ACTUALITATE
FOTO. Dormitorul Robertei e 2 în 1: MUZEU de artă și FLORĂRIE: „Din prima bursă mi-am luat un set de acuarele”

Andreea Roberta Cucu este studentă în anul 6 la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca. A venit din Focșani pentru a-și urma pasiunea din școala generală, desenul. Inițial, schița în creion diferite anime-uri și portrete, fiind sigură că în România este imposibil să trăiască din artă. Cu timpul, și-a schimbat părerea. Lucrările sale au început să atragă atenția câtorva clujeni care au și plasat comenzi. Din dragostea pentru pictură și plante a rezultat nu doar o pagină de artă pe internet, ci și un mic muzeu combinat cu o florărie: dormitorul sau atelierul de creație. Dar toată povestea a început de la bunica ei.
„A fost profesoară de biologie și, cumva, mi-a transmis această pasiune pentru plante. În pandemie m-am mutat într-un apartament și, având atât de mult spațiu, am continuat să îmi cumpăr plante, iar într-o zi, neștiind ce să mai pictez, am decis să le pictez pe ele”, relatează Roberta pentru Cluj24.
Dacă ar fi întrebat-o cineva la începutul anului ce își dorește în 2022, ar fi spus că i-ar plăcea să simtă că eforturile ei în materie de pictură sunt apreciate și de alți oameni, nu doar de prieteni și familie. Visul a început să devină realitate când a creat conturile de Facebook și Instagram numite „Pagina cu acuarele”, la sugestiile iubitului și fratelui ei.
„Am decis să îmi expun desenele și să observ cât de mult evoluează abilitățile mele după fiecare desen realizat. Nu mă gândeam că în câteva luni o să ajung să vând primele mele tablouri.
Inițial, am vrut doar să văd dacă mai sunt și alți oameni care le apreciază”, spune fata.
Până acum a vândut aproximativ 8 tablouri și 10 semne de carte. Pe cele din urmă le personalizează întrucât cititul este o altă dragoste de-a ei.
„Îmi place să citesc ficțiune și cărți despre arhitectură, dar datorită profesorului meu de istorie din clasa a XII-a, am ajuns să iubesc și istoria. După ce termin o carte, aceea devine preferata mea și așa mai departe”, punctează studenta.
S-a promovat pe mai multe grupuri de plante din Cluj și doar de acolo a primit comenzi, dar și-ar dori să abordeze și alte subiecte fiindcă preia orice fel de comenzi, nu doar cu flori.
Provocările unui pictor: „Refac totul de la zero”
A cunoscut diverși clienți, dintre care câțiva au avut cerințe mai complicate. Primul și-a dorit niște semne de carte speciale cu Harry Potter care au pus-o în dificultate, dar a reușit să ducă munca la bun sfârșit deoarece a avut libertatea de a se ocupa de design, iar clientul a fost încântat de rezultat.
În urmă cu câteva săptămâni, însă, un client a cerut o pictură cu o plantă numită Anthurium warocqueanum.
„Nu i-a plăcut rezultatul și acum trebuie să refac totul de la zero. Nu este foarte greu de realizat, dar persoana respectivă a dorit să fie cât mai aproape de realitate”, susține studenta.
Din acest motiv, e nevoită să înceapă un proiect nou. În astfel de situații, încearcă să ofere desenul inițial altcuiva sau îl păstrează ea.
Dormitorul, un mini muzeu de artă cuplat cu o florărie
Obișnuia să aibă un portofoliu, dar acum preferă să își expună desenele în cameră pentru a-și urmări evoluția.
Prin lucrările sale încearcă să redea ideea de „calm, liniște, pasiune”, iar așezate în dormitor, lasă impresia unui muzeu mic de artă în care vizitatorii pășesc și simt mirosul viu al plantelor din fiecare colț al camerei.
Pictura, un refugiu emoțional: „Din prima bursă mi-am luat un set de acuarele”
Planta ei preferată este Monstera și crede că acest lucru se observă și din desenele sale. Prima dată când a luat pensula în mână a fost în clasa a opta.
„Nu mai știu exact de ce am început, dar pur și simplu am făcut-o”, explică Roberta.
În liceu, desenul era materia sa favorită, deși arta era doar un hobby. Câteva dintre desenele sale au ajuns în revista liceului, fiind coordonată de o profesoară care a crezut în ea.
„Am avut norocul să am o profesoară foarte pasionată de ceea ce face, în acest fel motivându-ne și pe noi să creăm lucruri”, adaugă fata.
Drept urmare, spre finalul clasei a X-a, a decis să nu mai fie indiferentă, așa că a început pregătirea pentru arhitectură în orașul natal, apoi în București.
Ajunsă la facultate, desena doar pentru proiectele de arhitectură, dar pasiunea sa a prins din nou viață când o colegă mai mare i-a împrumutat acuarelele.
„Mi-a dat primele sfaturi legat de cum să le folosesc si m-a lăsat să pictez cu acuarelele ei o perioadă, să văd dacă îmi plac. A fost dragoste la prima vedere!
Și acum țin minte că din prima bursă mi-am luat un set de acuarele rusești într-o cutie de lemn. Erau superbe”, continuă tânăra.
Anii au trecut și timpul său liber devenea din ce în ce mai limitat, ca urmare a proiectelor de la facultate. În schimb, în pandemie a decis să picteze iar pentru a se relaxa.
„Era mereu un refugiu emoțional, pictam pentru că voiam să mă ascund de lumea reală și să nu mai fiu stresată”, precizează Roberta.
Meseria de artist poate fi de viitor: „Nu trebuie să ajungi să ai picturi în muzeu ca să poți trăi din artă”
Și-a reluat vechea pasiune acum un an. Pictează diverse lucruri, dar subiectele principale sunt plantele și obiectele arhitecturale.
Când era mai mică a evitat să meargă la un liceu de arte, crezând că nu e de viitor, dar a căpătat o altă viziune de-a lungul timpului.
„Nu trebuie să ajungi să ai picturi în muzeu ca să poți trăi din artă. Am întâlnit și alți artiști care fac același lucru ca mine și care mi-au deschis puțin ochii”, precizează studenta.
Din România, Raluca Județ este preferata ei, iar din afară, Alex Hillkurtz. Amândoi pictează în acuarele și au subiecte predominant arhitecturale. Cristina Cilloniz are drept subiecte doar plante și o inspiră în acest sens.
Mutatul la Cluj, o experiență minunată: „Ai mai multe șanse să te dezvolți”
A ales să urmeze arhitectura pentru că, în opinia ei, are câte puțin din fiecare. Liceul l-a făcut la un profil uman, mai exact filologie, la Colegiul Național Unirea din Focșani.
„Am avut multe tangențe și cu Bucureștiul deoarece în clasa a XI-a și a XII-a acolo am făcut pregătirea, dar nu era pentru mine. Era prea gălăgios”, spune Roberta.
Primul an de facultate l-a făcut la Iași, apoi s-a transferat la Cluj, unde a vrut de la bun început.
„Orașul este superb, la fel și oamenii. Mi se pare mai liniștit față de alte orașe.
Având în vedere că m-am născut într-un oraș destul de mic, mutatul la Cluj pentru mine a fost o experiență minunată. Mi se pare că aici ai mai multe șanse să te dezvolți din punct de vedere profesional”, completează ea.
Arhitectura ca stil de viață
Și întocmai asta își dorește. În prezent, se concentrează pe arhitectură pentru a căpăta dreptul de semnătură, dar continuă să picteze, în paralel.
Roberta explorează desene de mai multe feluri, de la cele tehnice la cele artistice și de la cele manuale la cele digitale.
„Arhitectura este mai tehnică, dar pentru proiecte reușite îți trebuie imaginație și pasiune. Din anul 2, toate proiectele au fost făcute pe calculator și, automat, desenul de mână a devenit doar ceva <<extra>> pe care îl făceai doar dacă îți doreai.
Mereu îmi fac schițe înainte de un proiect și desenez de mână diverse scheme funcționale. Dar nu se compară cu ce fac eu pe lângă”, explică tânăra.
Potrivit spuselor sale, în spatele temelor sunt foarte multe nopți nedormite și frustrări.
Santa Maria del Fiore din Florența și James Simon Gallery de David Chipperfield din Berlin sunt două dintre cele mai deosebite piese arhitecturale, în concepția sa.
„Cred ca modul cum se integrează în context, deși este foarte impunătoare, completează perfect silueta orașului”, punctează studenta, referitor la prima clădire.
Astfel, arhitectura nu este doar o facultate, ci și un stil de viață pentru Roberta, o tânără care descoperă și redescoperă arta în diferite momente cheie ale vieții sale, studiile superioare fiind doar partea brută din dragostea sa pentru artă, design și natură.
Roberta poate fi susținută cu un like și un follow pe pagina Facebook, respectiv pe cea de Instagram, de unde se pot plasa și comenzi.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, scos la vânzare. Clădirea emblematică are un preț de pornire de peste 2 milioane de euro

Palatul Telefoanelor, o clădire-simbol a Clujului, cu o istorie de peste jumătate de secol, a fost scoasă la vânzare. Prețul de pornire trece de 2 milioane de euro.
Fostul sediu Telekom de pe strada Octavian Petrovici nr. 2, cunoscut drept Palatul Telefoanelor, a fost scos la vânzare prin licitație, prețul de pornire fiind de 2.163.700 de euro. Cei interesați au 31 de zile la dispoziție pentru a depune ofertele, licitația fiind în desfășurare.
Imobilul este oferit spre vânzare de Orange Romania Communications, actualul deținător, și include o clădire administrativă cu o suprafață utilă totală de 2.504 metri pătrați, pe un teren de 715 mp. Construcția are regim de înălțime S+P+5+T1, iar suprafața desfășurată este de 2.831 mp.
Clădirea, propusă pentru a fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice
Clădirea, realizată în anul 1968 după planurile arhitectului Vasile Mitrea, este reprezentativă pentru arhitectura românească a anilor ’60-’70 și a funcționat la început ca centrală de telefonie. În 2018, a fost propusă pentru a fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca.
În anul 2016, Telekom a demarat lucrări de modernizare a clădirii, fără a modifica arhitectura fațadelor, pentru a o aduce la standarde tehnice actuale.
Cluj24 a întrebat Primăria Cluj-Napoca dacă a fost notificată oficial cu privire la această tranzacție și dacă intenționează să își exercite dreptul de preemțiune. Vom reveni cu detalii pe acest subiect.
EDUCATIE
UBB Cluj, parteneriat pentru viitorul fotbalului românesc de elită, alături de FRF și „U” Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță implicarea directă într-un proiect destinat formării tinerilor fotbaliști de elită, alături de Federația Română de Fotbal, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca și Academia FC Universitatea Cluj.
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se implică, alături de Federația Română de Fotbal (FRF), Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Cluj, Liceul cu Program Sportiv (LPS) Cluj-Napoca și Academia FC Universitatea Cluj – intrată recent în noul proiect național Top Football Academies, dedicat formării de elită a tinerilor jucători de fotbal -, în creșterea noilor generații de sportivi de performanță.
UBB Cluj se implică în formarea noilor generații de sportivi de elită
În calitate de membru, încă din anul 2016 al Asociației Sportive FC Universitatea Cluj, UBB a susținut permanent performanța sportivă, iar acum trece la un alt nivel, implicându-se și în formarea noilor generații de sportivi de elită, prin proiectul derulat în parteneriat cu FRF, ISJ Cluj, LPS Cluj-Napoca și FC Universitatea Cluj vizând crearea unui program complet și coerent de dezvoltare a tinerilor fotbaliști care studiază în clasele de elită ale LPS Cluj-Napoca.
Diplome și licențe pentru cariere duale în sport și educație
Proiectul va debuta în această toamnă cu generația 2010, ai cărei jucători vor beneficia de planuri de dezvoltare individuală, antrenamente suplimentare, evaluări periodice, suport pentru integrare / orientare educațională, diplome și licențe pentru cariere duale în sport și educație, precum și de programe de pregătire teoretică și practică dedicate atât staff-ului, cât și jucătorilor, astfel încât aceștia să fie pregătiți la cele mai ridicate și actuale standarde.
UBB acontribuit constant la crearea condițiilor pentru performanță
„Universitatea noastră are, în Campusul Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu” al Facultății de Educație Fizică și Sport, una dintre cele mai moderne și mai complexe baze sportive din România, reabilitată din fonduri europene și folosită, în primul rând, ca bază de studiu pentru studenți, dar și ca spațiu de antrenament și recreere pentru cluburile sportive și pentru comunitatea clujeană. Ca membru fondator al Asociației Sportive FC Universitatea Cluj, am contribuit constant, încă din anul 2016 când echipa de fotbal era în Liga a 4-a, la crearea condițiilor pentru performanță. Continuăm să o facem și acum când echipa noastră este în lupta pentru primele poziții ale clasamentului național. În plus, pasul firesc e cel pe care-l asumăm prin acest proiect, în care ne orientăm spre formarea copiilor în același spirit al performanței, al excelenței nu doar în sport, ci și în educație”, afirmă rectorul interimar al UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.
UBB a fost în fiecare moment alături de echipa de fotbal Universitatea Cluj
UBB a fost mereu implicată în mișcarea sportivă clujeană și a intrat, în anul 2016, alături de celelalte universități publice din Cluj și de autoritățile locale clujene, într-un parteneriat care avea ca obiectiv final revigorarea fenomenului U Cluj și renașterea clubului Universitatea ca emblemă a orașului. Din acel moment, UBB a fost în fiecare moment alături de echipa de fotbal Universitatea Cluj, asigurând infrastructura necesară efectuării antrenamentelor și cantonamentelor și orice alt suport pe care îl poate oferi, în funcție de resursele proprii, o instituție publică.
EDUCATIE
Daniel David: Este ultimul an în care examenul de TITULARIZARE are loc în această formă. Ce spune despre salarii

Veste bună pentru cadrele didactice. Daniel David, ministrul clujean al Educației și Cercetării, vrea să aducă modificări la examenul de titularizare în învățământ.
În ceea ce privește salarizarea, însă, ministrul Educației nu are vești la fel de bune.
Daniel David: Este ultimul an în care examenul de TITULARIZARE are loc în această formă
“Cred că este ultimul an în care examenul de titularizare are loc în această formă. Voi propune în luna mai o formă care să păstreze toate lucrurile bune din cea actuală, dar care să aducă și lucruri noi, mai ales să corecteze această situație în care ani de zile unii profesori sunt nevoiți să dea examenul de titularizare, care nu e simplu, e complex”, a spus Daniel David, în cadrul întâlnirilor pe care le are online cu cei interesați de problemele din învățământ.
Daniel David: Deocamdată nu vor fi schimbări în zona de salarizare
Daniel David nu crede că sunt posibile, deocamdată, schimbări în sistemul de salarizare, mai ales având în vedere actualul context economic.
“Până când nu vom începe să lucrăm la sistemul de salarizare unitară nu vom putea face schimbări în zona de salarizare. Și, vorbind cinstit, cu atât mai mult în acest context economico-financiar, atât de complicat și impredictibil”, a spus Daniel David.
EVENIMENT
Nouă AVERTIZARE de vreme rea pentru zona de munte a Clujului. Ploi torențiale și vânt puternic

Meteorologii au emis o nouă avertizare Cod Galben de vreme rea pentru zona de munte a Clujului.
Intabilitatea atmosferică a va fi temporar accentuată, avertizarea fiind valabilă vineri, 25 aprilie, până la ora 21.00.
Nouă AVERTIZARE de vreme rea la Cluj
Potrivit meteorologilor, în nord-vestul Transilvaniei și în Munții Apuseni vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, care va bate cu rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră. De asemenea vor fi vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 -25 de litri pe metru pătrat și, izolat, de peste 40 de litri pe metru pătrat.