ADMINISTRAȚIE
FOTO. ”Dorel de Cluj” lovește din nou. Containere de gunoi sub efigia fostului prim-ministru Alexandru Vaida-Voevod
După ce un ”Dorel” a dat jos statuia marelui om politic Iuliu Maniu din Cluj-Napoca și a provocat un scandal imens, un coleg de-al său demonstrează că, uneori, la nivelul administrației locale unii doar muncesc, nu și gândesc.
Un clujean a sesizat că în Piața Ștefan cel Mare, pe clădirea unde a locuit un alt mare om politic clujean, fost prim-ministru al României, Alexandru Vaida-Voevod, sub efigia acestuia, s-au amplasat trei containere de gunoi.
”O efigie în memoria marelui om de stat Alexandru Vaida-Voevod, o coroană cu tricolor și trei tomberoane de gunoi de toată frumusețea, în semn de respect pentru istoria națională”, a arătat clujeanul.
Pe efigie, amplasată în anul 1993, scrie ”În această casă de el înălțată a locuit între anii 1903-1940 Alexandru Vaida Voevod, Corifeu al Marii Uniri”.
Cine a fost Vaida-Voevod
Alexandru Vaida-Voevod (27 februarie 1872 – 19 martie 1950) a fost un om politic, medic, publicist, un lider marcant al Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc.
Între 1931 și 1933 a ocupat, timp de trei mandate, funcția de prim-ministru al României.
În fiecare an, în 27 februarie, la statuia lui Alexandru Vaida-Voevod, din scuarul situat lângă Teatrul Național, și la efigia de pe clădirea unde a locuit, se depun coroane de flori.
Cei care vor depune coroane de flori la efigie, vor trebui, acum, să se urce pe containerele de gunoi?
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident a avut loc, marți dimineața, pe str. Oașului din Cluj-Napoca. Au fost implicate o autoutilitară și un autoturism. Un bărbat a fost transportat la spital cu traumatism cranian.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Oașului din Cluj-Napoca. Forțele noastre au găsit la fața locului un autoturism și o autoutilitară avariate.
FOTO. ACCIDENT pe Oașului, în Cluj-Napoca. Bărbat dus la SPITAL cu traumatism cranian
Un bărbat de aproximativ 40 de ani, care prezenta un traumatism cranian și pierderi a stării de conștiență, a fost transportat la spital de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. La misiune au mai luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
Paradă militară, regal folcloric și spectacol de drone, de Ziua Națională a României, la Cluj. Programul de 1 Decembrie
Primăria Cluj-Napoca anunță programul de anul acesta al Zilei Naționale a României. Manifestările din acest an se vor desfășura în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii.
Evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României debutează cu ceremonialul de depunere de jerbe și flori, în Piața Mihai Viteazul, de la ora 10:30. Manifestările continuă de la ora 12:00 în Piața Avram Iancu unde va avea loc ceremonia oficială și un spectacol de efecte speciale.
De la ora 13:00, clujenii și turiștii sunt invitați să își aducă aminte, printr-un eveniment dedicat, de curajul liderului revoluţiei române de la 1848 din Transilvania „Cântec pentru Avram Iancu”, organizat de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România.
Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din anul 1918, în intervalul 13:00-15:00. De asemenea, clujenii pot rămâne cu o amintire din zona de photobooth, care va fi activă în intervalul 12:00-21:00.
Regal folcloric, în Piața Unirii
La „kilometrul 0” al orașului, în Piața Unirii, evenimentele dedicate Zilei Naționale vor începe la ora 15:00 cu un regal folcloric susținut de artiști și ansambluri folclorice precum Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Valeria și Traian Ilea, Maria Golban Șomlea, Cristian Totpati, Lucia Potra, Mihaela Grindean, Adriana Irimieș, Silviu Popa, Andra Cocian, Ioana Breda Morar, Mariana Morcan, ansamblul folcloric Mugurelul, ansamblul folcloric Miorița, acompaniați de Orchestra Regal Transilvan.
Iluminatul festiv va fi aprins în tot orașul
Iluminatul festiv va fi aprins în tot orașul de la ora 19:00, după care vor urca pe scena din Piața Unirii Delia și Zdob și Zdub. De la ora 20:00, în Piața Avram Iancu, va avea loc un spectacol inedit de drone și lumini.
Program complet de 1 Decembrie
Piața Unirii
- 15:00 – Regal folcloric
- 19:00 – Aprinderea iluminatului festiv
- 19:05 – Concert Delia
- 20:15 – Concert Zdob&Zdub
Piața Avram Iancu
- 12:00 – Ceremonia oficială
- 13:00 – „Cântec pentru Avram Iancu” (eveniment organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România)
- 20:00 – Spectacol de drone și lumini
Bulevardul Eroilor
- 13:00-15:00 – Reconstituire a evenimentelor din anul 1918
- 12:00-21:00 – Zona de photobooth
Piața Mihai Viteazul
- 10:30 – Ceremonial de depunere de jerbe și flori
Evenimentele prilejuite de sărbătoarea Zilei Naționale a României sunt organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina”.
EVENIMENT
Viorel Băltărețu, deputat USR: „Clujul a spus prin votul de ieri că nu își alege liderii de pe Tik Tok”
În contextul unui rezultat electoral surprinzător la nivel național, deputatul USR Viorel Băltărețu a analizat semnificația calificării Elenei Lasconi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Cu un scor impresionant atât în județul Cluj, cât și în municipiul Cluj-Napoca, Lasconi a demonstrat că mesajul USR răsună puternic în inima Transilvaniei.
Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj și candidat pentru un nou mandat, a oferit o primă reacție la vestea calificării candidatului USR la președinție, Elena Lasconi, în turul II.
Lasconi, prima în preferințele clujenilor
Lasconi a fost prima clasată în preferințele clujenilor, atât la nivelul județului, unde a obținut un scor de 30,39%, cât și la nivelul municipiului Cluj-Napoca, cu 40,48% din voturi.
Reporter: V-a surprins rezultatul alegerilor la nivel național și pe Cluj?
Viorel Băltărețu: Da, la nivel național e un rezultat surprizător. În schimb, clujenii au fost înțelepți, nu s-au lăsat manipulați și nu s-au lăsat pradă resemnării. Votul lor masiv pentru USR și Elena Lasconi e o confirmare a faptului că electoratul clujean este un electorat matur, informat și neinfluențabil.
Le mulțumesc clujenilor care ne-au votat și le spun că votul lor ne onorează și ne responsabilizează pe mai departe. Celor care nu ne-au votat, le spunem că îi vedem și îi ascultăm. Dorințele lor sunt justificate.
„Clujul a spus prin votul de ieri că nu își alege liderii de pe Tik Tok”
Clujul a spus prin votul de ieri că nu își alege liderii de pe Tik Tok. Este un mesaj de avertizare important pentru toți cei care speră că pot accede la putere pompând bani în rețele sociale, boți și mii de conturi false – fără să ne spună de unde vin banii – și cu o ofertă politică invizibilă, goală de conținut. „Invizibili” nu sunt ei, deși se auto-proclamă așa, victimizându-se. „Invizibil” e ce au făcut până acum și ce vor face în viitor pentru clujeni.
R.: Cum influențează acest vot alegerile parlamentare din 1 Decembrie?
V.B.: Alegerile parlamentare sunt cruciale, mai importante decât oricând. Parlamentul e cel care decide cât de mare e TVA-ul sau dacă stăm în trafic 2 ore pe zi sau 20 de minute pe zi. De aceea, e crucial să alegem cu discernământ cine ne reprezintă în Parlament.
Scena politică e zdruncinată în acest moment, dar, ca să sepărăm grâul de neghină, trebuie să scuturăm ciurul. Știu că în toate partidele clasice există oameni capabili, am lucrat patru ani cu ei. Sunt convins că dreapta paote fi reconstruită și că USR poate juca rolul de factor de stabilitate pentru reconstrcuția dreptei.
USR își asumă responsabilitatea de a coaliza dreapta
R.: Cum se va reconfigura viitoare guvernare? Se poate face în jurul USR?
V.B.: Pe scurt, da. USR e un partid de dreapta și își asumă responsabilitatea de a coaliza dreapta. Am lucrat pentru asta și în trecut și continuăm acest efort, pentru o dreaptă sănătoasă.
Sperăm că și celelalte partide au învățat lecția cutremurului de la turul I. Mesajul românilor a fost neechivoc. Cred că vom găsi reursele necesare pentru coaliția de dreapta: una a speranței, a stabilității și a bunăstării pentru toți românii.
EVENIMENT
Florin Danciu (Cluj24), despre rezultatul alegerilor: „Este moștenirea domnului Iohannis. A distrus Partidul Național Liberal”
Rezultatul neașteptat al primului tur al alegerilor prezidențiale, în care Călin Georgescu și Elena Lasconi au avansat în turul al doilea, a zguduit scena politică din România. Rezultatul exprimă frustrarea electoratului „lăsat în urmă”, este de părere jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.
Acesta a declarat, luni, la Prima News, că succesul lui Călin Georgescu nu este o surpriză completă pentru cei familiarizați cu politica. În 2011-2012, numele său s-a aflat pe lista potențialilor premieri ca soluție de înlocuire a lui Emil Boc, iar în 2020 a fost propunerea AUR pentru funcția de prim-ministru.
„Domnul Georgescu este cunoscut în lumea politică, eu îl știu de vreo 15 ani, cred că a și scris la un moment dat, a fost la un moment dat o propunere de premier, pe vremea lui Traian Băsescu. Nu e chiar o figură nouă. În urmă cu trei ani, el a fost propunerea AUR de premier, a făcut echipă cu George Simion la acel moment”, a declarat Florin Danciu.
Rezultatul care a zguduit scena politică
Acesta a remarcat că ascensiunea fulgerătoare a lui Georgescu în primul tur reprezintă „un șoc politic”.
„Iată că, după trei ani, din neantul rețelelor sociale, domnul Georgescu vine și câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale din România, într-un eveniment care este un adevărat șoc politic, o revoluție dacă mă întrebați pe mine. Practic, pulverizează eșichierul politic din România. Urmează să vedem ce vor face cei din PNL, PSD.
USR s-a repliat, ei merg cu doamna Lasconi, e logic. În același timp, polul suveranist pare că se coagulează. George Simion a spus aseară că îl va sprijini, la fel și Diana Șoșoacă. E încă prea devreme pentru a trage concluzii, este interesant de văzut cum se vor poziționa celelalte partide”, a mai arătat jurnalistul Cluj24.
USR capitalizează succesul Elenei Lasconi
Claudiu Marian, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a descris rezultatul alegerilor drept o victorie clară pentru doi candidați și un eșec major pentru partidele mainstream.
„Cred că am fost cu toții surprinși de acest rezultat. Dacă ar fi să facem o analiză simplă, avem doi premianți: un super-premiant în persoana lui Călin Georgescu, un premiant în persoana doamnei Elena Lasconi și avem și doi repetenți, cuplul PNL-Nicolae Ciucă și un super-repetent, PSD-Marcel Ciolacu. Este, într-o cheie extrem de simplă, fotografia finalului zilei de ieri, cu principalii competitori pe care i-am văzut într-o anumită ierarhie după numărarea voturilor. Lucrurile sunt complexe pentru partidele mainstream. Fiecare dintre ele, în mod paradoxal, vor fi obligate să se reformeze. Problema este presiunea timpului. Înainte de a gândi un plan foarte bine așezat de reformă internă a celor două partide, eu cred că vor trebui, fiecare în parte, să ia niște decizii fulger, care să le permită să obțină un scor rezonabil la alegerile parlamentare”, a afirmat Claudiu Marian.
Moștenirea lui Klaus Iohannis asupra PNL
Florin Danciu a subliniat că actuala situație politică este rezultatul negativ al influenței lui Klaus Iohannis asupra PNL, considerând-o o moștenire distructivă.
„Toată istoria PNL-ului sub Klaus Iohannis, care are o mare răspundere pentru situația în care se află toată tabla politică acum – aceasta este moștenirea domnului Iohannis. A distrus Partidul Național Liberal, care a acceptat ca o formă de masochism intervențiile prezidențiale de la Orban dat jos, pus Cîțu, Cîțu dat jos, pus Ciucă, nebunia aceasta din campanie cu manevre ale lui Ciucă pe care nu le-a înțeles nimeni – mers la Nicușor Dan, lansat cărți, mers la Dinescu, anunțat pe Bolojan premier, Bolojan nu a zis nimic, totul a fost un haos, din păcate”, a subliniat jurnalistul.
„Hai să vedem care e semnificația acestui vot”
El a avertizat că partidele care minimalizează semnificația succesului lui Georgescu sau etichetează electoratul său drept ignorant greșesc grav.
„Dacă tot narativul acesta va fi iarăși că este cu rușii, cred că nu au înțeles nimic nici USR-ul, nici PSD-ul, nici PNL-ul din acest vot. Votul acesta reprezintă un nucleu de 20 și ceva la sută din oameni care s-au simțit lăsați în urmă, căror dezbaterea publică nu e-a oferit răspunsuri la lucruri fundamentale, de ce e mai scumpă viața, de ce e inflația mare. Hai să vedem care e semnificația acestui vot, ce înseamnă suveranismul, adică dacă îl facem pe Călin Georgescu agent rus și pe cei 2 milioane proști, nu am făcut nimic. Acesta este un segment critic în țara noastră și trebuie văzut de ce a votat cum a votat, aproape destructurând clasa politică românească.
Trebuie să ne aplecăm asupra cauzelor acestui vot: inflație, balanță comercială dezechilibrată, deficit comercial, datorii enorme, războiul din Ucraina, lucruri pe care nu le-am dezbătut. Le-a spus domnul acesta pe TikTok, a vorbit despre aceste lucruri. Oamenii l-au simțit pe acest cetățean că vorbește cumva pe limba lor, deși sunt și lucruri aberante acolo, dar l-au votat. Acolo trebuie căutată explicația, nu în a dat vina pe Putin și pe faptul că cei care l-au votat pe Călin Georgescu sunt stupizi”, este de părere Florin Danciu.
Diversitatea electoratului suveranist
În final, politologul Claudiu Marian a atras atenția asupra diversității electoratului suveranist. Pe de altă parte, Marian a criticat lipsa de viziune a PNL și PSD, afirmând că „nu am văzut teme, nu am văzut mesaje”.
„În mod cert, USR, odată cu intrarea doamnei Lasconi în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, va beneficia de un boost, aș spune, la alegerile parlamentare, și va obține un scor mult peste ceea ce anticipam înainte. Totodată, acest rezultat obținut de Călin Georgescu demonstrează că electoratul suveranist este extrem de consistent, dacă e să ne raportăm la întreaga populație a României, dar nu este un electorat de tip monolit, ci unul care răspunde la anumite teme, la anumite mesaje, și cred că mai multe partide vor încerca, în perspectiva alegerilor parlamentare, să împrumute din aceste teme și să le livreze către acele segmente de electorat. PNL și PSD au gândit campanii electorale în care s-au bazat exclusiv pe structurile de partid, adică pe aleșii locali din 9 iunie. Nu am văzut teme, nu am văzut mesaje”, a conchis acesta.