asistenta psihopedagogica. metodista în cadrul ISJ Cluj privind învățământul pentru rromi in 2012.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Eli

    august 29, 2024 la 10:03 am

    Hahaha. ADN lor nu e si nu va fi pt invatamant. Fonduri pierdute. Diversitatea in locul calitatii. UN DEZASTRU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj): Obiectivul real este CALIFICAREA în play-off

Publicat

sabau

„U” Cluj este lider în Superliga cu 18 puncte, după ce a înregistrat cinci victorii și trei rezultate de egalitate. Luni, 16 septembrie, de la ora 21:00, clujenii dau piept în Giulești cu Rapid.

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul Universității Cluj, a vorbit despre obiectivul pe care clubul l-a setat în noua stagiune. Sabău a precizat că echipa trebuie să obțină accederea în play-off-ul SuperLigii României, scrie sport.ro.

Sabău („U” Cluj): Obiectivul real este CALIFICAREA în play-off

„Obiectivul real este calificarea în play-off. Ca și anul trecut, dar atunci a fost stabilit de către noi, împreună cu jucătorii, nu de către club. Suntem echipa care merită să fie pe primul loc, cred că majoritatea oamenilor sunt de acord.

Cu excepția primei reprize cu Dinamo și a meciului cu UTA. Nu numai pentru rezultate, dar și datorită jocului. Nu e ușor și pentru mine ca antrenor să nimeresc mereu metodele și planul de joc, vă dați seama”, a spus Sabău.

„U” Cluj  a sacrificat Cupa României pentru a se focusa pe campionat. ”Șepcile roșii” nu vor avea parte de jocuri în cupa internă în actuala stagiune, după ce a pierdut la sfârșitul lui august cu Metalul Buzău în deplasare, scor 0-1.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 400 tone de alimente și construcții modulare din REZERVA de stat pentru ajutorarea sinistraților din Galați

Publicat

pompieri

Urmare a fenomenelor hidrometeorologice produse în județul Galați, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat HCNSU nr. 24, prin care se propune Guvernului României scoaterea de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulare (pentru cazare), articole de cazarmament, apă și alimente în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale din județul Galați pentru asigurarea condițiilor minime de trai persoanelor afectate de fenomenele hidrometeorologice.

Totodată, a fost abilitat Departamentul pentru Situații de Urgență să solicite Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale scoaterea de la rezervele de stat, a unor cantități suplimentare de produse și materiale și/sau a unor noi categorii de produse și materiale, pe baza analizei efectuate la nivelul județului Galați, în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale afectate.

VIDEO. 400 tone de alimente și construcții modulare din REZERVA de stat pentru ajutorarea sinistraților din Galați

De menționat este că transportul materialelor și produselor menționate mai sus se efectuează cu mijloace de transport din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ministerului Apărării Naționale, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și, la nevoie, cu mijloace de transport aparținând unor operatori economici specializați contractați de A.N.R.S.P.S.

Situația defalcată a mijloacelor din dotarea IGSU care vor transporta materiale din depozitele ANRSPS, către județul Galați, se prezintă astfel:

•⁠ ⁠20 de autocamioane (5 de la ISU B-IF, 3 ISU DB, 2 ISU GR, 2 ISU TR, 3 ISU AG, 3 ISU IL, 2 ISU OT ) și un ansamblu rutier, format din cap tractor și semiremorcă (tir) de la ISU CT, vor prelua materialele de la depozitul ANRSPS din județul Ilfov.

•⁠ ⁠7 ansambluri rutiere, formate din cap tractor și semiremorcă (2 USISU Ciolpani, 2 ISU IS, 2 ISU MS, 1 ISU CJ), vor prelua materiale de la depozitul ANRSPS din județul Bacău.

Totodată, o automacara din cadrul USISU Ciolpani, va încărca mai multe containere igienice de la ISU Prahova, urmând ca aceasta să se deplaseze în județul Galați.

De asemenea o altă automacara, de la ISU Vrancea, se va deplasa la depozitul ANRSPS din județul Bacău, în vederea încărcării materialelor puse la dispoziție.

Ajutoarele trimise în județul Galați constau în peste 400 de tone de alimente de primă necesitate (conserve, cașcaval, apă, zahăr etc.), dar și construcții modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele, așternuturi etc.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EDUCATIE

Din cauza vremii nefavorabile, Maratonul Resuscitării va avea loc, duminică, în zona FoodCourt din VIVO

Publicat

resuscitare

Maratonul Resuscitării, care trebuia să se desfășoare duminică, 15 septembrie, în Parcul Central din Cluj-Napoca, va avea loc în zona FoodCourt din VIVO!, din cauza vremii nefavorabile.

„Din cauza condițiilor meteorologice, Maratonul Resuscitării va avea loc în zona Foodcourt a centrului comercial din Comuna Florești. Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi! Intervalul orar rămâne același, 10.00-18.00”, a transmis ISU Cluj.

Din cauza vremii nefavorabile, Maratonul Resuscitării va avea loc, duminică, în zona FoodCourt din VIVO

Iniţiat de către medicii şi paramedicii voluntari ai SMURD Cluj, cu sprijinul unor instituţii partenere, proiectul a luat amploare şi îşi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a manevrelor de resuscitare de bază.

Publicul va putea exersa tehnicile pe manechine speciale, iar cursurile abordează inclusiv manevre de resuscitare ale copilului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Primul TRANSPLANT hepatic realizat la Cluj, la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie. Intervenție de 8 ore

Publicat

transplant

Primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj a avut loc, sâmbătă, pacientul fiind o tânără de 24 de ani care suferea de ciroză hepatică. Intervenția a durat 8 ore și s-a încheiat în cursul serii.

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a primit recent acreditarea pentru a efectua acest tip de transplant.

Primul TRANSPLANT hepatic realizat la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj. Pacienta are 24 de ani

Pentru a face acest pas, institutul a realizat lucrări de reamenajare a unor spații și a achiziționat echipamentele necesare.

Potrivit managerului institutului, Mihai Mleșnițe, investiția pentru partea de infrastructură a costat 1,5 milioane de lei, iar echipamentele au fost în valoare de 2 milioane de lei. Toată investiția a fost făcută din resursele proprii ale institutului.

Premieră pentru institutul clujean

Dr. Nadim Al Hajjar, coordonatorul echipei de medici care a efectuat operația, a declarat pentru Cluj24 că intervenția a avut un grad ridicat de dificultate.

”Este o premieră pentru institutul nostru. Pacientul a fost o tânără de 24 de ani care suferea de ciroză hepatică. Ficatul transplantat i-a aparținut unui bărbat, l-am primit de la București.

Intervenția a durat peste 8 ore și acum monitorizăm starea postoperatorie a pacientei.

Reușita transplantului depinde de mai mulți factori așa că nu ne antepronunțăm vis-a-vis de succesul intervenției până nu suntem siguri că organismul a acceptat organul”, a spus Al Hajjar.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax