ACTUALITATE
FOTO. Dormitorul Robertei e 2 în 1: MUZEU de artă și FLORĂRIE: „Din prima bursă mi-am luat un set de acuarele”
Andreea Roberta Cucu este studentă în anul 6 la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca. A venit din Focșani pentru a-și urma pasiunea din școala generală, desenul. Inițial, schița în creion diferite anime-uri și portrete, fiind sigură că în România este imposibil să trăiască din artă. Cu timpul, și-a schimbat părerea. Lucrările sale au început să atragă atenția câtorva clujeni care au și plasat comenzi. Din dragostea pentru pictură și plante a rezultat nu doar o pagină de artă pe internet, ci și un mic muzeu combinat cu o florărie: dormitorul sau atelierul de creație. Dar toată povestea a început de la bunica ei.
„A fost profesoară de biologie și, cumva, mi-a transmis această pasiune pentru plante. În pandemie m-am mutat într-un apartament și, având atât de mult spațiu, am continuat să îmi cumpăr plante, iar într-o zi, neștiind ce să mai pictez, am decis să le pictez pe ele”, relatează Roberta pentru Cluj24.
Dacă ar fi întrebat-o cineva la începutul anului ce își dorește în 2022, ar fi spus că i-ar plăcea să simtă că eforturile ei în materie de pictură sunt apreciate și de alți oameni, nu doar de prieteni și familie. Visul a început să devină realitate când a creat conturile de Facebook și Instagram numite „Pagina cu acuarele”, la sugestiile iubitului și fratelui ei.
„Am decis să îmi expun desenele și să observ cât de mult evoluează abilitățile mele după fiecare desen realizat. Nu mă gândeam că în câteva luni o să ajung să vând primele mele tablouri.
Inițial, am vrut doar să văd dacă mai sunt și alți oameni care le apreciază”, spune fata.
Până acum a vândut aproximativ 8 tablouri și 10 semne de carte. Pe cele din urmă le personalizează întrucât cititul este o altă dragoste de-a ei.
„Îmi place să citesc ficțiune și cărți despre arhitectură, dar datorită profesorului meu de istorie din clasa a XII-a, am ajuns să iubesc și istoria. După ce termin o carte, aceea devine preferata mea și așa mai departe”, punctează studenta.
S-a promovat pe mai multe grupuri de plante din Cluj și doar de acolo a primit comenzi, dar și-ar dori să abordeze și alte subiecte fiindcă preia orice fel de comenzi, nu doar cu flori.
Provocările unui pictor: „Refac totul de la zero”
A cunoscut diverși clienți, dintre care câțiva au avut cerințe mai complicate. Primul și-a dorit niște semne de carte speciale cu Harry Potter care au pus-o în dificultate, dar a reușit să ducă munca la bun sfârșit deoarece a avut libertatea de a se ocupa de design, iar clientul a fost încântat de rezultat.
În urmă cu câteva săptămâni, însă, un client a cerut o pictură cu o plantă numită Anthurium warocqueanum.
„Nu i-a plăcut rezultatul și acum trebuie să refac totul de la zero. Nu este foarte greu de realizat, dar persoana respectivă a dorit să fie cât mai aproape de realitate”, susține studenta.
Din acest motiv, e nevoită să înceapă un proiect nou. În astfel de situații, încearcă să ofere desenul inițial altcuiva sau îl păstrează ea.
Dormitorul, un mini muzeu de artă cuplat cu o florărie
Obișnuia să aibă un portofoliu, dar acum preferă să își expună desenele în cameră pentru a-și urmări evoluția.
Prin lucrările sale încearcă să redea ideea de „calm, liniște, pasiune”, iar așezate în dormitor, lasă impresia unui muzeu mic de artă în care vizitatorii pășesc și simt mirosul viu al plantelor din fiecare colț al camerei.
Pictura, un refugiu emoțional: „Din prima bursă mi-am luat un set de acuarele”
Planta ei preferată este Monstera și crede că acest lucru se observă și din desenele sale. Prima dată când a luat pensula în mână a fost în clasa a opta.
„Nu mai știu exact de ce am început, dar pur și simplu am făcut-o”, explică Roberta.
În liceu, desenul era materia sa favorită, deși arta era doar un hobby. Câteva dintre desenele sale au ajuns în revista liceului, fiind coordonată de o profesoară care a crezut în ea.
„Am avut norocul să am o profesoară foarte pasionată de ceea ce face, în acest fel motivându-ne și pe noi să creăm lucruri”, adaugă fata.
Drept urmare, spre finalul clasei a X-a, a decis să nu mai fie indiferentă, așa că a început pregătirea pentru arhitectură în orașul natal, apoi în București.
Ajunsă la facultate, desena doar pentru proiectele de arhitectură, dar pasiunea sa a prins din nou viață când o colegă mai mare i-a împrumutat acuarelele.
„Mi-a dat primele sfaturi legat de cum să le folosesc si m-a lăsat să pictez cu acuarelele ei o perioadă, să văd dacă îmi plac. A fost dragoste la prima vedere!
Și acum țin minte că din prima bursă mi-am luat un set de acuarele rusești într-o cutie de lemn. Erau superbe”, continuă tânăra.
Anii au trecut și timpul său liber devenea din ce în ce mai limitat, ca urmare a proiectelor de la facultate. În schimb, în pandemie a decis să picteze iar pentru a se relaxa.
„Era mereu un refugiu emoțional, pictam pentru că voiam să mă ascund de lumea reală și să nu mai fiu stresată”, precizează Roberta.
Meseria de artist poate fi de viitor: „Nu trebuie să ajungi să ai picturi în muzeu ca să poți trăi din artă”
Și-a reluat vechea pasiune acum un an. Pictează diverse lucruri, dar subiectele principale sunt plantele și obiectele arhitecturale.
Când era mai mică a evitat să meargă la un liceu de arte, crezând că nu e de viitor, dar a căpătat o altă viziune de-a lungul timpului.
„Nu trebuie să ajungi să ai picturi în muzeu ca să poți trăi din artă. Am întâlnit și alți artiști care fac același lucru ca mine și care mi-au deschis puțin ochii”, precizează studenta.
Din România, Raluca Județ este preferata ei, iar din afară, Alex Hillkurtz. Amândoi pictează în acuarele și au subiecte predominant arhitecturale. Cristina Cilloniz are drept subiecte doar plante și o inspiră în acest sens.
Mutatul la Cluj, o experiență minunată: „Ai mai multe șanse să te dezvolți”
A ales să urmeze arhitectura pentru că, în opinia ei, are câte puțin din fiecare. Liceul l-a făcut la un profil uman, mai exact filologie, la Colegiul Național Unirea din Focșani.
„Am avut multe tangențe și cu Bucureștiul deoarece în clasa a XI-a și a XII-a acolo am făcut pregătirea, dar nu era pentru mine. Era prea gălăgios”, spune Roberta.
Primul an de facultate l-a făcut la Iași, apoi s-a transferat la Cluj, unde a vrut de la bun început.
„Orașul este superb, la fel și oamenii. Mi se pare mai liniștit față de alte orașe.
Având în vedere că m-am născut într-un oraș destul de mic, mutatul la Cluj pentru mine a fost o experiență minunată. Mi se pare că aici ai mai multe șanse să te dezvolți din punct de vedere profesional”, completează ea.
Arhitectura ca stil de viață
Și întocmai asta își dorește. În prezent, se concentrează pe arhitectură pentru a căpăta dreptul de semnătură, dar continuă să picteze, în paralel.
Roberta explorează desene de mai multe feluri, de la cele tehnice la cele artistice și de la cele manuale la cele digitale.
„Arhitectura este mai tehnică, dar pentru proiecte reușite îți trebuie imaginație și pasiune. Din anul 2, toate proiectele au fost făcute pe calculator și, automat, desenul de mână a devenit doar ceva <<extra>> pe care îl făceai doar dacă îți doreai.
Mereu îmi fac schițe înainte de un proiect și desenez de mână diverse scheme funcționale. Dar nu se compară cu ce fac eu pe lângă”, explică tânăra.
Potrivit spuselor sale, în spatele temelor sunt foarte multe nopți nedormite și frustrări.
Santa Maria del Fiore din Florența și James Simon Gallery de David Chipperfield din Berlin sunt două dintre cele mai deosebite piese arhitecturale, în concepția sa.
„Cred ca modul cum se integrează în context, deși este foarte impunătoare, completează perfect silueta orașului”, punctează studenta, referitor la prima clădire.
Astfel, arhitectura nu este doar o facultate, ci și un stil de viață pentru Roberta, o tânără care descoperă și redescoperă arta în diferite momente cheie ale vieții sale, studiile superioare fiind doar partea brută din dragostea sa pentru artă, design și natură.
Roberta poate fi susținută cu un like și un follow pe pagina Facebook, respectiv pe cea de Instagram, de unde se pot plasa și comenzi.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Clujul în CEAȚĂ. Atenție, șoferi. Vizibilitate redusă sub 200 de metri și, izolat, sub 50 de metri
Clujul este sub cod galben de ceață, anunță meteorologii. Din aceasă cauză vizibilitatea este mult redusă, s-a depus chiciură, iar local se poate forma și gheață pe drum.
Orașul Cluj-Napoca, dar și multe alte localități din județ sunt sub avertizare meteo, luni, 18 noiembrie, până la ora 12.00.
Clujul în CEAȚĂ. Atenție, șoferi. Vizibilitate redusă sub 200 de metri și, izolat, sub 50 de metri
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, codul galben de ceață este în vigoare până la ora 12 la amiază în Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla și Huedin.
De asemenea, atenționarea meteo este valabilă și pentru Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Iara, Săvădisla, Cășeiu, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Moldovenești, Mica, Căpușu Mare, Mociu, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș, Sic, Chinteni, Chiuiești, Cuzdrioara, Gârbău, Călărași, Cămărașu, Căianu, Sânpaul, Fizeșu Gherlii, Băișoara, Câțcău, Cătina, Țaga, Vad, Mănăstireni, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Sânmărtin, Sâncraiu, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Geaca, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Buza, Jichișu de Jos, și Ploscoș.
Vizibilitatea este redusă sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri, atrag atenția meteorologii.
De asemenea, ceața va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei.
ECONOMIE
Crește numărul firmelor dizolvate în județul Cluj. Pe primele 9 luni din acest an au fost peste 1500
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de Agerpres.
Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 6.184 de firme (număr în creştere cu 5,44% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2023) şi în judeţele Constanţa (1.644, plus 24,45%), Ilfov (1.633, plus 28,48%), Cluj (1.557, plus 4,43%), Timiş (1.351, minus 4,86%) şi Iaşi (1.151, plus 19,40%).
La polul opus, cele mai puţine dizolvări de firme au fost consemnate în judeţele Covasna, respectiv 146 (plus 0,69% faţă de primele nouă luni din 2023), Ialomiţa (169, plus 4,32%), Mehedinţi (190, plus 4,4%), Caraş-Severin (215, plus 3,86%) şi Călăraşi (221, minus 11,24%).
Comerțul cu ridicata, în top
Domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, în perioada ianuarie – septembrie 2024, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde au fost raportate 8.244 de dizolvări la nivel naţional. Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 4,87%.
Potrivit sursei citate, construcţiile, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, precum şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, respectiv 3.089 (+14,28%), 2.931 (+7,13%) şi 2.515 (+3,97%).
În septembrie 2024, s-au înregistrat 3.071 dizolvări de firme, cele mai multe în Bucureşti (507) şi în judeţele Constanţa (151), Timiş (146), Dolj (138) şi Cluj (138).
EVENIMENT
FOTO. Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu la Cluj-Napoca. Locul I, sportivii clubului clujean Whooooo Istru
A.C.S. Whooooo Istru Cluj-Napoca a organizat la Cluj-Napoca în perioada 15-16 noiembrie.2024, Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu ediția a III-a, eveniment ce a reunit luptători de vârste diferite din întreaga țară care s-au constituit în ambasadori ai artelor marțiale.
Scopul evenimemtului a fost de a promova sportul drept element esenţial pentru o educaţie de calitate, de a câştiga încredere și a promova un stil de viaţă sănătos, concretizat printr-o dezvoltare armonioasă durabilă.
”Publicul spectator prezent la sala de sport <<General Virgil Bădulescu>> a fost încântat de abilitățile, măiestria și spiritul de fair-play al tuturor sportivilor înscriși în concurs, fiind astfel încurajat să practice activităţile fizice şi sportive, în mod continuu, indiferent de vârstă.
Sportivii cu dizabilități de vedere, legitimați ai clubului Sakura Târgu Mureș, clasați constant pe podiumul campionatelor mondiale și europene de Para Ju Jitsu, au demonstrat în mod practic avantajul potenţialului sportiv pentru incluziune socială, integrare şi şanse egale prin crearea unui cadru social şi organizatoric favorizant”, au transmis organizatorii competiției.
Premierea, în prezența comandantului Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”
Activitatea sportivă a fost înscrisă în calendarul Federației Române de Arte Marțiale pentru probele omologate de Federația Internațională de Ju Jitsu, iar această ediție a inclus întreceri sportive pe categorii de vârstă și greutate.
Premierea sportivilor și sportivelor de la fiecare probă din concurs a fost oficiată în prezența generalui maior Bogdan Cernat, comandantulul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, gazda evenimentului, și a lui Florentin Marinescu, președintele Federației Române de Arte Marțiale, 10 Dan Ju Jitsu.
La această ediție Martial Arts Open au fost prezenți luptători din Cluj-Napoca, Iași, Bistrița, Miercurea Ciuc, Șimleu Silvaniei, Giurgiu, Piatra Neamț, Sfântu Gheorghe, Reghin, Tecuci, Târgu Mureș, precum și arbitri de talie mondială și națională, care au avut o prestație impecabilă la toate cele 228 de probe de concurs.
Podiumul la Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu a fost anul acesta ocupat de A.C.S. Whooooo Istru Cluj-Napoca – locul I, A.C.S. Red Dragon Reghin – locul II și A.C.S. Aquila Giurgiu – locul III.
EVENIMENT
Sâncraiu a primit titlul de ”Sat European de Tineret” în anul 2025. Este prima localitate maghiară premiată
Comuna clujeană Sâncraiu a primit titlul de ”Sat European de Tineret” în anuk 2025 în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Vatra Dornei, în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural.
European Youth Village – Sat European de Tineret este un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural.
”Această distincție prestigioasă este rezultatul muncii dedicate a tinerilor noștri, al inițiativelor noastre de consolidare a comunității și al programelor inovatoare dezvoltate.
Programul European Youth Village, coordonat de Go Free și Asociația pentu Dezvoltare Activă, a fost lansat în 2018 cu scopul de a sprijini tinerii care locuiesc în mediul rural, de a consolida comunitățile acestora și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții din aceste zone.
Comunitățile participante au oportunitatea de a dezvolta proiecte care încurajează implicarea socială și dezvoltarea personală a tinerilor”, au spus managerul de proiect Póka Jácint-Tivadar pentru Cluj24.
Candidatura, depusă în iulie
Procesul demarat pentru obținerea titlului a început în iulie 2024, când s-a depus cererea de candidatură.
”Scopul nostru principal a fost să identificăm provocările și oportunitățile cu care se confruntă comunitatea noastră, cu un accent special pe nevoile tinerilor.
Pe parcursul mai multor etape ale procesului de selecție, am prezentat situația comunității noastre, obiectivele pe care ni le-am propus și activitățile pe care le planificăm pentru a le atinge.
Am considerat esențială implicarea tinerilor, utilizarea eficientă a spațiilor comunitare și organizarea de evenimente care să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a acestora”, a explicat Poka.
Activități derulate în 2025
Pentru tinerii din Sâncraiu obținerea titlului nu este doar o recunoaștere, ci și o responsabilitate, iar pentru anul 2025 sunt prevăzute numeroase programe și evenimente, printre care workshopuri pentru dezvoltare personală și profesională, evenimente sportive și acțiuni ecologice, eeri de film, cluburi de carte și evenimente comunitare.
”Prin aceste activități, ne propunem să construim o comunitate de tineri puternică și unită și să facem viața rurală mai atractivă. Împreună cu tinerii locali, dorim să contribuim la un viitor mai bun pentru Sâncraiu”, a mai spus managerul de proiect.
La gala organizată în perioada 15–17 noiembrie la Vatra Dornei au fost premiate patru localități: Lipova, Pârjol, Berești-Tazlău și Sâncraiu, care a devenit, astfel, prima localitate maghiară ce a obținut acest titlu.
Echipa de tineri
Echipa care a contribuit la succesul candidaturii este formată din: Póka Jácint-Tivadar (manager de proiect), Bálint Orsolya-Mónika, Okos Rigó Aliz-Ibolya, Lukács Eszter, Kismihály Barbara și Póka András-Kristóf.